Ozvěny z Bundesligy: Loučí se Nils Petersen, nejlepší žolík

13.04.2023, 13:01
Názory a komentáře
Nils Petersen (© AFP)

Každý útočník chce být jedničkou. Hrát od začátku, nastřílet góly. Po splnění úkolu se klidně nechá vystřídat. Avšak i náhradníci těchto jedniček umí dělat divy. Právě oni často rozhodují utkání. Nilsi Petersenovi to vskutku šlo. Jeho 33 bundesligových tref z pozice žolíka zůstává rekordních. Mnoho dalších už ale Petersen nepřidá. Za pár týdnů totiž ukončí kariéru.

Freiburg zůstává malebným městem. Usazeným v podhůří Černého lesa, co by kamenem dohodil od Francie i Německa. Plným zeleně, historických památek a cyklistů, kteří díky kvalitní infrastruktuře nedráždí řidiče aut.

SC Freiburg zase zůstává přívětivým klubem. Sázícím na vlastní odchovance a pevné vztahy mezi jednotlivci, kteří tak dohromady tvoří soudržnou komunu. Veden kultovním stratégem stoupá vzhůru i bez masivních investic.

Nicméně i zde, v klidném Bádensku, se časy mění. Sport-Club už své zápasy nehraje na Schwarzwaldstraße, nýbrž na druhém konci města ve čtvrti Mooswald. Tam se sice vedle A-týmu přestěhovala také dřevěná chata sloužící během zápasů jako hospoda, avšak už to nemá takové kouzlo jako dřív, kdy stála u břehu řeky Dreisam. Stejně tak může být někomu teskno po starém stadionu. Měl křivé hřiště a hrůzostrašný sektor pro hostující fans, ten nový je zase díky panelům na střeše jednou z největších fotbalových solárních elektráren na světě. I tak ale pocitu nostalgie někdy nelze zabránit.

Některé věci do těchto nových časů nepatří. Nebo do nich ani patřit nechtějí. Nepřizpůsobí se jim, nepotřebují je, uvolní prostor pro jiné. Sami však zůstanou legendou.

Nils Petersen je takovou "starožitností”. Ve svých 34 letech už si nepotřebuje nic dokazovat. Své si odvedl, dnes už se místo něj bijí noví sekáči. On sám ale v srdcích fanoušků Freiburgu pevně zůstává.

Z nenávisti věčná láska

Nemuselo tomu tak vždy být. ”Dřív jsem Freiburg neměl rád. Letíte bůhvíkam, autem tam jedete věčnost, máte pocit, jako byste byli mimo Německo a pak hrajete na tom malém stadionu,” svěřil se Petersen v roce 2018 deníku Bild.

To už ovšem barvy Freiburgu tři roky hájil. A za tu dobu opravdu nedal znát, že by jihozápadní cíp Německa neměl v lásce. Původní disonance se začala bortit už během prvního Petersenova zápasu v dresu SCF na konci ledna roku 2015. Do střetnutí proti Frankfurtu vstoupil až ve druhé půli, přesto nasázel hattrick a položil základy pevného svazku.

Náznaky toho, že je Petersen žolíkem k pohledání, ukazoval rodák z Wernigerode již během svého prvního profesionálního angažmá v Jeně. O větší zápasovou zátěž si z lavičky řekl také v Energii Chotěbuz. V ní prožil průlomovou sezonu 2010/11, po které už jako člen základní jedenáctky mužstva z Lužice zaujal samotný Bayern.

Za Bavory se dočkal první bundesligové trefy. Samozřejmě jako náhradník, trochu paradoxně se tak stalo v duelu s Freiburgem. Poté už to ale Petersenovi v Mnichově tolik nešlo. Přesunul se raději do Brém, v nichž to zprvu vypadalo lépe, nicméně ani zde nezapustil kořeny natrvalo. Dočasným řešením se stalo hostování ve Freiburgu. Někdejší mládežnický reprezentant Německa tak do Bádenska poprvé nejel jen na otočku, nýbrž se zde minimálně na půlrok přestěhoval.

Po zmíněném hattricku proti Frankfurtu se však Petersenovi začalo univerzitní město pozdávat. Jako žolík skóroval do konce ročníku 2014/15 ještě třikrát. Sport-Club tehdy sice z 1. Bundesligy sestoupil, přesto se host z Brém nevracel zpět do hanzovního města. Místo toho podepsal smlouvu v regionu Breisgau. Jak se staronovému zaměstnavateli na oplátku odvděčil? Dvěma hattricky zkraje sezony 2015/16. Ten první nasázel v prvním kole 2. Bundesligy Norimberku za pouhých 20 minut, druhý pak v DFB-Pokalu proti HSV Barmbek-Uhlenhorst, provinčnímu klubu z Hamburku, jemuž nadělil ještě jeden čtvrtý zásah.

Petersenova povedená premiéra ve Freiburgu

Dokonalým náhradníkem

Ve druhé lize střílel Petersen góly dál. Na podzim jako útočník číslo jedna, na jaře pak častěji jako náhradník. Freiburgu se dařilo a popularita fotbalisty, který nad Breisgau dřív ohrnoval nos, stoupala. Sport-Club se okamžitě vrátil do nejvyšší německé soutěže, v níž se Petersen stal dokonalým žolíkem. V nováčkovské sezoně SCF vsítil devět ze svých deseti bundesligových gólů jako náhradník.

Většinu z následujících tří sezon strávil útočník se zkušenostmi z Bayernu v základní sestavě Freiburgu. I tak mu to šlo. Pro fanoušky "Breisgauer” se stal legendárním například Petersenův hattrick na podzim roku 2017 v Kolíně, kdy hosté v zasněženém Porýní zvítězili navzdory tomu, že po 30 minutách prohrávali o tři góly. Celou sezonu pak završil s 15 ligovými trefami na kontě, díky čemuž se stal druhým nejlepším střelcem soutěže za Robertem Lewandowskim. V lednu roku 2019 zase nastal jiný slavný moment. Petersen se stal nejlepším bundesligovým střelcem Freiburgu, když překonal dosavadní maximum Papise Demby Cissého.

Až při dohrávce prvního bundesligového ročníku narušeného koronavirem zase ukázal své náhradnické vlohy. Na jaře roku 2020 se jako žolík prosadil proti Frankfurtu, Mönchengladbachu i Hertě. Z lavičky to ikoně příznivců SCF šlo před prázdnými tribunami i nadále, v sezoně 2020/21 takto skóroval pětkrát. A v dalším ročníku zase čtyřikrát.

V probíhající sezoně už však chodí na hřiště skutečně jen na pár minut. Bundesligového gólu se už rok nedočkal. A kdoví, zda na elitní úrovni ještě vůbec skóruje. Fanoušky Freiburgu však jistě potěšil v únoru, kdy povedenou trefou pojistil vydřené vítězství SCF v osmifinále DFB-Pokalu na hřišti nedalekého Sandhausenu.

Ačkoliv se stal oblíbeným i mimo Bádensko, nikdy se výrazněji neprosadil v německé reprezentaci. S výjimkou olympijských her v roce 2016, na než se spolu s dvojčaty Benderovými vydal jako jeden ze tří Němců starších 23 let, jimž bylo umožněno se turnaje zúčastnit. "Nationalelf” došla na olympiádě až do finále, kde ovšem na penalty podlehla domácí Brazílii. Petersen byl tehdy jediným mužem, jenž neproměnil pokutový kop. Ještě předtím, ve skupinové fázi, se však útočník Freiburgu zapsal do historie německého nároďáku. U 10gólové kanonády Fidži totiž asistoval pěti přesnými zásahy. To předtím ani potom nikdo jiný nezvládl.

Bude z něj rozhodčí?

Překonávání dalších milníků už Petersen nechá na jiných. Co bude dělat dál? ”Někdy je příjemné nemít žádné plány,” řekl loučící se forvard regionální veřejnoprávní televizi SWR.

Nechme se tedy překvapit. Možná se 34letý matador vrhne na kariéru rozhodčího. Kůži arbitra si ostatně nedávno vyzkoušel spolu se záložníkem Mohuče Antonem Stechem. Společně soudcovali utkání okresní Bezirkligy a na jejich výkon dohlížel Deniz Aytekin, jeden z nejlepších německých sudí posledních let.

Ještě předtím si však Petersen jistě zaslouží pořádnou rozlučku. Mezi fanoušky SCF už rezonuje plán na uspořádání přátelského zápasu mezi Freiburgem a Chotěbuzí. V jednom klubu se rodák ze Saska-Anhaltska stal legendou, v tom druhém za úspěšnou kariérou vykročil. Uvidíme, zda dojde k realizaci tohoto nápadu.

Nejbližší Petersenova budoucnost tedy zůstává ve hvězdách. Je však nabíledni, že na hráče samotného budou v podhůří Černého lesa dlouho vzpomínat. Na onoho střelce, jenž na první dobrou působí skromně a sympaticky. Na toho, který přitom původně neměl Freiburg rád.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
db18

Reagovat
Rudnevs

Ja som Petersena mal rád už v Brémach, vedel som, že v ňom dačo drieme, ale keď už sa tam potom začal cez neho presadzovať Di Santo, Selke a kadekto ďalší, až som si myslel, že kariéra Petersena je už v háji. Nakoniec ten nečakaný posun do Freiburgu z neho spravil nečakanú legendu, z čoho mám veľkú radosť.

Inak palec hore za úprimnosť, že to tam predtým nemal rád. To sa vyjadrili mnohí hráči, že sa tam ťažko hrá a že to vyslovene nemajú radi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele