Hodnocení týmů na MS 2018 - Evropa (jih)

20.07.2018, 15:47
Názory a komentáře
Mistrovství světa, které plnilo naše životy krásou, napětím i zklamáním celý měsíc, skončilo už před pěti dny - a ke konci se chýlí i série článků, které na Eurofotbalu vychází jubilejních 50 dnů. Než to všechno uzavřeme západní Evropou, na řadu přijde oblast, jež do Ruska přivezla stříbrné medailisty. Jinak ale jižanské celky na šampionátu výhradně zklamaly.

O Chorvatech není potřeba dvakrát diskutovat. Černý kůň konečně procválal až do finále a i přes porážku v závěrečném utkání budeme o téhle pohádce mluvit hodně dlouho. Zlatá generace okolo Modriće, Rakitiće nebo Madžukiće se sice překřtí na stříbrnou, ale doma budou kluci s šachovnicí na dresu za národní hrdiny.

Ne tak Španělé, kteří jen potvrdili definitivní ústup ze slávy. Po zlatých letech 2008 až 2012 to je už třetí velké zklamání a ve svazu musí zapřemýšlet, jakým směrem se budou dál ubírat. To samé platí o Portugalsku, u nějž to ale tak nepříjemné překvapení nebylo. Jeden hráč úspěch udělat nemůže, když nepomůže semknutý výkon všech kolegů. Na paškál si vezmeme taky Srbsko, které k nespokojenosti vlastních příznivců skončilo svou pouť už ve skupině.



Ještě, než se přesuneme k samotným hodnocením, dovolte nám trochu poodhalit, jakým způsobem jsme k nim přistupovali. U každé reprezentace známkujeme hvězdičkami (5 nejvyšší, 1 nejnižší) konkrétně tři kategorie - trenéra, obranu a útok. Z toho nám pak vzejde i celková známka.

Při hodnocení jsme se snažili brát v potaz nejen objektivní výkon dané řady, ale také očekávání, se kterým reprezentace do turnaje vstupovala. Německo tudíž za podobné výkony nedostane stejné známky jako třeba Jižní Korea.

Totéž platí i pro kategorie největších tahounů a přítěží týmu, které ne vždy odpovídají titulům nejlepšího a nejhoršího hráče. I tady jde do značné míry o to, jaké výkony jsme si od daných hráčů představovali a zda naše očekávání dokázali naplnit.


Chorvatsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮✮

Ve Zlatku Daličovi Chorvaté konečně našli trenéra, kterému se podařilo odemknout potenciál tohoto výběru. Druhé místo na světovém šampionátu představuje historicky nejlepší umístění v novodobé historii Chorvatska a zároveň také konec čekání na tolik kýžený úspěch této zlaté generace. Samotný kouč odvedl za necelý rok skutečně velký kus práce, ostatně pro Chorvaty nejprve zachránil hrůzně se vyvíjející kvalifikaci, uklidnil vztahy uvnitř kádru, hladce prošel kvalifikací a tým skvěle přichystal i na závěrečný mundial v Rusku.

Po taktické stránce spoléhal převážně na sílu své zálohy, kde se mohl opřít Rakitiče s Modričem - oba fotbalisté totiž odehráli vynikající turnaj. Zlatko Dalič alternoval mezi dvěma systémy - formací 4-2-3-1 a 4-3-3, přičemž řešil jednu zcela zásadní otázku - vysunout Luku Modriče na pozici podhrota tak, aby měl větší uplatnění ve finální třetině hřiště, nebo jej ponechat v hloubi pole, odkud může lépe řídit hru. V základní skupině se záložník Realu Madrid pohyboval poměrně vysoko, ve vyřazovací části již tato varianta ale příliš nefungovala, a tak jej kouč Dalič v průběhu zápasu zasouval do středu záložní linie.

Slabinu chorvatské reprezentace - tedy určitou labilitu ve vypjatých momentech - se mu však odstranit nepodařilo. Chorvaté byli v základních skupinách naprosto dominantní, aby však s příchodem vyřazovacích bojů zamrzli a podávali výkony pod nastaveným standardem. V duelu s Dánskem se se po poločasové přestávce již nemohli dostat do tempa a po neproměněné penaltě Modriče to s nimi v nastavení vypadalo zle nedobře, v zápasech s Anglií a Ruskem zase zaspali začátek a museli tak dotahovat. Ve výsledku tedy žádný vyřazovací duel nevyhráli v základní hrací době a k postupu až do finále tedy potřebovali značnou porci štěstí - což se jim v posledním zápase na turnaji vrátilo i s úroky.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Jestli bychom chtěli označit jednu oblast, kde měli stříbrní medailisté pořádné mezery, pak bychom museli rozhodně hovořit o defenzivě. Ta se přitom v základní skupině zdála skálopevná - inkasovala jen jednu branku z penalty proti Islandu a třeba takovou Argentinu v čele s hvězdným Lionelem Messim pustila za celý zápas jen do nějakých dvou solidních příležitostí.

Jenže ve vyřazovacích bojích bylo všechno jinak - hned po 60 sekundách osmifinálového klání s Dánskem vyrobila defenziva Kostkovaných pořádnou botu, kterou soupeř okamžitě potrestal - a v podobném duchu se odehrávaly i zbývající zápasy. Jakmile totiž ze hry vypadla středová řada, Chorvaté přestali hru kontrolovat a dostali se pod tlak, nebylo na zadní řady spoleh, ostatně i kvůli tomu inkasovali Chorvaté od osmifinále celkem 8 branek.

Danijel Subasič se stal dvakrát penaltovým králem, když svému celku vychytal postup přes Dánsko a Rusko, v semifinále následně bravurním zákrokem zlikvidoval klíčovou šanci Harrymu Kaneovi, ve finále však nepůsobil vůbec jistým dojmem a dva inkasované branky zpoza vápna, na které při vší úctě mohl reagovat lépe, zanechávají za jeho výkony určitou pachuť. V defenzivě odehrál výborný šampionát Vrsaljko, který zvládal jak obrannou, tak i útočnou činnost, nezvykle jistý byl i stoper Lovren, který se tentokráte vyvaroval výraznějších kiksů.

Domagoj Vida se sice snažil ze všech sil, přesto byl tím horším ze stoperské dvojice, přes kterého se soupeři dostali přece jen snadněji k nějakému tomu zakončení. A levý bek Strinič odehrál průměrný šampionát - nevyhořel, ale že by nějak výrazněji zaujal, to se také říct nedá.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮✮
Chorvatský celek se směrem dopředu mohl spolehnout na celou řadu hvězdných jmen. Klíčem k úspěchu byla rozhodně vynikající forma Rakitiče s Modričem, kteří si na hřišti skvěle vyhověli a mnohokrát dokázali precizním způsobem kontrolovat hru a rozdávat přesné průnikové přihrávky.

Co se ofenzivních postu týče, pro Chorvaty platilo ono rčení, podle kterého každý chvilku tahá pilku. V základních skupinách se ve velmi dobré pohodě nacházel křídelník Rebič, který například nádherným způsobem potrestal chybu Caballera a Argentinu tehdy sestřelil úžasným volejem. Ve vyřazovacích bojích však jeho kouzlo pominulo a na scénu tak musel přijít do té doby nevýrazný Perišič, které si své nejlepší kousky schoval až na závěr šampionátu, když v utkáních s Anglií a Francií vyrovnával na 1:1. Když zase bylo potřeba zabrat ve čtvrtfinálovém klání s Ruskem, přihlásil se o slovo hráč na pomezí základní sestavy a lavičky - Andrej Kramarič dostal důvěru pro čtvrtfinálový duel a hned se za ni odměnil vstřelenou branku.

Na hrotu své sestavy se pak výběr Daliče mohl spolehnout na konzistentní výkony Mandžukiče - ten patřil k těm nejlepším v pruhovaném dresu od začátku až po finálový duel, který mu ale ke vší smůle vůbec nevyšel, když si v první půli vsítil velmi nešťastný vlastní gól. Jinak však byl pro svůj tým ve vyřazovacích bojích oporou, však vstřelil důležitý vyrovnávací gól v osmifinále s Dánskem a postupovou branku v semifinále s Anglií.

Největší tahoun: Luka Modrić
Záložník Bílého baletu na mistrovství naplno ukázal, proč je právem považován za zřejmě nejlepšího středního záložníka současnosti. Fotbal v jeho podání přitom vypadá tak krásně a jednoduše - dokonalá kontrola míče v kombinaci s perfektním přehledem o hře tak vytváří jednoho z nejelegantnějších záložníků dnešní doby. Jakmile jej spoluhráči patřičně zapojí do hry, je téměř nemožné jej zastavit - míč mu totiž vezmete jen velmi složitě, k tomu všemu navíc Modrič najde i tu nejmenší skulinku ve vaší defenzivě.

O tom se ostatně mohli přesvědčit Angličané a ve finále i Francouzi. Jen ty penalty by nejlepší hráč tohoto turnaje mohl trochu potrénovat - nejenom, že v prodloužení neproměnil penaltu v souboji s Dánskem, v obou rozstřelech chybělo jen málo k tomu, aby svým spoluhráčům pořádně zavařil, jelikož své penalty proměnil jen díky obrovské porci štěstí.

Největší přítěž: Nikola Kalinić
Útočník AC Milán měl původně být u historického tažení vlastního národního celku osobně přítomen, na závěrečný turnaj do Ruska totiž byl nominován. Jenže u hlavního kouče Daliče si to velmi záhy pořádně pokazil. V úvodním duelu s Nigérií zůstal jen na lavičce náhradníků, a když byl pár minut před koncem duelu požádán, aby se přichystal ke střídání, odmítl nastoupit a vymluvil se na údajnou bolest v zádech, která se mu ozvala v posledním přípravném duelu před šampionátem. U hlavního kouče však nepochodil a ten jej za trest poslal ze šampionátu předčasně domů.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Chorvaté konečně naplnili potenciál a naplno se chopili role černého koně turnaje. Krom toho navíc fanoušky po celý turnaj bavili - v základních skupinách kvalitním fotbalem, ve vyřazovacích fázích zase nesporným dramatem, které jejich utkání pravidelně nabízela.

(vs)

Portugalsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮

Před dvěma lety byl Fernando Santos pro svůj pragmatický přístup oslavován experty, kterak dobře zanalyzoval silné a slabé stránky portugalského týmu a byť se štěstím jej přivedl až na vrchol. Dokonce i přes domácí Francii, která do té doby celý turnaj zvládala s bravurou. V Rusku ale podpořil depresivní tendenci svých svěřenců, nedokázal z nich dostat maximum a podivnými tahy posílal Portugalsko níž a níž.

Zatímco ty nejlepší týmy na velkých turnajích zápas od zápasu rostou, u Portugalska to bylo přesně naopak - a to tak nějak dokonale odráží i kvality jeho manažera. Místo toho, aby postupně vychytával poslední mušky, posílal na plac hráče, kteří hru ještě víc zneschopnili. Perfektním příkladem je stažení Joãa Moutinha po dvou zápasech a vytvoření absolutně sterilního středu William Carvalho - Adrien Silva. Ze hry navíc kvůli průměrnému Joãu Máriovi vymizel jeden z potenciálních tvůrců hry z křídla Bruno Fernandes, a tak Santos opravdu nutil Cristiana Ronalda, aby to celé udělal úplně sám.

No a nakonec si portugalský kouč schoval další brilantní tah, když, pravda - trochu nejistého - Cédrica Soarese nahradil na pravé straně obrany nerozehraným Ricardem Pereirou, jehož hodil do osmifinálových vod proti supersilné Uruguay. Dvojice Cavani - Suárez si s portským zadákem pochopitelně udělala trhací kalendář a vstřelila přes něj obě branky. Dvě hvězdy jsou pro Santose ještě velmi milosrdné hodnocení.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Stoperská dvojice ve složení Pepe - José Fonte má dohromady 68 let a dle očekávání to hned v prvním zápase pořádně skřípalo. Tři góly od Španělska však byly pro Portugalce negativním maximem a nutno říct, že defenziva jako taková docela solidně fungovala. Obstojný turnaj má za sebou třeba Pepe, který navíc skóroval v osmifinále. Byl to takový průměr, až na drobné nedostatky, pochopitelně. Jako třeba při ruce Soarese v utkání s Íránem, kdy měli úřadující mistři Evropy hodně na kahánku. Nebo jako při osmifinále s Uruguayí, kde ale pravý obránce selhal spíš vinou chybného rozhodnutí trenéra.

Dozadu nebyl stoprocentní ani Raphaël Guerreiro; přesto lze hodnotit obrannou hru Portugalců jako vesměs solidní. A to i díky přínosu brankáře Ruie Patrícia, jenž podobně jako na Euru opět vytahoval skvělé zákroky. Třeba v utkání s Marokem se tasil s fantastickým zásahem, který měl tehdy cenu tří bodů. Na obranu se soustředil i trenér Santos, pro což hovoří i ignorování kreativního Moutinha a nahrazení dynamičtějším běžcem Adrienem Silvou.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Útok ale kvůli tomuhle tahu ošklivě krvácel. Ta druhá hvězda je jen a pouze za Cristiana Ronalda, který i přes brzký konec stanul na stříbrném stupni v tabulce nejlepších střelců. Jeho hattrick proti Španělsku zůstává i po skončení turnaje jedním z nejlepších počinů na celém mundialu, a to i přesto, že k němu využil pokutový kop a minelu Davida De Gey. Penaltu i přímý kop však sám vybojoval a na zádech donesl portugalský tým k cennému bodu. Sám.

To slovo ofenzivu Portugalska dokonale symbolizuje, protože Ronaldovi opravdu nikdo nepomohl. S výjimkou geniální šajtle Quaresmy se útočníci ani křídelníci Seleçãa nezmohli absolutně na nic. Gonçalo Guedes pomáhal aspoň s držením míče na hrotu, což je pořád o "držení míče na hrotu" víc, než dokázal André Silva. Talentovaný hroťák zklamal na plné čáře a z očekávaného obávaného útočného dua zbyl Ronaldo jako osamělý maják.

Lepší to ale nebylo ani na krajích zálohy, kde se postupně střídali Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Ricardo Quaresma, João Mário i Gelson Martins. Vyjma zmíněného Quaresmy vlastně nikdo nezaujal - žádné finesy, žádné odvážné chození jeden na jednoho a hlavně žádný rychlý přechod do útoku. To bylo vůbec největší zklamání. Tak pomalu si s míčem nepočínala snad ani Panama.

Největší tahoun: Cristiano Ronaldo
Tady není o zastoupení sebemenších pochyb. Jeden z nejlepších fotbalistů historie si do Ruska přivezl výbornou formu, která sice postupem času mírně uvadala, ale i přesto na Cristianu Ronaldovi stála úplně celá ofenziva. Až to bylo možná na škodu. Nebyla to však vina CR7, jako třeba na minulém Euru, kdy sobčil a střílel maniacky ze všech pozic, mohli za to jeho neschopní kolegové. A tak to musel být Ronaldo. Začal úžasným hattrickem proti Španělsku, pokračoval vítězným gólem s Marokem. Stěžejní postava Portugalska v cestě ze základní skupiny, byl lídrem, burcoval spoluhráče a zaujal i velkým pracovním nasazením. Navíc ukázal, že do starého železa rozhodně nepatří - zrychlení sice nemá takové jako za mlada, ale v absolutní rychlosti se mu vyrovná jen málo fotbalistů. Juventus získal borce, který může ještě dlouhé roky zářit jak v klubu, tak v reprezentaci.

Největší přítěž: André Silva
S Ronaldem měl vytvořit nejúdernější duo na turnaji - takové aspoň byly predikce na základě fantastické kvalifikační formy. Vždyť tihle dva Portugalci nastříleli v deseti zápasech čtyřiadvacet gólů. Jenže André Silva si bohužel přenesl hrozivou fazonu z AC Milán, kde nejenže nepředváděl zrovna zářné výkony, ale navíc upadl v nemilost trenéra Gattusa a často byl nepochopitelně přehlížen tragickým Kalinićem. V Rusku nastoupil v základní sestavě jenom jednou proti Íránu a podle očekávání to bylo i naposled. Za 85 minut vystřelil jedinkrát - mimo bránu. Oproti zvyklostem se účastnil pouhých třech vzdušných soubojů a vyhrál jen jeden. Nedařilo se mu prakticky nic.

Celkový verdikt: ✮✮
Už ve skupině byli Portugalci na padáka. Proti Španělsku uhráli cenný bod jen díky fenomenálnímu Ronaldovi, načež se herně nechali přehrát Marokem i Íránem. Úžasný kapitán, zkušenosti a velká porce štěstí však nakonec Iberijce dostala mezi nejlepších 16 - a tak už přišel zasloužený konec. Portugalsko na Uruguay nemělo a prosadilo se jen po standardní situaci. Jeho ofenzivní síla má značné limity a s tím je potřeba do příštího šampionátu udělat opravdu hodně.

(mu)

Srbsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮

Srbsko na turnaj odjíždělo s nálepkou týmu, který pravidelně není schopen naplnit svůj potenciál. A samotný šampionát v Rusku to jen potvrdil. Nezkušený trenér Krstajić se svým celkem skončil již v základní skupině poté, co na úvodní vítězství na Kostarikou jeho svěřenci nedokázali navázat a v následujících dvou kláních se Švýcarskem a Brazílií vždy končili na straně poražených.

Přitom je nutno říci, že onu základní skupinu neměli Srbové rozehranou vůbec špatně. V druhém klání šli rychle do vedení, prakticky po celou první půli diktovali hru a herně předvedli svých nejlepších 45 minut na šampionátu. Jenže krátce po přestávce o své vedení přišli a s vědomím, že je v posledním duelu čeká favorizovaná Brazílie, vrhli všechny síly do útoku, což se jim nakonec také proklatě vymstilo. Místo toho, aby Krstajić své svěřence uklidnil, zachoval si nad Švýcarskem výhodu a do posledního utkání šel s tím, že Srbsku může k postupu stačit remízu, vsadil vše na ofenzivu a se zlou se potázal. Po vítězné brance Shaqiriho z nastaveného času bylo jasné, že s postupem to již bude mít balkánský tým velmi těžké. Proti favorizované Brazílii sice Srbové podali sympatický výkon, jenže na to se fotbal nehraje a po porážce 2:0 se se šampionátem loučili předčasně.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
V zadních řadách mohlo Srbsko využít bezesporu kvalitní a zkušené hráče, však v defenzivě nastupovala dvojice Kolarov a Ivanović, které z pozice defenzivních štítů pomáhali Matić a Milivojević, tedy dvojice, která si své renomé získala ve slavné Premier League.

Směrem dozadu to Srbsku také víceméně fungovalo - tedy alespoň do té doby, kdy mohlo zůstat v pečlivě organizovaném bloku a nikam se nehonit. Proti Kostarice se jim podařilo udržet čisté konto, aniž by soupeře pustili do nějaké tutovky. V druhém klání všechno běželo tak, jak má až do vyrovnání z kopačky Xhaky, který se trefil náramně z 25 metrů - tam se toho defenzivě dá vyčítat jen pramálo. Jenže od toho momentu Srbové více napadali, svou defenzivní linii vysunuli výše, čímž odkryli jisté rychlostní nedostatky. Vrcholem pak bylo rozhodnutí stopera Tošiće, který se v nastaveném čase pokusil Shaqiriho vystavit do ofsajdu, což mu hrubě nevyšlo a jeho spoluhráči za to draze zaplatili. Proti Brazílii pak stačila dvě drobná zaváhání a bylo zle nedobře - jihoamerický celek totiž v první půli nemilosrdně potrestal mezeru ve středu obrany, v druhé části pak naděje Srbska pohřbil po dobře zahrané standardní situaci.

Ofenzivní fáze: ✮✮
I v ofenzivě mohla tato balkánská reprezentace nabídnout zajímavá jména, ale v konečném součtu jí to v porovnání s defenzivní fází tak dobře neklapalo. Úvodní duel s Kostarikou, který nabídl skutečně jen velmi málo brankových příležitostí, musel rozseknout až precizně zahraným přímým kopem kapitán Kolarov.

Směrem dopředu to Srbům nejlépe fungovalo v první půli v utkání se Švýcarskem, kdy se do velmi dobré formy rozehrála spojka v podobě Milinkovice-Savice. Tomu však ona fazóna vydržela pouhých 45 minut, po přestávce totiž výrazně ubral nohu z plynu, začal lacině ztrácet míče a jeho tým tak nejprve ztratil kontrolu, posléze i celý duel.

Největším pozitivem směrem vpřed tak byly výkony útočníka Mitrovice, který světu ukázal, že fotbalově na tom není vůbec špatně. Škoda toho, že s disciplínou to již údajně v podání tohoto fotbalisty tak skvělé není, protože pro obrany soupeře znamenal takřka permanentní nebezpečí.

Největší tahoun: Aleksandar Mitrović
Útočník Newcastlu může být se svým vystoupením na mistrovství spokojen. Úvodním klání tedy ještě svou velkou šanci neproměnil, to ale napravil hned v zápase následujícím, kdy Srbsku hlavou vystřelil brzké vedení. V druhé půli byl za nerozhodného stavu stažen ve vápně a měla se rozhodně kopat penalta - Švýcaři přežili jen díky ohromné benevolenci sudích. I v utkání s Brazílií patřil Mitrovic mezi ty nejlepší hráče svého celku, po hodině hry však neproměnil velkou příležitost, což se jeho spoluhráčům posléze zle vymstilo.

Největší přítěž: Sergej Milinković-Savić
Od záložníka Lazia se toho čekalo hodně, však jeho absence v národním týmu v průběhu kvalifikačních bojů představovala v Srbsku mimořádně žhavé téma. Na samotném mundialu však tento středopolař nepřesvědčil, nepotkal se totiž se svou nejlepší formou. V duelu s Kostarikou byl nevýrazný, proti Švýcarům odehrál dva poločasy rozdílné jako den a noc a proti Brazílii se opět nevyvaroval několika laciných ztrát a pokažených přihrávek. Vzhledem k nastaveným očekáváním tak Milinkovič-Savič bohužel zklamal.

Celkový verdikt: ✮✮
Srbsko určitě mělo dostatečně kvalitní tým na postup do osmifinále a svou základní skupinu rozehrálo velmi dobře, v klíčovém duelu je však zradila naivita vlastních hráčů v kombinaci s nezkušeností hlavního kouče - zbytečně totiž vrhli všechny síly do útoku a vsadili vše na jednu kartu, což se jim posléze vymstilo. Stále tak čekáme na moment, kdy Srbové svůj potenciál naplní.

(vs)

Španělsko



Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮

Jmenování Julena Lopeteguiho ke kormidlu španělského národního týmu se jevilo jako mistrovský tah. Po dlouholetých zkušenostech s tamními mládežnickými reprezentacemi totiž někdejší manažer Porta navázal dobré vztahy s řadou hráčů, kteří se postupně prokousali až do prvního týmu, a Španělé tak po letech znovu působili jako dominantní síla s neprostupnou obranou a účinným útokem. Vysoké prohry si před šampionátem mimo jiné slízli Italové či Argentinci a poslední turnaj okolo zlaté generace Iniesty či Ramose, obohacené o novou krev s hladem po trofejích, měl La Roju neoddiskutovatelně vynést do bojů o medaile.

Pouhých pár dnů před začátkem ruského mistrovství však jako blesk z čistého nebe uhodilo oznámení Realu Madrid, že právě Lopetegui, jenž přitom nedávno prodloužil svou smlouvu u španělské reprezentace, se hned po turnaji odebere na uvolněný post manažera madridského giganta. A aby toho nebylo málo, lidé spjatí s národním týmem v čele s šéfem španělského fotbalu Luisem Rubialesem o tomto kroku neměli sebemenšího ponětí a Real s Lopeteguim jim dali echo pouhých pět minut před veřejným prohlášením. Rubiales se jakožto nováček ve funkci rozhodl rázně si dupnout a Lopeteguiho bez váhání navzdory prosbám hráčů za toto jednání odvolal.

La Roja tak pouhých pár dnů před zahajovacím zápasem s Portugalci skončila bez trenéra, a když nevyšlo kontaktování Rafaela Beníteze, stal se last-minute záskokem dosavadní sportovní ředitel národního týmu Fernando Hierro, sám s naprostým minimem trenérských zkušeností. A nutno dodat, že legenda Realu Madrid si podobné jméno jako Guardiola či Zidane neudělala.

Hierrovo Španělsko logicky navazovalo na Lopeteguiho práci a ve skupině s vypětím všech sil vydřelo výhodnější první místo po dvou remízách a umolousané výhře nad Íránem, ovšem ve vyřazovací fázi Španělé zklamali na plné čáře. V zápase s podceňovaným Ruskem Hierro sáhl k nečekanému stažení Andrése Iniesty a naopak do sestavy posadil Kokeho s Marcem Asensiem, kteří však byli nucení k plnění poněkud odlišných rolí od zápasů na klubové úrovni a přispěli rovným dílem k celkové herní marnosti. Osmifinálový duel byl jako vystřižený z konců éry Vicenteho del Bosqueho, kdy přihrávka do strany střídala přihrávku do strany a unylá hra přinesla jen zklamání a brzké vypadnutí.

Defenzivní fáze: ✮
Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že v brance stanul jeden z nejlepších gólmanů světa a prostor před ním čistily hvězdy Barcelony či Realu Madrid, byla španělská obranná hra jedním velkým fiaskem. Zatímco na MS2010 La Roja po úvodním zaváhání se Švýcary zpevnila svůj blok takovým způsobem, že na cestě vyřazovacím pavoukem neinkasovala ani jeden jediný gól, nyní tato hráz protékala plným proudem zápas co zápas. Podobně jako v případě Německa i zde střed pole nezvládal zastavovat rychlé protiútoky soupeře a vystavoval tak vlastní stopery do neustálého ohrožení. Situaci nepřispěla ani nervozita, s níž se v dresu národního týmu potýká David de Gea, či shodně špatná turnajová forma Ramose s Piquém. Ani krajní obránci navíc nebyli plně ve své kůži - Dani Carvajal se sotva stihl zotavit po zranění a Jordi Alba působil dojmem hráče, který má za sebou tak náročnou sezonu, že se do každého dalšího sprintu musí přemáhat.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Vzhledem k tomu, že zápas Španělů s Portugalci se řadí k těm vůbec nejzábavnějším celého mistrovství, nelze španělský útok pouze kritizovat. Diego Costa v zápasech základní skupiny ukázal, že dovede být platný i mezi typově odlišnými spoluhráči, a právě jeho góly vydatnou měrou pomohly k zisku prvního místa. Vůbec nejlepším hráčem Španělska byl Isco, jenž pod Lopeteguim dozrál v lídra národního týmu a potvrzoval to i po jeho odvolání. Naopak David Silva, který v Manchesteru City prožil dost možná nejlepší sezonu kariéry, podal podprůměrný výkon, jako by mu už podobně jako Albovi scházely síly. Svou platnost jakožto žolík z lavičky pak proti Maroku prokázal Iago Aspas, jehož trefa zařídila zdánlivě důležitou remízu 2:2.

Jenže pak přišlo osmifinále a všechny dobré dojmy španělské hry lehly popelem. Aniž bychom cokoli ubírali z příkladného defenzivního výkonu Rusů, jejich favorizovaný soupeř se zápasem protrápil a jeho sekvence neustálých pasů do stran byly samy o sobě ještě více ubíjející než sebevětší "beton" protivníka. S nástupem Andrése Iniesty a Rodriga s Aspasem se sice španělská hra o kousek zvedla, ale už bylo příliš pozdě. Zpackaný pokutový rozstřel byl pro La Roju zaslouženým trestem.

Největší tahoun: Isco
V každém zápase byl nejviditelnější postavou Hierrova výběru a jako jednoho z mála Španělů jej šampionát zastihl v opravdu výtečné formě na vrcholu sil. Šestadvacetiletý středopolař Realu Madrid možná těžil i z toho, že během klubové sezony mnohdy absentoval vinou drobných zranění a na rozdíl od svých spoluhráčů hýřil energií, elegantními průniky s míčem přilepeným k noze i kvalitními přihrávkami. Ve strojové hře Španělska působil Isco jako hnací motor, jenže ani on nedokázal zabránit osmifinálovému trápení - míč předržoval a stejně jako ostatní se uchyloval pouze k jeho horizontálnímu posouvání, zatímco osamocený hrot Costa si proti Rusku takřka nekopl. Přesto bude někdejší hvězdě Malagy toto mistrovství dáváno za vinu ze všech nejméně, a jestli chce Luis Enrique slavit s La Rojou úspěchy, musí stavět právě na Iscovi.

Největší přítěž: Gérard Piqué
I když byl David de Gea s šesti obdrženými góly ze sedmi střel statisticky nejhorším brankářem od MS 1966, skutečným viníkem byl pouze v jednom případě u druhého gólu Cristiana Ronalda v úvodním zápase základní skupiny. Zbylé inkasované branky jdou především za De Geovými spoluhráči, kteří byli s obranou na štíru, a symbolem této defenzivní marnosti byl především Gérard Piqué. Ne že by si Sergio Ramos počínal o mnoho líp, neboť se oba stopeři v zápasech umně střídali, kdo se zrovna nachomýtne ke gólové situaci, ale ta poslední a nejdůležitější nakonec připadla obránci Barcelony. Piquého hloupá hra rukou v osmifinálovém zápase zapříčinila pokutový kop, ruské srovnání na 1:1 a počátek španělského konce na turnaji.

Celkový verdikt: ✮✮
Po vysoce atraktivním zahajovacím zápase s Portugalci se zdálo, že Španěly nerozhází ani šokující změna trenéra v předvečer startu MS, a vydřené body s vysoce nepříjemnými Íránci a Maročany zase svědčily o jejich síle kvalitativní i mentální. Odměnu v podobě výhodnější části vyřazovacího pavouka a papírově přijatelného Ruska však La Roja stěží uvěřitelným způsobem promrhala svým vůbec nejhorším výkonem na turnaji a na tento šampionát bude chtít hodně rychle zapomenout.

(mk)

Autor: Marek Ustohal, Víťa Srp, Martin Kantor

Komentáře (153)

Přidat komentář
mayday

Pro Chorvaty je to totéž co vítězství, úspěch jako hrom. Podobné maličké státy do finále MS nepostupují. Belgie má taky třeba jen kolem 10 milionů, ale zase čerpají z vlivu přistěhovalců. Chorvatsko má v tomhle tu generaci dost výjimečnou.

Reagovat
Adyss

Hnus

Reagovat
Whitemedia

Kalinic se solidně dojebal

Reagovat
Riviera Kid

Nechci do toho zase rypat, ale vážně Chorvatsko 4 hvězdy, stejně jako Maroko a Írán??

Reagovat
Rakoid

Nebál bych se jim dát 5* v ofenzivě

Reagovat
Rakoid

Na druhou stranu...nikdy to nebude zcela objektivní, dělá na tom více lidí, roli hrajou sympatie, rozdílná škála a podobně. Pět nebo čtyři...čert to vem.

Reagovat
mayday

Já jsem za ty články rád, ale Maroko a Írán je opravdu v tech článcích wtf.

Reagovat
smazaný uživatel

Neni to wtf

Reagovat
mayday

Viz mraky diskuzi na tohle téma.

Reagovat
smazaný uživatel

Timhle me nepresvedcis.

Reagovat
mayday

Nemám to ani v úmyslu. Doplním jen jednu větu - dát stejně hodnocení finalistovi MS a mančaftu, kterej byl po dvou zápasech vyřazenej a dvakrát nedal gól, je prostě blbost.

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

plac nad poctom hviezd bude teraz nahradzat vecny ownyho plac nad vyberom hracov do kostky PL?

Reagovat
Usty

bylo by to fajn, ale asi si bude muset najít jiný zdroj hatu

Reagovat
Pony Slaystation

Pod každým článkem, jak u dementů. Očekávání Vs předvedený výkon + subjektivní názor autora

Reagovat
John Obi Mikel

Tak proč by nemohl mít FINALISTA mistrovství světa, od kterého zdejší redaktoři očekávají OSMIFINÁLE v konečném hodnocení MS zdejšími redaktory stejně hvězdiček jako tým který získal JEDEN BOD a přitom od něj zdejší redaktoři očekávali ČTVRTFINÁLE.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

šak oni ty hodnocení psali už před MS

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Hokaido

top

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

EF paradox.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Reagovat
TopinB

Reagovat
pepinho2

Reagovat
fabec1222

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Benfica

presne tak

Reagovat
San Iker

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Krome absurdity logiky si asi nic jineho nepochopil.

Reagovat
Pride

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Liquid

jsem rád, že si to napsal přesně takto a pak FRA, který považují za favority hraje houby ve skupině a dají jim 5* jako nikomu

Reagovat
mistr129

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Pride

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladino10

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Chorvatsko melo urcite dostat 5*, ale bez ohledu na to... tohle je hodnoceni jejich turnaje, ne prevazovani nasich predturnajovych tipu.

Reagovat
Gareth Bale 11

hrozná krávovina.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Liquid

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
El Campeon

tlačenka

Reagovat
PP

jak nemůže mít Chorvatsko 5 hvězd?? Kdo jiný proboha..

Reagovat
Pony Slaystation

Afrika

Reagovat
Usty

Ve vyřazovací fázi byli dost nejistí, nebyl to zkrátka dokonalý turnaj a úkolem redaktorů je hledat vedle pozitiv i negativa. Přečti si článek a možná to pochopíš. Nad pohádkou černýho koně se může rozplývat kdokoli, ale redaktoři, kteří celý měsíc analyzujou zápas od zápasu, určitě ne.

Reagovat
John Obi Mikel

Pravda, moc nechybělo a skončili s Dánskem

Reagovat
Kixi Syhimour

No, ale působí to dost směšně, když víš, že 1bodové Maroko, které se prý mělo vejít do čtvrtfinále má stejně hvězd jak vicemistři světa. To se jeví jako nesmysl

Reagovat
fenixLFC

omg tie hviezdy nie su udelovane podla toho ze vitaz dostane najviac a najhorsi najmenej

Reagovat
Kixi Syhimour

Očekávání Maroko - Čtvrtfinále

Reálně - 1 bod, poslední ve skupině

Chorvatsko - Osmifinále

Reálně - finále

Tak proč má sakra Maroko stejně?

Reagovat
Benfica

Reagovat
fenixLFC

lebo to je ocakavanie redaktora, nie stavkovych kancelarii alebo predpokaldov

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Kixi Syhimour

Přesně jak píše John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Vzdyt to i nesmysl je

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to nesmysl jen na urovni logiky. Predikce na konecna umisteni jsou oproti realnym predpokladum a predvadene hre zanedbatelne.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mayday

Dobře, ale viz příspěvek Johna Obiho Mikela malinko nahoře. Jestli se Maroko tipovalo na postup do ČF a skončilo po dvou zápasech, tak skvělá jízda Chorvatů je v porovnání s tím bych řekl úplně jinde. Že postupovali přes penalty a výkony nebyly jak ve skupině, dobře, ale to mi neříkej, že pak oceníš oba týmy stejnou známkou. Jasný, o hovno jde, ale tady celkem chápu, co ty lidi rozčiluje.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
fenixLFC

lenze to nebol tip v zmysle toho ze boli favoritmi na postup. redaktori ocakavali ze mozu prekvapit, maju na to hracov atd a oni osobne ich tipuju na stvrfinale. aj ked to nevyslo neznamena to ze nehrali dobre a ten pocet hviezd si zasluzia. sam vidis ze portugalci to dotiahli dalej a pritom hrali ovela vacsie hovno nez maroko

Reagovat
Kixi Syhimour

A k čemu ti je předváděná hra bez výsledků? Však trenér měl udělat ty výsledky a udělal 1 pouhej bod v zápase, kde de-facto o nic nešlo. A ty mu za to dáš 4hvězdy? Však to je padlý na hlavu.

Reagovat
fenixLFC

keby mi ide iba o vysledky tak sledujem len livescore. ano, mali dosiahnut lepsie vysledky lenze to ze to tam nepada, stane sa. maroko ma sice bod ale prehrali vsetky tri timy v skupine a bolo vyrazne lepsie. taka nigeria mala body 4 a to predviedla jeden polcas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Já na to nedokážu už odpovědět, tohle je prostě názor nás v redakci (převážně mě s Tomem) - výkony Maroka se nám líbily, myslíme si, že byli ve všech zápasech lepším týmem a mizerná koncovka sice ničí naděje na úspěch, nikoli však subjektivní hodnocení jednotlivých řad, trenérských schopností a tedy i celkové hodnocení, které by mělo být jakýmsi průsečíkem všech známek.

Chorvatsko odehrálo excelentní turnaj, ale když jsme vzali zápas po zápase, našli jsme několik nedostatků a na 5 hvězd to jednoduše nebylo. Pro někoho dalšího třebo jo, pro nás v redakci ne. Pořád je to subjektivní, tak to má být a logicky to vyvolává reakce. To je ostatně účel.

Reagovat
Counter

Reagovat
Langi

Maroko 3 zapasy, 1 bod, prohra s Iranem, dva zapasy ze tri nevstrelili gol...byt opticky lepsim tymem byli vzdy, zadny svetoborny vykon, ze ktereho by se muselo strikat fakt nepodali...Chorvatsko 7 zapasu, 1 prohra, 16 vstrelenych branek, skalp Argentiny a Anglie, vyborny tymovy vykon...jako je to jedno, je to vase subjektivni hodnoceni a chapu to, ale prijde mi, ze ste konkretne tady hledali jen nedostatky, ale u Maroka a Iranu ste prehlizeli fakta...4 hvezdicky by pro ne byli obhajitelne maximalne kdyby z te skupiny oba postoupili

Reagovat
smazaný uživatel

Presne

Reagovat
Usty

Byl bych jako kafemlejnek, jestli ti moje argumenty a vysvětlení nestačí, rozejděme se ve smíru s tím, že s náma nesouhlasíš

Reagovat
uff

Reagovat
El Campeon

Reagovat
GjøvikFF

Jo no, protože konkrétně u Islandu hodnotíte to, že byli špatní ve finální fázi, ale u Maroka, která nedalo gól ve dvou ze tří zápasů, to je v pohodě, jejich impotence neničí celkové hodnocení. A dáte jim do ofenzivy o jednu hvězdu méně než Chorvatsku, které jenom v jednom zápase ze sedmi dalo méně než dva góly. Tohle si můžete okecávat, jak chcete, ale celé to hodnocení je u vás naprostý nesmysl.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Usty

Island si ty šance ani nevytvářel, proto ho hodnotíme tak špatně. Pleteš jabka a hrušky.

Tým může hrát skvělý fotbal, ale když nemá koncovku, prohraje. Když ale tým hraje špatný fotbal a prohraje úplně stejně, logicky stejné známky nemají

Reagovat
monty25

Tak jsem to teď spočítal podle statistik z livesport.cz:

Maroko - 35 střel celkem, 10 střel na bránu

Island - 36 střel celkem, 12 střel na bránu

Reagovat
Azazelo RD

Střely neodráží šance.

Reagovat
monty25

No to se můžeme pocsaplárovsku přít, co byla šance a co jenom možnost. Ale i ty střely jsou podle mě dost vypovídající...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Azazelo RD

Tak Island jste ohodnotili taky správně, to nemůžu říct.

Reagovat
GjøvikFF

Co to tady zase konstruuješ? Vy sami jste u Islandu napsali: "Proti Nigérii si dovolili zahodit pokutový kop, proti obměněné sestavě Chorvatů zase měli pro změnu šancí klidně na tři přesné zásahy, jelikož defenzivní linie soupeře se s nátlakovou hrou svého soka nebyla vůbec schopna popasovat. Všechny nadějné příležitosti však přišly vniveč, Island se radoval jen díky proměněnému pokutovému kopu a po dvou inkasovaných brankách odcházel s nepořízenou. " Jste tam v té redakci úplní schizofrenici? Každým dalším příspěvkem, kterým se tady snažíš "argumentovat", vypadáš směšněji.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Erialdur

Beru ten názor na Chorvatsko a myslím, že nejsem sám. Ale proč Maroko 4? To byl totálně impotentní fotbal, bez momentu překvapení. Ano, drželi slušně balón. Ale na to se nehraje. Ve vápně byli ztracení jak panic v pornoherečce.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

Bez momentu prekvapeni, wtf? To sedi na jedinej polocas (druhej proti Iranu) ze sesti...

Reagovat
mayday

Ohodnotit výkon černýho koně, kterej to potvrdil a došel do finále a vašeho favorita, kterej byl vyřazenej po dvou zápasech a dvakrát nedal ani gól, to je prostě blbost. Ale je to váš subjektivní názor, nechci se hádat, je to diskuze. Můj názor je, že je to neporovnatelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Sám sis odpověděl "vašeho favorita". Prostě, když už hajpovaný Maroko a potom ani Írán nedokázal postoupit, tak to poďme aspoň ještě nakonec shrnout tak, že byli úžasní.

Reagovat
Kokesh

Uz je to tu opet/byli lepsim tymem. To je jak kdyz Chorvati breci, ze Francouzi nechteli hrat fotbal.

Mne jsou nejaky hvezdy u prdele a nebudu se kvuli tomu hadat, ale tohle je Danickovina jako prase. Nedivim se, ze se toho spousta lidi chyta.

Reagovat
uff

Reagovat
fantomas

Danickovina kde? Nedat Iranu 4* po takovyxh vykonech v takovy skupine by byla uplna hovadina. A Chorvatum bych 5* na verdiktu dal; podobnej pripad jako BRA, kde by verdikt nemel odpovidat aritmetickymu prumeru.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

za argumenty

Reagovat
PP

Sorry, ale tady by se měl v prvé řadě hodnotit výsledek. A druhé místo je pro Chorvatsko historický úspěch jako prase. O černém koni letos nikde nikdo nemluvil, ale poměrně hodně překvapivý finalista, aby neměl nejvyšší hodnocení je nesmysl. Je to ve stylu že Messi nikdy nevyhrál MS, takže nebude legendou nebo Ronaldo že měl špatný podzim, takže je mimo Zlatý míč apod.

Reagovat
Usty

My ale řešíme v první řadě výkony na hřišti a ty i přes neskutečný úspěch měly takové mouchy, že nás to přimělo ohodnotit Chorvaty 4 hvězdami. Víc ti k tomu prostě nedokážu říct.

Reagovat
fenixLFC

vysledek? takze argentina predvadzala viac ako napriklad peru lebo dosla dalej? anglicko hralo lepsie a zasluzi si lepsie hodnotenie lebo doslo dalej ako brazilia? neblazni...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl bych k Piquemu a Ramosovi zase tolik kritický (titulek k fotce)..samozřejmě hráli hodně pod svůj standart, na druhou stranu góly s Portugalskem padli po chybách Nacha a De Gei a třetí po krásném přímáku, s Íránem bez inkasovaného gólu a Rusko kromě té penalty Španělé taky víceméně k ničemu nepustili. Jediný zápas s Marokem jim podle mě moc nevyšel. Je ale pravda, že Pique hrál hodně arogantně a bohorovně, což se mu několikrát vymstilo, a z týmu Španělska asi s De Geou zklamal nejvíce..

Reagovat
Counter

Jasně, není to jen jejich vina. Jenže od takové dvojky zkrátka čekáš úplně něco jiného než od Saúdů a Panamců. V subjektivním poměru papírová kvalita/předváděná hra byli fakt jedni z nejhorších, ne-li nejhorší, v tomhle jim mohli konkurovat asi jen Němci, kteří teda v záloze hořeli ještě víc a jejich stoperů mi bylo místy vyloženě líto.

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt, že pokud bychom to brali jako porovnání papírové kvality a výsledného výkonu, jak píšeš, tak z toho Pique s Ramosem opravdu vychází jako jedni z nejhorších..a co se týče německé zálohy, tak to s tebou jednoznačně souhlasím..velký propadák.

Reagovat
smazaný uživatel

teda u Portugalska bych dal jako odpadlíka toho Guedese. to je strašný zoufalec, jako by vypadl od nás z kaprligy. příšerné zpracování, zakončení. herní inteligence nula. Totálně k ničemu a ve srovnání s třicátníkem Crisem kterej jezdil nahoru dolu celých 90 minut, na jeho místě bych se styděl se nazývat profesionálem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jediny hrac, ktery mohl hru tohohle Portugalska posunout byl prave Guedes. Nesetkal se s formou, ale utkani proti Spanelsku ukazalo, ze Ronaldo k sobe potrebuje presne nekoho takoveho. Chtelo to pro nej vic duvery od Santose a i od spoluhracu. Chyba je, ze kazdy ocekava, ze mlady mezinarodne nezkuseny hrac hned bude rozhodovat zapasy.

Reagovat
ADM

Reagovat
smazaný uživatel

Absolútne nesúhlasím s tvrdením, že Sergej Milinković-Savić bol v zápase s Kostarikou nevýrazný, práve naopak - v tomto stretnutí ukázal niekoľko famóznych momentov, nevýrazný bol tak možno v zápase s Brazíliou v tomto dueli však za očakávaniami zaostali viacerí Srbi.

Reagovat
Counter

Reagovat
Pipo123

Tiež ma to prekvapilo, proti Kostarike tam vytvoril 2-3 šance pre Mitroviča, no ten ich zahodil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Kalinić se Silvou největšíma přítěžema, to se Jos... Rossonerovi1 líbit nebude!

Reagovat
Benfica

to je ale uletené "zhodnotenie" no nič nevadí

Reagovat
Benfica

len je zaujímavé, že tými čo ani nepostúpili, majú oveľa lepšie hodnotenie od EF ako tí čo postúpil resp. tím čo bol vo finále a tím čo dostal 6 gólov od Angličanov na rovnako ešte pozriem čo Nemecko ale pri tejto objektivite to bude za štyri hviezdy a Francúzko za 2....

Reagovat
smazaný uživatel

Od redaktoru je to nominalni pristup a je to spravny pristup. Je k nicemu porovnavat na obecne urovni to kolik zvedne jednoruky s tim kolik zvedne dvouruky. Ma ale smysl porovnavat jejich jednotlivy vykon.

Reagovat
Benfica

nesúhlasím ale to nevadí..

aj tak v ktorom zápase bol Irán napríklad lepší ako Portugalsko, Španielsko, Chorvátsko, Anglicko, Belgicko atď??

Reagovat
smazaný uživatel

A to je prave ono. Hodnoceni se nema dit na zaklade predispozici, protoze skutecnost je hierarchicka = jeden ma lepsi vlohy nez druhy. Ale ma se dit meritkem vule. Pak uvidis, ze kde se Iran vydal na hranici svych moznosti, tam meli druzi ve svem vykonu jeste rezervy. Podle toho se tady delaji hodnoceni a je to nanejvys spravne, protoze to odrazi filosoficke poznani nikdy ne stejnych jednotlivin.

Reagovat
smazaný uživatel

Napsal jsem to debilne. No zkratka hodnotnym a humannim meritkem vykonu muze byt jen mira vynalozene vule, protoze to ze je nekdo silnejsi nebo slabsi je uz dano prirozene a ma to teda jen rozlisovaci funkci.

Reagovat
Benfica

aj tak nesúhlasím, ale nevadí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono najskôr hodnotili Maroko. Pri hodnotení zvíťazili sympatie redaktorov a Maroku dali 4 hviezdičky.

Až potom hodnotili Chorvátsko. Vzhľadom k priebehu vyraďovacej fázy, kde postupovali so šťastím, im nedali päť hviezdičiek a bohužiaľ vyšlo to narovnako s Marokom.

Objektívne je to blbosť, ohodnotiť rovnako finalistu MS a nepostupujúceho zo skupiny.

Myslím si, že ak by ešte raz hodnotili to Maroko, tak mu dajú hviezdičky tri...aj vďaka negatívnym reakciám.

Takto vyzerajú ako neobjektívni.

Reagovat
Benfica

tak ale na to mali myslieť skôr ako začali písať tento bullshit..

Reagovat
uff

Reagovat
jenage

Jak může být Kalinič největší přítěž, když nehrál?

Reagovat
John Obi Mikel

No nevim, tahle kolonka by se měla jmenovat spíše ODPADLÍK nebo ZKLAMÁNÍ

Reagovat
smazaný uživatel

Prima snůška nesmyslnejch keců nejvetsi pritez srbu Milinkovic-Savic, chorvatu Kalinic? Bitch please

Reagovat
fantomas

Tak o Kalinicovi snad nemuze byt sporu. Leda Strinic ze zakladu

U Srbu bych dal Kostice no. Mitrovic byl dobrej, byt mel promenit vic.

Reagovat
smazaný uživatel

Tahoun Mitrovic Ta lopata dojebala, co mohla.

Reagovat
X-bano-X

Pri čítaní tých hodnotení mi príde, že zobrať prvého človeka z ulice čo tie MS ani nemusel vidieť, tak hodnotenia budú menej kontroverzné.

Reagovat
popltak

Skupina B nejlehčí skupina MS - kužel týmy bez šance.

Reagovat
El Campeon

u Portugalska mám dojem nepřiměřené kritiky v zápase s Uruguayí byli daleko lepší a nebýt Cavaniho,tak jihoameričani neměli šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

a ne snad.druhý poločas Uruguayci jen bránili a byli v 9 lidech okolo svého vápna.i tak Portugalci dokázali skvěle kombinovat a dostávat se do šancí.

Reagovat
smazaný uživatel

do jakych sanci?

Reagovat
El Campeon

no dobře,tak nebyli to úplně loženky,ale při troše štestí některá z těch akcí mohla vyústit ve velkou šanci.hlavně se mi líbilo,že i když Uruguay postavila autobus,tak Portugalci se tím blokem,díky skvělé kombinaci,krásně dostávali,bohužel ta finálovka tam nebyla taková aby dali druhý gol ale tak při jednom zápase na MS,kdy ti čas strašně rychle utíká,když se prohrává je to i o náhodě a štestí jestli se ti třeba míč odrazí tam kam potřebuješ.každopádně ve mně zanechali Portugalci dobrý dojem

Reagovat
El Campeon

jo a ještě to Maroko ty měli těch hvězd mít 6

Reagovat
smazaný uživatel

Největší přítěž: Sergej Milinković-Savić

Čo za magora vymyslel toto.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele