Evropská liga - souhrn prvních osmifinálových zápasů

10.03.2011, 20:57, aktualizováno 10.03.2011, 23:14
Komentáře a souhrny
První osmifinálové duely Evropské ligy máme za sebou a nejblíže postupu jsou zatím oba portugalské celky - Braga porazila Liverpool a Porto uspělo v Moskvě. Nadějné vítězství z Leverkusenu veze Villarreal, za postupem jde i Twente, které rozstřílelo Zenit. Manchester City odjíždí s prázdnou z Kyjeva, Benfica si těsně poradila s PSG a Ajax nestačil na Spartak Moskva. Remízou skončil jen duel PSV - Rangers.

SL Benfica - Paris Saint-Germain 2:1

10.03.2011 21:05

Góly: 42. Maximiliano Pereira, 81. Franco Jara - 14. Péguy Luyindula

Benfica otočila skóre nepříznivě se vyvíjejícího úvodního osmifinále Evropské ligy proti Paris Saint-Germain. Hosté brzy vedli díky Luyindulovi, domácí reagovali brankami Pereiry a Jary. Před odvetou je všechno otevřené.

Trenér PSG Antoine Kombouare upřednostnil boj o titul ve francouzské lize a v Lisabonu neposlal na trávník nejsilnější jedenáctku. Doma zůstali například Jallet, Ludovic Giuly, Claude Makelele či Guillaume Hoarau, přesto úvod utkání patřil hostům.

Už v páté minutě musel Erdincovu střelu vyrážet brankář Roberto, chvíli poté Traore hlavičkoval po rohu nad břevno. Aktivita se Pařížanům gólově vyplatila. Běžela čtrnáctá minuta, když Nene připravil palebnou pozici Luyindulovi, který se zblízka nemýlil.

A nemuselo zůstat u jediného gólu. O chvíli později opět Nene pronikl do rozevřené obrany a po jeho nahrávce Erdinc trefil prudkou ranou tyč. Hosté zahrozili ještě střelou Bodmera, až poté se chopila iniciativy Benfika. Ze zápasu už v tu dobu uběhlo půl hodiny.

Útok domácích vedl kanonýr Cardozo, který se snažil ohrožovat brankáře Edela. V krátkém sledu čtyřikrát pálil, gólman měl problémy jen jednou. Ještě do přestávky dokázala Benfica vyrovnat. Martins předložil míč Pereirovi a ten se z patnácti metrů trefil k tyči.

Fanoušci jistě očekávali tlak domácích ve druhém poločase, ten se ale nekonal. Francouzský tým pozorně bránil a občas dokázal zahrozit. Za zmínku stojí střela nad od Neneho. Brazilský záložník dorážel zblokovaný Erdincův pokus, při domácích stálo štěstí.

I přes zdaleka ne ideální výkon půjde Benfika do odvety s náskokem, o který se postaral střídající Jara necelých deset minut před koncem. Jinak pozorná obrana PSG zaspala, Jaru nechala postupovat až k vápnu, načež domácí útočník vystřelil přesně k tyči.

Více informací k zápasu

Dynamo Kyjev - Manchester City 2:0

10.03.2011 21:05

Góly: 25. Andrij Ševčenko, 77. Oleh Husjev

Ani mnohamilionová ofenziva Manchesteru City neprolomila pevnou obranu Dynama Kyjev. Ukrajinci navíc dokázali výborně využít okének v defenzivní čtyřce hostů a Manciniho svěřenci nakonec mohli být rádi za prohru 2:0. O góly se postarali nestárnoucí útočník Andrij Ševčenko a Oleg Gusev.

Promrzlé fanoušky na Olympijském stadionu v Kyjevě mohl poprvé probudit ze zimní letargie pas Davida Silvy do samostatného úniku na Micaha Richardse z desáté minuty, avšak Šovkovskij byl pohotový a míč těsně před nohama robustního obránce skryl v rukavicích. Po další rozpačité desetiminutovce se k zajímavému přímému kopu postavil Aleksandr Kolarov, ale brankáři domácích jeho pokus nenadělal žádné potíže. Poradil si i s následující střelou z voleje z kopačky téhož hráče o dvě minuty později.

Jako rána z čistého nebe od dosud nepříliš aktivních hráčů Dynama přišla situace z 25. minuty. Jarmolenko si u levé lajny pohrál s laxně bránícím Silvou a odcentroval přesně do míst, kam naběhl velezkušený kanonýr Andrej Ševčenko, jenž si s nabídnutou šancí poradil dokonale a prostřelil pozdě reagujícího Harta - 1:0.

Úvodní branka zápasu oba týmy nakopla a následujících několik minut byl oproti první čtvrtině utkání k vidění pohledný fotbal, ani jeden ze soupeřů se však nedostal dále než k náznakům šancí. Když pak i Gusev na samém konci první půle trefil z hranice velkého vápna jen reklamní cedule, do kabin se odcházelo za hubeného vedení ukrajinského týmu.

Po šesti minutách druhé půle se ke střele zpoza šestnáctky dostal aktivní Kolarov, jeho projektil byl ale zblokován pouze na roh. Lépe už si vedl v 59. minutě Yaya Touré, který přízemní střelou pořádně protáhl Šovkovskiho v bráně domácích. Za tři minuty měl velkou šanci Milevskij, ale takřka na malém vápně se soustředil spíše na trefení prostoru mezi nohama Richardse a samotná střela byla nemastná neslaná. V 68. minutě ještě nebezpečně střílel Lescott - bez úspěchu.

Od té chvíle začalo vytrvalé dobývání kyjevské tvrze, ta ovšem odrážela útoky Manchesteru City vytrvale a často jí i pomáhala nedůslednost hostů, kteří se až příliš dostávala do postavení mimo hru. Dynamo naopak vyráželo do nebezpečných protiútoků a jeden z nich znamenal pro milionářský klub další výrazný problém. Necelou čtvrthodinu před koncem Milevskij poslal do vápna vysoký centr, nikým neatakovaný Gusev ho zpracoval na hruď, a nechytatelně vypálil do horní poloviny branky - 2:0.

Střelec druhého gólu mohl úplně pohřbít naděje anglického celku v 84.minutě. Po dlouhém postupu na Hartovu bránu mu už ovšem nezbylo dostatek sil na pořádné zakončení. Běžela minuta 89. a Gusev měl znovu na kopačce třetí gól Dynama. Po bleskovém brejku a nahrávce Milevskiho naštěstí pro hosty nicméně trefil jen dobře postaveného Harta. Mladý brankář chytil i přízemní ránu Ninkoviče a Dynamo Kyjev si tak do odvety na City of Manchester Stadium odváží zaslouženou výhru 2:0.

Více informací k zápasu

FC Twente - Zenit Petrohrad 3:0

10.03.2011 21:05

Góly: 25. Luuk de Jong, 56. Denny Landzaat, 90+2. Luuk de Jong

Nizozemský mistr Twente Enschede má nakročeno vyřadit z Evropské ligy dalšího ruského soupeře. Naposledy z této soutěže přešel dál přes Rubin Kazaň a nyní si do odvety se Zenitem Petrohrad z prvního zápasu bude vézt pohodlné vítězství 3:1. Dvě branky zařídil Luuk de Jong, jednu Denny Landzaat.

Obě strany nezačaly nijak aktivně, důležitý moment se udál vlastně až po pětadvaceti minutách hry, kdy Twente skórovalo poprvé. Chadli poslal centr zprava do vápna, kde operoval de Jong a hlavou zamířil přesně k pravé tyčce Malafejeovovy brány. Douglas následně hlavou po rohovém kopu Janssena přestřelil.

Zenit hrozil leda tak několika nebezpečnějšími centry do šestnáctky Twente, domácí obrana však pracovala jako dobře seřízené hodinky a svěřencům trenéra Luciana Spallettiho sotva něco dovolili. V první půli byli Petrohradští zkrátka hodně neviditelní, ovšem bohužel pro ně se nic nezměnilo ani po přestávce.

Brankář Michajlov sice musel lapit střelu Bruna Alvese, v 56. minutě však domácí zvýšili náskok. Pas ze standardky Janssena se odrazil od kopačky Bruna Alvese za vápno k Landzaatovi, který se parádně opřel do míče a z první zamířil přesně ke vzdálenější tyčce. Twente jinak i nadále nepouštělo Zenit do vyloženější šance.

Povedený výkon nakonec potvrdil třetí trefou utkání De Jong v 90. minutě, jenž hlavičkou usměrnil do sítě pobídku Janssena z levé strany. Tři góly Petrohrad mimochodem v letošním ročníku Evropské ligy ještě neinkasoval. Twente naopak slaví svou nejvyšší výhru v letošním ročníku evropských pohárů.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Spartak Moskva 0:1

10.03.2011 21:05

Góly: 57. Alex Meschini

Ajax nevyužil drtivou převahu v prvním poločase a po změně stran na vyšší obrátky hrající Spartak zvítězil díky brance kapitána Alexe Meschiniho 1:0.

První poločas byl plně v režii Ajaxu. Svěřenci trenéra De Boera vyhrávali drtivou většinu osobních soubojů, byli vždy o krok napřed před hráči Spartaku a především si vypracovali plno gólových šancí. Jen zázrakem ale neproměnili ani jednu. Neškodný Spartak může vděčit především brankáři Dikanovi, který vytáhl ze svého repertoáru několik bravurních zákroků.

Poločasová přestávka přišla Spartaku vhod, po důrazné domluvě trenéra Karpina Moskvané změnili přístup a začali být pro Ajax vyrovnaným soupeřem. V 52. minutě měli domácí další gólovku. De Zeeuw v bezprostřední blízkosti branky Spartaku nepropasíroval míč do sítě, v cestě mu stál stejně jako v první půli výborný Dikan.

V 56. minutě přišel šok pro zcela zaplněnou Amsterdam Arenu. Brazilec Alex se uvolnil na hranici pokutového území a nechytatelnou levačkou poslal Spartak Moskva do vedení 1:0. Ajax inkasovaná branka rozhodila a do hry domácích se vnášela křeč. Naopak obranu větral agilní irský záložník McGeady.

V závěru si Ajax opět vytvořil územní převahu a sahal alespoň po bodu. V nastaveném čase De Jong zakroutil svou střelu přesně do růžku na vzdálenější tyč, ale hrdina zápasu Dikan korunoval svůj skvělý výkon neuvěřitelnou robinzonádou a míč vytěsnil na roh.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - FC Porto 0:1

10.03.2011 19:00

Góly: 70. Fredy Guarín

FC Porto si veze z Moskvy vítězství 1:0 a před odvetou je podstatně blíže k postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Domácí CSKA mělo více ze hry, ale doplatilo na špatnou koncovku. O vítězství podstatně produktivnějšího Porta rozhodl v 70. minutě Guarin.

První poločas byl v režii moskevského CSKA. Armějci více držel míč a jejich akce byly nebezpečnější. Hned v první minutě postupoval sám na branku po vysunutí od Dzagojeva rychlonohý Doumbia, ale na Heltona nevyzrál. Porto odpovědělo spoluprací nebezpečného útočného dua Hulka a Falcaa. Brazilec Hulk přihrávkou pod sebe našel Falcaa, ale Akinfejev se proti střele Kolumbijce zaskvěl.

Nejvýraznější postavou prvního poločasu byl Japonec Keisuke Honda. Záložník CSKA celkem třikrát vybídl k zakončení Vágnera Lovea, ale Brazilec si dnes nenazul střelecké kopačky a vždy si na něm smlsl gólman Portugalců Helton. Honda byl na pravé straně zálohy k nezastavení a fotbalisté Porta si s ním nevěděli rady. Ve 24. minutě Keisuke po skvělé individuální akci našel Nababkina, ale obránce CSKA mířil do nebes.

Ve 38. minutě sudí poškodil CSKA. Dzagojev vysunul Vágnera, ten akci vyšperkoval přihrávkou na Doumbiu a kanonýr z Pobřeží Slonoviny rozvlnil síť. Pomezní ale chybně signalizoval ofsajd. V závěru poločasu se Porto zvedlo a vytvořilo si územní převahu a stoprocentní příležitost. Střelu Guarina ale reflexivně vytěsnil Akinfejev.

První poločas musel být pro nezaujatého diváka pastou pro oči. A to především díky výkonu CSKA, které mělo povětšinu prvního poločasu navrch. První šanci po změně stran měli opět Armějci. V 55. minutě Honda vysunul Doumbiu, ale ten místo střely ještě hledal Vágnera a udělal špatně.

Domácí ale v nastoleném trendu nedokázali pokračovat i nadále. Porto se pomalu přesunulo na polovinu unaveného CSKA a v 70. minutě proměnilo převahu ve vedoucí branku. Guarin dostal několik metrů za šestnáctkou prostor k zakončení a parádní táhlou střelou k zadní tyči nedal Akinfejevovi šanci. Ve zbytku utkání si Porto těsné vedení bez větších problémů pohlídalo a před domácí odvetou bude hájit vedení 1:0.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Rangers FC 0:0

10.03.2011 19:00

Góly: -

Obavy fotbalistů PSV se nakonec vyplnily a domácí celek nedokázal ani jednou překonat dobře organizovanou obranu soupeře. Eindhoven ale smutnit nemusí, také totiž neinkasoval a stačí mu k postupu v Ibrox Parku remizovat za předpokladu, že vstřelí branku. Jezdci z Rangers totiž musí také poslat síly do útoku a okénka tak rozhodně mohou vzniknout. Domácí po celou dobu tlačili, ovšem v koncovce se neprosadili a do odvety tak mají lepší výchozí pozici hosté.

Hrdinou zápasu se stal náhradní gólman Rangers Neil Alexander, který zlikvidoval nespočet šancí soupeře. Tímto krokem kouč Walter Smith všechny překvapil, ovšem po zápase rozhodně nelitoval. "Neil dneska chytal vskutku dobře. S přibývajícími zápasy musíme dávat šanci oběma gólmanům, aby si odpočali a měli větší motivaci. S výsledkem jsme velice spokojeni, i když víme, že odveta bude hodně krušná," uvedl odcházející trenér Smith.

Hosté přitom nemuseli být úplně v pohodě, kvůli konfliktu asistenta trenéra Alana McCoista (ten od příští sezóny přebere tým Rangers po Walteru Smithovi) s koučem Celticu Neilem Lennonem v Old Firm derby dostal dvouzápasovu stopku. Po celý duel hrozilo švédské duo v dresu PSV Marcus Berg - Ola Toivonen a dostávalo se do jedné šance za druhou. Nicméně stále ztroskotávalo na skvělém Alexandrovi.

Hned v úvodu po pasu Toivonena se ocitl ve vápně právě Berg, jeho pokus ovšem skvěle svým tělem zablokoval Alexander. Největší šanci úvodního dějství měl Jermain Lens, když osamocen před prázdnou brankou byl na poslední chvíli odzbrojen Kylem Bartleyem. Stejný hráč zahrozil také o chvíli později, jenže tentokráte zamířil nad. Hned na to po přímém volném kopu Balazse Dzsudzsaka sklepl Lens na Antonia Marcela, tomu však ke skórování chyběl krůček.

Hosté zahrozili pouze skvělým průnikem Richarda Fostera a následné střele El-Hadji Dioufa, avšak ta se mezi tři tyče nevešla. Poté hrozil opět holandský favorit, po další ze série Toivonenových přihrávek pálil zblízka těsně vedle pravé tyče Berg. Ve druhé půli ale tlačili spíše hosté, žádná vážnější gólová příležitost ovšem k vidění nebyla. Nejvýrazněji vedl ofenzívu Jezdců Kyle Lafferty, gólový stav se ale do závěrečného hvizdu nezměnil.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Villarreal CF 2:3

10.03.2011 19:00

Góly: 33. Michal Kadlec, 72. Gonzalo Castro - 42. Giuseppe Rossi, 70. Nilmar, 90+4. Nilmar

V zajímavém utkání se nakonec radoval Villarreal a výrazným způsobem se tak přiblížil postupu do čtvrtfinále. Leverkusen byl po celý zápas aktivnější, ale nedokázal dotáhnout několik nadějných akcí a v kombinaci s prostupnou obranou neměl v dnešním zápase nárok na úspěch.

Od začátku zápasu se dirigentské taktovky chopili domácí, kontrolovali míč a snažili se co nejdříve ohrozit hostujícího brankáře Lópeze. První příležitost přišla v osmé minutě, Vida odcentroval z pravé strany do pokutového území, tam si mezi stopery naběhl Augusto a ve skluzu se snažil zamířit na zadní tyč, prostor branky ovšem trefit nedokázal.

Další nadějná možnost přišla o pět minut později, Augusto v pádu posunul balón na rozběhnutého Derdiyoka, ten z úhlu vystřelil, López si ale bezproblémů poradil. V 18. minutě předvedl na levé straně parádní akci Derdiyok, skvěle si obhodil Gonzala a když už se blížil do pokutového území, tak za záchranou brzdu zatáhl Musacchia, jenž za svůj zákrok viděl žlutou kartu. K následné standardní situaci se postavil Augusto a skvělou ranou pod břevno prověřil připravenost Lópeze.

Po půlhodině hry předvedl výbornou individuální akci znovu Augusto, s míčem na noze se z levé strany prokličkoval až do pokutového území, zakončit se mu ovšem nepodařilo, na roh odvrátil Gonzalo. O tři minuty později už se domácí hráči radovali, rychlý protiútok potáhl Kadlec po levé straně až na hranici pokutového území, odkuď napřáhl a tvrdou střelou na zadní tyč překonal Lópeze - 1:0. Těsně před koncem prvního poločasu se po chybě domácí obrany dostali do ojedinělé šance i hosté a Rossi akci zakončil do protipohybu Adlera - 1:1.

Do druhé půle udělal domácí trenér Jupp Heynckes změnu, místo Derdiyoka poslal na trávník Stefana Kießlinga. Domácí začali opět hodně aktivně, Sam hlavou prodloužil na Kießlinga, ten následně centroval z pravé strany do vápna, kde na míč jen těsně nedosáhl Rolfes. Poté se dlouhou dobu nic zajímavého nedělo, hrálo se od vápna k vápnu a šance ani na jedné straně nepřicházely.

V 69. minutě nahradil Rossiho Nilmar a hned po svém příchodu se skvěle uvedl. Na pravé straně obelstil Kadlece s Reinartzem a z bezprostřední blízkosti prostřelil Adlera podruhé. Netrvalo to však ani dvě minuty a domácí se znovu dostali do hry. Castro ve vápně obešel Gaspara a nechytatelnou střelou k pravé tyči překonal bezmocného Lópeze - 2:2. Vzápětí centroval z levé strany Kadlec, Kießling ale mířil vysoko nad branku.

O tři minuty později roztočil Bayer v soupeřově pokutovém území pěkný kolotoč, nejprve se do zakončení tlačil Kießling, nakonec celou akci zakončoval nepřesnou střelou Rolfes. Zvýšit tlak v pokutovém území přišel ještě Jörgensen, který nahradil Sama. Leverkusen dál tlačil, nadějná střela Rolfese však byla zablokována. V nastaveném čase nakonec udeřilo na druhé straně, Cazorla poslal skvělou přihrávku na Nilmara, ten přesprintoval obranu Bayeru a přesně zakončil - 2:3.

Více informací k zápasu

SC Braga - Liverpool FC 1:0

10.03.2011 19:00

Góly: 18. Alan

Fotbalisté Liverpoolu překvapivě padli na půdě nebojácného portugalského celku z Bragy. Hosté si toho v zápase opravdu moc nevytvořili, domácí naopak především v první půli hráli o třídu lepší fotbal. Os Arcebispos budou odjíždět k odvetě na Anfiled Road s jednogólovým náskokem, z penalty totiž dokázal proměnit v 18. minutě Alan.

Reds scházel zraněný kapitán Steven Gerrard, od základu však nastoupil rozjetý forvard Dirk Kuyt, jenž sestřelil o víkendu třemi góly Manchester United. Nehrál ovšem Andrew Carroll, o jehož startu v úvodní jedenáctce se mluvilo jako o téměř jisté věci, bohužel ale vypadl manažerovi Kennymu Dalglishovi i zraněný Luiz Suárez.

Pro hosty se utkání nevyvíjelo dobře, už v 17. minutě totiž Kyrgiakos podkopl ve vápně nabíhajícího Mossora a kopala se penalta. Ač gólman Reina vystihl směr střely Brazilce Alana, přízemní pokus byl tak prudký, že se pomalu ani nedal chytat. Poté vyzkoušel štěstí z přímého kopu Hugo Viana, jenže napálil pouze zeď.

Následně se k domácímu Kakámu odrazil centr z rohového kopu a pokusil se z velkého úhlu o branku, trefil ovšem pouze boční síť. Krásnou ránu předvedl naopak Sílvio, měl jenom smůlu v koncovce, jelikož balón narazil o břevno. Braga hrála opravdu lepší fotbal a klidně by v první půli mohla vsítit více než jednu branku.

Po přestávce se do hry přece jenom dostal i Carroll, jenž v 57. minutě vystřídal Poulsena a hned se dostal do střelecké pozice, jenže hlavou po Meirlesově rohovém kopu zamířil jen nad bránu. Poté chtěl překonat domácího gólmana Moraese nizozemský forvard Kuyt, ale tečovaný pokus skončil jen v zámezí.

Čím více se blížil konec utkání, tím více Liverpool tlačil. Meireles nacentroval na Kuyta, ten si zpracoval míč na prsa a z voleje z otočky hezky vystřelil, mířil však jen o decimetry nad břevno. Mnoho hlavičkových soubojů svedl i Carroll, jenže příliš podpory se od svých spoluhráčů nedočkal, snad jen jednou od Cola, který s šancí vytvořenou jím prachbídně naložil.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (312)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele