Ozvěny z Bundesligy: Všichni, a zároveň nikdo. Stuttgart marně hledá viníka

04.05.2023, 10:03
Názory a komentáře
Ve Stuttgartu se v posledních týdnech moc neusmívají (© AFP)
Tak trochu v pozadí stížností Dortmundu na sudího Saschu Stegemanna se o víkendu odehrála bouřlivá fotbalová debata. Netýkala se ani jednoho z aktérů dramatického boje o titul, nýbrž celku, jenž se druhou sezonu v řadě strachuje. Kdo může za trable Stuttgartu? To se stoprocentně neví. Každá strana říká něco jiného.

Ofenzivní smršť vedená trenérem Pellegrinem Matarazzem, obdivovaný sportovní ředitel Sven Mislintat, uznávaný ředitel sportovního úseku Thomas Hitzlsperger. Mrštný Gregor Kobel mezi třemi tyčemi, chirurgicky přesný Wataru Endo ve středu pole, rychlý Silas v ofenzivě. To byl Stuttgart... v době, kdy na stadion nesměli diváci.

Dnes už do čtvrti Bad Cannstatt fanoušci zase proudí (nesmí pouze na hlavní tribunu, která se rekonstruuje). To ovšem není jediná novota. Bohužel. Stuttgart přišel o většinu jmenovaných mužů. A už rozhodně není tak obdivován.

Chyby minulé

Náhled do situace uvnitř VfB nabídlo sobotní vydání televizního fotbalového pořadu Doppelpass. Pozvání do něj přijal předseda "Schwaben” Alexander Wehrle. Ten před rokem nahradil odcházejícího Hitzlspergera, načež se v průběhu podzimu odstěhovali pryč také další důležité persony, Matarazzo s Mislintatem. A s odstupem času vychází najevo, že ve městě Mercedesů a Porsche nevládly ideální vztahy. Zřejmě i kvůli Wehrlemu.

Potvrdil to ostatně sám stávající předseda, jenž před televizními kamerami vytkl Mislintatovy chyby. Podle Wehrleho jednal někdejší sportovní manažer až příliš solitérsky a sestavil mužstvo, které je závislé na individualitách a nemůže se tolik opřít o týmového ducha. Vedle toho si respondent neodpustil ani kritiku nadměrných smluv pro vybrané hráče, které Mislintat zajistil.

Namísto Mislintata se Wehrle momentálně spoléhá na rady od Philippa Lahma a Samiho Khediry, dvou bývalých hráčů VfB a někdejších německých reprezentantů. Přidal se k nim také Christian Gentner, dlouholetý kapitán Schwaben. Avšak ani toto obrnění nechrání Wherleho před nespokojenými příznivci.

Chyby současné

Jako z duše podrážděných fans mluvil v Doppelpassu novinář Martin Quast. Podle žurnalisty na tom kádr Stuttgartu není po výstavbě Mislintatem tak špatně, jak si Wehrle myslí. Quast se naopak domnívá, že střed tabulky by Schwaben slušel daleko víc. A za to, že tomu tak není, může do značné míry současný předseda klubu.

Pod vedením Wehrleho se v Bad Cannstatt protočili čtyři trenéři. Po Matarazzovi, jenž kvůli neuspokojivým výsledkům skončil ve Stuttgartu v říjnu, se na pozici hlavního kouče přesunul asistent Michael Wimmer. Ten Schwaben lehce pozvedl, přesto se nakonec stal pouze dočasnou variantou. Vedení VfB si totiž vyhlédlo zkušeného Bruna Labbadiu. Avšak angažmá lodivoda, jenž v Bádensku-Württembersku již dříve působil, skončilo předčasně po jediné výhře z jedenácti bundesligových zápasů.

Aktuálně se Stuttgartu zase daří o něco víc, což je zásluha Sebastiana Hoeneßa, onoho čtvrtého trenéra v pořadí. Trvalo tak 27 kol, než Schwaben našli jakž takž pevnou půdu pod nohama. A přesně to novinář Quast vyčítal v Doppelpassu Wehrlemu. Velkou chybou bylo dle Quasta propuštění Wimmera, jenž se měl těšit značné oblibě u hráčů, a jeho následné nahrazení koněm Wehrleho a dalších, tedy Labbadiou. A stejně tak neodešel dobrovolně ani Mislintat, místo něhož si vládci VfB vyhlédli Lahma, Khediru a Gentnera.

Boj pokračuje

Wehrle se s pohledem Quasta dle očekávání neztotožnil. Chytil se zejména výtky k drahé instalaci a následné demontáži Labbadii a odmítl, že trenérské rošády stály zbytečně mnoho peněz. Pro fanoušky Schwaben si ale i tak vítězem debatního duelu stal Quast, jenž shrnul většinu stížností příznivců Stuttgartu.

Ať už vypadají detaily jakkoli, nelze si úpadku VfB nevšimnout. Přitom ještě nedávno ve Stuttgartu vše dobře šlapalo. Jenže gólový Saša Kalajdžić už je pryč, stejně tak se za lepším přestěhoval Kobel. Silas se po osobních problémech do laufu nevrátil a nadále vynikající Endo na všechno sám nezmůže. Schwaben zůstávají ofenzivně laděným celkem a na rozdíl od řady jiných zvládnou potrápit i ty nejsilnější. Kádr nicméně oproti úspěšné sezoně 2020/21 přece jen zeslábl.

Křehčeji však vypadá též klubové vedení. Rozhodně se potýká se větší nedůvěrou než to předešlé. Wehrle, někdejší funkcionář 1. FC Köln, zřejmě ještě hodlá bojovat o přízeň. Chce dokázat, že chyby udělali (také) jiní. K tomu potřebuje v prvé řadě udržení v Bundeslize. I tak to ale nebude mít jednoduché.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rudnevs

Wehrle a Vogt sú na vine. S Hitzom, Mislintatom a spol. mal Stuttgart buducnost, takto si to moc nemyslim. Takyto boj o moc neprospieva ziadnemu timu, aj ked to vyzera, ze nova metla dobre metie (Hoeneß) a tym padom sa zrejme zachrania.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele