Hodnocení týmů na MS 2018 - Asie

17.07.2018, 10:33
Názory a komentáře
Po zhodnocení afrických vystoupení na šampionátu přichází na řadu také nejlidnatější kontinent, Asie. Ten se před čtyřmi roky v Brazílii prezentoval mimořádně špatně, tentokrát to bylo o poznání lepší. S výjimkou Austrálie si koneckonců každý asijský účastník připsal na konto aspoň jednu výhru...

Ve finále se vlastně jedná o historicky nejúspěšnější mundial pro asijské celky, alespoň tedy z pohledu bodové tržby ve skupinové fázi. Pravda, tentokrát Asie na dostavení světové elity vyslala více zástupců než obvykle (5), ale patnáct posbíraných bodů je stále chvályhodný počin, který o chlup překonává ty z let 2002 a 2010.

Po úvodním kole to přitom s mnohými Asiaty vypadalo bledě nedobře. Saúdská Arábie před zraky všech v otevíracím duelu vybouchla, vyloženě špatná byla také Jižní Korea proti Švédsku a Japonci se dlouho hledali i proti oslabené Kolumbii.

Saúdové si však dalšími dvěma výkony zachránili čest, Japonci to vše dotáhli do osmifinále a získali si mraky neutrálů, a Korejci napravili mizerný dojem heroickým skalpem Německa. Írán byl potom jen kousíček, doslova pár centimetrů, od své první účasti mezi šestnácti nejlepšími.



Ještě, než se přesuneme k samotným hodnocením, dovolte nám trochu poodhalit, jakým způsobem jsme k nim přistupovali. U každé reprezentace známkujeme hvězdičkami (5 nejvyšší, 1 nejnižší) konkrétně tři kategorie - trenéra, obranu a útok. Z toho nám pak vzejde i celková známka.

Při hodnocení jsme se snažili brát v potaz nejen objektivní výkon dané řady, ale také očekávání, se kterým reprezentace do turnaje vstupovala. Německo tudíž za podobné výkony nedostane stejné známky jako třeba Jižní Korea.

Totéž platí i pro kategorie největších tahounů a přítěží týmu, které ne vždy odpovídají titulům nejlepšího a nejhoršího hráče. I tady jde do značné míry o to, jaké výkony jsme si od daných hráčů představovali a zda naše očekávání dokázali naplnit.


Austrálie


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮

Po rázném konci romantického, avšak poněkud naivního angažmá Angeho Postecogloua si v Austrálii od Berta van Marwijka slibovali špetku pragmatismu a pořádný turnajový úspěch v přeci jen hratelné skupině, kde navíc Francie s Dánskem v reálné konfrontaci se Socceroos rozhodně nijak nenadchli. Inu, výsledek je vyloženě tristní: jeden bod ze zápasu, kde Austrálie víceméně odmítla jít za třemi korálky, 0 gólů vstřelených ze hry, a vysloveně prokaučovaný rozhodující duel s Peru, kde Socceroos v žádném případě nepůsobili jako ten jeden tým, kterému ještě v daném střetnutí o něco šlo. Bez nápadu.

Van Marwijk se dá nakonec chválit jen za dva tahy: docela mu vyšla sázka na neokoukaného Andrewa Nabbouta na hrotu, jenž se příkladně bil a nabízel zajímavý pohyb bez balonu (který pak ovšem Van Marwijk po jeho zranění vůbec nezvládl na hrotu jakkoliv replikovat, přičemž tvrdohlavě odmítal využít typologicky nejpodobnějšího útočníka v Maclarenovi), a také sesunutí záložníka Milligana na stopera.

Zbytek byla víceméně tragédie: neefektivní Robbie Kruse odehrál celý turnaj v základu, přičemž nevyzpytatelná, šikovná dvojice Arzani - Rogić spolu na hřišti za celý mundial strávila všehovšudy 28 minut. Vzhledem k tomu, že Mooy musel za Jedinaka víc než obvykle pracovat směrem dozadu, působila nakonec ofenzíva Austrálie po většinu času dramaticky unyle, přestože vůbec nemusela. Stačilo se nebát to pořádně oživit, jenže to by nebyl starý "konzerva" Van Marwijk - mimochodem muž, který zde střídal pořád po té samé, často nelogické ose (Arzani za Kruseho, Irvine za Rogiće), a pro Cahilla sáhl teprve na třetí výzvu, přestože si o jeho vzdušnou sílu hlasitě říkali již nepřesvědčiví Dánové. A že na turnaji nedostal od nizozemského kouče ani minutu jediný klasický box-to-box záložník v kádru, Massimo Luongo, to je zcela neomluvitelný přešlap, který opět značně paralyzoval ofenzívu.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Vzadu se Australané coby kolektiv i jednotlivci víceméně všichni pochlapili. Jako mančaft bránili opravdu slušně, v Trentu Sainsburym měli jednoho z nejinteligentnějších sběračů balonů za obranu a v Marku Milliganovi zase agresivního, byť poměrně subtilního rozrážeče útoku v srdci obrany. Stoperská dvojice byla perfektně vyvážená, mezitímco Aziz Behich na levém beku utěšeně pokračoval ve svém růstu posledních měsíců a své dobré momenty měl i napravo Risdon. Brankář Mat Ryan vymýtil svá občasná škytnutí a Aaron Mooy se v záloze speciálně proti Francii prezentoval jako takový Modrić pro chudé - tvořil hru, a zároveň velice houževnatě zastavoval soupeřovy průniky. Pětkrát odvracel míč, a stejně často byl také úspěšný v obranném zákroku. Nenadarmo se les Blues tak trápili.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Tohle se prostě nepovedlo. Takřka v žádném bodě šampionátu Australané v ofenzívě nepůsobili sladění, sebevědomí. Takhle se po většinu času prezentoval akorát Mat Leckie na pravém křídle, přičemž proti Peru se konečně se svými typickými průběhy středem pole vytasil Tom Rogić, který ovšem jen stěží nacházel adekvátní doplnění mezi spoluhráči. Aaron Mooy mezitím směrem dopředu zklamal, ať už jako příliš opatrný distributor balonů, nebo jako vyloženě mizerný exekutor standardních situací (které jsou jinak jeho královskou disciplínou). Robbie Kruse tradičně vypadal dobře pouze po finální třetinu, kde v podstatě každé řešení buď uspěchal, nebo prostě špatně zrealizoval. A útočníci Nabbout s Jurićem dohromady nevyprodukovali jedinou střelu, přičemž ten druhý jmenovaný si hrál se spoluhráči na regulérní schovávanou. I 38letý Cahill stihl za 38 minut (ha!) vyprodukovat dva projektily.

Největší tahoun: Mathew Leckie
Tahoun v tom pravém slova smyslu, protože doopravdy tahal takřka každý australský útok, který nesl nějaké nebezpečí - dokonce při přetrvávající neschopnosti Kruseho občas i přeskočil na levé křídlo a úřadoval odtamtud. Mimoto vedl presink, nebál se chodit do skluzů a obrany soupeře děsil jak výběhy z hloubky, tak záběhy za obranu. Chyběl tomu akorát přesný finiš a občas i přesná dodávka. Leckie nakonec šampionát zakončil s druhým největším počtem střel bez jediného zásahu (11), ale to je v kontextu obecně sterilního mužstva, které si bylo sotva schopné vytvářet nějaké šance, nutno vnímat relativně pozitivně. V zápase s Dánskem se koneckonců při absenci silného hlavičkáře i dvakrát šplhal do vzduchu a z vápna soupeře nebezpečně hlavičkoval. Pro Australany tenhle pracant vážně odváděl vše možné, i když lze uzavřít, že stále ne dostatek.

Největší přítěž: Mile Jedinak
Takový Mascherano téhle Austrálie; přesluhující, nahrávající pouze do stran, přesto soustavně dostávající spoluhráče do úzkých svými přihrávkami, nestíhající rychlostně, nepřesný pozičně, ale rváč, kapitán a... ty vousy! Bohužel, onen majestátní vous a spolehlivá exekuce pokutových kopů jsou ty jediné světlé body na Jedinakově turnaji. Jinak lídr mančaftu táhl dolů tvorbu hry v zápase s hratelným Dánskem, a to nejhorší si schoval na rozhodující duel s Peru, když si nejprve zarytím kolíků do ramena soupeře vysloužil brzkou žlutou kartu, a potom jenom ukrutně pomalu, v poklusu reagoval na zrod druhého gólu Guerrera, o jehož účast na turnaji se podpisem kolektivního dopisu ironicky sám zasadil. V témže utkání zároveň celkem čtyřikrát fauloval. Australský projev bez něj mohl být o tolik plynulejší.

Celkový verdikt: ✮✮
Francie byla "čestnou prohrou", z jakých jsou už nicméně Australané unavení (Brazílie, Itálie 2006; Chile, Nizozemsko 2014), Dánsko bylo již promrhanou šancí na zaskočení dalšího matného evropského favorita a konečně Peru bylo jen hodně nevyvedeným pokusem jít stůj co stůj za postupem. Přestože jihoamerický tým už byl ze hry venku, chuť útočit vykazoval vlastně po celý zápas zjevně větší. Socceroos se tak do osmifinále už třikrát v řadě nezvládli vůbec protlačit, a to je zkrátka neúspěch.

Írán


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮✮

Pokud se nyní zeptáte kteréhokoliv diváka mistrovství světa na jednoslovné heslo, které by pro něj vystihovalo íránské představení na největší světové scéně, stejně jako před čtyřmi lety by nejspíš většinová odpověď zněla: antifotbal. A nefér by to bylo už minule (speciálně vzhledem k tomu, jak Íránci i vpředu zatápěli vysoce favorizované Argentině), ale už tuplovaně letos - poté, co Queiroz dokázal hluboký pasivní blok takřka bez náznaku presinku během jednoho cyklu povýšit na definici reaktivního, byť stále primárně defenzivního fotbalu, který občas zdobily vynalézavé, přímočaré protiútoky.

Carlos Queiroz na tomto šampionátu neudělal v podstatě jedinou donebevolající chybu. Vytknout mu lze snad akorát dopředu velice špatný střed pole s nemobilním Shojaeiem pro úvodní duel (což ale bylo dáno Ezatollahiho suspendací), potažmo posazení jednoho z nejspolehlivějších reprezentantů posledních let, levého beka Mila Mohammadiho, který přitom hnedle při svém debutovém cameu ve druhém utkání se Španělskem přispěl několika důležitými obrannými zákroky na prostoru pár minut. Ve finále ale tohle všechno mohlo být jedno, kdyby viditelně strhaný, vyčerpaný Taremi proměnil svou šanci v závěru rozhodující klání s Portugalskem. Takhle by se jednalo o posichrovaný historický světový šampionát pro perskou zemi, přičemž bez onoho postupového zásahu se jedná "pouze" o historicky nejlepší světový šampionát pro perskou zemi. Takhle komplexně dobře ještě Irán na MS nevypadal.

Carlos Queiroz měl prostě šťastnou ruku. Odvážné posazení Jahanbakhshe pro duel se Španělskem zpevnilo pravou stranu směrem dozadu, a to velice výrazně. Pro celý turnaj pak mozambický rodák vsadil na upozaděný štít Ebrahimiho i svého dlouholetého oblíbence Amiriho, aby mu oba důvěru splatili vrchovatou měrou - speciálně druhý jmenovaný štírek si zaslouží vyzdvihnutí pro svůj rovnoměrný příspěvek defenzívě i ofenzívě. Rval se v osobních soubojích a pohotově vysílal Azmouna na zteč.

Každý člen tohoto týmu zkrátka zcela ukázkově, příkladně makal na svého nejbližšího kolegu, což krásně vyjadřuje statistika ze zápasu se Španělskem, kdy se hned třináct Íránců blýsklo do bezpečí odklizeným balonem. Ultimátní kolektivní, obětavý turnajový výkon. A hmatatelný systém, který činil Íránce o poznání méně zranitelnými než libovolný další systém. Systém, ne autobus.

Defenzivní fáze: ✮✮✮✮✮
Byť Írán i po čtyřech letech nadále platil za defenzivně orientovaný celek, jeho styl bránění byl přeci jen odlišný. Nejednalo se o hluboký beton či zaparkovaný autobus, třebaže na Španělsko Carlos Queiroz neomylně vyrukoval s rozestavením 6-2-2. Nene, jednat se o pasivní blok, Íránci by těžko do posledního zápasu hráli o postup. Maročané se koneckonců prezentovali divokou rotací všech ofenzivních hráčů a o totéž se snažili i Španělé; Peršané však výborně reagovali a mohli se spolehnout i na nesmírně pracovité křídelníky. Ansarifard sice spíš fauloval, ale Vahid Amiri svou pracovitostí z křídla či středu pole udělal obrovitý rozdíl a Omid Ebrahimi byl coby dynamický zametač učiněným objevem turnaje.

Íránce v Rusku zdobila skvostná organizace, trocha nutné cyničnosti, ale také schopnost číst hru, improvizovat (což prokázali všichni tři stopeři) a nakonec i obětavost zastoupit svého kolegu. Peršané nadšeně blokovali střely, hrotový útočník Sardar Azmoun beze špetky otrávenosti strojově aplikoval osobní obranu na Williama Carvalha, čímž Portugalsku víceméně odstavil hlavního rozehrávače, a vyšvihl se dokonce i obvykle kritizovaný pravý bek Rezaei, který spolu s neúnavným Taremim dočista zavřel svou stranu před obávaným Jordim Albou a kýmkoliv dalším, kdo se k němu zrovna protáčel.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Cynik by možná podotkl, že neexistovala. A skutečně, Maroko přece Írán převezl, aniž by si v druhé půli připsal jedinou přesnou střelu. A také individuálně to nebyla až taková sláva: třeba Alireza Jahanbakhsh spíš potvrdil pověst hvězdy jedné z top evropských soutěží, která v reprezentaci prozatím své klubové úrovně nedosahuje. Další velká postava Team Melli Sardar Azmoun zase postupem času zaujímala důležitější a důležitější roli v defenzivní fázi, mezitímco v té ofenzivní o sobě dal nejlepší perský střelec kvalifikace pořádně vědět akorát dvěma zpackanými průniky na úvod turnaje proti Maroku.

Na druhou stranu, jakmile proti Španělsku i Portugalsku Íránci nutně potřebovali vstřelit gól, vytasili se s několika zajímavými, svižnými protiútoky, které svou přímočarostí na dvě tři přihrávky jedině podtrhly to, jak sehraným, pospolitým kolektivem Peršané všeobecně jsou. Krom toho Vahid Amiri nasadil krásné jesle Gerardovi Piquému uprostřed Španělova stého startu za národní tým, aby na něho potom se stejným fíglem navázal ještě Ehsan Hajsafi tváří v tvář Adrienovi Silvovi ve třetím duelu. Kdepak, tihle Íránci nejsou jenom bohapustými betonáři, to by se rovnalo mimořádně neférové bagatelizaci.

Největší tahoun: Morteza Pouraliganji
Tenhle nesmírně inteligentní stoper, který po průlomovém Asijském poháru 2015 trochu polevil v rozvoji, nyní působí jako učiněný turnajový lídr. Také tento šampionát mu totiž vyšel na jedničku podtrženou. Nenechal se rozhodit ani ztrátou zraněného parťáka Cheshmiho po úvodním duelu a nadále bez přestání výborně četl soupeřovy útočné výpady, přičemž do nich obvykle sahal s velkou elegancí. Napříč 270 minutami si ani jednou nemusel pomáhat jediným faulem; tak rozumně odhadoval a časoval své obranné zákroky a intervence. Suverénně navíc zvládal působit i na balonu. A vzhledem k tomu, že je aktuálně po konci kontraktu v Kataru volným hráčem, nemuselo by být úplně na škodu ho z pozice nějakého nizozemského či portugalského klubu zadarmo lajznout. V 26 letech má stále čas na progres.

Největší přítěž: Ehsan Hajsafi
Přítěž je asi v tomto případě nešťastným označením, a za Hajsafiho nepříliš vyvedeným turnajem navíc z velké části stojí Queirozovo rozhodnutí ponechat ho po celý turnaj na levém beku, kde v reprezentaci takřka nehrává. A ačkoliv mu právě tenhle post patří v Olympiakosu, v národním týmu mu z nějakého důvodu nesvědčil - zkušený univerzál až příliš často působil rozháraně a nezkoncentrovaně, a právě jeho rozčílený výstup Íránce načas zbytečně vyvedl z míry v závěru vyhroceného, životně důležitého zápasu s Portugalskem. Že nakonec Hajsafi byl z onoho duelu coby kapitán stažen, to vypovídá o lecčems podstatném. Jako dynamický box-to-box záložník v kvalifikaci Team Melli spojoval v jednu vysoce funkční jednotku, tady se Írán obdobným stylem prezentoval spíše Hajsafimu navzdory než díky němu.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Inu, jakmile vás od postupu přes úřadujícího mistra Evropy dělí jedna zpackaná Taremiho střela z dobré pozice, okamžitě po závěrečném hvizdu ve vás nemůže převládat nic jiného než čirá hořkost. Ovšem jakmile tenhle přirozený pocit opadl, dostavila se nezměrná pýcha. Íránci hned na úvod mistrovství (poprvé v dějinách) vyhráli, se Španělskem padli jenom vinou nešťastného odrazu a skvěle zabojovali také proti "Queirozově" Portugalsku. K páté hvězdičce scházela fakt jen ta lepší muška Taremiho.

Japonsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮

Nyní to zpětně vypadá, že se Akira Nishino jako jediný kouč asijských výběrů zcela správně inspiroval v přípravě na tento šampionát, respektive vzal patřičně v úvahu veškeré odpozorované jevy. Těmi míníme například inspirativní výkony Takashiho Inuiho se Shinjim Kagawou v generálce s Paraguayí, jež potom oba borci přenesli i na ruská turnajové kolbiště, potažmo nemastného neslaného Keisukeho Hondu, který se zde nakonec navzdory očekáváním musel spokojit s úlohou pouhého věčného žolíka.

Nishino zkrátka trefil ten správný balanc hned na úvod turnaje, což je vždy důležité. Jistě, brzká červená karta Kolumbie pomohla, ale japonské cílevědomé počínání v druhé půli si stejně zaslouží pochvalu. Totéž platí o výkonech noviců Shojiho se Shibasakim, kteří s bezprecedentní důvěrou v zádech rázem vyrostli. Mimořádně experimentální sestava pro třetí duel s Polskem (např. se dvěma pravými beky nad sebou, vždy otřesným stoperem Makinem...), kterou Nishino dle vlastních slov troufale skládal již s ohledem na osmifinále, očekávaně nezahrála vůbec dobře, ale možná i díky její intervenci nakonec Japonci proti Belgii obstáli s takovou ctí a fantastickou živelností. Štěstí přeje odvážným, že?

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Po individuální stránce tahal defenzívu dolů pouze veterán Eiji Kawashima, jinak napříč obrannou linií nenacházíme výrazně slabý výkon. Nováček Gen Shoji se parádně vypořádal s Lukakuem a obecně zaujal vytříbenou poziční hrou a strážením soupeřů tělo na tělo, Maya Yoshida poctivě zametal a nadále si říká o nositele titulu nejméně doceněného asijského zadáka této generace, Yuto Nagatomo potvrdil, že je dlouhodobě nejkonzistentnějším Japoncem schopným přispívat na obou koncích hřiště (a to šikovné zpracování před Inuiho brankou do sítě Senegalu!), a Hiroki Sakai zase potvrdil, že pod Rudim Garciou v Marseille po taktické i herní stránce neuvěřitelně vyrostl. Jenže před pěti inkasovanými brankami ze zápasů se Senegalem a Belgií se zkrátka oči přivírají jen těžko, a defenzivní záložníci mužstvo zrovna nepodrželi; kapitán Hasebe už rychlostně na balonu i bez něj viditelně nestíhal a Yamaguchi špatně přečetl osudový protiútok Belgie ze samotného nastavení osmifinálového střetnutí.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮✮
V kvalifikaci si japonský fanoušek ničeho moc užívat nemohl; Vahid Halilhodžić byl rád za utrápená vítězství a ofenzíva pod jeho pragmatickým vedením nikdy úplně nebavila. To Akira Nishino dostál své dřívější pověsti z Gamby Osaky a vrátil světu zábavný, do jisté míry vpředu nespoutaný Nippon. Shinji Kagawa poprvé od čtvrtfinále Asijského poháru 2011 na velké mezinárodní scéně hýřil svěžestí a sebevědomím a svou parádní míčovou technikou (i čtyřmi patičkami!) podpíral většinu japonských ataků. Takashi Inui dal částečně zapravdu své nadnesené přezdívce "japonského Maradony" a Yuya Osako platil s Giroudem za toho patrně nejlepšího target mana na turnaji. Vyhrával vzdušné souboje, podržel balon na vlastní i soupeřově polovině, přispěl obranným zákrokem, narazil spoluhráči. Kdyby se Osako více osvědčil v koncovce, potažmo kdyby Inui tolik netrval na jemném technickém finiši a občas to do sítě prostě vší silou napral, mohlo to být zcela perfektní. Ale to by už nebyli Japonci...

Největší tahoun: Gaku Shibasaki
Sám mistr dlouhých, přesných pasů Yasuhito Endo ho kdysi označil za svého nástupce. A Gaku Shibasaki do výkopu v Rusku představoval spíše jakousi vlajkovou loď ročníku 1992, který v očích japonských fanoušků nenaplnil svůj obří potenciál. Takový verdikt se však v tuto chvíli zdá ukrutně předčasným. Na letošním mistrovství světa totiž mnoho lepších distributorů z hloubi pole nebylo; španělský legionář rýsoval krásné, rozdílové diagonály (viz jeho přenesení hry na Nagatoma před prvním gólem Senegalu), ploché centry ze standardních situací i dalekonosné přízemní pasy. Nakonec není náhodou, že se Japonci favorizované Belgii se vší vervou vzepřeli teprve zkraje druhého poločasu, když si po mizerném prvním dějství Shibasaki rozpomněl na svůj dřívější turnajový standard. Právě jeho nádherná, perfektně vyměřená a načasovaná kolmice dala vzniknout šokující Haraguchiho trefě na 1:0.

Největší přítěž: Eiji Kawashima
Pravda, nebýt jeho spektakulárního zákroku proti Grosickému, Japonsko by si ani nezahrálo ve vyřazovací fázi, ale na to se holt těžko berou ohledy, když ve všech zbylých vystoupeních chybujete. Nepřesvědčivou, pomalou reakcí na přímý kop Quintera vrátil do zápasu oslabenou Kolumbii, proti Senegalu při šťastném gólu Maného nechal promluvit svou oblíbenou a frustrující disciplínu vyrážení lehkých balonů přímo před sebe, a čisté svědomí neměl ani při Vertonghenově haluzi z osmifinále, která nastartovala památný obrat do té doby bezradného favorita. Velezkušený brankář za sebou má ve 35 letech definitivně poslední mistrovství světa, přičemž startovat už asi neměl ani na tomto - jméno 23letého Kosukeho Nakamury se v japonských kuloárech přetřásalo od začátku do konce turnaje.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Před šampionátem se ani v samotném Japonsku na nadcházející mundial takřka nikdo netěšil. Nepopulární Halilhodžić byl vystrnaděn až na poslední chvíli po otevřené rebelii hvězd v čele s Keisukem Hondou a sám Akira Nishino na tiskovkách nepůsobil dvakrát sebevědomě, když neustále něco mumlal o zázracích. V tomto kontextu se potom v Rusku takový menší zázrak skutečně přihodil. Japonci se stejně jako před osmi lety dostali do osmifinále, kde statečně vzdorovali silnějšímu sokovi. Sice to opět k naprosté čtvrtfinálové senzaci nedotáhli, ale vzhledem k tomu, že to nejmladší a nejtalentovanější letos nechali doma, mohou kupředu kráčet s opatrným optimismem, což je příjemný obrat k lepšímu.

Korejská republika


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮

Po prvních dvou zápasech to vypadalo všelijak, a spíš zle nedobře. Shin Tae-yong si neodpouštěl své obvyklé čachrování s formacemi a sestavou, aniž by se přitom snažil akcentovat silné stránky svých svěřenců. Na Švédsko vyrukoval s bázlivou strategií a oběma útočníky zataženými v křídelních prostorách tak, aby v první řadě eliminovali nebezpečné krajní záložníky soupeře, a teprve poté mysleli na vlastní útočení. Přestože s takovou strategií narazili už Italové v baráži, jal se navíc Shin seveřany "zaskočit" dlouhými balony na vytáhlého, leč ve vzduchu poněkud slabého hroťáka Kim Shin-wooka.

Nakonec z toho byl první zápas Korejců od MS 1956 bez jediné registrované střely na branku. Bída bídoucí, na níž nedal Shin zapomenout ani v druhém utkání, pro nějž tentokrát zvolil nevyzkoušenou formaci 4-4-1-1. Ani to nefungovalo a volba neokoukaného Moon Seon-mina na levém křídle spíš pobavila než cokoliv jiného. Teprve do třetice všeho dobrého to korejský experimentátor trefil. Jang Hyun-soo na postu štítového záložníka namísto stopera již nepáchal příliš škody a podepřel obětavý výkon vskutku hodný všech tří bodů, které si nakonec východoasijský mančaft doopravdy odnesl.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Až do hrdinského výkonu proti Německu byla korejská zadní řada notně ambivalentní a vedle spolehlivých konstant v brankáři Cho Hyun-woovi a výborně předvídajícím stoperovi Kim Young-gwonovi se vážně neměla příliš o co opřít. Obě penalty byly vysloveně hloupé a záskok na levém beku v předělaném záložníkovi Kim Min-woovi vypadal obecně velmi špatně. Teprve s obětavým a v zákroku nepoměrně inteligentnějším Hong Chulem nalevo a nesmlouvavým, nic nekomplikujícím stožárem Yun Young-sunem na stoperu se jihokorejská defenzivní linie srovnala a působila opravdu vyzrále, sebejistě. V Rusku to přišlo příliš pozdě, ale určitý příslib do budoucna bychom tu snad přeci jen měli.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Teprve v druhé půli posledního zápasu to jakž takž začalo klapat, respektive se začali na hřišti ve větším měřítku hledat dva nejtalentovanější členové ofenzivní vozby (Lee Jae-sung se Son Heung-minem); a to teda i tehdy Jihokorejci tradičně selhávali v předfinálové, nejpozději finálové fázi skrze pozoruhodně tupá řešení Moon Seon-mina a Jang Hyun-sooa.

V prvních dvou zápasech se potom s výjimkami sporadických průběhů Son Heung-mina asijský mančaft vlastně ani do té předfinální fáze nepropracovával. Švédskému protivníkovi se šlo na ruku bezhlavě nakopávanými balony a příliš problémů s rozrážením korejských ataků nemělo ani Mexiko. Nápadité kombinace se totiž nekonaly. Střed pole byl ochuzen o takřka veškerou kreativitu, když Lee Jae-sung obvykle přebíral balony u vlastního vápna, a dlouholetí evropští krajánci Ki Sung-yueng s Koo Ja-cheolem svorně nenačasovali formu, respektive fyzickou kondici.

Největší tahoun: Cho Hyun-woo
Jižní Korea má v oblibě jednu věc: zásobování velkých turnajů nečekanými brankářskými hrdiny. To do jisté míry platilo už o Lee Won-jaem na domácím šampionátu (leč pro něj se jednalo už o druhé MS), a zcela naplno to potom lze říci o Kim Jin-hyeonovi (Asijský pohár 2015) a nyní Cho Hyun-woovi. O něm se sice v Koreji už nějakou dobu ví (vždyť se jedná o vítěze Zlaté rukavice druhé i první ligy), ale mezi tři tyče se stejně všeobecně počítalo s Kim Seung-gyuem. A tenhle chlapík, který jako by vypadl z K-Popové scény, nakonec všem dočista vypálil rybník. Jeho zákroky proti Bergovi a Goretzkovi byly učiněnou extratřídou, přičemž mimo menší pochybení před švédskou penaltou také velice suverénně vládl vzdušnému prostoru. Troufalé přezdívce Dae Gea, která je hříčkou na gólmanovo působiště (Daegu) i herní styl zároveň, tak nakonec dostál - a to vlastně i skrze nepříliš přesvědčivou rozehrávku.

Největší přítěž: Jang Hyun-soo
Defenzivního univerzála Janga měli v oblibě vesměs všichni reprezentační trenéři. Uli Stielike se o něho opíral jakožto o pravého beka a Shin Tae-yong mu zde postupně svěřil úlohy stopera i defenzivního záložníka. Japonský legionář se mu mezitím odvděčil pouhými cca 25 solidními minutami z druhého poločasu s Německem, kdy úspěšně rozvracel útoky čím dál zoufalejšího favorita. Jinak byl tou pravou přítěží týmu; během první půlhodiny dvou úvodních zápasů se stihl skrze nesmyslnou přihrávku vzduchem zasadit o zbytečné zranění spoluhráče Park Joo-hoa (které vpustilo na hřiště viníka osudové švédské penalty) a snad ještě nesmyslnější rukou potom zavinil také druhý pokutový kop proti svému týmu, tentokrát na počátku klíčového střetnutí s Mexikem. Po celý mundial, a zejména tedy proti Švédsku, se potom jako obvykle prezentoval v roli pošetilého libera, které akorát nakopává míče do nikam, čímž jenom dále znemožňoval už tak ne zrovna klapající korejský přechod do útoku.

Celkový verdikt: ✮✮✮
Senzační vzepětí se proti Německu kompletně, ale opravdu kompletně proměnilo celkové vzezření jihokorejského mundialu. Po dvou zápasech vládlo východoasijskému táboru ryzí rozčarování, speciálně při pohledu na výkony odvěkého rivala z Japonska. Po skoro až heroickém výkonu proti obhájcům titulu se karta do jisté míry obrátila. Na reprezentanty sice po příletu do domoviny létala vejce, ale aspoň nějakou hrdost v obvykle velice hrdém fotbalovém národu nakonec přeci jen vzbudili.

Saúdská Arábie


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮

Juan Antonio Pizzi přijel na turnaj hrát nebojácný fotbal, který mu vynesl výsledky na zlaté Copě Américe s Chile, což se tady velice neblaze promítlo na zahajovacím debaklu. Na Rusko vyrukoval se standardním 4-2-3-1 bez klasického štítového záložníka, a přece s vysunutým presinkem i vysokou zadní linií, z čehož v žádném bodě neslevil, a čímž šel nabuzeným hostitelům vyloženě na ruku. Ti tak za obranu a speciálně krajní adresovali jeden míč za druhým a plně využívali zejména rychlostních rezerv většiny Saúdů. Vzhledem k limitovanému času na přípravu byl tento Pizziho přístup k úvodnímu duelu nesmírně odvážný a zároveň nesmírně nerozvážný až hloupý. Lámal se tam ostatně chleba.

Co jde nicméně argentinskému trenérovi k duhu, to je jeho sebereflexe a změny, které udělal pro příští dva zápasy. Nebál se sáhnout do sehrané stoperské dvojice, na hrotu dal šanci křídelníkovi Al Muwalladovi (který nabídl o něco lepší pohyb a vyhrál pro Saúdy koneckonců i jednu penaltu) a především dočista rezignoval na nějaké aktivnější napadání vysoko ve hřišti - jeho osobní poznávací znamení - a raději se soustředil na vyhrávání balonů kolem půlící čáry, kde tápala i Uruguay. Saúdové se obecně proti favoritovi neštítili iniciativy, když po většinu času dominovali středu pole, a byť v průběhu šampionátu Pizzi celý tým evidentně teprve poznával, arabský nároďák do turnaje zdatně dorostl, k prvotnímu trapasu žádný další nepřidal a pod týmž koučem může mít světlou budoucnost.

Defenzivní fáze: ✮
Krystalický děs, a to od naprostého začátku, kdy Al-Jassim školácky podskočil centr pro Gazinského. Od amatérského strážení po amatérský "dvojskluz", a hle, Rusové velice brzy vedli 2:0, načež se Saúdové po zbytek turnaje nikdy naplno nesrovnali. Krajní beci nadále vykazovali velké rezervy směrem dozadu a stopeři si vůbec nerozuměli při nastrahování ofsajdových pastí ani při výkonu čehokoliv jiného. Příliš často byli oba střední obránci až příliš daleko od sebe, přičemž zcela zjevně tápali v disciplíně držení vysoké linie. Gólmani, kteří se v bráně protočili všichni tři a ani jeden z nich nemá úplně čisté svědomí, jsou potom kategorií samou pro sebe. Jenom Motaz Hawsawi nakonec směrem dozadu snesl přísnější měřítka, když se soupeřům alespoň vyrovnal rychlostně a v rámci možností kraloval ve vzduchu.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Saúdové dokázali, že jsou technicky zdatným kolektivem. Otayf s Al-Farajem se ve středu pole prezentovali poměrně klidnou, precizní rozehrávkou, a tvorbě hry v hloubi pole vydatně napomáhal také obounohý levý bek Al-Shahrani. Ovšem před vápnem soupeře už byl problém. Do svého zranění ve druhém utkání se zkušený Al-Jassim na pozici pod hrotovým útočníkem hrozivě topil, přičemž na hrotu se nedokázal prosadit ani klasický forvard Al-Sahlawi ani falešná devítka v předělaném křídlu Al-Muwalladovi. Salem Al-Dawsari se potom občas až příliš snažil kompenzovat přínos zraněného Al-Abeda, přestože ani zdaleka neoplývá stejnou dávkou kreativity. S výjimkou posledního utkání s jedním z nejslabších účastníků turnaje tak platilo, že Saúdská Arábie občas zaujala v mezihře, ale to bylo celé. Záložní řada byla po většinu mistrovství tuze plochá, mezitímco hroťák zůstával tuze izolovaný.

Největší tahoun: Salman Al-Faraj
Co se přehledu o dění na hřišti a operování ve stísněných prostorách týče, byl tenhle pavoukovitý středopolař někde úplně jinde oproti zbytku týmu. I elegantní Abdullah Otayf se pod tlakem zajíkal, kdežto Al-Farajův jemný první dotyk s míčem dělal pro Saúdskou Arábii zcela zásadní rozdíl uprostřed pole. Cennost takových atributů dlouho nebyla příliš hmatatelná, ovšem ve třetím utkání s Egyptem se projevila naplno: 28letá hvězda Al-Hilalu rozdala jedenáct přesných pasů na dálku (ze 13), pro kolegy vytvořila šest palebných pozic a její perfektně odměřená kolmice předcházela penaltě, kterou sám Al-Faraj s přehledem sobě vlastním proměnil. V součtu by šlo i drze prohlásit, že právě tento technikou oplývající záložník by se jako vůbec jediný Saúd neztratil ani v lepším týmu s ambicemi na osmifinále.

Největší přítěž: Omar Hawsawi
Mladší ze stoperů Hawsawiů, a přece ten pomalejší, nemotornější, rozvážnější na přihrávce, a v důsledku už po úvodním trapasu s Ruskem posazený na úkor dalších dvou borců. Dvojnásobný šampion saúdskoarabské Premier League se v národním týmu až tak silné pozici jako jeho kolega Osama netěší, přesto si od něho fanoušci po výrazně zlepšených výkonech v kvalifikaci slibovali něco docela odlišného než komický "stínující" skluz před druhým ruským gólem a následné brzké adieu. Právě 32letý Omar Hawsawi nejlépe symbolizuje těžkopádnou Saúdskou Arábii, když postrádal jakoukoliv dynamiku potřebnou k příspěvku i kdyby jen nedovolenými zákroky, a není náhodou, že si arabský celek s tempem a presinkem na této úrovni jakž takž věděl rady teprve, jakmile Omar vyklidil svou pozici.

Celkový verdikt: ✮✮
Saúdové si v nejslabší skupině na turnaji patrně mohli i věřit na postup, na ten však mohli už po dvou zápasech dočista zapomenout, což je nutno i přes solidní výkon proti Uruguayi považovat za zklamání. První vítězství na mundialu od roku 1994 v závěrečném duelu s Egyptem nicméně celkový dojem přeci jen do určité míry napravuje, a pokud nic jiného, dává saúdskoarabským příznivcům přinejmenším naději na medailový úspěch na lednovém Asijském poháru, kde Zelení sokoli od roku 2007 jen selhávají.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (214)

Přidat komentář
Rudnevs

Japonsko

Reagovat
CHONG

Reagovat
smazaný uživatel

Ač jsem byl před šampionátem spíš skeptický, tak velmi příjemně Nippon překvapil.

Reagovat
F.Torres

jediný kvalitní zástupce Asie

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Fáňos

dost jsem jim přál za bojovnost. Zápas Senegal Japonsko byl pro mě snad nejhezčím zápasem MS, představením krásného soupeření dvou útočných stylů, nidko nesimoloval, po faulu pomohli protihráči na nohy, drama až do konce, který skončil zaslouženou remízou 2:2. Navíc byla radost pohledět na fanoušky v krásných kostýmech, kteří na konci zápasu uklidili stadion.

Reagovat
homeles8

Reagovat
adoxx

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dody10

Japonsko - Belgie, nejatraktivnější zápas šampionátu.

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Liquid

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
fabec1222

Tady stačí kouknout na hvězdy a je jasný kdo to psal, opravdu objektivní práce...

Reagovat
fantomas

Objektivní práce nikdy cíl nebyl.

Reagovat
Switchback

Reagovat
Whitemedia

Nechte ho žít, je to zařazené v Názory a komentáře, takže je to prostě jeho názor..

Reagovat
Ligter

co je pořád sakra ta ''objektivní práce''?

Reagovat
elChe

Reagovat
Counter

Mýtus. Něco jako Tottenham a trofeje, Liverpool a ligový titul, Arsenal a pevná obrana. Všichni se tomu snaží přiblížit a mohou k tomu mít místy skutečně blízko, ale stejně toho nedocílí.

Reagovat
Azazelo RD

Bosák a kvalita.

Reagovat
Atlético de Madrid

Objektivni praci dela CTK, ktera pro jistotu ke vsemu da vyjadreni Petra Cecha...

Reagovat
Counter

Teď to zrovna s tím Giroudem dost zprasili, fake news jak víno.

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Však jsme taky kanonýři a souhlasím 100% s Emerym, že raději vyhrát 5:4 než 1:0. COYG!!!

Reagovat
Counter

Právě že pod Emerym se dost možná poprvé po dlouhé době dočkáme odlišného herního přístupu, kdy dostane taktika a konsolidovanost přednost před technickými finesami a wengerovským huráfotbalem. Ale té pevné obraně nedávám moc i tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ligter

nebo jako United a hezký fotbal... právě, zastáváš nějaký hledisko = automaticky nemůžeš být objektivní; a i kdyby byl člověk sebevíc objektivní, nic směrodatného z toho nutně nemusí vyplývat, resp. nemusí to být zárukou nějaké kvality. u analytických, jasně subjektivně posuzovaných hodnocení jako tady by snad i nucená objektivita byla šíleně na škodu (protože i ten výběr dat je zkrátka subjektivní). asi tím potvrzuju i to tvé, ale nemohl jsem si pomoci se ještě vyjádřit.

Reagovat
Atlético de Madrid

Tohle je jedinej web v Cesku, kde muzete pravidelne cist obsahly a detailni rozbory hry libovolnych tymu z Asie a Afriky navic od lidi, kteri na ty tymy dlouhodobe koukaj, ale stejne budete blejt

Reagovat
Rakoid

Reagovat
Harakan

Jo poslední dobou tu brečí kdejakej pablb kvůli všemu.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kapřík

Reagovat
ZB 07

Reagovat
uff

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Busby babes

ja teda nevim, ale zajima se tu nekdo vyrazne vic o asijskej fotbal? Fantomas pokud vim, tak jo.

Btw. objektivni nazor? dobrej oxymoron.

Reagovat
cink

Tu zas bude nablito za ten Írán

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto oprávněně.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Switchback

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Gedofrey

to už víc chápu To Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
Kovi81

Reagovat
jenage

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

Iran hral iba ked mu horelo pod prdelou inak hral hnus

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Irán musí mať hráčsku základňu širokú minimálne ako Brazília, keď do hry vôbec nedokázali zakomponovať najlepšieho strelca holandskej ligy Jahanbakhsha. Proti Španielsku ho tréner dokonca postavil iba na záverečných 17. minút. Dovolím si tvrdiť, že krídelník jeho kalibru by mal isté miesto v základe 90% súčasných svetových reprezentácií, pre Irán však asi nebol dosť dobrý, je to holt futbalová veľmoc...

Reagovat
fantomas

O tom to vubec nebylo. Zaprvy se na turnaji nepotkal s formou, zadruhy by proti ESP ta prava strana s nim misto Taremiho neustale tekla.

Reagovat
nani92

Irán

Reagovat
F.Torres

Reagovat
homeles8

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Busby babes

Australie neni Asie!!!

Reagovat
elChe

A Kosovo je Srbija!!!

Reagovat
Busby babes

razitko v mem pasu rika neco jineho.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
TopinB

Reagovat
Cafú

Skvělý články a shrnutí, díky

Reagovat
GjøvikFF

Nevím, no, tým, který měl v osmifinále na lopatě Belgii, která brala nakonec bronz a Japonce udolala jen díky výškové převaze, dostane stejné hodnocení jako tým, který bral v základní skupině bod.

Reagovat
smazaný uživatel

Čochtani - hlavně, že jim navýšeji počet míst

Reagovat
mayday

To platí ale pro všechny regiony kromě Evropy a Jižní Ameriky. A i tam si myslím to navýšení je mimo, teď je to boj o postup, potom budou postupovat snad všichni kromě dlouhodobě nejslabší Bolívie a Venezuely.

Reagovat
popltak

Írán - sympatický tým. Škoda smůly v poslední minutě proti Portugaysku, rozhodně měli postoupit přes ty kopáče.

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Kapřík

takovy strasny herečky, že by mohly dělat kompars Neymarovi. Vazne hnus. Ale když se na ně duplo, občas něco kvalitniho předvedli, to je fakt.

Reagovat
Spasitel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

"Inu, jakmile vás od postupu přes úřadujícího mistra Evropy dělí jedna zpackaná Taremiho střela z dobré pozice, okamžitě po závěrečném hvizdu ve vás nemůže převládat nic jiného než čirá hořkost"

To jakou cestou se Irán do téhle situace dostal by možná na to hodnocení mělo mít nějakej vliv...Tady vůbec nejde o smůlu. Smůlu by měli Portugalci kdyby ten gol z té šance pádl, protože za tu bídu co hráli s Marokem a Španělskem si Irán rozhodně postoupit nezasloužil.

Reagovat
fantomas

To nebyla žádná bída ach bože.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vážně neumíš přijmout jiné vnímání reality, než je to tvoje?

Reagovat
fantomas

Umim. Dokud dává smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, takže neumíš..

Reagovat
fantomas

Haha

Reagovat
smazaný uživatel

Jako sorry, ale kdo jsi, aby jsi určoval, či příspěvek má smysl? Možná by to chtělo slézt z toho obláčku "Já jsem redaktor, já jsem někdo". Hypované Maroko předvedlo možná oku lahodící fotbal, ale uhrálo parádní 1 bod. Irán možná dle tebe fantasticky bránil, dle 95% ale předvedl naprostý odpad, ničení fotbalu jako takového.. Proti Portugalsku víceméně do gólu taky nic. Nevím, proč by názor, že to byla bída nemohl dávat smysl..

A ještě srovnávat herní projev Francie a Iránu, to chce opravdu hodně růžové asijské brýle. Mezi betonem a parádní organizací vidím pořád jen nějaký ten rozdíl..

Jako mi je to celkem jedno, ale nelíbí se mi ten typ komentářů - Já jsem redaktor a zajímám se o tyhle týmy, tak když máš něco proti, tak je to nesmysl..

Reagovat
stas87

Betonovali styri roky spät v Brazilii. V Rusku ktomu pridali ofenzivnu snahu, takze posun tam je. A pisat sracky len o betone...pricom ten tim dokazal aj zautocit a tie utoky mali aj hlavu aj pätu...to uz je na EF taka klasika. To fakt vsetci cakate ze pod trenerom akym je Quieroz zrazu zacnu utocit v 6-7 hracoch len preto, aby im ludia zatlieskali?

Reagovat
fantomas

Hlavně i funkční tzv. beton neni "bída". Francie k tomu turnaji v zásadě nepřistoupila nijak jinak (jen měla větší kvalitu v protiútoku, logicky), a celej turnaj vyhrála. Tady tomu fóru holt jako v nějakých devadesátkách stále vládne jen pokřivený vnímání defenzivního fotbalu jako toho automaticky horšího, což je teprve při pohledu na poslední mistry světa i Evropy tvrdohlavost.

Reagovat
Atlético de Madrid

Hlavne na tehle top urovni se v zasade hraje jen defenzivne ladeny fotbal. Aktualne si vsichni spickovy treneri od Brazilie po Francii zkratka uvedomujou, ze kvalitni obrana je zaklad. Nikdo uz nehraje nejaky joga bonito. A pokud hraje, tak s nim nic nevyhraje, maximalne se mu zatleska. Akorat je to tak jak pises, nekdo holt muze utocit s Mbappem a Griezmannem, takze pak ten kvalitni obrannej blok doplni i kvalitnim utokem, a nekdo proste takovy moznosti nema..

Reagovat
adoxx

Reagovat
smazaný uživatel

To jak Irán bránil nemělo na MS obdoby. Nebyl to beton jako když hraje Příbram na Spartě, ale prostě totalní defenziva. Kdyby všechny slabší týmy hrály jak Irán tak by jejich šance hrát o postup byla daleko větší, výsledky nejspíš vyrovnanější a pak by mohly dostávat 4 hvězdičky za to, že hráli se skore 2:3 do poslední chvile o postup, když i v sobouji s papírově nejslabším soupeřem (Marokem) nebyli lepším týmem.

Reagovat
stas87

A dokazes akceptovat fakt, ze trener Iranu maximalizoval silnu stranku svojho timu a postavil to tak, aby s tym uspel? To, ze je to na ukor futbalovosti a pozitku hry u divaka, to ho fakt trapit nemusi. A koniec koncov to nebol jeho problem, ze superi v podobe Spanielska a Portugalska mali daleko lepsich hracov do ofenzivy a aj tak neboli schopni rozstrielat na prvy pohlad slabucky Iran. To je ocenenie celeho Iranu...a oni nakoniec v tom nadstavenom case mohli aj postupit, keby ten hrac premenil tu sancu. Moj nazor na sucasny futbalovy trend je taky, ze timovost znamena a v buducnu bude znamenat ovela viac ako schopna individualita. Nemci a francuzi vyhrali hlavne vdaka timovosti a vychadzali z preciznej obrany. Pravda, u Nationalelf to skresluje ten semifinalovy zapas, kazdopadne na mna posobili ako najviac pripraveny tim rovnako ako Francuzsko tu na turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě je jasný, že třeba Kostarika musí proti Brazílii nastoupit ze zadu a čekat na tu jednu, dvě šance co budou za celej zápas mít. Ale v jejich případě to bylo tak, že se snažili dostat dopředu, na půlce to zkazili a pak zase bránili - ta defenzivní hra byla způsobena především jejich nekvalitou.

Irán hrál tak, že se o ty protiútoky ani nepokoušel, proti španělsku prostě z vápna odkopli balon na půlku (kde nebyl žádnej jejich hráč) a čekali na další útok španělů.

Znovu opakuju, že si nemyslím, že titul mistrů světa měla mít třeba Beglie nebo Brazílie proto, že hrála ofenzivně. Nemyslím si, že ofenzivní pojetí hry je něco víc než vývažený nebo defenzivnější. Já kritizuju pouze extremní defenzivu Iránu, která podle mě neměla na MS konkurenci a ke které se ostatní týmy "nesnížili", ačkoliv taky mohli.

Taky se mi nelíbí to, že se o Iránu mluví jako o týmu, kterej kdyby proměnil šanci v závěru tak postoupil - takže měl vlastně smůlu. Naopak měl štěstí, že s tou hrou co předvedl, měl pořád ještě o co hrát i v posledních minutách posledního zápasu.

Reagovat
stas87

A uvazujes o Iranu aj v tom pohlade ci rozmere, ze ich trenuje trener, co si zaklada na prikladnej defenzive s cielom hlavne nedostat gol? Ako prikld si uviedol Kostariku..a kde bola po dvoch zapasoch Kostarika a kde Iran? Jasne, vyhra nad Marokom obrovsky stastna, to nepopieram. Ale Iran hral cely cias turnajovym sposobom, to Kostarika nie a vo finale to oddeluje uspesne timy od neuspesnych. Aj ked v skupine skoncili obaja. A este jedna vec ktora nezaznela a je podla mna dobre ju napisat. Iran ma odlisnych superov vo svojej kvalifikacii ako Spanielsko a Portugalsko. V tom zmysle, ze tak kvalitny mancaft nemaju moznost stretnut a zahrat si s nimi. A ked vies, ze mas svoje limity v ofenzive, tak sa prirodzene spoliehas na defenzivu, kedze je to tvoja najsilnejsia zbran. A presne to Iran urobil, pretoze dopredu je skrakta limitovany kvalitou. Jasne, je tam Azmoun ci ten utocnik z AZ, lenze takych potrebujes este minimalne dvoch a to Iran nema. V ramci svojich moznosti ten Mundial nezahrali zle, neboli zasa az tak daleko od postupu a prepadakom sa ich vystupenie oznacit neda ani omylom. Som zvedavy, akym stylom sa budu prezentovat po odchode Quieroza. Ci nadalej pretrva doraz na kvalitnu defenzivu alebo budu mat snahu o ofenzivnejsi styl hry. K tomu poslednemu bodu si myslim presne to iste. Mohli byt radi za to, ze mali este o co hrat. Na druhu stranu...vidiet tie portuglaske drzky v slzach...na nezaplatenie. Aj tak si zahrali len 90 minut navyse.

Reagovat
uff

Absolutny suhlas. Kazdy jeden musi vediet branit, ale musi vediet dat aj gol. Tento trend je viditelny od 2006.

Reagovat
smazaný uživatel

trener je pripravil neskutecne, nastolil taktiku, ktera vyhovuje jeho tymu a byl s tim uspesny.. to si jako lidi mysleli, ze tam na Spanelsko a na Portugalsku jako vlitnou jak blazni?

Reagovat
Kang & Kodos

Dostali by bůra jak Arabové a byli by pro smích. Samej odborník tady

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
adoxx

Reagovat
adoxx

Reagovat
Spalovač šancí

Do té pozice se dostali tím, že věděli, co hrát a uměli to zahrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě z této sekce nejsypatičtější samozřejmě Japonsko ale také Austrálie..remíza se silným Dánském a s Francií prohráli velmi smolně..celkově předvedli velmi bojovný a houževnatý výkon, nebáli se hrát dopředu, a toho si cením..jak příjemná změna oproti Íránu, který přijel na šampionát jen bránit. Írán ukázal, že hrát fotbal umí (viz poslední půlohodinka proti Španělsku), nicméně Quierozova betonovací taktika podtržená asi nejtrapnějšími simulacemi, které jsem na mezinárodní scéně viděl, musel být trnem v oku asi skoro každého fanouška kromě Íránců samotných a autora tohoto článku. Nejlepší hráči: Takashi Inui a Mathew Leckie..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aaron Mooy.. jednozančně..

Reagovat
TheTopFootbaler

Redakce koukám hodně pokouší trpělivost diskutérů - čtyři hvězdičky pro Írán je už fakt směšné. Zejména v porovnání s Japonskem, které dostalo stejně.

Reagovat
Counter

Ty hvězdičky bych hrotil ze všeho nejméně, je to čiré subjektivní hodnocení, které si autor obhajuje v textu (a v některých případech mu ho ještě změní ostatní z redakce, takže dopředu avizuju, ať mi za to nenadáváte )...

Reagovat
fantomas

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
TheTopFootbaler

Jako chápu, ale musíš uznat, že čtyři hvězdičky pro Írán vypadají dost... pofidérně.

Reagovat
fantomas

Když to vztáhneš na jejich vyhlídky v nejnabitější skupině turnaje? Jakto?

Reagovat
TheTopFootbaler

Moje chyba, nepřečetl jsem si tu pasáž o relativitě k očekáváním. V Africe jste nic podobného nepsali (aspoň myslím ), takže jsem úvod bohorovně přeskočil o tohohle si nevšiml.

Reagovat
TheTopFootbaler

EDIT: Jsem jenom kretén, bylo to i v Africe.

Reagovat
Usty

Reagovat
Liquid

Reagovat
adoxx

Fanoušci Liverpoolu, myslítě že by se u vás prosadil ten Korejský brankář (Cho Hyun Woo) ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo... jenom hlavne ne asijsky golmani

Reagovat
adoxx

No Liverpool o něj prý má zájem, proto se ptám

Reagovat
TheTopFootbaler

Oproti Kariusovi? Co je tohle za otázku?

Reagovat
mayday

Padesatikilovej šašek s kohoutem na hlavě?

Reagovat
adoxx

Přesně ten

Reagovat
Alan_Shearer

Jaky tymy by papirove mely doplnit tuhle petici v ramci rozsirovani poctu mist na MS za AFC? Irak, Cina, Uzbekistan ...? To bude hrozna bida.

Reagovat
Artaxerxes

Čína si nemyslím ze to da, Uzbekistan asi realnejsi.

Reagovat
adoxx

Uzbekistán, Irák má teď slušnou generaci, potom může Sýrie, nebo Čína, ale můžou i Spojené Arabské Emiráty, ty favorizuji s Uzbekistánem asi nejvíc

Reagovat
fantomas

SAE maj ted obří šanci, 2022 musej dát, jinak si nechaj utéct svou nejlepší generaci za dlouhý léta.

Reagovat
adoxx

To jo, mají skvělou generaci, sice o nich tolik lidí neví, protože hrají hlavně v Asii, ale hrají neskutečně, docela mě zklamalo, že se nedostali už letos, tak doufám za čtyři roky

Reagovat
fantomas

Já se trochu bojim, že nekápli na dobrýho kouče, Zaccheroni je dinosauří konzerva. A že právě trenér se musí vinit za to, že dosud ani na Asijských pohárech uplně nenaplnili potenciál...

Reagovat
adoxx

Je to možné, nebo je taky možné, že hráči jsou na tom stejně jako třeba Jahanbaksh u Íránu (nedaří se jim převést si formu z klubu i do reprezentace)

Reagovat
fantomas

To těžko říct no, Mabkhout má období, kdy je k ničemu v repre a super v klubu, a pak zas naopak. Omar Abdulrahman je génius, ale zatim se ukazuje spíš jako labil pod tlakem. Khalil má taky spíš jen záchvěvy. Je klidně možný, že to bude taková generace na styl Belgie 2014-2016 trochu no.

Reagovat
smazaný uživatel

+ Emiráty. A v poslední kvalifikaci překvapila Sýrie, ale tam se asi moc budoucnost odhadovat nedá. Naopak selhali Severní Korejci, kteří jinak v Asii do té druhé vlny za užší špičkou patří.

Reagovat
Busby babes

no jo, jenze nejlepsi Korea po neuspechu posle cleny do gulagu a zacina znova. Teda ve statni televizi jeste natoci, jak zase vyhrali MS a tak, ale pak uz mazou rubat uhli...

Reagovat
Kang & Kodos

Tak když tenkrát postoupili, tak potom skončili v gulagu stejně. To se těžko hledá motivace...

Reagovat
smazaný uživatel

Thajsko

Reagovat
fantomas

Reagovat
Alan_Shearer

To snad neeee

Reagovat
smazaný uživatel

jako muze se to zdat jako vtip ted, coz chapu.. ale je tam obrovskej potencial.. uz maj i naky hrace v Japonsky lize

Reagovat
smazaný uživatel

Zrejme oni + napríklad SAE, Sýria, Jordánsko, Katar či Kuvajt... v zásade je to jedno, keďže zvýšený počet účastníkov z AFC futbalovú kvalitu určite neprinesie...Aj keď na druhej strane ázijské celky majú na rozdiel napríklad od väčšiny tých zo zóny CONCACAF predsa len istú tendenciu učiť sa a herne napredovať.

Reagovat
Artaxerxes

Doufám ze se dokáže taktickej fotbal udržet i po Queirozove odchodu, ale bojím se ze to federace nějak rozhaze. Jinak už by snad v Kataru mohlo prat víc štěstí

Írán! Írán! Írán!

Reagovat
Israha

Hele, jako...tohle nemá být Miss Sympatie, ale reálné zhodnocení kvality, které daný tým na MS předvedl. Tzn. to vysoké hodnocení Íránu prostě dává smysl, ať už se to nelíbí, komu chce. Přijeli s jasně danou strategií, tu v rámci možností kvalitně dodržovali; ve skupině, kde byli daleko největším outsiderem, sahali po postupu, a nikdo je vyloženě nepřehrál. Koukat se na ten fotbal a ty cirkusantské výstupy hráčů k rozhodčím nedalo...ale to, že byli nesympatičtí a hrou nebavili, není důvod, proč přehlížet skutečnost, že toto MS jim zkrátka vyšlo.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Po té první větě jsem se připravoval na kritický komentář a ona je to obhajoba

Reagovat
Israha

Oslovení je směrem k ostatním komentujícím, no .

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
adoxx

Reagovat
vodka

Reagovat
Harakan

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wambasen

Reagovat
Dody10

Reagovat
Venny

Reagovat
Langi

Hodnocení Íránu je rozhodně správné...výsledkově se jim to MS povedlo...hypování Maroka s jedním bodem je ale ústřel

Reagovat
Israha

Jo, to je. K tomu jsem se nevyjadřoval, ale je to přesně to, co jsem psal výše v první větě - Miss sympatie. Reálně vyhořeli, navzdory slušnému kádru a atraktivní hře.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Azza

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
ZB 07

Reagovat
uff

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
jacobT

Reagovat
adoxx

Za zhodnocení Íránu prostě hráli svojí strategii, sešli se jim na ní dobří hráči a nakonec sahali po postupu, to že nehráli nějaký krásný fotbal ještě neznamená, že by měli dostat jednu hvězdu za to, že vám se nelíbilo jak hráli, čtyři hvězdy zasloužený

Reagovat
Rakoid

Nejsem vyloženě proti Íránu, na druhou stranu teď nezbývá, než dát u celkového verdiktu Španělům plnej počet (jestli je teda plnej počet 5), a Francii, Belgii nebo Chorvatsku minimálně 7 hvězd

Reagovat
smazaný uživatel

Hvězdy Však je to asi i v rámci předpokladů danýho týmu. Jak může Španělko mít plnej počet když byli favoriti na titul.

Reagovat
Rakoid

Moje chyba, špatně jsem prolítl ten úvod a tu důležitou větu o předpokladech vynechal.

Reagovat
fantomas

Proč Španělum?

A pořád mi přijde, že úplně neberete v potaz tuhle větu z úvodu: "Při hodnocení jsme se snažili brát v potaz nejen objektivní výkon dané řady, ale také očekávání, se kterým reprezentace do turnaje vstupovala. Německo tudíž za podobné výkony nedostane stejné známky jako třeba Jižní Korea."

Reagovat
Rakoid

Moje chyba, úvod jsem jen tak prolítl a asi přeskočil odstavec s touhle větou. Tím se vysvětluje Španělsko.

Na druhou stranu...Írán přijel s tím stejným jako Japonsko - porvat se o postup ze skupiny, jakožto vítězové asijské kvalifikace...Chtěl jsem psát sloh, ale nebudu se do toho pouštět. TO hodnocení mě vlastně ani tolik neuráží, jako jiné zde, takže si to odpustím, nicméně to, že Japonsko má v součtu méně hvězd (i když chápu, že jde o celkový verdikt a ne součet) mi přijde přinejmenším zarážející.

Reagovat
fantomas

Tak jako vem si... Japonsko dostalo pět gólů ve dvou zápasech, už jen proto jim musíme srazit defenzívu. Když si to vezmeš takle oddíl po oddílu, myslim si, že ty hvězdičky sedí. Max. u ofenzívy se možná teoreticky dalo jít až na pět hvězd, ale to by zas plno lidí taky pohoršilo beztak.

A jo, Írán šel do turnaju jako nejlíp zkonsolidovanej, nejsilnější asijskej tým, ale taky měl nejtěžší skupinu na turnaji, kdežto Japonci hráli s dost možná nejmarnějšim evropskym týmem tady.

Reagovat
Rakoid

S defenzivou Japonců je to jasný, nešlo jinak. Co se první kategorie týče...předpokládám, že tam je sníženo Japoncům za závěr s Belgií? Nevím, Japonci prostě nejsou defenzivní tým, tak pokračovali v tom, co jim šlo. Respektive nevidím důvod, kde oproti Íránu ztratit tu jednu hvězdu (OK, mimo ten poslední roh). Dále ofenziva Íránu za 3? To je sakra dost na tým, kterej začínal útočit, až když opravdu musel, spíš ještě později. Nehledě na to, že jim to nešlo až tak zle, za tak málo útoků bych dal max 2 hvězdy. Že to bylo součástí taktiky? OK, to se ale odvíjí na plným počtu bodů za defenzivu.

Že Polsko předvedlo prd? Jo, ale Portugalsko na tom teda nebylo o moc lépe. Kdyby nebylo světlých chvilek Ronalda, rozhodně na tom nejsou líp než Polsko. A to, že i s takovejma výkonama Portugalsko postoupilo mi z tý skupiny rozhodně nedělá nejtěžší na turnaji.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesné

Reagovat
fantomas

Za závěr s Belgií + za třetí zápas ve skupině, kterej se trenérovi s experimentama málem vymstil.

U ofenzívy by se o dvou hvězdách uvažovat dalo, ale to už sou fine margins. Já tam holt upřednostnil kvalitu před kvantitou, koneckonců kdybysme hleděli jen na kvantitu, i taková Francie by nejspíš reálně mohla aspirovat jen na tři hvězdy. :))

A Portugalsko mi teda furt přišlo mnohem lepší než Polsko, i když odhlídnu od Ronalda, tak mělo minimálně jednu z těch lepších stoperských dvojic ve skupinový fázi, která sama odvracela velkou část nebezpečí působený Marokem.

Reagovat
Rakoid

Tak závěr s Belgií byla chyba pouze ten roh. Jinak to, že neudrželi vedení je prostě tou ofenzivní silou mužstva a taktikou, díky ní se vůbec do toho vedení dostali. Zrovna tak mohli Japonci přidat třetí gól namísto vyrovnání. V porovnání s tím - Írán by se do vedení vůbec nedostal, pravděpodobně by bránil 0:0 bez jediné střely a doufal v penalty do doby, než by dostal první gól. Co se týče třetího zápasu ve skupině, ohledně sestavy nemůžu argumentovat, mimoevropské hráče neznám, za to ty pravděpodobně ano, takže víš líp. Co se ale týče toho taktizování ke konci (jestli si myslel i to), trenér prostě zvolil tuhle taktiku stylu "prohraná bitva nás posune k vítězství ve válce", a vyšlo to. Nehodnotil bych to nějak nesympaticky, rozhodně míň než taktiku Íránu "když budu ležet půl minutu na zemi, přiblíží nás to bodu za 0:0." Navíc pořád - Polsko bylo před šampionátem jasnej favorit proti Japonsku.

Ofenziva - OK, dá se to takhle brát, na druhou nedá se porovnávat zaparkovanej autobus bez snahy útočit, dokud nedostanem gól s účelnou taktikou Francie hrát na rychlý brejky. To že Írán na to nemá hráče je věc jiná.

Portugalsko lepší než Polsko...no mírně asi jo, díky zápasu se Španělskem. Jinak s Marokem to byla tragédie a s Íránem by i Panama vypadala, že má víc ze hry, ale těch šancí zas tolik nebylo. Bída s obou stran.

Jako mě je o to porovnání vůči ostatním týmům - např. Chorvatsku, Japonsko a další...od kterých se taky nečekalo to, co dokázali. Tam už pro ně nezbýva tolik místa na tý škále 1-5, pokud Íránu napálíš 4*.

Reagovat
frankiefcb

Nicméně u Maroka si vzhledem k očekáváním docela ulítl. Ale ten Írán chápu, ten opravdu překvapil.

Reagovat
Israha

Samozřejmě, že zbývá. Tým, u nějž se čekalo poslední místo ve skupině a nakonec hrál až do samého konce postup a trápil favority (Írán), měl lepší MS, než tým, který měl papírově na titul, a nakonec nepostoupil z osmifinále (Španělsko). Na to hodnocení je nutné pohlížet v kontextu možností každé reprezentace, ne jako na přímé srovnání.

Reagovat
fantomas

Opět

Reagovat
Rakoid

viz výše, moje chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Japonci si mě získali, nejenom běhavým, energickým a technickým útočným fotbalem, ale i tím jak se chovali. Hráči i fanoušci po sobě uklízeli ..... rozhodně by tento tým měl dostat cenu fair-play.

Naopak Iránci se chovali jako dobytek, nectili svaté písmo....

Reagovat
smazaný uživatel

Queiroz to je pan strateg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Saudi sa uz pred prichodom Pizziho prezentovali kombinacnym futbalom? Ci az on tento prvok vniesol do ich hry a kladol na to doraz? Prijemne prekvapili v tomto, pod tlakom supera nepraskli loptu bezhlavo dopredu ci do autu ale z toho presovania sa dokazali dostat pohybom a kombinacne.

Reagovat
fantomas

Byli víc do protiútoků, ale pořád to hráli po zemi hlavně. Ten střed zálohy se zná, vlastně i z klubu, takže si na balonu zvládali porozumět už za defenzivnějc laděnýho Marwijka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ubrat 1 hvězdu Renardovi a tím pádem i celému Maroku a za mě dokonalá hodnocení. Výborná nejen epistemologicko - analytická, ale i noetická práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Chcem sa dožiť Mundialu, kde Japonsko skončí v prvej štvorici. To sa ale asi nestane...

Reagovat
Inter Eterno Amore

Veru i ja to chcem... strašne sympatická repre... od 2002 im fandím..+ tie modré dresy sú nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu jak můžete dát za tahouna Austrálie Lickieho. Jednoznačně nejlepším hráčem byl Aaron Mooy!

Reagovat
fantomas

Já bych ho teda měl až třetího za Sainsburym. Výrazně se mu povedla jen Francie.

Reagovat
stas87

Sainsbury, Leckie a Mooy. Podla mna bol Sainsbury najlepsie IV, ktore nepostupilo zo skupiny. Spolocne s jednym z dvojice zo Senegalu. V slabsom klube v BL si Sainsburyho kludne dokazem predstavit.

Reagovat
Kang & Kodos

"Odbornící" vs Írán. Neverending story

Reagovat
off-olda

Jsem tady jen proto, abych si přečetl hate na fantomase.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak je mozne, ze Asie ma zastupce v OF a Afrika nikoliv

Reagovat
Fakt

To bude asi tím, že zástupce Asie postoupil do OF a Afričtí zástupci nikoliv.

Reagovat
Liquid

jako sorry, ale dát stejně hvězd Japonsku co bylo blízko čtvrtfinále přes nakonec bronzovou Belgii když naprostá většina čekala 4.místo ve skupině a to včetně Japonskcýh fans a Íránu, který dal závratné 2 branky ze 3 zápasů z toho 1 si dali Maročani sami, byť se mi jejich herní projev celkem líbil a uznávám Queiroze, který tam odvádí pravděpodobně nejlepší práci ze všech afroasijských repre, tak řadit je na stejno s JAP ?

Reagovat
Liquid

pořadí 1.Japonsko, 2.Írán, 3.Korea 4.Austrálie 5.Saudové, sice nakonec Saudové šťastně porazili bídný Egypt, ale přesto řadím výše Austrálii, jejíž bod proti Dánům považuji za větší úspěch než v výhru v souboji již 2 vyřazených a pravděpodobně 2 repre co patří mezi nejslabší 4 týmy na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Austrálie není Asie

Reagovat
BretaKiller

A jakou kvalifikaci hrála Austrálie? Tady spíše asi o to, do jakých fotbalových federací patří....

Reagovat
smazaný uživatel

Další génius, který měl na základce ze zeměpisu jedničku, a tak se tady musí pochlubit svými ohromnými znalostmi..

Reagovat
smazaný uživatel

Od 1.1.2006 z futbalového pohľadu je, aj keď mám mierne obavy z toho, že po tom, čo bude mať OFC počnúc MS 2026 jedno isté postupové miesto prejavia záujem vrátiť sa späť do oceánskej zóny a nebude im vadiť ani nedostatočná kvalita ich kvalifikačných súperov, ktorá ich z medzinárodného hľadiska dostatočne nepreverí načo počas snaženia o preradenie do AFC najviac odvolávali...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

není Juan Antonio Pizzi Španěl? pamatuji si ho ještě jako hráče.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele