Ozvěny z Bundesligy: Stará dáma žádá nový lak. Snad už po sezoně

04.05.2021, 10:20
Názory a komentáře
První utkání po karanténě vypadalo veskrze dle očekávání. Berlínská Hertha si nakonec z Mohuče odvezla cenný bod, od něhož se může odrazit k úspěšnému dohrání sezony. Bude to však stačit? Nelze se ubránit dojmu, že klub z hlavního města netuší, jak učinit krok směrem k zářné budoucnosti, která mu přitom má patřit. V Berlíně leží na stole několik otázek, odpovědi ale očividně absentují.

Vůbec nevadí, že Bayern společně s drtivou většinou ligy odpočíval. Stejně tak není problém, že se hrálo až v pondělí, byť jen jeden jediný zápas. I tak Bundesliga pulsovala. Ne naplno, ale pulsovala. Mainz a Hertha nechaly běžet kola soutěže, jejíž fanoušci mají bez přestání pořád o čem hovořit.

Ovšem pozor, v Německu se nehrálo jen zkraje nového pracovního týdne, neboť již v pátek a sobotu se rozhodovalo o finalistech DFB-Pokalu. Výsledky jistě potěšily "Hříbata” z Mönchengladbachu. O trofej se totiž v Berlíně poperou Lipsko a Dortmund, kteří eliminovaly možnost, že by se na mezinárodním poli mohly ukázat Brémy či Kiel. To ke spokojenosti Gladbachu znamená, že novou Konferenční ligu UEFA si nakonec zahraje také sedmý celek Bundesligy, kterým je aktuálně právě černo-bílá Borussia.

Dramatickou podívanou v DFB-Pokalu nabídlo zejména páteční semifinále. Jiří Pavlenka dlouho držel střelce Lipska na uzdě a za svůj perfektní výkon nakonec obdržel cenu pro hráče utkání. V závěru napínavého prodloužení však Emil Forsberg přece jen rozhodl o postupu RB. Brémám se tak rozplynul sen o tom stát se "německým Wiganem” a k cestě do 2. Bundesligy si sebou národní pohár na rozdíl od anglického mužstva nevezmou (třeba se oproti Wiganu naopak povede záchrana). Oblíbený Theodor Gebre Selassie se zase s hanzovním městem v létě rozloučí, aniž by u Vezery ukořistil jedinou trofej...škoda, loajální "Theo” by si úspěch jistě zasloužil.

V sobotním střetnutí naopak nebylo moc co řešit. Kiel si zřejmě řekl, že důležitější pro něj bude dohrávka druhé ligy a možný historický postup o úroveň výš. Dortmund tak po čtyřech letech dokráčel do finále dost jednoduše a zpackanou sezonu ještě může částečně zachránit.

1. FSV Mainz - Hertha BSC 1:1


Věřte nebo ne, ale i Pál Dárdai umí přes veškeré nálepky, které si nosí, překvapit. Když se pragmatický Maďar v lednu vrátil na lavičku Herthy, ihned zaujal změnou rozestavení na dnes již pevně dané tři střední obránce. Ne snad, že by Berlíňané díky tomuto tahu začali okamžitě vítězit (spíš naopak), avšak jisté záblesky trenérského umu šlo v Dárdaiově formaci částečně pozorovat.

Nešlo přitom ani tak o defenzivní trio jako spíš o souhru ve středu pole, která vábila k pozorování "Staré dámy”. Mezi zálohou a útokem totiž vznikl jakýsi diamant, díky němuž byla Hertha schopna přečíslit protivníka a nebezpečně zaútočit. Onen tetragon vznikl v momentě, kdy se jeden z forvardů (zde v podání Krzysztofa Piąteka) stáhl blíže k trojici středopolařů, díky čemuž Alte Dame získala nad sokem početní převahu.

Čtyřúhelníkový scénář se v Dárdaiově hře sice neopakuje pravidelně, formaci s třemi zadáky si však lodivod Berlíňanů naopak oblíbil zřejmě nadobro. Také v Mohuči s ní vyrukoval, přičemž v základní jedenáctce nechyběl ani Dárdaiův devatenáctiletý syn Márton, v posledních týdnech již jeden ze základních stavebních kamenů.

Na nějaké diamanty nicméně mohl Dárdai v Opel Areně zapomenout. Hráči Mohuče hráli ve strhujícím tempu a výborně dostupovali k hostům, kteří neměli na poklidnou kombinaci mnoho času - jeden by ani neřekl, že "Nullfünfer” ještě před pár měsíci vypadaly na odpis. Hertha si tak musela pomáhat nákopy na Jhona Córdobu, což byl sice primitivní, avšak účinný recept. Kolumbijský hroťák je totiž v osobních soubojích velmi silný a domácí stopeři jej od míče odstavili málokdy. Córdoba si pak došel pro faul nebo podržel balón pro dobíhající spoluhráče. Z obojího Dárdaiova smečka profitovala.

V úvodu se ale Stará dáma držela spíš zkrátka. Za gólem se totiž tlačil především Mainz, který ke štěstí Berlíňanů zahodil několik tutovek. Hertha se snažila eliminovat především levou stranu FSV, odkud Moussa Niakhaté podniká nebezpečné výpady dopředu. Niakhatého strážil zejména jeho krajan Lucas Tousart, za kterého občas zaskočil další Francouz Mattéo Guendouzi. Kmenový hráč londýnského Arsenalu nicméně častěji suploval na pozici štítového záložníka. Zmíněná trojice Tousart - Khedira - Guendouzi byla poměrně variabilní, lze však říct, že Tousart primárně hlídal Niakhatého, Khedira zajišťoval stopery a Guendouzi vyplňoval prostory, případně se ze všech středopolařů nejaktivněji zapojoval do útočení.

První představení Herthy po karanténě

Zatímco Córdoba či záložníci si na své role zvykli poměrně rychle, dost bezradně až otráveně vypadal naopak Matheus Cunha. Na rozdíl od pravidelně vyklusávajících spoluhráčů se Brazilec na hřišti bezkrevně potácel jako archetyp hvězdy, jež ze sebe v krizové době nehodlá vymáčknout něco navíc. Cunha se sice snažil stahováním do hloubi pole tvořit pomyslný diamant, míč k němu však putoval sporadicky, což "tahoun” Herthy často doprovázel rozčileným rozhozením rukou. Po změně stran se už Cunha dostával do hry více, to si ale na druhou stranu vybralo svou daň v podobě neustálého okopávání od zadáků Mohuče.

Utkání se vůbec hrálo v dost ostrém režimu a hlavní arbitr Sascha Stegemann měl již v prvních minutách co dělat s tím, aby se mu mač nevymkl zpod kontroly. I tak musel Stefanu Bellovi poměrně rychle udělit žlutou kartu, přičemž měl zkušenému stoperovi FSV později po faulu na Cunhu zřejmě dát ještě jednu. Před vyloučením nakonec Bella uchránil kouč Nullfünfer Bo Svenssson, který se nezdráhal ikonu Mainzu stáhnout ze hřiště dřív, než by tak nakonec učinil Stegemann. I tak ale domácí za Bellův druhý ostrý zákrok zaplatili, neboť z následné standardní situace poslal Tousart hosty do vedení.

Standardky byly každopádně jediným účinným nástrojem, na který se Stará dáma do přestávky spoléhala. Domácí působili mnohem jistěji a mohli litovat, že se jim povedlo pouze srovnat po nádherné trefě Philippa Mweneho. Berlíňané se totiž často dostávali pod tlak. Již několikrát vzpomínaná tříčlenná záloha nepůsobila kompaktně, hráči byli daleko do sebe, čímž umožňovali soupeři kolmé přihrávky dopředu, kde měla obranná řada co dělat s tím, aby odvrátila hrozící nebezpečí.

V druhém poločase už Mohuči přece jen trochu došla šťáva. Dárdai naopak baterky dobil střídáním, kdy na hřiště vyslal Vladimíra Daridu se Santiagem Ascacíbarem. Zatímco Ascacibar zaujal předchozí postavení Khediry, český vytrvalec nebyl svázán defenzivními povinnostmi tak jako Tousart a měl poměrně volné pole působnosti. Později Dárdai poslal na trávník také zimní posilu Nemanju Radonjiće, který se hodil při vedení rychlých brejků. To dalšímu střídajícímu hráči Dedrycku Boyatovi se zápas hrubě nepovedl. Belgický obránce se v Bundeslize kvůli zranění objevil v tomto kalendářním roce poprvé...a bylo to znát. Boyata nebyl schopen adresovat přesnou přihrávku, do toho nevypadal příliš jistě ani v soubojích, což naštěstí pro Herthu k další inkasované brance nakonec nevedlo.

Je samozřejmě důležité si uvědomit, že Alte Dame hrála po karanténě první zápas od 10. dubna. V Mohuči, která navíc během jarní "Rückrunde” šlape jako hodinky, nešlo čekat zázraky a bod je vlastně celkem uspokojivým ziskem. Vzhledem k Dárdaiově nálepce defenzivního stratéga je však třeba položit si otázku, zda to někdy bude lepší. Momentálně sice na Olympiastadionu řeší zejména to, zda se v obrovském chrámu bude příští rok hrát první nebo druhá liga, přičemž pokud se podaří udržet Bundesligu, bude veskrze jedno, jakým způsobem toho Dárdai dosáhne.

Pro mě za mě, ať si teď Hertha klidně celý zápas nakopává na Córdobu, pokud to ponese ovoce. Pro závěrečných pět zápasů do konce ročníku se složitá řešení asi hledat nebudou. Ovšem co pak? Kdy už konečně bude naplno spuštěn ambiciózní projekt, jenž má z modro-bílých vytvořit mužstvo, které bude pravidelně bojovat o Ligu mistrů? Již nyní celý plán nabírá zpoždění (což v Berlíně očividně není novinkou). Jen aby se jej fanoušci ale vůbec dočkali.

Proto je v prvé řadě důležité, aby Hertha zvládla dohrávku sezony, k čemuž Dárdai postačí. Je však současný kouč ideálním mužem i směrem do budoucnosti? Snad pokud zase implementuje diamant či jemu podobné ofenzivní prvky.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (39)

Přidat komentář
GrimeBaller98

Je mi z politiky Herthy spatne, ty prestupy co tam udelal Klinsmann a lidi okolo doted nedokazu pochopit.

Kdyz jsem tam byl naposledy, tak se na to jeste dalo divat, ale ted hruza.

Navic vyborna politika, odvolat Dardaie, aby se pak vratil jak boomerang

Reagovat
Rudnevs

Zaujímalo by ma, ako by dopadol Klinsmann, keby dostal kompetencie, čo chcel. Škoda, že sa to nedozvieme už.

Inak v lete príde nový manažér Fredi Bobic z Frankfurtu. Ten by to mohol dať do poriadku.

Reagovat
GrimeBaller98

Ja doufam, ze ano, protoze hra Frankfurtu se mi moc libila.

Ohledne toho Klinsmanna si myslim, ze za nej se to da srovnavat jako ve Sparte Strammacioni.

Samozrejme jsem to rekl s hodne velkou nadsazkou, Klinsmanna respektuju, ale za jeho pusobeni se do Herthy natahali prumerni hraci za strasne velky penize

Reagovat
sejber

Ako je na tom Guendouzi? Pozeram ze hra vacinou zaklad, ale nieco sa mi mari ze Hertha si ho nechc nechat.

Urobil si meno v BL? Bude sa dat predat vramci BL?

Reagovat
GrimeBaller98

Nehraje spatne, ale muj nazor je takovej, ze je pro Herthu totalne zbytecnej, i to jeho angazovani. Hertha si vezme na hostovani Guendouziho, ale mladeho odchovance Maiera poslou do Biefeldu

Ten jeho charakter je dost problemovy, ono taky bude dost zalezet, jestli zustane Arteta nebo ne, protoze jiny trener by z nej mohl neco dostat treba.

Reagovat
sejber

Arteta zostane na 100% takze si dalsie posobenie mattea u nas neviem velmi predstavit.

Problem je ze ma rok pred koncom zmluvy , ukazal ze ma potencial ktory bohvie ci naplni koli povahe.

Dali sme zanho okolo 8 mega co by sa nam malo vratit ale nejaky tucny zarobok sa ocakavat neda. Nejakych 10-12 mega zanho snad niekto ponukne. V BL to ae asi nebude.

Reagovat
GrimeBaller98

Tak hlavne, ze chce Arsenal koupit Kamaru , stokrat radsi problemovy Matteo nez treba prumerak Elneny

Sice jsem zadne spekulace necetl, ale ja si umim predstavit, ze by po nem slo klidne i treba PSG za vetsi penize nez pises ty, je to francouz, je nadejny, davalo by to i smysl.

Btw, co rikas na Charlton? Play-off uz je asi sci-fi co? :/

Reagovat
sejber

Tam je problem s Artetom ktory zjavne spalil most. PSG sa spominalo aj v lete ale mali sme asi neprimerane poziadavky. Ono je to tazke ked mas hraca ktory sa v urcitom momente javi ako supertalent s obrovskou hodnotou a za rok je v nemilosti a nik zanho nechce dat ani 20 mega a nakoniec ho posles na loan do boja o zachranu v BL. Celkovo bude zaujimave sledovat co dostaneme za hracov na hostovackach.

Charlton je out z boja o postup. Ak vsak postupia Hull , Petersborough a Sunderland/Portsmouth tak budem spokojny.

Reagovat
GrimeBaller98

Sunderland/Portsmouth by byl taky super, u Charltonu si myslim, ze hralo velkou roli ta vymena trenera, kdy Bowyer odesel

Reagovat
sejber

popravde Charlton sledujem velmi okrajovo ... minuly rok som im fandil ked to chvilu vyzeralo ze budu bojovat o navrat do PL ... nakoniec to dopadlo zostupom

Reagovat
berliner

Nevim co vsichni mate proti Kamarovi kdyz je zcela zrejme ze ho Kedel Oleg proste musel rasisticky urazit protoze ti co delaji ve Slavii kapitana a nebo jeho zastupce musi umet dobre Anglicky,je to tam zvykem.

Reagovat
fenixLFC

guendouzi je priemerak ktoreho sa bude arsenal snazit zbavit. hertha onho zaujem nesmie mat, najma ako spominas skrz maiera, to je proste nepochopitelne

Reagovat
andrew96

Snaží se být aktivní na obou koncích hřiště (box-to-box, dá se říct), ze záložníků Herthy má nejvíc zkompletovaných i úspěšných přihrávek, nejvíc dotyků s míčem, vyvezených míčů. Pro něj osobně přínosné hostování (pravidelné vytížení, důležitá role v mužstvu, nabrané zkušenosti), taktéž pro Herthu byl přínosem. V často statické záloze se o aktivitu často pokoušel právě Guendouzi.

Reagovat
JozkokozleJ

Spolu s Daridom to lepsie v zalohe v tejto sezone. A zvlast vcera pri Khedirovi a Tousartovi, ktori v sebe nemaju prilis dynamiky, vyzeral fajn.

Reagovat
GrimeBaller98

Hlavne ta hra pod Dardaiem, to je zlo, hlavne ze si jeho synacek kopne

Cunha totalne zabitej, pritom fotbalista od boha, kraje uplne utopeny.

Snad se Hertha zachrani a uz se konecne nekdo ve vedeni probere

Reagovat
db18

Ten vysmívaný synáček je momentálně nejlepším obráncem Herthy.

Reagovat
JozkokozleJ

Ze aktualne hrava na LCB on a nie Alderete alebo Torunariga urcite nie je vecou akejsi protekcie. Celkom prekvapenie.

Reagovat
db18

Ze začátku jsem se nad tím taky celkem pousmál, ale hodně mne překvapil. Navíc jeho rozehrávka volného kopu teď byla taky parádní - a co koukám, tak si Maďaři přejí, aby už byl nominovaný do áčka repre.

Reagovat
Bayern +

Javi Martinez sa po sezóne lúči s Bayernom ❤️

Reagovat
Nadržený šimpanz

Stejně mají nejhezčí stadion v Něecku

Reagovat
cologneFC

Nie

Reagovat
db18

Možná Turkgucu ještě, no.

Reagovat
andrew96

Reagovat
db18

Reagovat
JozkokozleJ

Len je blbe, ze na futbal uplne idealny nie je

Reagovat
Rudnevs

Mozno tak najkrajsi v prvej lige #selfroast

Reagovat
berliner

Grime Baller 98 tu zase otravuje vzduch a to jsem si myslel ze konecne si smazal ucet Skoda nechybel jsi mi

Reagovat
GrimeBaller98

Pockej, jen jeden dotaz. Tobe se hra Herthy v teto sezone libi? Vzdyt je to strasny a ty kroky vedeni jsou otresny.

Reagovat
berliner

Samozrejme je to strasny a s tvymi nekterymi nazory souhlasim ale ja resim tebe kterej se furt navazi do Italie a jejich tymu v Serii A a neustale provokuje fans italskych tymu

Reagovat
GrimeBaller98

Dlouho jsem se nenavazel ale minule jsem slušně ptal,at mi někdo napise proč sledovat italskou ligu a normalne jsme diskutovali :)

Ty nemusíš anglickou,já italskou ligu,ale snazim se i divat na nějaké zapasy,aby me přesvědčila

Reagovat
berliner

A propos jak te muze napadnout ze nemam rad Anglickou ligu i v Anglicke lize mam oblibene tymy jako Arsenal,Fulham nebo WHU nemyslel jsi nahodou ceskou ligu kde zadny oblibeny tymy nemam po sestupu Dukly Prahy?

Reagovat
berliner

A je od tebe chvalyhodne ze se snazis sledovat Italskou ligu A kdyz by te Italska liga nepresvedcila,tak sleduj Italske tymy v Evropskych Poharech Doporucuji sledovat hlavne, jejich, zapasy, na hrisich souperu, tedy Venku tam pada spousta Golu

Reagovat
berliner

Hristich souperu za nezvladnuti pravopisu 1 facepalmik pro mne

Reagovat
berliner

A ty jinak nemas vztah k Italii nerikej ze ti nechutna ani Italska kuchyne ani Spagety ani Pizza

Reagovat
Rudnevs

Ten blici smajlik v strede vety No ja nemozem z tohto

Reagovat
berliner

Reagovat
berliner

Myslis v mem 1. komentari

Reagovat
berliner

Sorry za ty udiveny smajly asi jsem to uz pochopil

Reagovat
GrimeBaller98

Priste vic smajliku prosim:)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele