Ozvěny z Bundesligy: Láska hluboká i zrádná. Proč Modesteho přestup (ne)vadí?

15.08.2022, 18:59
Názory a komentáře
Patříte mezi nejlepší střelce soutěže. V poměrně pokročilém věku se vám otevírá dost možná poslední šance zahrát si v elitním klubu, jenž navíc bojuje v Lize mistrů. Tak lákavou nabídku přece nelze odmítnout, že? Inu, asi ne, ale... Anthony Modeste za sebou v Kölnu přesto zanechal jistou pachuť. Nezradil, nicméně na ódy může u Rýna pro tuto chvíli zapomenout. Třeba se však chvalozpěvů po zahojení ran ještě dočká.

Jak moc máte být vděčný klubu, v němž jste si udělali jméno a jenž o vás pečoval jako o vlastního? Jak moc máte být vděčný fanouškům, kteří vás nosili na ramenou a... no, proč to neříct, milovali? Avšak do jaké míry si klub i fanoušci mohou takového hráče nárokovat? Hráče, bez něhož by se potáceli mnohem níž? Hráče, díky němuž zažili tolik radosti?

Takové otázky, na něž se jen těžko hledá univerzálně platná odpověď, si kladou v Kölnu. Průvan v řadě hlav způsobil přestup Anthonyho Modesteho do Dortmundu. Borussia získala vytouženou náhradu za marodícího Sébastiena Hallera, a to celkem za pakatel. "Effzeh” na oplátku utržili zhruba pět milionů eur, spíše však počítají ztráty. Hodně štěstí, Sargisi Adamjane a Steffene Tiggesi, s nahrazením 20 Modesteho prvoligových tref ze sezony 2021/22.

Zkusme si nicméně představit, že uvedená (či jiná) jména dokážou oblíbeného "Tonyho” zastoupit. Potud u dómu vše v pořádku. Těžko ovšem přinesou bláznivé gólové oslavy a všechen ten povyk okolo. Modeste se u Rýna těšil výjimečné oblibě, sám se však enormně snažil, aby si obdiv zasloužil. A tak neúnavně pálil do černého, načež své trefy spolu s poblázněným davem excentricky slavil. Nebudeme-li počítat útočníkovy slabší měsíce, fungovala příkladná symbióza i s přestávkami celé tři sezony.

Teď se však pouto razantně přetrhlo. Modeste odešel. Což o to, přestupy za lepším jsou normální, nicméně Tonyho případ tak úplně normální není. Modeste "Geißböcke” mnohé dal, stejně tak si ale od Effzeh dosti vzal. Respektive přijal pomocnou ruku v době, kdy ji dost potřeboval. Nyní kvapně zmizel, bez pořádného rozloučení. Mnozí takový odchod považují za drzý a nevkusný.

Intenzivní vztah mezi Modestem a Effzeh narazil na problémy poprvé v roce 2017. Dodnes není zcela jasné, kdo po nabídce od čínského Tianjin Quanjian dychtil víc: Modeste i Köln, jehož sportovní úsek tehdy vedl svérázný Jörg Schmadtke, si díky ní mohli výrazně finančně polepšit. Po dlouhých tahanicích se nakonec všichni aktéři dohodli... a všichni splakali nad výdělkem. 1. FC po ztrátě ostrostřelce sestoupil do druhé ligy, Tianjin skončil v konkurzu a Modeste na své německé kralování na Dálném východě nenavázal.

Rád tak po roce lapil záchranný kruh od Geißböcke, přičemž se měl stát hlavním úderníkem, jenž Kölnu vystřílí návrat do 1. Bundesligy. A Effzeh skutečně postoupili, jenže ne tolik zásluhou ztraceného syna (místo něj zářil Simon Terodde, kdo jiný jiný může ve 2. Bundeslize střelecky dominovat, že?). Modeste sice zaměstnavateli vřele děkoval za druhou šanci, na hřišti se ale trápil a výraznou změnu k lepšímu nepřinesl ani návrat 1. FC mezi elitu. Ani hostování v Saint-Etiénne.

V létě uplynulého roku však k Rýnu s velkou pompou dorazil Steffen Baumgart, který utrápeného forvarda polil živou vodou. Modeste v uplynulém ročníku zářil zejména ve vzduchu, deset ze svých dvaceti prvoligových tref vsítil hlavou. Ztracený Tony se konečně našel. Líbal kozla na své hrudi, slavil branky s ”brýlemi”, kávou, škádlil se s Baumgartem a nechal se nést fanoušky. Na ságu z roku 2017 i nepovedený návrat se rychle zapomnělo. Všichni hýřili radostí a Modeste skutečně působil jako někdo, kdo Effzeh miluje nade vše. Jako spoluhráči Jonas Hector a Timo Horn.

Pochopme tedy nyní rozhořčené příznivce Kölnu. Opustil je v podstatě jeden z nich. Už podruhé si nechal ujít příležitost procestovat s Effzeh Evropu. Zatímco případ z roku 2017 lze ještě svést na Schmadtkeho chamtivost, teď už se Modeste odpovědnosti těžko vzdá. Samozřejmě, kdo by odmítl Dortmund, jeho Südtribune a nablýskanou Ligu mistrů? Nu, asi málokdo. Ale třeba by se nějaký troufalec našel. Třeba někdo, kdo k 1. FC skutečně cítí to, co vyjadřuje. Takhle všechny ty radovánky zpětně působí jako rudý hadr na kozla. Zvlášť při ohledu na to, jak rychle se celý přestup upekl. Jako by bez rozmyslu, co si o tom ti u dómu budou myslet.

Někteří fanoušci Geißböcke si nyní možná budou škodolibě přát, aby Modestemu zase nesedla změna prostředí. To je i celkem pravděpodobný scénář, nejen vzhledem k osobní historii francouzského fotbalisty, ale též i kvůli zcela odlišnému hernímu stylu, který Dortmund aplikuje. Ostatně ze všech šesti let strávených v Kölnu je patrné, že Modesteho forma hodně závisí na útočníkově herní pohodě. Jakmile se jednou rozstřílel, těžko ho šlo zastavit. Když ale upadnul do krize, dlouho se z ní vyhrabával.

Drtivá většina základny Effzeh si však raději bude připomínat všechny ty hezké momenty. Byť s jistou pachutí. Ale přece jen, bylo jich tolik, že je nelze zcela pominout. Místo urychlených soudů se sluší poděkovat. Koneckonců, i Modeste působí jako hloubavý a přemýšlivý chlapík. Časem si snad s Geißböcke vše v dobrém vyříká.

Byla by přece velká škoda, kdyby se Tony a Effzeh loučili s válečnými sekerami v rukou.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (30)

Přidat komentář
Felitel

Super téma. Docela jsem se divil jak moc ho fans Kolína najednou nenáviděj.

Reagovat
Messiáš

Hezký článek

Reagovat
db18

Köln za něj dostal celkem slušnou částku + ušetří za plat, ale po těch jeho prohlášeních považuju za obzvlášť nevhodný okamžik, kdy ten přestup praskl.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
cologneFC

Vyjadrím sa k Tonimu aj ja, aj keď je to pre fanúšikov Kolína dosť “rozdeľujúca” téma.

V Kolíne ho samozrejme fanúšikovia milovali, 2x nám vystrieľal Európu. Tu treba ale hneď poznamenať, že v oboch jeho hviezdnych sezónach hralo mužstvo vyslovene na neho Viditeľné to bolo najmä v predchádzajúcej sezóne, kde Baumgart postavil hru mužstva na vysokom pressingu a následnými protiútokmi po stranách ihriska, kedy nasledovali neustále sa opakujúce centre do 16-tky. Tony je samozrejme hlavičkový kráľ a tento štýl mu neskutočne vyhovoval. Ako píše Ondřej, Dortmund hrá úplne inak a aj preto sa veľmi čudujem, že Tonyho angažovali. Neverím, že v Dortmunde nastrieľa 20+ gólov, ale samozrejme mu to prajem.

Jeho odchod z kolína bol veľmi nečakaný. Tony avizoval počas celej minulej sezóny, že by rád zostal v Kolíne a následne by sa chcel aj začleniť do trénerského tímu. Naše vedenie ale vyhlásilo, že zatiaľ mu návrh na predĺženie zmluvy neponúknu, pretože má najvyšší plat v našom kádri a klub musí šetriť. Bolo mu povedané aby bol trpezlivý, čakalo sa či postúpime do Európy a či sa dostaneme do skupiny. Tony s tým nebol veľmi spokojný a výsledok vidíme.Je z toho napokon neskorý prestup do Dortmundu.

Fanúšikovia v Kolíne mu vyčítajú najmä tento jeho odchod v podstate 5 minút pred 12. Nemáme vyhliadnutú žiadnu náhradu a hrávať musí Dietz, ktorý do začiatku tejto sezóny neodohrav v Bundeslige ani minútu. Čiže Tony sa vykašľal na mužstvo, na spoluhráčov a fanúšikov a nechal nás v štichu. A toto si klub od neho nezaslúžil, práve po tej pomocnej ruke, ktorú sme mu podali, keď prežíval najhoršie obdobie v kariére. Keby Tony odišiel hneď po skončení minulej sezóny, tak by nikto nič nepovedal. Takto je to odchod s veľkou pachuťou a padá aj ústna dohoda o jeho vstupe do trénerského tímu.

Samozrejme Modeste tvrdí, že jeho veľkým snom bolo hrať Ligu Majstrov. To sú ale iba reči, Modeste išiel za vyšším platom (Dortmund mu neponúkol dlhšiu zmluvu ako mal u nás). Keby bola LM naozaj jeho snom, tak mohol ísť do nejakého klubu čo hrá LM už v roku 2017. Vtedy ale išiel za peniazmi do Číny. My sme ho potom odtiaľ vykúpili a podržali sme ho aj vtedy, keď bol totálne z formy. Bohužiaľ, Tony sa teraz rozhodol ako sa rozhodol…

Tony mohol byť v Kolíne oslavovaný. Mohol pôsobiť v klube aj po skončení kariéry. Nevidím do budúcnosti, ale jeho prípadné angažovanie v budúcnosti nevidím reálne. Aj napriek tomu sa mu patrí poďakovať za všetko a popriať mu veľa šťastia. Bohužiaľ tony už nie je effzeh a nikdy nebude. Svoju šancu zahodil.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi pekne napísane :)

Reagovat
Rudnevs

1. FC Koln is back?

Reagovat
cologneFC

Nieeee. Tento to určite nie je, KölscheJung je od nás z fanklubu

Reagovat
stas87

21.1. 2023...pis si ma predbezne ako zaujemcu o vyjazd do Kölnu. Snad budes mat pre mna listok, tam nesmiem chybat. Co som trochu pochodil Nemecko a stadiony, tak top u mna.

Reagovat
cologneFC

Nie je problém, lístok budeš mať

Reagovat
vladino10

Chýba aj mne. Vaše debaty tu boli legendárne

Reagovat
db18

Reagovat
andrew96

Reagovat
Rudnevs

Chapem preco ludom vadil, ale skoda, ze dostal ban na tak dlho. S odstupom casu by to bolo ine a aspon by BL sekcia mala naspat trochu kontroverzie. Aj ked kto vie ci este vobec pozera BL.

Reagovat
vladino10

Ja som ho mal rád. Žilo to tu. A teraz po pár rokoch v dospelosti by aj tie príspevky vyzerali inak. V PL a LL sekcii sa nájdu oveľa horšie prípady ako bol on, v pohode chalan za mňa.

Reagovat
Kixi Syhimour

NA

Reagovat
Kixi Syhimour

*Na toho už jsem skoro zapomněl , jaká legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Preco hra Dietz a nie Tigges? A nahrada pride, ze vraj chcete Pohjanpala alebo niekoho

Reagovat
cologneFC

Tigges mal nejaké problémy a rozohrával sa v U21. Vo štvrtok proti Fehérváru už bude v kádri.

Inak ťažko povedať či niekoho privedieme. Všetko záleží od peňazí. Ak postúpime cez Fehérvár, tak asi áno. Bude to hráč typovo podobný ako Modeste. Pretože systém sa meniť nebude. Dietz je také kladivo, ale chýbajú mu skúsenosti. Som zvedavý na Tiggesa. A keby som si ja mal vybrať z mien, ktoré sa skloňujú, tak by som asi zobral Sörlotha z Lipska.

Reagovat
verv

Reagovat
dominios

ja by som ale predsa len reagoval na inu vec: ono napr. ten Dortmund ho ani nemal preco oslovovat po sezone, ved utocnika mali...

...ale zial, aj BvB pomerne na poslednu chvilu vypadol Haller a jednoducho musel hladat nahradu, Modeste tak je v podstate perfektna nahrada: na pomery BvB lacna, nemusia riesit jeho dlhodobu perspektivu a vedia, ze je to hrac schopny dat hromadu golov...

Ja by som Tonyho za tento odchod nesudil. Nevieme, na com su realne dohonuti s vedenim, ale pravda je, ze minimalne nejaky spatny odkup by tam mal byt (btw ani neviem ci tam riadne prestupil alebo len hostuje). Ide za lepsim, peniaze a LM su len krasny bonus.

A prave naopak, prave mozno po kariere pride cas na "splatenie" toho, co Koln do neho investoval. Mozno mu prave potom treba dat dalsiu sancu - tento krat ale naozaj kvoli tomu, aby posunul ten klub aj dalej. Myslim, ze sam bude chciet im tu doveru v neho urcite vratit.

Reagovat
db18

Reagovat
GrimeBaller98

It's Cologne!

No, it's vommit

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Arne

Nechcete vzít třeba od nás Piateka? Mám dojem, že ten váš styl by mu mohl sedět - pokud ne u vás, tak se jinde už asi nechytne.

Reagovat
cologneFC

O ňom nebola vôbec reč. Neviem či je až také kladivo aké potrebujeme. U vás sa prečo nepresadil?

Reagovat
Arne

Máš pravdu, nebyla řeč, jen mě napadl, že by mu ta hra seděla... U nás je vše tak zkažené, že se nedivím tomu jeho vyhoření, odpovídající servis taky nedostal, na druhou stranu ale ani nic jiného nepředvedl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele