Ozvěny z Bundesligy: Gladbach zapomenut, v kurzu je Lipsko. Umí Eberl kličkovanou?

23.03.2023, 10:20
Názory a komentáře

Pokud by Max Eberl znal hity Dalibora Jandy, dost možná by si refrén jedné z jeho písní momentálně pobrukoval. Musí totiž opravdu pružně reagovat na dotazující, které zajímá, proč najednou tak otočil. Kličkuje funkcionář jako vychytralá lasička? Anebo se kroutí jako slizký had?

Na konci ledna loňského roku uspořádal Mönchengladbach mimořádnou tiskovou konferenci. Zvěsti napovídaly, že půjde o neveselé loučení. A skutečně tomu tak bylo. Maxi Eberlovi se třásl hlas, nějakou dobu hledal úvodní slova a jen obtížně zadržoval slzy. Nevypadal dobře, což nakonec sám potvrdil.

Úspěšný sportovní manažer přiznal, že vyhořel.”Vždy jsem si na sebe bral velkou zátěž, pracoval s enormní pečlivostí. V minulém roce jsem si proto musel načas oddychnout. Potom se toho nahrnulo hodně naráz. A po následujícím přestupovém oknu jsem si uvědomil, že to vedeme špatným směrem,” vzkázal na zmíněné tiskové konferenci. V Mönchengladbachu skončil. Po více než 13 letech ve funkci, po téměř čtvrtstoletí trvajícím svazku s klubem.

Tehdy smutnila nejen Borussia, ale i celý německý fotbal. Eberl pozvedl skomírající klub, jenž se pohyboval na hraně 1. a 2. Bundesligy, mezi německou špičku. Získal si takové renomé, že o něj usiloval i mnichovský Bayern. Dlouhá léta plná stresu se ovšem nakonec projevila. Všichni to každopádně chápali. Eberlovi neměl nikdo nic za zlé.

Tento konsensus ovšem nevydržel ani třičtvrtě roku. Vloni v září totiž Eberl dojednal spolupráci s RB Lipsko, jemuž začal naplno sloužit v prosinci. Pro mnoho lidí to byl šok. Proč zrovna do Lipska, které sám Eberl dřív kritizoval? To už je zcela zdráv? A bylo mu vůbec něco? Nebo si to vše vymyslel, aby mohl utéct za penězi Red Bullu?

Drsná kritika ze všech stran

S jistotou víme, že po lednovém konci v Gladbachu se Eberl nějaký čas zotavoval ve Švýcarsku. Kromě mentálního zdraví řešil také rozpad vztahu se Sedrinou Schaller, někdejší manažerkou Borussie. Při prosincovém přivítání v Lipsku nicméně uvedl, že má za sebou jednak 11 náročných měsíců, ale také jedno z nejlepších období v životě. Sám Eberl si tedy pauzu od fotbalu zjevně pochvaloval.

Podobně spokojeni už ovšem tou dobou rozhodně nebyli příznivci Gladbachu. Poté, co v září vyšlo najevo, že se Eberl baví s RB, zpochybnila fanouškovská organizace FPMG (Fanprojekt Mönchengladbach) Supporters Club rozsah potíží někdejšího sportovního manažera Borussie. V otevřeném dopise zároveň nastínila, že v době, kdy se Eberl loučil s Gladbachem, už dost možná jednal o novém angažmá a usiloval tedy o rychlé vyvázání z tehdy platného kontraktu v Porýní. Proti tomu se dotčený postavil v říjnovém rozhovoru pro magazín Die Welt, v němž si zároveň postěžoval, že vedení Borussie se od ostrého prohlášení fanoušků nedistancovalo.

Na paškál si však Eberla vzali taky fandové úhlavního rivala Gladbachu, tedy ti z Kolína. Posměšné transparenty "Red Bull léčí vyhoření” nebo ”Alzheimer Max” vyvěsili během únorového utkání 1. FC proti RB. Zkrátka jakmile se Eberl upsal ďáblům” z Lipska, schytává to ze všech stran. Nehledě na okolnosti týkající se jeho zdraví.

Převlékač kabátů?

Vzkazy z tribun sice mohou vypadat a působit drsně, avšak je pravdou, že Eberl si za ně může do značné míry sám. Dlouhé roky působil jako kotva německého tradicionalismu. Ukazoval, že fotbalový klub lze úspěšně budovat i bez masivního financování a pohybování se na hraně psaných i nepsaných pravidel. O to víc fanoušky mrzí, když jejich symbol přešel na druhý břeh, na němž si z regulí a dodržování tradic nic nedělají. Skutečně, jako kdyby trpěl ztrátou paměti, jak žertem poukazovali fans Kolína.

Obzvlášť bolestivé bylo pro mnohé zjištění, jak rychle se Eberl novým podmínkám přizpůsobil. A jak rychle zapomněl na Gladbach. Na konci loňského roku měl před zástupci spolkové země Sasko vyjmenovat své tři vysněné kluby. Uvedl následující: jeden z jihu Německa, druhý z Anglie a třetí Lipsko. Více své odpovědi nespecifikoval, takže se lze jen domnívat, zda tajemným jihoněmeckým oddílem myslel Bayern, v němž jako mládežník působil, nebo své rodiště v Dolním Bavorsku. Po kdysi milované Borussii každopádně ani vidu, ani slechu.

Zapomnělo se také na kdysi zastávané hodnoty. Renomovaný magazín Kicker konfrontoval Eberla v prosinci s tím, že v dobách, kdy působil v Gladbachu, Lipsko nikdy moc neštěřil. Dotazovaný z toho ovšem těžkou hlavu očividně nemá. Samozřejmě jsem tehdy jednal polemicky, neboť jsem se svým klubem neměl takové možnosti jako Lipsko, a bojoval jsem za svůj klub. O RB jsem ale mluvil vždy s uznáním a zdůrazňoval jsem, že v Lipsku mají peníze, ale také dosahují velkých věcí. V tomto ohledu jsem nepředvedl dramatickou změnu názorů,” bagatelizoval respondent někdejší sváry.

Realita ovšem umí pěkně vyfackovat. V roce 2016, kdy ještě hájil zájmy Borussie, kritizoval Eberl propojení mezi Lipskem a Salcburkem, jenž rovněž kontroluje koncern Red Bull. Oba kluby sice v roce 2017 provedly nápravná opatření, díky nimž formálně neporušují pravidla UEFA, nicméně reálně zůstávají pořád silně provázané a časté přestupy hráčů ze Solnohradska do Saska pokračují. Od roku 2010 proběhlo takových transferů už přes 20.

Naposledy takto přestoupil mladý záložník Nicolas Seiwald. ”Ví, jak chceme hrát. Je to perfektní RB-RB přestup. Spousta klubů se dívá do Salcburku, nemáme žádnou výhodu,” pochvaloval si po dojednání transferu Eberl. Ten zároveň odmítal, že by Lipsko nějak těžilo z toho, že díky provázanosti se salcburským bratrem nepodstupuje takové riziko jako jiné oddíly, které o kupovaných hráčích nemají tak dokonalý přehled. A ještě jednu třešničku Eberl přidal. ”Za sedm let se fotbal změnil,” reagoval na dotaz reportéra televize DAZN, jehož zajímalo, jak nyní funkcionář hledí na svá někdejší vyjádření z let působení v Gladbachu.

Případ okolo Seiwalda nicméně ukázal, že média budou Eberla s minulostí pravidelně konfrontovat. Pokud tedy dostanou příležitost. Uplynulou sobotu měl sportovní ředitel Lipska vystoupit v pořadu Sportstudio. Po televizi ZDF, která jej vysílá, ovšem požadoval, aby se vyhnula otázkam na jeho působení v Gladbachu. Když ZDF jeho přání nevyslyšela, pozvání do pořadu odmítl. Eberl se zřejmě rozhodl nakreslit tlustou čáru a vše, co se stalo před rokem 2022, je nyní tabu.

Jak tedy na Eberla vlastně nahlížet? Vrcholová kopaná je psychicky náročným prostředím. Není těžké uvěřit, že pokud v něm někdo dlouhodobě pracuje, může po čase skutečně vyhořet. Ani to není něco, za co by se měl dotyčný stydět. Je jen dobře, že se o mentálním zdraví hráčů, trenérů i funkcionářů může hovořit o něco víc. A je dobře, že dnes se uznávaný manažer cítí lépe.

V novém působišti však Eberl působí jako PR loutka zaměstnavatele. Což je ještě ta lepší varianta. Co může být horší? Že je skutečně takovým cynikem, jemuž podle nabízených příležitostí nečiní problém převlékat kabáty, třebaže na první pohled vypadá nový oděv vyloženě nechutně. Tak či onak, Eberl mnohé zklamal. A s přibývajícím časem se stává čím dál kontroverznější personou.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vypadá jak šídlo.

Reagovat
Y.N.W.A

Napadlo mě to samý

Reagovat
tony_berg

vyhořel z tradicionalismu a chtěl zkusit něco jiné

Reagovat
Rudnevs

Sympatické to neni, ale tiež by sa hejteri mohli trochu mierniť. Chápem antipatie, ale urobiť si verejný terč z človeka, ktorý nedávno trpel psychickými problémami, tiež o niečom svedčí. Mňa tiež naštvalo, ako prezliekol kabát, lebo som ho v Gladbachu mal rád, ale tak netreba mu kvôli tomu zničiť život.

Reagovat
PBLead

RB Lipsko

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Halo co ten Nagelsmann

Reagovat
Kixi Syhimour

Julian

Reagovat
Kuba94

Jonah Hill

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele