LaLiga - souhrn 37. kola: Cádiz třetím sestupujícím

18.05., 22:55, aktualizováno 19.05., 21:03
Komentáře a souhrny
Fanoušci Cádizu (© AFP)

Cádiz v předposledním kole sestup neodvrátil, doma pouze remizoval bez branek s Las Palmas. Velká přestřelka se konala na půdě Villarrealu, kde padlo osm gólů, o čtyři z nich se přitom postaral Alexander Sørloth. Překvapivě vysokou porážku utrpělo Atlético Madrid, uspěla naopak Barcelona i Girona.

Villarreal CF - Real Madrid 4:4

19.05.2024 19:00

Góly: 39. Alexander Sørloth, 48. Alexander Sørloth, 52. Alexander Sørloth, 56. Alexander Sørloth - 14. Arda Güler, 30. Joselu, 40. Lucas Vázquez, 45+2. Arda Güler

Hráči Realu sice měli v poločase utkání 37. kola LaLigy na hřišti Villarrealu pohodlný třígólový náskok, nakonec ale po divoké stíhací jízdě domácího celku jen remizovali 4:4. Nejprve dvěma trefami zazářil Arda Güler, jenž v nastavení úvodní půle vyslal na bránu svou šestou střelu v ligové kariéře a radoval se ze šestého gólu, po změně stran ho ale dokonale zastínil domácí Alexander Sörloth. Ten přidal k přesnému zásahu z první půle další tři a kromě toho, že málem překazil plány Bílého baletu na rekordní zápis 31. po sobě jdoucího utkání španělské nejvyšší soutěže bez porážky, tak se také osamostatnil na čele tabulky střelců.

Villarreal vyhrál čtyři z posledních pěti zápasů, a stále tak snil o evropských pohárech. K jeho realizaci však nevedla jednoduchá cesta, protože Žlutá ponorka musela naplno bodovat v obou zbývajících kolech a přitom spoléhat na ztrátu Betisu. Domácím se navíc do cesty postavil mistrovský Real, který po kanonádě proti Alavésu prodloužil svou šňůru na 30 ligových zápasů v řadě bez prohry.

Domácí mohli nakročit k přerušení úchvatné série Los Blancos už v šesté minutě, jenže dalekonosný projektil Sörlotha skončil jen na pravé tyči. Změnu skóre tak přinesla první vážnější situace na druhé straně. Po přihrávce Brahima Díaze se ve vápně uvolnil Güler a přízemní ranou do vzdálenějšího rohu branky rozvlnil síť. Na sklonku úvodní půlhodiny bylo v hostujícím táboře ještě veseleji, jelikož se po precizním centru Lucase Vázqueze prosadil hlavou Joselu. Žlutá ponorka se dočkala snížení ve 39. minutě rovněž ze vzduchu, když chyby Daniho Ceballose a přesného pasu Yersona Mosquery využil Sörloth. Jednogólový rozdíl nicméně vydržel pouhou minutu. Zaváhání si tentokrát neodpustila defenziva domácích, a Vázquez si tak k asistenci připsal i přesný zásah. Poločasovou kanonádu Bílého baletu nakonec zakončil ten, kdo ji odšpuntoval. Güler se po další přesné přihrávce pravého beka Realu ocitl osamocený v pokutovém území, příliš se nerozmýšlel a střelou na zadní tyč zvýšil.

Poločasová přestávka gólové hody na Estadio de la Cerámica nepřibrzdila. Jen tři minuty po návratu ze šaten o sobě dal znovu vědět Sörloth, jenž hlavou usměrnil za záda Andrije Lunina centr Gerarda Morena. Norský útočník krátce nato dokonce završil hattrick, když vlastní zblokovaný pokus poslal napodruhé kolem Lunina do sítě. Korunu krále střelců atakující Sörtloth však neměl dost a v 56. minutě po třetí asistenci Gerarda Morena srovnal. Misky vah zpět na stranu španělského mistra mohl v závěru naklonit střídající Rodrygo, jenže ranou z úhlu orazítkoval pouze tyč.

Žlutá ponorka tak neukončila rekordní neporazitelnost Los Blancos a navíc přišla o naději zahrát si v příští sezoně evropské poháry. V posledním kole hraném 25. května vyzve Villarreal Osasunu, Real bude ve stejný den hostit Betis.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Girona FC 1:3

19.05.2024 19:00

Góly: 84. Pepelu (pen.) - 32. Sávio, 58. Artem Dovbyk, 67. Yarek Gasiorowski (vl.)

Hráči Girony porazili ve 37. kole LaLigy trápící se Valencii na její půdě 3:1, nicméně ani tak se jim nepodařilo kvalifikovat se do příštího ročníku španělského Superpoháru, jelikož si druhou příčku v souběžně hraném duelu uhájila Barcelona. Hosté se ujali vedení ve 32. minutě, kdy se zblízka prosadil Sávio. Vítěznou trefu si ovšem po změně stran připsal ukrajinský šutér Arťom Dovbyk, jenž i přes sedmý přesný zásah z posledních osmi utkání přišel o vedoucí postavení v tabulce střelců, když jej v čele vystřídal po čtyřgólovém představení útočník Villarrealu Alexander Sörloth.

Valencie bude chybět v evropských pohárech i popáté v řadě poté, co po čtvrté prohře z pěti ligových zápasů, tentokrát 0:1 na hřišti Realu Sociedad, ztrácela dvě kola před koncem soutěže na první sedmičku osm bodů. V poslední době se nedařilo i Gironě, což pravděpodobně ovlivnilo velké uspokojení z historického postupu do Ligy mistrů. Blanquivermells sice bojovali o post vicemistra Španělska, po dvou zaváháních už ovšem na Barcelonu ztráceli čtyři body.

Stíhací jízdu za soupeřem z Katalánska mohl odstartovat Viktor Cygankov. Ten na hranici půlkruhu napřáhl ke střele, ale rozezvučel pouze brankovou konstrukci. Ukrajinský křídelník měl prsty také v další nebezpečné akci. Všiml si totiž nabíhajícího Dovbyka a adresoval mu přihrávku, na kterou však jeho reprezentační kolega těsně nedosáhl. Na druhé straně obral Arnaa Martíneze o míč Sergi Canós, ale z ostrého úhlu nevyzrál na Paula Gazzanigu. Ve 32. minutě si za defenzivní řady domácích zaběhl neúnavný Cygankov a naservíroval balon do druhé vlny osamocenému Sáviovi, který jej pohodlně doklepl do odkryté sítě.

Po změně stran se přes svého strážce ve vápně uvolnil Iván Martín a předložil milimetrovou přihrávku na zadní tyč, kde už stačilo Dovbykovi pouze nastavit nohu a usměrnit míč na místo určení. V 67. minutě dostal na pravé straně příliš prostoru Cygankov, jehož centr si posléze nešťastně srazil do vlastní branky teenager Yarek Gasiorowski. Netopýrům se nakonec podařilo alespoň snížit a přerušili tím tak gólový půst, který trval již tři ligová utkání v řadě. Postaral se o to proměněnou penaltou Pepelu.

Poslední kolo celého ročníku sehrají oba celky 25. května. Los Che se střetnou se Celtou Vigo, Blanquivermells vyzvou doma Granadu.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - UD Almería 2:2

19.05.2024 19:00

Góly: 29. Cyle Larin, 83. Sergi Darder - 41. Sergio Arribas, 66. Bruno Langa

Hráči Mallorky si i navzdory zaváhání s poslední Almeríí, se kterou v předposledním 37. kole pouze remizovali 2:2, zajistili účast v příští sezoně LaLigy. Přestože se domácí dostali po necelé půlhodině hry do vedení, tak hosté v dalším průběhu stav utkání otočili. Velký podíl na tom měl především Sergio Arribas, jenž k přesné trefě přidal i asistenci. Závěrečné slovo však měl celek z Baleárských ostrovů, kterému krátce před koncem zařídil alespoň bod Sergi Darder. Ten se stal hrdinou posledních týdnů, jelikož před necelým týdnem svým prvním gólem v ročníku zajistil odvrátil Rumělky od prohry v Pamploně.

Dlouhé čekání na potvrzení setrvání v nejvyšší španělské soutěži mohlo skončit v předposledním kole pro Mallorku, která věděla, že jí jedna výhra stačí k tomu, aby si zajistila čtvrtou sezonu v LaLize v řadě. I kdyby se to nepodařilo, případné zaváhání Cádizu, který se nacházel čtyři body pod ní v sestupové zóně, by znamenalo, že Rumělky budou v posledním kole v bezpečí. Na jejich hřiště navíc přijela beznadějně poslední Almería, a kýžené tři body se tak od domácích očekávaly.

Povinné vítězství se však nerodilo vůbec jednoduše, celek z Baleárských ostrovů sice kontroloval hru, ale žádné větší příležitosti nepřicházely. Ve 29. minutě si nakonec domácí pomohli standardní situací. Balon z rohového kopu propadl k Josému Copetovi, ten jej se štěstím tečoval směrem ke Cylu Larinovi, jenž zareagoval pohotově a zakončil do odkryté branky. V závěru prvního poločasu však dokázali Rojiblancos vyrovnat. Skákající centr z levé strany doputoval až na hranici vápna k Arribasovi, který napálil míč placírkou ke vzdálenější tyči.

Po změně stran se hnal za dalším gólem aktivní Larin, nicméně dvakrát v krátkém časovém sledu jej v nadějné pozici obrali o míč skluzem hostující obránci. Kanadský útočník se dostal k zakončení až po přihrávce Vedata Muriqiho, jeho projektil z hranice šestnáctky však fantastickým reflexivním zákrokem vykryl Fernando Martínez. O chvíli později potrestal neproměněné příležitosti Mallorky Bruno Langa. Ten totiž napřáhl zhruba 25 metrů a čistě trefeným přímým nártem napálil balon nechytatelně do vzdálenější šibenice. V 83. minutě se Rumělky dočkaly zaslouženého vyrovnání. Postaral se o to Darder, který se v pokutovém území nejprve šikovně otočil a posléze zakončil placírkou ke vzdálenější tyči.

Mallorca tak sice doma zaváhala a získala jen bod, i ten jí však stačil k záchraně v nejvyšší španělské soutěži. Oba celky sehrají poslední zápas sezony 25. května. Rumělky se utkají s Getafe, Almería vyzve Cádiz.

Více informací k zápasu

Granada CF - Celta Vigo 1:2

19.05.2024 19:00

Góly: 87. Bruno Méndez - 61. Jørgen Strand Larsen, 63. Jonathan Bamba

Jistě sestupující Granada prohrála ve 37. kole LaLigy na vlastním hřišti se Celtou Vigo 1:2. Záchranu neměli před utkáním matematicky jistou ani hosté, ale ačkoliv je k ní mohla dovést souhra výsledků konkurentů, dobrým výkonem ze druhé půle si ji nakonec zajistili sami. Velký podíl na tom měl norský útočník Jörgen Strand Larsen, jenž v rozmezí 61. a 63. minuty zaznamenal gól a asistenci. Na dálku tak jako by vycítil galapředstavení svého krajana Alexandera Sörlotha, který v souběžně hraném utkání čtyřikrát skóroval do sítě Realu Madrid.

Granada chtěla po třech porážkách v řadě obveselit fanoušky alespoň dobrým výkonem. Andalusany ovšem nečekal jednoduchý souboj, jelikož Celtu Vigo porazili od roku 2013 pouze jedenkrát, soupeř se navíc v minulém kole radoval z cenné výhry nad Bilbaem. Bleděmodří měli taktéž o motivaci postaráno, jelikož by se v případě vítězství definitivně vyhnuli hrozbě už i tak málo pravděpodobného sestupu.

Tým z města pod Alhambrou vstoupil do utkání lépe a už v první desetiminutovce musel Vicente Guaita vytasit fantastický zákrok, když reflexivně vyrazil hlavičku Lucase Boyého, která mířila pod břevno a měla i potřebnou razanci. Stejný hráč hýřil aktivitou i nadále. Krátce před odehranou půlhodinou se jako had obtočil kolem obránce a pohotově vypálil. V tomto případě však střele scházela přesnost. Na druhé straně se Marc Martínez zapotil až při pokusu Lucy de la Torreho, když musel pohotově vykopávat jeho přízemní ránu. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Krátce po návratu na hrací plochu zkoušel hostující Iago Aspas přehodit lobem z velké dálky 34letého Martíneze, ten však prokázal zkušenosti a míč po důsledné kontrole nechal spadnout na horní síť. V 61. minutě pak předvedl krásnou narážečku Hugo Sotelo, po níž se mu otevřel volný prostor na přízemní centr, kterým našel ve stoprocentní příležitosti Larsena, jenž se zblízka nemýlil. Urostlý Nor se krátce poté převtělil do role nahrávače, když nabil na gól Jonathanu Bambovi. Domácí sice v samotném závěru snížili zásluhou dorážky Bruna Méndeze, srovnání stavu se však již nedočkali, jelikož Antonio Puertas napálil v sedmé minutě nastavení z pokutového kop břevno.

Granada tak při loučení se španělskou elitou v posledním domácím utkání padla. O bodový zisk zabojuje 25. května na stadionu Girony, Celta Vigo ve stejný den přivítá Valencii.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - UD Las Palmas 0:0

19.05.2024 19:00

Góly: -

Las Palmas remizovalo ve 37. kole LaLigy na hřišti Cádizu 0:0. V závěru první půle se mohli radovat domácí poté, co je do vedení poslal Javi Hernández, nicméně jeho trefa nakonec kvůli předcházejícímu ofsajdu neplatila. Nikomu dalšímu už se rozvlnit síť nepodařilo. Žlutá ponorka tedy nestáhla čtyřbodovou ztrátu na konkurenty z Mallorky a po sezoně opustí španělskou elitu. Naopak tým z Kanárských ostrovů si záchranu definitivně zajistil.

Zachraňující se Cádiz hasil výsledkovou krizi až v závěru ročníku, když z posledních dvou kol odešel po těsných výsledcích 1:0 vždy vítězně. I přesto neměl v boji o setrvání v nejvyšší španělské soutěži zdaleka vyhráno, na 17. přičku totiž stále ztrácel čtyři body. Kapku naděje chtěl udržet i po duelu s utrápeným Las Palmas, které také neprožívalo nejpříjemnější období, jelikož z 15 předešlých utkání triumfovalo jen jednou.

Úvod utkání nabídl klidnější průběh. V polovině prvního dějství se zpoza vápna odhodlal vystřelit domácí záložník Gonzalo Escalante, jenž mířil pouze vysoko nad bránu. Krátce po půlhodině hry si centrovaný míč ve vápně našel Chris Ramos, ani on nevyslal balon mezi tři tyče. Vzápětí se připomněli i hosté. Obránce Sergi Cardona se dostal do zakončení, brankář Conan Ledesma ovšem jeho střelu z otočky dokázal zneškodnit. V závěru se domácí prosadili, gól však kvůli přezkoumání videorozhodčím neplatil.

Po změně stran se do šance dostal hostující Alberto Moleiro, ale jeho obstřel z hranice vápna skončil mimo tři tyče. Několikanásobná střídání na obou stranách pomohla k rychlejšímu tempu hry. Po bezmála polovině druhého dějství se hostům naskytla výborná příležitost, jelikož byl po ostrém zákroku vyloučen domácí stoper Victor Chust. I přes výraznou převahu a obrovské šance v závěru zápasu gól vstřelit nedokázali.

Cádiz tak vybojoval pouze bod a nadobro se připravil o naději na záchranu. Loučení se španělskou elitou proběhne 25. května na hřišti sestupující Almeríe. Las Palmas ve stejný den pohostí Alavés.

Více informací k zápasu

Real Betis - Real Sociedad 0:2

19.05.2024 19:00

Góly: 5. Brais Méndez, 42. Mikel Merino

Real Sociedad zvítězil ve 37. kole LaLigy na hřišti Betisu 2:0. Obě branky padly ještě v první půli, přičemž krátce po zahájení utkání se předvedl parádní exekucí přímého kopu Brais Méndez. Krátce před přestávkou jej na střelecké listině doplnil bývalý hráč Borussie Dortmund Mikel Merino. Domácí byli sice daleko aktivnějším celkem, avšak regulérní gól nevsítili, a definitivně se tak připravili o možnost hrát v příští sezoně Evropskou ligu.

Fanoušky Betisu čekal v předposledním kole lítý souboj o poslední vstupenku do Evropské ligy. Tu ve svých rukou svíral právě Real Sociedad, jenž v minulém kole využil zaváhání zelenobílých a vystřídal je na šesté příčce s náskokem jediného bodu. Domácím se navíc při překvapivé remíze s Las Palmas zranili rovnou dva stabilní hráči Isco a Guido Rodríguez, kteří do klání nezasáhli.

A právě hostům vyšel úvod snově, neboť se hned v páté minutě z přímého kopu, jenž následoval po faulu Johnnyho Cardosa, parádně trefil Méndez. Další minuty patřily jednoznačně domácím, kteří si dokázali vytvořit několik nebezpečných příležitostí. V největší z nich se na konci první půlhodiny ocitl Pablo Fornals, jeho střelu ovšem skvěle zneškodnil obětavým zákrokem jeden z bránících hráčů. Vzápětí pálil z hranice vápna Ayoze Pérez, ani tentokrát ale míč za záda Álexe Remira nedostal. Střeleckou neefektivitu domácích potrestal v závěru prvního poločasu Merino, jenž po přihrávce Mikela Oyarzabala gólem do šatny navýšil vedení.

Manuel Pellegrini poslal do hry ze startu druhé půle čerstvé hráče. I díky tomu si dokázali vytvořit tlak, ze kterého dostali příležitost v podobě pokutového kopu. Tíhu okamžiku na sebe vzal střídající Abde Ezzalzouli, jenže jeho pokus o panenku přečetl brankář Remiro, a nedovolil tak domácím snížit. Na začátku poslední desetiminutovky se El Glorioso konečně podařilo snížit. Gólovou radost však rychle přerušil videorozhodčí, který objevil ruku Péreze.

Real Sociedad si tak v přímém souboji zajistil účast v Evropské lize. V posledním kole ročníku přivítá 25. května Atlético Madrid. Betis si zkusí napravit reputaci ve stejný den s dalším celkem z hlavního města, mistrovským Realem.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Rayo Vallecano 3:0

19.05.2024 19:00

Góly: 3. Robert Lewandowski, 72. Pedri, 75. Pedri

Barcelona zvítězila ve 37. kole LaLigy před vlastními fanoušky nad Vallecanem 3:0. Poslední domácí zápas Katalánců v aktuální sezoně výborně odstartoval Robert Lewandowski, který už ve třetí minutě otevřel skóre. Brzká trefa se ukázala být jako vítězná, a Blaugranas tak po sérii pěti vzájemných duelů s Rayem bez výhry konečně získali všechny tři body.

Barcelona při 100. zápasu Xaviho na lavičce zdolala Almeríi, podle sílících spekulací se ovšem zároveň mohlo jednat o jeden z posledních duelů pod vedením Španěla. Ten už odchod oznámil zkraje roku, pak ale po několika měsících vzal svoje slova zpět, jenže nedávné prohlášení o finanční situaci Blaugranas nahněvalo prezidenta klubu. Vallecano trápil druhý nejhorší útok ligy, s Barcou nicméně neprohrálo pětkrát v řadě.

V katalánské metropoli však tentokrát začalo katastrofálně. Hned ve třetí minutě si totiž Lewandowski hrudí zpracoval míč vyslaný Laminem Yamalem a z hranice malého vápna nekompromisně zavěsil do sítě Raya. To se málem vrátilo do utkání poté, co tvrdě vypálil Jorge de Frutos, jenže jeho ostrý pokus dokázal ztlumit Marc-André ter Stegen. Na druhé straně mohl naopak navýšit vedení domácích rozběhnutý Lewandowski, avšak útočný úprk polského kanonýra zneškodnil včasným návratem Florian Lejeune.

Po změně stran propálil hostujícího gólmana tvrdou ránou nártem Joao Cancelo. Portugalský reprezentant ale o svou radost brzy přišel, když rozhodčí odpískal útočný faul, jímž se bývalý hráč Manchesteru City provinil. Krátce před hodinou hry se na útočný výpad vydal Álvaro García, jeho přízemní střele k tyči ale vystavil stopku ter Stegen.

Na druhé straně pálil o chvíli později Fermín López, jenže i proti jeho pumelici se vytáhl Stole Dimitrievski. Pojišťovací gól přidal až v 72. minutě Pedri poté, co úspěšně dorazil pokus Joaa Félixe, který před svým zakončením předvedl povedený slalom ve vápně Raya. Mladý Španěl se s jedním přesným zásahem nespokojil a krátce po své předchozí brance přidal z úniku další.

Šestá domácí výhra Katalánců v řadě tak rozhodla o jejich titulu vicemistra. V příštím kole se představí 25. května v Seville, Vallecano tentýž den přivítá Bilbao.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - CA Osasuna 1:4

19.05.2024 19:00

Góly: 55. Álvaro Morata - 26. Raúl García, 52. Aimar Oroz, 64. Raúl García, 88. Lucas Torró

Osasuna porazila ve 37. kole LaLigy Atlético Madrid 4:1, a radovala se tak z vůbec první výhry na Estadio Metropolitano. Od úvodu aktivně hrající celek z Pamplony poslal ve 26. minutě do vedení dvougólový Raúl García, na jehož trefu navázal na začátku druhého dějství Aimar Oroz. Domácí sice dokázali snížit zásluhou Álvara Moraty, jenže další branku na rozdíl od soupeře nepřidali, a hosté tak poprvé od konce března získali tři body.

Osasunu nečekaly v hlavním městě zářivé vyhlídky, když s Atlétikem držela ostudnou sérii 11 proher v řadě. Ani poslední výsledky týmu z Pamplony nenapovídaly jinému scénáři, jelikož se jeho poslední vítězství v lize datovalo až do 30. března. Naopak Los Colchoneros jistě motivovala kolísavá forma třetí Girony, na kterou už ztráceli pouhé dva body. V ofenzivě se navíc probudil Antoine Griezmann, jenž v minulém kole sestřelil hattrickem Getafe.

Aktivněji do zápasu překvapivě vstoupili trápící se hosté, kteří však z úvodního sledu rohových kopů výraznější šanci nevytěžili. Do střeleckých příležitostí se ale nedostávali ani Los Colchoneros, jejichž pokusy o prolomení obrany soupeře kazily nepřesnosti. První zajímavější moment přišel až ve 26. minutě a hned přinesl úvodní gól zápasu.

Po standardní situaci se k míči dostal Alejandro Catena, přesnou hlavičkou našel Raúla Garcíu, a ten z bezprostřední blízkosti chladnokrevně překonal Jana Oblaka. Z domácích hráčů působil nejaktivněji Samuel Lino, který ve 41. minutě technickou střelou orazítkoval tyč. Ještě větší šanci srovnat skóre měl v závěru úvodního dějství Griezmann, jenže v obrovské šanci selhal. V nastavení prvního poločasu pak po parádní střele střídajícího Oroze zazvonila tyč i za Oblakem.

Po poločasové přestávce poslal domácí kouč Diego Simeone na trávník Moratu, který hned po svém vstupu na hřiště začal trápit hostující defenzivu. Pozadu ale nechtěli zůstat ani Zrzci, kteří znovu udeřili v 52. minutě. Po centru z pravé strany se dostal k zakončení Lucas Torró, jehož střelu Oblak ke své smůle vyrazil pouze k Orozovi, který míč dorazil do odkryté branky.

Tempo zápasu výrazně vzrostlo a o další tři minuty později snížil po rychlé akci Morata. I nadále se hrál ofenzivní fotbal a blízko vyrovnání byl Griezmann, jehož střela jen těsně minula hostující branku. Hosté byli při svém počínání výrazně produktivnější, v 64. minutě našel Jesús Areso přesným přízemním centrem Raúla Garcíu, který nedal Oblakovi šanci. V závěru dovršil povedené vystoupení Los Rojillos krásnou střelou Torró.

Osasuna tak hodila nepříznivé výsledky za hlavu a odjela z Madridu se třemi body. Na překvapivou výhru se pokusí navázat 25. května, kdy přivítá Villarreal. Atlético ve stejný den zamíří na stadion Realu Sociedad.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Sevilla FC 2:0

19.05.2024 19:00

Góly: 17. Raúl García, 19. Iker Muniain

Bilbao vyhrálo ve 37. kole LaLigy nad Sevillou 2:0, čímž byla stvrzena jeho účast v příštím ročníku Evropské ligy. V základní sestavě baskického celku nechyběl Iker Muniain, který oznámil svůj posezonní odchod z týmu, v němž strávil takřka dvě dekády a jemuž pomohl před několika týdny k zisku první trofeje pro vítěze Copa del Rey po 40 letech. Jeho poslední vystoupení na Estadio San Mamés proběhlo podle představ všech fanoušků, když tento legendární ofenzivní všeuměl zvyšoval v 19. minutě vedení Basků, jež hosté nedokázali ve zbytku zápasu smazat.

Athletiku jistou účast v Evropské lize pro příští sezonu nezhatil ani výsledkový propad v posledních sedmi kolech, v nichž dokázal zvítězit pouze jednou. I přesto však Baskové stále drželi domácí neporazitelnost trvající od prvního kola letošního ročníku, ve kterém nevyzráli na již mistrovský Real Madrid. Kouzlo stadionu Bilbaa chtěla zlomit Sevilla, kterou po nevydařené sezoně opustí trenér Quique Sánchez Flores.

V základní sestavě Los Leones figurovala i klubová legenda Muniain, pro něhož to bylo poslední utkání na Estadio San Mamés. Rozlučkový zápas mu v 17. minutě zpříjemnil další veterán Raúl García, jenž si v pokutovém území hezky naběhl na centr a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Jenom o dvě minuty později se radoval i sám Muniain, který zužitkoval přihrávku Nica Williamse a střelou na přední tyč ještě více rozjásal domácí příznivce. Hráči Sevilly se oklepali až po půlhodině hry, mladý Julen Agirrezabala ovšem dokázal vyrazit pumelici Dodiho Lukébakia. Definitivně rozhodnout klání mohl ke konci poločasu Iňaki Williams, špičkový zákrok nohou však předvedl Orjan Nyland.

Zkraje druhého dějství mohl klání zdramatizovat střídající Adriá Pedrosa, ale svým jedovatým pokusem rozvlnil síť jenom zvenku. Po hodině hry diváci viděli velké příležitosti na obou stranách. Nejprve hlavičkoval Lucien Agoumé po centru ze standardní situace a chvíli nato střílel Nico Williams. V obou případech se však vyznamenali gólmani. Do další šance se ke konci utkání dostal aktivní Agoumé, jenomže Agirrezabala vyšel z tohoto duelu i napodruhé vítězně.

Bilbao tak v domácím prostředí konečně zvítězilo. V posledním kole ročníku se představí 25. května na půdě Vallecana. Sevilla ve stejný den pohostí Barcelonu.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Getafe CF 1:0

18.05.2024 21:00

Góly: 12. Carlos Vicente

Deportivo Alavés ukončilo šestileté čekání na výhru nad Getafe, když jej ve 37. kole LaLigy porazilo 1:0. Souboj o 10. místo byl až překvapivě vyhrocený, o čemž svědčilo 10 žlutých karet a počet faulů, který v součtu atakoval hranici 40. Jediným úspěšným střelcem se stal už ve 12. minutě Carlos Vicente, pro kterého to byla v dresu baskického klubu vůbec první trefa. Hosté se naopak museli smířit se čtvrtou porážkou v řadě bez vstřeleného gólu.

Zatímco v neděli se mělo hrát o důležité posuny tabulkou, protagonistům jediného sobotního duelu už prakticky o nic nešlo. Getafe před několika dny vyzvalo Atlético, jenže ačkoliv zprvu ukázalo několik nadějných akcí, nakonec se muselo sklonit před uměním Antoina Griezmanna. Prohrálo také Deportivo, pro které debakl na Santiago Bernabéu znamenal první porážku po měsíci.

Vydatný déšť příliš atraktivnímu utkání nenasvědčoval, přesto už ve druhé minutě pálil z dobré pozice Giuliano Simeone. Míč z kopačky syna trenéra Atlétika Madrid nicméně proplachtil až nad břevnem. Druhou pohlednou akci měli rovněž na svědomí domácí a z ní už David Soria inkasoval. Nákop z vlastní poloviny na hranici ofsajdu fantasticky zpracoval Vicente a díky tečované ráně oslavil svůj premiérový gól v LaLize. Vedení Alavésu mohlo být rázem ještě výraznější, Simeoneho radost však zastavil zvednutý praporek a Kike García po ideálním přízemním centru zleva trefil jen břevno.

Getafe se dočkalo svých šancí až díky dvěma přímým kopům Masona Greenwooda ze startu druhé půle. Angličan je sice nerozehrával ze střelecké vzdálenosti, nebezpečné pobídky do vápna ale vyústily ve dvě premiérová zakončení hostů mezi tři tyče. Deportivo zřejmě zapomnělo aktivitu z úvodního dějství v kabině a po změně stran se prakticky nedostávalo k pokutovému území soupeře. Muži v červeném se naopak k útočení nenechali dlouho přemlouvat a dál spoléhali na Greenwooda, jeho přešlapovačky následované střelami doprostřed brány nicméně nemohly Jesúse Owona ohrozit.

Měření sil tabulkových sousedů tak skončilo lépe pro Alavés. Jeho posledním soupeřem aktuálního ligového ročníku bude 25. května Las Palmas, Getafe přivítá tentýž den Mallorku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
37
29
7
1
87 : 26
94
2
FC Barcelona
37
25
7
5
77 : 43
82
3
Girona FC
37
24
6
7
78 : 46
78
4
Atlético Madrid
37
23
4
10
68 : 43
73
5
Athletic Bilbao
37
18
11
8
60 : 37
65
6
Real Sociedad
37
16
12
9
51 : 37
60
7
Real Betis
37
14
14
9
48 : 45
56
8
Villarreal CF
37
14
10
13
64 : 64
52
9
Valencia CF
37
13
9
15
38 : 43
48
10
Deportivo Alavés
37
12
9
16
35 : 45
45
11
CA Osasuna
37
12
8
17
44 : 55
44
12
Getafe CF
37
10
13
14
41 : 52
43
13
Sevilla FC
37
10
11
16
47 : 52
41
14
Celta Vigo
37
10
10
17
44 : 55
40
15
UD Las Palmas
37
10
9
18
32 : 46
39
16
Rayo Vallecano
37
8
14
15
29 : 47
38
17
RCD Mallorca
37
7
16
14
31 : 43
37
18
Cádiz CF
37
6
15
16
25 : 49
33
19
Granada CF
37
4
9
24
38 : 72
21
20
UD Almería
37
2
12
23
37 : 74
18

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
LAM

Jasná výhra, ale chvílemi teda výkon hodně v křeči. Některý hráče jsem podezíral, že si přejí konec Xaviho.

Reagovat
Gazdo

Tak odkedy oznamil koniec sme hrali velmi dobre a odkedy zase oznamil ze si to rozmyslel a ostava tak to ide opat krasne do prdele. Just sayin

Reagovat
misinho7

Zabavny zabas a Arda je proste talent a do buducej sezony nezavidim Carlovi to skladanie utoku

A Militao sa asi posadil tymto vykonom naisto na lavicku na finale LM.

Reagovat
kaja900

Ve finále LM musí hrát Nacho a Militao ať je ready na další sezonu.. dneska skoro všechny góly přes něj

Reagovat
Rizek

Máte to neuvěřitelně nastřelený. Florentino je prostě machr.

Reagovat
king23

Mám o Ardu trochu strach, pokud přijde Mbappe a Endrick, tak bude ještě míň šancí, jak se prosadit do základu/získat minuty. Možná by stálo za to zauvažovat o vylifrování neperspektivních hráčů jako je Ceballos nebo Joselu.

Reagovat
misinho7

Ceballos urcite pojde. Joselu s nim to je zlozite. Akoze ak prime naozaj tu ulohu uplne nahradnika ze ho tam Carlo posle len ked naozaj bude treba centrimetre tak ok inac samozrejme snad nebude hrat na ukot Endricka, Ardu atd..

Reagovat
king23

No vzhledem k tomu, že Arda celý rok nehrál i před příchodem Mbappeho a Endricka a nebýt toho, že jsme ligu vyhráli s takovým náskokem, tak by možná nehrál dosud, tak mám obavy jestli i třeba 500 minut Joselua by prostě nebylo úplně zbytečných. Prostě ho nepotřebujeme. I bez něj se obávám, že budou hrát ti dva míň než si zaslouží. Vini a Mbappe budou hrát téměř všechny zápasy, pokud budou zdraví a střídat bude klasicky pouze Rodrygo. Snad se mýlím.

Reagovat
Mateo16

Arda bol ale zranený 6 mesiacov a bez letnej prípravy.

Reagovat
king23

já vím, Zenthurasi

Reagovat
Mateo16

Ak Flore chce podpisat Luku ok ale prosim nech nepredlžuje hostovanie Joseluho

Nema zmysel urobiť extremny pretlak v kadri a buducu sezonu ratat nespokojnych hracov

Tych 2000 minut (Joseluho ) nech si rozdelia Brahim, Arda a Endrick

Reagovat
ciernyribiz

urcite suhlas, ale ten hrac je prakticky zadarmo. Podla mna ho za 1,5 mega vykupi a v lete sa uvidi ak by chcel ist tak ho preda drahsie. Utok Vini, Mbappe, Rodrygo, Arda, Brahim, Endrick, Joselu by bol fajn. Joselu vie aka je jeho uloha a urcite by nebol neskokojny. Takychto hracov jednoducho potrebujes ako Joselu, Lucas, Nacho.

Reagovat
vilp

Zase nemít útočníka, co umí dát gól hlavou, mi teda taky nepřijde ideální.

Reagovat
Phillipinho

Sorloth si vystridal korunu krale strelcu proti Realu to by asi tipoval malokdo. Ale teda vsechny goly od nej skvely.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
king23

Já mu to hodně přeju, navíc narozdíl od Dovbyka ani jedna kopaná penalta za celou sezonu, všechno góly ze hry.

Reagovat
JM

Arda Güler

6 střel na bránu

6 gólů

Reagovat
CHONG

Reagovat
herbage

Ale jen díky tomu, že břevno se nepočítá jako střela na bránu

Reagovat
patas92

V jeho případě bude velké mrzení, že ho Barca nedotáhla, no.

Reagovat
Kluivert9

Myslím, že ani ne. Bude dost náchylnej na zranění a takových už máme dost.

Reagovat
Jordi Alba

Nad jedním takovým jsme taky onanovali a teď se léčí v Brightonu.

Reagovat
los_blancos

Rozdiel (a zásadný) je ten, že Ardovi vážne zranenie nijak neuškodilo. A oproti Fatimu je geniálny po celom ihrisku.

Reagovat
Mateo16

Oficiálne Kroos konci je to v p...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele