Konferenční liga - souhrn prvních zápasů předkola play-off

16.02.2023, 20:45, aktualizováno 16.02.2023, 23:07
Komentáře a souhrny
Oslavující Maxi Gómez (© AFP)

Lazio si poradilo s Kluží, do Rumunska si povede těsný náskok po výhře 1:0. Stejným výsledkem skončilo dalších pět zápasů úvodního kola vyřazovací fáze. Fiorentina nastoupila v Braze a už po prvním vzájemném utkání je více než jednou nohou v osmifinále, domů si veze triumf 4:0...

SS Lazio - CFR Cluj 1:0

16.02.2023 21:00

Góly: 45+4. Ciro Immobile

Vzhledem k vývoji utkání to nakonec pro Lazio dopadlo asi nejlépe, jak mohlo. Vyloučení obránce Patrica už po čtvrthodině hry nadělalo Biancocelesti velkou paseku, ale i v oslabení se dokázali domácí prosadit a nejtěsnějším výsledkem zvítězit.

O výhře Lazia rozhodla branka kanonýra Cira Immobileho v nastaveném čase prvního poločasu. Římský celek si tak poveze do Transylvánie alespoň těsný náskok a dál může živit svůj sen o celkovém vítězství v Konferenční lize.

Podle očekávání začalo Lazio náporem a obrana rumunského celku se ocitla v nesnázích v 9. minutě, kdy Hysaj centrem přenesl balón na zadní tyč a tam proti Milinkovićovi-Savićovi výborně zasáhl Scuffet. Převaha Biancocelesti však dlouho netrvala a naopak po čtvrthodině hry přišla velká komplikace. Patric nevybíravě sestřelil Krasniqiho a sudí bez váhání vytáhl červenou kartu! Tu nakonec posvětil i VAR a Kluži se naskytla obrovská příležitost na Stadio Olimpico alespoň remizovat.

Z početní převahy však hosté nedokázali těžit a strážce domácí svatyně Maximiana nikdo pořádně nezaměstnal. Před koncem prvního poločasu pak Lazio nečekaně udeřilo. Volný přímý kop rozehrál Felipe Anderson nacvičeným signálem na Cira Immobileho a ten krásně rovnou z první překonal brankáře Scuffeta.

Kluž jakoby se výhody zalekla a trenér Dan Petrescu byl nucen o přestávce reagovat dvojím střídáním. Ale ani příchody Claudia Petrila respektive Lovra Cveka hru neoživily a Lazio dál bez problému drželo těsný náskok.

Až v 68. minutě pálil vysoko nad Yuri Matias a nutno podotknout, že šlo o ojedinělou hostující příležitost. Rumuni působili směrem dopředu nemastně neslaně a čas jim pomalu a jistě ubýval. Teprve v závěrečných minutách bylo Lazio nuceno se více zatáhnout a bránit, k ohrožení Maximiana však ani tentokrát nedošlo. Biancocelesti přežili bez úhony i čtyřminutový nastavený čas a v prvním zápase zvítězili 1:0. I přes porážku zůstává Kluž ve hře a zejména na vlastním stadionu může Italy ještě hodně potrápit.

Více informací k zápasu

AEK Larnaka - SK Dnipro-1 1:0

16.02.2023 21:00

Góly: 84. Ángel García

Larnaka znovu ukázala, že letos se jí na ukrajinské protivníky prostě daří. S Dniprem-1 se mimochodem potkala již v srpnu v rámci předkola Evropské ligy a v play-off Konferenční ligy si připsala už svoje třetí vítězství nad tímto soupeřem. Na klub z Ukrajiny mimochodem narazila popáté v této sezóně, na podzim v hlavní fázi nepadla ani s kyjevským Dynamem.

Už ve 2. minutě kyperský celek svému starému známému jasně ukázal, proč je aktuálně vládcem na domácí scéně právě on, a že jeho slušné rezultáty z podzimní části Evropské ligy nebyly výsledkem nějakých náhodných okolností. Parádní technickou střelu ze střední vzdálenosti vyprodukoval Tričkovski, a nebýt možná ještě lepšího zákroku brankáře Maxe Walefa, zapadl by míč ukázkově do šibenice.

V 7. minutě dokonce za Maxem Walefem zazvonilo břevno, z vápna vypálil z vyloženého postavení Rafael Lopes, jenže následně se mohl pouze smutně chytnout za hlavu. Aktivní Larnaka pokračovala ve tvoření šancí také po přestávce, ve 49. minutě rozehrál standardku z levé strany Gus Ledes, nakonec o pár chvil později zakončil tvrdě Faraj, i v tomto případě si ale Max Walef poradil.

Klíčový moment celého utkání se udál v 84. minutě. Dnipro-1 přitom mohlo klidně gólově udeřit jen krátce předtím, to když Dovbyk patičkou uvolnil do šance Pichaljonoka, avšak souhra dvou klíčových prvků ofenzívy nynějšího ukrajinského lídra skončila pouze zdárným počínáním gólmana Piriče. Domácí naopak rozvlnili síť po další standardce, kterou zahrával Gus Ledes, na zadní tyči ji tentokráte dokázal zužitkovat Ángel García.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - FK Partizan 0:1

16.02.2023 21:00

Góly: 45. Ricardo Gomes

Šeriff nejenže se nemohl představit před vlastními fandy v Tiraspolu, tohle město totiž není daleko od současného válečného konfliktu na Ukrajině, ale v Kišiněvě se taktéž muselo hrát bez diváků, a to kvůli diplomatickému napětí mezi Moldavskem a Srbskem. A ponurá kulisa nakonec s sebou přinesla i porážku domácího celku, Partizan zvítězil těsně o jednu branku.

Pod opravdu velkým tlakem byl bělehradský soubor ve 22. minutě. Tapsoba přetlačil v hlavičkovém souboji bránícího Natcha poté, co na něj vyprodukoval povedený centr zprava Zohouri. Najednou míč narazil do brankové konstrukce, přičemž se odchýlil do nebezpečného prostoru před Popoviče. Hostující brankář pak s vypětím všech sil musel likvidovat dorážku Atiemwena.

Vlastně až ve 41. minutě se jaksi poprvé zásadněji ozval taktéž Partizan. Nutno ovšem podotknout, že Ricardo Gomes neměl vůbec jednoduchou pozici, zakončoval totiž z velmi složitého úhlu, takže gólman Koval, i ve spolupráci se stoperem Garanangou, situaci zvládl. V závěru půle se už každopádně Ricardo Gomes přece uvedl na listinu střelců. Kyabou ve středu pole ztratil balón, srbský výběr podnikl rychlý výpad, Menig přenechal merunu svému portugalskému parťákovi, a ten pak z vápna pohotově zacílil.

Po obrátce se Šeriff k vyrovnání nepropracoval, a to i přesto, že Partizan musel duel dohrávat v oslabení. Hned v 50. minutě totiž vyfasoval červenou kartu Vujačič, byť zprvu rozhodčí Osmers vytahoval z kapsičky tu barvy žluté. Pak se ale jal podívat na video a opravdu shledal stoperovo zbytečně agresivní počínání ve snaze získat míč jako vyloučení.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - RSC Anderlecht 1:0

16.02.2023 21:00

Góly: 9. Igor Thiago

Anderlecht nedokázal navázat na slušné období z posledních týdnů, během nichž na ligové scéně zaznamenal tři vítězství a jednu remízu ze čtyř případů, a v prvním střetnutí play-off Konferenční ligy venku těsně nestačil na Ludogorec. Bulharský šampion udržel čisté konto, které bylo fakticky klíčem k úspěchu. O výsledku tohoto měření sil rozhodla jediná branka.

A Ludogorec mimochodem o své výhře rozhodl hned zkraje utkání. Thiago ze středu pole uvolnil na pravé straně na hranici šestnáctky Despodova, ten si počkal na vhodný moment a poslal pak jemný oblouček k pokutové značce. Právě do těchto prostor si seběhl Brazilec, který byl též spoluzakladatelem této akce, a nikým nehlídaný hlavičkou zamířil na bližší tyč, k níž se gólman Verbruggen mohl pouze smutně ohlédnout.

Ve 40. minutě mohl v posledních letech těžko sesaditelný vládce bulharského klubového fotbalu svůj náskok navýšit. Tekpetey utekl podél levé strany, pronikl až do vápna, v něm podnikl jednoduchou kličku bránícímu Vertonghenovi, který se ještě jakž takž stačil vrátit, nicméně následné zakončení ghanského rodáka dokázal Verbruggen zlikvidovat.

Možná tu největší možnost tohoto duelu si Anderlecht vypracoval jen krátce před přestávkou. Murillo chytře pobídnul v pokutovém území Dreyera, ten zacílil na zadní tyčku, jenomže míč po jeho počínání narazil do brankové konstrukce. Ve druhé půli mohl bruselský soubor vyrovnat ještě v 85. minutě, do samostatného úniku se dostával střídající Raman, Ludogorec ovšem uměl podržet zdárným zákrokem zkušený brankář Padt.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - KAA Gent 1:0

16.02.2023 18:45

Góly: 78. Leandro Andrade

Karabach potvrdil, že je aktuálně v lepším rozpoložení než Gent, a slavil v prvním střetnutí předkola play-off Konferenční ligy zaslouženou výhru. Belgický celek vydržel hrát rovnou partii prakticky jen v prvním poločase, v tom druhém byl rád, že nakonec inkasoval pouze jednu branku. Rozhodující trefu si v Ázerbájdžánu na své konto připsal Leandro Andrade.

V 9. minutě se pokusili pohnout bezgólovým stavem kupředu hosté, to když se Cuypers spolu s Hongem ocitl ve vápně, jenže ani jeden z nich se nakonec k zakončení nepropracoval, přičemž bránící Vešovič měl velké štěstí, že nakonec nezaznamenal vlastence. Ve 24. minutě KAA zahrozilo opětovně, ze slušné pozice vypálil Castro-Montes, avšak defenzivní štít Jankovič uměl míč vyblokovat do zámezí.

Karabach se v první půli směrem dopředu opravdu zásadně neozval, do druhé půle ale vstoupil určitě daleko lépe. A střela Šejdajeva alespoň nějakým způsobem prověřila připravenost brankáře Roefa. Ve 49. minutě se už přitom začala stahovat nad výběrem Gentu mračna.

Sudí Al Hakim byl totiž přizván k videu, aby si prohlédl, zda Torunarigha nezahrál ve vlastním vápně rukou po střele Gurbanlyho, a usoudil, že se jednalo o přestupek proti pravidlům. Následovala tedy penalta, k níž se postavil Šejdajev, jenže jako exekutor si nepočínal úplně ideálně. Gólman Roef fakticky bez větších problémů zasáhl.

Domácí pokračovali v přece o něco větší aktivitě, byli lépe řečeno o něco nebezpečnější, hosté přitom čím dál více rezignovali na jakékoli ofenzivní podnikání. V 72. minutě chtěl ze slušného postavení pobídnout Cäfärgulijev v pokutovém území své spoluhráče, jeho pokus ovšem nebyl úspěšný.

O šest minut později každopádně Karabach definitivně rozsoudil tohle utkání. Jankovič svou levačkou vyprodukoval parádní oblouček do šestnáctky, Torunarigha na vysoký pas nedosáhl, takže za ním číhající Leandro Andrade mohl okamžitě zacílit. Ten tak navíc opravdu učinil a z voleje překonal Roefa. V 89. minutě mohl Gent dokonce prohrávat i o dva góly, avšak pumelice nové zimní posily Džidžy skončila pouze na břevně.

Více informací k zápasu

Trabzonspor - FC Basilej 1:0

16.02.2023 18:45

Góly: 65. Jens Stryger Larsen

Turecko se zahalilo do smutku po nedávném zemětřesení, také fotbal šel v zemi stranou, ale ne v rámci Konferenční ligy. Trabzonspor narazil v prvním utkání play-off na Basilej, kterou nakonec díky jedinému gólu Jense Strygera Larsena těsně skolil. Zaujali rovněž fanoušci, jež choreem před začátkem duelu vzdali hold všem, kteří po katastrofě zachraňují lidské životy.

Uběhlo pouze devět minut a hosté se jako první mohli ujmout průběžného vedení. Jednalo se přitom o poměrně nenápadnou akci, Calafiori předložil přihrávku zleva do vápna, v něm se zjevil poměrně nehlídaný Zeqiri, jenže trochu zazmatkoval v koncovce, a tak zamířil pouze do boční sítě.

Ve 22. minutě se naopak poprvé ozvali taktéž domácí, to když gólman Hitz likvidoval pokus Elmaliho, pouze však do míst, odkud mohl dorážet Ömür, avšak z voleje střílel pouze do zámezí. Ve 30. minutě měl Hitz znovu plné ruce práce, ostře se do míče opřel z vyloženého postavení Trézéguet, ovšem zacílil pouze doprostřed brány, kde byl jeho protivník připravený.

V 65. minutě se již domácí, určitě o něco nebezpečnější než švýcarský soubor, přece dočkali svého přesného zásahu. Hitz zase velmi dobře zasahoval, k jeho bližší tyči vypálil ostře stále aktivní Trézéguet, a i když zase balón reflexivně vyrážel, k meruně přiběhl volně střídající Stryger Larsen, a ten už si věděl v koncovce rady.

V 76. minutě Trabzonspor dokonce rozvlnil síť podruhé, a to zásluhou Gómeze, jehož mistrně uvolnil Trézéguet. Byť Hitze překonával elegantním obloučkem, nakonec se ukázalo, že se nacházel v ofsajdu, takže jeho trefa platit nemohla. V 89. minutě se Gómez ocitl v ještě jedné slušné příležitostí, tentokráte ale jeho přízemní pokus Hitz hravě polapil.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - Lech Poznań 0:0

16.02.2023 18:45

Góly: -

V úvodním zápase prvního kola play-off Evropské konferenční ligy mezi norským Bodö/Glimt a polským Lechem Poznaň branka nepadla, a tak se o postupujícím do osmifinále rozhodne až příští týden v Polsku.

Lehce favorizovaní domácí začali vyřazovací část Konferenční ligy aktivněji. Po úvodním tlaku norského mužstva se dožadoval penalty Albert Grønbæk. Dánský záložník totiž upadl po souboji s bránícím hráčem v pokutovém území, píšťalka sudího Lechnera však zůstala němá.

Domácí i nadále svého soupeře tlačili, v prvním poločase se dostali až k sedmi střelám, nebezpečný byl zejména pokus Grønbæka. Gólman Bednarek nicméně potvrdil formu z posledních zápasů a několikrát podržel svůj tým.

Obraz hry se změnil na začátku druhé půle, kdy měl obrovskou příležitost Filip Marchwiński. Polský záložník však hlavou přestřelil branku gólmana Lunda. Gólem neskončila ani nepříjemná skákavá střela Joela Pereiry.

Zbytek utkání byl v režii domácích hráčů, kteří byli daleko aktivnější. K vidění byl další nepřesný pokus Grønbæka či zblokovaná rána domácího stopera Lodeho. Neproduktivita hráčů norského mužstva v zakončení však stála svěřence Kjetila Knutsena zasloužené vítězství. Soustředěná obrana Lechu Poznaň si však zaslouží uznání.

Branka tedy v utkání prvního kola šestnáctifinále Konferenční ligy mezi FK Bodø/Glimt a Lechem Poznaň nepadla.

Více informací k zápasu

SC Braga - ACF Fiorentina 0:4

16.02.2023 18:45

Góly: 45+1. Luka Jović, 60. Luka Jović, 79. Arthur Cabral, 90. Arthur Cabral

Braga doma naprosto nezvládla duel s Fiorentinou, naopak italská strana potvrdila, že pohárová Evropa jí v této sezoně vychází na výbornou. Portugalského soka zneškodnila čtyřmi góly, o něž se rovným dílem podělili útočníci Luka Jović a Arthur Cabral.

Fiorentina jela do Portugalska s vědomím, že potřebuje zabrat, protože v lize se jí moc nedaří. Evropské poháry ale na podzim patřily k tomu lepšímu, co "Fialky" produkovaly. A dnes toskánský celek hned od úvodu naznačoval, že si přijel pro tři body. Už ve třetí minutě se do míče položil Luka Jović akrobatickým zakončením, jenže brankář Matheus zvládl míč vyrazit.

Jeho pozornost později prověřili Nicolás González i Riccardo Saponara, ale úspěšný ve svém podnikání nebyl ani jeden z nich. Pak se Fiorentina musela i trochu bránit, protože ve 28. minutě po standardní situaci přiletěl do vápna centr, na který si naskočil Sikou Niakaté. Jeho hlavičku z pár kroků ale brankář Terracciano skvěle vykryl!

Fiorentina se cpala před bránu svého soka mnohem častěji, ale trvalo jí až do nastaveného času první půle, než dokázala jeho obranu rozlousknout. A byla to docela pohledná akce, neboť záložník Amrabat si vyměnil míč s Biraghim a jeho lahůdkový pas na přední tyč poslal do sítě hlavičkující snapr Jović.

Domácí na nepříznivý vývoj utkání reagovali rychlým střídáním hned po poločase, ale ani Bruma jejich ofenzivě moc nepřidal. Další problémy pro Bragu se jen hrnuly. V 55. minutě se totiž po brutálním faulu na Joviće nechal vyloučit Vítor Tormena, který po přezkoumání zákroku videem uviděl místo žluté rovnou červenou kartu. A Jović se pomstil tím nejlepším možným způsobem. Po pěti minutách totiž na zadní tyči zavíral rychlou akci Fiorentiny a přetažený míč od Saponary dokázal uklidit do sítě - 2:0.

Za dalších patnáct minut měl Jović odpracováno a trenér Italiano poslal do hry Arthura Cabrala. A byla to opět skvělá volba, protože 24letému střelci stačily jen čtyři minuty na další trefu. Biraghiho autové vhazování si Cabral zpracoval ve vápně, obhodil si dva protihráče a sebevědomě zakončil k tyči!

V samém závěru pak dokonal dílo zkázy ještě jedním gólem. Tragicky špatnou malou domů doběhl Ikoné, povodil si dva protihráče a předložil míč Cabralovi, kterému už stačilo jen správně zamířit. Pro Bragu fatálně nepovedený večer.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
dantetomas

Ten travnik na zapase Sheriff - Partizan, to bolo horsie ako niekde na okrese. Sunday League v anglickych parkoch som hraval na lepsich ihriskach ako tamto.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele