LM: Milan Baroš hrdinou Liverpoolu

26.09.2002, 15:58
Aktuality
Borussia Dortmund skládala po porážce od Arsenalu reparát doma proti francouzskému Auxerre. S Tomášem Rosickým opět v základní sestavě začala dobře, už v první minutě měl velkou šanci Ewerthon a hned po něm Evanilson. A už v šesté minutě šli domácí do vedení, po chybě Radeta našel Heinrich volného Jana Kollera a ten nezaváhal. Pak se hosté probudili, ale přes obranu Dortmundu se nedostali. V 66. minutě šel ze hřiště Tomáš Rosický a jeho místo zaujal dlouho zraněný Marcio Amoroso, kterého plné hlediště přivítalo s nadšením. A Amoroso se jim odměnil - po přihrávce Rickena zvýšil na 2:0. Hosté se už zmohli jen na zkorigování na konečných 2:1 - v 83. minutě do prázdné branky dorazil odražený míč Mwaruwari.

Ve druhém utkání skupiny A přivítal PSV Eindhoven na svém hřišti Arsenal. A nezačal vůbec dobře, už po 20 vteřinách se po centru Henryho gólově prosadil Gilberto Silva. Byl to nejrychlejší gól v historii Ligy Mistrů. Úvodní gól domácí trochu zaskočil, rychle se ale probudili a až do konce poločasu neustále hrozili vyrovnáním. To ale nepřišlo, místo toho přišel po 66 minutách hry druhý gól v síti PSV. Lauren uvolnil Frederika Ljungberga a ten prostřelil gólmana domácích. Ke konci utkání ještě dvě pojistky přidal Thierry Henry a dokonal debakl domácích - 0:4. Arsenal se dostal do čela skupiny, po dvou kolech má šest bodů a skóre 6:0.

Ve skupině B přivítal Liverpool švýcarský Basilej. Celý zápas byl velkým představením českého útočníka Milana Baroše, který se snad konečně probojoval do základní sestavy. Ve dvou zápasech Premier League po sobě dal tři góly, včera si připsal svůj premiérový i v Lize Mistrů. Ve 34. minutě si narazil s Emilem Heskeyem a přízemní střelou z hranice vápna nedal gólmanovi šanci a dostal Reds do vedení. Těsně před poločasem ale celé hlediště zmrazil Argentinec ve službách švýcarského týmu - Julio Hernán Rossi. Po nedůrazné hře obrany Reds se k míči dostal Esposito, poslal do vápna Rossiho a ten prostřelil Dudka - 1:1. Liverpool sice měl spoustu šancí, John Arne Riise dvakrát trefil břevno, Milan Baroš nastřelil vnitřní tyč, nebylo jim to ale nic platné - Basilej si z Liverpoolu odvezl cenný bod.

Druhé utkání skupiny B se hrálo už od 18 hodin v Moskvě, kde Spartak změřil síly s Valencií. Španělský klub potvrdil roli favorita a po gólech Angula, Misty a Sáncheze zaslouženě zvítězil. Pro Spartak je porážka 0:3 jasným znamením toho, že letos do druhé fáze jen těžko postoupí. Zatím je bez bodu poslední se skóre 0:5. Přesně naopak je na tom Valencia, na prvním místě má bodů šest a skóre 5:0.

Ve skupině C zatím nedává góly nikdo jiný než Real Madrid. Po výhře 3:0 na hřišti AS Řím doma přivítal belgický Genk a i bez Zidana, Ronalda a Morientese jasně ukázal, kdo je lepší. Real se sice dlouho nemohl trefit, o výsledku ale rozhodl už v prvním poločase. Nejprve ve 44. minutě nešťastný obránce Zokora srazil do vlastní sítě střelu Gutiho a v nastaveném čase na 2:0 zvýšil Michel Salgado. Ve druhém poločase nejprve z penalty na 3:0 zvýšil Figo, na konečných 6:0 pak dalšími přesnými trefami upravili Guti, Celades a Raúl. Real je ve skupině první, má šest bodů a skóre 9:0. O vítězi skupiny už asi není pochyb.

Trápící se AS Řím chtěl svou smůlu prolomit na stadiónu AEK Atény. V úvodu měli obrovské šance domácí - nejprve tutovku zahodil Katsouranis, o něco později byl neúspěšný Nikolaidis. Po zbytek první půle byli jasně lepší hosté, hlavně brazilské trio Emerson - Lima - Cafu si s hráči AEK dělalo co chtělo. Ale ani dvakrát Montella a ani Cafu domácí obranu nepřekonali. Druhý poločas naopak patřil AEK, velké šance měli Tsartas, Nikolaidis a Nalitzis, ale ani oni míč do sítě nedostali. V závěru se ke slovu dostali opět hosté, ale ani Cafu, ani Batistuta a ani Montella už na konečném výsledku 0:0 nic nezměnili.

Ve skupině D přivítal Olympique Lyon norský Rosenborg Trondheim a už o poločase bylo prakticky o všem rozhodnuto. Domácí totiž kontrolovali hru a vedli už 4:0 - dvakrát se trefil Tony Vairelles a po jednom gólu přidali Sony Andersona Eric Carriére. Čtvrt hodiny před koncem zápasu skvělý výkon domácích završil Luyindula, když pečetil na konečných 5:0.

Ve druhém utkání přivítal Inter Milán nizozemský Ajax Amsterdam i s Tomášem Galáskem. Největší šanci vyrovnaného prvního poločasu měl Zlatan Ibrahimovič, zázrak v útoku Ajaxu. Naběhl si na dlouhý pas, jeho tvrdou střelu ale perfektním zákrokem z branky vytlačil Francesco Toldo. Úvod druhého poločasu patřil Ajaxu. Nejprve Tomáš Galásek pálil z 25 metrů přímo na Tolda, pak Andy van der Meyde bombou ze 30 metrů těsně přestřelil a nakonec Toldovy rukavice řádně provětral Tunisan Hatem Trabelsi. V 75. minutě přišel rozhodující okamžik zápasu. Na Almeydův centr z pravé strany si naběhl Hernán Crespo a jen trochu změnil směr míče, ale stačilo to k tomu, aby kulatý nesmysl skončil v síti. Chvíli poté mohl Crespo vedení Interu zvýšit, z deseti metrů ale z voleje netrefil bránu. Jeho útočný kolega Christian Vieri se moc do hry nedostal, skvěle ho totiž hlídal mladý rumunský obránce Christian Chivu. Vieri měl jedinou šanci těsně před koncem, tu ale neproměnil. Výhra 1:0 i tak Interu stačila k tomu, aby se se čtyřmi body usadil na prvním místě tabulky. Lyon a Ajax mají po třech bodech, Rosenborg má za domácí remízu s Interem bod jeden.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele