Představení účastníků APN - skupina A

13.01.2013, 01:11
Názory a komentáře
Africký pohár národů v Jihoafrické republice začíná už za týden, a je proto nejvyšší čas představit si jednotlivé účastníky. Stejně jako loni jsme pro vás připravili podrobná preview jednotlivých skupin; začneme "áčkem", kde se domácí fotbalisté poperou o postupové příčky s Angolou, Marokem a Kapverdami.


JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA (Gordon Igesund)

Pořadatelská země prožila loni hodně divoký fotbalový rok - dostaveníčko africké elity na rovníku jí uniklo jen o vlásek (a některým trvalo povážlivě dlouho, než si to uvědomili), výsledky se stále ne a ne dostavit, a když koncem roku přebíral mužstvo Gordon Igesund, šlo už o třetího trenéra v roce 2012 (před ním se u kormidla objevili Pitso Mosimane a Steve Komphela). Jihoafrický tým tak obestírá tajemná aura a nikdo vlastně neví, co od něj pořádně čekat..

Přednosti: ..ačkoliv výsledek může být jednodušší, než by se na první pohled zdálo. Jihoafričané započali reprezentační rekonstrukci při přípravách na domácí Mundial v roce 2010, a od té doby se toho příliš nezměnilo; drtivá většina hráčů má exoticky znějící jména, jsou v nejlepších fotbalových letech a na chleba si vydělávají v domácí ligové soutěži. V oficiální nominaci je pouze 7 krajánků, a lze to vnímat jako výhodu - hra se s nástupem tohoto trendu zostřila a zrychlila, a jelikož Igesund vyměnil tradiční rozestavení 4-4-2 za údernější 4-3-3, působí Bafana Bafana na hřišti velmi nebezpečným dojmem. Velmi důležitý je také faktor sehranosti, který zajišťují zejména hráči lokálního giganta Kaizer Chiefs; pozorně si všímejte, jak důležitou součástí týmu jsou ofenzivní beci Gaxa s Masilelou. Tři roky od domácího MS je tento tým navíc mnohem zkušenější (hned 9 hráčů má na kontě více než 30 reprezentačních startů) a není od věci předpokládat, že právě letos by mohl zažít svůj generační vrchol. Pomáhat mu k tomu budou (nyní už) staří známí jako Khune, Mphela nebo Tshabalala, o jejichž individuálních schopnostech se v Africe ví víc než dobře.

Slabiny: Tradiční bolístkou pořádajících týmů je fakt, že neprochází kvalifikačním sítem a musí ladit formu pouze v přátelácích; to se letos Jihoafričanům prakticky vyhnulo, neboť šibeniční termín turnaje si vyžádal extrémně zúžený kvalifikační formát, a o reálnou nevýhodu tedy příliš nejde. Větší problém už představuje očekávatelná odvrácená strana výše zmíněné sehranosti - hráči si sice v (bezpochyby kvalitní) domácí lize dobře zvykli na preferovaný styl fotbalu, ale v kombinaci s "vnějším světem" často působí polovičním dojmem; nezapřou velký potenciál, ale mají problémy s jeho naplňováním. Sestavě jako takové lze pak vytknout snad jedině nejisté složení tříčlenné zálohy, ve které se pravděpodobně objeví dvojice anglických legionářů Dikgacoi - Furman doplněná dalším válečníkem z Kaizer Chiefs, Letsholonyanem; možnostmi však jsou i Serero, Manyisa nebo Mahlangu. Igesund v přípravě dosud nenašel optimální recept, a proto hrozí, že se jeho svěřencům rozsype střed hřiště - a to se může ukázat osudným.

Nejzajímavější hráč: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs)
Khune je podle všech dostupných měřítek naprostou elitou mezi africkými brankáři. Maličký šotek mezi tyčemi umí předvádět fantastické výkony, má reflex na úrovni světové špičky, a navrch přidává i málo vídanou hru nohama, což je v brejkové hře Bafana Bafana velmi cenná zbraň. Jednička Kaizer Chiefs si v pouhých pětadvaceti letech stihla vybudovat status národního hrdiny a bude zajímavé sledovat, jestli se dokáže předvést před zraky velkoklubů na další velké akci - na domácím mistrovství světa se mu to díky trémě a kontroverzní červené kartě po zákroku na Luise Suáreze příliš nepovedlo.

Tip na sestavu: Itumeleng Khune - Siboniso Gaxa, Bongani Khumalo, Siyabonga Sangweni, Tsepo Masilela - Kagisho Dikgacoi, Dean Furman, Reneilwe Letsholonyane - Thuso Phala, Katlego Mphela, Siphiwe Tshabalala

Co očekávat, na co se připravit: Přátelské zápasy odehrané před šampionátem vykazují jasný trend: pokud je soupeř kvalitativně níže, Bafana Bafana vyhrají, pokud je na tom podobně či lépe, prohrají 0:1 (jako proti Brazílii, Polsku, Zambii i Norsku). To může být zrádné, protože Igesundova defenzivnější taktika evidentně nenese takové ovoce jako ta uvolněnější, a minimálně Angola s Marokem budí na papíře velký respekt. Jinak ale očekávejte rychlé, dynamické mužstvo hrající v rozestavení 4-3-3 se třemi středními záložníky (případnou změnou může být nasazení Lerata Chabangua coby jediného AM v týmů, což je možnost, se kterou Igesund koketuje poměrně často). Výsledek? Stejně jako u zbytku skupiny reálně netipovatelný, ale vsadím si na to, že Jihoafričné proplují šampionátem podobně jako na mistrovství světa 2010 - k sympatickému hernímu projevu a dobrému dojmu nakonec přidají nepostupové místo ve skupině. Dost možná o vlásek.


ANGOLA (Gustavo Ferrín)

Angolané dostávají po roce další šanci přesvědčit, že si zaslouží místo mezi kontinentální špičkou. Od roku 2006 a senzačního postupu na mistrovství světa se Černé antilopy stihly etablovat jako silný celek, schopný porazit prakticky kohokoliv z Afriky, ale nevyrovnané výkony je drží právě na této úrovni - tedy stranou od skutečných velmocí jako Ghana nebo Pobřeží Slonoviny. Teď svoji šanci zazářit dostává nový kouč Gustavo Ferrín, pro nějž půjde o první velkou akci od loňského červencového nástupu.

Přednosti: Portugalské koloniální dědictví zanechalo na angolském fotbale hlubokou brázdu, v tom lepším i horším slova smyslu. Pokud mluvíme o přednostech Ferrínova týmu, chce se (při letmém pohledu na soupisku) začít zepředu - zatímco o defenzivu se starají převážně neznámá jména z domácí soutěže, útok působí mnohem zvučnějším dojmem. Skutečným triumfem by však mohla být spíše dobrá organizace hry a skvělá forma; vždyť od kvalifikační porážky 1:3 v Zimbabwe (korigující branku tehdy vsítil Djalma a zajistil tak postup díky pravidlu o gólech vstřelených na hřišti soupeře) Antilopy ještě neprohrály, když porazili s čistým kontem Kamerun i Zambii. Ofenziva vedená největší hvězdou Manuchem však samozřejmě nadále představuje velkou hrozbu, před kterou je třeba mít se na pozoru. V kostce se dá říci, že loňské a letošní výběry Angoly jsou si hodně podobné - stále stejné přednosti i slabiny, stále jde o tentýž kreativní, útočný tým, opírající se o zkonsolidovanou defenzivu, která však má tendenci dělat pod tlakem chyby - dokonce až do té míry, že z toho fanouškům mrazí v zádech. Loni totiž tehdejší lodivod Lito Vidigal vstupoval na šampionát s kádrem, který v přátelských utkáních ani jednou neprohrál, přičemž v generálce porazil - hádáte správně - Zambii..

Slabiny: Antilopy se na kontinentální šampionát podívají už popáté za sebou (a celkově posedmé), ale stále čekají na průnik do semifinále; jejich maximem zůstávají postupy ze skupiny v letech 2008 a 2010. Není přitom pravda, že by angolský tým neměl na medailové příčky potřebnou kvalitu či ambice; stále se však vrací ohraná písnička o tom, že jde o celek prakticky netrénovatelný, neboť hráčům chybí potřebný týmový duch, zodpovědnost a herní i psychická stabilita. Připomínat tři roky staré utkání s Mali, v němž Angola ztratila za necelou čtvrthodinu vedení 4:0, je už dnes klišé, ale jako ilustrace výše zmíněných faktů slouží stále perfektně. Co se kádru týče, má Ferrín k dispozici prakticky tentýž tým jako jeho předchůdci - dobří krajní beci, solidní střed zálohy a skvělí techničtí hráči v útoku, ale zato problémy s nejistým a propustným středem obrany a brankáři.

Nejzajímavější hráč: Djalma (Kasimpasa)
Psát na tomto místě o Manuchovi by bylo asi příliš jednoduché - devětadvacetiletý útočník Valladolidu, který kdysi coby mladý talent krátce prošel i Manchesterem United, je s dvaadvaceti reprezentačními brankami na kontě jasně nejvýraznějším jménem a největší hvězdou angolské sestavy. Koneckonců to byl on, kdo dvěma brankami v klíčovém kvalifikačním utkání popravil Zimbabwe. Fotbal v podání této jihoafrické země je však především o perfektním využívání celé šíře hřiště - a k tomu přispívají jak krajní beci, tak obě křídla, z nichž je právě Djalma ten zajímavější. A to už jenom tím, že na rozdíl od Gilberta není tak známý. Vyslanec turecké Kasimpasy není gólovým zabijákem (od toho jsou jiní), ale jeho kreativita a technika vyčnívají i v souboru, který v těchto ohledech patří k absolutní africké špičce; bude zajímavé sledovat jej, jak z pravé strany hřiště ve Ferrínově 4-4-2 (volně přecházejícím ve 4-2-4) odemyká obrany soupeřů a jak pomáhá spoluhráčům vytvářet nebezpečná přečíslení.

Tip na sestavu: Lamá - Amaro, Dani Massunguna, Bastos, Miguel - Djalma, Dédé, Manucho Diniz, Gilberto - Manucho, Mateus

Co očekávat, na co se připravit: V sestavě Angoly je hned několik otazníků, přičemž ten nejzajímavější se týká pozice pravého beka: do nominace se vešli hned tři, přičemž pro Amara mluví sehranost s pravým stoperem Dani Massungunou (oba nastupují za klub 1° de Agosto, druhou polovinu obrany pak dodává rival Petro Luanda), pro Marca Airosu skvělé výkony na loňském šampionátu, a pro Lunguinhu časté nasazování pod Ferrínovou taktovkou. Otázkou je i Mingo Bilé, který může hrát (a hrává) na obou krajích obrany i zálohy, a také pozice uprostřed pole vedle veterána Dédého, kterou po bývalém kapitánu André Macangovi zřejmě obsadí další vyslanec z Agosta, Manucho Diniz. V útoku pak zasloužilé opory Flávio a Love uvolnily místo teprve dvacetiletému Yanovi, králi střelců domácí soutěže. Celkově budou Antilopy tradičně spoléhat zejména na ofenzivní kvarteto legionářů - největší hvězda Manucho má společně s Mateusem předplacené místo v útočné dvojici, kterou z křídel doplňují agilní a nebezpečný Djalma napravo a zkušený Gilberto nalevo. Cílem Angoly je jednoznačně postup ze skupiny, a pokud půjde vše podle plánu, tak tento úkol zvládne. Je ošidné mluvit o favoritech ve skupině, která může skončit naprosto jakkoliv, každopádně u nás v redakci Antilopám jednoznačně věříme.


MAROKO (Rachid Taoussi)

Jestliže má extrémně vyrovnaná skupina A nějakého papírového favorita, je jím právě Maroko. Tento talentem přetékající soubor převzal po neúspěšném Eriku Geretsovi domácí lodivod Rachid Taoussi, a přestože to rozhodně nebylo bez problémů, nakonec jej protáhl i na letošní šampionát. Jsou však Lvi z Atlasu dostatečně připraveni odčinit loňské selhání? Tradiční kontinentální velmoc a čtyřnásobný účastník mistrovství světa to nebude mít s útokem na první titul po roce 1976 vůbec jednoduché.

Přednosti: Taoussi byl v týmu povolán poté, co Lvi prohráli první kvalifikační utkání s Mozambikem a vážně hrozilo, že se letošní šampionát bude muset obejít bez jejich účasti. Pod jeho vedením pak severoafrický tým odehrál pět zápasů, Mozambik v odvetě smetl 4:0 a jedinou (smolnou) porážku si připsal v přátelském utkání s Togem. Je příliš brzy na vynášení soudů, ale zdá se, že tato ozdravná kůra rozháranému kádru prospívá; Taoussi si udělal jméno jako úspěšný kouč v rámci marocké ligy, a právě fakt, že dokonale zná domácí scénu, pomohl integrovat do týmu talentované borce jako Youssef Kaddioui, Younes Bellakhdar nebo Mehdi Namli. Marocká soupiska stále stojí převážně na zahraničních hvězdách, ale letošní nominace mnohem méně spoléhá na osvědčená jména; třeba absence Adela Taarabta s Marouane Chamakhem lze i přes veškeré zásluhy brát jako posílení, minimálně vzpomeneme-li si na jejich loňské výkony, a každopádně z hlediska pohody v týmu (jak v kabině, tak na hřišti). Lvi z Atlasu zůstali u osvědčeného 4-2-3-1, mají rádi míč, v Belhandovi mají zřejmě nejlepšího playmakera kontinentu, a především působí mnohem týmovějším dojmem...

Slabiny: ...otázka je, jestli to bude stačit. Zatímco například dvojici beků Bellakhdar - Bergdich lze důvěřovat (oproti Geretsovým volbám, kterými byli Chrétien a El Kaddouri), střed zálohy bez opomenutého Houssine Kharji už vypadá mnohem hůře, a velkým otazníkem zůstává post levého křídla. Celá řada opor je navíc z formy; u Belhandy jde spíše o občasné záchvěvy geniality než konzistentní herní pohodu, a výčet hráčů, kterým už se v minulosti na hřišti vedlo lépe, je mnohem širší - nový kapitán Hermach, El Arabi, El Hamdaoui, Assaidi... Otazníkem je i post brankáře, který má pod palcem už šestatřicetiletý Nadir Lamyaghri, proslulý tendencí ke kiksům v klíčových okamžicích (což ostatně platí pro celou obranu jako takovou). A pak je tu samozřejmě stará známá bolest arabských týmů - v okamžiku, kdy se přestane dařit (a tím spouštěcím faktorem může být prakticky cokoliv), šance na úspěch padá strmě dolů.

Nejzajímavější hráč: Younes Belhanda (Montpellier HSC)
Younes Belhanda vlastně nemusí nikomu nic dokazovat. Svůj talent už dostatečně ukázal ve francouzské lize, kde loni prakticky v triu s Mapou Yanga-Mbiwou a Olivierem Giroudem dotáhli podceňovaný Montpellier k titulu, a přestože letos jej na hřišti celkem jasně zastiňuje typově podobný Rémy Cabella, stále jde o Bohem políbeného hráče, který se ještě nedotkl stropu svých možností. Zároveň je však mladý playmaker velmi horkokrevným a náladovým fotbalistou, na němž závisí hra týmu možná více, než by bývalo bylo zdrávo - pokud se se svým úkolem popasuje na jedničku, Maroko může vyhrát celý šampionát, pokud ne, může se jeho vystoupení (opět) zařadit k největším zklamáním.

Tip na sestavu: Nadir Lamyaghri - Younes Bellakhdar, Mehdi Benatia, Issam El Adoua, Zakarya Bergdich - Karim El Ahmadi, Adil Hermach - Abdelazziz Barrada, Younes Belhanda, Nordin Amrabat - Youssef El Arabi

Co očekávat, na co se připravit: Maroko je týmem, který se soustředí spíše na hru středem (osa Hermach - Belhanda k tomu koneckonců přímo předurčuje), ale přesto je na místě vznést otazník nad pozicí obou křídel - nejenže je těžké odhadovat, kdo na nich nastoupí, ale navíc prakticky neexistuje ideální volba; za nejpravděpodobnější startéry považuji Abdelazzize Barradu, původní profesí středního záložníka, který odvádí cennou práci v defenzivě, a talentovaného (leč nezářícího) Nordina Amrabata (Assaidi je však stále velmi reálnou možností, a ze strany může hrát i El Hamdaoui). Obranu má pod palcem italský krajánek Mehdi Benatia, vedle něhož nastoupí buď Abdelhamid El Kaoutari, nebo Issam El Adoua. Taoussi má před sebou nelehký úkol: kolem marockého týmu se (právem) vytvořila aura impozantně talentovaného celku, který však nefunguje jako kolektiv. To je také úkol nového trenéra - nemusí své svěřence učit hrát fotbal, nemusí složitě vymýšlet úspěšnou taktiku, protože Lvi mají potenciál své soupeře jednoduše přehrát; musí se však vnitřně stmelit. Z tohoto pohledu je marocké vystoupení jednou z největších neznámých, a můj odhad je, že to letos opět skončí neúspěchem.


KAPVERDY (Lúcio Antunes)

Když nenápadný tým ze souostroví bývalé portugalské državy postoupil na úkor Kamerunu, překvapilo to pouze ty, kteří africký fotbal nesledují; jistě, Nepřemožitelní Lvi mají papírově mnohem silnější mužstvo, ale dlouhodobě se potýkají s interními problémy a hrubým nevyužitím potenciálu (podobně jako třeba Senegal), zatímco Kapverdy jsou rok od roku silnější. Ostrovní celek už mohl postoupit jak na mistrovství světa, tak na minulý kontinentální šampionát; podařilo se to až letos. Co jsou Kapverďané vlastně zač?

Přednosti: U afrických týmů s portugalským koloniálním dědictvím se většinou setkáváme s herní labilitou a velkou technickou vyspělostí; Kapverdy sice Portugalsko rovněž v mnohém připomínají, ale jejich profil je trochu jiný. Antunesův tým působí zodpovědněji než třeba Angola, a nižší individuální kvalitu úspěšně eliminuje semknutým herním projevem, spoléháním na smrtící brejky, a především silou ve standardních situacích - nečekanou silou, slušelo by se dodat. Do not jim bude hrát také prvek překvapení, umocněný faktem, že v podstatě nemají co ztratit - všechny zbývající týmy ve skupině A jsou papírově před nimi.

Slabiny: Zejména v záložní řadě Kapverdy zkrátka postrádají kvalitu, což v soubojích se silnějšími celky omezuje jejich šance na kombinaci bezbřehého entuziasmu, neprostupné obrany (doplněné bleskovými brejky) a momentu překvapení. V přípravných utkáních se ostrované střetli postupně s Ghanou a Nigérií, a přestože jeden získaný bod není žádnou ostudou (výsledky 0:1 a 0:0), nedá se říct, že by Antunesův tým dozrál do role toho, kdo může takové celky pravidelně porážet. Kapverďané jsou sice výborně sehraní, ale často se nechytají ve středu hřiště, dělá jim problémy vyvinout útočný tlak, a pokud jim vše nesedne tak, jak má, lepší týmy jejich zbraně jednoduše eliminují. Nijak drtivě - na to jsou Žraloci příliš zodpovědným týmem - ale eliminují.

Nejzajímavější hráč: Ryan Mendes (Lille OSC)
Tento mladý štírek se letos začal prosazovat do sestavy francouzského velkoklubu a svými výkony dal najevo, že jej zřejmě vůbec nečeká špatná budoucnost; v národním dresu toho sice příliš odehráno nemá (pouhých devět startů okořeněných třemi góly), ale kouč Antunes dobře ví, že chce-li postoupit, bude se mu jeho talent, univerzálnost a skvělá technika určitě hodit. Mendes podle všeho svede boj o místo na hrotu útoku s portugalským legionářem Djaninym, ale může nastoupit i na krajích hřiště, případně na podhrotu.

Tip na sestavu: Vozinha - Gégé, Fernando Varela, Nando Neves, Nivaldo - Odaïr Fortes, Toni Varela, Soares, Babanco - Héldon, Djaniny (Ryan Mendes)

Co očekávat, na co se připravit: Antunes ordinuje svému týmu variabilní systém, který se pružně mění z výchozího 4-4-2 na 4-2-3-1 (v okamžiku zasunutí klíčové ofenzivní opory Héldona, autora postupového gólu, mezi dvojici křídel), a jak se již mnohokrát ukázalo, není vůbec lehké si s tím poradit. Žraloci mají stabilní obranu, řízenou bývalým Baníkovcem Nandem, sehranou záložní řadu, a kvalitu koncentrovanou v nebezpečném útoku; jedním z otazníků je kromě hrotového útočníka i levé křídlo (Babanco nebo David Silva?), střed zálohy (vejde se do sestavy zkušený Ronny?) a také post brankáře, kde zřejmě Vozinha dostane přednost před Fockem (což, jak vtipně poznamenal komentátor na blogu SandalsForGoalPosts, ušetří anglickým komentátorům hodně nepříjemných chvilek). Kapverdy zůstávají i přes stále větší renomé stále velkou neznámou; pokud půjde vše podle předpokladů, měly by skončit už ve skupině, mým tipem však je, že překvapí a postoupí do čtvrtfinále (pamatujete loni na Rovníkovou Guineu?).


Tipy na pořadí:

Dominik Zezula:
1. Angola
2. Kapverdy
3. Jihoafrická republika
4. Maroko

Tomáš Daníček:
1. Kapverdy
2. Angola
3. Jihoafrická republika
4. Maroko

Skupina A je jednoznačně tou nejvyrovnanější, a logicky tak i nejnáročnější na tipování. Papírově je největším favoritem Maroko, následované těsně domácí Jihoafrickou republikou a Angolou, zatímco Kapverdy jsou outsiderem; oba redaktoři se však (překvapivě) shodli na jiném, vlastně přesně opačném scénáři. Portugalské dědictví podle nás ukáže svoji sílu, domácí Jihoafričané budou sahat po postupu, leč neuspějí, a marocká mise opět skončí fiaskem. Jaký je váš názor?

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (176)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

uz sa tesim aj na ostatne skupiny tu som hlavne zvedavy na JAR a Kapverdy...tieto timy by som chcel mat aj dalej ale tie kapverdy vyzeraju zaujimavo....

Reagovat
juninho8

Jar a maroko tam samozrejme malo byt....pokrocila hodina

Reagovat
Kongo

Angola a Kongo

Reagovat
Markus07

Reagovat
smazaný uživatel

Mehdi Benatia

Reagovat
risk je zisk

Je to ten Neves z Baníku?

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
risk je zisk

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Díky za články Domingo, na tohle sem se moc těšil.

Reagovat
didosh

nápodobně

Reagovat
stas87

angola to moze zasa psychicky projet,to iste maroko...kapverdy nepoznam ale asi nieco umi kedze sa tam dostali

Reagovat
smazaný uživatel

Dost se divím, že Maroko fantík i domingo tak podceňují.

Reagovat
stas87

maju na to dovod sever afriky je podla mna v labilite horsi ako balkan a to uz je co povedat...

Reagovat
smazaný uživatel

To je nějaká recese, ty vaše tipy na konečný pořadí ve skupině? Maroko je jasný favorit a cokoliv jinýho než nepostup by bylo velkým překvapením...

Reagovat
fantomas

Nebylo. Nic v týhle skupině neni překvapenim.

Reagovat
fantomas

*nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko urcite neni jasny favorit teto skupiny. Nesud tymy podle jejich renome z minulosti, dulezita je soucasnost (a v Africe se to hodne rychle meni)...

Reagovat
smazaný uživatel

1.Angola

2.JAR

3.Maroko

4.Kapverdy

Reagovat
Mr.Mike

1) Maroko

2) JAR

3) Angola

4) Kapverdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

No zajimavý. Koukám že Djalma je druhá hlavní hvězda Angoly. Ten borec patří nám ale je na hostování v turecku tak uvidíme jak bude hrát na APN

Reagovat
cetto

V Kasimpase má zajímavé statistiky - 1 gol a 8 asistencí v 15 zápasech = velký vliv na hru týmu

Reagovat
FC Porto FC

zajimavý na to že to není určitě top tým ligy. No já sem ho v první sezoně neměl u náš moc v oblibě ale třeba se to změní když se vrátí a my si ho necháme

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko by mohlo napravit lonský trapas, očekávám postup.

Reagovat
smazaný uživatel

1.Angola

2.Maroko

3.JAR

4.Kapverdy

Reagovat
miky10

Co se do těch tipů sere Daníček, když autor je Domingo?

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

nie je to zezula?

Reagovat
miky10

Co?

Reagovat
stas87

tak najprv napises priezvisko autora a potom nick?

Reagovat
fantomas

Reagovat
bruchy

Už aby to začalo

Reagovat
smazaný uživatel

1.JAR

2.Maroko

3.Angola

4.Kapverdy

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

A nehrajou tam i hraci pusobici v EVROpe?

Reagovat
risk je zisk

EUROpe by bylo i hezčí

Reagovat
smazaný uživatel

Nejdriv jsem to tak mel, ale pak jsem to nesmyslne opravil, asi to vino co piju.

Reagovat
risk je zisk

Ono někdy je lepší poslechnout svoje první rozhodnutí . Pokud piješ čučo tak se nedivím :(.

Reagovat
smazaný uživatel

Sam si curak.

Reagovat
risk je zisk

Pokud máš teď na mysli svoje první rozhodnutí ke mě jinak to nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

sry ja cet cuco jako cruak.

Reagovat
risk je zisk

Jo v pohodě jen jsem si říkal, co jsem napsal tak špatnýho? Jinak čučo je u nás víno z krabice, ještě se můžeš seznámit s kvíčem to je to samé akorát tomu nadávají ve Valašských Klouboukách

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si z vychodu? Je mi te lito.. Ale nezoufej, prijed k nam bydlet do Plzne, naucime te mluvit, myslet a tak vsechno.

Reagovat
risk je zisk

Jj z východu respektivě ze Vsetína. No je pravda, že mluvíme jak debilové ale už jsem si zvykl a kolikrát se i smějem no do Plzně jsem se chtěl jít stejně podívat. Věřím že je to fajn město Jinak jsem taky pyšnej na Zlín

Reagovat
smazaný uživatel

Prijed, zajdem na nefiltrovanou Plzen, pokecame s kopackama a tak.

Reagovat
risk je zisk

No můžeme se domluvit. Ale až ke konci šk. roku. Teď vůbec nestíhám

Reagovat
smazaný uživatel

Jak můžeš být pyšný na GOTWALDOW???Buď nejsi normální nebo nejsi rodilý Vsetíňan

Reagovat
risk je zisk

Nejsem rodilý Vsetíňák. Ale do Zlína jezdím do školy a celkově to město mám rád. Mě jen stačilo co pro lidi udělal Baťa. Jinak celkově se mi to město líbí i hokej je tu skvělý.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, neumim cist. Nejsi.

Reagovat
cetto

Nejen někdy, skoro vždy je to lepší což je dobré si připomínat hlavně před zítřejším testem (tipovačkou) z angliny, kde první dojem je ten, jak mi to zní nejlíp a následně se v tom začnu štourat...

Reagovat
cetto

koho jsi volil?

Reagovat
smazaný uživatel

Prezidenta.

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko by se melo rovnou odhlasit.

PS: Vsadim gate, ze postoupi.

Reagovat
fantomas

Tak fajn.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaky cislo nosis?

Reagovat
fantomas

Ani nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

Máma.

Reagovat
fantomas

Spíš kouknu před nákupem a v mžiku zapomenu.

Reagovat
smazaný uživatel

To patrilo mame, ze ti to nenapsala na papirek. Ta to prece vzdycky vi. U me to tak minimalne je.

Reagovat
fantomas

U mě taky samozřejmě, ale nákou chvíli to vždycky vim i já.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jak to ty mamy delaji???

Reagovat
stas87

gate su malo,prihod nieco hodnotnejsie

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, ja nic nemam.

Reagovat
cetto

No co se týká tipů, tak Kapverdy podle mě prostě postrádají kvalitu na to, aby byly schopny výrazněji zamíchat kartami. I když na druhou stranu, když si vzpomenu, co předváděl Neves v Baníku, tak pokud i zbytek hráčů má podobnou kvalitu, není to ani zdaleka tak slabý tým, jak by se mohlo zdát.

Maroko je sice velký favorit, ale na APN se pravidelně ukazuje, že týmový duch a individuální kvalita jednoho, dvou hráčů jsou přednější, než individuální kvality jedenácti hráčů, jejichž hře ovšem chybí duše. Proto tipuju jejich nepostup, ač bude na první pohled zřejmé, že ten tým má obrovskou kvalitu.

Bafana Bafana mají silný kádr a jejich hra je běhavá, technická, líbivá, podpořená asi nejlepším Africkým golmanem současnosti. Proto věřím v jejich postup z druhého místa a ač bych je rád viděl klidně i ve finále, tak žádné velké zázraky od nich nečekám, ale postup z toho bude.

No a na prvním místě očekávám Angolu, která se jeví jako nejstálejší tým z této skupiny, podávající na Africké poměry dlouhodobě dobré výkony a osobně je tipuji na černého koně soutěže.

Na závěr dodávám video, proč mám JAR tak rád, a proč je Tshabalala jedním z mých 5ti nejoblíbenějších fotbalistů.

http://www.youtube.com/watch?v=26TWzh1fVLI

Reagovat
smazaný uživatel

Kapverdy by měly postoupit ze skupiny. Jejich největší zbraní je relativní soudržnost a sehranost.

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

Me ne.

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

koralo,staraj sa o svoju opicu radsej

Reagovat
smazaný uživatel

Do mamky se mi nenavazej, curaku.

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, bud vklidu, mamce to prej nevadi. A jinak te mam rad, uz se tesim na šáňo.

Reagovat
stas87

hlboko sa jej ospravedlnujem,mozem jej poslat puget?poslal by som aj vino ale viem kde by skoncilo

Reagovat
smazaný uživatel

Mama nepije. Posli puget, ale ne ze myslis na to, jak bys ji pígloval, ty prasaku!

Reagovat
stas87

oukej,kajem sa pred nou,ine myslienky nemam

Reagovat
smazaný uživatel

Oukej, jo abych nezapomnel, sazka byla o šáňo ne o sekt. Nezkousej pak na me naky podrazy!

Reagovat
stas87

hm,ako si vsetko pamatuje...pozicia outsidera mi vyhovuje az bude werder pred hamburkom a na vrch vyhra nordderby uznas potom ze si v takychto stavkach amater a vyseres sa na nich?

Reagovat
smazaný uživatel

To ti muzu uznat uz ted. Prohral jsem snad kazdou sazku. Takze jestli me neporazis, tak na tom taky nebudes nejlip.

Reagovat
stas87

tak to je moja tretia stavka a zatial som vsetky prehral

Reagovat
smazaný uživatel

Mam lepsi procentualni bilanci, z 10 sazek jsem asi jednu vyhral.

Reagovat
stas87

no tak snad uz urvem prve vitazstvo s tebou a rozjedem sa k vyhram

Reagovat
smazaný uživatel

Rozjedes se tak akorat do Tesca pro šáňo. Tvuj zelenej blivajz nema sanci. Muj Rafaelicek to vystrili. Myslim si, ze uz ted vis, ze jsi padnul.

Reagovat
stas87

nikdy to nevzdam!tak ako nasi hraci az nakoniec tych tvojich pristavnych delnikov porazi na hlavu

P.S. zelenej blivajz je tak maximalne vo wolfsburgu...neplet si pojmy

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobre. Aspon bude pokracovat hecovacka. Jdu spat, dobrou noc.

Reagovat
stas87

ak vyhram,prihodis mi k tomu sanu aj slahacu a jahody?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli vyhrajes, tak se ti do toho sana i vyseru.

Reagovat
stas87

a potom kto je tu prasak

dobru noc!

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, bude romantika. Slehacka, jahody, film, pak uvidime co dal..

Reagovat
stas87

pak ta poslem na taxik

Reagovat
smazaný uživatel

Hm to si teda romantik, opijes me, osukas a pak sup na tago..Hm..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

no na to si netrufam ta poslem nadrzaneho domov,opichat potom mozes toho taxikara niekde na kraji lesa,bez svedkov

Reagovat
stas87

koralo,staraj sa o svoju opicu radsej

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem zvědav na skupinu D, všichni budou podceňovat togo a ono postoupí

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa mňa na to majú dobrú šancu, Adebayor je plus a navyše ako som včera videl hrať Alžírsko, nemuselo by to byť nereálne...

Reagovat
smazaný uživatel

Neves zařídí Kapverdam postup

Reagovat
miguel bain

MYslím, že by nezaškodilo přidat ke každému týmu jeden odstavec s nominací, ono se to v těch expreskách hodně ztrácí a pro představu a i osvěžení se to hodí.

Reagovat
božský John

Takže Kapverdy budou nejlíp třetí

Reagovat
smazaný uživatel

A to jako proč?

Reagovat
božský John

Tady panuje nějakej divnej zvyk, že se vyzdvihuje outsider a dělá se z něj adept na postup (v čemkoli, nevim proč) a v drtivý většině případů (nepamatuju, že by se tyhle "předpoklady" někdy naplnily) tenhle favorit-outsider vyhoří

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je to možné no. Akorát to od tebe vyznělo jako,že to "víš".

Reagovat
božský John

No, jestli to dopadne, tak jak píšu vejš, tak se Nando bude pakovat po skupinách,no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak napríklad pred rokom bol veľký favorit Senegal a nezískal ani bod, zo skupiny postupovala Rovníková Guinea. Ja súhlasím s autorom, že Maroko tento rok podá v podstate podobný výkon ako vlani.

Reagovat
božský John

Pokud se pamatuju, tak Rovnikovou Guineu tu nikdo nefavorizoval, což jí coby trpaslíka asi zachránilo

Reagovat
smazaný uživatel

A aký má dopad článok Eurofotbalu na výkon tímu na šampionáte, prosím vás ? Autor sa iba oprel o to, že favorizovaný celok ako napr. Maroko je typovo podobný Senegalu (slabé tímové poňatie hry), a v Afrike sa toto zvykne vypomstiť - nehovorím iba o minuloročnom prípade Senegalu a Maroka, ale aj o súčasnej situácii Kamerunu, ktorý vyradili práve Kapverdy

Reagovat
smazaný uživatel

Jak třeba tipujete togo, páni odborníci?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím, že majú dobrú šancu. Dobré výsledky v príprave a v skupine dva nestabilné arabské tímy

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

Reagovat
božský John

Nadsázka, prosím vás.

Reagovat
smazaný uživatel

nadsázka?

Reagovat
božský John

Nadsázka

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to bylo něco jiného i v tom, že byli domácí, což je velká výhoda.O to se Kapverdy opřít nemohou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co říkáte na soupisku Tuniska?Mě to přijde hodně slabý

Reagovat
smazaný uživatel

Pekný článok Myslím si, že postúpia Kapverdy a Angola, ktorá má výbornú formu v príprave

Reagovat
smazaný uživatel

Bafana bafana

Reagovat
smazaný uživatel

1.JAR

2.Kapverdy

3.Angola

4.Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy bude skupina B?

Reagovat
Stiksxx

1. JAR

2. Maroko

3. Angola

4. Kavperdy

Takhle si to přeju já. Hlavně postup Maroka.

Reagovat
Stiksxx

1. JAR

2. Maroko

3. Angola

4. Kavperdy

Takhle si to přeju já. Hlavně postup Maroka.

Reagovat
smazaný uživatel

1.JAR

2.Maroko

3.Angola

4.Kapverdy

Reagovat
ámoš

Těšim se že uvidíme na turnaji Nevese. Škoda že se ho nepovedlo v český lize udržet dýl, byl vynikající, měl jít do Plzně.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Maroko

2. Angola

3. JAR

4. Kapverdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VojtovaChelsea

Pienaar chybí?

Reagovat
smazaný uživatel

ano, skončil s repre

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, docela obdiv k někomu kdo se zajímá ještě o africký fotbal, já bych na to asi nervy neměl. Sotva stíhám sledovat jeden oblíbený tým

Reagovat
domingo

Diky vsem, jenom k tem Kapverdam: oni jsou outsiderem jenom papirove, ale dokazou se soustredit na klicovy okamziky. Nemyslim si, ze by prave oni byli tim "nejslabsim" na turnaji - jo, neco jinyho by bylo tipovat postup Etiopie nebo Nigeru. Kapverdam bych celkem dost veril ve dvojutkani proti vsem trem protivnikum, a uz z tohohle pohledu je beru prakticky jako rovnocennyho soupere. Ta skupina je proste extremne vyrovnana a muze skoncit uplne jakkoliv, klidne obracene od toho tipu..

Reagovat
smazaný uživatel

A jak vidíš togo?

Reagovat
domingo

Pockej na preview decka, furt

Reagovat
smazaný uživatel

To bude kdy?doufám, že mě nezklameš a nedáč je na poslední místo Jinak jsem se koukal na soupisku tuniska a je to pořádná slabota, to jsem ani netušil, že jsou tak špatný.Asi 5 hráčů z průměrnejch nebo podprůměrnejch evropskejch týmů a jinak neznám hráči

Reagovat
domingo

Po dvou dnech to ma vychazet, ale nabral jsem skluz uz na zacatku, takze to musim jeste vymyslet Pred sampionatem tesne. A Tunisko je dobry, ne tak jako Alzirsko, ale ti hraci fotbal umi, ze je neznas, neznamena ze nejsou kvalitni.. v severni Africe jdou vlastne vsechny zeme posledni dobou touhle cestou, ze se koukaji spis do domaci ligy nez ven.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, ale nevím jestli si vzpomínáš na naši debatu před dvojzápasem Togo vs Gabon.Taky jsi togo podceňoval a jak to dopadlo.Navíc problémem tuniska může být i trenér.Trabelsiho schopnosti nejsou nijak oslnivé

Reagovat
domingo

Rikal jsem ze Gabon je favorit no, coz byl..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nepostoupil.Togo se umí připravit na důležité zápasy, to je jejich výhoda. Třeba kvalifikace na MS 2014-pro togo to neni důležiité tak jako apn, hráli ji s B tymem.Ale na rozhodující zápasy s Keňou či s Gabonem se vždy připravili dobře.Krom toho porazili v přípravě Maroko, severoafrický tým, který se v lecčem podobá soupeřům toga ve skupině.Řekl bych že v zápasech s CIV by v 8 z 10 případů zvítězili sloni, jednou remíza a jednou by togo vyhrálo.myslim že tento zápas bude z těch dvou posledně jmenovaných

Reagovat
domingo

Pro zajemce, hele co jsem nasel Sel by do toho nekdo?

http://afconfantasy.standardbank.com/fantasyfootball/restricted/Dashboard.j

Reagovat
bruchy

¨25 tisíc doláčů by se hodilo

Reagovat
fantomas

Wooo..já určitě.

Reagovat
domingo

Zalozim pak ligu, tady uz je mrtvo, tak pod druhou casti to postnu znova i s kodem

Reagovat
fantomas

Reagovat
bruchy

Reagovat
db18

Reagovat
jv

Určitě bych se přidal.

Reagovat
stas87

aj ja mam zaujem :) potom teda napis viacej pod druhy clanok

Reagovat
Mada

já určitě

Reagovat
smazaný uživatel

zadarmo?

Reagovat
smazaný uživatel

Bafana Bafana

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy bude ta skupina B?

Reagovat
domingo

Dnes k veceru, kolem sedme osme (cca) to hodim do adminu.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw Ghana má výbornú formu, vyhrala dnes s Tuniskom 4:2. Pred pár dňami deklasovala Egypt 3:0, takže to vyzerá pre nich nádejne

Reagovat
smazaný uživatel

Nando

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rel7

Benni McCarthy a Frédéric Kanouté už přestali reprezentovat?

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
cetto

Benni ještě žije?

Reagovat
jv

McCarthy by měl pokračovat v Orlando Pirates, jinak v reprezentaci ještě neskončil, dokonce nastoupil na chviličku v zářijovém přáteláku v Brazílii. Kanouté pak ukončil reprezentační dráhu už po APN 2010.

Reagovat
madridcan

Manucho

Reagovat
smazaný uživatel

co vsichni blbnou s tima Kapverdama , podle me postup Maroko s Angolou a JAR na 3 misě žaludi

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

kde je ta skupina B?

Reagovat
domingo

Finisuju, do pul hodinky to tu mas

Reagovat
smazaný uživatel

promiň, že tě tak ženu, ale....

Reagovat
fantomas

Nemusíš se omlouvat, on to potřebuje.

Reagovat
domingo

Samozrejme ze nemusi, potrebuju nad sebou bic, jinak bych se do ty hospody v zivote nedostal a uz mi volaji nasrani lide, kde jako su. Urcite si mysli, ze "pisu clanek" je nejaka kreativni zaminka pro.. vlastne ani nevim co..

Reagovat
domingo

A v adminu uz to je, takze odted smerujte reklamace nekam jinam

Reagovat
salami

Mikaela Tavarese Kapverdy nepovolávaj? a neni Julio příbuznej?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

1.JAR

2.Angola

3.Maroko

4.Kapverdy

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj, na tuto skupinu se moc tesim. Na Kapverdech jsem od roku 2008 a od te doby jsem videl vsechny jejich domaci zapasy primo na stadionu Varzea a zapasy venku v TV. Musim rict autorum, ze odvadite skvelou praci a temer pod vse co jste napsali se podepisuji. Jen - dvojzapas s Kamerunem ukazal, ze i zaloha Kapverd dokaze drzet krok se svetovymi hvezdami. Napriklad Alex Song hrava v reprezentaci hodne ofenzivneji nez na klubove urovni, nicmene ani v jednom zapase se k nicemu nedostal...

A jedna zajimavost : svetovi treneri si zvou ruzne zacinajici ci nezkusene trenery na staze. To je bezna vec. Real Madrid dostal od UEFA prikaz, ze si na staz maji pozvat jednoho trenera z Afriky. Klubove vedeni nechalo vyber pozvaneho trenera plne na Mourinhovi a ten se rozhodl temer okamzite - Lucio Antunes, trener Kapverd! Podle Mourinha se jedna o trenera se skvelou vizi, ktery odvadi vynikajici praci a tym pod jeho vedenim ma velkou perspektivu. Pro Mourinha je Antunes (podle jeho slov) v soucasnosti nejvetsim prislibem do budoucna ze vsech africkych treneru... Lucio Antunes byl tedy na stazi v Madridu v tydnu od 3. do 12.prosince 2012. Stihl domaci zapas Ligy Mistru proti Ajaxu (4:1) a ligovy zapas ve Valladollidu (Real vyhral 3:2). No a samozrejme pred- i pozapasove treninky, teoreticke pripravy - proste vse. Mourinho mel i po skonceni staze na Antunese jen slova chvaly a Antunes byl z teto zkusenosti nadseny. V jednom z rozhovoru pro RTC (kapverdskou televizi) dokonce rekl, ze s Mourinhem probirali i jednotlive zapasy na CAN 2013...

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
domingo

Reagovat
FC Porto FC

Sestava Kaprverd a JAR?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele