Letem světem do Afriky: Jihoafrická republika

04.01.2013, 07:20
Profily, historie
Zaujalo nás
Jenom rok od senzačního zambijského zlata se na černém kontinentu opět rozezní velký fotbalový koncert. Tentokrát se ponese v duchu mbaqangy, tedy tradiční jihoafrické hudby kmene Zulu. A co dalšího hostitelská země mimo jiné ukrývá, to se společně dozvíme na následujících řádcích...

Tradici politického, ekonomického, jazykového, náboženského či snad etnického profilu pořadatelských zemí Afrických pohárů národů jsme rozjeli již loni dvěma medailonky; letos nás čeká text jediný, neboť Jihoafrická republika se o privilegium pořádat největší fotbalovou událost kontinentu s nikým nedělí. To každopádně nic moc nemění - minimálně nastolený formát zůstává stejný.

Opětovně nám nepůjde o opakování násobilky; nebudeme se tolik vrtat v praktikách apartheidu, nebude nás zajímat nedávný masakr více než 30 horníků ani Mandelovy zdravotní obtíže nebo počet hlavních měst. To máme všichni hned pod nosem, na vzdálenost pár kliknutí, popřípadě bychom si některé podobné informace mohli pamatovat ze školy. Tento článek si tedy i po roce klade za cíl doopravdy vzdělat, překvapit či pobavit - a ideálně vše dohromady.

Zároveň by vás ale také měl správně rozehřát před dalším servisem, nápadně podobným tomu loňskému. Za týden tedy načneme krátký seriál, během něhož dojde k představení jednotlivých skupin: ten bude probíhat od 11. do 17. ledna - mezi každým dílem tím pádem bude denní rozestup. Hned v noci po prvním hracím dni, tedy 20. ledna, se potom můžete těšit na první souhrn a preview v jednom, jak už jste zvyklí zminula. A takhle pojedeme na pravidelné bázi až do finále v Johannesburgu, které je v plánu 10. února. Příjemnou zábavu!

Věděli jste, že...

...současného prezidenta JAR Jacoba Zumu můžeme považovat za jednoho z nejznámějších polygamistů planety? Sedmdesátiletý státník, který v čele republiky stojí od května 2009, svou poslední ženušku přibral letos na jaře, když si v dubnu konečně vzal svou dlouholetou snoubenku Bongi Ngemu. Prožil přitom už šestou svatbu, ačkoliv titulem "manželka prezidenta JAR" se nyní honosí "jenom" čtyři osoby (jeden rozvod a jedna smrt jsou důvody). Jacob Zuma má jinak 22 dětí s deseti různými ženami.

...na téhle prezidentově výstřednosti je přitom zřejmě nejvíc fascinující, že jinak polygamie v posledních letech zažívá v JAR drastický úpadek. Rozsáhlý průzkum z roku 2010 odhalil, že dokonce 3/4 obyvatelstva už mnohoženství kompletně zavrhly (mezi ženami jde rovnou o 82 %). A Jihoafričané s ohledem na mizející polygamní tradice ze své "staromódní" hlavy státu nemohou být dvakrát nadšeni; jeho početná rodina totiž při nástupu do úřadu způsobila zdvojnásobení "manželského rozpočtu" (všechny ženušky mají své sekretářky, cestují s mimořádnými výhodami a podobně).

...původní Zumovo kmenové jméno zní Gedleyihlekisa, což v překladu znamená "ten, co se usmívá, zatímco drtí své nepřátele"? Celkem příhodné zvláště nyní - vzhledem k prezidentově prosincovému vítězství v boji o křeslo lídra Afrického národního kongresu. Jacob Zuma obhájil i přes zjevné pochybnosti společnosti ohledně masakru horníků a obvinění, že si ze státních peněz vyspravil svůj soukromý příbytek.

...proslulé jihoafrické zlaté doly na některých místech vykazují unikátní geotermální gradient? Laicky řečeno jde o počet stupňů Celsia, o jaký se zvětšuje teplota s každým kilometrem blíže jádru Země. A ten konkrétně v dolech rozprostřených kolem Johannesburgu (kde se tedy už povětšinou nic netěží) dosahuje čísla devět, zatímco jinde na zeměkouli jde v průměru o 25°C/km!

...Jihoafrická republika představuje poměrně oblíbenou destinaci uprchlíků z více než čtyři a půl tisíc kilometrů vzdáleného Somálska? Podle údajů z roku 2011, které nashromáždil Factbook CIA, přebývá v JAR více než patnáct tisíc Somálců, což je o tři tisíce větší číslo než to spjaté s Demokratickou republikou Kongo a bezmála o deset tisíc větší než to angolské. Vztahy mezi křehkou demokracií a sbírajícím se zhrouceným státem přitom byly formálně definovány teprve v březnu loňského roku, kdy se JAR konečně zavázala, že Somálcům pomůže s vybudováním potřebných vládních institucí.

...jihoafrický trh s drogami sedativních a hypnotických účinků je považován za vůbec největší na světě? Ilegální látky, terminologií chemiků zvané metaqualony, sem nejčastěji proudí z Indie (kde byly také objeveny) skrze takřka všechny africké státy linoucí se podél východních břehů. Na vzestupu je tu i spotřeba "klasičtějších" drog jako třeba kokainu nebo heroinu.

...Jihoafričané, kteří se dříve významně angažovali například v angolské občanské válce (kde poněkud paradoxně podporovali vládnoucí a silně marxistickou MPLA, jíž královsky platili nejlepší letce a hromadně trénovali pěšáky), podle nejčerstvějších údajů z roku 2006 věnují své armádě pouhých 1,7 % HDP? Pro srovnání - ke svým vojskům jsou dle dostupných informací nejštědřejší v Ománu (11,4 %), přičemž JAR těsně předčí i takové "trpasličí" země jako Guayana nebo Seychely.

...později 27 let vězněný Nelson Mandela prvnímu pokusu o zavření unikl v převlečení za mlékaře? Stalo se tak koncem června 1955, kdy se tři tisíce Jihoafričanů shromáždily na prašném náměstí v Kliptownu, kde budoucí držitel Nobelovy ceny míru se svými kumpány prodával své anti-apartheidské strategie a osnoval příští postupy při naplňování vize o vládě lidu beze stop po bělošské tyranii.

...hodnota jihoafrického Gini koeficientu, který po celém světě zkoumá a vyměřuje míru nerovnosti ve společnosti, byla ve skutečnosti přívětivější před všelidovými volbami zvěstujícími konec apartheidu než poměrně nedávno, v roce 2009? Zdaleka nejuznávanější index tohoto typu, v rámci něhož 0 představuje největší spravedlnost a 1 naopak tu nejmenší, Jihoafrické republice roku 1993 přisoudil číslovku 0,59; o 16 let později už 0,63 (taková Čína v ten samý čas byla hodnocena 0,48; Česká republika 0,31). Stát, který zvykneme nazývat tím nejvyspělejším africkým, tak prosím lze řadit k těm nejméně rovnoprávným na zeměkouli.

...se začátkem milénia JAR zaujímala neuvěřitelných 40 procent celkového HDP všech 48 zemí jižně od Sahary? A že třikrát lidnatější Nigérie se mohla holedbat všehovšudy 14procentním dílkem? Potom každopádně vězte, že dle některých seriózních kalkulací by Nigerijci své "konkurenty" měli již během pár následujících let předčít; a to jejich ekonomiku rozhodně nelze považovat za zdravou.

...byl v srpnu tohoto roku Jacob Zuma obviněn z "bratříčkování a nepotismu nejhrubšího zrna"? Právě těmito slovy na něj vystartoval Lindiwe Mazibuko, parlamentní lídr Demokratické aliance (hlavní opoziční strana), když prezident ohlásil projekt na výstavbu města jménem Zumaville v jeho rodné provincii KwaZulu Natal. Ta v těchto okamžicích strádá - více než polovina tamních obyvatel nemá zaměstnání a většina domácností si musí vystačit se 183 americkými dolary na měsíc. Gigantický projekt hlavy státu by měl spolykat až dvě miliardy randů (přes 233 milionů americké měny).

...v JAR by se docela dobře uchytilo smyšlené rčení "když už pít, tak pořádně"? V 50milionovém státě totiž sice až dvoutřetinová část obyvatelstva alkohol nikdy nepožila, nicméně pokud bychom vyloučili abstinenty a děti mladší 15 let, vyšlo by nám, že by Jihoafričané zcela zválcovali přinejmenším všechny své africké kolegy. Světová zdravotnická organizace (WHO) roku 2005, kdy naposledy tyto průzkumy prováděla, přisoudila JAR celých 35 litrů čistého alkoholu ročně na jednoho občana s pozitivním vztahem ke konzumaci těchto tekutin. Tím by byly dvakrát předčeny mnohem lidnatější Spojené státy americké, potažmo Francie, a před JAR by se na celosvětovém žebříčku umístily jen čtyři země! Nejvíc prý v Jihoafrické republice letí nenákladné domácí pivovárky.

...v Jihoafrické republice, největším domově nosorožců na kontinentě, čím dál usilovně pracují na vyhubení tohoto oblíbeného zvířecího druhu? V půlce prosince 2012 vydalo ministerstvo pro životní prostředí zprávu, že během uplynulých 12 měsíců bylo pytláky zabito rekordních 633 nosorožců; už předloňské číslo (448) přitom představovalo dosavadní maximum.

...nejen američtí spisovatelé narozeni kolem roku 1900 mohou být souborně nazýváni jako členové "ztracené generace"? Právě takhle totiž akademici běžně pojmenovávají rovněž momentálně osmnácti až čtyřiadvacetileté Jihoafričany, kteří jsou prvními produkty nedobře reformovaného postapartheidního školského systému. Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je prý poskytování základního vzdělání v JAR na úrovni nejhorší pětice světa, přičemž dle oficiálních vládních dokumentů bezmála polovina příslušníků "ztracené generace" začátkem roku 2012 ani nestudovala ani nepracovala.

...Jacob Zuma ani v honosném úřadě nepřestává být věren drtivé většině tradicí svého národu Zulu (ostatně i polygamie mezi ně patří)? Proto v dubnu, když si bral Bongi Ngemu, rozhodně nekráčel k oltáři nějakou ušlapanou cestičkou oděn pěkně do gala. Místo toho si přes hlavu po vzoru Zuluů-válečníků přetáhl pravou leopardí kůži, své nastávající vrazil do ruky štít a oba si pak společně zatancovali před svými soukmenovci...

Sanibonani, ninjani?

Jihoafrická republika oficiálně uznává 11 národních jazyků - kromě angličtiny a afrikánštiny jsou to ještě Zulu, Xhosa, Sesotho, Setswana, Sepedi, Xitsonga, Swati, Ndebele a Tshivenda. To je vůbec nejvyšší cifra na celém světě - Indie sice uznává hned 18 jazyků, ale nikoliv centrálně, nýbrž pouze v jednotlivých oblastech. Pro zajímavost - na druhém konci tohoto žebříčku stojí Spojené státy, které oficiální jazyk nemají žádný (což stále platí i o Zimbabwe, shodou okolností sousedovi JAR, ačkoliv tam se Mugabe snaží do ústavy vepsat nový rekord - 16 jazyků).

Angličtina a afrikánština jsou indoevropské, západogermánské jazyky; afrikánština je kreolem vzniklým z nizozemštiny, řeči jihoafrických kolonizátorů. Pokud byste se chtěli domluvit ve velkých městských oblastech, dá vám to překvapivě málo práce - i v případě, že neuspějete s angličtinou, naučit se afrikánsky je pro člověka zvyklého na západogermánské jazyky velmi jednoduché. Kromě velmi familiární slovní zásoby se lze spolehnout i na gramatiku, která je - jak je u pidginů a kreolů běžné - zjednodušená na maximum.

Právě angličtina a afrikánština - respektive jejich trademarkové plynulé míchání - tvoří důležitou součást úspěchu hudební skupiny Die Antwoord. Je možné, že například skladba Wat Kyk Jy, jeden z jejích průlomových hitů, zůstane na dlouhou dobu jedním z posledních pomníků afrikánštiny v populární kultuře - tento jazyk totiž rapidně mizí z jihoafrických škol a je nahrazován právě "praktičtější" angličtinou. Známý mírový aktivista Desmond Tutu jej například označil za "řeč utlačovatele".

Zbývající devítka jazyků patří do skupiny bantuské; největší a nejznámější z nich jsou Zulu a Xhosa, ale celkově se nedá říci, že by se vládě země nějak dařilo zvyšovat jejich kredit. Celá republika sice de iure nakládá se všemi jazyky stejně, ale de facto funguje na bilingvní bázi angličtiny a afrikánštiny. To je praktické zejména na západní polovině, která je tvořená převážně afrikánskými mluvčími; na jazykově bohatším a heterogennějším východě už méně.

Bantuské jazyky mají mnoho zajímavých zákonitostí, o kterých jsme se rozepisovali už minulý rok v souvislosti s lingvistickou situací v Gabonu a Rovníkové Guineji; jednou z nich je i systém prefixů (předpon), který určuje třídu jmen (což prakticky znamená jmenný rod; přestože význam indoevropského mužského a ženského rodu je veskrze jiný, v principu jde o totéž). Jazyky mají svoje vlastní prefixy, které mohou mít různé podoby - jednou z nich je i se-, což nám rozkrývá pozadí jazyků Sesotho, kterým se domluvíte primárně v Lesothu, a Setswana, pro nějž platí totéž v Botswaně.

Mluvili jsme o jazykových preferencích ve vzdělávání a administrativě, ale pokud se podíváme na samotné obyvatelstvo, je situace najednou úplně jiná - angličtinu má jako mateřský jazyk jen asi desetina země, u afrikánštiny je to pouze 13,5 procenta. Vedou právě Zulu (22,7%) a Xhosa (16%), zbývající sedmička jazyků už je vyloženě minoritní. Nejméně mluvčích má Ndebele (2,1%), a 1,6% obyvatel nemluví žádnou z oficiálních řečí. (Údaje jsou z roku 2011).

Zatímco Zulu je klasickým příkladem bantuského jazyka (podobu, zvuk a gramatiku této skupiny jazyků si lze nejlépe ukázat na svahilštině), Xhosa přidává ještě jednu zajímavost, která se většinou objevuje spíše u sousedních jazyků khoisanských (dříve křováckých): clicky. Fonetický click (v češtině se používá termín "mlaskavka") je naprosto unikátní tím, že je nepulmonický, tj. vytvářený vdechováním vzduchu dovnitř, nikoliv jeho vydechováním ven. Zní to příliš složitě? Udělejte si představu v tomto videu - nejčastěji se pro přirovnání používá zvuk imitující koňský cval, případně líbání. "Xh" je, jak vidíte, také click, což z Xhosy dělá možná jediný jazyk na světě s pro většinu populace nevyslovitelným jménem. Clicky jsou obsaženy také v jazyce Sesotho.

Nebo ještě lépe - pokud chcete vidět, jak clicky fungují, podívejte se na kultovní komedii "Bohové musejí být šílení". Její hrdina sice pochází z khoisanského, nikoli bantuského kmene, ale to v tomto případě vůbec nevadí.

Nejrozšířenějším jazykem mimo oficiální jedenáctku je díky vlivu přistěhovalců z Angoly a Mosambiku portugalština, která má taky v jihoafrické ústavě zajištěno právo na aktivní používání a další rozvoj, spolu s jinými jazyky migrantů - němčinou, řečtinou, gudžáratštinou, hindštinou, tamilštinou, telugštinou a urdštinou. Tytéž podmínky mají i khoisanské jazyky sousedních států, oficiální jihoafrická znaková řeč a jazyky náboženských obřadů, jako jsou arabština, hebrejština či sanskrt.

A co vlastně znamená nadpis tohoto shrnutí? Je to zuluská fráze, která se dá přeložit jako: "Ahoj, jak se máte?"

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (96)

Přidat komentář
Le Gunner

Krása, takové počteníčko po ránu. S tím alkoholem by mě zajímalo, kde jsme se umístili my.

Reagovat
smazaný uživatel

APN je děsná nuda...neatraktivní týmy a ještě je to každej rok...a když už to musí bejt, tak si ani Chamakha neodvezou

Reagovat
nemanja

je to každé 2 roky...

(áno bolo to aj v 2012...) "První ročník byl uspořádán již v roce 1957 a pravidelně se ve dvouletém intervalu objevuje od roku 1968. Do roku 2012 se konal v sudých letech, od roku 2013 v lichých"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz uz meles hovna, usetri nas tech debilit..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

náhodou nevíte kdo má koupený práva na vysílání?

Reagovat
nemanja

eurosport

Reagovat
didosh

ano a už se těším

Reagovat
rezba

Díky za článek Africký pohár, Zlatý pohár nebo Karibský šampionát. Mám rád tyhle klání. Už se těším. Nevíte, zda bude pohár zase vysílat Eurosport?

Reagovat
nemanja

bude

Reagovat
nemanja

dobrý článok takto na ráno

Reagovat
smazaný uživatel

dík, letos se na APN docela těším

Reagovat
smazaný uživatel

Za zmínku o Die Antwoord.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Euro je euro :)

Reagovat
domingo

Jinak ty kliky jsou fakt brutalni, jednu dobu jsem se to zkousel naucit, ale to je prakticky nemozny

Lingvista Tony Traill se tim zabyva, pracoval s krovaky z kmene !Xóõ, jejichz jazyk ma nejvic kliku na svete, a kdyz se ho naucil, zjistil, ze se mu prave diky nim vyvinula v krku nadorova bulka. To je proste sileny

http://soup.wobbl.es/post/38803397/The-leading-expert-on-the-X-Tony

Reagovat
db18

Reagovat
Posledni Kovboj

ty kravo

Reagovat
smazaný uživatel

To je brutální

Reagovat
smazaný uživatel

Kedy sa môžme tešiť na predstavenie skupín ?

Reagovat
domingo

Acko vyjde 11.1., potom po dvou dnech.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, pardon, už som našiel v článku veľmi sa teším

Reagovat
db18

Na tom stadionu se hraje i rugby?

Reagovat
OVi.77
Reagovat
smazaný uživatel

Fantomasovi a Domingovi za APN..., navíc se tu najdou i slušné diskuze.

Reagovat
smazaný uživatel

Turnaj vyhraje Togo!

Reagovat
aurelio

Čo myslíte? Bude hrať Nunes zo Žiliny za JAR? V októbri debutoval a odohral zápasy proti Poľsku a Keni, mohlo by to stačiť na nomináciu? Z MS si pamätám Masilelu, bol tam výborný, ale za tri roky sa toho mohlo veľa zmeniť.

Reagovat
smazaný uživatel

nebude nie je v Nominácii JAR

Reagovat
aurelio

vďaka, kde si to našiel? ja neviem po svazijsky, tak s tým mám trochu problém

Reagovat
smazaný uživatel

na wikipédii

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
aurelio

ešte raz vďaka

Reagovat
smazaný uživatel

neni zač

Reagovat
aurelio

Niektoré tímy majú o čosi viac hráčov, napríklad Nigéria má 4 brankárov. Ale teda podľa toho, čo sa píše na profutbal.sk Akakpo na pohár ide, Nunes dostal 3 dni voľno, lebo sa na šampionát pripravoval.

Reagovat
smazaný uživatel

to sú asi iba predbežné nominácie ale pochybujem že keď nie je ani v priebežnej nominácii že by ho zobrali na šampionát

Reagovat
Wat

Konečně!

Reagovat
raduinho

22 dětí s deseti různými ženami To je dobré hovado.

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň rozptyluje schopné geny a všechny děti (snad) dobře zajistí.

Reagovat
raduinho

Které jsou ty čtyři země, které chlastají víc jak JAR ? Rusko, Německo, Ukrajina, Česko ?

Reagovat
smazaný uživatel

namiesto Nemecka Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Arménie/Moldávie nebo něco takovýho + Češi a Slováci

Reagovat
db18

Kuba

Reagovat
smazaný uživatel

strašně dlouhej a nezajímavej článek, kdy to vlastně začíná???

Reagovat
fantomas

Už první tři odstavce tě tak znudily?

Reagovat
smazaný uživatel

já četl jen 1.

Reagovat
fantomas

Jn, moh sem ten odstavec napsat kratší.

Reagovat
smazaný uživatel

začína to 19.1. a docela zaujímavý článok, taký oddychový

Reagovat
smazaný uživatel

Autoři článku, vím, že se snažítě, muselo to stat hodně námahy vypracovat tak rozsáhlý článek. Ale nás fotbalové příznivce nezajímá nic co se bezprostředně netýká kopané. Takové žvásty o soukromých věcech lidí, důvernosti, politika a já nevim co všechno (celý článek jsem stejně nečetl, to bych tu byl do rána) nás vůbec ale VŮBEC NEZAJÍMAJÍ. my jsme tu od toho abyste nám dali sdělení o zajímavostech a ne o nezajímavostech.

Reagovat
fantomas

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mluv za sebe. Já su za takovej článek rád, není na škodu si rozšířit obzory.

Za mě mají autoři palec nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si omezený debil.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak diky ze mluvis za vsechny, takovej spikr Adrian je k nezaplaceni.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Každý další článek, který tu je (vzhledem k dlouho pozorované kvalitě místních textů, dle mého vkusu, v porovnání s ostatními českými weby o kopané) snad může být jen pozitivem. Když se mi to nelíbí tak nečtu - mě třeba zas moc nebaví preview a review (což sem asi, pravda, "více patří"), ale tahle přidaná hodnota v podobě takovýchto článků si své čtenáře určitě taky najde a je příjemným zpestřením. V nejhorším, když není čas, padá to do záložek na dlouhé cesty vlakem apod.

Reagovat
domingo

promin

Reagovat
smazaný uživatel

A kolik vás fotbalových příznivců tam za počítačem sedí?

Reagovat
smazaný uživatel

Každej jim to říká při každym APN a oni si s tim prostě nedaj pokoj. Se s tim smiř.

Reagovat
herbage

..proslulé jihoafrické zlaté doly na některých místech vykazují unikátní geotermální gradient? Laicky řečeno jde o počet stupňů Celsia, o jaký se zvětšuje teplota s každým kilometrem blíže jádru Země. A ten konkrétně v dolech rozprostřených kolem Johannesburgu (kde se tedy už povětšinou nic netěží) dosahuje čísla devět, zatímco jinde na zeměkouli jde v průměru o 25°C!

fantíku, domingo, mohli byste to prosím trochu rozvést, moc jsem to nepobral

Reagovat
domingo

to je na Toma, ja zvanim akorat o tech jazykach

Reagovat
Posledni Kovboj

domingo, sasa? mambo?

Reagovat
domingo

watapa ňumba, ňumba

Reagovat
Posledni Kovboj

zkousel jsem svoji svahilstinu

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

to máš jako s tim, že s nadmořskou výškou ti za normálních podmínek klesá teplota o 0,65°C na 100 metrů, akorát, že tady jdeš do hloubky, teplota ze zvyšuje a je to v kilometrech

Reagovat
herbage

pochopitelně vím co je gradient, nejsem debil, ale zajímalo mě právě k čemu je to vztažený. Jestli na 100 metrů nebo na kilometr. A to číslo devět je co? Devět stupňů Celsia na kilometr? To by pak musel být unikátní v tom, že je nesmírně malý. Od někoho kdo používá frázi "laicky řečeno" bych čekal, že to nebude laik a ví o čem mluví

Reagovat
fantomas

"s každým kilometrem"

"s každým kilometrem" -> "dosahuje čísla devět, zatímco jinde na zeměkouli jde v průměru o 25°C!" (samozřejmě že tedy Celsia)

jo, je unikátně malý, to sem myslel, že pozná každej sám (a z toho, co sem přečetl, tak to trochu paradoxně neznamená pro doly žádnou výhodu)

Reagovat
fantomas

*třetí řádek má začínat: "jde o počet stupňů Celsia"

Reagovat
herbage

ok, dobrý, díky. Ty kilometry jsem přehlédl, proto mi to nesedělo. Ale i tak tam máš chybu, protože ten gradient není 25°C, ale 25°C/km. A že to neznamená výhodu pro doly je zajímavé, alespoň horníci by to mohli ocenit A taky záleží, do jaké hloubky to platí

Reagovat
fantomas

Jj, ty kilometry z toho měly taky vyplynout, ale přidám je tam klidně.

Reagovat
herbage

to by muselo být jinak formulováno Ale takhle už jsem spokojen

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej a zajímavej článek :) Jen mě tak napadlo, nenazývá se ztracenou generací celá generace američanů, která prošla 1. světovou válkou? Mám za to že to nebyli jen spisovatelé

Reagovat
fantomas

To né, to by podle mě nedávalo takovej smysl. Spisovatelé mohli tvořit "ztracenou generaci" proto, že ztratili ideály, životy blízkých atd. a zároveň o tom pak psali, ty svý pocity dál ventilovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak máme pravdu oba, jsou dvě možný použití :) Mě pak došlo že to znám ještě z učení na maturitu z češtiny, ale někde mi hlodalo, že se to vztahuje i na všechny co prošli válkou.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Generation

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, to je tady hezké zpestření. Navíc mam Afriku moc rád, takže budu sledovat, co půjde. A jen se chci zeptat, plánujete tohle o každém účastníkovi, nebo ne?

Reagovat
domingo

Jsem si predstavil, jak jdem za PJem s povolenim udelat 16 takovych clanku..

Je to jako o poradatelsky zemi, jednotlivy tymy budou predstaveny akorat fotbalove.

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo koľko ti asi tak trvá napísať jeden takýto článok ???

Reagovat
domingo

Tak tohle psal z vetsi casti fantomas, a nevim, tyhle fakta ti moc nezaberou, musis je akorat usporadat. Treba u predstavovacek tymu je to horsi, protoze ackoliv samotny psani ti trva chvilku, tak predtim X hodin hledas reserse..

Reagovat
smazaný uživatel

ďíky za odpoveď

Reagovat
domingo

Vypada to asi tak, ze rano vstanes, otevres soccerway a transfermarkt a das dohromady vsechny sestavy a vysledky ze vsech zapasu kvalifikace + posledni pratelaky, coz neni vzdycky sranda (casto ty udaje proste chybi, nebo musis na oficialni stranky federace treba). Kdyz najdes sestrihy nebo primo cely zapasy ke stazeni, tim lip, ale nenajdes, takze z vetsiny stejne cerpas z toho, co o tech tymech uz vis, pripadne ze zapasu, ktere jsi v kvalifikaci sledoval. Snazis se dat dohromady sestavu a system, coz je jednoduchy treba u Pobrezi, ale takovy Togo ted nastoupilo v pratelaku snad se trema pravyma bekama a bez jedinyho DM nebo CM, takze obcas proste nemas sebemensi tuseni, co se tam sakra deje

A treba o Etiopii vim naproste hovno a ani si nemam moc kde co zjistit. Dobry jsou fanouskovsky blogy, videa klidne na youtube, proste cokoliv. Tohle ti muze cely zabrat par desitek minut, ale treba taky celej den

Reagovat
smazaný uživatel

to je docela "vražda" s Etiópie poznám iba Saladina ten bude asi dosť nebezpečný aj o ňom viem iba toľko že je najlepším strelcom momentálnej časti kvalifikácie MS

Reagovat
herbage

na tým Etiopie jsem koukal na TM a ani jedne hráč nehraje v Evropě či nějaké prestižnější světové lize, takže tohle vám opravdu nezávidím

Reagovat
smazaný uživatel

ale aspoň sú neopozeraný

Reagovat
herbage

tj. To i kdyby napsali, že Bekele Zewdu je hrotový útočník a živí se dojením krav nebo Adugna Gelaneh je levý bek a dělá realitní makléře, tak je nikdo opravovat nebude

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

"ale takovy Togo ted nastoupilo v pratelaku snad se trema pravyma bekama a bez jedinyho DM nebo CM, takze obcas proste nemas sebemensi tuseni, co se tam sakra deje"

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Etiopie má pár známějších fotbalistů, Fikru-Tefera Lemessa, co byl v Bolce, teď hraje ve Vietnamu, Youssef Hersi hrál dlouhý roky v Nizozemsku a třeba Fuad Ibrahim hrál MLS.

Reagovat
db18

Fantím obvykle pošle článek ve čtyři, takže to zabralo asi o 3 hodiny dýl ež obvykle

Reagovat
fantomas

Fantík spíš taky běžně začíná o tři hodiny pozdějc, než je obvyklý.

Reagovat
smazaný uživatel

Neeeeeeeeeeeeeee! Tohle mě sere, vždycky se všude zmiňuje jen o pořadatelích...A nebo prostě všude zmíní jen Jihoafrickou republiku jako nejrozvinutější zemi a na zbytek se sere.

Reagovat
domingo

Tak zajimavy clanky na tyhle temata sezenes jinde nez na fotbalovym webu, ale loni jsme takhle delali Gabon i EQG, bylo tam i neco o nabozenstvi

Reagovat
fantomas

Sorry no, fakt se na fotbalovym webu nemůžem měsíc v kuse věnovat politice všech účastníků APN.

Reagovat
smazaný uživatel

rok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele