MS 2010 - představujeme stadióny

17.05.2010, 10:42
Profily, historie
Zaujalo nás
Do startu mistrovství světa v Jihoafrické republice už nezbývá ani měsíc, a tak je nejvyšší čas podívat se na místa, která budou fotbalový svátek hostit. Dnes si stručně představíme všechny stadióny, následovat pak bude již tradiční seriál článků o jednotlivých městech.


Soccer City (Johannesburg)

Jedním z nejvíce uměleckých stadionů bude bezpochyby Soccer City, sídlící v nejlidnatějším jihoafrickém městě Johannesburgu. Na největším stadionu letošního mistrovství světa se zároveň odehraje první, zahajovací utkání mezi domácími hráči a reprezentanty Mexika a také poslední, tedy finále.

Soccer City Stadium, jež byl před letním šampionátem podroben rekonstrukci, z 80 000 míst se zvětšil na současných 91 141, příliš hlubokou historií neoplývá. Jeho stavba započala v roce 1986, spolkla přes 440 milionů dolarů a o necelé tři roky později již stadion spatřil světlo světa ve své plné kráse. Od té doby slouží k příležitostem střetnutí Jihoafrické republiky.

Vnější vzhled budovy je navržen tak, aby mozaikovitě zobrazoval barvy ohně a země po celém jejím obvodu. Nejvzdálenější sedačka leží 100 metrů od trávníku, každý divák má tedy k dispozici dobrý výhled na hrací plochu. Jeho originální název je FNB Stadium podle stejnojmenné jihoafrické banky.


Moses Mabhida Stadium (Durban)

Stadion, pojmenovaný po jihoafrickém politikovi Mosesovi Mabhidaovi, je druhým největším stánkem, na němž se odehraje letní mistrovství světa. Stavět se začal až v roce 2006, otevřen byl teprve loni v září a stál 450 milionů dolarů. Vrcholem tohoto stadionu bude jedno ze dvou semifinálových utkání šampionátu.

Tento nově postavený stadion vyrostl na místě starého Konga Park Soccer Stadium v Durbanu. Má kapacitu 70 000 diváků. Stejný počet fanoušků bude moci pozorovat i světový šampionát. Novostavba má však možnost snížit svoji kapacitu na 54 000 (pro zápasy místní soutěže) nebo ji zvýšit a to až na 80 000 míst (například pro příležitost Olympijských her). Kvůli mistrovství světa byla přidána ještě jedna řada sedadel navíc.

Nad stadionem přechází oblouk, jež se nápadně podobá tomu ve Wembley. Je dlouhý 350 metrů a váží přes dvě a půl tuny. Může fungovat jako dráha lanovky, z kabinek pak návštěvníci sledovat nejen samotný stadion, oblouk nabízí pohled na město i moře.


Cape Town Stadium (Cape Town)

Dalším stadionem stavěným přímo ku příležitosti světového šampionátu je Cape Town Stadium. Jak již jeho název napovídá, leží v Kapském Městě, což je po Johannesburgu druhé největší město Jihoafrické republiky. Zároveň také jejím legislativním hlavním městem.

S kapacitou 69 070 míst je třetím největším stadionem šampionátu. Aréna se nachází v části Kapského Města Green Point, podle níž se nazýval původní stánek, který zde stál před demolicí a stavbou nového stadionu. Zajímavostí je, že město těsně před dostavením požádalo, aby lidé na e-mail posílali návrhy pro název stánku. Nakonec byl, také kvůli reklamním výhodám, zvolen nynější známý název - Cape Town Stadium. Otevřen byl v roce 2007 a jeho výstavba stála neuvěřitelných 600 milionů dolarů.

Po skončení mistrovství světa bude kapacita snížena na 55 000 míst, což umožní vytvořit domov pro ostatní sporty, včetně oblíbeného rugby, a také pro různé hudební koncerty a jiné významné události. Chod stadionu byl zahájen utkáním mezi Ajaxem Cape Town a mužstvem Santos. Diváci zde budou moci sledovat i druhé semifinálové utkání šampionátu.


Ellis Park Stadium (Johannesburg)

Stadion, díky sponzorování od této velké společnosti též známý jako Coca-Cola Park, je druhým místem největšího města Jihoafrické republiky Johannesburgu, kde se bude mistrovství světa hrát. Jeho vrcholem bude jedno ze čtvrtfinálových utkání, poté už se program šampionátu přesune do třech největších stánků v zemi.

Ellis Park Stadium je domovem hned několika sportovních celků. Kromě fotbalových Orgando Pirates také dva ragbyové kluby - Lions a Golden Lions. V padesátých letech minulého století se zde hrál dokonce i kriket. Po otevření kriketového svatostánku New Wanderers Stadium je už však využíván pouze pro fotbal a rugby.

Čtvrtý největší stadion letošního mistrovství světa je ovšem spojen i s velikou jednou tragédií. 11. dubna 2001 se zde odehrálo fotbalové utkání mezi dvěma největšími jihoafrickými kluby - Orlando Pirates a Kaizer Chiefs. Zájem o vstup byl pochopitelně obrovský a do arény s kapacitou 60 000 fanoušků se podle některých zpráv protlačilo až 120 000 lidí.

Po vyrovnání stavu zájem ještě narostl a diváci se obrovskou silou tlačili kupředu k plotům, kvůli čemuž bylo umačkáno 43 lidí. Nezkušená bezpečnostní stráž stadionu pak ještě střílela do vzduchu slzný plyn a zapříčinila zmatek a další úmrtí ušlapáním. Podle posledních šetření katastrofu způsobil podplacený bezpečnostní personál u turniketů, jež pouštěl do útrob stadionu i fanoušky bez lístků.


Loftus Versfeld Stadium (Pretoria)

Nejstarší ze stadionů určených pro mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice nese název po Robertu Owenu Loftusi Versfeldovi, zakladateli organizace sportu v Pretorii. Právě v Pretorii, administrativním hlavním městě nejjižnějšího afrického státu, tato aréna s kapacitou 51 762 sedaček leží. Nejdůležitějším zápasem, jež se na Lotus Versfeld Stadium odehraje, bude jedno z osmifinálových utkání šampionátu.

Stánek ve své dlouhé historii několikrát kvůli sponzorům měnil jméno. Ať už Minolta Loftus či Securicor Lotus byli však později nahrazeny dnešním známým názvem. Stadion byl poprvé využit ke sportu již v roce 1906, tehdy se jmenoval jednoduše Eastern Sports Ground.

Roku 1923 byla postavena první betonová konstrukce a pojala 2 000 diváků. 1928 byl rok velkých změn. Díky turné All Black - ragbyová reprezentace Nového Zélandu - po Jihoafrické republice získal stadion potřebné finance na výstavu šaten a toalet. Od té doby se stadion mnohokrát vylepšoval. Poslední modernizací Lotus Versfeld Stadium byla přestavba severní tribuny v roce 1984.


Nelson Mandela Bay Stadium (Port Elizabeth)

Přestože se zde první z řady utkání uskutečnila už před rokem, ultramoderní stánek své útroby oficiálně otevřel až v roce uskutečnění světového šampionátu. Stadion je pojmenován podle držitele Nobelovy ceny za mír a bývalého prezidentova Nelsona Mandely.

Leží v přístavním městě Port Elizabeth. Jeho kapacita sahá až k 48 000, výstavba stála přes 270 milionů dolarů a odehraje se zde "bitva zklamaných", tedy souboj o bronzovou medaili. Je to první stadion v okolí místa stavby, dříve se hrála fotbalová střetnutí na ragbyovém ERPU Stadium.

Design arény je velice specifický. Samotná je vysoká 40 metrů a na jejím vrcholu jsou jakési bílé lístky údajně z důvodu, aby se stadion podobal květině. Hrací plocha je pochopitelně z přírodní trávy a je uzpůsobena tak, aby se na ní dal hrát jak fotbal, tak rugby. V současnosti je kvůli velkým suchům a vedrům nutno brzy ráno napájet trávník vodou.


Free State Stadium (Bloemfontein)

Mistrovství světa v Jihoafrické republice se bude hrát v jejích všech třech hlavních městech. Jak v Pretorii - administrativní hlavě státu, v Kapském Městě - legislativním hlavním městě, tak i v Bloemfonteinu. Čtvrté největší město je zároveň justičním hlavním městem, ale hlavně se zde nachází Free State Stadium, kde se odehraje šest utkání světového šampionátu, včetně jednoho z osmifinálových duelů.

Stadion je znám také pod názvem Vodacom Stadium, telefonní operátor, jež je jakousi africkou obdobou Vodafone, je totiž hlavním sponzorem tohoto stánku. Aréna je využívaná nejen jako domov fotbalu, hraje se tu i oblíbené rugby. Postaven byl v roce 1995 a to právě z důvodu pořádání mistrovství světa v rugby.

Své domácí zápasy zde hraje fotbalový klub Bloemfontein Celtic, celek nejvyšší jihoafrické Premier Soccer League. Stadion měl původně kapacitu lehce přes 36 tisíc míst, kvůli letošnímu fotbalovému svátku byl však přidělán další stupeň tribun, které teď pojmou 48 000 diváků.

Vytvořeny byly i nové turnikety, elektronické výsledkové tabule, osvětlení bylo výrazně modernizováno a i ozvučení vylepšeno na požadovanou úroveň. Celá rekonstrukce pak stála 245 milionů dolarů.


Peter Mokaba Stadium (Polokwane)

Peter Mokaba Stadium leží v Polokwane a je nazván podle Petera Mokaby, bývalého vůdce organizace ANC Youth League. Je jedním z pěti stadionů postavených čistě k účelům světového šampionátu. Jeho kapacita je 45 000 míst a společně s Mbombela Stadium je jediným místem, kde se ruch mistrovství světa zastaví již po základních skupinách.

Konstrukce arény je z velké části betonová a je inspirována místním kultovním stromem Baobabem. Stadion je fascinující svoji polohou, okolo něj je totiž široká rozlehlá step a stánek je tak jakousi moderní kapkou v krásném přírodním prostředí.

V útrobách stadionu je také 500 VIP sedaček, jejichž majitelé mají vlastní vchod dovnitř budovy. Dále se zde nachází 1 675 křesel pro zástupce médií. Hrací plocha byla dosud často využívána pro trénink a zápasy, bude tudíž vyztužena umělými vlákny.


Royal Bafokeng Stadium (Rustenburg)

Royal Bafokeng Staduim leží v Phokengu, poblíž Rustenbergu a je využíván pro rugby, atletiku a pochopitelně fotbal. Stánek je poměrně nový, postaven byl v roce 1999. Ku příležitosti světového šampionátu 2010 byla jeho kapacita zvýšena z původních 38 000 na současných 44 530 míst.

Bude hostit šest zápasů, včetně jednoho osmifinálového. Prvními týmy, jež se na hrací ploše Royal Bafokengu představí, jsou reprezentace Anglie a USA.Jak již je zmíněno výše, aréna byla z důvodu mistrovství světa rozšířena. Hlavním úpravám byla podrobena západní tribuna, která získala novou střechu.

Ostatní vylepšení zahrnují instalaci nových elektronických tabulí, nových sedaček, modernizaci reflektorů a rozhlasu. Vylepšení bylo dokončeno v březnu 2009 a již na "novém" stadionu se odehrály čtyři zápasy Konfederačního poháru FIFA.


Mbombela Stadium (Nelspruit)

Další ze stánků postavených přímo pro mistrovství světa 2010 v Jižní Africe. Abychom byli úplně přesní, stadion se začal stavět v únoru 2007 a otevřen byl v listopadu 2009. Město Nelspruit se tak svého klenotu s kapacitou 43 500 dočkalo před necelým půlrokem. Jde o nejmenší stadion, na němž se budou konat utkání světového šampionátu.

Zajímavostí Mbombela Stadium je prostřední prstenec sedaček mezi dvěma hlavními patry. Dolní patro pojme 21 000 fanoušků, horní 19 000 a do onoho prostředního "proužku" se vejde 3 500 diváků. Aréna byla i poměrně levná, její výstavba spolkla něco přes 140 milionů dolarů. Není to sice nízká částka, ale vzhledem k financím, jež se využili na stavbu největších stadionů (Cape Town Stadium - 600 milionů; Moses Mabhida Stadium - 450 milionů), je to skutečně za hubičku.

Stadion je stavěn tak, aby i divák na nejvyšším místě arény měl dokonalý přehled o hře, proto jsou tribuny poměrně příkré. Zvláštností jsou zebrovitě uspořádané sedačky, jež vypovídají o symbolu místa, v němž se Mbombela Stadium nachází.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (34)

Přidat komentář
j_mrazik

Až na ten Rustenburg vypadají úžasně... až jsem zamáčkl slzu.

Reagovat
smazaný uživatel

nádherné štadióny

Reagovat
SniperxXx

Moses Mabhida Stadium (Durban) je nádherný

Reagovat
smazaný uživatel

taky sem to chtel napsat

Reagovat
smazaný uživatel

Chjo, co budou pak s takovýma pěknýma stadionama dělat po MS..

.. měli je udělat rozšroubovatelný, aby se to pak dalo převízt někam, kde to bude mít fakt smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

třeba do prahy stadion Nelson Mandela by pasoval

Reagovat
Didier Drogba

Moses Mabhida Stadium

Reagovat
smazaný uživatel

Cape Town Stadium mi hrozně připomíná jeden z evropských stadionů, jen si nemohu vzpomenout, který....

Reagovat
j_mrazik

Reklama na Ford?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene..možná jeden ze stadionů ME 08...ale právě nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Ty stupňovitý tribuny jsou přesně jak Emirates nebo stadion Benficy... zvenku možná Allianz arenu,ikdyž to je asi jen stejnou barvou sedaček

Reagovat
Arne

Zentralstadion Leipzig...?

Reagovat
Zofka

Zlehka připomíná Berlín (střecha), sedačky zas Mnichov.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě je nej Soccer City v Johannesburgu

Reagovat
Swarley

vypadá to, že se stadionama by neměl být problém...všechny jsou parádní, ale Soccer City (Johannesburg) vypadá nejlíp...díval jsem víc fotek a opravdu stojí za to...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím všechny jsou parádní a nemohu se dočkat zahájení

Reagovat
smazaný uživatel

všechny jsou krásný!!! mě se nejvíc líbí Nelson Mandela Bay Stadium - menší, krásně modelovanej stadion s úžasným výhledem ale Soccer City, to je jiná liga!!!

Reagovat
FORZAMILAN

kurva to jsou stadiony,snad az na ten v Rustenburgu........

Reagovat
smazaný uživatel

kde se to tam vzalo? pěkny...pro mě č.1 stadion v Durbanu

Reagovat
smazaný uživatel

Mbombela Stadium (Nelspruit) - ten se nejvic libi me, je sice nejmensi, ale za to taky nejlevnejsi a presto ma pres 40 000, navic je to typicky fotbalovej stadion, coz se o vetsine ostatnich rict neda, ale i vetsina ostatnich je supr, jen ten s tou atletickou drahou me fakt nasral

Reagovat
Zofka

Mě se také líbí nejvíc

Ostatně všechny jsou pěkný a u Rustenburgu chápu, že ho pak musí využít i na něco jiného. Pak je hezky modelovaný ten ve stepy

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherné stadiony, nejvíc se mi líbí Nelson Mandela Bay stadium.

Reagovat
Kokesh

Moses Mabhida Stadium (Durban) Paráda, tyhle moderní stánky jsou překrásný.

Reagovat
alegre

Nádherný výhled na město z výšky 106 metrů!

Reagovat
mickey mouse

OT: Někteří možná víte že Coca-cola pořádá soutěž o lístky na zápas SVK - ITA, mám otázku, v tuto dobu probíhá část, kdy se mají zasílat videa na "téma" : "Novátorské využití rohového praporku." Co si mám sakra pod tím představit?

Pro ty co nevědí o co jde - je to soutěž, kde máš poslat video (radost vstřeleného gólu atd..) Nejlepší vyhrávají . Jen teď je ta " Novátorské využití rohového praoporku." a nevím co mám udělat. Rady příjmám

Reagovat
mickey mouse

nebo se snad to téma na tu soitěž nevztahuje? Stačí pouze poslat oslavu gólu?

Reagovat
Kongo

Mbombela Stadium (Nelspruit)

Reagovat
jtbs

Durban..to je nieco nadherne

Reagovat
smazaný uživatel

Fuj, ten Moses Mabhida je totálně odporný hnus...kam to spěje..UFO

Reagovat
smazaný uživatel

nádherný stadiony co já bych dal mít aspoň jeden takovej doma

Reagovat
smazaný uživatel

Tady v ČR by stadion nepomohl, kdyř se tady hraje takovej fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Ten druhý je nejhezčí

Reagovat
goodbay

Moses Mabhida Stadium (Durban) určitě nejhezčí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele