Konferenční liga - preview odvetných zápasů osmifinále

16.03.2023, 10:15
Aktuality
Jesper Karlsson (© AFP)

Jednoho postupujícího do čtvrtfinále už Konferenční liga zná, dál proklouzl po středeční výhře Gent, je každopádně potřeba rozlišit dalších sedm otázek. Nejblíže úspěchu jsou West Ham a Lech, které před týdnem vyhrály o dva góly. Rozehranou dobře pak mají partii Nice, Alkmaar i Fiorentina...

Sivasspor - ACF Fiorentina

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:1

Fialky doma v Toskánsku před týdnem nesehrály špatné utkání, ale proměnit dokázaly jen jednu jedinou šanci. To znamená, že odveta v Sivas 4 Eylül Stadyumu zůstává otevřená a Sivasspor se bude doma chtít ukázat.

Má totiž svým fanouškům co vracet, protože jeho současná forma mu rozhodně radost dělat nemůže. Klub z města Sivasu totiž poslední dobou tápe a trápí se herně i výsledkově. Prohrál dokonce už tři duely po sobě a především minulé kolo turecké Süper Lig mu absolutně nevyšlo. Istanbulspor si doma s chutí zastřílel a do sítě brankáře Aliho Sasala Vurala nasázel tři góly. Další ligová prohra nechala Sivasspor až na šestnáctém místě, což je v Turecku místo sestupové!

O to víc nadějí upínali Turci ke Konferenční lize, v níž jsou pořád naživu. Musí ale zlepšit především svůj útok, který se v Itálii před týdnem dost trápil. To samé se sice v tomhle utkání dalo říct i o domácích, ale ti díky Antonínovi Barákovi dali alespoň jednu branku. Sivasspor moc šancí neměl a Viola si s jeho útočníky uměla poradit bez větších potíží.

A trenér Riza Calimbay věří, že doma jeho svěřenci předvedou mnohem lepší výkon. "První zápas byl náročný, neuměli jsme se aklimatizovat a často jsme dělali hloupé chyby. Máme ale štěstí, že Fiorentina proměnila jen jednu svoji šanci z mnoha a proto jsme pořád ve hře o postup. A hodláme se o tuto šanci poprat. Věřím, že domácí prostředí vytvoří skvělou atmosféru a že ukážeme naši kvalitu. Máme dobré hráče, ale musí hrát víc chladnokrevně a dravě."

Potíž pro Sivasspor spočívá v tom, že Fialkám se momentálně daří. Po většinu dosavadní sezony sice zvládaly utkání v pohárech, ale na ligových trávnících se abnormálně trápily. To už neplatí, Fiorentina našla svůj rytmus a formu v tu nejvhodnější chvíli. Z posledních šesti soutěžních utkání se jí povedlo vyhrát už pět a o body obrala i AC Milán nebo naposledy bojovné Cremonese, které skolila dvěma góly. I díky tomu se v lize posunula na jedenácté místo.

Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Paluli, Goutas, Appindangoye, Ciftci - Cofie - Saiz, Arslan, Charisis, Yesilyurt - Caicedo

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Martinez Quarta, Igor, Ranieri - Bonaventura, Amrabat, Castrovilli - Ikoné, Jović, Gonzalez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.84 - 4.00 - 1.61

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Djurgårdens IF - Lech Poznań

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:2

Před týdnem bylo na Djurgårdenu znát, že v kalendářním roce 2023 toho ještě moc neodehrál. Nyní už má ale jeden těžký zápas za sebou a doufá, že se předvede v lepším světle. Potvrdí švédské mužstvo, že v probíhající sezoně na domácí půdě v rámci evropských pohárů pálí ostrými?

V pěti ze šesti domácích zápasů v aktuálním ročníku Evropské konferenční ligy vsítil Djurgården minimálně dva góly. Podobně potřebuje zazářit také ve čtvrtek, neboť z Poznaně si odvezl dvougólové manko. "Bylo zřejmé, že Lech se nachází v polovině sezony a je v lepší kondici než my," uznal asistent hlavního kouče švédského týmu Thomas Lagerlöf. Pomineme-li totiž zápasy národního poháru, odehrál Djurgården první ostrý zápas po zimní pauze právě před týdnem v Polsku.

Lech naopak moc neodpočívá a po vítězství 2:0 odehrál v neděli utkání v rámci polské Ekstraklasy. V Gliwicích s tamním Piastem jen remizoval 1:1, nabral další manko na druhou Legii Varšava a před čtvrtým Pogońem Štětín už má náskok pouze jediného bodu. Ve Švédsku si tak hráči polského celku budou chtít zlepšit náladu. "Nacházíme se v dobré výchozí pozici," ví trenér Lechu John van den Brom.

Oba týmy mají ve svých řadách jedny z nejlepších hráčů soutěže. Zatímco poznaňský Mikael Ishak patří mezi elitní střelce, Magnus Eriksson je solidní v asistencích. Uvidíme, kdo z nich bude ve čtvrtek pro svůj tým prospěšnější.

Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterström - Johansson, Moros, Danielson, Bengtsson - Eriksson, Sabovič, Berg - Asoro, Edvardsen, Wikheim

Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Dagerstål, Milič, Rebocho - Karlström, Murawski, Skóraś, Sousa, Szymczak - Ishak

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.28 - 2.86

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Slovan Bratislava - FC Basilej

čtvrtek 18:45

první zápas: 2:2

V odvetnom dueli osemfinále Európskej konferenčnej ligy privíta na Tehelnom poli ŠK Slovan Bratislava švajčiarsky FC Bazilej. V prvom zápase na súperovej pôde uhrali belasí nádejný výsledok 2:2.

Už teraz je jasné, že tím Slovana poženie dopredu vyše 20-tisícová divácka kulisa. Celok, ktorý vo štvrtok zvíťazí, a to či v riadnom hracom čase, po predlžení alebo penaltách postúpi do štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy. Slovan má veľkú príležitosť uspieť, ani jeho súper neprežíva ideálne obdobie. "Myslím si, že v Bazileji sme odohrali naozaj dobrý zápas a dosiahli sme nádejný výsledok do odvety. Verím, že doma z neho budeme ťažiť. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili," vyhlásil Jurij Medveděv. Český obranca, narodený v Kazachstane v 17. minúte prvého štvrťfinálového zápasu po oblúčiku Weissa za obranu prudkou strelou prekonal brankára Hitza a vyrovnal na 1:1. Po pamätnom góle v odvete play off Európskej ligy 2019/20 v Solúne tak pridal ďalší dôležitý európsky zásah.

"Bol som neskutočne rád. Najmä kvôli mužstvu, pretože sme prehrávali 0:1 a tento okamih nám veľmi pomohol. Dlhšie sa mi nedarilo skórovať, aj keď som mal veľké šance. Teraz to konečne vyšlo," opísal svoje dojmy. V čom sú európske zápasy pre Jurija Medveděva špeciálne? "Sú to jednoducho veľké zápasy. V Európe máme väčšinou zaplnený, resp. vypredaný štadión, čo je pre hráča vždy výnimočné." Belasí sa s Bazilejom stretnú v tejto sezóne už štvrtýkrát. V skupinovej fáze najprv nečakane vyhrali na Štadióne sv. Jakuba 2:0 a doma neustrážili dvojgólové vedenie, aby napokon remizovali 3:3. Teraz neprehrali po výsledku 2:2. "Najpodstatnejšie bude dodržiavať taktické pokyny a držať si dobrú organizáciu hry. Nemôžeme sa poblázniť a hneď sa bezhlavo ponáhľať za gólom. Potrebujeme hrať rozumne a byť silní na lopte. Verím, že potom sa nám podarí eliminovať silné stránky súpera a zároveň skórovať. Rovnako verím, že fanúšikovia budú opäť naším dvanástym hráčom a budú nás hnať dopredu. Spoločne to môžeme zvládnuť," uzavrel Jurij Medveděv.

ŠK Slovan Bratislava privíta Bazilej vo štvrtok o 18:45.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.45 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

West Ham United - AEK Larnaka

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:0

Kladiváři prožívají dvě naprosto odlišné kapitoly letošní sezóny. Na evropské scéně působí jako dobře namazaný stroj a kosí jednoho soupeře za druhým, ovšem v Premier League se jim vůbec nedaří a bojují o záchranu. Teď v odvetě osmifinále Konferenční ligy přivítají Larnaku. Partii mají výborně rozehranou, jelikož na kyperské půdě zvítězili hladce 2:0, a o čtvrtfinále by je tedy mohl připravit snad už jen velký kolaps.

Londýnský celek letos začal v papírově nejslabším evropském poháru v play-off o skupinovou fázi, v dosavadních devíti duelech ani jednou nezaváhal a ve všech případech zvítězil. Základní uskupení písmene B pak ovládl s plným počtem osmnácti bodů a také na úvod vyřazovací fáze dominoval, když díky dvěma trefám kanonýra Michaila Antonia z prvního poločasu zvítězil nad AEK o dvě branky. V domácí odvetě tak může hrát s naprostým klidem.

Nicméně z jeho pohledu se vše neodehrává jen v růžových barvách. V anglické nejvyšší soutěži totiž zvítězil pouze šestkrát ze šestadvaceti utkání a hned čtrnáctkrát prohrál, proto mu patří až sedmnáctá příčka se čtyřiadvaceti body. A navíc před osmnáctou sestupovou pozicí Bournemouthu je jen díky lepšímu skóre. Ve víkendové generálce na tento čtvrteční duel remizoval s konkurenční Aston Villou po výsledku 1:1.

Hosté v současnosti prožívají krizi, v lize na tom totiž nejsou příliš dobře. V předchozích čtyřech zápasech třikrát prohráli a nadějně rozehraná sezóna se jim hroutí pod rukama, neboť po dlouhé době opustili vedoucí pozici, se sedmapadesáti body klesli na druhé místo o dva body za APOEL. Před pár dny nepotvrdili úlohu favoritů s Apollonem Limassol a před vlastními fanoušky mu nečekaně podlehli 0:1.

V tomto střetnutí se musejí obejít bez zraněného dua Gama - Paraskevas, lodivod West Hamu David Moyes pak nemůže využít služeb vykartovaného Downese, zkušeného polského brankáře Fabiaňského ani českého obránce Vladimíra Coufala. Jistotu startu nemá ani hrdina prvního střetnutí Antonio. Naopak v základní jedenáctce by se měl objevit jiný český reprezentant Tomáš Souček. "Jsme blízko k tomu, abychom osmifinálovou misi splnili, ale musíme předvést zodpovědný výkon. Soupeře nemůžeme podceňovat," uvedl Moyes v krátkosti.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Aréola - Johnson, Ogbonna, Aguerd, Cresswell - Rice, Souček - Fornals, Lanzini, Benrahma - Scamacca

AEK Larnaka - pravděpodobná sestava:
Pirič - Casas, Miličevič, Tomovič, Garcia - Ledes, Pons - Rosales, Sanjurjo, Jakoliš - Lopes

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.01 - 15.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AZ Alkmaar - SS Lazio

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:1

Lazio má před sebou o víkendu slavné derby s AS Řím, ale ještě předtím se trenér Sarri pokusí vykouzlit postup přes nizozemské AZ. Alkmaar zvládl první duel ve Věčném městě až překvapivě dobře a doma hlídá jednogólový náskok.

Ono ani není moc překvapivé to, že si AZ odvezlo domů náskok jednoho gólu, jako spíš to, jak k němu došlo. V utkání s Laziem bylo na jeho půdě outsiderem a všechny trumfy svíral v rukou tým vedený Mauriziem Sarrim. Ten se navíc dostal do vedení, když se po pouhých čtrnácti minutách jako první prosadil veterán Pedro. Všechno se z pohledu domácích Biancocelesti zdálo zalité sluncem. Jenže nebylo.

Ještě před odchodem do kabin se totiž AZ povedlo srovnat díky trefě Pavlidise. A po změně stran se AZ začalo definitivně probouzet, Lazio naopak ztrácelo pevnou půdu pod nohama. Po hodině hry a dominanci hostí se dokázal prosadit Milos Kerkez a Lazio náhle nemělo energii ani dostatek nápadů na zvrat. V jeho středu sice chyběl kanonýr Ciro Immobile, který se zřejmě nepodívá ani do odvetného utkání, ale i bez něj mělo Lazio na vítězství.

Trenér Pascal Jansen si dobře uvědomuje, že jeho tým je jen v poločase a že vedení o jednu branku je ošidné. "Lazio naši sílu už jednou podcenilo a nemyslím, že to udělá znovu. Na druhou stranu, vyhrát jsme si v Římě zasloužili. Hráli jsme lépe, šli jsme za výhrou a podali jsme velmi týmový výkon. Líbilo se mi nasazení našich hráčů a myslím, že to nakonec rozhodlo. Jsem si jistý, že i díky našim fanouškům dokážeme tento výkon zopakovat."

Lazio si bez Cira Immobileho neumí poradit. Po utkání s AZ to demonstroval i návrat na ligové trávníky. Zatímco AZ duel s Groningenem vyhrálo, Lazio nedokázalo dát ani jednu branku Bologně a připsalo si už druhý neúspěch v řadě. S ohledem na to, že je před Laziem derby, se navíc zdá jako pravděpodobné, že trenér Sarri právě derby podřídí složení základní jedenáctky na AFAS Stadion.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Goes, Hatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Clasie - Odgaard, Mijnans, Karlsson - Pavlidis

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Maximiano - Lazzari, Casale, Patric, Marušić - Milinković-Savić, Cataldi, Alberto - Pedro, Anderson, Zaccagni

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.37 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

OGC Nice - Sheriff Tiraspol

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:0

Nice zvládlo první duel osmifinále Konferenční ligy na půdě Šeriffu. Moldavský soupeř ale už během předchozí fáze ukázal, že takový výsledek nemusí vůbec nic znamenat. Rovněž Partizan dokázal na jeho půdě nejprve zvítězit, aby v domácí odvetě musel sklonit hlavu po vyřazení. Dá se tak očekávat, že domácí tiraspolského protivníka určitě nebudou podceňovat.

Navíc hlásí před tímto střetnutím jednu moc dobrou zprávu. Po několikatýdenní pauze totiž bude k dispozici křídelník Nicolas Pépé, který si na konci ledna přivodil zranění kolene. Rozhodně se neočekává, že by po tak dlouhé pauze mohl zasáhnout do hry hned od začátku, pokud by se ovšem zápas vyvíjel dobrým směrem, je pravděpodobné, že ho kouč Didier Digard pošle do akce, aby si zase osahal, co že to znamená ostrý mistrák.

Youcef Atal, Antoine Mendy a Sofiane Diop nicméně zůstávají mimo hru, nově je suspendovaný pro tenhle mač také kapitán Dante. Pro evropské poháry pak není na soupisce napsaný Ross Barkley. "Je pro nás opravdu velmi důležité, že je Pépé zpátky,” uvedl Julien Sablé, Digardův asistent. "Youcef podstoupil nějaké testy, ukázalo se, že se nejedná o stejné zdravotní problémy, které ho trápily v minulosti. Antoine pokračuje v rekonvalescenci po zranění kotníku. Sofiane také drží nastavený plán zotavování se, pracujeme s ním každý den,” osvětloval.

Mimochodem kvůli potřebným licencím musí být právě Sablé uveden jako hlavní trenér pro toto utkání, byť obecně je šéfem lavičky Digard. "Pro nás je tohle nepodstatná záležitost,” mávl rukou nad nepříjemnostmi. "Máme trenérský štáb, který je nesmírně propojený. Prožíváme toho spolu spoustu, máme velmi blízký vztah. Tohle je prostě jenom detail, který nás nijak zásadně neovlivňuje.”

Pokud chce Šeriff, obdobně jako proti Partizanu, ještě nepříjemně se vyvíjející souboj zvrátit ve svůj prospěch, bude muset zabrat hlavně v ofenzivě. Vstřelená branka je prostě matematickou nutností k možnému úspěchu. Hostující stratég Roberto Bordin alespoň hlásí dobré zprávy z marodky, stejně jako v Kišiněvě před týdnem má všechny své hráče zdravé. Akorát chybět bude Patrick Kpozo, který naposledy vyfasoval žlutou kartu, a ta mu vystavila pro tohle utkání disciplinární stopku.

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Lotomba, Ndayishimiye, Todibo, Bard - Ramsey, Boudaoui, Rosario - Laborde, Moffi, K. Thuram

Sheriff Tiraspol - pravděpodobná sestava:
Koval - Zohouri, Garananga, Kiki, Radeljič, Covali - M. Diop, Kyabou - Badolo - Tapsoba, Atiemwen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.62 - 9.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Villarreal CF - RSC Anderlecht

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:1

Anderlecht si v prvním utkání poradil poměrně obstojně a s Villarrealem remizoval, čímž se mu do odvety naskýtá solidní šance. Jenže Žlutá ponorka hraje doma a bude jasným favoritem. A na Estádio de la Cerámica prohrává španělský klub jen zřídka.

Když se Villarreal ujal díky trefě Manu Triguerose na půdě Anderlechtu vedení a hrál mnohem lépe než domácí celek, vypadalo to na další snadné vítězství zkušeného a kvalitního kádru. Jenže Španělé nedokázali navázat na dobrý start do utkání a ačkoli se dostali do mnoha šancí, neproměnili už ani jednu. Deset minut po změně stran navíc nedávali pozor v obraně a kapitulovali po gólu Anderse Dreyera. Remíza možná nebyla zasloužená, ale na to se nikdo ptát nebude.

Villarreal nyní potřebuje v kulisách oblíbeného stánku maximální podporu svých fanoušků, protože teď neprožívá zrovna snadné chvíle. Z posledních šesti soutěžních duelů se mu povedlo vyhrát jen dvakrát a ve stejném počtu utkání prohrát. Nicméně svěřenci trenéra Quiqueho Sétiena udělali důležitý krok v minulém kole, když si rozdělili body s Realem Betis, jenž se snaží proniknout do Ligy mistrů.

A trenér Sétien po utkání především chválil: "Máme za sebou hodně náročné utkání, které nás stálo dost sil. Ale přesto jsem hrdý na to, jak jsme si poradili a že jsme se nevzdali. Bojovali jsme až do konce a odměna se dostavila. Bylo náročné nemyslet na odvetu v Konferenční lize, protože všichni víme, jak důležitý souboj nás čeká. Naštěstí máme výhodu domácího prostředí a to je pro nás vždycky velká motivace. Minule jsme neměli štěstí a jen jsme remizovali, takže věřím, že jsme si smůlu už vybrali."

Villarreal může znovu počítat se službami mladíka Nicolase Jacksona, ale mimo hru zůstává dlouhodobě zraněný Francis Coquelin. Hosté přijedou do Španělska bez Marca Kany s Hannesem Delacroixem, ale zcela fit je Islam Slimani. Ten dokonce v minulém kole belgické Jupiler League zaznamenal dvě branky a výrazně tím pomohl svému klubu k vítězství nad Cercle Bruggy.

Je dost pravděpodobné, že po tomto úspěchu nebude chtít trenér Brian Riemer moc šachovat se sestavou. Potřebuje dobrý výkon, aby trochu vylepšil aktuální nepříliš lichotivou sezonu Anderlechtu. Populární belgický gigant se v sezoně nesmírně trápí a v současnosti mu patří dokonce až devátá příčka!

Za 29 odehraných duelů se mu povedlo nasbírat jen 39 bodů a trenér Riemer má za úkol dostat klub výš. Mužstva se někdejší asistent trenéra Brentfordu ujal v prosinci minulého roku a z šestnácti odkoučovaných utkání zatím padl pětkrát. Zvládne překvapit favorita na jeho půdě, nebo si kvalitnější Villarreal postup tentokrát pohlídá?

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Foyth, Albiol, Torres, Pedraza - Terrats, Parejo, Trigueros - Chukwueze, Moreno, Pino

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Murillo, Debast, Vertonghen, Sardella - Verschaeren, Arnstad, Ashimeru - Dreyer, Slimani, Amuzu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.65 - 7.95

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
king23

Alkmaar a Tiraspol postup!!!

Reagovat
JackDaniels.

Prosim vas, niekto stream na slovan? Som vo svajci na hoteli a nedavaju to na ziadnom programe

Reagovat
pistacik11

RTVS ti asi nepôjde, či?

Reagovat
JackDaniels.

To nie mimo svk ale nakoniec som nasiel :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele