Ligue 1 - souhrn 21. kola: Derby de la Cote d'Azur pro Monaco

09.02., 22:53, aktualizováno 11.02., 22:47
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Monaca (© AFP)

Monaco využilo přesilovku a zvládlo nedělní bitvu o Francouzskou Riviéru. PSG má na čele tabulky už jedenáctibodový náskok. Mistr doma rychle prohrával s Lille, duel ale otočil a nakonec vyhrál 3:1. Skvělou formu potvrdilo Stade Rennes, které tentokrát vyhrálo v Le Havru. Čekání na výhru ukončilo Nantes. Další důležité body v boji o záchranu si připsal Lorient, Lyon vyhrál v Montpellieru a potvrdil lepšící se formu.

OGC Nice - AS Monaco 2:3

11.02.2024 20:45

Góly: 37. Gaëtan Laborde (pen.), 74. Evann Guessand - 16. Denis Zakaria, 50. Denis Zakaria, 77. Aleksandr Golovin

Hráči Nice prohráli ve 21. kole Ligue 1 s Monakem 2:3. Hosté sice po trefách Denise Zakarii dvakrát vedli, Orli však i díky brance Evanna Guessanda v početní nevýhodě skóre srovnali. Rozhodující moment se tak udál až v 77. minutě, kdy se prosadil Rus Aleksandar Golovin. Knížata se díky výhře v tabulce přiblížila právě svému sokovi na rozdíl pouhého bodu. Naopak domácí museli skousnout první domácí porážku od dubna loňského roku.

Monako si v týdnu uřízlo ostudu na scéně Coupe de France, když v penaltovém rozstřelu nestačilo na třetiligový Rouen. Knížecí klub nepředváděl hladký průchod soutěží ani v lize, kde mu náleželo před začátkem kola až páté místo. Regionální rival z Nice na tom byl o čtyři body a tři pozice lépe, a to především díky skvostné obraně, která dovolila soupeřům skórovat od začátku ročníku jen jedenáctkrát.

Les Monégasques našli recept na pevnou defenzivu hned v úvodu. Místo snahy projít celou obranou vypálil z dálky Zakaria, jehož dělovka nakonec skončila až za zády bezmocného brankáře. Ze skluzu se následně pokusil vyrovnat Guessand, ale jeho střelu zlikvidoval Philipp Köhn. O chvíli později to zkusil i Dante, který ovšem po rohovém kopu vysoko přestřelil. Zpoza vápna zanedlouho vypálil z voleje Morgan Sanson, i proti němu však skvěle zakročil Köhn. Na penaltu po faulu Thila Kehrera však už byl švýcarský brankář krátký. Kanonýr Gaëtan Laborde poslal pokutový kop po zemi k levé tyči a vyrovnal.

Krátce po přestávce se do vedení znovu dostala Knížata. Na centr si naskočil Zakaria, defenzivní středopolař se znovu změnil ve střelce a poslal svůj tým zpět do vedení. Domácí navíc museli více než půl hodiny dohrávat v oslabení po vyloučení velezkušeného Danteho. Vyrovnání ale přece jen přišlo. Hrdinou čtyřnásobného mistra Francie se stal Guessand. Radost nicméně nevydržela dlouho, protože Marcin Bulka v 77. minutě nedosáhl na dorážku Golovina.

Nice se zápas nepovedl a nezískalo ani bod. Les Aiglons se už 16. února pokusí vyzrát venku na Lyon, Monako bude o dva dny později usilovat o domácí vítězství nad Toulouse.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Olympique Lyon 1:2

11.02.2024 17:05

Góly: 23. Arnaud Nordin - 74. Alexandre Lacazette, 82. Maxence Caqueret

Montpellier podlehl ve 21. kole Ligue 1 Lyonu 1:2. Domácí se dostali do vedení zásluhou Arnauda Nordina, jenž se po zdravotních problémech prosadil poprvé od září. Hosté byli hned několikrát blízko vyrovnání. Velkou smůlu měl Akor Adams, jemuž nejprve odvolali branku kvůli ofsajdu a následně spálil několik tutovek. Gólu a nakonec i obratu se však Les Gones dočkali. Nejprve v 74. minutě srovnal ve formě hrající Alexandre Lacazette, na nějž záhy navázal rozhodující trefou Maxence Caqueret.

Zklamaní La Paillade tak prodloužili čekání na výhru před svým publikem na osm soutěžních zápasů.

Zápasy Lyonu s Montpellierem nabízely v posledních letech pokaždé strhující podívanou. Na předchozí vzájemné střetnutí však rozhodně nevzpomínali v dobrém příznivci Les Gones, jejichž oblíbenci schytali v podzimním utkání debakl 1:4. Od té doby se ale mnoho věcí změnilo, protože Olympique výrazně pozvedl úroveň hry a vyzrál třeba v ligovém derby na Marseille.

Počáteční tlak se pokusil přetavit v brzkou trefu Correntin Tolisso, jenže střela bývalého supertalentu mířila daleko vedle soupeřovy brány. Domácí se postupně oklepali a mohli jít do brzkého vedení, nebýt ofsajdu. O pár minut později se už dočkali, a to když Nordin našel centr Issiagy Sylly a otevřel skóre. Zanedlouho mohl ještě zvýšit náskok Akor Adams, avšak po dobré přihrávce z pravé strany pouze promáchl.

Po přestávce chtěl změnit stav zápasu novic v dresu Lyonu Said Benrahma, alžírský křídelník však po svém typickém navedení do středu na střelu těsně minul. Kdo ale trefil prostor mezi třemi tyčemi, byl Akor Adams. Jeho zakončení z bezprostřední blízkosti ovšem fantasticky vychytal Anthony Lopes. Nakonec přece jen přišlo vyrovnání. Kapitán Lacazette potvrdil, že je v posledních týdnech ve skvělém rozpoložení a z úhlu slabší levačkou propálil Benjamina Lecomteho. O závěrečnou trefu se pak několik minut před koncem postaral mladý záložník Caqueret, a Lyon tak z Montpellieru odcestoval se všemi body.

Lyon potvrdil zlepšenou formu a zvítězil potřetí v řadě. Již 16. února jej čeká další duel, a to doma proti Nice. Montpellier hostí o dva dny později Méty.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - Stade Brestois 1:1

11.02.2024 15:00

Góly: 69. Grejohn Kyei - 51. Pierre Lees Melou

Poslední Clermont zaskočil ve 21. kole Ligue 1 Brest, se kterým uhrál na vlastní půdě remízu 1:1. Hosté během první půle nasadili vysoké tempo a nikdo by se nemohl divit, kdyby vstřelili alespoň dvě branky. Prosadili se však až na začátku druhého dějství, když se povedeným obstřelem na zadní tyč prezentoval Pierre Lees-Melou. V 69. minutě však uzmul bod pro Les Lanciers Grejohn Kyei. Piráti tak promarnili šanci na alespoň dočasný posun na druhou příčku.

Brest v týdnu sehrál pohárové utkání na stadionu PSG a po porážce 1:3 našel přemožitele poprvé od začátku listopadu. Dlouhou ligovou neporazitelnost si však nadále držel a o její prodloužení chtěl usilovat i v Clermontu. Tamější trenér Pascal Gastien, který se po debaklu v Lille ocitl pod palbou kritiky, musel řešit přesně opačné potíže, protože jeho svěřenci zvítězili v lize za poslední dva měsíce jen jednou.

V obrovské šanci se hned v úvodu po perfektní přihrávce ocitl Shamar Nicholson, jenže po zasekávačce trestuhodně přestřelil bránu Brestu. Z následného rohu neměl daleko k otevření skóre ani Maxime Gonalons, jeho hlavička však těsně minula levou tyč. Nebezpečí přišlo i ze strany hostujícího celku, když spoustu prostoru ke střele dostal Julien Le Cardinal, s jehož pokusem si ovšem brankář poradil.

Muž mezi třemi tyčemi musel být v pohotovosti i na druhé straně. Přihrávka za obranu propadla až k Nicholsonovi, který z voleje nedokázal překonat skvělého Marca Bizota. Čekání na první přesnou trefu mohl prolomit v závěru poločasu Romain Del Castillo, jenže jeho střela minula levou tyč.

Promarněných příležitostí mohli domácí litovat již krátce po přestávce. Prostoru za hranicí pokutového území využil Lees-Melou, jenž poslal míč nechytatelně do pravé šibenice. Piráti měli navíc k dispozici chvíli po odehrané hodině přímý kop z nebezpečné pozice, zakončení Mathiase Pereiry Lageho však skončilo pouze v rukavicích přípravného Moryho Diawa.

Zanedlouho ovšem přišlo vyrovnání. Na centr z levého křídla naskočil střídající Kyei, který tak po třech minutách na hřišti srovnal. Hrdina hostí z první půle Bizot byl nakonec po zbytečné potyčce společně s Elbasanem Rashanim vyloučen, a tak oba týmy dohrávaly posledních pár minut v 10 hráčích.

Clermont částečně odčinil vysokou porážku s Lille a připsal si bod. V příštím utkání se představí 18. února v Rennes, Brest ve stejný den přivítá Marseille.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - FC Nantes 1:2

11.02.2024 15:00

Góly: 90+6. Thijs Dallinga - 2. Mostafa Mohamed, 51. Tino Kadewere

Nantes ve 21. kole Ligue 1 přerušilo více než dva měsíce trvající sérii bez triumfu a ze hřiště Toulouse si po výhře 2:1 odvezlo všechny body. Kanárci sice v zápase nebyli lepším týmem, na rozdíl od svého soupeře však předvedli výbornou efektivitu, když ze svých prvních dvou střel mířících na branku pokaždé skórovali. V obou případech u toho byl Mostafa Mohamed, jenž hned ve druhé minutě otevřel skóre a krátce po změně stran přihrál na vítězný gól Tinovi Kadeweremu.

Kanárci nadále marně hledali střeleckou formu, protože za posledních 10 ligových duelů žádný tým nenasázel méně branek než právě Nantes. Na druhé straně Toulouse na tom v ofenzivě nebylo o moc lépe, v posledním kole si však výrazně vylepšilo reputaci, když na stadionu Reims zvítězilo v napínavém zápase 3:2.

Na stadionu v Okcitánii však zavládl z domácích tribun pískot už ve druhé minutě, když se zakroucenou střelou na bližší tyč z přímého kopu prosadil Mostafa Mohamed. Krátce nato mohli Les Violets vyrovnat, to by ale nesměl Thijs Dallinga z dobré pozice poslat svou hlavičku nad branku. Daleko lépe si ve vzduchu počínal Mostafa Mohamed, jehož pokus zády k bráně skončil na tyči. Jinak ale v úvodním dějství disponovali optickou herní převahou domácí, nicméně obranný blok Kanárků fungoval znamenitě.

Po změně stran se navíc Toulouse nepovedl odkop od brány, čehož využil na hranici vápna připravený Bénie Traoré, jehož následný slalom šestnáctkou zastavili zadáci Le Tef až na poslední chvíli. V 51. minutě už ale fialoví takové štěstí neměli, když Mostafa Mohamed a Kadewere kompletně rozebrali domácí defenzivu a druhý jmenovaný přesným pokusem k tyči pojistil vedení Kanárků.

Snížení poté mohla přinést hrubá chyba Albana Lafonta, jenž nedokázal udržet snadný míč a dorážející Frank Magri bez problémů skóroval, k jeho smůle to však bylo z ofsajdu. Zkorigování skóre tak měl na svědomí až v šesté minutě nastavení hlavičkující Dallinga, na víc se ale fialoví nezmohli.

Nantes tedy dotáhlo zápas k vítězství a výrazně si vylepšilo situaci v boji o záchranu. V následujícím kole bude hostit 17. února PSG, Toulouse se o den později představí v Monaku.

Více informací k zápasu

FC Lorient - Stade Reims 2:0

11.02.2024 15:00

Góly: 70. Mohamed Bamba, 87. Tiemoué Bakayoko

Hráči Lorientu porazili ve 21. kole Ligue 1 na vlastní půdě Reims 2:0. Domácím zajistila druhé vítězství v řadě lednová posila Mohamed Bamba, jenž se prosadil ve všech třech utkáních, do kterých v oranžovém dresu nastoupil. Les Merlus se tak i díky jeho formě v tabulce posunuli mimo pozice zaručující přímý sestup. Klub z Remeše naopak nezvládl už čtvrté soutěžní klání po sobě a postupně se mu začínají vzdalovat pohárové příčky.

Ačkoliv hosté vstupovali do tohoto duelu v pozici výrazně lépe postaveného celku, poslední dvě utkání vyšla lépe Les Merlus. Ti za remízu proti Le Havre a veledůležitým vítězstvím v Métách vyinkasovali celkem čtyři body, na opuštění sestupových příček to ale zatím nestačilo. Naopak Reims se i přes prohru a remízu stále drželo na dostřel evropských pohárů.

První ale pálil Lorient, konkrétně ve třetí minutě Panos Katseris zkoušel překvapit na přední tyči brankáře Yehvanna Dioufa, domácí útočník ovšem rozvlnil jen boční síť. Na druhé straně se k zakončení po centru dostal Junya Ito, obrana však byla v pozoru a nenechala míč projít za svá záda. Mírnou převahu měli hráči z Remeše, nedokázali ji ale zužitkovat a ohrozit branku soupeře.

Jako přes kopírák začal i druhý poločas, když Katseris znovu mířil těsně vedle bližší tyče hostující branky. Řecký záložník byl důležitým aktérem i při prvním gólu zápasu, když v 70. minutě z pravé strany centroval míč na Mohameda Bambu a ten v těžké pozici dokázal hlavičkovat přesně k pravé tyči. Na 2:0 zvýšil v 87. minutě po přesné přihrávce napříč vápnem střídající Tiemoue Bakayoko.

Lorient tedy potvrdil vítězství z minulého kola a opět si v boji o záchranu přilepšil. Další úkol jej čeká 18. února ve Štrasburku, zatímco Reims ve stejný den změří síly s Lens.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - Stade Rennes 0:1

11.02.2024 13:00

Góly: 60. Benjamin Bourigeaud

Rennes potvrdilo i ve 21. kole Ligue 1 skvělou formu, když na hřišti Le Havru vyhrálo 1:0. Dlouho to vypadalo, že se diváci dočkají bezbrankové remízy, v 60. minutě ovšem zaúřadovala dlouholetá opora hostů Benjamin Bourigeaud, jenž vsítil svou jubilejní 50. branku v nejvyšší francouzské soutěži. Tým z Bretaně tak prodloužil vítěznou šňůru už na osm soutěžních střetnutí v řadě a v tabulce poskočil na prozatímní sedmé místo.

Zkušený Ghaňan André Ayew už se v Normandii při ústí řeky Seiny do moře plně aklimatizoval a začal střílet góly, jenže ty nevedly k výhrám. Nebylo tomu tak ani v Lorientu, kde jeho dva zásahy vynesly jen bod, ani ve Štrasburku v rámci Coupe de France. Nováček věřil, že mu štěstí přinese návrat na vlastní stadion, na němž triumfoval třikrát v řadě. Přijelo ovšem Rennes povzbuzené šesti pohárovými trefami do sítě Sochaux.

Tým z Normandie se mohl ve 12. minutě dostat velmi šťastně do vedení, Arthur Theate totiž tečoval centr ze strany za Steva Mandandu. Hostující celek zachránila až tyč a pohotová reakce obránce, jenž vykopl balon z brankové čáry. Defenziva Rennes poté zaspala při náběhu Mohameda Baya, proti kterému však vyběhl zkušený gólman a dělovku z úhlu zastavil. Poté hra zpomalila a míč se většinu času pohyboval mezi šestnáctkami. V závěru ještě jednou zahrozil Bayo, jeho prudkou střelu ovšem zastavila obětavá defenziva soupeře.

Hráči z Bretaně začali druhou půli mnohem aktivněji. Už po pár minutách Arnaud Kalimuendo prošel kolem několika protihráčů a obstřelem překonal Arthura Desmase. Na brankové čáře však situaci zachránil jeden z obránců. V 60. minutě už ale nikdo nezastavil Bourigeauda, který procedil balon z úhlu mezi nohama Desmase.

Jediný úspěšný střelec duelu se následně postavil k rozehrání přímého kopu ze střední vzdálenosti. Povedená rána Bourigeauda proletěla těsně vedle pravé tyče. V závěru mohl André Ayew vyrovnat hlavou, ale Mandanda se stal hrdinou a udržel čistý štít.

Brzké nedělní odpoledne tak přineslo už pátou ligovou výhru Rennes v řadě. V příštím kole přivítá 18. února Clermont, Le Havre se představí o den dříve v Lille.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - Lille OSC 3:1

10.02.2024 21:00

Góly: 10. Gonçalo Ramos, 17. Alexsandro (vl.), 80. Randal Kolo Muani - 6. Yusuf Yazici

Vedoucí mužstvo Ligue 1 PSG dokázalo ve 21. kole splnit papírové předpoklady a porazilo vyzyvatele z Lille 3:1. Hostům se přitom hegemona soutěže podařilo v úvodu utkání perfektně zaskočit a již v šesté minutě se po trefě Yusufa Yaziciho radovali z vedení. Svěřenci Luise Enriqueho nicméně prokázali svou sílu a během sedmi minut skóre otočili po trefě Goncala Ramose a vlastní brance Alexsandra. PSG tak dosáhlo na hranici 50 bodů a zároveň získalo dvojciferný náskok na pronásledovatele z Nice.

V minulém ročníku sváděli Kylian Mbappé a Jonathan David boj o korunu krále střelců, v tom letošním byl ale Francouz bezkonkurenční. Už 20 vstřelených ligových gólů navíc doplnil dalšími 10 v ostatních soutěžích, když v týdnu skóroval i v poháru do sítě Brestu. Kanaďanova forma v roce 2024 rovněž rostla, což se dalo říct i o celém týmu Dog, které od začátku ledna v lize neinkasovaly.

Na první branku nemuseli fanoušci v Parku princů čekat dlouho. Většina z nich by si ji však nejspíš raději odpustila, jelikož se v šesté minutě ujali vedení svěřenci Paula Fonsecy. Tiago Santos předvedl fantastický průnik po pravé straně, z něhož vytěžil úvodní gól po pohotové dorážce turecký forvard Yazici. Miláčci domácího publika ovšem potřebovali k vyrovnání pouhé čtyři minuty. Po jejich uplynutí si Ramos připsal čtvrtou branku v dresu PSG díky nepochopitelné chybě v rozehrávce Lille, které darovalo balon Ousmane Dembélému. Ten pasem umožnil Portugalci doklepávat do prázdné klece. Pouhých sedm dalších minut stačilo Pařížanům k dokonání obrat, brazilský bek Alexsandro si za jiných okolností ukázkovou patičkou srazil centr Fabiána Ruize do vlastní sítě.

Chvíli po změně stran již poněkolikáté chyboval Alexsandro, kterému unikl Nordi Mukiele a jen díky skvělému zákroku Lucase Chevaliera se náskok PSG nerozrostl. Talentovaný 22letý gólman podržel svůj tým také v 74. minutě, když nádherným zákrokem vyrazil prudkou střelu Randala Kolo Muaniho zpoza malého vápna. Právě tento muž nicméně určil konečné skóre zápasu, když po milimetrově přesné křižné přihrávce Bradleyho Barcoly nasměroval míč do odkryté branky.

Lídr tabulky tak ovládl 10. z posledních 11 domácích vzájemných utkání. V příštím kole se představí 17. února v Nantes, Lille tentýž den přivítá Le Havre.

Více informací k zápasu

RC Lens - Racing Strasbourg 3:1

10.02.2024 17:00

Góly: 16. Elye Wahi, 30. David Costa, 58. Florian Sotoca - 43. Thomas Delaine

Fotbalisté Lens porazili ve 21. kole Ligue 1 na domácím trávníku hostující Štrasburk 3:1. Domácí s grácií navázali na dvě předešlé výhry a brzy si mohli užívat dvoubrankového náskoku po gólech Elye Wahiho a Davida Pereiry da Costy. Hosté, kteří v lednu prožili nadmíru povedené období, se skutečně dlouhou dobu zdáli být zaskočeni a k bodovému zisku jim nepomohlo ani snížení, o které se před odchodem do šaten postaral Thomas Delaine.

Lens se po třech soutěžních prohrách vrátilo zpět na vítěznou vlnu, když nejprve zdolalo Toulouse a v minulém duelu porazilo také Nantes. Při obou výhrách navíc udrželo čisté konto, na což chtělo navázat i doma proti Štrasburku. Hostům naopak skončila v posledním kole osmizápasová série neporazitelnosti, když je zdolalo PSG.

Racing Club odstartoval utkání aktivně a mohl jít do vedení hned z první útočné akce, kterou zakončoval Jhoanner Chávez. Jeho pokus v brance neskončil jen díky přispění pohotového obránce hostů. Alsasané se snažili kontrovat, nicméně po chybě v jejich pokutovém území se v 16. minutě prosadil do prázdné brány Wahi. Loňský vicemistr Francie dál tlačil na pilu, zatímco svěřenci Patricka Vieiry jen stěží odvraceli vršící se průniky za svoji obranu. Ve 30. minutě se střelec úvodního gólu pasoval do role nahrávače a připravil skvělou příležitost pro Pereiru da Costu, který poslal míč do levého dolního rohu brány. Chybám v obraně se ale neubránili ani domácí, jednu takovou potrestal před koncem první půle Delaine.

V úvodních minutách druhého dějství byl relativní klid a fanouškům se naskytl diametrálně odlišný pohled, než jaký viděli v prvním poločase. V 58. minutě si nerozuměl obránce a gólman hostů, čehož pohotovým lobem využil Florian Sotoca. Tým z Alsaska se nevzdával a skvěle si počínal hlavně Delaine, kterému vstřelený gól evidentně pomohl a s klidem rozdával přihrávky spoluhráčům. Ti už ale tušili, že si domácí náskok pohlídají a po pár posledních ofenzivních pokusech poslední minuty jen dohrávali.

Utkání tak dotáhlo do vítězného konce Lens. Obě mužstva bude další ligový zápas čekat 18. února. Racing Club se střetne s Reims, Štrasburk změří síly s Lorientem.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Metz 1:1

09.02.2024 21:00

Góly: 56. Faris Moumbagna - 61. Matthieu Udol

Méty si v zápase 21. kola Ligue 1 zahrály více než hodinovou přesilovku proti Marseille, nakonec si však odvezly z jihu Francie jen bod za remízu 1:1. Domácí tým se musel od 31. minuty obejít bez vyloučeného stopera Samuela Gigota, což Les Olympiens výrazně zkomplikovalo cestu za prvním ligovým vítězstvím v tomto kalendářním roce. Hráče v bílém přesto poslal do vedení Faris Moumbagna, bleskovou odpověď si nicméně připravil na druhé straně Matthieu Udol. Les Grenats tak alespoň poprvé od 26. listopadu v lize bodovali.

Ambiciózní celek z Marseille neprožíval vůbec dobré období, když po čtyřech ligových ztrátách v řadě spadl v tabulce mimo "evropské" příčky. Ještě mnohem hůře na tom ovšem byl jeho soupeř z Mét. Hosté totiž prohráli osm soutěžních klání po sobě a s druhým nejhorším útokem v soutěži se topili v sestupových vodách.

Na žádný velký úspěch to v jejich případě zpočátku nevypadalo ani tentokrát, protože Olympique sebevědomě kombinoval s míčem a moc toho Métám nepovoloval. První výraznější možnost si vytvořil ve 25. minutě Azzedine Ounahi, jehož pokus z halfvoleje prosvištěl těsně vedle.

Taktické plány Gennara Gattusa se zbortily nedlouho poté, když Gigot zatáhl soupeře z pozice posledního hráče a po červené kartě pro něj utkání skončilo. Přesto byli aktivnější fotbalisté Marseille, které málem poslal do vedení v závěru poločasu znovu Ounahi, jenže jeho hlavičku ze středu vápna famózně vykopl z brankové čáry Alexandre Oukidja.

Hosté mohli vstoupit do druhého poločasu naprosto skvěle, jenže to by musel gruzínský rychlík Georges Mikautadze ve dvou velkých příležitostech alespoň jednou vyzrát na Paua Lópeze. Neproměněné šance jej mrzely o to více, když se na druhé straně nejlépe zorientoval Moumbagna, který neomylně poslal do sítě přihrávku Quentina Merlina.

Domácím ovšem vedení dlouho nevydrželo, jelikož si Udol našel mezeru v obraně Les Olympiens a přesnou hlavičkou srovnal. Olympique nadále držel míč častěji na kopačkách, ale do dalších šancí se dostat nedokázal.

Marseille tak opět překvapivě zaváhala a získala jen bod. Oba celky odehrají další ligový zápas 18. února. Les Olympiens vyzvou silný Brest, Méty změří síly s Montpellierem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
21
15
5
1
51 : 18
50
2
OGC Nice
21
11
6
4
22 : 14
39
3
AS Monaco
21
11
5
5
40 : 30
38
4
Stade Brestois
21
10
7
4
30 : 18
37
5
Lille OSC
21
9
8
4
29 : 17
35
6
RC Lens
21
10
5
6
27 : 20
35
7
Stade Rennes
21
8
7
6
31 : 25
31
8
Olympique Marseille
21
7
9
5
29 : 23
30
9
Stade Reims
21
9
3
9
27 : 29
30
10
Racing Strasbourg
21
6
7
8
22 : 29
25
11
Le Havre AC
21
5
9
7
23 : 25
24
12
FC Nantes
21
6
4
11
22 : 32
22
13
Olympique Lyon
21
6
4
11
22 : 34
22
14
Toulouse FC
21
4
8
9
20 : 29
20
15
Montpellier HSC
21
4
8
9
21 : 27
19
16
FC Lorient
21
4
7
10
28 : 42
19
17
FC Metz
21
4
5
12
18 : 32
17
18
Clermont Foot
21
3
7
11
15 : 33
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Israha

Gattuso ven. Dokud se tak nestane, budu to sem psát každé kolo. Už nějak nemám psychickou energii se k němu a jeho příspěvku pro OM vyjadřovat konstruktivně.

K hráčům a jejich dnešnímu výkonu - Ounahi je sráč, co hraje dobře jen za repre a je až děsivé, jak se bez Mbemby v dvoustoperovém systému odkryly nedostatky Gigota, protože Balerdi je momentálně regulérně lepší hráč a to bych nevěřil, že kdy řeknu. Lednové posily nezahrály zle, ale byl to nadprůměr v rámci festivalu průměrnosti...stačí toto na Olympique Marseille? Je mi líto těch pár opravdu kvalitních, inteligentních fotbalistů, co v tomhle marasmu trpí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdo jsou ti kvalitní fotbalisti co snesou přísnější měřítko? Podle mého názoru co OM moc nesleduje to je Lopez, Klos, Šance Mbemba, Auba a možná Sarr?

Reagovat
Israha

Za mě Clauss, Mbemba, Veretout, Harit, Auba. Diskutabilní je Kondogbia a Lopeze bych snad obecně zmínil taky, ale já jsem v předešlém příspěvku chtěl mluvit o herní inteligenci a tou on taky úplně neoplývá. Sarr tak napůl, za mě moc sólista.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jinak ten Mbemba je za mě dost nedoceněný stoper, já mám o něm hodně dobré mínění, sledoval jsem ho i v NUFC a tam taky předváděl super výkony po jeho nástupu do PL, bohužel v té sezoně NUFC spadlo protože stáli obecně za prd a jen bránili, ale tu sezonu tam fakt vyčníval. On by byl ještě o level výše, kdyby hrál v týmu, který má dobrý systém a umí bránit jako celek.

Reagovat
Israha

On má dny, kdy fakt posere všechno, nějak mi přijde, že se neumí sebrat ze smolných začátků zápasů a zkonsolidovat se. Ale to je jednou za několik týdnů, jinak je konzistentní, na stopera extrémně komplexní a navíc přirozený lídr. Jedna z nenápadných hvězd ligy.

Reagovat
Seydou Doumbia

A jako DR Kongu do boje o medaile taky pomohl zásadní měrou a to okolo něj je tragéd Masuaku a vedle něj na stopetu týpek z tanzijské ligy (OMG kdybych se ted nepodíval tak tomu nevěřím)

Reagovat
Israha

Nechci je úplně srovnávat, protože je tam alespoň půl třídy rozdílu ve výkonnostním stropu a dost zásadní diference ve schopnosti udržet chladnou hlavu, ale dost z něj cítím takový "ramosovský" čuch na důležité situace před oběma brankami, prostě umí být u všeho klíčového a tím táhnout všechny okolo. Když neberu hostovačky, tak lepší stoper nebyl v OM od don N'Kouloua.

Reagovat
Seydou Doumbia

Nevím zda to dokážu srozumitelně vysvětlit, ale pokusím se. Škoda že se nedělá nějaká statistika, která srovnává kvality hráče ne jen podle nějakých statistik zblokovaných střel, přihrávek, zastavených utoku, ale taky podle nějakého výpočtu, který by zohlednoval sílu klubu ve kterém hraje. Sílá týmu v lize na papíře a v realitě v jakém chaosu každý hráč musí předvádět jaké výkony. Prostě že by se zohlednil do detailu za jaký tým hraje a podle toho se udělalo nějaké pořadí nejlepších stoperů, věřím že by Mbemba mohl být vysoko. Jedno jsou statistiky kdo má kolik čeho, ale druhá věc je v jak dobře/špatně připraveném týmu to musí předvádět.

Reagovat
Israha

Myšlenku chápu, ale tohle je ultrasubjektivní na vyhodnocení, i když u stoperů zrovna asi snažší, než u ofenzivních hráčů, kteří mohou více trpět na rozestavení a herní filosofii.

Reagovat
Seydou Doumbia

V dnešní době kdy se počítá každá blbost by to nějaký expert pomoci nějakého systému mohl vyluštit, ale asi jsem v roce 2035 no.

Reagovat
Israha

Ale bude to buď čistě pocitové a nebo nakonec skončíš zase u čísel, protože jak můžeš hodnotit, jestli tým hraje "dobře"? xG vs. skutečné góly? Úspěšnost přihrávek? Heatmapy, na kterých sleduješ dodržování a funkčnost rozestavení? Průměrná úspěšnost obranných zákroků u všech hráčů v týmu? To o těch statistikách bude asi vždy, jen se budou možná chápat komplexněji.

Reagovat
Seydou Doumbia

Sám nevím jak bych to přesně řešil, jen mě to včera napadlo jako zajímavá myšlenka, provedení by stalo podstatně více práce.

Reagovat
oli9

Lyon ten Lacazete má perfektní čísla v tom Lyonu

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně ten zákrok Lopese v 53 minutě to byl mistrpicus zákrok

Reagovat
Langi

na druhou stranu aspon odčinil ten první gól, který byl z půlky jeho...to jsem vůbec nepochopil, co to bylo za zákrok...hlavička zcela bez razance s odrazem od země a on skočí pozdě.

Jinak výborně hrál Benrahma...je vidět, že se ještě nestihl uplně adaptovat na lyonskou formu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele