JAKO NA KOLOTOČI (III)

02.08.2004, 22:19
Aktuality
Kolotoč jménem FOTBAL se točí dál. Po EURO 2004, COPA AMÉRICA, probíhajícím Asijském poháru, přijdou na řadu Olympijské hry. Ale také se rozjíždí ligové soutěže v celé Evropě. Nasedněme tedy znovu na KOLOTOČ a podívejme se na: Mihajloviče, Chivua, Diega, Edmílsona, Josemiho, Karadase, Drogbu, Trapattoniho, Overmarse...

Sinisa Mihajlovič je volným hráčem, a proto si mohl dělat, co chtěl. A parádně toho využil. Tento bývalý reprezentant Srbska a Černé Hory se rozhodl následovat svého trenéra z Lazia Řím Roberta Manciniho a podepsal na rok Interu Milán. Giacinto Facchetti, prezident Interu, je nadšen jeho příchodem a Mancinimu se vyplnilo další přání. Mihajlovič hrával za Crvenu Zvezdu Bělehrad, v jejímž dresu dosáhl výrazných úspěchů, mimo jiné Interkontinentální pohár v roce 1991. Do Lazia přišel ze Sampdorie a v Římě se mu podařilo vlastně získat vše, o čem se fotbalistovi může zdát, včetně scudetta. Jedná se již o sedmý nákup Interu před zahájením této sezóny. Giuseppe Favalli, Nicolas Andrés Burdisso, Lampros Choutos, Edgar Davids, Sebastián Verón, Esteban Cambiasso a nyní Sinisa Mihajlovič. Inter Milán čeká v předkole LM FC Basilej.

Cristian Chivu, obránce AS Řím, nebude trénovat minimálně jeden měsíc. Ve chvíli, kdy se měl zapojit do předsezónního procesu svého klubu, si zlomil nártní kůstku na levé noze. A bude chybět nejen v přípravě. Mluví se o možné až tříměsíční herní absenci a to by kromě úvodu ligy znamenalo ztratit první zápasy v LM a v kvalifikaci o postup na MS 2006. Chivu přišel do AS Řím v létě minulého roku z Ajaxu Amsterdam za 18 miliónů eur. V dresu giallorossi sehrál v Serii A 22 zápasů a výrazně pomohl k 2. místu a tím pádem i k postupu do LM. Rumunsku bude setsakramentsky chybět!

Diego zanechal Santos svému osudu v brazilské lize a namířil si to přes oceán do FC Porto, týmu vítěze Champions League 2003/04. Portugalci za něj zaplatili 7 miliónů eur. Po COPA AMÉRICA, kde se spolupodílel na zisku zlatých medailí pro Brazílii chladnokrevným proměněním posledního pokutového kopu ve finále proti Argentině, se tento 19letý fotbalista vypravil nahradit svého bývalého krajana Deca. "Splnil se mi velký sen. Budu hrát v Evropě. Neznamená to, že budu hrát to samé, co Deco. V Santosu jsem byl tím, kdo rozděloval míče spoluhráčům, i když jsem se pohyboval víc na levé straně hrací plochy. To mi rovněž pomáhalo dostat se často na dostřel branky. V národním týmu bylo mé místo vpravo, ale bude-li trenér Porta chtít, abych hrál to, co Deco, nebude mi to činit potíže. Jediné, co se mi nelíbí, je, když mě porovnávají s jiným fotbalistou. Deco je velký hráč, já se ale jmenuji Diego!" Musí se uznat, že sebevědomí tomuto mladíkovi rozhodně nechybí!

Edmílson je dalším Brazilcem v Evropě, ale již vlastně starousedlíkem. Také on přišel z FC Santos, ale už v roce 2000, do Lyonu a do roku 2004 pomohl mužstvu ze Stade Gerland ke třem titulům. Zároveň byl součástí brazilského národního týmu, který získal titul mistrů světa v roce 2002. Ve středu přijel do Barcelony, podrobil se testům a uspěl. Lyon dostane 8 miliónů eur a 2 další miliónky, podaří-li se Barce splnit "jisté nespecifikované" cíle v lize a LM. Barcelona má nyní ve svých řadách silnou brazilskou kolonii: Ronaldinho, Motta, Juliano Belletti, Sylvinho a Edmílson, společně s Decem, který se rovněž narodil v Brazílii.

Josemi se rodného Španělska nabažil a vydal se na zkušenou do Anglie. Vybral si ho nový trenér FC Liverpool Rafael Benítez. Záložník Málagy podepsal na 4 roky, jeho dnes již bývalý klub za něj dostane 3 milióny eur. Dnes je již v USA, kde se Liverpool připravuje na nastávající sezónu Premiership. Po vítězství 5:1 nad Celtikem Glasgow Benítez řekl: "Znám ho velice dobře, je výborný ve hře hlavou, s ním budeme silnější!" José Miguel Gonzáles, jak zní jeho celé jméno, v minulé sezóně v Málaze nehrál jen v jednom jediném zápase. Po jeho příchodu do Liverpoolu musí znovu opustit tým reprezentant Francie do 21 let Alou Diarra, který bude na hostování v RC Lens. Od svého příchodu z Bayernu Mnichov v roce 2002 hrál pouze 45 minut v jednom přípravném zápase a v minulé sezóně hostoval v Bastii.

Azar Karadas je Nor, podepsal rovněž na 4 roky, ale Benfice Lisabon, která za něj Rosenborgu Trondheim zaplatí 2 milióny eur. Je mu 22 let, hrál za Rosenborg od roku 2002 a letos v březnu nastoupil v Poháru UEFA právě proti Benfice. A dal jí dokonce gól! Pomohl tím k vítězství svého týmu 2:1, ale ne k postupu do dalšího kola. Ještě tento týden nastoupil za Rosenborg proti moldavskému Sheriff Tiraspol(2:1) v předkole LM. Karadas: "Jsem nadšen realizací tohoto přestupu, Benfica je slavný klub, Trapattoni je skvělý trenér, budu hrát po boku takových fotbalistů, jako Zlatko Zahovič, Nuno Gomes, Tomo Šokota a Simão Sabrosa. Co víc si mohu přát!?"

Ajax Amsterdam musel reagovat bleskově a nahradit trenérskou dvojici, která ho opustila. Marco van Basten a John van't Schip se stali novými kormidelníky lodi zvané Nizozemsko, a tak byli na jejich místa povoláni John van den Brom a Fred Grim. Van den Brom hrál za Ajax v letech 1993 - 95, ve 44 zápasech dal 7 branek. Ve dvou utkáních nastoupil za národní celek Nizozemska a na klubové úrovni oblékal také dres Vitesse Arnhem, De Graafschapu a Istanbulsporu. Grim chytal za Ajax 11 let a ve své sbírce má čtyři tituly mistra ligy.

Didier Drogba má za sebou neuvěřitelnou sezónu. Útočník z Pobřeží slonoviny se během jediného roku stal z nepříliš ceněného fotbalisty hvězdou jednoho z nejlepších celků světa – FC Chelsea. Jeho pět branek v předešlé LM v dresu Olympique Marseille a šest dalších v Poháru UEFA, kde jeho tým prohrál finále s Valencií, to vše mělo připomenout, že Drogba není jen hráčem, který jde z klubu do klubu bez výrazného zanechání stop. V roce 2002 nastupoval za Guingamp a dal 17 branek ve 34 zápasech. Ale i tak bylo mnoho pochybností okolo jeho přestupu do Marseille, kam v následující sezóně zamířil. Talent se ovšem ukázal, dal 18 branek a nastoupil ve 35 utkáních. Dnes je nejdražším africkým fotbalistou všech dob, Chelsea za něj zaplatila 36 miliónů eur. José Mourinho, trenér londýnského klubu majitele Romana Abramoviče, říká: "Je to obrovský talent. Rychlý, tvrdý a s perfektní technikou!" A Drogba dodává: "Když jsem hrál v Guingampu, tak jsem odcházel z hrací plochy zcela vyčerpán. Byl jsem v pohybu vlastně celých 90 minut. Ale teď je to ještě horší. Dávám góly, mám osobní strážce a schytám kopanců opravdu nepočítaně." Tak a teď si může být jistý jednou věcí. V dresu celku ze Stamford Bridge, v anglické lize a v LM, jich schytá mnohem víc!

Giovanni Trapattoni dostal díky nemastnému a neslanému výkonu Itálie na EURO 2004 pořádně přes uši. Byl vcelku pochopitelně propuštěn, ale Portugalsku se zalíbil – konkrétně Benfice Lisabon, jejímž trenérem se nyní stal. Ve svých 65 letech, po čtyřech sezónách u národního týmu, s mnoha úspěchy při vedení Juventusu a Interu Milán, je to jeho druhá mezinárodní štace. Na začátku devadesátých let minulého století vedl Bayern Mnichov. Nahradí na trenérském místě José Antonia Camacha, který v Benfice dosáhl řady úspěchů a tím přesvědčil vedení Realu Madrid, že je tím nejlepším mužem, který vyvede Ronalda a spol. z průměrnosti, do které se dostali v závěru loňské sezóny. Benfica byla ve stínu Porta, skončila v lize druhá, ale vyhrála pohár. Letos všichni v Lisabonu očekávají zisk titulu, Porto ztratilo nejen trenéra Mourinha, ale také řadu hráčů. Benfica vyhrála ligu naposledy v roce 1994. Pro Trapattoniho je prvním cílem postup do základní fáze LM. A pak se prý uvidí!

Marc Overmars se loučí. Zranění kolene mu nedovoluje pokračovat v jeho fotbalové kariéře. Sehrál za 15 let 441 zápasů v dresech Barcelony, Arsenalu, Ajaxu a samozřejmě za nizozemskou reprezentaci. Dal 95 branek. "Srdce mi říkalo hraj, mozek a koleno ne, nejde to. Vypadá to, že jsem se v 31 letech asi unáhlil, ale mám potíž se zraněním již několik sezón. Poprvé jsem podstoupil operaci v roce 2001, po návratu vypadalo vše velice dobře, ale postupem času se situace horšila. Vydržel jsme jen z jednoho důvodu. Chtěl jsem se s fotbalem rozloučit v dresu oranjes a na významné sportovní události. Těch 117 minut na EURO 2004 stálo za to!" Za reprezentaci nastoupil 86x, v dresu Arsenalu získal titul a pohár, ale zcela jasně je pro něj vrcholem zisk Champions League v roce 1995 s Ajaxem. Brankou, na kterou vzpomíná nejvíce, byla ta proti Newcastlu United ve finále Anglického poháru v roce 1998, jelikož díky tomuto gólu získal Arsenal první double po více než 25 letech. Fotbalu se jako trenér věnovat nechce a stane se tedy jedním z fanoušků. Především Barcelony, která byla naplněním jeho snu a jíž, pod vedením trenéra Franka Rijkaarda, tolik věří...

Kolotoč se na malou chvíli zastavil. Za týden se ale na něm opět svezeme. Stane se spousta nových věcí. Svět kolem fotbalu nezná odpočinek. Také proto je fotbal tím nejkrásnějším sportem na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super článek, jen se mi zdá, že se toho událo více, než se zde píše, ale jinak SUPER!

Reagovat
HOST*autor

Díky za pochvalu. Kdybych měl psát o všech událostech ve fotbale, tak bych se musel přejmenovat na FIFA.com, rozvést se, prodat děti, nejíst, nepít, ne……Ale polepším se a když šéfradaktor dovolí bude Kolotoč vycházet každý pátek.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak že se přimlouvám, každý týden, to by jistě nebylo na škodu...

Reagovat
HOST*Daniel

Když je tady i stručný přehled všech lig,možná by to chtělo i stručný přehled přestupů

Reagovat
HOST*Luis

Díky za velmi zajímavý článek s mnoha postřehy. Hlavně bych se přimlouval za zvěřejnění přestupů během tohoto léte- hodně se děje ale v médiích to nikdo neřeší. A hlavní díky patří Marcu Overmarsovi za super věci které ukazoval na trávníku, patřil mezi nejrychlejši a moje nejoblíbenější fotbalisty a proto sem byl rád že stihnul hrát i za Barcelonu. Díky Marcu

Reagovat
antimadrista

Marca sem měl taky rád

Reagovat
HOST*Luis

Chlape a co říkáš na nákup Edmilsona, já si myslim že tohle byl opravdu superkauf. Myslim si, že takovej obránce nám chyběl.....

Reagovat
smazaný uživatel

Overmars byl king. Ještě teď na EURU hrál fakt dobře.Je škoda, že končí. Teďka jsem slyšel, že by měl končit Nedvěd. Chraň Pán Bůh

Reagovat
smazaný uživatel

To akorát Juventus by chtěl aby se Nedvěd soustředil na klub, sire, ale on si chce zahrát na MS a proto bude pokračovat

Reagovat
HOST*op';'h

Reagovat
HOST*FC Barca

Byl jsi fakt super Marcu!

Reagovat
smazaný uživatel

Je težké loučit se s fotbalisty kteří dali hodně celému fotbalu. U Marca je to stejně jako u Lucha,oba dali moc Barce i repre,ale nic není věčné...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele