Hodnocení týmů na MS 2018 - Evropa (sever a východ)

18.07.2018, 22:06
Názory a komentáře
Poprvé se při hodnocení mistrovství světa posouváme na kontinent, který celý mundial ovládl. A nemůžeme začít jinak než oblastí, do které spadá země, jež celý šampionát hostí. Rusové se organizace zhostili na výbornou a velmi podobně se dá charakterizovat výkon jejich mužstva. A to jsme možná ještě mírní.

Sborná na turnaji předváděla parádní výkony především v úvodu základní skupiny, kdy smetla Saúdskou Arábii a Egypt, blýskla se i ve vyřazovací fázi. K účasti v semifinále jí chybělo strašně málo. To se jen s trochou nadsázky dá říct i o Švédech, kteří se také dostali mezi nejlepších osm a zanechali skvělý dojem.

Naopak Poláci patří k těm největším břídilům turnaje. Velké očekávání následovalo ještě větší zklamání a třeba reakce tamních médií se dá srovnat snad jen s těmi Německými. To na Islandu se s úspěchem nepočítalo a už jen fakt, že do posledního zápasu měli Vikingové šanci na postup, na maličkém ostrově ocenili. I pro Dány bylo osmifinále odpovídajícím resultem.



Ještě, než se přesuneme k samotným hodnocením, dovolte nám trochu poodhalit, jakým způsobem jsme k nim přistupovali. U každé reprezentace známkujeme hvězdičkami (5 nejvyšší, 1 nejnižší) konkrétně tři kategorie - trenéra, obranu a útok. Z toho nám pak vzejde i celková známka.

Při hodnocení jsme se snažili brát v potaz nejen objektivní výkon dané řady, ale také očekávání, se kterým reprezentace do turnaje vstupovala. Německo tudíž za podobné výkony nedostane stejné známky jako třeba Jižní Korea.

Totéž platí i pro kategorie největších tahounů a přítěží týmu, které ne vždy odpovídají titulům nejlepšího a nejhoršího hráče. I tady jde do značné míry o to, jaké výkony jsme si od daných hráčů představovali a zda naše očekávání dokázali naplnit.


Dánsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮

Age Hareide má ve svém kádru jen jedinou velikou hvězdu. A proto ji všechno přizpůsobuje. Christian Eriksen je jediným hráčem, který si na hřišti může dělat s trochou nadsázky dělat, co chce. V rozestavení 4-3-3, resp. 4-2-3-1, které Dánové po celý turnaj praktikovali, byl Eriksen nejofenzivnějším ze středových hráčů, zároveň však měl dostatek prostoru pohybovat se i na své oblíbené pravé straně.

To mu bylo umožněno, neboť Yussuf Poulsen, který hrál pravé křídlo, často plnil roli second strikera, když na hrotu útoku doplňoval z druhé vlny Jörgensena. Právě spoléhání se na X faktor v podobě špílmachra Tottenhamu byl asi jediný individuální prvek v celé dánské taktice.

Jinak se severské mužstvo prezentovalo týmovým výkonem, který byl založen na fyzické převaze, zarputile hrající obraně, které skvěle šéfoval suverénní Simon Kjaer, a rychlým protiútocích, kde mužstvo sázelo na hbitého Sista a agresivního Poulsena.

Defenzivní fáze: ✮✮✮✮
Severské týmy umějí bránit a dokázaly to i na tomto šampionátu. Stejně jako měli vzadu skvěle uklizeno Švédové, velmi dobře si v tomto ohledu vedli i jejich červenobílí kolegové. Ve čtyřech zápasech jen dva inkasované góly, to je skvělá vizitka brankáře, obrany i celého týmu.

Kasper Schmeichel na sebe upozornil především v osmifinále proti Chorvatům, když čapnul ve hře i v penaltovém rozstřelu celkem tři penalty, což udělalo velkou radost i jeho na tribuně zápas sledujícímu otci Peterovi. Mluvit o gólmanovi Leicesteru jen v souvislosti s tímto duelem by však bylo nespravedlivé, v celém turnaji si vedl velmi dobře.

V obraně, kde ve stoperské dvojici Andrease Bjellanda, který se na turnaj z kontroverzních důvodů nakonec nedostal, nahradil mladík z Chelsea a jeho jmenovec Christensen, resp. Zanka, vše fungovalo velice dobře- zejména díky Simonu Kjaerovi. Zkušený stoper ze Sevilly si hru defenzivní čtveřice korigoval s přehledem a navrch uplatnil svou urostlou postavu v osobních soubojích. Škoda zranění Williama Kvista, který po úvodním duelu už do turnaje nezasáhl a citelně Dánům chyběl ve středu pole.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Skvělý Eriksen. Co skvělý, rozdílový. Proč postoupili Dánové ze skupiny? Porazili v klíčovém úvodním střetnutí Peru - a muž s desítkou na dresu skvělou přihrávkou nahrál Poulsenovi na jediný gól. Ze zápasu s Austrálií vybojovali Hareideho svěřenci remízu - a jedinou brankou jim velmi cenný bodík znovu zajistil hráč Tottenham, když po Jörgensenově sklepnutím krásným gólem rozradostnil dánské příznivce. Zbytek ofenzivy už ale tak slavný nebyl. Jörgensen na hrotu útoku vyloženě zklamal, sice se snažil zapojovat do mezihry, s produktivitou i zakončením byl ovšem na štíru. Yussuf Poulsen se snažil, zároveń však také zavinil dvě penalty, což je na útočníka solidní počin.

Celkově Dánům chyběla v útoku větší variabilita, občas to v průběhu zápasu chtělo v ofenzivě oživit - nebylo ale příliš kam sáhnout. Andreas Cornelius se neukázal být příliš lepší variantou než Jörgensen, byť příležitost od první minuty v osmifinále nakonec dostal on. Po hodině hry však znovu šel na hřiště jeho konkurent.

Největší tahoun: Christian Eriksen
Vše podstatné už bylo řečeno. Záložník Tottenhamu jel na turnaj s vizitkou jediné opravdové hvězdy svého týmu, plejera, na nějž se upíná pozornost všech příznivců - a po právu, vždyť svůj celek na turnaj v podstatě dostal, když ve 12 zápasech v kvalifikaci nastřílel neskutečných 10 branek.

Herně možná nezářil vždy celých 90 minut, v klíčových momentech však vždy ukázal svoji genialitu a postup Dánů ze skupiny je vedle skvělé defenzivy především jeho zásluha. V rozstřelu proti Chorvatům sice neproměnil svou penaltu, i tak ale nic nebráním tomu brát ho za nejlepší dánského fotbalistu turnaje.

Největší přítěž: Nicolai Jörgensen
Dělal, co mohl, svou úlohu ale příliš dobře neplnil. Nedostával se do šancí, když už ano, tak v ní neuspěl. Vzhledem k brejkovému stylu hry Dánům, který seděl šikovnému Sistovi s provokatérem Poulsen, bylo jeho úlohou především zaměstnávat obránce soupeře, fotbalově toho ale příliš nepředvedl a proto se Hareide rozhodl sázet na Corneliuse, který ovšem nebyl o moc lepší. Ke cti ale forvardovi z Rotterdamu slouží aspoň efektní i efektivní přihrávka na Christensenův gól proti Austrálii.

Celkový verdikt: ✮✮✮
Došli mezi nejlepších 16 týmů turnaje a ve finále byli jediný krok od toho dojít ještě o kolo dál - s pozdějšími stříbrnými medailisty z Chorvatska vypadli až smolně na penalty. Nebyli nejfotbalovější na turnaj, zároveň ale jejich styl nelze označit za čistě destruktivní. Na turnaji měli i trochu štěstí, když v prvním zápase vyhráli nad jinak aktivnějším týmem Peru, jinak ale mohou být s průběhem turnaje spokojeni - předvedli soudržný, týmový výkon s pár pěknými fotbalovými momenty a došli tak daleko, jak to asi bylo reálné.

(jp)

Island


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮

Do mistrovství světa už Island nevstupoval v roli naprostého outsidera, od kterého fotbalový svět nevěděl, co čekat. Po senzační jízdě do čtvrtfinále EURA a přímém postupu ze složité kvalifikační skupiny si již tento celek nikdo nedovolil podcenit. Sami ostří hoši ze severu pak mluvili o ambicích spojených s postupem do osmifinále, a jak turnaj ukázal, daleko od takového úspěchu nebyli.

Island opět sázel na disciplinovanou, hlubokou defenzivu, z níž následně příležitostně vyrážel do protiútoků. Soupeřům však nejvíce zatápěl ze vzduchu - ať už po standardních situacích (rohových kopech či dlouhých vhazováních), tak i po obyčejných centrech ve finální fázi.

Obecně vzato působili Islanďané dojmem dobře sestaveného celku, který přesně ví, kde má přednosti, a moc dobře ví, jak jich hodlá využít. O tom se přesvědčila Argentina a ostatně i Chorvatsko, které svěřenci Heimíra Hallgrimssona zle potrápili. Vaz jim nakonec zlomila nepovedená druhá půle s Nigérií, kterou pak už napravit nedokázali.

Defenzivní fáze: ✮✮
Island obvykle zdobí propracovaná, téměř až neprostupná defenziva, na tomto šampionátu však čisté konto neudrželi ani jednou. Pravidelně se jim sice dařilo zahustit střed pole, tentokráte to ale byly kraje hřiště, případné rychle útoky soupeře, které islandské zadáky pořádně pozlobily.

Že defenzivní hráči Islandu nepatří mezi ty zrovna nejlépe rychlostně obdarované, to se vědělo již před šampionátem - naplno pak tuto slabinu odkryl duel s Nigérií, kdy si jeho zadáci prostě nedokázali poradit s Musou, který dvěma zásahy uštědřil pořádný políček islandským nadějím na postup. V posledním klání skupiny se pak Island v závěrečné pasáži hnal za potřebným vítězstvím, ovšem z dalšího rychlého kontru je tentokráte Perišić poslal definitivně domů.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Už před šampionátem se vědělo, že se od severského týmu zřejmě nedočkáme žádných okulahodících kombinací, jejich ofenzivní snažení je naopak postaveno okolo fyzické síly. Tato očekávání pak jednotlivá vystoupení potvrdila, avšak protivníkům tento styl hry nadělal až nečekaně mnoho starostí.

Už v prvním duelu si proto laxní obraně Argentiny Island vypracoval až překvapivě mnoho situací, což pokračovalo i v dalších zápasech. Seveřané nakonec mistrovství zakončili s pouhými dvěma vstřelenými brankami, nicméně to rozhodně nebylo způsobeno tím, že by si nadějné příležitosti snad nevytvářeli - byla to totiž až samotná koncovka, ve které pravidelně selhávali.

Proti Nigérii si dovolili zahodit pokutový kop, proti obměněné sestavě Chorvatů zase měli pro změnu šancí klidně na tři přesné zásahy, jelikož defenzivní linie soupeře se s nátlakovou hrou svého soka nebyla vůbec schopna popasovat. Všechny nadějné příležitosti však přišly vniveč, Island se radoval jen díky proměněnému pokutovému kopu a po dvou inkasovaných brankách odcházel s nepořízenou.

Největší tahoun: Gylfi Sigurdsson
Záložník anglického Evertonu je tou nejhvězdnější postavou islandského výběru, což na šampionátu také potvrdil. Nevyvaroval se tedy jistým zaváháním - třeba zahozená penalta z duelu s Nigérií jej stále straší ve snech, navzdory tomu byl směrem dopředu jednoznačně tím nejnebezpečnějším mužem svého celku. Ať už šlo o precizní rozehrávání standardních situací, správný výběr řešení ve finální třetině hřiště či nepříjemné zakončení, na Sigurdssonovi bylo vidět, že hraje o třídu výše než jeho spoluhráči.

Největší přítěž: Birkir Bjarnason
Kritika levého záložníka Islandu se může zdát krutá a rozhodně nehodlám popírat, že jeho výkony mezi oběma šestnáctkami nebyly vůbec špatné. Jeho vystoupení na turnaji však mělo jednu velkou slabinu - kdykoliv se dostal do nadějné příležitosti, tak selhal. Především zaváhání v duelu s Chorvatskem bylo tristní - po hodině hry se po centru z pravé strany objevil sám před brankou a svůj celek nastartovat za obratem. Místo toho však trestuhodně minul, a i když jeho spoluhráči ještě zvládli o patnáct minut později vyrovnat, na dokonání obratu už nezbylo sil.

Celkový verdikt: ✮✮
Island na svém historicky prvním světovém šampionátu nezklamal a znovu vsadil na obětavý týmový výkon s množstvím osobních soubojů, proti kteremu se soupeřům tak špatně hraje. Od většího úspěchu je však přece jenom dělila větší kvalita ve finální třetině hřiště, když doplatili na až příliš velké množství nedobře vyřešených situací.

(vs)

Polsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮

Pojďme si to říct na rovinu - Poláci jsou jedním z největších zklamání turnaje a vedle Němců a jejich ostudného vyřazení už ve skupině možná tím úplně největším. Což o to, že se jim nepodařilo proklouznout ze skupinové fáze dál, to se stát může. Ale způsob, jakým se polský tým na šampionátu prezentoval, po tom zůstane v polské veřejnosti hořká pachuť ještě drahnou chvíli

Na rozdíl od týmů, které také nepostoupily, ale na turnaji zanechali alespoň sympatický dojem (Maroko, Peru) nepředvedli polští fotbalisté nic. Absolutně. Po dvou zápasech měli na kontě nula bodů, věděli, že si mohou rezervovat letenku na cestu domů hned po skupinách a nikdo nemohl říct ani popel - tak bezkrevné jejich výkony byly.

Nepomohla ani změna rozestavení, když po úvodní prohře se Senegalem přepl kouč Adam Nawalka původní 4-4-2 na 3-4-3, kde využil ofenzivních choutek v prvním zápasem docela dobře fungujícího Rybuse a přesunul ho na wingbeka. Ze hřiště naopak stáhl v prvním zápase nevýrazného Milika i "starce" Grosického s Blaszczykowským a nahradil je třeba mladým Kownaickým. Hru tím ale nevylepšil, Poláci nic kloudného nevymysleli, Lewandowski byl na hrotu i v zapojení se do hry sám jako voják v poli a třeba Krychowiak ve středu pole ukázal, že časy jeho výkonů z ME 2016 jsou už dávno, dávno pryč.

Defenzivní fáze: ✮✮
Když vám vypadne zkušený stoper, vždycky je to zásah do mužstva. A obzvlášť, když je taková osobnost a tak skvělý hráč jako Kamil Glik. Ten nakonec na turnaji odehrál 10 minut proti Senegalu a celé utkání proti Japonsku, bohužel pro Poláky tedy v době, kdy už o nic nešlo. Obrana bez zkušeného borce z Monaka vypadala nejistě a rozháraně a třeba pravý bek Lukasz Pisczek ukázal, že jeho zlatá léta z BVB už zřejmě jen tak nezopakuje. Bohužel.

Na pozici jedničky začal turnaj Wojciech Szczesny a hned v prvním střetnutí dal chybou, po které dali Senegalci klíčový gól, skvělou munici těm, kteří ho kritizují už od časů Arsenalu. Vzhledem ke spolehlivému výkonu, který na závěr skupiny podal jeho protějšek a někdejší klubový spoluhráč Lukasz Fabianski, je otázkou, zda neměl od začátku chytat starší z dua polských brankářů.

Ofenzivní fáze: ✮
Na rozdíl od Christiana Eriksena v týmu, který stejně jako Polsko vyznává červenobílé barvy, Robert Lewandowski svou úlohu jediné hvězdy v mužstvu nezvládl. Měl to být on, kdo Poláky dovede co nejdál, minimálně ale ze skupiny do play off.

Kanonýr Bayernu Mnichov a útočná hvězda v nejlepších letech. Na turnaji ale Lewa vyšel naprázdno a v žádném z duelů nijak nezazářil. Nutno přitom říct, žse mu od spoluhráčů dostávalo většinu času pramalé podpory. Dobývání zavřené obrany se Polákům nedařilo, přes brejky cesta i díky unaveným křídelníkům nevedla a Milik v úloze mistrova pomocníka zklamal.

Největší tahoun: Maciej Rybus
Odehrál dva zápasy, což paradoxně stačí i na titul největší tahouna týmu. Na levé straně byl poměrně aktivní, podporoval jinak pasivní ofenzivu a snažil si plnit i své povinnosti dozadu. Na druhý zápas se při změně rozestavení posunul více dopředu a znovu patřil mezi lepšími Poláky. Proti Japonsku už odpočíval na lavičku, mužstvu o postup už nešlo.

Největší přítěž: Jakub Blaszczykowski
V polské reprezentaci si své odehrál, na tomto turnaji už ale přesluhoval. Populární Kuba už na křídle není tak rychlý ani nebezpečný, jako dřív. Dvojice krajních hráčů, kterou proti Senegalu tvořil právě bývalý hráč BVB spolu s Grosickým, působila přestárle, unaveně, a s agilními Afričany si nevěděla rady. Hráč Hullu se aspoň nachomýtl k brance Krychowiaka, sympaťák z Wolfsburgu bohužel na turnaji moc nepředvedl.

Celkový verdikt: ✮
Bída. Nudná hra, ze které jen těžko šlo vyčíst, co vlastně Poláci chtějí hrát, protože dobývání zavřených obran jim evidentně nešlo. Nulová podpora Lewandowského, který se ale sám také dvakrát nepředřel a ve své pozici jasného lídra týmu zklamal. K tomu nepochopitelná hrubka Krychowiaka s gólmanem a celkově mdlý projev mužstva, se kterým nedokázal nevýrazný kouč Nawalka nic udělat. Jedno z největších zklamání mistrovství.

(jp)

Rusko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮

Ruský trenér Čerčesov byl před turnajem v nezáviděníhodné pozici - jeho celek měl za sebou prachbídnou přípravu, poslední výhra se datovala ještě do roku 2017 a v podstatě celý národ byl k šancím národního týmu výrazně skeptický. Čerčesov se svým celkem piloval rozestavení s pěti obránci, od toho však v základní skupině upustil a proti slabším týmům své ovečky vyslal v klasické formaci o čtyřech defenzivních mužích. Tento tah mu navíc vyšel náramně, když se mu jeho svěřenci odměnili hned 8 brankami v úvodních dvou duelech.

Ve vyřazovací fázi už kouč Rusů vsadil na pětičlennou obranou řadu a domácí tým výrazně ubral z ofenzivního snažení, po většinu obou duelů se soustředil výhradně na defenzivu - i díky tomu ale oba favority pořádně potrápil.

Lodivodovi ruské reprezentace je ještě nutno přiznat k dobru, že měl opravdu šťastnou ruku, co se výběru jednotlivých hráčů týká. Když se po 20 minutách úvodního klání zranil Dzagojev, ukázal kouč Rusů na Čeryševa - ten se mu okamžitě odměnil dvěma brankami a celkově se zařadil mezi nejpříjemnější překvapení turnaje. Nevýrazného Smolova zase nahradil vytáhlým Dzjubou, který pro Rusy odvedl ohromné množství černé práce.

Defenzivní fáze: ✮✮✮✮
Kdo by to byl býval před šampionátem tušil, že na Ruskou defenzivu nakonec bude takový spoleh? Na jaře se domácímu souboru ošklivě zranili oba talentovaní střední obránci a trenér Čerčesov tak v průběhu května potřeboval vyřešit akutní krizi na tomto postu. Vzniklou díru nakonec zaplácl povoláním veterána Ignaševiče, který po dobu turnaje ohlásil návrat do reprezentačních barev. Na turnaji posléze figuroval v základní sestavě a světe div se, o žádném fiasku hovořit rozhodně nemůžeme. Jistě, v některých momentech rychlostně nestíhal, tento nedostatek ale vynahradil svými zkušenostmi.

Rusové jinak spoléhali na velmi obětavý způsob hry, soupeřům šli pořádně do těla a působili jako dotěrné včeličky, kteří museli být pro fotbalisty soupeře opravdu pořádně otravné. Toto maximální nasazení nakonec dokázalo vynahradit kvalitativní nedostatky ruských fotbalistů - díky tomu došly oba vyřazovací duely až do pokutových kopů.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Směrem dopředu předvedla domácí reprezentace v úvodních dvou duelech nevídaný uragán, když soupeřům nasázela hned 8 branek. Čerčesov totiž našel optimální složení ofenzivních řad, kde sázel výhradně na hráče, kteří se nacházeli v té nejlepší aktuální formě.

Na hrotu tak přednost dostal Dzjuba, který pro své spoluhráče udržel kvantum míčů a se soupeři svedl nespočet tvrdých osobních soubojů. Na křídle zazářil Čeryšev, který nastřílel celkem 4 branky včetně nádherné čtvrtfinálové trefy proti Chorvatsku. A ve středu pole zazářil Golovin, který doslova ovládl úvodní duely proti Saúdské Arábii a Egyptu a v zákulisí už se hlasitě spekuluje o jeho případném transferu do Monaka či Chelsea.

Největší tahoun: Denis Čeryšev
Dalším velkým adeptem na toto "ocenění” byl záložník Golovin, ve prospěch jeho kolegy nakonec hrál fakt, že turnaj zahájil z pozice náhradníka, a tak se od něj takto dominantní výkony vůbec nečekaly. Čeryšev si nejprve pohrál s trapnou obranou Saudů, kterým nasázel dvě branky, třetí přidal proti Egyptu a svůj gólový účet završil překrásnou trefou ve čtvrtfinálovém klání proti Chorvatsku. Patřil tak ke klíčovým postavám senzačního tažení Rusů.

Největší přítěž: Fjodor Smolov
Před šampionátem se jakýkoliv ruský úspěch víceméně podmiňoval dobrou formou tohoto útočníka Krasnodaru - měl být totiž hlavním tahounem ruské ofenzivy, hlavním zdrojem vstřelených branek. Útočník Krasnodaru však nedokázal načasovat formu a místo v základní sestavě ztratil hned po úvodním klání se Saúdskou Arábií - jeho konkurent Dzjuba se totiž dostal do skvělé pohody a stal se ruským útočníkem číslo jedna. Smolov ještě naskočil do čtvrtfinálového klání s Chorvatskem, kde ale neproměněnou penaltou přispěl k vypadnutí vlastní reprezentace a jenom tak potvrdil, že tohle zkrátka a dobře jeho šampionát nebude.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Domácí reprezentace velmi příjemně překvapila. Před turnajem se hovořilo o pravděpodobném konci v základní skupině, díky skvělým výkonům Dzjuby, Golovina a Čeryševa stejně jako díky naprosté obětavosti všech hráčů nakonec došla až do čtvrtfinále, kde jí scházelo jen větší štěstí v penaltovém rozstřelu, aby slavila senzační postup do semifinále.

(vs)

Švédsko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮

O Švédech se říkalo, že to bude jeden z nejnudnějších týmů na turnaji. Rigidní 4-4-2, urputná obrana, nuloví útočníci bez nápadu, hra absolutně bez překvapení, laciná sázka na brejky... realita ovšem byla, že Seveřany jejich zvolený herní styl za a)vynesl cestu až do čtvrtfinále a za b) byla to docela zábava.

Jasně, sázka na fyzický fond se nabízí. A upřímně, pokud byste výhodu v podobě svých 190 cm vysokých silných hráčů například proti Korejcům či Mexičanům nevyužili, asi by se dalo pochybovat o vaší příčetnosti. Švédové hráli silově, aktivně, snažili se soupeře přetlačit v osobních soubojích, v čemž dominoval zejména Andreas Granqvist.

Vepředu se pak sázelo na dvě věže, Toivonena s Bergem, ke kterým míč servírovali dva asi nejšikovnější hráči ve žlutých dresech na hřiště - Victor Claesson a Emil Forsberg. Ti se starali o brejky a rychlé přechody do útoku, v čemž oba hráče velmi pilně doplňoval Ludwig Augustinsson.

Defenzivní fáze: ✮✮✮✮
Dva inkasované góly od Němců ve druhém poločase, ale jinak tři čistá konta. To je dost solidní vizitka švédské defenzivy, které šéfoval Andreas Granqvist. Zkušený stoper odehrál výborný turnaj, když ke svému lídrovství i dobrému výkonu v obranném kvartetu přidal i dva góly z proměněných penalt, které Švédům výrazně pomohly na cestě do osmifinále.

Speciální vyzdvihnutí pak zaslouží Ludwig Augustinsson - levý bek Švédů skvěle doplňoval útok, létal po lajně v momentech, kdy Emil Forsberg zabrousil do vápna či více do středu hřiště. Vzhledem k tomu, že na levém kraji obrany panovala napříč turnaj o poznání menší konkurence než napravo, klidně je možné v souvislosti s Augustinssonem uvažovat o titulu pro nejlepšího levého obránce turnaje.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Jde to i bez Zlatana. Hvězdného forvarda nahradil trenér Janne Andersson dvojicí silových útočníků, Toivonenem a Bergem, kteří zápas co zápas trápili beky soupeřů. Hlavní ofenzivní síla Švédska ovšem ležela na kopačkách Emila Forsberga a Victora Claessona. V přechodu do útoku, na čemž stála švédská ofenziva především, si vedli parádně.

Forsberg i po poněkud slabší (resp. ne tak dobré, jako byla ta minulá) sezoně v Lipsku byl tahounem Tre Kronor a jediný gól zápasu play off proti Švýcarům, který poslal Anderssonovu ekipu dál, byl zaslouženým dárkem pro velmi dobře hrajícího křídelníka. Claesson si pak výrazně řekl o angažmá v jedné z nejlepších čtyř lig světa. V Krasnodaru už ho zřejmě zanedlouho na hřišti neuvidí.

Největší tahoun: Victor Claesson
Svého času o něm uvažovala pražská Slavia, z přestupu ale nakonec sešlo. Teď už by ho do Edenu nedostala asi ani párem volů. Z křídelníka Krasnodaru vyrostl parádní hráč schopný založit brejk, skvěle kombinovat i připravit gólovou akci. Premier League volá.

Největší přítěž: Jimmy Durmaz
Na turnaji odehrál jen 16 minut a naskočil do jednoho jediného zápasu. Přes to byl on, kdo Švédsku nejvíce zavařil v boji o postup. Jeho faul v samém závěru utkání s Německem znamenal vítězný gólů Němců a v tu chvíli to s nadějemi Švédska na cestu do osmifinále vypadalo zle nedobře. Naštěstí Švédové pak rozdrtili zmatené Mexičany. Ale už bez Durmaze. Stejně jako v celém zbytku mistrovství.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Nejlepší výsledek reprezentace za mnoho let- a to bez největší hvězdy švédského fotbalu možná všech dob. Návrat Zlatana do repre se nekonal, fanouškům Tre Kronor to ale líto být nemusí. Jejich mužstvo došlo mezi nejlepších 8 na turnaji, hrálo v rámci možností pěkný a účelný fotbal, ukázalo široké veřejnosti pár opravdu dobrých a perspektivních hráčů (Claesson, Augustinsson) i krásné modrožluté dresy.

(jp)

Autor: Jan Pikous, Víťa Srp

Komentáře (130)

Přidat komentář
Kepy_FCB

Východ jste měli spojit s jihem, jsou si mnohem bližší....

Reagovat
smazaný uživatel

Východ je jenom Rusko ne? Nebo i Polsko?

Reagovat
Recoba Inter

i Česko je východní Evropa

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Česko je predsa stredná Európa, nie.

Zaraďovať Česko k východu je pozostatok z liet minulých, keď bolo ako Československo súčasťou ostbloku.

Reagovat
fabec1222

Střední Evropa neexistuje

Reagovat
smazaný uživatel

Existuje, stejně jako existuje střední Amerika, střední Afrika i střední Asie. Ale chápu, že vzdělání poslední léta v České republice dost upadá. Tak si své znalosti můžete oprášit na Wikipedii:

https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Africa

https://en.wikipedia.org/wiki/Central_America

https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Asia

Reagovat
smazaný uživatel

wikipedii

Reagovat
Benfica

Reagovat
Zajda

Reagovat
Rezan

dokonce průzkum veřejnosti v EU - dotázaní zařadili Česko, Rakousko a Německo jako Střední Evropu

Reagovat
Puskas

Když zůstanu jen u fotbalu a pominu politiku, tak i meziválečný Středoevropský pohár vycházel z nějakého přesvědčení o lokalizaci zemí jako ČSR či Maďarsko.

Reagovat
smazaný uživatel

existuje

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
lampas

Možná tak ty jsi z východu Evropy, kreténe...

Reagovat
Riviera Kid

Ať se ti to líbí nebo ne, tak pro západ jsme prostě východní Evropa.

Reagovat
smazaný uživatel

To je politický pohľad, ale geograficky určite nie.

Reagovat
dantetomas

pre zapad jevychodna europa vsetko, co je od nich na vychod

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
GjøvikFF

A ty si fakt myslíš, že z východu nejsi? Zkus vystrčit čumák z republiky někam ven a pochopíš to dost záhy.

Reagovat
lampas

Východ Evropy (historicky myšleno) jsou typicky státy, kde mají jako historicky dominantní náboženství pravoslaví. To se nás rozhodně netýká. A geograficky východ Evropy nejsme už vůbec ....A ven mimochodem jezdím často

Reagovat
lampas

Každopádně západ taky nejsme a nikdy jsme nebyli, to samozřejmě uznávám. To se ale týká také například Rakouska...

Reagovat
fenixLFC

Jj clanok o ucastnikoch turnaja a daju tam cesko...takticky profil 5, ofenziva 0, utok 0, najvacsi tahun jarolim, pritez babis

Reagovat
dantetomas

evidentne si to nepochopil... Cesko je zapadnejsie ako Polsko a stale je povazovane za Vychodnu Europu....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

přijde ti polsko dosti severní? odpověď je asi jasná

Reagovat
Usty

Polsko je sever i východ... hele jinak to prostě spojit nešlo, abysme se dostali na 5, 5, 4

Reagovat
Rudnevs

Ja by som povedal, že Poľsko je stredná Európa, rovnako ako Česko...

Reagovat
BretaKiller

Polsko tu je hozené do této grupy, aby to nějak dávalo smysl... z těch všech evropských účastníků se musí nějak udělat nějaké skupinky..... tak bylo prostě hozeno tady..... já bych to vůbec neřešil.....

prostě skupinka 5 mužstev a nějak se to udělat muselo....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

u Ruska by si zasloužil zmínku i výborný Akinfejev, který měl podle mě velký podíl na tom že defenziva fungovala. Ignaševič si to sice odehrál, ale s Chorvaty jednu minelu udělal u toho golu do šatny. to měli udržet...

Reagovat
stas87

Najlepsi sved bol vo vsetkych zapasoch podla mna Augustinsson. Ma tam ale cierny bod za to, ze neustrazil ten anglicky roh po ktorom padol prvy gol. Claesson mal na moj vkus az prilis vela stratenych lopt alebo momentov, kedy slubnu akciu zabrzdil a prevahal vhodny moment pre prihravku ci center. Alebo mal moment, kedy si vobec neporozumel s utocnikmi a zadarmo odovzdal loptu.

Dalej sa mi pacili vykony celej obrany a Olsen v branke posobil velmi isto. Za goly nemohol a tak mozno aj on mohol pomyslat na ocenenie pre najlepsieho sveda na turnaji. Za sklamanie by som jasne oznacil Berga. Ten chlap mohol mat na konci uplne v klude 4.5 golov a zaradil by sa po bok Griezmanna a Mbappeho. Neuveritelne co vsetko nedal.

Celkovo svedi prijemne prekvapili. Trosku som sa obaval, ze budu az prilis branit a v utoku to bude sterilne. Lenze turnaj zastihol Toivonena s Bergom v dobrej forme a tim sa tak o nich mohol opriet. Jasne, je to v ich podani casto o tom nakopni to na utocnika a bez dopredu. Lenze oni obaja tie lopty dokazali udrzat a svedi tak mohli zautocit vo väcsom pocte hracov. Takze ten system 4-4-2 nie je uplne mrtvy a ak ma tim dvoch podobnych utocnikov ako Svedsko, moze s tymto stylom hry uspiet.

Pohlad na supisku hovori o tom, ze casom bude nutne nahradit Granqvista, Toivonena, Berga, Lustiga a Svenssona. To je polka zostavy a nebude to uplne lahke. Veril som Lewickimu a Strandbergovi. Ale ti sa zatial v repre takmer vobec nepresadii. Lindelöf casom bude jednotka na IV a spolocne s nim asi bude Helander. Lustiga nahradi Krafth a dalej to bude otazne. Thelin a Guidetti uz mali byt tiez dalej a po koncu Marcusa a Oly to bude na nich. Nemyslim si, ze postupi do Kataru o styri roky ale na euru budu a snad im casom vyskoci dalsi hraci. Nie je to uplne beznadejne co sa tyka buducnosti. No a nesmiem zabudnut na trenera. Andersson perfektne pripravil ten tim na turnaj, vhodnu taktiku mal na vsetkych superov a takticky neprepadol. Spatny prvy polcas ich stal postup s Anglickom, tam posobili bezradne. Ale hned po pauze mali dobru sancu a keby sa podarilo vyrovnat, dost by som im veril na to, ze to mozu dotiahnut k penaltam. Nakoniec prehrali 2-0 ale druhy polcas uz bol vyrovnany a nemaju sa tak za co hanbit. Bol to povedeny turnaj a aspon nejaka repre ma potesila, kedze nemci a poliaci nepredviedli nic a sbaili si cemodan po skupinach. Dansko sa drzalo tiez statocne ale svedi ich o to jedno kolo prekonali.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Celkové hodnocení Islandu je dost přísné. Chápu, že očekávání po EURU už byla větší, ale na druhou stranu reálná očekávání by měla být, že postup je zázrak a že na MS něco uhrají ještě větší.

Reagovat
Hokaido

Rusům bych dal klidně 5 hvězd.

Reagovat
Azazelo RD

Jednu a kladivo a hodnocení psal Srp, takže je to komplet.

Reagovat
cink

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
shitcool

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Zajda

Reagovat
celeb

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
havrys99

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
TopinB

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
REPLIKATOR

Rusko nepatří do Evropy

Reagovat
Shevchenko

Ale Evropa patří do Ruska

Reagovat
mayday

Rusko, Izrael, Turecko, Kazachstán a Kavkazáci hrát asijskou kvalifikaci, a hned to bude zajímavější.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně by asi stačil i ten Izrael, to by byla zábava a slovo 'derby' by dostalo jiný rozměr

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, tam by každé derby mělo zajímavý náboj.

Reagovat
Puskas

A termín "boj o MS" by dostal nový rozměr.

Reagovat
smazaný uživatel

na zapasoch by bola vybusna a bombova atmosfera....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Bylo by to třaskavé.

Reagovat
REPLIKATOR

Určitě by v kvalifikaci dostali skupinu smrti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

Reagovat
TopinB

Reagovat
celeb

No mat v skupine Iran, Izrael, Saudsku Arabiu a Syriu by bolo fakt zaujimave. V kvalde tam hodit este Irak a Katar nech je sranda.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Benfica

Reagovat
celeb

vacsina obyvatelstva Ruska zije na Europskom kontinente, takze patri do Europy viac, ako do Azie. Narozdiel od Turecka (aj to ma aspon cast Istanbulu v Europe), a hlavne Gruzinska, Armenska a Azerbajdzanu. Izrael je uz uplny ulet.

Reagovat
cubinho

Řekni Kavkazanům, že jsou Asiati a nepochodíš.... Hlavně Gruzínci se cítí být Evropany.

Reagovat
celeb

Citit sa mozu aj Mongoli. Najvyssi vrch Europy je Alpsky mont Blanc, nie Kaukazsky Elbrus. Aj ked je pravda, ze tie vychodne hranice Europy si kazdy kresli, ako sa mu zapaci.

Reagovat
cubinho

No, podle mnohých geografů je nejvyšším vrcholem právě Elbrus. A tito geografové řadí do Evropy zakavkazské státy...

Reagovat
celeb

Tych variant je tam myslim 8, z nich len jedina zahrnuje cely Kaukaz do Europy. Tolko k tvojmu "mnohi".

Reagovat
smazaný uživatel

ty to snad odskáčeš jako první

Reagovat
Liquid

Rusko 5*, přeci nemůže být tato spanilá jízda Ruska lemovaná i vyřazením Španělů hodnocena stejně jako vystoupení Maroka a Íránu, se zbytkem se ztotožňuji

Reagovat
John Obi Mikel

Tak Maroko je srdcovka zdejších redaktorů

Reagovat
GjøvikFF

K Islandu mi to hodnocení přijde trochu kruté, přeci jenom byli v hodně těžké skupině, uhráli bod s Argentinou a do posledních chvil měli o co hrát, to čekal asi málokdo.

Reagovat
juveforever

po eure a kvalifikácii sa od nich čakalo trošku viac.aspoň tretie miesto v skupine

Reagovat
GjøvikFF

S Argentinou odehráli solidní zápas s remízovým koncem, s Nigérií to projeli, s Chorvatskem vyrovnaný zápas s mnoha šancemi, od postupu nebyli zase tak daleko. Na MS byli poprvé a nevím, co kdo od nich mohl čekat víc, v té skupině byli outsiderem a přesto odehráli dva výborné zápasy.

Reagovat
Usty

Víťa navrhoval celkově 3 hvězdy, ale nakonec jsem to srazil na 2. Dali jen dva góly a ve hře byli jen losu. Neuhráli nic ani s béčkem Chorvatska.

Reagovat
GjøvikFF

Díky losu se především dostali do jedné z nejtěžších skupin. V tom "béčku" hráli Modrič, Perišić, Kramarić, Kovačić, Pivarić (u kterého doteď nechápu, proč nehrál místo Strniće nastálo), na hřiště se dostal i Rakitić. Island prohrál jen proto, že hrál na konci vabank. Dát jim stejně hvězdiček jako třeba nebohé Panamě, to je docela síla.

Reagovat
Usty

Srovnávat Panamu a Island je kravina. Panama byla suverénně nejslabší tým, nikdo od ní nečekal ani bod. Přesto třeba s Tuniskem odehráli sympatickej zápas.

Island hrál čtvrtfinále Eura, na MS se dostal přímo, bez baráže (na úkor třeba Chorvatska), takže si klidně mohli myslet na postup. Dobře ubránili Argentinu, ale pak úplně vyhořeli s nejslabším protivníkem, se kterým regulérně hráli o postup. Tohle tři hvězdy nejsou.

Reagovat
GjøvikFF

Úspěch Islandu v kvalifikaci je hodně podpořen jejich specifickým domácím prostředím (plný počet bodů). Na Euru uspěli, protože měli velmi přijatelnou základní skupinu, souhru ostatních výsledků ve skupině, v osmifinále tehdy zcela zoufalé Angličany a hlavně s nimi absolutně nikdo nepočítal. Teď už si je vyloženě podcenit nedovolí nikdo, jakkoliv to stále je tým, který je v rámci té skupiny kvalitativně nejslabší.

Od Panamy nikdo nečekal ani bod, žádný bod taky neuhrála, a proto má stejné hodnocení jako tým, který byl ve hře ještě v 90. minutě posledního zápasu skupiny.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Rusky doping: ✮✮✮✮

Reagovat
smazaný uživatel

Picovina, mali na sebe dresy Adiddas a to ti pridava + 9 stamina ak si Slovan.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Můžete prosím poradit, co zvolit? Digi nebo O2? Dík moc

Reagovat
Riviera Kid

Záleží co chceš sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

nasrát O2

Reagovat
smazaný uživatel

proč nasrat O2?

Reagovat
mistr129

Porovnat neumím, ale s O2 jsem naprosto spokojen

Reagovat
smazaný uživatel

co je tam za ligy? ja ted volal s jednim koktavym manikem, co mi to nebyl schopnej rict :D

Reagovat
mistr129

pokud vím, tak pouze Fortuna liga a LM. Výběr lig má obecně větší asi Digi, i když se to často mění. Záleží na jaký ligy chceš koukat, já na PL stejně moc nekoukal, i když tam byla. Plus mají na O2 dost tenisu a basketu (Euroligu a Champions League)

Reagovat
El Campeon

Dánsko 3✮ a Maroko 4✮

Reagovat
GjøvikFF

Dánsko se jako jediný tým utkalo s oběma finalisty a s oběma remizovalo, vypadlo na penalty, ty 3✮ jsou trochu mimo.

Reagovat
El Campeon

no jestliže Maroko dostalo v předcházejícím článku 4,tak u Dánska bych minimálně ty 4 čekal taky

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem si uvědomil, že zdejší hodnocení nejsou příliš objektivní, a tak si s tím nemá cenu lámat hlavu..

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas no

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Luc-Luc

nechapu ty polaky, ze jsou tak spatni, 40 milionu lidi, fotbal nesmirne popularni, krasny stadiony a pak takova zoufalost ve vysledku...

Reagovat
Shevchenko

Jako že jsem ji nepovedl jeden turnaj tak to nechápeš jo? Kádr mají pořád našlapaný a minulé Euro měli úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

No, naslapany kader..kopec tych opor by sa uz na to malo vykaslat

Reagovat
ladyboy arsenal

Mentálně jsou v piči stejně jako Češi, když o něco jde nebo se nedaří podle představ, tak to projedou v hlavách

Reagovat
C-M@ster

Už začíná ta propaganda.

„Ruskou uspořádalo skvělé mistrovství, vždyť voni nejsou tak špatní,..."

https://i.imgur.com/xzJEkEm.png

Celý popisek videa:

Po sociálních sítích se množí videa fanoušků, kteří navštívili světový šampionát v Rusku. A vzkazují - média lžou, Rusko je jedna z nejhezčích a nejpříjemnějších zemí světa. Především ve Velké Británii, už nějaký čas před zahájením MS, média varovala fanoušky, že Rusko je nebezpečná země a že si ruští hooligans brousí zuby na anglické fanoušky. Realita byla ale opačná. Jedno video jsem přeložil do češtiny, protože i nám se snaží neustále nacpat propagandu o zlém Rusku...Na youtube i na facebooku jsou desítky podobných videí od fanoušků z celého světa, kteří vyvrací ve svých zemích mýty o Rusku. No možná chápu proč Británie doporučovala svým občanům do Ruska nejezdit, zřejmě jí docházelo, že pravda začne prosakovat ve větší míře.

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko, Dánsko a Island mě na MS velmi mile překvapily..

Polsko je jednoznačně jedno z největších zklamání MS..

Rusko sice došlo nad očekávání daleko, ale to zejména díky lehké skupině a pořádné dávce štěstí se Španělskem..nicméně s Chorvatskem pak hráli dobrou partii, takže taky určitě příjemné překvapení..

Reagovat
stas87

V com mali rusi stastie proti Spanielsku?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Španělsko nedalo svoje šance, navíc mohli podle mého názoru kopat penaltu..Rusko v podstatě od druhého poločasu nepřelezlo přes půlku a celkově byli Španělé jednoznačně lepší..

Reagovat
stas87

To nemozes mysliet vazne s tym jednoznacne lepsim Spanielskom.. Futbal sa nehra na drzanie lopty a milion prihravok. Nie je problem rusov, ze sa spanieli nedokazali presadit proti nim a to mali na to dokonca 120 minut.

Reagovat
Mindas

Ne, Spanelsko proti Rusku fakt nehralo dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak žádný tým by nehrál dobře proti takovému betonu..to je prostě strašně těžký něco do útoku vymyslet, když ti vpodstatě celý tým soupeřě stojí okolo vápna a odkopává míče..

Reagovat
Mindas

No zrovna s timhle drive Spanele problem nemeli. Tu jejich nemohoucnost bych nehazel jen na ten beton Rusu. Takove Chorvatsko se s tim popralo mnohem lip.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže proti Chorvatům hráli Rusové jinak, mnohem otevřeněji..neříkám, že Španělé předvedli nějaký oslnivý výkon, ale objektivně si za ten zápas zasloužili postoupit oni..

Reagovat
Mindas

Zda si zaslouzili postoupit vic nebo ne, tak do toho se poustet nebudu. To je otazka nazoru. Rusove zase ten zapas odmakali a byli opravdu dusledni a disciplinovani.

Reagovat
celeb

neskoncilo to nahodou rovnako - na penalty?

Reagovat
Mindas

A?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
kattos

Však proti nám to v 2010 taky zlomili neuvěřitelně těsně.

Reagovat
Mindas

Tam jsme hrali vys nez Rusove, co si vzpominam.

Reagovat
fenixLFC

Nie proti chorvatsku nehrali dobru partii

Reagovat
John Obi Mikel

Jaktože má Čerčesov jenom čtyři hvězdičky ? Ten snad neudělal jedinou chybu (něco jak Rada se Spartou proti Plzni).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele