Ozvěny z Bundesligy: Nejlepší část sezóny právě probíhá. Užívejme si ji

15.09.2022, 11:50
Názory a komentáře
Union Berlín, vedoucí celek Bundesligy (© AFP)
Union Berlín se poprvé ve své historii dostal na první místo. Předtím se na piedestalu chvilku vyhříval Freiburg. Ano, víme, že stav, kdy čelo tabulky nejvyšší německé soutěže okupují outsideři, dlouho nevydrží. Avšak proč předčasně propadat skepsi? Proč si neužívat současný stav? Vykašleme se na retrospektivní zkreslení a volání lepších zítřků. Pojďme si alespoň v Bundeslize užívat současnost.

S následujícími řádky asi moc nebude souhlasit Domenico Tedesco. A ani Thomas Reis. Dost možná si znepřátelíme také Gerarda Seoaneho s Frankem Kramerem. A ošívat se začne i Niko Kovač. Rozhořčené kouče, kteří zrovna přišli o práci, lze každopádně pochopit. Poslední dny a týdny jim mnoho radosti nepřinesly.

Avšak nebudeme-li brát pár zasmušilých jedinců vážně, je třeba uznat, že začátek sezony má něco do sebe. Natěšení fanoušci hltají přestupové novinky a v době, kdy manažeři každou hodinu vyřizují několik telefonátů, vyhlíží návrat na tribuny. A pak to přijde. Ochozy se za obvykle slunných dnů a teplých večerů zaplní do posledního místa. Na trávník vyběhnou staré oblíbené tváře i pár nových. Nikdo přesně neví, co od týmů může čekat. Tato nejistota ale zároveň přináší dychtivé očekávání odpovědí. Všichni jsou ve střehu, všichni se baví. Alespoň jeden, možná dva měsíce.

Až si člověk říká, zda samotný start není tím nejlepším, co fotbalový ročník může nabídnout. Tak jako u jiných začátku, kdy pozornost ještě tolik neodvádí jiné vjemy. Po volbách taky bedlivě sledujeme politické dění: skládání koalice, očekávání toho, co nová garnitura přinese a jak si povede opozice. Postupem času nás ovšem pečlivé pozorování tolik nebaví. Objeví se zajímavější i důležitější věci k řešení a dříve atraktivní témata už nelákají. Schválně, jak dlouho po následujícím hlasování do obecních zastupitelstev vydržíte s podrobným zkoumáním záležitostí vaší vesnice či vašeho města.

U kopané tomu vlastně není jinak. A je jedno, jestli se bavíme o jednom utkání nebo delším časovém úseku. Na zápas se mentálně připravujeme celý den, někdy i déle. Na stadion vyrazíme s předstihem, hráče přivítáme potleskem, ale vydržíme je se stejnou intenzitou podporovat po dvě hodiny? Stejně tak hrozí pokles pozornosti i u televizní obrazovky. Obsah piva v krýglu a brambůrek v míse rychle zmizí, tak co potom? Ne každý se uspokojí pouhým sledováním monitoru.

Začátky jsou zkrátka sexy. Teď jde o to, jestli si to uvědomujeme. Jestli si je umíme řádně užít. Jestli místo nich dychtivě nečekáme na finiš, který přitom může skončit deziluzí, fiaskem. To start zklame málokdy. Stejné chvění, jako na začátku, v cíli přijít nemusí.

Bundesligoví fanoušci o tom mohou dlouho vykládat. A právě proto nutně nemusí bědovat nad tím, jak v květnu zase uvidí Meisterschale v Mnichově. Místo toho si mohou naplno užívat srpnová a zářijová kola, v nichž Rekordmeister z Bavorska ještě nikomu neutekl. Všichni zůstávají pohromadě, v kontaktu.

Upozorňovali jsme na to již vloni, byť šlo možná o anomálii. A upozorňujeme znovu také letos, byť empirické podklady opět chybí. Nemusíme se však jako nějaký tonoucí chytat vetchého výsledkového stébla. I bez něj je start bundesligové sezony jednoduše super. K učarování zpravidla stačí jeden jediný pohled na vyprodané stadiony. A když se k atmosféře, kterou žádná jiná soutěž neumí jednoduše okopírovat, přidají také vyrovnané výsledky, je kouzlo sezonního prologu dokonáno.

Hendikep v podobě absence dramatického závěru tak lze vcelku elegantně obejít soustředěním se na opačný konec časové osy. Dobrá, jarní měsíce přenechme Premier League. Tou dobou budou Union a Freiburg v Bundeslize sotva stíhat. Nyní ovšem tempo drží. Dokonce jej určují. To si rozhodně zaslouží sledování.

Užívejme si tedy, jak Sheraldo Becker táhne Union vzhůru. Jak Köln i bez Anthonyho Modesteho nečekaně šlape. Jak se v Hoffenheimu rodí hvězda jménem Georginio Rutter. Až se v tabulce propadnou níž, už nemusí tolik zaujmout. Teď ovšem mají velkou šanci nás oslovit. Pozorujme tedy jejich umění, dokud je čas. Dokud Bundesliga pořádně baví.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele