Ozvěny z Bundesligy: UEFA? Nikoliv. Pouze fanoušci bojují za své principy

20.04.2021, 10:47
Názory a komentáře
Angličtí, italští i španělští fanoušci mohou naříkat, jak chtějí, avšak s rozhodnutím svého oblíbeného celku připojit se k superlize již zřejmě nic nenadělají. Ne tak v Německu, kde tradice vzdoruje a hlas tribun je reálným, nikoliv pouze domnělým dvanáctým hráčem. To se ostatně potvrzuje během současných bouří, kdy fanouškovský lobbing, jenž se z Bundesligy burácivě ozývá, slaví alespoň částečný úspěch.

Budeme to tady opakovat pořád dokola, neboť o stvoření světa se v klerikálních kruzích přece taktéž nevedou nadbytečné debaty. Stejně tak by se ve fotbalovém prostředí po jednom menším zaváhání vůbec neměla zpochybňovat vedoucí úloha Bayernu, jež je v Bundeslize tolik let zakotvena. Takže zpátky na zem, konspirátoři, když Lipsko nebylo schopno vsítit Hoffenheimu jedinou branku. Bavoři se naopak ve Wolfsburgu prosadili hned třikrát a tabulce opět vévodí s komfortním sedmibodovým náskokem.

Sobotní vítězství Mnichovanů tentokrát režíroval poněkud nečekaný hrdina. Byť si Jamala Musialy všímají novináři minimálně od začátku sezony, do základní sestavy "Roten” pořád nakukuje jen občas. Tentokrát se ale osmnáctiletý talent dočkal své šance a hned dvakrát rozvlnil síť. Musiala tak v Bundeslize vstřelil již šest branek, přičemž na takovou cifru žádný mladší hráč nikdy v minulosti nedosáhl.

Wolfsburg nicméně nemusela porážka až tolik mrzet, neboť konkurenční Frankfurt schytal nečekaný debakl v Mönchengladbachu. Zdá se, že Adi Hütter rychle převlékl kabát a ihned začal pomáhat "Hříbatům” za honem do pohárové Evropy. Totéž lze říct o Marcovi Rosem, který rovněž pochopil, že Dortmund potřebuje jeho služby již nyní a ne až od léta, jak káže dohoda. I tak mají "Schwarzgelben” pořád co dohánět, jestliže sní o účasti v Lize mistrů.

Přestože uplynulý bundesligový víkend přinesl v Německu slušné gólové hody, dění na trávníků zůstalo tak trochu ve stínu zákulisních záležitostí. Některé kluby totiž řeší své specifické problémy, Bundesliga jako taková pak vůbec smysl své existence.

Bundesliga je superligou sama o sobě

Tuzemští fanoušci se ani nestihli uklidnit po rozhořčení nad trestem pro Ondřeje Kúdelu od evropské fotbalové asociace (UEFA) a už v nich opět kumuluje žluč a hněv. Tentokrát však kolegiálně doplňují celosvětový odpor vedený proti úmyslu na založení superligy. Rezistence vůči elitní (či elitářské) soutěži je patrná v celé Evropě, v Německu ale (r)evoluční plán přece jen vzbuzuje ještě o něco silnější zděšení.

Už v neděli proti myšlence nové soutěže protestoval Christian Seifert, šéf Německé fotbalové ligy (DFL), jež odpovídá za pořádání Bundesligy. ”Ekonomické zájmy několika špičkových klubů z Anglie, Itálie a Španělska by v důsledku neměly vést ke zrušení zakotvených struktur evropského fotbalu. Bylo by nezodpovědné nenávratně poškodit národní soutěže jakožto základ evropského profesionálního fotbalu,” prohlásil funkcionář na podporu UEFA, jež se superlize ze všech sil brání.

V pondělí se pak Bayern Mnichov, Borussia Dortmund a RB Lipsko distancovaly od italských, anglických a španělských tvůrců nové soutěže. Zatímco u posledně jmenovaného týmu lze takový postup při troše fantazie brát jako snahu konečně se začlenit do německé fotbalové kultury, stanovisko Mnichovanů a BVB vysílá společně s prohlášením Seiferta jasný signál, který má své zaryté kořeny.

Dva nejvýznamnější reprezentanti německé klubové kopané jsou podobně jako další mužstva ze stejné země de facto neziskovými organizacemi. Alespoň tedy z většiny, neboť opatření známé jako "pravidlo 50+1” znemožňuje soukromému aktérovi držet v Bayernu i dalších organizacích více než polovinu akcií. Většinu tak svírají členové klubu, v podstatě fanoušci, kterých je u účastníků Bundesligy zpravidla několik desítek tisíc. Ti v klubu disponují hlasovacím právem, čímž mimo jiné zabraňují nekontrolovanému toku peněz dovnitř i vně oddílu.

Zavedená klubová kultura má ale i své nežádoucí konsekvence. Tím často nejdiskutovanějším problémem jsou stále více se rozevírající nůžky mezi německými týmy a celky jako Manchester City či Paris Saint-Germain, které finanční silou mohou své protivníky snadno převálcovat. Jako pozitivní dopad pravidla 50+1 se naopak vedle držení klubových příjmů i výdajů pod kontrolou uvádí též relativně nízké ceny vstupenek tak, aby si je mohli dovolit ti vskutku nejoddanější.

Ve vztahu k bouřlivým debatám ohledně superligy je však klíčové především principiální hledisko. Fanoušci si zkrátka chtějí zachovat své postavení a podíl na produkci špičkové hry prostřednictvím Bundesligy. Nehodlají se připravit o jistoty, s nimiž by elitářská soutěž mohla zamávat. Z tohoto pohledu je Německo opravdu konzervativnějším prostředím, které logicky stojí za to bránit. Už tak se jednotlivé oddíly musí či musely vyrovnat s vícero otřesy. Stačí, že Lipsko svou oligarchickou strukturou obchází pravidlo 50+1. Stačí, že reformy UEFA znesnadňují fanouškům přístup na zápasy v evropských pohárech.

Fanoušci, nikoliv kalkulující UEFA, jsou skutečnými zastánci principů před finančním hlediskem. A byť na celoevropské úrovni tento pohled, zdá se, podlehl, v Německu se pořád drží nad vodou. Zde jsou totiž příznivci na rozdíl od jiných zkrocených zemí pořád slyšet. A je nesmírně důležité, že Bayern s Dortmundem hodlají zavedené hodnoty bránit.

Už jen proto, že bavorský velkoklub je nyní vlastně největším favoritem na vítězství v Lize mistrů!

Hütter žádá stabilitu, Flick odpálil granát

Laikovi zřejmě unikl (a asi stále uniká) smysl oznámeného posezonního přesunu Adiho Hüttera z trenérské lavice Frankfurtu na sesli v Mönchengladbachu. Vždyť Eintracht zažívá nejplodnější období za posledních téměř třicet let a na rozdíl od Hříbat ze Severního Porýní-Vestfálska míří do Ligy mistrů. Milionářská soutěž by sama o sobě přeci měla stačit k tomu, aby Hütter v Hesensku vydržel, což?

Jenže "Orlům” se rozpadá celý sportovní úsek. Vedle Hüttera se z Frankfurtu pakují i další dva strůjci bohaté sklizně z posledních let - Bruno Hübner a Fredi Bobic - byť přesun druhého jmenovaného do Herthy se Eintracht snažil mermomocí zastavit. Marně. Hütter tak přišel o klíčovou oporu v zádech. Dlouhodobě působící Max Eberl v Gladbachu je naopak zárukou stability a rázem tedy není divu, že si rakouský stratég vybral jistotu před pochybnostmi.

Po rocích, kdy Frankfurt marně hledal tvář a osciloval mezi první a druhou ligou, se zdálo, že se mužstvo z Hesenska může usadit mezi širší německou špičku. Nyní ale vážně hrozí, že odchod schopného kouče a manažerů srazí Orly zase dolů, což fanoušci nelibě slyší. Vedení klubu každopádně musí pokračovat v práci a hledat nové tváře na uvolněný post sportovního ředitele. Dle Marca Behrenbecka, reportéra televize Sky Sport, uvažuje Eintracht nad angažováním Markuse Kröscheho, který působí v Lipsku, Igliho Tareho (v současnosti v římském Laziu), Hendrika Almstadta (aktuálně ve službách milánského AC) či Erika Stoffelshause (dřív pracoval pro Lokomotiv Moskva).

A co pozice trenéra? Zatím nevyřešena. Dle spekulací by Frankfurt mohl zas lovit u bernských Young Boys a přetáhnout na svou stranu Gerarda Seoaneho (po stejné ose putoval před třemi lety Hütter). A do úvah samozřejmě padá též Jesse Marsch, o němž se dříve psalo v souvislosti s Gladbachem a o němž se tak nějak musí psát pokaždé, když někdo z Bundesligy hledá kouče.

Jenže...Marsch jakožto lodivod Salcburku dost možná zůstane v Red Bullovém koncernu, jen se ze Solnohradska přesune do saského Lipska. Tam by mu pozici mohl uvolnit Julian Nagelsmann, který zakotví kde jinde než v mnichovské Säbener Straße. Sám Hansi Flick asi těžko tušil, jaký trenérský veletoč může spustit.

Mimochodem, Flick svůj sobotní granát (to byly časy, kdy tématem číslo jedna byl náhlý konec trenéra, co?) nechal dle vedení klubu explodovat bez jeho vědomí. Magazín Kicker však v pondělí přišel se zprávou, že Flick své přání ukončit angažmá vyjádřil interně již před několika týdny a management Bavorů mohl (spíš měl) s takovou informací operovat. V pozadí toho všeho navíc strašil konflikt trenéra Bayernu se sportovním ředitelem Hasanem Salihamidžićem, který byl veřejným tajemstvím.

Celý příběh nicméně nahrává teorii, že Flickovi ústřední postavení na lavičce zcela nevyhovovalo. Do povědomí se stále současný lodivod Roten ostatně dostal jakožto asistent u národního týmu. I kdyby tentokrát povýšil na pozici hlavního kouče, pořád nebude permanentně v září reflektorů jako momentálně v Bayernu. Ústředním motivem tedy může být prachobyčejné volání po klidu na práci, který Flick za poslední rok a půl moc nedostal.

Zruší koronavirus oblíbenou baráž?

Berlínská Hertha prožívá nevydařenou sezonu se vším všudy. Kvůli neuspokojivým výsledkům již měnila kouče, avšak ani nový lodivod razantní změnu směrem k lepšímu nepřinesl. A aby toho nebylo málo, uvízla "Stará dáma” kvůli výskytu koronaviru v karanténě a pro tři utkání musí hledat nový termín.

Pozoruhodný je přitom kontrast, jenž nabízí přístup bundesligového mužstva k oznámení nakažených hráčů ve srovnání s postojem českých klubů. V Berlíně totiž okamžitě oznámili, koho konkrétně koronavirus zasáhl. Původně do izolace museli pouze trenér Pál Dárdai, jeho asistent Admir Hamzagić a křídelník Dodi Lukébakio. Když se však ke zmíněné trojici přidal také levý bek Marvin Plattenhardt, musel do karantény putovat celý mančaft. Celá komunikace Herthy byla každopádně mnohem transparentnější než už tradiční stanoviska českých mužstev, která podrobné informace bůhvíproč dusí pod pokličkou.

Tak či onak, Starou dámu postihla zákeřná nemoc v tu asi nejméně vhodnou dobu. Bundesligový ročník totiž zrovna vrcholí a času není nazbyt. Jak již navíc bylo zmíněno, kvůli 14denní karanténě hledá Hertha nová data ne pro dvě, ale rovnou pro tři utkání, neboť vedle klasického víkendového programu se v Německu odehraje během pracovního týdne také vložené 30. kolo. To společně se zapletením do bojů o záchranu vrhá Dárdaiovu družinu pod nepříjemný tlak.

Do ještě větších lapálií se přitom dostal druholigový Holstein Kiel, který ze stejných důvodu jako Berlíňané přišel hned o čtyři duely. Celek ze Šlesvicka-Holštýnska má situaci oproti Hertě komplikovanější z důvodu účasti v semifinále DFB-Pokalu (z něhož navíc může postoupit dál), které je na programu 1. května. Kielu navíc podobně jako Staré dámě hrozí, že si základní část sezony prodlouží o baráž o 1. Bundesligu. Vzhledem k tomu, že kvůli červnovému mistrovství Evropy by profesionální soutěže v Německu měli skončit v květnu, je možné, že Holstein během šesti týdnů odehraje hned dvanáct zápasů. To je pro druholigový tým slušná nálož.

Je dost na draka, že dlouhou dobu se 1. i 2. Bundesliga vyhýbaly koronavirovým komplikacím a až v závěru sezony nastaly nepříjemné starosti. Zatímco v nejvyšší soutěži se do izolace dostala pouze Hertha, v druhé lize byla vedle Kielu uvrhnuta karanténa také na Karlsruhe a Sandhausen. Stačí si přitom vzpomenout na loňské trápení Dynama Drážďany, které i kvůli náročnému závěru sezony způsobeném koronavirem nakonec spadlo do 3. Ligy. Vypadá to, že podobné strasti se budou opakovat, a to zřejmě v rozsáhlejším provedení.

Pokud by se však soutěže ocitly v neřešitelné časové tísni, může v krajním případě dojít ke zrušení baráže. S návrhem přišel šéf Sandhausenu Jürgen Machmeier, jehož SV prodloužení ročníku přes baráž rovněž kvůli boji o záchranu v 2. Bundeslize hrozí. DFL se ale takovému řešení snaží vyhnout, mimo jiné i proto, že barážové dvojzápasy svou atraktivitou lákají mnoho fanoušků k obrazovkám. Jenže zatím je poměrně reálné, že nebude zbytí a DFL se bude muset Machmeierovu plánu podvolit.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (108)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Podle mě se tady jedou dvě linie. Jedna je naivita fans, kteří mají ten svůj oblíbený tým v srdci a myslí si, že jsou součástí klubu. Fakticky ale nikoliv a jejich názor je všem bohužel lhostejný. Kluby chtějí, ať nakupují nové dresy, vstupenky a hlavně na to koukají v TV. Proto si teď fanoušci po světě trochu naivně myslí, že mají snad nějaké právo o tomhle rozhodovat a bouřit se. Ale být fanouškem nějakého top evropského týmu a myslet na tradiční hodnoty, je naivní romantická představa. Fotbal na vrcholné sféře je jedna z největších business věcí na světě a jak je známo žádné hodnoty tady neexistují. Ti hráči, trenéři a všichni kolem klubu jsou jen zaměstnanci a co řekne a podepíše majitel, to se stane.

Reagovat
Puskas

Ono budou-li opravdu prázdné tribuny...

Reagovat
The Krupy

To sa nikdy nestane

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Melda

Bohužel, protože na fotbal na tyhle kluby už nechodí fanoušci ale spíš turisti.

Reagovat
sensei25

Keby tam ides ty pozriet si tiez turista?

Reagovat
Melda

Já jsem alespoň oficiálně členem fanklubu...

Reagovat
ttopi

Už to to bylo zmiňováno v jiných vláknech, že stejně je to vždycky tak, že ikdyž člověk nadává, tak na tu novou soutěž stejně bude koukat. Fakt si nelze myslet, že Superliga by ztratila fanoušky, spíše tomu bude naopak. Bude tam více zajímavých zápasů, což přiláká více lidí, médií, televizí, všeho.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, určitě část fans, právě ti, kteří jsou naivní a lpí na hodnotách, se na to možná vykašlou. Ale najde se plno nových, které tento projekt osloví (trh USA). Má to mít lepší rozhodčí, lepší VAR a rozhodčí mají mít mikrofony, že bude každý slyšet, co říkají.

Reagovat
Stana95

hlavně je krásný, jak říkají že fotbal dělají kvůli fanouškům, ale už neříkají kterým sice získají spoustu nových fanoušků, ale zároveň přijdou o spoustu těch současných. Smutný je, že v konečném součtu jim to dá lepší čísla, takže úkol splněn.

Prostě za vším hledej peníze, a dle mého názoru tímto akorát dělají z fotbalu jiný sport.

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší rozhodčí ? Lepší VAR ? A to jako vezmou kde ? Přivezou metrové číňaky z asie , anebo jsou lepší rozhodčí v jiné galaxii a Banka JP Morgan zaplatí jejich transport , , jsi k smíchu

Reagovat
Moje maličkost

Tak to že VAR funguje zatím docela blbě je fakt. Na tom měla UEFA dávno zapracovat. Tam má zpoždění tak 30 let.

Reagovat
fenixLFC

k smiechu je tvoj nazor. v podstate si budu moct (a musiet) stiahnut najlepsich rozhodcov z celeho sveta a nebudu tam musiet drzat kopec neschopnych ako to maju narodne ligy. a lepsim varom predpoklada mysli ze upravia jeho pouzivanie (co sa deje uz teraz ked kazda liga ho ma inak nastaveny)

Reagovat
Moje maličkost

A tráva bude zelenější a bude se hrát na čtvrtiny po 20 minutách a při remíze budou nájezdy a pak už to nebude fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

americká inspirace tam samozřejmě je cítit

Reagovat
Y.N.W.A

Za mě ne

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Totíků mě ten zbytek 12 nezajímá

Reagovat
stas87

Tak to si presne popisal zvratene zmyslanie fanusikov a ludi, co sa pohybuju v anglickom, spanielskom a talianskom futbale. S tym chod do pice v Nemecku. Nemecko je posledna krajina vo futbalovom svete s vplyvom, ktora nechce stratit lokalnych fanusikov, Anglicko je v tomto davno mrtve.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, ale třeba Dortmund je na burze, má akcionáře. Oni si fakt nemůžou nic moc rozhodova takhle na první dobrou, kdežto ty velkokluby mají jednoho majitele většinového a ten si může dělat ,co chce. Dortmund to teď musí uklidnit, aby se uklidnili i akcionáři. A stejně si myslím, že pak budou chtít jít do Superleague - opět, je to business.

Reagovat
smazaný uživatel

ale porovnaj si ako sa dari v Europe, mimo Bayernu DE klubom. Nemecka cest je sice pekna pre fans ale z globalneho hladiska maju sancu ?

Reagovat
stas87

Mna ale nezaujima, ze v semifinale CL bude len Bayern a nie Dortmund ci RB. Vsetci vieme, ze konkurovat spicke moze len jeden nemecky tim ale to neznamena, ze zvysok timov sa ma zapredat kvoli tomu, aby v semifinale ELa CL bolo viac nemeckych timov. A taky postoj maju prave len nemci, zvysok im podsuva to,na co som reagoal v prvom komentari.

Reagovat
Rudnevs

Tak ale v Nemecku sú z polovice majitelia fanúšikovia, resp. majú v tom polovicu hlasovacích práv.

Reagovat
Acrocephalus

Tak ono tak to obecně platí ve všech společenských sférách, nejen ve sportu.

Reagovat
cologneFC

Fans v Nemecku sú súčasťou klubu. Ja ako člen rozhodujem o tom, kto bude na čele klubu. Ako člen sa môžem aj uchádzať vo voľbách o pozície v klube. V Nemecku to neriadi nejaký miliardár, ktorý si niečo zmyslí a tak to bude. V Nemecku vlastnia kluby fanúšikovia. Preto sa ja dostanem na zápas za 15€, kým ty v Anglicku za 100€.

Reagovat
smazaný uživatel

Máte to tam dobře nastavené , bundesliga se mi vždycky líbila ze všeho nejvíc , jsem rád , že jste se na ně všichni vymrdali , to nemá budoucnost takové píčoviny

Reagovat
fenixLFC

popravde nema dlhodobu buducnost ten nemecky model u ktoreho je tiez otazka casu kedy sa prejde na ten v inych krajinach....

Reagovat
Kenneth

Dostanes se na zapas za 15 Eur, protoze hrajete o udrzeni

Reagovat
andrew96

Samozřejmě že cenu vstupenek určuje i atraktivita. Ale vedle toho také slovo fanoušků, bez nichž bys na nějaký anglický Kolín šel za mnohem víc.

Reagovat
cologneFC

U nás stojí permanentka 180€ za bránu. Čiže to je minimálne 17 zápasov a to nerátam pohár a ďalšie možnosti, ktoré máš ako majiteľ permanentky.

Reagovat
cologneFC

Aj v Dortmunde sa dostanem na štadión za 15-20€. Do sektoru hostí. Na každom štadióne je to tak. Okrem Bayernu, tam je sektor hostí za 50€.

Reagovat
Freedo

Reagovat
skteel

Presne tak, konecne rozumny nazor tady

Reagovat
Rudnevs

Snáď to vo Frankfurte neprevezme Tare. Pri takej sympatickej ceste pod Bobićom by bola škoda, keby to po ňom prebral taký nesympaťák. Spomeňte si ako o ňom hovoril Kozák v Bez Frází.

Reagovat
Pipo123

Sympaťák to nie je, ale prestupy a hľadanie hráčov mu ide, jo občas spraví prešľap vedľa, ale inak patrí k tomu najlepšiemu v Serii A

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern bude chte nechte muset, protoze zaprve tam nebudou chodit dobri hraci, ti budou chtit hrat proti nejlepsim. A zadruhe nebude mit Bayern o co hrat.

Reagovat
oli9

A kde bereš tu jistotu že ti nejlepší půjdou tam? Já bych se nedivil kdyby to spoustu hráčů, trenérů odmítlo

Reagovat
smazaný uživatel

A pujdou kam? Kdo je zaplati? Vsichni nemuzou skoncit v PSG nebo Bayernu.

Reagovat
oli9

No já pevně věřím že taková Bundesliga by byla lákadlo. Většina peněz by šla tam. Nejvíc by na tom tratila PL.. Vždyť už teď jsou ohlasy že věří že to nebude. A hráči kteří rádi reprezentují nebo jim nejde jen o prachy tak půjdou pryč.. Nerikam že se strhne lavina ale budou mít podporu fanousku a dívej co se děje všude v Anglii atd... Ty kluby si můžou hravat super ligu v assii atd ale vždy se budou vracet na zápasy domu a ti by jim to dali sežrat...

Reagovat
smazaný uživatel

Jakych penez?

Bayern a maximalne Lipsko (ikdyz to neni vubec jejich styl) si bude moci vzit nejaky hrce. Ale to je vse. A nejde jen o prachy za nakup, ale nebudou jim proste moci dat takovej plat. To je cira naivita si myslet, ze to takhle bude. Navic Bayern nebude mit absolutne o co hrat.

Reagovat
soukup

Lipsko se tam buď stejně samo přihlásí nebo si RedBull koupí klub v Superlize.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj myslim, ze ale ceka na Bayern. Obecne se v Nemecku ceka na prvni klub, pak pujdou ostatni.

Reagovat
db18

Ty hráči pak zůstanou v jiných klubech - taky se nevejdou do těch klubů v Superlize a tím pádem by ty ligy mohli být atraktivnější, zrovna v začátcích Superligy, kdy tam bude určitá nejistota.

Reagovat
fenixLFC

ved BL nie je totalne lakaldo ani teraz ked timy z inych lig maju mensie prijmy nez budu mat v superlige...

Reagovat
bobis21

BL je lákadlo

Reagovat
fenixLFC

oproti anglicku? ked teda neberieme bayern no...

Reagovat
bobis21

Tak já to beru jako 2. nejzajímavější soutěž po PL, navíc má lepší atmosféru.

Reagovat
fenixLFC

tomu chapem a suhlasim ale proste nemam pocit ze by to bolo lakadlo pre tych uplne top top hracov

Reagovat
bobis21

Tak to je pak o penězích. Týmy v BL jsou většinou vedené tak aby si na sebe vydělaly, samozřejmě pak nemůžou nabízet takové prachy jako City nebo PSG s bezednou kasičkou.

Reagovat
fenixLFC

lenze to nie je iba o city ale o vacsine ligy ze mozu dotiahnut tych hracov skor nez nemci, najma kvoli tomu ze tie prijmy maju daleko daleko vyssie

Reagovat
oli9

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Zark

Hlavně ta atmosféra je tam teď luxusní

Reagovat
CHONG

Ale prd, trošku si pobrečí a pojede se dál, viz Klopp a jeho nelíbí se mi to, ale rezignovat nebudu...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hlavne nemaji na vyber. Tak ok, predstavme si, ze treneri rezignujou a hraci odmitnou hrat. A dal? Treneri skonci bez prace a hraci budou pokutovani, neni ani kam je prodat. Nikdo si je nemuze dovolit.

Reagovat
soukup

pokud Superliga uspěje, tak získá naprosto pohádkové bohatství a naopak současné klubové soutěže čeká přiškrcení financí a obrovská vlna krachů a zánik stovek a tisíců klubů. Nejbohatší získají ještě více financí a chudší budou ještě chudší. Proto to ty velké kluby dělají, aby získali absolutní moc nad veškerým světovým fotbalem a vyždímali z něj i to poslední euro jen pro sebe.

Jasně, že nejlepší hráči budou hrát jen v superlize, tam jim totiž budou moci nabídnout třeba desetinásobky toho, co mimo systém superligy.

Reagovat
smazaný uživatel

No to se právě úplně neví. V momentě kdy třeba přestanou hrát top anglické týmy premier league a nebudou moci hrát za nároďák. Přeci jen je pro ně lepší asi jako teď dávat skoro každý týden 2x zápas proti anglickému klubu před vyprodaným stadionem (po covidu) než hrát sotva 1x týdně a létat např do Milána. Aby se jim to nakonec fakt nevymstilo a spousta klubů tím neztratila. Hráči kteří budou chtít hrát i za nároďák, tak přejdou do top týmů co zůstanou pod UEFA, kterým se naopak zvednou přijmy a budou si moci dovolit lepší hráče. Je to pro ně velký risk který může vyjít, ale taky nemusí.

Reagovat
Pipo123

Uvedomuješ si že tie kluby v SL musia mať plán ako do pár rokov hrať len SL a nehrať domáce ligy? Veď tie možnosti sú tam obrovské, bude hrať 20 najlepších klubov víkend čo víkend, zdôrazňujem slovo víkend, pretože vtedy budú tie tržby neskutočné, cez víkend môžu hrať aj doobeda či v noci aby to bolo lákavé pre iné trhy vo svete. Doterajší plán že budú hrať len cez týždeň je len dočasné riešenie, ale ich motivácia musí byť generovať zisk a to dokáže vtedy keď sa sústredia len na SL.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me uplne pocitali s moznosti, ze je vyradi z narodnich lig a vylozene si to prejou. Akorat to nerekli na plnou hubu, aby pak mohli rict - my jsme je hrat chteli, ale vy jste nas vyradili..

Reagovat
Pipo123

Tak ono moc nemá zmysel hrať národné ligy, vlastne prečo by tam boli ? Pre nich to bude druhoradá súťaž, navyše súťaž kde budú finančne pred konkurenciou a tá nebude mať športové možnosti im konkurovať

Reagovat
Pablos

hráči jim to rezeserou nakonec, můj názor. Budou je ještě více přeplácet a né jen hvězdy ale úplně všechny nehorázně... bude menší rotace hráčů v sestavách apod. Bude míň přestupů celkově, nebudou muset mít tak velké soupisky. Hostování mimo SL asi nebude možno apod. No uvidíme, podle mě jim to přeroste přes hlavu nakonec stejnak, né všem, ale plno klubům jo.

Reagovat
sensei25

Tie zapredane defky?Uvidia tyzdenne 500tisic libier ako chce kazdy hrac a je po protestoch.

Reagovat
soukup

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

To vidis moc cerne. Ja verim tomu, ze ostatni kluby budou mit +- to same, co doted.

Reagovat
soukup

TV práva hlavně v Anglii se celkem masivně přelijí do SL, dyť v PL nikdo pořádně nezůstane. Tam to bude finančně v hajzlu.

Reagovat
VTID94

TV práva sú medzi FA a SKY ešte na pár rokov nie? Aby SKY nechcela ešte prachy naspäť

Reagovat
fenixLFC

tak oni tie kluby nemali odchadzat hned ale az o par rokov. to len sa zacali tvarit vsetci ze tam odidu zajtra. a ako pises- ked tie timy vyhodia hned tak sky bud chciet peniaze naspat takze na tom bude tratit cela liga uz skor

Reagovat
smazaný uživatel

Nj ale vetsinu penez z TV prav preci berou ti nejvetsi a nejbohatsi. To se sice snizi, ale oni to brat nebudou. Navic kluby mimo SL si budou moct rikat za sve hrace o daleko vyssi castky.

Reagovat
soukup

zrovna v PL se to celkem dělí i mezi menší kluby, ne? Pokud si pamatuju, tak se to hodně řešilo v diskuzích, že v PD skoro všechno zůstává u Barcy a Realu a proto z nich jsou superkluby a v PL je to dělení větší, takže víc roste liga jako celek, ale nejbohatší kluby nejsou tak bohaté jak ty dva španělské.

Ale hlavně teda, pokud by ty top kluby odešly z domácích lig, tak by nutně muselo dojít k revizi i těch stávajících smluv, protože TV společnosti zaplatily za práva k jiné soutěži než by jim teď byla nabídnuta. Buď by všechny TV smlouvy padly a musely se vyjednat hned nové nebo by se nějak revidovaly za chodu bez vypovězení, ale určitě by v TV kontraktech nezůstal kámen na kameni.

Za soutěž, kde je největším klubem Everton nebo Sevilla nezaplatíš ani zdaleka takové peníze jako za soutěž, kde je kompletní špička. Vsadím se, že by ty nové TV smlouvy už byly jen na zlomek původních peněz, na což ovšem hospodaření klubů mimo SL není připravené a většina klubů v PL, PD, SA by stála před krachem.

Reagovat
smazaný uživatel

No jasne ze se snizi. Ale pokud mas balik 100 milionu neceho, ty topk kluby s vezmou 80 a 20 zbyde na zbytek, tak potom, co cena za ligu klesne, bude balik 20 a 20 si rozdeli ostatni. Tudiz jim nic neklesne. Je to ciste teorie, ale myslim, ze to tak nejak dopadne..

Reagovat
soukup

já myslím, že klesne skrze to, že ten nový balík bude nižší než ten poměr ze starého balíku, co menším klubům šel. Že předtím měli 20% ze 100 a teď budou mít sice 100%, ale celek bude spíš jen 5-10 třeba.

Reagovat
Pablos

Ale oni nejvíc vydělají za to, že s nimi hrajou bych řekl nebo né ? Nechci se hádat nevím jak to přesně funguje, ale dávalo by mi logiku, že dostanou víc z tv práv, když hrajou proti MU,MC, Liv, Tot. Chelsea, Arsenalu ...než že si zahrajou tv utkání proti Burnley.

Reagovat
fenixLFC

presne tak

Reagovat
Pipo123

Kluby sú závislé na TV právach, tie pôjdu rapídne do prdele, veľa klubov bude mať existenčné problémy. Soukup má v tom pravdu, pôjde to do prdele

Reagovat
Pipo123

Som rád že tam Bayern nie je, pretože tam nezapadá koncepčne, momentálne zloženie SuperLigy je skupina finančne negramotných klubov ktoré si nasekali miliónové dlhy svojou neschopnosťou, tam Bayern nezapadá.

Reagovat
smazaný uživatel

To je hezke. Ale nemeni to nic na tom, co jsem psal.

Reagovat
db18

Reagovat
mul

United fungujú ekonomicky výborne

Reagovat
pingla

Reagovat
fenixLFC

liverpool je financne negramotny klub?

Reagovat
Pipo123

Nemyslím si, skôr to je narážka na Spurs, AC atd.

Reagovat
bobis21

Tak AC už teď hospodaří normálněji, ale ty poslední roky Berlusconiho a ta šílenost s Číňanem byla ukázková neschopnost

Reagovat
fenixLFC

spurs je ekonomicky velmi dobre vedeny klub prave

Reagovat
Pipo123

Fakt? Já som niekde čítal že majú cez milardu dlhy, ale teraz ma vlastne napadá, ich prípadne dlhy sú len vďaka štadiónu?

Reagovat
fenixLFC

nechcem kecat ale z velkej casti ano. plus teda dopady covidu co na nich dopadol este viac pretoze ked psotavis novy stadion ktory mas splatit prave z prijmov tak zakaz fanusikov ta moze hodne potopit

Reagovat
fenixLFC

Spurs, who currently sit top of the Premier League table, lost $85.5 million for the year ending June 30, 2020.

That comes after a profit of $91.8 million in the previous 12 month

“The impact of the pandemic on our revenue is material and could not have come at a worse time, having just completed a £1.2bn stadium build which is financed by club resources and long-term debt.

tu milairdu si teda cital asi fakt skrz ten stadion

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Petr325

No a co když to bude naopak - hráči půjdou do týmů, ze kterých by se mohli účastnit ligy mistrů a mistrovství světa? Ono jde sice o peníze až na prvním místě, ale věřím, že je dost hráčů, co snili o poháru z ligy mistrů, evropského poháru, nebo MS apod... Když se ti hráči rozmělní mezi LM a SL, tak z obou ty zisky budou pod očekáváním a nakonec zase zbude jedna liga...

Možná to je spíš přání, ale budu rád, pokud se najdou hráči, co takto ještě uvažují

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo je zaplati? Naprosto nerealna predstava.

Reagovat
Bastaron

Sníží požadavky na plat.

Reagovat
Rudnevs

Inak pozerám, že Wolves majú na Twitteri napísané, že sú majstri PL zo sezóny 18/19 (keď by sa anulovali výsledky superligových klubov).

V tom prípade je Schalke víťaz ligy majstrov 10/11.

Reagovat
cologneFC

Tak my sme vyhrali Pohár UEFA 1986 a 1990

Reagovat
smazaný uživatel

Ale 90 ne to Fiorentina.

Reagovat
cologneFC

Tú by sme dali vo finále

Reagovat
Rudnevs

Jo, to tam bol ešte Christoph Daum, nie? Zlaté časy Kölnu.

Reagovat
cologneFC

Presne tak Aj keď zlaté časy boli o niečo skôr

Reagovat
Rudnevs

Hej, vlastne, predtým ste vyhrávali aj tituly, tak povedzme to tak, že to obdobie s Daumom boli najnedávnejšie zlaté časy Niekde na youtube som pozeral diskusiu na ZDF s Daumom, Lattekom (sportovy riaditel) a vtedajšími zástupcami Bayernu Hoeneßom a Heynckesom a strašne si išli po krku, to som ani netušil, že bola kedysi takáto rivalita medzi FC a Bayernom.

Reagovat
cologneFC

No to bolo vtedy keď sme boli korunným princom. Tá rivalita medzi Bayernom a ostatnými je vždy, pretože Bayern je stále hore a iba sa popri ňom menia kluby. Už tam bol skoro každý, ale nikto Bayern nedal dole

A inak rivalita Bayern a Daum bola v 90-tych rokoch veľká. Daum ich ohrozoval najskôr s nami, potom so Stuttgartom a nakoniec s Leverkusenom. Veď aj info, že Daum šňupe koks, vyniesol Hoeness.

Reagovat
Rudnevs

Hej, to viem, že Uli šiel po ňom. Mne sa najviac páčilo ako Daum prehlasoval, že nemá čo skrývať, že on je nevinný a šiel sa podrobiť tomu testu dna z vlasov. Potom sa preukázalo, že je vinný a Daum na tlačovke iba tak sucho prehlásil: “no, to mi uplne nevyšlo”

Reagovat
cologneFC

to si pamätám. On mal byť repre tréner vtedy a Uli mu to prekazil.

Reagovat
Rudnevs

Ale celkom škoda, lebo Daum bol dobrý. Ten na to mal, poriadne poreháňať Bayern.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
andrew96

Ha, a Dortmund vyhrál BL v posledních....a tak nic.

Reagovat
Pipo123

Agnelli a jeho odpoveď zvyšným klubom Serie A

‘We have been winning for 80 years’.

“With €350m a year guaranteed, the Scudetto will always be won by Juventus, Milan and Inter,”

Reagovat
fenixLFC

tak tie tri timy vyhrali poslednych 20 rocnikov aj bez tych penazi a od 91 nevyhrali len dva rocniky

Reagovat
Aldeano

Bayern se časem přidá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele