Ozvěny z Bundesligy: Skotský žolík se nečekaně vrátil. A udivuje dál

07.09.2022, 09:08, aktualizováno 07.09.2022, 09:08
Názory a komentáře
Oliver Burke (© AFP)
Bundesligovou kariéru započal jako platný náhradník, avšak postupně jeho hvězda uhasínala. Z Německa se tak vypařil a ani následný vývoj kariéry nenasvědčoval tomu, že by se jednou do střední Evropy navrátil. Najednou je ale Oliver Burke zpět. Znovu jako střídající eso, ovšem platnější než dřív. Skotský žolík již Brémám v sezoně uhrál dobrých sedm bodů.

Rádi rozebíráme základní jedenáctky. S vášní hledáme nacvičené vzorce a odhalujeme silné stránky a nedostatky vybraných mužů. Jak dlouho ale při zkoumání taktiky vydržíme? A kolik pozornosti posléze věnujeme střídajícím hráčům, kteří se jako čerstvá síla mohou v koncovce duelu snadno stát hrdiny?

Z 90 minut ukrojí menšinu, přesto se do novinových titulků mohou dostat stejně snadno jako opory hrající každý víkend kompletní zápasovou porci. Dojemný příběh například píše Marco Richter, který v Augsburgu nastoupil na hřiště v 69. minutě a v nastaveném čase pojistil přesnou trefou premiérové vítězství Herthy v probíhajícím ročníku. Richterovi v létě diagnostikovali rakovinu varlat, zákeřnou nemoc ale naštěstí po úspěšné operaci rychle porazil. Gólem se mohl uvést již před týdnem proti Dortmundu, nakonec se dočkal "až” na stadionu, na němž učinil první krůčky do Bundesligy. Není nad krásné konce.

Jako náhradník se v 5. kole střelecky prosadil také Sargis Adamjan. Armén se v Kölnu zatím pohybuje spíš na hraně základní sestavy a místo sezení na lavičce by jistě raději nastupoval od úvodního hvizdu. Doposud jediný gól v dresu "Effzeh” nicméně vsítil jako posila do závěrečné fáze střetnutí. Adamjan v sobotu definitivně otupil snahu mátožného Wolfsburgu o vyrovnání a Kolíňanům zajistil cenné vítězství.

Pomocná ruka z lavičky se zkrátka šikne. A pokud dodatečná síla chybí, může to daný mančaft bolet. K čemu je Bayernu nadupaná Startelf, když se v koncovce trápí? Uvolněný žolík by se při střeleckém trápení jistě hodil. Nikoho takového ale zatím kouč Julian Nagelsmann nenašel. A tak Mnichované podruhé v řadě ztratili body a snad alespoň na čas zajistili zajímavý boj o čelo ligové tabulky.

Brémský Werder má sice k prvnímu místu daleko a o Meisterschale pro celkového vítěze Bundesligy ani neusiluje. Nyní se však blíží spíš titulu než před sezonou často predikovanému sestupu. A na pohodovém vstupu SV do ročníku má lví podíl nečekaný hrdina Oliver Burke.

Zdá se, jako by to bylo včera, co skotský talent vtrhl do německého rybníku. Lipsko v roce 2016 zaplatilo za tehdy 19letého mladíka přes 15 milionů eur. I v samotném Skotsku si fotbaloví pozorovatelé teprve kvapně dohledávali, co je Burke zač a jak se ocitl v hledáčku tehdejšího bundesligového nováčka. Vždyť v druholigovém Nottinghamu zářil sotva měsíc a rázem pádil do bojů v prestižnější soutěži.

Autor tohoto textu si dobře pamatuje atmosféru, která před šesti lety panovala, neboť ono rozmarné léto trávil právě ve Skotsku. Burke se v Sasku rychle aklimatizoval. Hned při premiéře asistoval na gól proti Dortmundu a svůj první start v základní jedenáctce zužitkoval v přesný zásah na hřišti Kölnu. Dostal také pozvánku do reprezentace a pro televizi Sky Sports byl během přenosu utkání na Maltě jasným magnetem. Přece jen, šlo o zničehonic objevený bundesligový klenot.

Rychle ovšem přestal zářit. Postupně sbíral Burke minuty v Lipsku jen sporadicky a po jediné sezoně tak "Roten Bullen” příliš neváhali nad nabídkou West Bromwiche. První mohutná investice saskému celku prostě nevyšla.

Lipsko nicméně na nepovedený nákup rychle zapomnělo. To Burke se trápil dál. Vystřídal několik angažmá bez viditelného úspěchu. Letní přesun do Brém tedy dosti překvapil. V hanzovním městě však zřejmě dobře věděli, co dělají. Doby, kdy se Skotovi predikovala zářná budoucnost, už jsou sice fuč, to ovšem u Vezery v současnosti nikomu nevadí. Ani samotný Burke si nemůže stěžovat.

Minuty, které dnes 25letý forvard od srpnového startu Bundesligy nasbíral, v součtu nesloží ani celou hodinu herního času. Avšak produktivitou se již Burke může směle pyšnit. Za 59 minut skóroval dvakrát a u dalších dvou tref výrazně asistoval. Pokud si jednotlivé příspěvky podrobněji rozebereme, je Skotův přínos ještě působivější. Ve druhém kole proti Stuttgartu přišel na hřiště v 84. minutě, načež na konci nastaveného času rozjásal Weserstadion vyrovnávací trefou. O týden později stihl v Dortmundu znovu jen poslední desetiminutovku, přesto v samotném závěru dokonal šokující obrat Werderu. A parádně se uvedl také uplynulou sobotu v Bochumi. Nejprve v 86. minutě vyhrál klíčovou hlavičku, po níž následoval centr do pokutového území od Mitchella Weisera a vítězná trefa Niklase Füllkruga. Nedlouho poté byl Burke nedovoleně zastaven ve vápně a zařídil penaltu, kterou proměnil znovu úspěšný Füllkrug.

Brémy našly ideálního žolíka, jenž ideálně zapadá do naturelu mužstva. Werder už v uplynulé sezoně vsítil 72 % svých branek v druhých poločasech. Po postupu má bundesligový nováček infarktové závěry ještě raději. Za pět zápasů vstřelili fotbalisté SV hned sedm gólů po 80. minutě. Až na střetnutí s Eintrachtem Frankfurt vedly tyto trefy k bodovým ziskům. Proti Stuttgartu vydolovali svěřenci kouče Oleho Wernera remízu, v porúrských městech (Dortmundu a Bochumi) se díky pozdním zásahům radovali z vítězství.

Vloni Werder v Bundeslize mnozí postrádali, avšak asi málokomu chyběl Burke. Skotský fotbalista nicméně chytil druhou šanci za pačesy a rychle se stává oblíbencem "Grün-Weißen”. A třeba bude za svůj comeback odměněn také pozvánkou do reprezentace. Dres Skotska na sebe naposledy navlékl před dvěma roky.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (3)

Přidat komentář
Arne

Burkeho přestup vyvolal ve Skotsku nějakou náladu či atmosféru, nebo jak tomu mám rozumět?

Reagovat
Rudnevs

Zrejme to ludi prekvapilo, kedze sa relativny no name zrazu stal najdrahsi skotsky futbalista. Tiez si pamatam, ze ked prestupoval do RB, tak som nemal ponatia kto to je. Ale tu sa to moc neriesilo, viem, ze vtedy sa najma nadavalo na to, ze Lipsko bolo cerstvo v BL.

Reagovat
andrew96

Ani v Nottinghamu nijak nezářil a samotní Skotové teprve objevovali, co je zač.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele