Ozvěny z Bundesligy: Funkelův slovník naučný

27.04.2021, 13:38
Názory a komentáře
Když se nedaří, hodnotí se výsledek s chladnou hlavou těžko. Zároveň se ale nejedná o neřešitelný úkol. Trenér Kolína Friedhelm Funkel jej příliš nezvládl a nechtěně se vydal na tenký led, za což schytal kritiku. Ta rychle vyšuměla, neboť noviny rychle začaly plnit články o celoevropské fotbalové krizi. Přesto stojí za to připomenout si, jak si Funkel před týdnem po porážce v derby nesmyslně zavařil.

Pro trenéry je nejlepší cestou vítězit. Pokud naplňují představy vedení klubu, budou se i při rozhovorech s novináři obratněji vyhýbat hodnocení neúspěšných zápasů. Bo Svensson budiž ideálním případem, který o představení svých svěřenců může zpravidla hovořit v dobrém rozmaru. Svenssonovy "Nulapětky” z Mohuče se totiž fantasticky vydrápaly ze dna tabulky, když v lize prohrály naposledy v únoru a už mohou pomalu slavit záchranu. A právě bývalý obránce Svensson, jenž se do karnevalového města vrátil v lednu jako trenér, má na znovuzrození FSV značný podíl.

"Nullfünfer” zároveň iniciovaly povstání dalších doposud dřímajících mančaftů, díky nimž dostala dohrávka sezony na konci tabulky zcela nový rozměr. Také Bielefeld s Kolínem totiž pookřály pod novými kormidelníky, díky nimž se blíží kritické hranici 35 bodů, která zpravidla odděluje úspěšné od neúspěšných. Pouhých 27 bodů, které v roce 2014 nasbíral tenkrát ještě zachráněný Hamburk, nyní určitě nebude stačit. Mimochodem, nejvíc bodů (38), které ovšem nevedly k záchraně, získalo v ročníku 1997/98 Karlsruhe. Podobně smutný příběh by se ale tentokrát neměl opakovat.

Revolta Bielefeldu a Kolína nicméně dostala pod tlak mužstva, která se již zdánlivě ukrývala v bezpečí. Brémy čekají sedm kol na vítězství a před bielefeldskou Arminií je drží pouze příznivější rozdíl ve skóre. Werder si tak chce zřejmě za každou cenu zopakovat loňské derby, kdy se nad vodou udržel až v napínavé baráži. Florian Kohfeldt každopádně zůstává koučem týmu z hanzovního města, ačkoliv pod ním celek od Vezery učinil za tři a půl roku minimální progres.

To Augsburg se rozhodl neponechat nic náhodě a Heika Herrlicha nekompromisně vyhnal. "Fuggerstädter” tak konečně reagovali na pozvolný, avšak konstantní úpadek který trvá...vlastně už od 4. kola probíhající sezony.

Pro přehlednost si celou zápletku zrekapitulujme: už jsme zmínili Bielefeld, Kolín, Brémy a Augsburg. K nim je třeba připočíst berlínskou Herthu, která se kvůli karanténě a odloženým zápasům dostala pod nepříjemný tlak. Nic jistého nemá ještě ani Mainz, byť jeho úspěšné tažení za záchranou již může překazit pouze shoda nečekaných okolností. Na špičkách každopádně zůstává šest klubů, jejichž budoucnost zůstává vrtkavá. Máme se v příštích týdnech pořád na co těšit.

Uplynulá dvě bundesligová kola zkrátka pohnula kolem dějin kupředu. Konečně stvrdila sestup Schalke, o němž se toho v posledních měsících namluvilo až příliš. Přesto článek, jenž shrnuje klíčové aspekty, které zapřičinily pád slavných "Königsblauen”, stojí za přečtení. Uplynulá dvě kola také přiblížila a zase odložila korunovaci Bayernu, která však tak jako tak nastane. A především uplynulá dvě kola vrátila po superligovém chaosu fotbalový svět zase do normálu.

Výrazy, o nichž se nemluví...nebo ano


Někomu nicméně bouřlivé debaty ohledně "soutěže bohatých” vhodně posloužily jako mediální krytí. Kdoví, jakou pozornost by si totiž za normálních okolností vysloužil Friedhelm Funkel a jeho ne zcela vyvedený rozhovor po derby Kolína s Leverkusenem ve 29. kole.

Jak málo stačí k obratu veřejného mínění. Dnes po dvou výhrách v řadě si již Funkel užívá větší přízně od kolínských fanoušků, kteří po trápení pod předchozím trenérem Markusem Gisdolem najednou pevně věří v záchranu. První utkání pod Funkelem, nástupcem Gisdola, se nicméně "Effzeh” tolik nevyvedlo. Kolín jasně nestačil na Leverkusen a nenáviděnému Bayeru podlehl výsledkem 0:3.

A pak to přišlo. V pozápasovém rozhovoru pro televizi Sky shrnul Funkel, v čem byl soupeř lepší. ”Leverkusen hraje v obrovském tempu díky...ano, jsou zde jeden nebo dva výrazy, které už nemůžete užívat. Díky jejich hráčům, kteří jsou nesmírně rychlí,” řekl poněkud kostrbatě lodivod "Kozlů”.

Nebylo zas tak těžké domyslet si, na které hráče Funkel mířil. V porýnském derby totiž řádili Leon Bailey s Moussou Diabym, což jsou křídelníci Leverkusenu tmavé pleti. Ti skutečně vynikají rychlým během a svou kvalitu proti Kolínu jasně demonstrovali. To ostatně Funkel uznal.

Co však není zdaleka jasné, jsou výrazy, jimž se Funkel při označení rychlíků Bayeru vyvaroval. No vyvaroval...naznačil, že jisté výrazy by hráče Leverkusenu dostatečně charakterizovali, avšak již nepatří mezi konvenční. Proč si ale Funkel vůbec takové naznačení nedokázal odpustit? Stačilo prostě říct, že soupeř přehrál Kolín zejména v rychlosti. A když už si nezapamatoval jména Bailey a Diaby, proč prostě raději neřekl, že Leverkusen táhli za vítězstvím dva hráči tmavé pleti? Znělo by to sice pořád dost humpolácky, alespoň by ale všichni věděli, co přesně z Funkelových úst vyšlo.

Kouč Effzeh se celou situaci snažil téměř okamžitě objasnit, ne však zrovna šťastně. ”Zmínil jsem se jen o neuvěřitelné rychlosti hráčů Leverkusenu, nic dalšího nebylo zmíněno. Nic jiného jsem ani nechtěl říct.” Dostatečné vysvětlení? To sotva.

A nenaleznete jej ani druhý den. ”Pokud jsem byl špatně pochopen, tak se omlouvám. Každý, kdo mě zná, ví, co jsem zač. Pracoval jsem společně s mnoha hráči z různých kontinentů a vždy to byla velká zábava. Nevím již přesně, co mi prošlo hlavou. Rozhodně ale nechci na někoho útočit. Nikdy jsem to ve svém životě neudělal a hodlám tak pokračovat,” uvedl Funkel pro rádiovou stanici WDR 2.

To vše je sice hezké, ale veskrze irelevantní. Funkel se zkrátka vysvětlení nešťastné věty o "výrazech, které již nelze použít”, znovu obloukem vyhnul, čímž jen posílil spekulace, že ve skutečnosti o hráčích tmavé pleti uvažuje dost možná prostřednictvím rasistického slovníku. Navíc dle hlasů, které v minulosti s Funkelem spolupracovali, by nešlo o překvapení, pokud by se takové spekulace zakládaly na pravdě.

Situaci příliš nezvládl ani reportér televize Sky, jenž se Funkelově poznámce zasmál a namísto toho, aby požadoval objasnění, nechal rozhovor plynout dál, jako by se nic zásadního nestalo. Přitom tohle byla přímo ukázková příležitost, při níž novinář mohl prodat své schopnosti, neboť jeho základním úkolem je přece zjišťovat informace, obzvlášť ty interestantní.

U Funkela může svou roli hrát i generační rozdíl a jistý odstup k tématům, jež jsou dnes třaskavá. Funkel je totiž ve svých 67 letech suverénně nejstarším bundesligovým koučem a jeho věkově příbuzní stratégové Ottmar Hitzfeld, Huub Stevens či Felix Magath již na nejvyšší úrovni nepůsobí. Současný kouč "Effzeh” tak trochu připomíná v Česku dobře známého Vlastimila Petrželu, který se svými rozhovory rovněž ztratil v čase a kontextu.

Samotný Kolín pak nechal celou kauzu vyšumět. Podobně jako Schalke, jež lavírovalo okolo předsedy klubu Clemense Tönniese a jeho buranského vyjádření před necelými dvěma lety. Funkel pak sportovně zareagoval nejlépe jak mohl a po heroickém vítězství nad Lipskem se o jeho přešlapu již ani nehovořilo. Jen aby se mu ale s příchodem slabších výsledků nevrátila celá situace jako bumerang.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (18)

Přidat komentář
Rudnevs

Ja by som to tak neriešil. Starého psa novým kúskom nenaučíš. Funkel žil v úplne inej dobe, keď sa mohli hovoriť úplne iné veci. Môžeme byť radi, že to nepovedal na plnú hubu, ale že sa naučil, že sa to dnes už nehovorí Akože samozrejme, mohol si to odpustiť úplne a bol by kľud, ale čo ja viem.. nevidím v tom nejaky až taký veľký problém úprimne.

Inak, článok o Schalke z dw celkom dobrý, pekne sú tam popísané dôvody. Ako hlavný dôvod asi vidím Heidela a jeho neschopnosť v kombinácii s tvrdohlavosťou. Odvtedy sa to začalo sypať.

Jo a inak som zvedavý na Weinzierla v Augsburgu. On nie je tréner, čo dokáže fungovať hneď, ale teraz je otázka, či dokáže fungovať, keď dostane viac času. Možno nakoniec zistíme, že Schalke ho mohlo nechať dlhšie a dať mu trochu väčšiu šancu.

Reagovat
cologneFC

Ani to nikto nerieši. Hlavne preto, lebo v klube teraz treba zachovať pokoj a tréner aj tak po sezóne končí. Inak by sa to asi dosť riešilo, našťastie sa klub zachoval správne a nechali to vyšumieť.

Inak ten Weinzierl ma prekvapil, nečakal som, že sa tam vráti, aj keď tam odviedol skvelú robotu. Augsburg má ťažký los. Som rád, že je to napínavé aspoň na spodku tabuľky. Momentálne si prajem zostup Bielefeldu a baráž pre FCA.

Reagovat
Banikovec7

Situaci příliš nezvládl ani reportér televize Sky, jenž se Funkelově poznámce zasmál a namísto toho, aby požadoval objasnění, nechal rozhovor plynout dál, jako by se nic zásadního nestalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Vtipálek,ten Funkel,výrazy,které nemůžete používat,že prý

Reagovat
smazaný uživatel

Díky 2 Afroevropanům,asi myslel

Reagovat
stas87

Dnes Greuther otocil zapas proti Sandhausenu a dost vyrazne nakrocil k postupu do BL. V poslednych troch kolach maju doma KSC, idu do Paderbornu a konci doma s Fortunou. Takze ani zreb pre nich nie je vylozene zly. Zajtrajsia dohravka HSV-KSC dost napovie, ci este HSV bude atakovat druhe postupove miesto alebo budu drzat baraz.

Ja Kielu neverim, maju proti sebe rozjetych superov, takmer 3 tyzdne stali, maju tam do toho este semifinale Pokalu..aj ked z poslednych piatich zapasov hraju 4x doma, tak na nich caka Sandhausen, St. Pauli, Hannover a Damrstadt. Ten jeden vyjazd maju do Karlsruhe..pre nich dost skoda, ze ich covid zastavil. Keby nestali, verim ze by oni drzali druhe miesto a Fürth tretie.

Aj dnes to bolo utrapene, Greuther nebol lepsi mancaft ale dal tri goly a vyhral. Pre SVS krute, oni mali viac sanci, ale nemaju nic. Aj tak ale hraju v slusnej forme a zachrani sa. Uz teraz je jasny odchod minimalne troch hracov zakladu, dalsi hraci odidu..ak postúpi, bude to zrejme na 80% jednosezonna zalezitost. Ale Azzouzi odvadza skvelu robotu. Fürth ma nizky rozpocet aj na pomery 2.BL, aj tak postavi konkurencie schopny tim. Velka skoda, ze nemaju cloveka ako bol Kühne. Aby sa zastabilizovali v BL a etablovali sa.

Reagovat
Rudnevs

HSV už na druhé miesto stráca veľa a Kiel má naopak oproti ním veľkú výhodu zápasov k dobru. To bude štvrté miesto zas

Reagovat
stas87

Ber pozitívne aspoň to, ze Lautern nezostupi z 3. Ligy. U mna to môže dopadnút postupom Fürthu a zostupom Werderu. zrejme bude musieť HSV mat aspoň pol sezóny náskok 9-10 bodov na tretieho, je fakt neuveriteľne ako sa pravidelne zosypú na konci sezóny.

Reagovat
Arne

To je mi zas pseudoaféra...

Reagovat
stas87

Tak HSV definitvne vonku z hry o priamy postup. Ak Kiel vyraznejsim sposobom nepokazi dohravky, tak odsune HSV na stvrte miesto. A uprimne...po dnesku, ked neboli schopni herne dominovat proti osmemu timu tabulky, tak je dobre ze nepostupi. Asi aj v tej barazi by boli outsider a nepostupili by.

Asi najväcsi problem v ich hre je absencia kreativity v tom zmysle, ze od stoperov nedokazu na tri prihravky prekonat blok supera tak, aby hrac s loptou na nohe bol otoceny smerom k branke supera. Skratka ziadna sestka nedokaze natolko vypomoct, ze kombinacne sa dostanu na poku supera. Preto dlhe minuty stracaju cas tym, ze Van Drongelen alebo Leibold neefektivne posielaju prihravky Uleichovi a ten nakopne loptu dopredu, kde uz caka sformovany super. Ked uz im nakop vyjde, tak len vdaka Teroddemu ale tymto stylom to moze fungovat v 3-5 zapasoch za sezonu, nie po cely rocnik. A aj keby zazrakom postupili, tak musi zo zakladu ihned vyndat 6-7 hracov, inak budu plnit rolu, co mal Paderborn, tohtorocne Schalke ci Der Club. Na tej supiske nie je potrebna kvalita, ked postupoval Stuttgart, tak len vhodne doplnil uz existujucu kostru, to HSV v ziadnom pripade nema.

Reagovat
Rudnevs

To je problém v hlave. Fürth a Kiel môžu, zatiaľ čo HSV musí. Ten tlak je tam úplne iný, zvlášť po tom, čo to dvakrát už nedali. Asi by to chcelo, aby do toho kádru prišiel ešte väčší upgrade, aby aj napriek tej psychickej nevyhode dokázali postúpiť. Úprimne, som veľmi zvedavý budúci rok na porovnanie Schalke x Hamburg.

Ako vravíš, asi musím byť rád aspoň, že Kaiserslautern sa asi zachráni. (A že z tretej ligy možno budú fajn postupujúci.)

Reagovat
stas87

No, Fürth bol v nedelu horsi na ihrisku St. Pauli a zasluzene prehral, vcera bol tiez horsi ale bral tri body. Tlak stupa aj na nich kvoli postaveniu v tabulke ale zvladaju tie zapasy urvat. Nemyslim si ze za trapenim HSV v tejto sezone je len problem v hlave. Ja v tom kadri nevidim taku kvalitu, aby preleteli 2.BL ako Freiburg ci VfB.

Tak Hansu uvidim rad v druhej lige, pretoze u takeho Magdeburgu som sympatie necitil, u nich ano. Takze za mna Hansa a 1860 priamy postup, SGD baraz.

Reagovat
Rudnevs

To je tiež pravda, ale zas oproti Fürthu a takímto majú lepší káder podľa mňa. Len tam robí rozdiel, že tí klasickí druholigisti môžu hrať viac uvoľnene a sú zvyknutí na tú tvrdú úroveň. Preto musí mať od nich HSV lepší káder nie o trošku ale o veľa, aby dokázali postúpiť. Na tom sa asi zhodneme.

Toto by bol ideál, ale ono čo si budeme hovoriť, ten Ingolstadt tam medzi nimi asi bude... Ale aj tak pekní postupujúci, nech už tam je ktokoľvek z tých štyroch, tak oveľa lepšie než to, čo je v 2. BL na spodku tabuľky.

Reagovat
Werkrider

Schalke : Hamburg zápas druhej ligy znie jak utopia.

Reagovat
andrew96

Lol, Kohfeldtův cirkus...ještě že Steinhaus zasáhla proti tomu šaškovi, u kterého to teda nepřekvapuje. Mbom ale na rozdíl od Selkeho zaskočil a zklamal.

Reagovat
Rudnevs

Schalke získalo Teroddeho Najs, toho som chcel

Reagovat
stas87

Na 2.BL vyborna posila, na BL to ale nie je ako s jednotkou do utoku a ten problem budu riesit po pripadnom postupe znovu. Takze budu hrat na dvojicu Terodde-Hoope alebo Terodde-Huntelaar?

Reagovat
Rudnevs

To ešte uvidíme, či Hoppeho niekto nekúpi a či Hunter ostane. Možno prípadne ešte aj Schalke niekoho ešte privedie, uvidíme. Terodde za mňa super, trochu sa obávam, či to aj napriek vysokému veku ešte raz zvládne, ale hádam hej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele