MS 2010 - Tshwane/Pretoria

02.06.2010, 10:58
Profily, historie
Zaujalo nás
PTA nebo "město jacarandá", i takto se vám může představit Pretoria. To první je výběr tří pismen z názvu města, to druhé pochází podle purporové barvy květu stromu jacarandá. Stejnou barvou září toto město, sídlo vlády, celé řady zastupitelských úřadů, administrativně hlavní město Jihoafrické republiky.
Pretoria

Provincie: Gauteng
Počet obyvatel: 2 345 908
Nadmořská výška: 1 271 m n/m
Klima: suché zimy, denní teploty do 20°C, ale v noci poklesnou k 5°C. V létě se občas objeví tropická bouře, ale jinak je teplo, někdy až moc. 25°C - 30°C, nebo malinko víc. Ale již tu naměřili také 36°C a -6°C

Pretoria se nachází na severu provincie Guateng a je součástí městského celku Tshwane. Okolo jména tohoto města panují neustále spory. 26. května 2005 byla schválena změna jména z Pretoria na Tshwane. Ministr umění a kultury ale dekret nepodepsal. A tak nedorozumění, hádky, přetahování a podobně pokračují vlastně do dnešních dnů. Jedno je ale jasné. Pretoria je vlastně městem ve městě, jednou z čtvrtí "okresu" Tshwane.

Historie

Nejprve se mluvilo o osadnících mluvících řečí nguni, později se přejmenovali na Ndebele, což je odvozeno z jazyka sesotho a znamená uprchlíci, emigranti. Oni byli pravděpodobně prvními obyvateli tohoto údolí, kde se dnes rozkládá Pretoria. V době velkých sociálních nepokojů, 1818 - 1840, se zde objevili další zájemci. Pocházeli z oblasti Natal, jejich vůdcem byl jistý Mzilikazi, ale štěstí nenašli. Zulúové je po celé řadě útoků ze svého teritoria vyhnali.

Město Pretoria bylo založeno v roce 1855 Marthinusem Wesselem Pretoriusem, který mu dal jméno na památku svého otce Andriese Pretoriuse. Ten se stal hrdinou voortekkers po vítězství svých vojsk nad bojovníky kmene zulú, které porazil v boji u Krvavé řeky. Rovněž měl rozhodující úlohu při jednání a uzavření Smlouvy Řeky Sand, kde Velká Británie uznala nezávislost Transvaalu. Hlavním městem Jihoafrické republiky se pak Pretoria stala 1. května 1860.

V 1. Búrské válce byla Pretoria obsazena vojsky republikánů v prosinci 1880 a v březnu roku 1881. Pretorijská smlouva, podepsaná 3. srpna téhož roku, znamenala uzavření příměří.

V následující 2. Búrské válce, 1899 - 1902, se rozhodovalo o konci republiky a začátku jasné nadvlády Velké Británie. Budoucí předseda britské vlády, Sir Winston Churchil, byl v bojích uvězněn, ale podařilo se mu uprchnout a dostal se až do Mozambiku.

Britská vojska pod velením Fredericka Robertse obsadila Pretorii 5. června 1900, smlouva o míru byla uzavřena ve Vereenigingu 31. května 1902.

Současnost

Pretoria je nejen hlavním městem administrativním, ale také co se kultury a vzdělání týče. Univerzita Pretoria, Technologická univerzita Tshwane, Jihoafrická univerzita, Rada pro vědecký a průmyslový výzkum. To jsou hlavní bašty vzdělání této země.

Průmysl je ve městě rovněž silně zastoupen. Výroba železa a oceli, automobilový průmysl, právě tak železniční.

Atraktivní je rovněž turistika. Mnoho návštěvníků raději zůstává v tomto městě, protože zde nehrozí tak velké nebezpečí, jako například v Johannesburgu. Nejkrásnějším obdobím je pravděpodobně místní jaro, tedy říjen a listopad, kdy strom jacarandá kvete a celé město září nachovou barvou.

Atrakce

Church Square: toto "Kostelní náměstí" je umístěno v samém středu města a je považováno za kolébku budoucí Pretorie. Původně zde bylo tržiště, kde se scházeli vesničané v posvátných dnech svatého přijímání, nagmaal.

Národní jihoafrická zoologická zahrada: na 80 hektarech můžete vidět 2 586 druhů zvířat. Počet návštěvníků se každým rokem pohybuje okolo 600 tisíc. Mezi největší atrakce patří Pavilon plazů a největší suchozemské akvárium země.

Budova sjednocení: tato stavba znamená středobod celého města. Impozantně se tyčí nad Meintjieskopem, což je kopec uprostřed města. Symbolizuje státní autoritu, význam města, sídlo vlády. Právě zde se konají všechna důležitá jednání, přijímají státní návštěvy. Nelson Mandela byl na tomto místě v roce 1994 jmenován prezidentem.

Park Nezávislosti: na vrchu Salvokop se nachází tento park o rozloze 52 hektarů. Nejkrásnější jsou zde rozhledy na celé město. Toto místo je věnováno bojovníkům za práva lidu Afriky a oslavuje všechny hrdiny, kteří neváhali riskovat své životy, svou svobodu, pro konečné vítězství nad apartheidem. Nad černou skvrnou černého kontinentu.

Památník pionýrů: na jednom z mnoha pahorků, které obklopují Pretorii, je postaven tento pomník. Jeho autorem je známý jihoafrický sochař a architekt Gerard Moerdijk. Při slavnostním odhalení byla vyslovena myšlenka o trvání tisíce let, jako nehynoucí památka na 15 tisíc pionýrů, většinou z Francie, Německa a Nizozemska, kteří se vydali na cestu z Mysu Dobré naděje do vnitrozemí. Toto se událo v roce 1835 a smyslem této cesty byla svoboda a nezávislost.

Budovy Sjednocení
Voortrekker monument

Kde jíst, pít, tančit, prostě bavit se

Tomuto městu můžete dát jakýkoliv přívlastek. Jediný ale nedává žádný smysl: nudné! Celá řada turistů se rozhodne strávit pobyt mimo město a to jim dává možnost poznat venkovský život, krásu okolí. A že má co nabízet!

Přírodní rezervace, nádherné exotické rostliny, neméně zajímavá zvířata. Jedním z míst je to jménem Groenkloof. Po dobré snídani se vydejte na cestu autem do tohoto pozemského ráje a užívejte si desítek stezek pro pěší, horských silniček postavených pro výlety džípem, jiná zase ideální pro horská kola. Ale vždy vás uchvátí nádherné rozhledy do širokého a dalekého okolí. Fountain Valley je pravděpodobně tím nejkrásnějším. Groenkloof se stal prvním přírodním hájemstvím na africkém kontinentu. Mimo jiné se mu říká "údolí tisíců stromů” a kdo ho navštíví to zcela jistě potvrdí. Pro ty, kteří chtějí vidět druhý den fantastický východ slunce je zde celá řada možností k přenocování.

Druhý den, po návratu do města, vám doporučujeme návštěvu dalších čtvrtí Tshwane. Mamelodi, kde má sídlo jedno z nejoblíbenějších mužstev země, Mamelodi Sundowns, nebo třeba Atteridgeville. Právě toto místo znamená pro černošské obyvatelstvo Jihoafrické republiky mnoho. Na místním hřbitově jsou pochováni Kgomotso Ditsego a Irene Phalatsi, jedny z prvních obětí Sowetského povstání v roce 1976. Obyvatelé města každým dnem uctívají památku hrdinů své země. Poznat toto místa, život a smrt těchto dvou osob, pomůže každému přiblížit se k tomuto kontinentu, k lidu Afriky.

Jíst se musí! Gastronomie této oblasti je tisíce chutí. Navštívit místní restaurace je jako vydat se na cestu do kulinářského ráje. Objednejte si sepathlo, mogodu, maotwana. Nebudete litovat!

Fotbal

Tshwane/Pretoria, odjakživa byla jedním z hlavních sídel profesionálního fotbalu země. Zde se seznamovali se základy fotbalu nejlepší hráči Jižní Afriky. Arcadia a Berea Park byly první dva profesionální týmy ve městě, v posledních letech v jejich počaté cestě pokračují další, jako Mamelodi Sundowns, Mamelodi United, Pretoria City (Supersport United).

Klub Arcadia se stal v roce 1974 trojnásobným mistrem, Mamelodi Sundowns pak překonal všechny rekordy a získal 5 po sobě jdoucích titulů, počínaje rokem 1988. Sundowns byl v roce 2001 poraženým finalistou Ligy mistrů afrických zemí. Tento tým má přezdívku "Brazilci", pro své žlutomodré dresy. Na titul dosáhl také Supersport United a to pod vedením trenéra Gavina Hunta.

Universita de Tshwane/Pretoria pomáhá rozvoji fotbalu a mimo mužské týmy dává možnost také studentkám, hráčkám kopané.

Stadion

Loftus Versfeld stojí uprostřed města. Toto místo je jedním z nejhistoričtějších sportovních stánků země. Již v roce 1903 se zde hrál fotbal a o 20 let později byla postavena první betonová tribuna pro dva tisíce diváků. Od roku 1948 se podrobil celé řadě pravidelných rekonstrukcí, a tak jeho přizpůsobení požadavkům MS 2010 nebylo tak složité a nákladné.

Robert Owen Loftus Versfeld, jehož jméno stadion nese, byl osobou, která se nejvíce zasloužila o organizaci sportu v Pretorii. Na stadionu se konala celá řada významných sportovních podniků, jako MS 1995 v rugby, o rok později Africký pohár národů, minulý rok se zde hrála utkání Poháru FIFA. Svá utkání zde hrají Mamelodi Sundowns a SuperSport United.

Na tribuny se vejde 50 tisíc diváků a při MS 2010 budou všichni věřit, že Jihoafrická republika naváže na historicky první výhru nad evropským týmem. Právě tady porazila Švédsko 1:0...

Program

Celkem šest utkání se odehraje na Loftusu, jak se zkráceně stadionu říká. Zajímavý souboj přinese hned to první, Srbsko - Ghana. Domácí se pak ve svém druhém vystoupení utkají o body s Uruguají, Kamerun a Dánsko tvoří jistě vyrovnanou dvojici s odlišným herním stylem. USA - Alžírsko, pro našince nezajímavé, ale přijede jistě hodně příznivců fotbalu z Ameriky a Alžírsko je vlastně téměř domácí. Chile a Španělsko sehrají závěrečný zápas ve skupinách a ten může rozhodovat o mnohém.

Osmifinále 1F - 2E slibuje nesmlouvavou bitvu. Kdo s kým? Možná Itálie - Dánsko. Nebo to bude s Kamerunem? Kdo ví...

Soutěž

Devět pokračování tohoto seriálu o městech MS 2010 přinese celkem 27 otázek, tato dnešní sada už je předposlední. A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. Mimo to se pět nejlepších může těšit na tričko Eurofotbalu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní tři otázky:

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (22)

Přidat komentář
božský John

Krde,ten Honduras má pěkný dresy

Jinak ta Pretotia se jeví jako pěkné město,to by jeden neřek

Reagovat
Kepy_FCB

Pretoria - jiný název neuznávám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš o tom, že to město má jiný název jsi do dneška neměl ani šajnu... Ale klid, nejsi v tom sám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá věc

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé články, ale musím se přiznat, že do každého nového se musím pořad víc a víc nutit...

Reagovat
smazaný uživatel

za 5 minut to zvládneš přelouskat ne?

Reagovat
smazaný uživatel

no to jo, no...

Reagovat
smazaný uživatel

Je hezké, jak se umíte rozepsat o tom kde se můžeš bavit nebo kde se můžeš nažrat..celé to píšete tendenčně, když něco tak komplexně ne? Všechno má světlé a stinné stránky, ovšem vy tady informujete pouze o tom světle a to vás řadí jen mezi další z mnoha...Nevím co je z mého pohledu (bělošského pohledu kategoricky) rasistického na tom, že zde hodím nějaký odkaz kde se lidé mohou dozvědět jak se ti Vámi opěvovaní a oblíbení černí hoši chovají k rase Vámi vlastní. Vím že vám to nevoní, protože jdete v tendenčním směru doleva a určitě by jste byli rádi za města plných multikulturního obyvatelstva..

Je mi z vás na

A až tam budou mrtví jsme zvědavý jak to budete obhajovat potom

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud to bude u stadionu, tak je to chyba pořadatelů, pokud v nějakém slumu, tak chyba turistů...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale já si spíš myslím že to je spíš problém místní civilizace, přece jenom už tak si FIFA vzala dost velké břemeno, když svěřila takovou událost zemi kde je kriminalita na nejvyšším levelu a vraždí, znásilňuje se tam jak na běžícím pásu. Myslím že bude jenom otázkou času, kdy si nějaký alkoholem zbořený například anglický nebo německý jedinec najde cestu trochu jinde od uzavřených zón a projde se trochu (nejspíš naposledy) místním ghettem.

Reagovat
domingo

Tak to bude jeho blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle se ti může stát v Jižní Americe, na Ukrajině nebo kdekoliv jinde. Takhle bys musel vybírat z nějakých 20ti zemí (Evropa + Severní Amerika+Austrálie+Japonsko)

Reagovat
PJ

A obracene je to urcite vsechno v poradku, co? Bily se urcite k cernym chovaji jako k vlastnim... Spis je mi na bliti z tvych neustalych rasistickych kecu, ale trpelivost taky muze dojit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
semiš

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

jojo bílí lidé tam znásilňují a zabíjí černochy jasně...

Reagovat
j_mrazik

Bílí díky puškám ovládli zemi a udělali z černochů otroky. Sice jim tam v mnohým nuceně pomohli, ale pak se to obrátilo proti nim. Jednoduše jim to vrátili...

Reagovat
alegre

Jseš asi úplně zabedněnej magor! Oni to ti bílí totiž dělali po stovky let. A nyní jenom sklízejí to co zaseli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele