základní skupiny - skupina B
17.06.2013 21:00 CET
1 : 6
(0:3)

Reportáž

Tahiti - Nigérie 1:6

Úspěšný začátek a konec zápasu zajistily Nigérii očekávané vysoké vítězství proti Tahiti; na výsledku 6:1 měl největší podíl autor hattricku Nnamdi Oduamadi. Tahiťany tak může těšit alespoň vstřelený gól Jonathana Tehaua, který má pro vyslance z Francouzské Polynésie historickou hodnotu..

Kouč afrického šampiona Stephen Keshi vyslal do utkání sestavu značně podobnou té, která na lednovém Afconu vybojovala zlaté medaile; větších změn doznal pouze útok, kde místo nenominovaných opor Emenikeho s Mosesem nastoupili Anthony Ujah a také pozdější hrdina Oduamadi. Keshiho protějšek Eddy Etaeta pak neopomněl možnost využití jediného profesionála v kádru, ostřílené bývalé hvězdy Ligue 1 Maramy Vahiruy, který si tak ve třiatřiceti letech připsal vůbec první reprezentační start.

Nigérie byla už před zápasem obrovským favoritem, a potvrzovat to začala prakticky okamžitě - Super Eagles totiž už po deseti minutách vedli o dvě branky, ač je třeba podotknout, že se pod to zásadní měrou podepsala především nervozita a hloupé individuální chyby tahitských amaterů. V páté minutě napřáhl z velké dálky Élderson a míč po dvojité teči soupeřových obránců zaplul až za zkoprnělého Xaviera Samina; o pět minut později se pak poprvé radoval Oduamadi, který využil obrovské chyby v tahitské rozehrávce, pohodlně vypíchl míč, určený Jonathanu Tehauovi, a bez problému zavěsil.

Afričané pokračovali v náporu i nadále a po čtvrthodině hry se po výborné kombinaci středem hřiště dostal k míči Musa, jehož rychlý postup levou stranou vápna zabrzdilo až ukopnutí míče před střelou; o dvě minuty později si další strašidelnou hrubku připsal na konto obránce a kapitán Tahiti Nicolas Vallar. Když o chvíli později Mikel opřel svůj přímák nad břevno, zdálo se, že je vítěz oceánského poháru odsouzen k potupnému debaklu..

Etaetovi svěřenci se však rychle osmělili a snad využili toho, že Nigérie s pohodlným vedením v kapse polevila v koncentraci; to platilo dvojnásob po situaci z 26. minuty, kdy díky hrozivému kiksu gólmana Samina přidal favorit třetí gól. Vcelku průměrný Musův přízemní míč od levého rohového praporku mířil přímo do připraveného Saminova koše, jenže brankář jej i přesto neudržel a nabídnul tak Oduamadimu jednoduchou příležitost k druhé trefě v zápase.

Přehlídku obranných chyb ještě dvakrát doplnil Vallar (Ujahův samostatný únik po jedné z nich naštěstí pro Tahiti lapil Samin), pak už však outsider obraz hry vyrovnal; první vlaštovkou byl nedokončený samostatný únik Chonga Hueho, druhou těsně vedle mířící přímák Vahiruy. Chong Hue následně ve vápně těsně netrefil slibný centr zprava, a Nigerijci tak šli do šaten sice s pohodlným vedením, ale přesto ne zcela spokojeni.

Zlepšený výkon borců v červeném se dočkal zasloužené odměny v 54. minutě - těsně po vystřídání zraněného smolaře Vallara se Tahiťané dostali k rohu, po jehož rozehrání si na zadní tyči naskočil na míč Jonathan Tehau, využil podcenění Efe Ambroseho a hlavou překonal Enyeamu. První část druhého poločasu byla Nigérie obecně mdlá a bezkrevná; šance veskrze žádné, kroužení kolem vápna neefektivní, a nebyla v tom ani patřičná snaha nasazení.

Vše však změnila 68. minuta, kdy z levé strany vypálil Ideye a nešťastný brankový hrdina Tehau tečoval trajektorii míče mimo dosah gólmana Samina. O osm minut později pak bylo definitivně hotovo - Ideye převzal vynikající Mikelovu přihrávku z hloubi pole, popoběhl po pravém křídle, rozhlédl se a vyslal přesný pas před branku, kam nabíhal Oduamadi, jemuž už nedělalo problémy dokončit hattrick. Až pátá nigerijská branka tak snesla parametry zamýšlené, dobře vykombinované a provedené akce..

Statečně bojující Tahiťané už v samotném závěru za tohoto stavu logicky "odpadli", a Élderson toho využil k uzavření skóre na 6:1; tentokrát šlo o akci zleva, při níž se míč přes celou řadu odrazů a díky dalšímu zmatkování jak obrany, tak nejistého Samina dostal až k Éldersonovi, který neměl nárok zaváhat. Kouč Etaeta možná litoval individuálních zaváhání svých svěřenců - bůhví jak by to vypadalo, kdyby vše šlapalo jako hodinky. Takhle si svoji daň vybrala velká nováčkovská nervozita, jež zasáhla zejména Saminovy rukavice; ještě v 87. minutě mu na brankové čáře vypadl z rukou další lehký centr, tentokrát však byla pohroma včas odvrácena vracejícím se obráncem.

I přes obdržený debakl však podalo Tahiti sympatický výkon, a druhým gólem jej mohl v 88. minutě korunovat hrdina Tehau, který si naběhl na dlouhý míč z hloubi pole, přeskočil svého strážce i nedůrazného Enyeamu a pálil hlavou z hranice vápna těsně mimo. Absolutní nedostatek koncentrace, který byl v tento okamžik vidět na borcích v zelenobílém, by měl zároveň sloužit jako varování před dalšími zápasy - Nigérie sice vysoko vyhrála, ale bylo by možná trochu překvapující, kdyby s podobným výkonem dokázala v turnaji postoupit daleko. Disciplína a soustředěnost dnes Keshiho svěřencům značně scházely.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (82)

Přidat komentář
Shevchenko

0:20, bez prdele

Reagovat
smazaný uživatel

0:5

Reagovat
smazaný uživatel

12. minúta 0:2 zdá sa že som to možno podcenil

Reagovat
Tomtaf

0:4

Reagovat
REPLIKATOR

0:4

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 Vahirua

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pharrell

0:6

Reagovat
smazaný uživatel

aaaaaa skoda dobry tip veru

Reagovat
Pharrell

Škoda , o 1. gol Tahiti no. Nevadí , byl jsem blízko.

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

To bude as nuda....tip 2...0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Nigéria je veľkým favoritom proti amatérom z Tahiti, avšak chýba im napr. kľúčový útočník Emenike a momentálne sa im strelecky nedarí. Každopádne kvalita a skúsenosti sa musia ukázať. 0:3 minimálne

Reagovat
smazaný uživatel

Tento zápas bude více než jednoznačný. Tahiti jsou opravdu nečekaným a velmi překvapivým účastníkem Poháru FIFA a zároveň dopředu jasným outsiderem. Ale diváci jim budou určitě přát, protože to asi bude to jediné o co se budou moci Tahiti v zápasech opřít. Zkušenosti, které tu načerpají se jim však budou v dalším působení hodit. Určitě bude zajímavé sledovat, jestli se vůbec v zápasech, které je ve skupině B čekají, dokáží gólově prosadit. Jinak asi budou jejich výsledky jen otázkou skóre. V prvním zápase je čeká Nigérie, která je samozřejmě výkonnostně někde jinde (byť nepřijela v nejsilnějším složení), ale uvidíme, jestli jejich výběr soupeře nepodcení ... Tip 0:3

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvetsi moznost na remizu v dosavadnim prubehu, kdyby se Tahiti heclo, ale realne spis 0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

1:0(Vahirua)

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cepinzcegamy

over 7,5 za 250 (15,5:1)

Reagovat
smazaný uživatel

čo chybalo

Reagovat
cepinzcegamy

jsou to buzny, čtyřka by se hodila. Naštěstí jsem měl i over 2,5 v poločase a over 5,5 celkem. Ale stejně

Reagovat
Hafna

0:0 za kurz 60,0 ... nemůže nevyjít

Reagovat
smazaný uživatel

a v 90té o všechno přijdeš

0:1

Reagovat
Hafna

ještě třeba z offsidu...

stačí že mi dneska v tenise Dev Varman pokazil výhru 550kč prohraným rozhodujícím setem v poměru 16:18....

Reagovat
hradec

TAHITI: 23Xavier SAMIN (GK) 2Alvin TEHAU 3Marama VAHIRUA 4Teheivarii LUDIVION 6Henri CAROINE 7Heimano BOUREBARE 10Nicolas VALLAR (C) 13Steevy CHONG HUE 16Ricky AITAMAI 17Jonathan TEHAU 19Vincent SIMON Substitutes

1Mikael ROCHE (GK) 22Gilbert MERIEL (GK) 8Stephane FAATIARAU 9Teaonui TEHAU 11Stanley ATANI 12Edson LEMAIRE 14Rainui AROITA 15Lorenzo TEHAU 18Yohann TIHONI 20Yannick VERO 21Samuel HNANYINE 5Tamatoa WAGEMANN

Nigérie: 1Vincent ENYEAMA (GK)(C) 2Godfrey OBOABONA 3Uwa ECHIEJILE 5Efe AMBROSE 7Ahmed MUSA 10John Obi MIKEL 13Fegor OGUDE 14Anthony UJAH 19Sunday MBA 20Nnamdi ODUAMADI 22Kenneth OMERUO Substitutes

16Austine EJIDE (GK) 23Chigozie AGBIM (GK) 4John OGU 6Azubuike EGWUEKWE 8Brown IDEYE 9Joseph AKPALA 11Muhammad GAMBO 12Solomon KWAMBE 15Michael BABATUNDE 18Emeka EZE 21Francis BENJAMIN 17Ogenyi ONAZI

Reagovat
hradec

TIP: Tahiti 0:5 Nigérie prosadí se Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Nedivil bych se, kdyby to Nigérie prodala. Tipuju, že 2:1 pro Tahiti ¨senzačně¨.

Reagovat
smazaný uživatel

0:2.

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérijci ted budou mít fušku, aby si nechali dát gola. Nebo si je asiská mafie pak podá.

Reagovat
smazaný uživatel

Co je s tím nigérijcem mladým jak hrál na ms 2010? Haruna se jmenoval tuším. Na MS se mi strašně líbil, šikovnej střeďák a teď koukám, že není ani na lávce.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nějak nemůžu najít proč není v repre.

Reagovat
Inzaghi

Odu

Reagovat
smazaný uživatel

Musa

Reagovat
LAM

Uruguay si to rozdá s Nigrii o 2 místo.Uvidíme kdo bude silnější.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že něco taky vypovídá o Nigerii, když tam Mikel tvoří hru a zahrává přímáky...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten gólman Tahiti je v noční můře.

Reagovat
LAM

Jestli se budou Španělové snažit tak jim daj snad 15

Trochu zvláštní pozvat k těm skvělejm týmům právě todle

Reagovat
LAM

aha tak se opravuju oni vyhráli ten pohár oceánie.

Reagovat
Kily

Ujah

Reagovat
REPLIKATOR

Ujah

Reagovat
smazaný uživatel

Ty brazilci fanděj Tahiti víc jak Brazílii.

Reagovat
Kily

pátá střela, směrem dopředu daleko sympatičtější než v noci Uruguay

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tahiti se s tím nesere,takový šlapák.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že Tahiti aspoň jeden gól dá.

Reagovat
REPLIKATOR

vlastní

Reagovat
smazaný uživatel

za to zakončení bych jim strhnul jejich malé prémie

Reagovat
smazaný uživatel

Krásná akce

Reagovat
Kily

wow, paráda

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kily

až si tak říkám, že by v Brazílii mohl hodně vydělat obchodník s ošacením, který by nechal vyrobit několik tisíc triček s nápisem "Tahiti na Poháru FIFA", pokud by nepřestřelil cenově, tak by si taková trička domácí fanoušci mohli koupit a hromadně v nich přijít na zápas, takoví jamajští bobisté

Reagovat
smazaný uživatel

Jedno se musí nechat. Ty borci nemají sice kvalitu, ale chtějí hrát fotbal a užívají si to. Není to týmy jako San Marino nebo Andorra, který zalezou před vápno a betonujou. Tohle je mnohem větší zábava a já jim přeju.

Reagovat
REPLIKATOR

moje řeč

Reagovat
smazaný uživatel

náhodou takový Andy Selva uměl pořádně zatopit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, tak ... běhat umí a baví je to, pro nebetonujou

Reagovat
Kily

joooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Reagovat
Ronaldo.com

Gooooool

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě tři!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Reagovat
LAM

Kdyby dali gola Španělsku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

@TahitiFootball 1m

VAHIRUA IS BETTER THAN MESSI #GoTahiti

Reagovat
smazaný uživatel

Oduamadi z AC Milán.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
LAM

Jestli budou bránit takhle ve předu i proti Španělům tak tipuju 10 golů a co vy?

Reagovat
Kily

Villa s Torresem mají taky solidní potenciál zahazovat šance, ale asi jo, ten brankář by měl trénovat jenom situace sám proti jednomu/dvěma/třem, tam stačí jedna nebo dvě rychlé narážečky a celá obrana je vyšachovaná

Reagovat
smazaný uživatel

Tahiti

Reagovat
Shevchenko

Už sem letěl na pobočku vsadit výhru Nigérie o 6 a víc gólů s nádherným kurzem 7.40, naštěstí měli 20 minut zavřeno Teď už ty kurzy půjdou hodně dolů, škoda.

Reagovat
REPLIKATOR

Máš štěstí, takhle bys ještě prohrál.

Reagovat
REPLIKATOR

Ke které úrovni českých soutěží byste Tahiti přirovnali? Tak divize, možná 3. liga?

Reagovat
smazaný uživatel

Horní část Gambrinus ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych šel níž. Přeci jen v čfl a v divizi máš pořád týmy, který dost trénujou a maj pořádnou přípravu a už jsou to týmy, který i znaj slovo taktika.

Reagovat
Kily

Tahiti jenom pět faulů? Jako je pravda, že když si Nigerijci dali rychlejší přihrávky, tak nestíhali ani faulovat, ale i tak mě tohle překvapilo. Celkem jsem se bál, že to bude vypadat jako před pár roky nějaká reprezentace Haiti, která v každém zápase na jednom velkém turnaji hodně faulovala a celkem schytala pět nebo šest červených karet

Reagovat
Kily

dokonce čtyři podle stránek fifa.com

Reagovat
smazaný uživatel

Tahiti působí opravdu jako velmi sympatický tým, už jak pojali nástup, když obdarovávali hráče a realizační tým soupeře osobitým dárkem. A to jak jim fandili diváci si opravdu zaslouží, nehráli žádný beton, pěkně rozestavení 3-4-3, zbytečně také nefaulovali, dokonce odehráli zápas bez karet. Ale je jasné, že budou na tomto turnaji opravdu jen do počtu, přijeli opravdu získávat zkušenosti, protože se dnes ukázalo, že nestačí soupeři v ničem. Rychlost mají, ale síly rychle ubývají (tréninkové manko), technická vybavenost taky trochu kulhá, taktikcká vyspělost by rovněž potřebovala dopilovat, ale nelze se tomu divit, když je v týmu v podstatě jen jeden ryzí profesionál. Dokázali se také dnes gólově prosadit a to jim moc přeju. Ale ruku na srdce, bylo to díky hrubé chybě obrany Nigérie, bude tedy zajímavé sledovat, jestli se jim podaří skórovat i v dalších zápasech, obávám se ale, že dnes k tomu měli nejlepší příležitost.

Nigérie v Belo Horizonte hrála, to co potřebovala a ještě spustu šancí trestuhodně zahodila. Bylo vidět, jak je ten gól soupeře nabudil. Ale určitě má tenhle tým na víc. Nakonec taky vyprodáno zdaleka nebylo, je to samozřejmě dané obsazením zápasu. Ale přeci jen, když se Brazílie hrdě nazývá nejfotbalovější zemí planety, tak bych čekal logicky vyšší návštěvu. Jinak si ale domácí fans zaslouží pochvalu za podporu Tahiti, to bylo moc sympatické ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sem snad ani necekal takovej jasnej vysledek a bylo to predevsim tou zminovanou ofenzivni hrou Tahiti, jestli se to tak da nazvat. Opravdu chteli hrat, ale Nigerie dobre vedela co ma delat, aby zurocili zkusenosti proti takovymuhle tymu. Tam zadnejch pochyb nebylo, ale je strasne sympatickej ten gol Tahiti a dokazali si vytvorit i po krasnym pasu pres pul hriste dalsi golovku, ktera ale nevysla...slabsi zapas, ale golu bylo k videni dost

Reagovat
smazaný uživatel

http://rutube.ru/video/974a2ccef362818e8591fd0ed4c3791b/

No tak Tahiti jsou na tom fotbalově asi úplně jinak než zbytek týmů na turnaji....od Španělů dostanou desítku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele