Představení účastníků APN - skupina C

17.01.2013, 16:16
Názory a komentáře
Africký pohár národů v Jihoafrické republice začíná už v sobotu, a je proto nejvyšší čas představit si jednotlivé účastníky. Stejně jako loni jsme pro vás připravili podrobná preview jednotlivých skupin; "céčko" vypadá na papíře poměrně jasně, jelikož se v něm sešel obhájce titulu ze Zambie a znovuzrozená Nigérie. O překvapení se budou snažit Burkina Faso a Etiopie..


ZAMBIE (Hervé Renard)

Obhájit titul bývá mnohem těžší než ho získat poprvé - to platí i pro zavedené týmy s takřka nekonečnými možnostmi, natož pro outsidery jako Zambie. Chipolopolo dokázali loni vytáhnout z pozice nenápadného černého koně absolutní maximum a pod vedením přísného trenéra Hervého Renarda okradli ve finále o zlato favorita z Pobřeží slonoviny, a to symbolicky jen kousek od místa, kde v roce 1993 přišla při letecké havárii o život jejich prakticky kompletní tehdejší reprezentace. Mistrovská kocovina však umí být pořádně nepříjemná, a proto klíčová otázka zní - co od Zambie vlastně letos čekat?

Přednosti: Velkou výhodou je samozřejmě už jen fakt, že se podařilo domluvit na další spolupráci s koučem Renardem. Francouzský lodivod se v Africe zapsal jako muž, který až fanaticky lpí na fyzičce svých svěřenců, prosazuje extrémně nepříjemný brejkový styl hry, svoji úspěšnou sestavu prakticky nemění, a vynáší mu to úspěchy. Navíc nelze říct, že by měl hlavu v oblacích - bezprostředně po loňském slavném finále totiž prohlásil, že ač byla jeho Zambie nejlepším týmem šampionátu, rozhodně se nedá říct, že by byla nejlepší na celém kontinentu. Právě pokoru potřebuje v podobné situaci bez výjimky každý tým, a Renard je zárukou toho, že z kabiny Chipolopolo nikam nezmizí. Zmiňované spoléhání na osvědčenou sestavu a styl dovedl u Zambijců takřka k dokonalosti - tento tým je pohromadě už od útlého věku, a přestože postoupil na pátý Pohár národů v řadě, jen třem hráčům v celém kádru je 30 nebo více let (a co se základní sestavy týče, platí to pouze pro teprve třicetiletého kapitána Katonga). To s sebou samozřejmě nese obrovskou výhodu v sehranosti; jedinou změnou ve startovní jedenáctce by měla být pozice levého beka, kde veterána Josepha Musondu už v přípravě plynule nahradil teprve devatenáctiletý Emmanuel Mbola z Porta (a i ten už jede na svůj druhý Pohár národů, a v reprezentaci má na kontě stěží uvěřitelných 32 startů!). Chipolopolo využívají zažitý systém 4-4-2 se skálopevnou obranou, kterou vedle nadprůměrného gólmana Mweeneho vede skvělá stoperská dvojice z TP Mazembe, Stophira Sunzu - Hijani Himoonde; hlavní zbraní týmu jsou pak smrtící brejky, což potvrzuje i fakt, že loni měli Zambijci vůbec nejnižší průměrné procento držení míče ze všech účastníků šampionátu (!). Sehranost, tuhá defenziva a brutálně efektivní přechod do útoku (v němž má prsty zejména Rainford Kalaba, vedle Sunzua nejkvalitnější hráč celého týmu - mimochodem jde o dalšího vyslance z Mazembe), to budou i letos hlavní zbraně Renardových koní.

Slabiny: Zambie je týmem, který dokáže načasovat svoji formu přesně na okamžik lámání chleba; to se všeobecně ví a Chipolopolo z toho mohou těžit. Bude to však letos stačit? Forma obhájců titulu totiž je, mírně řečeno, strašidelná - od velkého gabonského finále vyhráli z deseti pokusů pouze třikrát, přičemž ani jednou nevstřelili víc než jeden gól (celkově skórovali všehovšudy čtyřikrát, a v posledních čtyřech utkáních ani jednou) a na kontě mají porážky od Saúdské Arábie, Tanzánie či Angoly. Právě zoufalá produktivita v útoku může být stěžejním kamenem úrazu - loni byla souhra mezi rychlonohým mladíkem Mayukou a zkušeným Katongem (oficiálně nejlepším hráčem turnaje) perfektní, letos se však oba borci potýkají s horší formou a zejména Mayukovi přesun do Evropy zatím daleko spíše uškodil než pomohl. Ani samotný fakt, že Chipolopolo dostanou šanci zlaté medaile obhájit, rozhodně nebyl samozřejmostí - Uganda byla v kvalifikačním dvojutkání lepším celkem a nakonec vypadla až po nekonečném penaltovém rozstřelu. Renard už nemůže spoléhat na moment překvapení, a nakonec je tak klidně možné, že Zambijcům zkrátka došla "šťáva" a na jihoafrickém mistrovství se předvedou jako impotentní celek, který tvrdě narazí na to, že jej ostatní dávno "přečetli". Kromě útoku je navíc problematický i střed zálohy; Chansa se Sinkalou nejsou hráči, kteří by oplývali nadprůměrnou kvalitou či spolehlivostí.

Nejzajímavější hráč: Stophira Sunzu (TP Mazembe)
Teprve třiadvacetiletý Sunzu je jedním z nejslibnějších (a už nyní nejlepších) stoperů kontinentu. Zájem, který se kolem šikovného obránce rozhořel v Anglii, není náhodou - Sunzu je hráčem prakticky bez slabin, skvěle diriguje celou defenzivu, je prakticky nemožné přes něj přejít, a jeho pouhá přítomnost na hřišti automaticky pomáhá ostatním k lepším výkonům. Loňský Pohár národů nepoznal lepšího hráče, a přidáte-li k tomu proměněnou vítěznou penaltu ve finále, je jasné, že na oporu Mazembe bude letos upřeno mnohem více pozornosti. Dokáže se s ní Sunzu vypořádat? Nepochybujte o tom.

Tip na sestavu: Kennedy Mweene - Davies Nkausu, Stophira Sunzu, Hijani Himoonde, Emmanuel Mbola - Chisamba Lungu, Isaac Chansa, Nathan Sinkala, Rainford Kalaba - Christopher Katongo, Emmanuel Mayuka

Co očekávat, na co se připravit: Nejdůležitější otázkou nakonec zůstává motivace týmu. Renard dával pečlivě, rok po roku dohromady celek, který svůj vrchol zažil loni na rovníku, a přestože jeho jedenáctka je stále v ideálním fotbalovém věku, není jisté, že v sobě najde dostatek síly upnout se k metě, kterou se jí už (navíc teprve před rokem) podařilo dobýt. Odepisovat Zambijce by však bylo stejně pošetilé jako předpokládat, že je soupeři opět podcení - jestli kvalifikace s Ugandou něco ukázala, je to fakt, že tenhle tým se zkrátka nikdy nevzdává; hráči v zelenočerných dresech mají podle všeho nervy z oceli. Renardův soubor obětavých bojovníků se bude muset vypořádat se zrádnou skupinou a pozicí papírového favorita, která však zcela neodpovídá realitě (Burkina Faso i Nigérie nejsou kvalitativně horší, a Etiopie zůstává velkou neznámou); mým tipem je, že v "céčku" ještě využijí svoje přednosti a do vyřazovacích bojů postoupí. Tím by však jejich pouť měla zároveň skončit.


NIGÉRIE (Stephen Keshi)

Po peripetiích s netrpělivými výměnami trenérů a hrubě neuspokojivými výsledky, korunovanými fiaskem v posledních kvalifikacích jak na Pohár národů, tak na mistrovství světa, převzala nigerijské mužstvo bývalá hráčská legenda Stephen Keshi, provedla radikální řez a integrovala do týmu řadu neznámých fotbalistů z domácí soutěže. A výsledky jí zatím dávají za pravdu - omlazené mužstvo působí opět hladovým a nebezpečným dojmem, a postup do Jihoafrické republiky si zajistilo drtivou výhrou 6:1 nad Libérií.

Přednosti: Keshiho ozdravná kůra zatím funguje, a to je u týmu, který v posledních letech působil nekonzistentním, nudným a nezaujatým dojmem, samo o sobě výrazné plus. Bude to však stačit na první kontinentální trofej po dlouhých 20 letech? Ve vyjmenovávání předností musíme začít tou vůbec nejzásadnější, jíž je jasný herní systém; Nigérie, která odjakživa platila za potvrzení stereotypu o subsaharských týmech spoléhajících prakticky pouze na individuality, najednou vypadá na hřišti mnohem vyváženěji a celkově nebezpečněji, neboť hráči přesně ví, co mají hrát. Keshi vlastně neměl ani jinou možnost - současná generace postrádá zářivé talenty těch minulých (vždyť největší hvězdou týmu je dělník středu pole John Obi Mikel), a bylo proto potřeba zapracovat na týmovém pojetí. Podívejte se na naši předpokládanou sestavu - hvězdných jmen je v ní skutečně minimum, a jediným hráčem, který splňuje zároveň předpoklady zkušenosti a (alespoň v lokálních poměrech) zářivé kariéry, je kapitán Joseph Yobo. Entuziasmus, dravé mládí a hlad po úspěchu budou velkými zbraněmi Orlů; v Yobovi mají navíc přirozeného vůdce a dirigenta obrany, Mikel se v Chelsea zařadil mezi ty lepší defenzivní záložníky, a Igiebor může být tím, kdo z rozsypané zálohy konečně udělá homogenní celek. Kapitolou samou o sobě pak je útok - jak hrotový zabiják Emenike, tak oba křídelníci Moses s Musou představují víc než důstojné pokračování dlouhé a slavné tradice skvělých nigerijských forvardů.

Slabiny: Způsob, jakým Keshi se svým úkolem naložil, však s sebou samozřejmě nese i určitá rizika, z nichž tím vůbec největším je nezkušenost. Kromě Enyeamy s Yobem nepřesáhl žádný z nominovaných třicítku; Mikelovi je pětadvacet, a je nejen nejstarším záložníkem v kádru, ale také třetím nejstarším členem základní sestavy. To je samozřejmě dvojsečná zbraň, jejíž výhody a rizika nejsou ničím neznámým - buď převáží faktor nadšení a touhy po úspěchu, nebo zodpovědnosti a vyzrálosti (a podle toho Nigérie buď uspěje, nebo ne). Dalším výrazným problémem pak je tým samotný - Keshi nominoval hned šestici mladíků z domácí ligy, a přestože jistotu základní sestavy by měl mít pouze jeden (Oboabona), dá se na tomto faktu ilustrovat, že Orli zkrátka ve prospěch týmu hodili individuální kvalitu přes palubu. Nominačním sítem neprošel dlouhý zástup hráčů, bez nichž si předcházející trenéři nedokázali Nigérii představit - namátkou Taiwo, Martins, Apam, Odemwingie, Shittu, Aiyegbeni, Kaita, Kalu Uche, Etuhu, Ameobi, Utaka.. Nebyl Keshiho řez přece jen příliš radikální? I když Taiwo zapomněl svoji světovou formu kdysi dávno v Marseille, pořád jde o jistější (a zkušenější) volbu než talentovaný, leč roztěkaný a v obraně naivní Echiejile, a co se zálohy a útoku týče, lavička náhradníků rozhodně nevypadá bůhvíjak impozantně. Pak je tu Onyekachi Apam - jistě, primárně jde o stopera, ale Nigérii zoufale tlačí pozice pravého beka, s níž má zaměstnanec Rennes nezanedbatelné zkušenosti. Takto se budou spoluhráči muset spolehnout buď na Egwuekweho (který zde odehrál většinu přípravných zápasů, ale rozhodně nepůsobil zrovna oslňujícím dojmem), Oboabonu (který by v takovém případě uvolnil své místo ve středu obrany Efe Ambrosemu), nebo nevyzkoušeného mladíčka Omerua. A na závěr je třeba zmínit post brankáře - Vincent Enyeama od přestupu do Lille totálně vypadl z herního vytížení a tím pádem i formy, a přestože odchytal všechny čtyři kvalifikační zápasy (a rychle se vrátil hostovat zpět do Izraele), v přípravě před šampionátem jej z klece už vystrnadil momentálně spolehlivější Austin Ejide.

Nejzajímavější hráč: Nosa Igiebor (Real Betis)
Nefunkční záloha byla vždy velkým problémem Nigérie - alespoň od chvíle, co s fotbalem skončil legendární Jay-Jay Okocha. Trenéři se nejprve snažili vyřešit tuto situaci stavěním co největšího množství útočníků, což samozřejmě nefungovalo; nevyšly ani pokusy svěřit kreativní roli Johnu Obi Mikelovi nebo etablovat v sestavě nadějného Lukmana Harunu. Keshi se rozhodl vsadit na Nosu Igiebora, a přestože krajánek ze španělského Betisu postrádá Okochovu fotbalovou genialitu, zatím to vypadá, že rozhodně nejde o střelu vedle; Igiebor se ve středu nigerijské zálohy rychle adaptoval a přirozeně převzal roli jejího tmelícího elementu, základního stavebního kamene, který dokáže dát rozhárané hře řád (a navíc přidává velmi slušnou střelu). Pokud má Nigérie v Jižní Africe uspět, musí jí šlapat záloha - a k tomu je potřeba, aby se Igiebor předvedl v nejlepším světle.

Tip na sestavu: Austin Ejide - Azubuike Egwuekwe, Godfrey Oboabona, Joseph Yobo, Elderson Echiejile - John Obi Mikel, Nosa Igiebor, Nwankwo Obiorah - Victor Moses, Emmanuel Emenike, Ahmed Musa

Co očekávat, na co se připravit: I přes zřetelné problémy, které budou Orli muset překonat, vypadá jejich tým poměrně slibně a nemám důvod mu nevěřit. Otazníků nicméně zůstává hodně - problematickou situaci v bráně a na obou krajích obrany už jsem rozebral výše, takže zde můžeme ještě zmínit pozici třetího středního záložníka vedle Mikela s Igieborem, kde mají přibližně stejnou šanci Nwankwo Obiorah z Padovy a Ogenyi Onazi z Lazia (nebo si Keshi troufne vsadit na domácí hvězdičku Ejike Uzoenyiho?). Keshi, který si udělal trenérské jméno na lavičce Toga, vyznává rychlý a svižný systém 4-3-3 s pevnou zálohou a smrtícím trojzubcem vepředu - právě útočné výpady Mosese a Musy a střelecký apetit Emenikeho budou největšími zbraněmi Orlů. Nigérie se vždy řadila k nejsilnějším týmům kontinentu (a tedy i největším favoritům Poháru národů), proto může být osvěžující, že se od omlazeného týmu plného neznámých tváří až tolik nečeká - jistě, soupeři si dají velký pozor (přece jen se pořád bavíme o Nigérii), ale souhra vířivé zálohy s přímočarým a jedovatým útokem může protivníky i tak nepříjemně zaskočit, což platí i pro fakt, že toto mužstvo působí (zejména díky Igieborovi s Musou) mnohem kreativnějším dojmem, než tomu bývalo v dobách nedávno minulých. Pokud vydrží místy vachrlatá obrana, nebudou mít Orli s postupem problémy.


BURKINA FASO (Paul Put)

Burkina Faso je zvláštní tým. Její hráči jsou rozeseti po všech koutech světa, ofenzivní vozba skýtá talent, který jim může většina Afriky závidět, postup na Pohár národů nebývá pro Hřebce problémem, ale když jde do tuhého, hráči se zpravidla sesypou a opouštějí bojiště zadním vchodem se skloněnými hlavami. Je Paul Put tím pravým mužem, který dokáže z potenciálu Burkiny vydolovat maximum?

Přednosti: Možná ano. Nic proti panu Paulu Duartemu - jeho čtyřleté angažmá u burkinského týmu rozhodně nebylo nějakou přehlídkou neúspěchů - nicméně pohled na Hřebce na minulém šampionátu byl jednoduše žalostný. Propustná obrana, "hurá" útok, nulová taktika a organizace hry - to vše dokázaly skrýt pouze čas od času individuální záblesky Alaina Traorého nebo Jonathana Pitroipy. Put tak dostal za primární úkol dát týmu řád, a výsledky ukazují, že mu to jde skvěle - zejména obranná činnost šla pod jeho vedením výrazně nahoru. Kouč, který si udělal jméno u podceňované reprezentace Gambie, již dokázal vytáhnout o několik fotbalových pater nahoru, stmelil Hřebce v zodpovědný tým, který už čtyři zápasy v řadě nedostal branku (a byly z toho třeba výhry nad Togem a Demokratickou republikou Kongo). Obrana se opírá o heroické výkony stopera Koného a štítového záložníka Kaborého, které doplňují další etaloni - beci Panandétiguiri s Koulibalym, druhý stoper Koffi a robustní středopolař Rouamba. Nejde o hvězdná či bůhvíjak kvalitativně vyčnívající jména - Put je však dokázal spojit dohromady a sehrát tak, že nebude-li třeba provést nějaký akutní zásah, můžete předpokládat, že defenzivu Burkiny nepoznáte. A pak je tu samozřejmě skvělý útok, či - lépe řečeno - ofenzivní záloha: Alain Traoré i Jonathan Pitroipa disponují fantastickou kopací technikou a velkou gólovou potencí (ano, letos to platí dokonce i pro Pitroipu). Traorého jmenovec Abdou Razak, skrytý před zraky širší veřejnosti v polské lize, pak má potenciál hvězdné duo adekvátně doplnit.

Slabiny: Zní to jako rouhání - a jsem si jistý, že fanoušci Hřebců by to tak (smrtelně vážně) brali - ale nedá mi nezmínit jméno Moumoni Dagana. Jasná jednička v burkinském útoku sice v úspěšně bojuje v katarské lize a v reprezentačním dresu pravidelně terorizuje slabší soupeře, ale v konfrontaci s elitou už několik let zaostává; Put bude přitom od svého nejlepšího kanonýra potřebovat velké výkony. Už dvaatřicetiletému matadorovi navíc příliš nepomáhají ani Traoré s Pitroipou, kteří jsou zvyklí hrát převážně na sebe, a Dagano tak vypadá na hrotu útoku často odstřižený - což je pozice, se kterou má problémy. Jeho náhradník Aristide Bancé navíc nikdy nebyl vyloženě gólovým hráčem, a Burkinu tak nakonec může zradit právě její největší zbraň, totiž útok; jestliže belgický kouč zapracoval na obranné fázi, ta útočná stále výrazně stojí na individualitách, a to se už dříve ukázalo jako velký problém. Dalším faktorem je extrémně úzký kádr - kromě středního záložníka Nakoulmy (a možná jeho kolegy Raba) zoufale chybí kvalitní lavička, a třeba v defenzivě prakticky žádní náhradníci ani nejsou (zatímco v bráně ke třem "dvojkám" chybí jasná jednička...). Burkiňané navíc postrádají týmovou a vítěznou mentalitu, a jelikož je jejich lodivod daleko spíše výborným stabilizátorem týmu než motivátorem s náturou šampiona, je docela dobře možné, že západoafrický tým bude pod tlakem očekávání opět bojovat především sám se sebou.

Nejzajímavější hráč: Charles Kaboré (Olympique Marseille)
Nejlepším hráčem týmu je Alain Traoré, který se klidně může stát velkým hitem celého šampionátu; vybírat jej nebo Pitroipu by však nemělo příliš cenu, protože kromě toho, že jsou fanouškům už dobře známí, hrají v reprezentaci na též pozici a úrovni jako v klubu. Pro Kaborého to tak docela neplatí. Zatímco post defenzivního štítu je jeho primární úlohou i v Marseille (ačkoliv už zaskakoval na více místech v obraně i záloze), v kvalitě hry leží zásadní rozdíl - jednoduše řečeno, Kaboré na Marseille nemá. Ne v této situaci, kdy klub bojuje o titul a potřebuje silné, spolehlivé hráče; burkinský univerzál sice dává na odiv dobrou kopací techniku a cit pro míč, ale je slabý v soubojích, alibistický a bojácný. Oblečte ho však do národního dresu, a nestačíte se divit - z mladého fotbalisty je najednou zodpovědný a obětavý lídr mužstva. Přesvědčte se sami.

Tip na sestavu: Daouda Diakité - Mady Panandétiguiri, Mohammed Koffi, Bakary Koné, Paul Koulibaly - Charles Kaboré, Florent Rouamba - Abdou Razak Traoré, Alain Traoré, Jonathan Pitroipa - Moumoni Dagano

Co očekávat, na co se připravit: Bylo by pošetilé odepisovat Burkinu z boje o postup; Hřebci na druhé místo se svým agilním, rychlým 4-2-3-1 jednoznačně mají, čemuž nahrává i situace ve skupině. To pro ně může být výhoda - největší tlak leží logicky na obhájcích titulu ze Zambie a tradiční velmoci Nigérii, a Burkiňané tak mohou útočit ze zadních pozic, což by jim mělo vyhovovat. Na druhou stranu všichni dobře víme, jak jsou Hřebci náchylní ke kolapsu v okamžicích lámání chleba - pro postup bude potřeba podávat konstantně velmi dobré výkony od začátku do konce, a i přes Putovu nejlepší snahu pochybuji, že jsou něčeho takového schopni. Klidně se tak nakonec může zopakovat loňský kolaps.


ETIOPIE (Sewnet Bishaw)

Etiopie je vedle Kapverd v mnoha ohledech nejzajímavějším celkem šampionátu - nejde sice o nováčka, ale zlaté období mají Antilopy dávno za sebou a fanoušci napjatě čekají, jak se nová generace předvede letos. Pod vedením domácího kouče Sewneta Bishawa je nenápadný tým na vzestupu - kromě postupu na Pohár národů po dlouhých 41 letech mají velmi dobře rozehranou i kvalifikaci na mistrovství světa - a přestože druhý kontinentální titul (prvního dosáhli v roce 1962) je pouze zbožné přání, pasovat Etiopany do role "otloukánka" turnaje by se mohlo zle nevyplatit.

Přednosti: Hráči oblékající zeleno-žluto-červený dres nejsou všeobecně známí, ale to by nás nemělo přimět k jejich podceňování. Etiopie se na šampionát dostala přes kvalifikační dvojzápas se Súdánem, a právě Súdán Antilopy v mnohém připomínají - i oni staví takřka výhradně na borcích z domácí ligy, když většinu sestavy tvoří hráči dvou nejlepších týmů St. George a Dedebit, i oni vyznávají sehraný, nepříjemný herní styl v rozestavení 4-3-3, a jestliže loni Súdánci překvapili postupem do čtvrtfinále, není vyloučené, že se Etiopanům letos povede totéž. Jejich největší zbraní bude samozřejmě efekt překvapení - Bishawův tým vlastně nikdo pořádně nezná a neví, na co se má připravit. Na hřišti by se měl outsider spoléhat jak na úderný útočný trojlístek Girma - Said - Kebede, přičemž zejména první dva jmenovaní představují díky své sehranosti a střeleckému apetitu velké nebezpečí, tak na spolehlivého kapitána Debebeho a rozehrávače Hintsu; maličký, ale urostlý a nebojácný stoper Debebe udělal v přípravě na šampionát takový dojem, že jej tanzanský protihráč Samatta přirovnal k Johnu Terrymu, a Hintsa řídí hru zálohy (a potažmo celého týmu) z pozice klasické "šestky", dispečera operujícího těsně před obrannou linií.

Slabiny: Etiopané jako jednotlivci mohou překvapit, ale je poměrně "bezpečné" očekávat, že se tomu tak (alespoň do nějaké větší míry) nestane: tito hráči nepostrádají kvalitu, ale ani jí bůhvíjak neoplývají. Jejich herní styl založený především na odhodlání a obětavosti může být pro nezaujaté fanoušky zajímavým zpestřením (Antilopy na rozdíl od jiných outsiderů hodně a rády útočí a často nechávají okénka v obraně, což se ukázalo i v kvalifikaci proti Súdánu, kde postoupily s konečným skóre 5:5 ze dvou zápasů), ale proti mnohem lépe organizovaným a defenzivně zodpovědnějším protivníkům jde spíše o nevýhodu. Pak je tu také faktor geografického prostředí - Addis Abeba, místo domácích zápasů reprezentace, je nejvýše položeným hlavním městem Afriky, a právě o tuto výraznou výhodu bude Etiopie na šampionátu ochuzena. Největší slabinou však samozřejmě zůstává prostý fakt, že Bishawův tým prostě a jednoduše není tak dobrý jako jeho oponenti.

Nejzajímavější hráč: Saladin Said (Wadi Degla)
Bude-li na konci února Etiopie oslavována jako jedno z nejpříjemnějších překvapení šampionátu, můžete se vsadit, že klíčovou roli sehraje Saladin Said. Největší hvězda týmu je silným útočníkem s výborným střeleckým instinktem, který přesně ví, kam si na hřišti stoupnout, a jeho spolupráce s Adane Girmou stojí za většinou vstřelených gólů. Vyslanec egyptského celku Wadi Degla (a tudíž jeden ze dvou legionářů) má všechny předpoklady pro to, aby na hrotu etiopského ofenzivního trojzubce způsoboval horké chvilky překvapeným obranám soupeřů.

Tip na sestavu: Sisay Bancha - Seyoum Tesfaye, Degu Debebe, Alula Girma, Abebaw Butako - Addis Hintsa, Asrat Megersa, Minyahil Teshome - Adane Girma, Saladin Said, Getaneh Kebede

Co očekávat, na co se připravit: Živelný herní styl v pohyblivém systému 4-3-3, brejkové útoky, dost možná zajímavé výsledky - a také šance na postup, která je zřejmě vyšší, než většina veřejnosti očekává. Odhadovat umístění Etiopie je nesmírně těžký úkol; málokdo ji vůbec kdy viděl hrát, a přestože se fanoušci (stejně jako tomu bylo loni s Botswanou) rozhodně neváhají podělit o svoje pocity a prognózy, rozhodovat se bude skutečně až na hřišti. Etiopie je pro mě osobně největší neznámou celého šampionátu - nelze ji ani přirovnat k některému z podobných týmů na základě hráčského somatotypu, společné etnicity či koloniálního dědictví. Nechme se zkrátka překvapit - já tipuji, že nás Antilopy příjemně překvapí, nevyhoří, ale na postup to stačit nebude.


Tipy na pořadí:

Dominik Zezula:
1. Nigérie
2. Zambie
3. Etiopie
4. Burkina Faso

Tomáš Daníček:
1. Nigérie
2. Zambie
3. Burkina Faso
4. Etiopie

I ve skupině C jsme se v redakci shodli na postupujících - tentokrát by k překvapení dojít nemělo a Nigérie se Zambií by si měly první dvě místa pohlídat. Týmy Burkiny a Etiopie nicméně patří k nejzrádnějším a nejhůře předvídatelným vůbec, a pokud by jeden z nich do čtvrtfinále nakonec proklouzl, nebyl by to až takový šok - jenže na čí úkor? Nigérie si další selhání dovolit nemůže, a co teprve Zambijci, kteří před rokem (a navíc rozhodně ne náhodou) vybojovali zlaté medaile? Věčný černý kůň z Burkiny, kousavý etiopský outsider, do nové éry vstupující velmoc a obhájce titulu - tahle skupina je rozhodně jednou z těch zajímavějších..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (116)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Keď som videl hrať Zambiu proti Nórom, bol som vyslovene ohúrený, lebo taký pohyb v strede poľa, aký mali, som u Afričanov už dlho nevidel - dokázali krásne kombinovať na malom priestore. len čo z toho, keď tá efektivita a v podstate i vypracovávanie šancí je mizerné...

Reagovat
domingo

Ten zapas jsem nevidel, ale kombinovali ve stredu pole? Tak to jsem hodne zvedavej

Reagovat
smazaný uživatel

zambie podla mna neobháji titul

Reagovat
smazaný uživatel

už se těšímna déčko!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A ako, panečku Len celý problém bol v tom, že sa dostali po šestnástku a tam to všetko končilo. Za celý zápas možno tri dobré šance, takže tá herná prevaha sa im veľmi nevyplatila.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a nevíte kdy bude los kvalifikace na APN 2015?Nebo alespoň postupový klíč?domigo nevíš?

Reagovat
domingo

Sleduj wiki, tam se to vetsinou objevi okamzite. Zatim tam nic neni..

http://en.wikipedia.org/wiki/2015_Africa_Cup_of_Nations

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak perfektní článek

Reagovat
cetto

Burkina Faso - žhavý adept na černého koně. Mají pro to všechny předpoklady

Reagovat
Paul Anka

to jsem si říkal minulý rok taky a celkem propadák

Reagovat
Liquid

1.Zambie

2.Burkina Faso

3.Nigérie

4.Etiopie

Reagovat
smazaný uživatel

domingo diky!

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím,mohl by mi někdo poradit,kde najdu sestavy všech účastníku APN?

Reagovat
domingo
Reagovat
smazaný uživatel

Díky moc :)

Reagovat
cetto

Pro mě je jednoznačným favritem této skupiny Burkina Faso. Individuální kvalita Pitroipy s Traorem je prostě příliš vysoko na to, aby propadli. Na druhé místo tipuju čistě díky kvalitě kádru Nigérii. Třetí Zambie bude ráda, že je ráda a i ta čtvrtá Etiopie jim celkem zatopí

Reagovat
domingo

Na druhou stranu tam ta individualni kvalita byla uz loni, a jak to dopadlo, vsichni vime

Reagovat
smazaný uživatel

1.Nigéria

2.Zambia

3.Burkina Faso

4.Etiópia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
aurelio

neverím, že by to mohlo skončiť nejako inak

Reagovat
Talker

Byl bych rád, kdyby vypadla Nigérie... Jinak fantíku a Domingo, pěkná swot analýza

Reagovat
domingo

Kde vidis swotku prosimte

Reagovat
Talker

Dopíči, jsem idiot, poslední dobou zapomínám, že "OT" je externí část... Ale i tu bych tam někde určitě našel (vliv prostředí)

Reagovat
domingo

Vubec nevim o cem mluvis, asi uz jses na tom Kavkaze moc dlouho a zapomnels cesky

Reagovat
smazaný uživatel

Pánujete i nějaké preview k jednotlivým zápasům?

Reagovat
domingo

Bude to stejnej format jak loni, tj. po kazdym hracim dni vyjde souhrn zapasu a zaroven preview na dalsi den.. pred prvnim dnem nebude nic, na hlavni strance zustane preview decka, takze diskuse bude tam..

Reagovat
smazaný uživatel

*plánujete

Reagovat
bruchy

Zambie

Reagovat
smazaný uživatel

Hervé Renard

Reagovat
domingo

Pripominam fantu

http://afconfantasy.standardbank.com

Nejaky detaily:

- nazev ligy je EUROfotbal, kod je 10524364652200

- ted je tam 15 lidi. hlaste se kdo chcete, the more the merrier, ale napiste pak svuj nick, at v tom neni bordel (message board je primo na strance ligy)

- je to dost divna fanta, 3 prdele volnych prestupu a hraci nemaji zadny cenovky, takze si z toho kazdy muze udelat all-star dle libosti ..bodovani je taky divny, ale co uz no, jina neni

- co vymyslet nejakou cenu pro viteze, at to ma pridanou hodnotu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jóó to je ta fanta.? Hra na pc pro kluky. Aha.

Reagovat
db18

ale sám ho nenapíšeš

Reagovat
domingo

ja jsem admin, ja nemusim

Reagovat
fantomas

Vitezi muzem za odmenu vyseknout poklonu v poslednim clanku.

Reagovat
domingo

Reagovat
Mada

paráda

Reagovat
smazaný uživatel

co trepes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Na tuhle skupinu se nejvic tesim ja..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Burkina Faso

Reagovat
mickey mouse

Nejsympatičtější skupina turnaje. Moc bych přál postup Burkině Faso, nejlépe na úkor Nigérie. Jinak, jak to vypadá s Yakubuem? Má šanci si v reprezentaci ještě kopnout?

Reagovat
domingo

Tezko, Keshi tyhle stary hvezdy proste odstrihl..

Reagovat
smazaný uživatel

Adebayor-nejlepší střelec APN 2013

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Za fantu

Reagovat
smazaný uživatel

1.NIgeria

2.Burkina

3.Zambia

4.Etiopia

Reagovat
smazaný uživatel

Burkina Faso a Zambie snad postoupí

Reagovat
stas87

vincent chytat nebude? ja uz si skladam tim ale jediny otaznik su pre mna brankari

Reagovat
aurelio

Khune alebo Mweene

Reagovat
stas87

khune je medialne dost znamy ale ci ma aj taku kvalitu...enyeama bol vzdycky dobry v FM a agassu poznam z nemecka

Reagovat
domingo

Khune kvalitu samozrejme ma, problem je, ze velkou kvalitu maji i utocnici, kteri budou hrat proti nemu Enyeama je 50/50 pro me.

Reagovat
aurelio

Mne sa na MS 2010 veľmi páčil. Enyeama je tiež super, ale čudujem sa, že ho tu netipujú ani len do zostavy. Agassa sa mi nikdy nezdal byť kvalitným brankárom. Možno ešte prekvapí niekto z arabského severu, ale v tých sa nikto poriadne nevyzná.

Reagovat
domingo

Ejide odchytal pratelaky a byl vyborny, zatimco Enyeama v poslednich zapasech v za repre horel jak papir. Ja nevim, je to dost otevreny, kazdopadne sanci maji oba.. a z tech severoafrickych je nejlepsi jednoznacne M'Bolhi, Mathlouthi s Lamyaghrim jsou deravi jak reseto..

Reagovat
stas87

mathlouthi a vlastne aj ten lamyaghri nestoji za nic...takze beriem asi mweeneho

Reagovat
domingo
Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

blbec jeden...na penalty som veril tunisku

Reagovat
domingo

Ja na to musim koukat furt dokola to je fakt umelec

Reagovat
stas87

nemal on este jeden trapas ale v tuniskej lige?mozno si ho mylim ale v nejakej severoafrickej lige bol tiez funny moment

Reagovat
domingo

Ja si vybavim akorat toho borce, co sel slavit ze chytil penaltu a mic se od nej pritom odkutalel do brany, ale to bylo myslim v Alzirsku..

Reagovat
stas87

to bude ono

Reagovat
domingo

Tak Maroko: http://www.youtube.com/watch?v=_6-4vyrtWd8

to neni mozny proste.. jeste jak se bije do prsou

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

este ak sa ta lopta krasne tocila kym presla ciaru..z ceskej ligy si spominam na baranka,hrala opava-cb,on urobil klucku golmanovi a strielal na prazdnu branku..ale v ten den strasne lialo a vo vapne bola velka mlaka,on strielal ale v tej vode sa ta lopta zastavila,on uz frajer bezal pred tribunu sa radovat a z hladiska sa ozvalo:vole hraj!

Reagovat
domingo

To se stalo snad i repre v zapase s nejakym Moldavskem, ze se mic proste zastavil v louzi na brankovy care

Reagovat
stas87

neboli to faorske ostrovy?to je hrozne,uz oslavujes gol a ono hovno

Reagovat
db18

to bylo i nedavno v zápase Nürnberg - Werder, kdy se takhle netrefil Charisteas...

Reagovat
domingo

Chudak Charisteas, jednou za uherskej rok posle mic do brany a on tam ani nedoleze.

Reagovat
db18

v tý sezoně měl zrovna už pět branek (a oprava, nebyl to Werder, ale Wolfsburg )

Reagovat
domingo

Celych 5 branek? To je ale zabijak

Ja ho v Nemecku nesleduju, ale vzdycky kdyz jsem ho videl za Recko, tak mi prisel jako hrozna lemra, zlatej Gekas..

Reagovat
db18

to mně v BL taky - hlavně pak teda v Bayeru...

Reagovat
domingo

Koukam, ze je bez angazma od doby, co skoncil v Panetolikosu, za kterej dal loni dechberouci 4 goly a spadli do druhy ligy.

Reagovat
db18

http://www.youtube.com/watch?v=Q153_ej-fHU a tohle už je trošku jiný soudek, ale taky pěkné zaváhání

Reagovat
aurelio

Alebo Artmedia - Porto, kde Vaščák kontroloval ako "ide" lopta do brány, ale tá ostala v nejakej bahennej kaluži a Vaščáka zvalcoval Pepe, ktorý ho doslova priľahol. Merk bol už vtedy mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, to byl snad Barteska, pokud si dobře vzpomínám.

Reagovat
fantomas

http://www.eurofotbal.cz/video/tunisky-konec-na-apn-8749/

Na to budu vzpomínat hodně dlouho.

Reagovat
fantomas

Aha, shit, to video je už smazaný.

Reagovat
fantomas
Reagovat
domingo

Na tom mym je to videt lip

Reagovat
fantomas

Jn.

Reagovat
fantomas

Prosim vás, domingo mi ted v soukromí prozradil, že se prej ve fantě dávaj body i lavičce, tak s tim kalkulujte..

Reagovat
domingo

Ono staci precist si pravidla

Reagovat
fantomas

To nikdo nečte.

Reagovat
Mada

Díky za upozornění

Reagovat
db18

dobrý... jsem se nemohl rozhodnout, koho nechat na lavičce, tak teď už je to jedno

Reagovat
smazaný uživatel

Není, za lavičku máš bodů jen půlku.

Reagovat
db18

lepší než nula

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je bez debat, jenom to upřesňuju.

Reagovat
db18

...ale kvůli tomu bodování hráčů na lavičce asi odpadává možnost střídání v průběhu kola - co?

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak.

Reagovat
smazaný uživatel

šest změn po každém kole, třicet celkem... je tam v pravidlech ještě něco zásadního co mi uniklo?

Reagovat
domingo

Krátce před startem afrického mistrovství je Demokratická republika Kongo bez trenéra, Claude Le Roy oznámil rezignaci. Důvodem jsou organizační problémy a spory o prémie. Jméno Francouzova nástupce zatím není známo.

Reagovat
smazaný uživatel

Afrika

Reagovat
fantomas

Tak to se ti ta teorie o černym koni pěkně sype.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Pelta jde v korupci proti Paclíkovi: Plzeň nemá čisté svědomí!

tak pan cinklé jaro se veřejne zastává Křetínského, ten šlape vodu, protože nemá žádný důkazy, tak se to snaží uhrát Pelta (jako viditelně nestranný předseda svazu, který je majitelem Jablonce a veřejně se zastává sparty) sám.

Reagovat
smazaný uživatel

1.Zambie

2.Nigérie

3.Burkina Faso

4.Etiopie

Reagovat
smazaný uživatel

Etiopie come on, moje nejoblíbenější africká země, snad se tam někdy podívám. Takže snad budou překvapením, sice se divím, že nevzali Lemessu a Hersiho, ale zase jsem nepočítal s Ibrahimem, už se na Antilopy moc těším!

Reagovat
domingo

100. pro Nigerii s Alzirskem

Reagovat
smazaný uživatel

Ako mimochodom vdíte šance Alžírska ? Videl som ich zápas s JAR a teda mňa vôbec nepresvedčili, že by boli medailovými ašpirantmi.

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Togo , jinak šance alžírska na postup ze skupiny jsou mizivé.Přes Pobřeží a Togo se v životě nedostanou!

Reagovat
smazaný uživatel

Která TV to bude dávat v PP??

Reagovat
smazaný uživatel

eurosport

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je super!!

Reagovat
smazaný uživatel

kdo píše ty články?kdy bude skupina D?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty články píše ten, který je pod nimi uveden jako autor...Alespoň to tak většinou bývá...

Reagovat
domingo

Ja. Decko delam ted, kolem osmy bude hotovy, respektive v devet chci byt na koncerte pak to sluzba vyda vecer.

Reagovat
smazaný uživatel

jo diky, takže třeba ve 22 už si to tu budu moct přečíst?nebo kdy to vydaj?

Reagovat
domingo

Ted jsem to tam hodil, tak cekej

Reagovat
db18

hmm, kdy že se zas oba vrátíte z hospody?

Reagovat
smazaný uživatel

cože?déčko už dneska?tak rychle, už se těším

Reagovat
smazaný uživatel

1. Burkina Faso 2. Nigerie 3. Zambie 4. Etiopie

Reagovat
smazaný uživatel

Články jsou fakt super, klobouk dolů jen se mi nezdá tahle věta o Nigérii "a co se zálohy a útoku týče, lavička náhradníků rozhodně nevypadá bůhvíjak impozantně. " Uche a Ideye jsou podle mě jedni z nejlepších útočníků na střídačce (Jestli teda nebudou v základu)

Reagovat
domingo

..to urcite, je to vztazeny spis k moznostem, ktery Nigerie mohla mit, kdyby nominovala to nejsilnejsi (a pro zalohu to plati urcite). Ale uznavam, ze to vypada blbe, mea culpa.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele