Ozvěny z Bundesligy: Porýní smutní. Jak rivalové nahradí své ikony?

27.04.2023, 17:47
Názory a komentáře
Lars Stindl (© AFP)
Málokdy naleznou rozumnou řeč, nyní ale mají pochopení pro své problémy. Mönchengladbach i Kolín, dva nesmiřitelní rivalové z Porýní, se po sezoně rozloučí se svými dvěma výraznými tvářemi. "Hříbata" opustí Lars Stindl, "Kozly" zase Jonas Hector. Po jejich odchodech budou oba tábory muset vyřešit, jak své ikony, či snad přímo legendy, nahradit.

Jako by se s dojemnými loučeními roztrhl v Bundeslize pytel. Před několika týdny oznámil konec kariéry Nils Petersen, jenž zanechal výraznou stopu především ve Freiburgu. A nyní je jasné, že se nebude smutnit pouze v Breisgau, nýbrž také v severněji položených částech Německa.

Každopádně jakkoli bude Petersen jistě chybět, s jeho koncem se víceméně počítalo. Ve Freiburgu už nepatřil do základní sestavy a minuty zápasové praxe sbíral jen sporadicky. To v Porýní se po sezoně rozloučí s přece jen důležitějšími stálicemi.

Ještě lze vcelku pochopit Larse Stindla. V Gladbachu mu vyprší smlouva a ve svých 35 letech se už asi nepotřebuje nikam honit. To o tři roky mladší Jonas Hector by Kolínu určitě ještě měl co nabídnout. Nicméně miláček fanoušků Effzeh je mezi profesionálními fotbalisty tak trochu úkazem. Takže jeho sobotní oznámení, že na konci května skončí s vrcholovým fotbalem úplně, vlastně až tolik nepřekvapilo.

Po obou však zůstane v klubech značná díra, která se bude blbě zasypávat.

Střelec florentský

Psal se únor roku 2017. Gladbach nezvládl první ze dvou utkání play-off Evropské ligy proti Fiorentině. A když italský celek vstřelil v odvetě další dva góly, zdálo se, že o postupujícím do osmifinále soutěže je jasno. Jenže těsně před přestávkou se z penalty poprvé prosadil kapitán "Hříbat". Dvě minuty po změně stran skóroval podruhé a v 55. minutě dokonal hattrick. Velkolepý florentský obrat s postupovou tečkou pak stvrdil ještě Andreas Christensen.

Nezapomenutelná toskánská noc patří mezi highlighty z působení Larse Stindla v týmu Fohlen. Stejně jako křepčení v klubku spoluhráčů poté, co se Borussia před dvěma roky vůbec poprvé dostala do osmifinále Ligy mistrů. Stejně jako několik výher v Rheinderby nad Kolínem.

Stindl je jedním ze symbolů úspěšné éry Gladbachu. Ta započala ještě bez něj, někdy v dobách, kdy si pozdější opora "Hříbat" klestila cestu na výsluní v Hannoveru. Zde se z něj postupem času stala zajímavá akvizice, kterou na úkor rovněž pošilhávajícího Schalke ukořistila Borussia. Stindl se tak stal součástí mužstva, jež po nějakých deset let psalo velice hezký příběh.

Nyní začíná být jasné, že období blahobytu v Borussia-Parku končí. A to nejen kvůli odchodu Stindla. Gladbach poměrně tvrdě zasáhla opatření vůči koronaviru a absence fanoušků na stadionech, z nich klub generoval nezanedbatelnou část příjmů. Do toho přišel o úspěšného manažera Maxe Eberla a nepohlídal si dobu trvání smluv u několika opor. Po sezoně tak "Hříbata" zadarmo opustí nejen Stindl, ale také levý bek Rami Bensebaini a útočník Marcus Thuram. A kdoví, kdo všechno ještě půjde pryč.

Zatímco Bensebaini s Thuramem však svým přístupem často pili fanouškům krev, Stindl v jejich srdcích jistě přetrvá. V Gladbachu strávil osm let, zažil zde několik již zmíněných krásných okamžiků, stal se kapitánem a díky Fohlen se podíval také do národního mužstva. Celou tu dobu byl ústřední postavou ofenzivy. Občas se přidal Thorgan Hazard, Raffael, Jonas Hofmann nebo Alassane Pléa. Středobodem ale zůstal Stindl.

Po chystaném exodu musí Borussia najít nového útočného lídra. Spekuluje se o příchodu Niclase Füllkruga z Brém, avšak je otázkou, zda na něj v Gladbachu mají po nuceném uskromnění dostatek peněz. Už před rokem klub z Dolního Porýní moc neutrácel a nezdá se, že v nadcházejícím létě by tomu mělo být jinak. Byť je jasné, že nové akvizice potřebuje.

Sám Stindl ještě definitivně skončit nemusí. Předpokládá se, že se vrátí do druholigového Karlsruhe, v němž kdysi s velkým fotbalem začínal. V Gladbachu však na něj jen tak určitě nezapomenou.

Skromný bůh

Mit der Nummer 14 Jonas... Hector! Fußballgott!

Už při vyvolávání jmen ze soupisky na RheinEnergieStadionu je jasné, kdo je v Kolíně nejoblíbenějším hráčem. Kapitán, který nikde jinde nehrál. Žádná velká hvězda, zato ovšem obrovský srdcař a bojovník, jenž pro Effzeh vždy odvedl maximum. A poměrně dlouhou dobu také důležitá součást německé Nationalelf.

Navzdory úspěšnému brazilskému mundialu v roce 2014 se německá reprezentace v oněch letech potýkala s poměrně zásadním nedostatkem. A sice s nízkým počtem levých obránců. Na vítězném mistrovství zde ještě zdatně zaskakoval stoper Benedikt Höwedes, v následující kvalifikaci na Euro už se ale kouč Joachim Löw začal poohlížet po někom, komu není kraj hřiště tolik cizí. Nakonec si vybral nenápadnou stálici Geißböcke.

Hector odehrál v národním týmu přes 40 zápasů. Vybojoval bronz na mistrovství Evropy, zažil však také ostudu na mundialu v Rusku. Na mezinárodním poli nikdy nijak neexceloval, pokud tedy nepočítáme rozhodující penaltu ve čtvrtfinále Eura 2016 proti Itálii. Pro Löwa byl ale dlouhé roky velmi důležitým mužem.

Ještě zásadnější personou se stal v Kolíně. Zde setrval i po sestupu do 2. Bundesligy, přestože si mohl výrazně polepšit přestupem do Bayernu. Hector se raději dál vozil ve svém obyčejném Fordu Focus kolem břehů Rýna. Vskutku pozoruhodně loajální a skromný chlapík. Takového příznivci 1. FC prostě musí milovat.

V dresu "Kozlů" střídal Hector pozice na kraji defenzivy a ve středu zálohy. Nevynikal bleskovou rychlostí či parádičkami, nýbrž bojovností a solidním přehledem na hřišti. Po celých jedenáct let.

Vzhledem ke všemu, co pro klub udělal, nebude Hectorovi rozhodnutí skončit nikdo vyčítat. Přesto lze říct, že se kolínský Fußballgott zachoval vůči Effzeh poněkud nerozvážně. "Kozli" totiž v těchto týdnech řeší velké potíže, neboť od FIFA dostali zákaz registrovat nové hráče, což de facto znamená přestupové embargo. Může za to loňský podpis mladého slovinského útočníka Jaky Čubera Potočnika. Ten se do Německa přesunul z Olimpije Lublaň, která obvinila Kolín z toho, že ten Potočnika dotlačil k rozvázání platného kontraktu, načež se talent přesunul do nové destinace zadarmo. FIFA za toto chování potrestala Effzeh zákazem transferů po dvě následující přestupová období, tedy pro následující sezonu.

1. FC se ještě odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS), musí však počítat i s nejhorším. V takovém případě se Hectorův konec kariéry může zdát nešťastný. Geißböcke už si dříve vyhlédli náhradu v osobě Learta Paqarady, nicméně pokud CAS potvrdí rozhodnutí FIFA, zůstane kosovský zadák v St. Pauli (či se přesune jinam, rozhodně ale ne k Effzeh). Anebo se Hector rozhodne, že v kritické chvíli ještě svému milovanému oddílu pomůže.

Momentálně se však Kolín stejně jako Gladbach připravuje na dobu bez persony, která byla po několik let každý den součástí mužstva. A stejně jako "Hříbata" i "Kozly" trápí, jak to s nimi vlastně zamává.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (7)

Přidat komentář
Rudnevs

Gladbach tých hráčov aspoň nejak nahradí, hoc kvalita kádru celkovo asi trochu klesne vzhľadom na to, že idú zadarmo a tých peňazí na prestupy zas až toľko neni. Podľa mňa je blbosť kupovať Füllkruga za také veľké peniaze.

Ale Köln, to bude prúser… Zrejme zakázané prestupy, odchádzajú opory Hector a asi i Skhiri. V kádri zrejme ostane jediný pravý bek Pedersen, ktorého úroveň je skôr druholigová. Tam by som sa nečudoval, keby to skončilo zostupom.

Reagovat
cologneFC

Asi si myslel ľavého beka, napravo sú Schmitz a Schindler. Naľavo ešte máme Katterbacha, ktorý je na hosťovaní v HSV, ale vyzerá, že sa zranil nadlho.

Reagovat
Rudnevs

Pravda, ja som to ešte extra kontroloval na Transfermarkte, aby som napísal správnu stranu a nakoniec som to aj tak napísal naopak Na Katterbacha som úplne zabudol, ja som ho už nemal v hlave ako hráča FC. Pre neho a určite aj mnohých ďalších mladých hráčov a vlastných talentov to bude teraz obrovská šanca presadiť sa.

Reagovat
cologneFC

No len Katterbach si roztrhol dnes krížny väz v kolene. Takže ktovie čo s ním bude. Má smolu chlapec, budúca sezóna mala byť pre neho prelomová.

Reagovat
Rudnevs

“Das wäre so ein richtiger Freiburger Spieler gewesen von dem, was er ausstrahlt.“

Streich o Hectorovi Myslím, že to celkom trafil ale

Reagovat
Dreisam

Reagovat
cologneFC

Scheiss Leverkusen

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele