Ozvěny z Bundesligy: Záchrana, pak renovace aneb vstup Weinzierla do téže řeky

12.05.2021, 19:11
Názory a komentáře
Fanoušci Augsburgu už snad ani nedoufali, že Markus Weinzierl ještě někdy povede jejich milované mužstvo. Oblíbený kouč se však po téměř pětileté přestávce do Bavorska vrátil a jistě by rád navázal na veleúspěšnou etapu klubu, na níž měl zásadní podíl. "Fuggerstädter” se ale za oněch pět let zásadně proměnili a Weinzierl bude mít co dělat, aby FCA uzdravil a znovu postavil na nohy.

V zdravém těle totiž dřímá zdravý duch. Taková kombinace pak produkuje skvělé výkony. Například Andrej Kramarić si konečně užívá sezonu bez vážných zranění a dalších komplikací, díky čemuž může naplno zářit. Proti Schalke vsítil chorvatský střelec 18. branku v ročníku, čímž vyrovnal klubový rekord, jenž před 12 lety vytvořil jiný forvard z Balkánu Vedad Ibišević. Kramarić má navíc ještě dva zápasy k dobru, v nichž může bosenského kolegu z branže překonat. Jeho výkon proti Schalke, kdy si vedle gólu připsal dvě asistence, čímž na Königsblauen nastražil zákeřnou past mistra Csaplára, ostatně indikuje vynikající fazonu odchovance Dinama Záhřeb.

V pevné zdraví do budoucna určitě doufá také Mark Flekken. Nizozemský gólman dlouho čekal na pořádnou šanci mezi německou smetánkou, jenže když se jí měl v dresu Freiburgu konečně dočkat, vážně se zranil. Mezi tři tyče se tak Flekken v probíhající sezoně poprvé postavil až o uplynulém víkendu, kdy přispěl k vítězství SCF na půdě Kolína. Flekken měl i notnou dávku štěstí. Kolínský Ondrej Duda totiž nepotvrdil osobní růst formy a v hodině dvanácté zahodil penaltu. "Kozli” už jsou jistě rádi, že Freiburg v probíhajícím ročníku vícero nepotkají. Oba poslední vzájemné duely prohráli, a to s hrozivým skóre 1:9.

Vedle Kramariće zazářil v sobotu také další fotbalista z Chorvatska. Josip Brekalo má sice co dělat, aby se napevno usadil v základní sestavě Wolfsburgu, proti berlínskému Unionu si ale premiérovým hattrickem v Bundeslize určitě řekl o pozornost. Tu přitáhl rovněž stoper Mohuče Jeremiah St. Juste, který ve Frankfurtu v jednu chvíli sprintoval rychlostí 36,10 kilometrů za hodinu, čímž stanovil sezonní maximum, na které se nechytá ani Erling Håland.

Pořádné rychlostní závody se nyní pořádají především u dna tabulky, kde už jde skutečně do tuhého. Poněkud nešťastně se do nechtěného klání přimotal Augsburg, jenž však nehodlá ztrácet čas a namísto zbytečného lamentování, proč FCA v posledních kolech nevítězí, dorazila do Bavorska vítaná posila, "ztracený syn” Markus Weinzierl.

VfB Stuttgart - FC Augsburg 2:1


První Weinzierlovu éru v Augsburgu, konkrétně pak sezonu 2014/15, kdy Fuggerstädter uhráli historické páté místo, lze charakterizovat jako dobu, kdy se FCA vyznačoval zejména pevnou defenzivou. Při obranné práci hrál vedle stoperů stěžejní roli štítový záložník (toho času Dominik Kohr), u výletů do útoku pak Weinzierl spoléhal na krajní beky Paula Verhaegha a Abdula Rahmana Babu, kteří zásobovali přihrávkami na hrotu potentního Paraguayce Raúla Bobadillu.

Za "nového Bobadillu” může Weinzierl v současnosti považovat Alfreda Finnbogasona, jenž má na góly rozhodně čich, zároveň jej ale výrazně limitují zdravotní problémy, kvůli nimž mu to v posledních dvou sezonách moc nepálí. Spolehlivého kanonýra tak v Augsburgu hledají a totéž platí i o obráncích, kteří by ideálně měli pilovat krajní prostory tak jako nějakých šest let dozadu Verhaegh s Babou. Tedy za předpokladu, že Weinzierl hodlá ve WWK Areně pokračovat tam, kde v roce 2016 před odchodem do Schalke skončil.

Weinzierlův předchůdce Heiko Herrlich se opíral zejména o rozestavení 4-4-2, na které nový lodivod Fuggerstädter při své obnovené premiéře víceméně navázal. V sestavě setrvali také levý bek Iago a středopolař Jan Morávek, kteří po delší době dostali čuchnout již pár týdnů před odvoláním Herrlicha. Naopak nově vložil Weinzierl důvěru do dalšího záložníka Raniho Khediry a také Floriana Niederlechnera, jednu z možných náhrad namísto indisponovaného Finnbogasona.

Niederlechner se v pátek ve stuttgartské Mercedes-Benz Areně dle očekávání postavil na hrot, kde mu nejvíce vypomáhal Marco Richter. Ten nicméně vykonával spíš roli jakéhosi "second strikera”, tedy pojítka mezi Niederlechnerem a záložní řadou. Richterova pozice byla zřejmá zejména po ztrátě míče, kdy sice společně s Rubénem Vargasem vypomáhal Niederlechnerovi v napádání rozehrávky Stuttgartu, zároveň se však při zisku meruny stahoval tak, aby byl po ruce Morávkovi či Khedirovi. Po změně stran se Richter zasunul ještě výrazněji, takže formace hostů šla popsat jako 4-2-3-1.

Napadající trio Vargas-Richter-Niederlechner mělo ovšem značný deficit. Hráči FCA se stahovali k sobě tak, aby stopery či vypomáhajícího záložníka Stuttgartu zahnali do úzkých, zároveň se ale zřídkakdy odvážili na protivníka skutečně intenzivně vystartovat. Stuttgart tak pořád měl ke kombinaci dost prostoru a první hradbu překonal často jednoduše po pravé straně, kde zela díra za Vargasem, jenž se při presinku dostával do středu hřiště. To potom značně otvíralo střed pole, v němž musel Morávek sám hlídat několikanásobnou přesilu. Český záložník tak byl zejména v úvodu v permanenci mnohem víc, než by asi žádal. Vedle zodpovědnějšího Khediry disponoval Morávek jako jistý box-to-box středopolař slušnou volností, při obranné práci se ale se svým kolegou tak jako tak dostával pod tlak a musel pokrývat až nezdravě velkou plochu.

Weinzierl se prezentoval dvěma způsoby, jak znepříjemnit Stuttgartu rozehrávku. Ten první, již nastíněný, se odehrával zhruba 30 až 40 metrů od domácí svatyně a využíval zejména ofenzivní trio. Druhá varianta presinku dostala příležitost při výkopu brankáře VfB Gregora Kobela, který se zpravidla uchyloval k rozehrávce nakrátko. V tu chvíli hosté obsadili klíčové pozice již okolo pokutového území, což vedlo k zisku míče častěji než v případě první varianty. Zároveň ale se ale FCA dostával k druhému způsobu presinku příliš málo na to, aby VfB zahnal do úzkých.

Weinzierlova "premiéra” v Augsburgu

Fuggerstädter se samozřejmě nemohli spoléhat pouze na to, že jim domácí odevzdají balón. Když se Augsburg tedy odhodlal k vlastní iniciativě, učinil tak většinou přes Richtera, který se několikrát vyměnil s Morávkem a převzal merunu od zadáků, Jak vidno, Richtera bylo plné hřiště. Třiadvacetiletý Němec sice nepatří mezi nejblyštivější bundesligové hvězdy, své mužstvo ale očividně hodlá zachránit stůj co stůj. Z nenápadného forvarda se tak pomalu stává opora týmu.

Svou důležitost prokázal Richter také u vyrovnávací branky, kdy nejprve udržel na polovině hřiště míč, aby pak ve finále přihrál na přesný zásáh Niederlechnera. Svůj podíl na gólu FCA měl rovněž Iago, jinak toho ale brazilský zadák směrem dopředu moc nepředvedl, což šlo prohlásit také o jeho parťákovi z druhé strany hřiště Robertu Gummym. Zde bude mít Weinzierl ještě co dělat, aby nalezl nového Babu a Verhaegha.

Celý Augsburg se nicméně po úvodní ospalé půlhodině jakž takž probudil a zkoncentroval. Stuttgart měl rázem větší problémy s prolomením defenzivy Fuggestädter, do kombinace domácích se navíc vkrádala nepřesnost, dost možná způsobená tím, že Saša Kalajdžić, Daniel Didavi, Philipp Förster či Philipp Klement nejsou zcela zvyklí spolu pravidelně hrát. Toho hráči FCA využívali zejména k protiútokům. Sem tam se však okénka v obraně hostů nadále objevovala.

Ve výstavbě hry ostatně tkvěl zásadní rozdíl mezi oběma mužstvy. Zatímco Stuttgart až tvrdohlavě věřil v postupnou kombinaci, Augsburg zpravidla číhal, a když se dočkal, kvapně vyrazil kupředu. K úspěšně zakončeným brejkům by však Weinzierlova družina potřebovala lepší podporu od křídel. Zatímco André Hahn byl zcela neviditelný, Vargas svými náběhy alespoň rozproudil defenzivu VfB, byť přesný míč u něj přistál zřídkakdy. Plynulému postupu vpřed moc nepomáhal ani Niederlechner, jemuž řešení situací trvalo příliš dlouho.

I tak Augsburg mohl v Mercedes-Benz Areně klidně uhrát uspokojivý výsledek. Především po vyrovnání dokonce pošilhával po obratu ve skóre, hrozivá nedomluva mezi stopery však nakonec stála FCA jakýkoli bodový zisk. Weinzierl každopádně alespoň zjistil, jak moc se Fuggerstädter za léta jeho absence změnili. Musel usoudit, že poměrně dost. Na to, aby si mančaft přestavěl dle svého obrazu, mu tři zbývající kola rozhodně nestačí. Jako motivátor ale může do rozhodujících bitev přispět. Pak už na restauraci bude mít prostor.

Pokud však Augsburg plánuje přestavbu v rámci Bundesligy, měli by hráči i Weinzierl ze sebe vymáčknout ještě něco navíc. Ve Stuttgartu se to Fuggerstädter nepovedlo, co tedy přinese následující kolo a v něm duel s Brémami? Po něm už FCA čeká jen v mistrovské kocovině klimbající Bayern. Pokud tedy chce mít Weinzierl konečně klid na renovaci, měl by uspět již nejbližší sobotu proti Werderu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (9)

Přidat komentář
Arne

Koukal někdo na tu úžasnou kovbojku v GE? Někteří tam předváděli solidní nesmysly, až jsme si o tu výhrou zasloužili přijít... Škoda že ten srbský hlupák musí skoro všechno brát na sebe, mohlo být rozhodnuto dříve, ale alespoň se snad nikdo nepomátne a nebude ho chtít vykoupit.

Jinak autorovi - jak je to s tím rčením o téže řece?

Reagovat
andrew96

Tak, jak je to popsáno v perexu.

Reagovat
JozkokozleJ

Ja uz od tych zapasov nic herne zaujimaveho (timovo ani individualne) necakam. Chapem, ze su po karantene a hraju kazdy treti den, ale bez odvahy to bolo uz predtym. Zlate tri body. Snad s Kolinom uhraju remizu, nech je klud a mozme sa tesit na novu sezonu

Som zvedavy na leto. Doprial by si Dardaiovi dalsiu sezonu? Z mojho pohladu je to strata casu. Samozrejme, lepsi Pal, nez priviest niekoho narychlo nasilu...

Reagovat
Arne

Pál vedle toho, že je legenda, tak dává šanci mladíkům víc než kdo jiný za posledních ca. 15 let, ale je jasný, že herně ten tým nikam neposune... Že by během volna udělal nějaký progres a od léta vedl tým jiným směrem (a současný stav bral jako z nouze cnost), tomu nevěřím.

Na druhou stranu kdo místo něj? Ten Švýcar, kterýho chtěli už dřív? Moc nevím, o tom se tak spekuluje... Napadl mě Favre, ale s Friedrichem by to dohromady nešlo, ti se nemuseli.

Radonjic kvalitu má a sem tam jí ukáže, ale z principu tam nechci hráče, který za stavu na hraně přežití hraje na sebe, ne týmově.

Reagovat
JozkokozleJ

Radonjic je jeden velky paradox. Cely zapas ta stve svojimi blbostami a nezmyslami, ale furt tak nejak citis, ze jediny, u koho je mozne dufat v nieco prekvapive, je on. Ale ten pomer...

Reagovat
andrew96

Trefné.

Reagovat
Dufan

dpč to bránění Augsburgu... ten druhhý gól už ten obránce u toho centru musí tomu centru zamezit a on nechá prostor mezi balonem a svojí brankou volnej k vrácení balonu před branku....a ty dva tydýti potom, kdy jim to tam mezi něma šoupne a oni se na sebe dívají jak jelita, to je na degradaci do regionálky tvl

Reagovat
Ranoth

som myslel ze to je Jirka Luňák na tej fotke

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele