MS 2010 - Johannesburg

23.05.2010, 11:38
Profily, historie
Zaujalo nás
Dá se říct, že Johannesburg bude hlavním městem mistrovství světa. Hned dva stadióny, Ellis Park Stadium a Soccer City Stadium, zde budou dějištěm zápasů. Druhý jmenovaný navíc celý turnaj zahájí i ukončí, na úvod fotbalového svátku zde domácí vyzvou Mexiko a na závěr se tu před zraky 94 tisíc fanoušků na tribunách rozhodne o mistru světa.
Johannesburgo, Joburgo, Jozi nebo eGoli (Město zlata)

Province: Gauteng
Počet obyvatel: 3 888 180
Nadmořská výška: 1 753 m n/m
Klima: zimy jsou zde suché, teploty se pohybují od 24° do 16°C. Léto, od října do dubna, se předvádí horkem nad 30°C a odpoledne často přicházejí bouřky.

Johannesburg je finančním centrem Jižní Afriky, sídlí zde ovšem také Ústavní soud, který je nejvyšším soudním dvorem této země. Nachází se na 40. místě v tabulce největších městských aglomerací světa, s počtem obyvatel 7 550 000 (Soweto, East Rand, West Rand). Jinak pro vaši informaci, jako zajímavost, největším městem světa je Tokio (Yokohama, Kawasaki, Saitama) - 34 miliónů obyvatel, Praha se skromně krčí na 344. místě, 1 370 000 obyvatel. A aby té statistiky bylo ještě o malinko víc, dodám, že Johannesburg je největším městem světa, které se nachází na místě, kudy neprotéká jediná řeka, kde není jezero ani moře.

Historie

Jak jsme již psali, jedním ze jmen Johannesburgu je eGoli, které pochází z jazyka tswana. Ale je nutno dodat, že původní obyvatelé byli z lidu san a ostatních kmenů, rodů, z doby kamenné. Celá oblast se dočkala velkých změn, když jeden australský cestovatel a hledač drahých kamenů našel první zlatou žílu a svět se dozvěděl o obrovském bohatství, které se nachází pod zemí. Městem se stal Johannesburg v roce 1866, tedy těsně po začátku zlaté horečky v blízkosti Witwaterslandu.

Po dobu apartheidu se Johannesburg stal místem velkých konfliktů. Černošské gheto v Sowetu se pak zapsalo do historie změn Jižní Afriky. V roce 1955 se desítky reprezentantů hnutí proti rasové nerovnoprávnosti setkaly v Kliptownu. Byla zde podepsána a vydána Listina svobod, instrument pro posvěcení rovnoprávnosti. Později se tato Listina stala základem pro Ústavu Jihoafrické republiky.

Současnost

Johannesburg je městem zeleně. Každý z vás asi namítne, jak se jím stalo, když nemá řeky, jezera, moře a je největším městem celé země? Věřte tomu nebo ne, na území města se nachází 2 328 parků! Dá se zde žít pod modrým nebem, na čerstvém vzduchu.

Rozvíjí se zde také bohatý kulturní život a to zejména díky celé řadě muzeí, jako například ta tematicky věnovaná apartheidu. Známým je rovněž Constitution Hill a nezapomenutelná památka na segregaci černošského obyvatelstva South Western Townships (Soweto). Milovníci tradičního léčitelství jistě navštíví Mai Mai Market, nejstarší trh ve městě.

Směs různorodých kultur na vás dýchne doslova na každém rohu. Ta původní, reprezentována potomky Tswana a Ndebele, se střídá s tradicemi evropských, indických a čínských přistěhovalců. Johannesburg je mladým městem, o čemž svědčí věkové složení jeho obyvatel. 42% jsou mladší 24 let, ti kteří již překročili šedesátku jsou ve velké menšině, pouze 6%.

Jistě mnohé z vás bude zajímat následující řada čísel a údajů, hlavně pro srovnání s naší, českou, realitou. Tekoucí pitnou vodu má doma 81% domácností, 80% dostává elektrickou energii z veřejné sítě. Žena, matka, je jedinou hlavou rodiny v 66% případů. 37% obyvatel nemá zaměstnání, z nich je 91% černochů. Mezi těmi, kteří pracují, je 43% žen. V obchodech pracuje 19%, dalších 18% v peněžních ústavech. 17% ve veřejných službách, 12% v průmyslu. Zajímavým údajem je ten, že pouze 0,7% obyvatel města pracuje v důlním průmyslu.

Jakou řečí se mluví v rodinách? 32% Nguni 24% sotho, 18% anglicky, 7% afrikaans, 6% tshivenda . Vzdělání dospělých? Analfabeti tvoří 7% obyvatel, jen základní školu má 15%, střední pak 29%, diplom z univerzity nebo vysoké technického zaměření vlastní 14%.

Doprava? 32% lidí chodí všude po svých, 34% využívá veřejné dopravy a stejný počet má vlastní auto. Náboženství? 53% vyznávají křestanskou víru, 14% se hlásí k nezávislým africkým vyznáním, 3% jsou muslimové, po 1% mají židé a hinduisté. 28% lidí nemá žádné vyznání... A dost čísel, jedeme se poučit a pobavit!

Pohled na město
Vstup do Muzea apartheidu

Atrakce

Soweto: kdo chce poznat nedávnou minulost, smutnou a mnohdy krutou, této země, zcela jistě navštíví Soweto. Vstup je s průvodcem. Bolest černošského obyvatelstva je ještě příliš živá a tady se ji budete moci doslova dotknout. V době apartheidu se zraky celého světa obracely tímto směrem, právě sem byli vyhnáni všichni "ne bílí" z centra města. V Sowetu našel úkryt Nelson Mandela, arcibiskup Desmond Tutu a desítky, stovky dalších bojovníků za práva černochů. Téměř všichni žili na známé třídě Vilakazi.

Muzeum apartheidu: v jeho prostorách najdete desítky mlčenlivých svědků apartheidu. Je zde uschováno a veřejnosti předváděno svědomí lidstva. Vedle historické a vzdělávací hodnoty, zde najdeme místo k přemýšlení, k zamyšlení nad nesmyslností rasismu, nenávisti...

Golf Reef City: jedná se o jakýsi tematický park, zaměřený na viktoriánskou dobu, na období zlaté horečky. Jižně, šest kilometrů od města, po dálnici M-1. Vedle celé řady muzeí můžete vidět tradiční černošský folklór, ale také atrakce zcela moderní. Restaurace, obchody, Ruské kolo obřích rozměrů, hotel ve viktoriánském stylu. A kdo by si nechal ujít návštěvu zlatých dolů!? Třeba i kousek zlata najdete...

ZOO: já vím, to máme v každém druhém městě. Ale navštívit zoologickou zahradu v Africe má své kouzlo. Na tři tisícovky zvířat, včetně polárních medvědů! A koho nebaví zvířata, může vstoupit do Vojenského historického muzea.

Melville: tak to je onen pověstný "pupek" nočního života Johannesburgu. Kdo něco znamená ve světě módy, umění, ale také politiky, obchodu, ten se tady objeví každou chvíli. Bary, diskotéky, luxusní restaurace, prostě město ve městě!

Soweto - domky těch bohatších
Soweto - slumy chudých

Kde jíst, pít, tančit, prostě bavit se

V Jižní Africe je jedno velice známé rčení: Život začíná a končí v Johannesburgu, městě zlata a štěstí! Snad je to proto, že město leží v samém srdci země. Směs ras a kultur mu dává nezaměnitelný folklor, život.

Snídaně? Kde jinde než na Melrose Arch, pět minut chůze od Sandtonu. Zde navštívíte Rosebank Craft a Trh umění, něco, co se jen tak nevidí. Dál na východ se nachází Alexander a ještě kousek dál Midrand, čtvrti známé svým kulinářským uměním.

Po obědě si namasírujte nožky a vydejte se na Sandton Towers. Jedná se o nejlepší obchodní centrum města a jistě si zde vyberete něco pro sebe nebo své blízké. A ve chvíli únavy navštivte Market Theatre, divadlo pro všechny a pro každého!

Začíná krásná noc a všichni se chtějí bavit. Nejidálnějším místem je lidový a velice populární lokál jménem Taboo. Domorodci, právě tak jako turisté, si zde za celou noc nesednou. Tančí se bez zastavení až do východu slunce.

Poznat zemi, kterou navštívíte, je pravděpodobně hlavním smyslem vaší cesty. A tak druhý den nesmíte vynechat Constitutional Hill nebo Muzeum apartheidu, místa, kde najdete vysvětlení, proč a jak se z Johannesburgu, trpícího desítky let, stalo prosperující moderní město.

Soweto leží blízko města, není zde již tak nebezpečno jako dříve. Důkazem jsou desítky restaurací a barů, kde netrpělivě čekají na každého návštěvníka. Na jídelním lístku najdete především tradiční jídla místní kuchyně.

A koho nohy nebolí, vydá se v noci do víru tance na jednu z famózních diskoték. Čekají na vás zejména Afrodisiac a Voodoo Lounge. I ti z vás, kdo neovládají cizí jazyky, zcela jistě pochopí... Afrodiziaka zvednou mrtvého z rakve a Voodoo vás očaruje, začaruje a k nějaké místní krásce, případně krasavci, přičaruje! Bavte se dobře!

Melrose Arch
Market Theatre

Fotbal

Johannesburg je středobodem jihoafrického fotbalu. Většina profesionálních klubů pochází z tohoto města nebo jeho okolí, na místních stadionech byly vybojovány stovky fotbalových bitev. O profesionálním fotbalovém svazu se začalo mluvit v roce 1958, a to v historickém sídle deníku Rand Daily Mail.

Kaizer Chiefs, Orlando Pirates, Jomo Cosmos a dnes již neexistující Highlands Park, Rangers a Lusitano jsou svědky slávy fotbalu Johannesburgu. Derby Kaizer Chiefs - Orlando Pirates se podobá těm slavným evropským nebo jihoamerickým, oba kluby mají nejvíce příznivců z celé Jižní Afriky.

V tomto městě se narodil nejeden slavný fotbalista, ale dvě jména vyčnívají nad ostatní. Jomo Sono (zakladatel Jomo Cosmos FC) a Kaizer Motaung (zakladatel Kaizer Chiefs). Oba hráli v minulosti ligu v USA, Sono po boku velikánů světového fotbalu Pelého a Beckenbauera ve slavném Cosmos New York.

Další hvězdou afrického fotbalu je Patrick "el As" Ntsoelengoe, který rovněž hrál v USA. Wits University FC, jeden z týmů jihoafrické Premier league, patří místní Univerzitě Witwatersrand. Je jedním z největších klubů na světě, v jeho řadách je zaregistrováno víc než 1500 aktivních fotbalistů!

Snad to přirovnání nikoho neurazí, ale tak, jako je Vladimír Šmicer "štístkem", je jím i Nelson Mandela. Jižní Afrika a Johannesburg ho považují za živí amulet! Byl na stadionu Ellis Park v roce 1995, když se národní tým stal v ragby mistrem světě. A o rok později, na vedlejším Soccer Stadium, tleskal fotbalistům, kteří se korunovali vítězi Afrického Poháru národů! Vyjde mu to do třetice?

Stadiony

Ano, jak jsme psali již v úvodu, opravdu se jedná o stadiony. V Johannesburgu se bude hrát hned na dvou.

Eliss Park Stadium je pro 61 639 diváků, stojí v samém středu města a má toho za sebou již víc než dost. Byl postaven v roce 1928 jako ragbyový, později ho zbourali a v roce 1982 zase postavili. A znovu exkluzivně pro ragby! V roce 1995 se zde hrálo finále MS a Jižní Afrika se po vítězství nad Novým Zélandem stala celkovým vítězem. Pro celý svět se stal nezapomenutelným pohled na Nelsona Mandelu, jak objímá pohár mistrů světa.

Ale hrál se zde také fotbal a ne ledajaký. Ve stejném roce, 1995, domácí remizovali s Argentinou 1:1, o pět let později pak znovu nerozhodně, bez branek, skončil jejich zápas s úřadujícími mistry světa Francií. Neméně významným utkáním se stalo to, kde proti sobě nastoupily jedenáctky Africa Nelson Mandela a Světových hvězd. Zápas se hrál na počest končícího prezidenta a představila se v něm celá řada vynikajících fotbalistů. Za všechny jmenujme Kalusha Bwalya, Mark Fish, Lucas Radebe, Tijani Babangida, Rigoberto Song, Dunga, Luis Hernández, Claudio Suárez...

Stadion je přestavěn, moderní šatny, exkluzivní zóna VIP, vstup pro vozíčkáře. Nádherný trávník, obří obrazovky, pohodlné sedačky... V současnosti zde hraje nejpopulárnější jihoafrický klub Orlando Pirates, který se v roce 1995 stal historicky prvním držitelem Poháru vítězů národních pohárů.

A jaké zápasy se zde budou hrát? Argentina to nebude mít lehké s Nigérií, Brazilie by si měla bez problémů poradit s KLDR, náš přemožitel Slovinsko bude urputně bojovat o vítězství s USA, Španělsko si pravděpodobně zatrénuje s Hondurasem a Slovensko, další tým, který nás nechal doma, se pokusí překvapit Itálii. Uskuteční se tu také jedno osmifinále a jedno čtvrtfinále, představit by se v nich mohli Brazilci a Španělé.

Soccer City, to je místo zahajovacího a finálového souboje o titul mistra světa. Byl postaven v roce 1987 a v současnosti se do jeho hlediště vejde 94 700 diváků. Tvar stadionu připomíná fík, plod fíkovníku, který se v Jižní Africe hojně vyskytuje. Zvláště v noci, za osvětlení, je možno vidět tento stadion a jeho tvar v plné kráse. Stadion stojí na jihovýchodu města, blízko lidové čtvrti Soweto, kde žije 40% obyvatelstva Johannesburgu, většinou fotbalových fanatiků.

Jedná se o historicky první mezinárodní sportovní stánek Jižní Afriky, symbol této země. Roku 1990 zde před desetitisíci Afričanů přednesl svůj první projev po propuštění z vězení právě Nelson Mandela. O tři roky později zde stejný počet lidí oplákaval smrt Chrise Hani, lídra Komunistické strany Jižní Afriky, zavražděného 10.dubna 1993. V roce 1996 se na tomto stadionu stala Jižní Afrika mistrem kontinentu.

MS 2010 zde začne a také skončí. Domácí přivítají Mexiko a nikdo z nás si nedovede představit to peklo, co na potomky Azteků čeká. Nizozemsko si to rozdá s Dánskem, Argentina se bude snažit přesvědčit o své kvalitě v utkání s Jižní Koreou, Brazilie to nebude mít lehké s Pobřežím slonoviny a Německo se bude dvojnásobně potit v souboji s Ghanou. V osmifinále se zde představí vítěz skupiny B, kde je papírovým favoritem Argentina, na čtvrtfinále by si sem mohli zaskočit Angličané, pokud vyhrají svou skupinu. A pak se již vše bude připravovat na velké finále.

Soutěž

Devět pokračování tohoto seriálu o městech MS 2010 přinese celkem 27 otázek, šest z nich již bylo položeno v předchozích dílech. A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. Mimo to se pět nejlepších může těšit na tričko Eurofotbalu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní tři otázky:

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (21)

Přidat komentář
Usty

neuvěřitelný, kolik toho víš..

Reagovat
Kepy_FCB

vše se dá dohledat na netu

Ale tím nechci snižovat kvalitu článku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko jim nakope zadky...Gio dá hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

Poměrně nelogicky vsázím na portugalce..

Reagovat
božský John

4-6-0 ponese ovoce?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by si Brazilci v sestavě Portugalska vzali žlutý dres, tak by to mohlo obranu Brazílie pěkně zmást...

Reagovat
božský John

Brazílie vs.C. Ronaldo ..to by byl mač

Reagovat
rufus

Možná už to tady bylo, ale docela dobrý video k MS.

http://www.youtube.com/watch?v=idLG6jh23yE

Reagovat
PJ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

V soutěži v druhé otázce jsme měli špatné odpovědi, založené na chybě z minulého článku. Chybu jsme opravili a otázku změnili - musely tak být smazány všechny dosavadní odpovědi. Pokud už jste odpovídali, nezapomeňte odpověď značit a uložit znovu. Za chybu se omlouváme.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

neni zac

Reagovat
smazaný uživatel

Proc se zmenila ta otazka? Vzdyt Durban City byl prvnim vitezem - rok 1959.

Reagovat
JIMMY-PO

to asi nebola ešte profesionálna liga

Reagovat
PJ

No, je to trochu slozitejsi. Liga se jmenovala National Football League, hraly ji profi kluby, a opravdu ji vyhral Durban City v roce 1959. Jenze to byla liga jen pro bily a v roce 1977 zanikla. A v roce 1971 vznikla jina, s nazvem National Professional Soccer League, a k ty se vztahuje tahle otazka. Je to trochu nejednoznacny, no...

Reagovat
smazaný uživatel

tak sem cekal, ze aspon reknes diky, ze sem upozornil na chybu ve clanku a zde v otazkach, ale coz no..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
centos

Jsi nedoceněn.

Reagovat
smazaný uživatel

to kazdopadne

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

Dingo díky a já se za chybu omlouvám...

Reagovat
alegre

Zde je informace z oficiální stránky FIFA:

Durban has produced numerous South African championship-winning sides but in recent years its teams have struggled to preserve their top flight statuses. Zulu Royals were the first winners of the National Professional Soccer League in 1971.

Durban hat im Laufe der Geschichte schon viele Mannschaften hervorgebracht, die die südafrikanische Meisterschaft gewonnen haben, in den letzten Jahren hatten die Teams aus der Stadt jedoch Mühe, sich in der ersten Liga zu halten. Die Zulu Royals waren die ersten Gewinner der National Professional Soccer League (1971).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele