Ozvěny z Bundesligy: Vypěnil, aby poté slavil? Glasner hraje o svůj odkaz

11.05.2023, 14:00
Názory a komentáře
Oliver Glasner je znám především jako přemýšlivý kouč. Alespoň tak vypadá ve většině případů, kdy stojí u hrací plochy. Poslední dobou je ale rakouský stratég poněkud neklidný. A v sobotu vybuchl naplno. Snad to nebyl jeho poslední zapamatováníhodný moment ve službách Frankfurtu.

Už deset kol čeká Eintracht na bundesligové vítězství. Naposledy vcelku jasně nestačil na Hoffenheim, jemuž podlehl po výsledku 3:1. Hesenským nevyšla především první půle, během níž inkasovali všechny tři góly. Do přestávky se vůbec nedařilo jak hráčům, tak také trenérovi Glasnerovi. Ten dostal těsně před koncem poločasu červenou kartu poté, co na hřiště úmyslně vhodil druhý hrací míč. Pravidla v takovém případě mluví jasně a sudí Harm Osmers neměl na výběr: musel lodivoda SGE vyloučit.

Během druhé pětačtyřicetiminutovky ovšem Glasner nevychladl. Na tiskové konferenci jej do varu opět dostal jeden z novinářů, jenž připomněl, že Frankfurt až příliš snadno zahodil možnost přiblížit se v tabulce svým soupeřům. Dotazujícího zajímalo, zda hráči Eintrachtu dostatenčně pochopili, že mohli využít pátečního zaváhání konkurentů z Mainzu i Leverkusenu.

Glasner okamžitě vyletěl jako čert z krabičky. "Nepřijímám toto obvinění,” spustil, aniž by nechal novináře domluvit. "Prosím, už jsem to říkal několikrát. Přestaňte se ptát na to, zda hráči rozumí tomu, co mají hrát. Něco vám řeknu. Makoto Hasebemu je 39 let, během tohoto týdne odehrál třikrát 90 minut. Je tak vyčerpaný, že v kabině močí krev, a přesto hraje dál. Takže přestaňte s těmi nesmysly. Uznávám, že Hoffenheim byl lepší, ale neříkejte mi, že (hráči) něco nechápou. Tento tým hraje druhé finále ve dvou letech. Pro Eintracht dělají maximum,” vzkázal Rakušan během svého monologu.

Limity Eintrachtu? Zranění, šířka kádru i náročný program

39letý Hasebe nehraje tak často proto, že by byl tak dobrý, ale spíš proto, že Glasner nemá moc na vybranou. Na marodce už několik týdnů zůstávají chorvatští zadáci Hrvoje Smolčić s Kristijanem Jakićem a v Hoffenheimu chyběl kvůli zranění také další stoper Tuta. A vzhledem k tomu, že Glasner preferuje hru na tři stopery, musí zbývající obránce přetěžovat.

Právě zdravotní problémy jsou jednou z příčin špatného jara v podání Eintrachtu. V kalendářním roce 2023 toho zas tolik neodehrál ani Jesper Lindstrøm, jenž je přitom společně s Randalem Kolo Muanim jasným ofenzivním lídrem SGE. Dlouho Glasner postrádal též Juniora Dinu Ebimbeho, z něhož se během podzimu stala jednička na pravý kraj hřiště.

Na soupisce Frankfurtu navíc nefiguruje tolik kvalitních náhradníků jako v Lipsku či Dortmundu. A když se k tomu přidá náročný zápasový program čítající vedle Bundesligy také utkání v Lize mistrů a DFB-Pokalu, vznikne ideální podloží pro úpadek formy. Až tak dramatický ústup se ale přece jen nečekal. V tabulce jarní části Bundesligy je Eintracht třetím nejhorším mužstvem.

Podle informací sportovní sekce bulváru Bild si Glasner při nedávném dialogu se sportovním ředitelem SGE Markusem Kröschem postěžoval právě na zmíněnou nedostatečnou šířku kádru, stejně tak se mu nelíbil nedostatek vysokých obránců. Krösche však měl Glasnerovi naopak vyčíst neochotu víc rozvíjet materiál, který již měl k dispozici. Pravdu mohou mít oba. Stejně tak ale mohou být oba podepsání pod jarní mizérii Frankfurtu.

Dvouletá jízda nahoru a dolů

Současné problémy "Orlů” nakonec odnesl Glasner, jenž Hesensko v červnu po dvou letech opustí. Výkonnost Eintrachtu v daném období poměrně přesvědčivě kopírovala Gaussovu křivku. Na podzim roku 2021 se Frankfurt pod vedením Rakušana rozjížděl dosti pozvolně. Po zimní přestávce už to začalo být lepší. Zejména pak v Evropské lize, v níž klub po fenomenální jízdě včetně dnes už legendárního výjezdu 30 tisíc fanoušků do Barcelony slavil historický triumf. Následně šlapal Eintracht i během dalšího podzimu a zdálo se, že na jaře bude útočit minimálně na pozice zaručující účast v Lize mistrů. Pak ovšem přišel strmý pád.

Vedení SGE si vyhodnotilo, že Glasner už týmu nemá co dát. Výše jmenované faktory, které Rakušanovi znesnadňovaly práci, jsou ovšem též relevantní. Frankfurt odehraje za dvě sezony 97 zápasů, což sice zvládají i Bayern nebo Leverkusen, ty však k tomu mají uzpůsobený kádr. O Eintrachtu se totéž říct nedá.

Je možné, že Glasnerovi značně uškodil onen výstup na sobotní tiskové konferenci. Ostatně předseda představenstva SGE Axel Hellmann Rakušanova slova jasně odsoudil. ”Nebyla to dobrá ani správná reakce. Nechápu, proč se zklamání vybíjí na novináři, který jen dělá svou práci,” řekl Hellmann. Sobotní "incident” tak zřejmě neupevnil Glasnerovu pozici před pondělím sedánkem s Kröschem, po němž bylo jasné, že novou smlouvu trenér nedostane.

Ještě předtím, než se koučem Eintrachtu stane Dino Toppmöller (pokud se tedy potvrdí situace), by si ale Glasner za své působení jistě zasloužil sladkou rozlučku. Navzdory nepovedenému jaru k němu může skutečně dojít. Na začátku června si totiž Frankfurt zahraje finále německého poháru proti Lipsku. Získá tak Glasner v obou svých sezonach v Hesensku po jedné trofeji?

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
Rudnevs

Glasner Bohuzial sa to cele tak trochu pokazilo, asi aj po ludskej stranke a Frankfurt je hodne namlsany, ale stale si myslim, ze je to trochu nefer vyhadzov a este im mal co dat. Jeho emocie na tlacovke su pochopitelne.

Reagovat
andrew96

Já bych ho moc rád v BVB.

Měl zůstat, ty jeho výtky jsou oprávněné. Pokud se chce Frankfurt usadit mezi BL špičku, musí posílit. A zajímala by mě Glasnerova práce, kdyby nemusel hrát Evropu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele