Ozvěny z Bundesligy: Máme problém. Na stadion chtějí Němci

16.03.2023, 16:22
Názory a komentáře

Frankfurt po roce opět děsí Evropu. Lépe řečeno Itálii. A ještě lépe řečeno: není sám. Tentokrát se ale hesenským "Orlům” povedlo přistřihnout křídla. Bylo to nutné? A proč se nevyhovělo ani požadavkům z Freiburgu? Vypadá to, že pro německé fanoušky nastávají při toulkách po kontinentu horší časy.

Nemá cenu vyzdvihovat specifikum německé fanouškovské kultury. Jednak to v Ozvěnách dělám často, jednak to zná každý, kdo si Bundesligu alespoň jednou za čas pustí. Stejně tak je dobře známo, čeho jsou Němci schopní, pokud dostanou šanci vyrazit za hranice své rodné země. Že si domácí prostředí umí vytvořit i v Anglii nebo Španělsku. Koho zajímá víc, může si přečíst článek z loňského roku.

Každopádně takhle mohou Němci řádit jen ve svobodném prostředí bez restrikcí, kvót a dalších "preventivních” mechanismů. Jenže podle dění z poslední doby se zdá, že místo dalších velkolepých výjezdů budou přibývat různá omezení, která zájezdy znesnadní. Mimoněmecké kluby se totiž očividně bojí, že na tribunách přijdou o zřetelnou výhodu početní i hlasivkovou.

Už volni po legendárním výpadu do Katalánska zavedla Barcelona systém nepřenosných vstupenek, čímž reagovala na to, že značná část fanoušků Eintrachtu se na Camp Nou dostala díky tomu, že jednoduše odkoupila lístky od příznivců "Blaugranas”. V probíhající sezoně se přikročilo k ještě tvrdšímu postupu v jiné jihoevropské zemi. Opět se tak stalo až na jaře, kdy se začíná rozhodovat o výsledku několikaměsíčního tažení a kdy roste poptávka po tom vidět možný postup svých oblíbenců do další fáze soutěže.

Italský strach

Jako první se ozval Juventus, jenž vyčmuchal nebezpečí poté, co se podporovatelé Freiburgu chtěli dostat i do jiných sektorů než toho výhradně určeného pro ně. Nabídka vstupenek totiž opět neuspokojila všechny německé žadatele. Ti tak chtěli naoko převléct kabáty a pořídit si členství hostitelského klubu. Takový postup ovšem v Turíně zamítli. Hosté z Breisgau tak minulý čtvrtek zaplnili "pouze” jeden roh Allianz Areny, kde každopádně i tak fandili, co jim ústa stačila.

Záhy se ozvali také z jihu Itálie. Pod rouškou obav o bezpečnost v ulicích města zatrhly úřady kraje Kampánie vstup do samotné Neapole úplně všem fanouškům Frankfurtu. Po urgencích dotčené strany došlo ke zmírnění omezení na osoby s bydlištěm přímo v hesenské metropoli. Toto řešení ovšem Frankfurt ve výsledku ještě víc popudilo. Na další přeshraniční komunikaci se vykašlal a odmítl i takto předložený příděl vstupenek. Reálně se však k pobřeží Tyrhénského moře stejně vydalo několik band - paradoxně takových, kterým se v Kampánii původně chtěli zcela vyhnout. V Neapoli pak chuligáni nepřekvapivě rozpoutali peklo. Kdoví, kolik naštvaných rowdies by do Itálie dorazilo za normálních okolností.

Pod Vesuvem nicméně nejde o neznámý trik. Z podobných důvodů jako fanoušci Eintrachtu se uplynulý víkend nemohli do Neapole vydat ani ultras Atalanty. Právě ti přitom udržují přátelské vztahy s tábory Frankfurtu. Společně tak ve středu lačnili po odvetě, k níž skutečně došlo.

V Neapoli každopádně zašli ještě dál než v Turíně. Zdá se až neuvěřitelné, že se musí zavírat města, což v prvé řadě leccos vypovídá o akceschopnosti italské administrativy. Zajištění bezpečnosti je vskutku lacinou výmluvou nežli uspokojivým vysvětlením. Zvlášť, když jsme ve středu pozorovali otřesné záběry z neapolských ulic. Opatření zcela selhalo, spíše naopak posloužilo jako píchnutí do vosího hnízda. Bylo by to v Kampánii skutečně tak špatné (či snad ještě horší?) i v případě, kdy by vedle (namísto?) chuligánů dorazili též normální fans toužící povzbudit Eintracht na tribunách?

Když vloni do Barcelony vyrazila snad půlka hesenské metropole, k několika incidentům rovněž došlo, ve výsledku se ale jednalo o ojedinělé a nikterak závažné excesy. Pokud by se kvůli takovým měla města zavírat, necestovali by hostující fanoušci v rámci evropských pohárů takřka nikam. I proto se UEFA kampánské řešení pranic nelíbí, byť na celou situaci reagovala celkem pozdě.

Proč nehledat inspiraci?

Fotbaloví fanoušci rozhodně nejsou jen obětními beránky, jimž zlé úřady neustále hází klacky pod nohy. Sami chodí různým zákazům naproti. Německé hordy v tomto nejsou výjimkou. Stačí si vzpomenout na podzimní pouliční válku ve francouzském Nice, kam dorazil Kolín nad Rýnem, jehož rowdies si - podobně jako nyní Frankfurt - přizvali na pomoc ještě několik kamarádů (konkrétně z Dortmundu, Essenu, ale i ze zpřátelené Paříže). Kvůli výslednému peklu se samotný zápas odehrál s hodinovým zpožděním, načež příznivci Nice i Kolína vyfasovali tvrdé flastry včetně zákazu vstupu na stadion.

Zároveň ovšem nelze všechny fanoušky demonizovat. Většina z nich se s násilím rozhodně neztotožňuje, což třeba ti Kolínští dali onehdá v Nice najevo. Stejně ale často dostanou tytéž tresty jako řádící chuligáni. Tím ovšem ke kultivaci vztahu mezi administrativou a hlasy z tribun rozhodně nedochází. Uspokojivého řešení či kompromisu pro všechny zainteresované se zkrátka těžko dosahuje.

V samotném Německu se přitom už několika výhodných dohod dosáhlo. Diváci na tribunách nemusí jen sedět, nýbrž i stát. Vstupenky si ve srovnání s jinými evropskými zeměmi pořídí za poměrně rozumný peníz. Jistě, k výtržnostem dochází. Povětšinou je ale Bundesliga v hledišti komfortním zážitkem. Pro turisty ze zahraničí se pak často jedná o zkušenost nezapomenutelnou na celý život.

Německá fotbalová kultura je inspirativním prostředím. Není nutné se jí apriori bránit. Například při hrozbě založení superligy se v Evropě rázem stalo atraktivní pravidlo 50+1. O něm i v Anglii často hovoří jako o kotvě, která tradiční kluby zachrání před bohatými a bezohlednými uchvatiteli. Stejně tak nejsou všude samozřejmostí tribuny na stání. O levných vstupenkách ani nemluvě.

Frankfurt mohl v Neapoli inspirovat. Ukázat, jak věrnou komunu si lze vypěstovat, pokud mají fanoušci širokou škálu práv. Kampánie však inspiraci odmítla. Bála se ohrožení vlastní rutiny, která však tak jako tak ohrožena byla.

Tak snad budou někde jinde otevřenější.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (9)

Přidat komentář
Rudnevs

Talianski idioti Rovno tam nepustit ziadnych fans hosti.

K tej akcii tych par fans Frankfurtu no comment. Vymleti ludia. Chapem, ze chceli dat najavo hnev, ale opäť kvôli tomu trpia nevinní ľudia… si predstavte, že tam máte auto a oni ho proste zničia kvôli nejak pomste za to, že ich nepustili na sprostý zápas.

Reagovat
andrew96

Pokud máš havarijko, uhraješ to na střet se zvěří.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
db18

No, to auto ti v Neapoli zničí i když žádný zápas není.

Reagovat
verv

S násilím a vytřžnostma absolutně nesouhlasím, ale takhle se o tom aspoň bude mluvit a snad se to bude i nějak řešit. Kdyby to všichni s klidem přijali, tak se tyhle bany na venkovní zápasy taky časem můžou stát normálníma. Ale samozřejmě tohle řešení už je extrémní, i když tomu italský úřady šli tím stupidním zákazem dost naproti.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom dali bohužel nechtěně "zapravdu" nesportovnímu zásahu Neapolitánů. Ve stylu "vidíte jaký je to dobytek, kdyby jich tu bylo víc, bylo by to mnohem horší". Opravdu hodně nízké IQ těch řádících ťulpasů.

Reagovat
db18

Jen to nebyla sólo akce fans Frankfurtu, ale měli taky "podporu" fans Atalanty, které na stadion v Neapoli nepustili zase v sobotu...

Reagovat
verv

Pěkně shrnutý s pohledem z obou stran Není to černobílý, ale za mě tyhle restrikce vždycky udělají víc škody než užitku.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele