Evropská liga - souhrn odvetných zápasů čtvrtfinále

18.04.2019, 23:16
Komentáře a souhrny
Chelsea sice Slavii v úvodu rozebrala, ale dva rychlé góly na začátku druhé půle nakonec Pražanům zajistily důstojný odchod z pohárové scény. Frankfurt zvládl doma proti Benfice dohnat dvougólové manko a díky gólům ze soupeřova hřiště slaví postup. Arsenal si pohlídal cestu do semifinále v Neapoli, kde domácím sebral vítr z plachet ještě v prvním poločase. Valencia nepřipustila překvapení s Villarrealem a také prošla mezi poslední čtyřku...

SSC Neapol - Arsenal FC 0:1

18.04.2019 21:00

Góly: 36. Alexandre Lacazette

První zápas: 0:2, postupuje Arsenal FC

Atraktivní duel Arsenalu s Neapolí nakonec přinesl zcela jednoznačnou záležitost. Po výhře 2:0 na Emirates Stadium totiž tým Unaie Emeryho dokázal triumfovat i v Itálii a suverénně tak v Evropské lize postupuje do semifinále. O jediný gól zápasu se již v první půli postaral výtečně zahraným přímým kopem Alexandre Lacazette, čímž domácím definitivně sebral vítr z plachet a nepříliš záživné utkání se již spíše jen dohrávalo. V semifinále nyní Kanonýry čeká Valencie.

Kdo očekával, že Neapol svému soupeři se vším všudy oplatí drtivý nástup v prvním utkání, musel být zklamán. Domácí se na hřišti hledali a mohli jen děkovat útočnému triu Arsenalu ve složení Ramsey, Lacazette, Aubameyang, že si ve finální fázi nedokázali poradit. Právě Aubameyangova ztráta po rohovém kopu Arsenalu paradoxně založila největší šanci Neapole ke stažení dvoubrankového manka, ovšem José Callejón na konci bleskové akce ztroskotal na Petru Čechovi, jenž se stihl výborně přesunout a zastavit gólovou ránu nohama.

Neproměněná gólovka domácí hráče přece jen probudila k životu a Arkadiusz Milik dokonce dokázal procpat míč do sítě, jenže radost mu okamžitě zkazil zdvižený praporek čárového rozhodčího. Polský forvard vzápětí mohl skórovat i bez porušení pravidel, jenže sám před Čechem vůbec nezvládl své hlavičkové zakončení a poslal míč výrazně mimo.

S přibývajícími šancemi před Čechem se zdálo, že náskok Arsenalu je přece jen v ohrožení, ovšem po půlhodině hry místo toho udeřilo na druhé straně. Alexandre Lacazette, jenž do té chvíle prožíval veskrze nepovedený večer, se postavil k rozehrání přímého kopu, a přestože pálil z uctivé vzdálenosti, jeho výtečná rána zaskočila brankáře Mereta, jenž mylně vykročil ke straně s hráčskou zdí a Lacazettovu střelu do protipohybu již jen zkoprněle sledoval při cestě do sítě.

Vstřelený gól posunul Arsenal do role výrazného favorita, neboť neapolští k postupu rázem potřebovali skórovat hned čtyřikrát. Jedinou kaňkou na jinak dobře se vyvíjejícím večeru z pohledu Kanonýrů bylo zranění Aarona Ramseyho, kterého zradil jako mnohokrát předtím zadní stehenní sval a jeho účast na hřišti ve zbytku sezony je ve vážném ohrožení.

Carlo Ancelotti na kritický vývoj zápasu zareagoval poločasovým nasazením Driese Mertense, ovšem ani to hře Neapole k zdramatizování duelu nepomohlo. Bezprostředně po změně stran mohl naopak navýšit náskok hostí Piérre-Emerick Aubameyang, jenž se ocitl zcela sám před Meretem, avšak trefil pouze střed branky a nechal tak pouze vyniknout neapolského gólmana.

Arsenal však ani tato neproměněná šance nemusela nijak zvláště mrzet, neboť i nadále drželi komfortní náskok a odevzdaná Neapol si navzdory výrazné územní převaze nedokázala žádnou výraznější příležitost vytvořit. Až dvacet minut před koncem měl blízko ke srovnání skóre Milik, ale Ruizův přízemní pas přeběhl a nezvládl jej zblízka uklidit za brankovou čáru.

Tak trochu symbolicky se poté o nejtěžší zákrok Petra Čecha v druhé půli postaral jeho vlastní spoluhráč Nacho Monreal nešťastnou tečí centrovaného míče právě na českého brankáře, který si však s nečekaným nebezpečím dokázal poradit. Arsenal tak nepotvrdil pověst týmu, který se na cestách výsledkově trápí, a po ligové venkovní výhře 1:0 nad Watfordem dokázal tentýž výsledek zopakovat i v Itálii. V boji o finále Evropské ligy se nyní svěřenci Unaie Emeryho utkají s Valencií, kde španělský kouč dříve sám působil.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Villarreal CF 2:0

18.04.2019 21:00

Góly: 13. Toni Lato, 54. Dani Parejo

První zápas: 3:1, postupuje Valencia CF

V semifinále Evropské ligy nebude chybět Valencia, která i ve druhém utkání dokázala porazit Villarreal o dva góly. Zápas na Mestalle příliš fotbalové krásy nepobral, Valencia sice dvakrát skórovala, ale jinak byl herní projev obou týmů dost nevýrazný. Domácí poslal do vedení již po necelé čtvrthodině hry Antonio Lattore a pojistku přidal ve druhém poločase z přímého kopu Dani Parejo. Valencii čeká o postup do finále londýnský Arsenal.

Ze všech účastníků semifinále měl Villarreal před odvetou nejtěžší pozici. Domácí utkání před týdnem prohrál 1:3 a na Mestalle se musel střelecky hodně činit. Nezačal však dobře, Los Che si ve 13. minutě vytvořili první brankovou příležitost a okamžitě jí přetavili v úvodní gól. Guedes obral o balón Ratiu a lehkým centrem našel před brankou Antonia Lattoreho, který rovnou z první propálil Fernándeze! Villarreal v tu chvíli potřeboval tři branky na prodloužení a pochopitelně žádnou neinkasovat.

Valencia od začátku kontrolovala hru a hosté její obranu nedokázali jakkoliv překvapit. První poločas rovněž nabídl spoustu nepřesností a nebyla to taková podívaná, jakou by si fanoušci obou táborů přáli. I proto oba trenéři o přestávce sáhli k prvnímu střídání s vírou ve zlepšení herního projevu a spokojenější nakonec byl kouč Los Che Marcelino. V 54. minutě rozehrál volný přímý kop Dani Parejo a jeho rána s vydatnou pomocí teče zapadla za Fernándezova záda. Brankář Žluté ponorky neměl nárok, střela zcela zásadně změnila.

Vstřelit na Mestalle čtyři branky, to byl pro současný Villarreal nadlidský úkol. Utkání bylo druhým gólem prakticky rozhodnuté a moc dobře to věděla i Žlutá ponorka. Až do konce zápasu už si žádný z celků nepřipravil vyloženou šanci a konečný výsledek 2:0 pro Valencii se nezměnil. Los Che postupují do semifinále naprosto zaslouženě, pro Villarreal letos pohárová Evropa končí a jediným pozitivem na tom je, že se bude moci koncentrovat na závěr LaLigy, kde bojuje o záchranu.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - SL Benfica 2:0

18.04.2019 21:00

Góly: 37. Filip Kostić, 67. Sebastian Rode

První zápas: 2:4, postupuje Eintracht Frankfurt

Německý Frankfurt dokázal v odvetě zvrátit nepříznivý vývoj s portugalskou Benficou a díky výhře 2:0 postoupil do semifinále Evropské ligy, což je pro něj obrovský úspěch. Manko Eintracht snížil již v prvním poločase a v 67. minutě skóroval podruhé, což mu nakonec k účasti mezi čtyřkou nejlepších stačilo díky dvěma vstřeleným brankám v prvním zápase na půdě protivníka. Lisabonský klub byl v ofenzívě prakticky po celý zápas naprosto bezzubý a téměř k ničemu se nedostal.

Domácí byli od samého začátku aktivnějším výběrem a vůbec na nich nebylo znát, že o víkendu utrpěli senzační porážku 1:3 s Augsburgem. První větší příležitost si vypracovali už po osmi minutách hry, kdy si na pěknou přihrávku za defenzívu portugalského celku seběhl šestadvacetiletý srbský klenot Filip Kostič. Jeho následná rána ze střední vzdálenosti však mířila pouze doprostřed branky a gólman Vlachodimos si s ní dokázal poradit.

Poté hosté zodpovědně bránili a Eintracht tvořil hru, další gólovou možnost si vypracoval necelých deset minut před přestávkou. Ke střele z hranice pokutového území se odhodlal Gačinovič a svým přízemním projektilem orazítkoval levou konstrukci, vzápětí se na hranici ofsajdu propracoval k dorážce Kostič a zamířil přímo do vzdálenějšího spodního rohu. Vlachodimos se tentokráte natahoval marně a na balón těsně nedosáhl.

Svěřenci trenéra Adiho Hüttera od tohoto okamžiku ožili a po změně stran pokračovali v aktivitě. Po necelé hodině hry mohl přidat druhý postupový gól Frankfurtu aktivní Gačinovič, jenomže po elegantní přešlapovačce vypálil z nějakých pětadvaceti metrů o decimetry vedle zadní tyče. Rozhodující trefu čtvrtečního večera zařídil v polovině druhého dějství osmadvacetiletý záložník Sebastian Rode. Ten v této sezóně paradoxně skóroval vůbec poprvé a na tuto postupovou trefu určitě jen tak nezapomene.

Rebič po krásné přízemní kombinaci uvolnil Rodeho, který měl dostatek prostoru ke střele a míč chladnokrevně zakroutil do sítě kolem bezmocného Vlachodimose.

V závěrečné dvacetiminutovce se přiostřilo a italský rozhodčí Orsato udělil hned čtyři žluté karty. V 86. minutě se poprvé a naposledy výrazněji ozvali hosté. Ale když Salvio trefil z voleje z mírného úhlu pouze přední tyč, tak se Eintracht mohl radovat z vytoužené účasti v semifinále EL.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Slavia Praha 4:3

18.04.2019 21:00

Góly: 5. Pedro, 10. Simon Deli (vl.), 17. Olivier Giroud, 27. Pedro - 26. Tomáš Souček, 51. Petr Ševčík, 55. Petr Ševčík

První zápas: 1:0, postupuje Chelsea FC

I přes nepovedený start do utkání drželi fotbalisté Slavie na Stamford Bridge dlouho šanci na obrat a postup do semifinále, od nějž nakonec zůstali dvě branky vzdálení. Za domácí se prosadil Giroud, dvakrát Pedro a pomohl jim i vlastní gól, český tým se radoval po zásahu Součka a dokonce dvou trefách Ševčíka.

Slávisté vstoupili do zápasu velmi namotivovaní a soupeře tvrdě dohrávali, avšak začátek pro ně byl jako ze zlého snu. Hned v páté minutě předvedla Chelsea parádní kombinaci. Pedro si na levé straně narazil s Azpilicuetou a poté uprostřed hřiště i s Giroudem, aby následně obloučkem přes Koláře zakončil. Dobíhající Král už míč nestihl a jeho tým se tak dostal do velmi nevýhodného postavení.

To se ještě zhoršilo po pár dalších minutách. Při protiútoku Giroud trochu pozdržel akci, načež předal míč do levého křídla Hazardovi. Ten se jal odcentrovat a před poloprázdnou bránou našel zcela osamoceného Pedra, jenž však z bezprostřední blízkosti napálil pouze tyč. Naštěstí pro něj se od ní balón odrazil pouze do Deliho obličeje, který už nestihl zareagovat a vlastencem navýšil vedení domácích.

A do třetice rozvlnili Blues síť zhruba po čtvrthodině hry. Defenziva sešívaných nestíhala, Kanté využil široké ulice a vyslal do úniku Pedra. Ten si s míčem pohrál a následně jej předložil Olivieru Giroudovi. Francouzský útočník už se v snadné pozici nemýlil a balón uklidil jednoduše k tyči.

Slavia se osmělila asi ve čtvrtině utkání a dostala se ke dvěma příležitostem ze vzduchu. S Deliho pokusem si ještě Kepa poradil a vytěsnil míč na roh, na následnou příležitost už však byl krátký. Právě po této standardce se na zadní tyči objevil zcela osamocený Tomáš Souček a prudkou hlavičkou rozvlnil síť.

Radost červenobílých ovšem dlouho nevydržela a španělský křídelník Pedro udeřil podruhé. Centr z levé strany ještě Giroud nedokázal usměrnit do brány, po Kolářově zákroku se ale dostal k dorážce právě Pedro a bez větších potíží skóroval. A mohlo být ještě hůře, jenže Barkley si před Kolářem nedokázal míč zpracovat.

Druhý poločas a zejména vstup do něj už slávistům vyšel mnohem lépe, především Petru Ševčíkovi. Ten si po padesáti minutách hry navedl míč na střed a levačkou zpoza vápna vyslal prudkou střelu na přední tyč. Kepa zřejmě toto řešení nečekal a nestihl se přesunout. 4:2.

One-man show exlibereckého středopolaře nebyla u konce. O pár okamžiků později převzal míč v podobné pozici a po otočce i z podobné pozice vypálil, tentokráte pravou nohou. Jeho pokus se tentokráte povedl ještě lépe a dělovka na zadní tyč se stala pro Kepu příliš velikým soustem. Slávistický záložník mohl být hrdinou, kdyby po Zmrhalově centru nepromáchl a skóroval potřetí.

Ve zbytku utkání už k žádným tutovkám nedošlo, nejblíže brance byli hosté v samotném závěru při Stochově přímém kopu po Luizově ruce, ránu ale zastavila zeď. Mezi čtyři nejlepší celky tak postupuje Chelsea, avšak Slavia se s Evropskou ligou loučí se ctí.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
Godwinson

Pěkně Eintracht Věřil jsem, že je vykopnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Európska liga má svoj Ajax.

Frankfurt je neskutočný, super sú na tom tie emócie okolo toho, ešte teraz idú na RTL rozhovory a fanúšikovia Eintrachtu stále nevyzerajú, že by sa v najbližšej dobe poberali domov. Predchvílou spievali hymnu. A hneď po konci zápasu tam boli neskutočné oslavy, i reklamné panely padli za obeť. Fanúšikovia SGE sú špičkoví i normálne, ale je vidno, že toto je pre nich ešte i veľký sviatok a táto kombinácia je super.

Chelsea bude veľmi ťažká, tá kvalita kádra a skúsenosti sú inde, ale nie su na tom ideálne, Slávia tiež nebola tak ďaleko od toho, aby ich vyradila. Nechcem nič zakríknuť, ale celkom Eintrachtu verím. Inak, Benficy mi je ľúto. Neodohrali dobrý zápas a asi doplatili na pasivitu, ale i tak je to od rozhodcov zárez. Rozhodne sa však nedá povedať, že Frankfurt postupuje nezaslúžene.

Reagovat
flamengo

Benfica je sympatické mužstvo, resp. klub, ale Eintracht je Eintracht, čistí blázni :).

Reagovat
Benfica

tak tak snáď Frankufrt vyhrá EL celkovo

Reagovat
db18

Reagovat
fenixLFC

ja cakam ze frankfurt chelsea celkom znici. staci si spomenut ako ich zosmiesnil bournemouth a aj ked sa odvtedy sarri aspon v comsi poucil, stale si myslim ze to bude mega tazky super pre chelsea. vo finale proti arsenalu im uz tolko neverim ale zas je to len jeden zapas a arsenal je naladovy az strach niekedy, to by mohli zvladnut

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Eintracht teda paráda, hoci prvý gól...

Za ten zvalený panel po odpískaní nebude pokuta?

V rokoch minulých nehrávali predsa doma v čiernej sade! Prečo prešli k tomu od tradičných domácich dresov?

Reagovat
Rudnevs

Úprimne neviem, prečo sa k tomu rozhodli... Každopádne, už to tak je tri sezóny - 16/17 mali pruhované bieločierne, 17/18 mali biele s čiernymi pruhmi a túto sezónu čisto čierne. Mne osobne sa tie čierne moc nepáčia, hoc všeobecne sú celkom chválené, ale podľa mňa by to chcelo trochu pestrosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som stará škola. Čierna patrí brankárom a rozhodcom. Vždy ma hreje u srdca, keď vidím brankára v klasike - v čiernom. Čierna u futbalových mužstiev ma irituje aj ako náhradná sada, nie ešte ako ako "home kit"

Pruhované dresy bielo-čierne, či čierno-biele, tak to je stará klasika. Notts County - inšpirovali aj Juventus, Newcastle, Partizan Belehrad.

Á propos, to finále PEM hrali ako hosťujúce mužstvo a tá kombinácia by bola celkom OK...možno čierne trenírky a bola by to úplná bomba!

http://www.historicalkits.co.uk/European_Champions_League/1960-1969.html

Reagovat
fenixLFC

cierne dresy su vacsinou uplne najlepsie, njama v kombinacii so zlatoua alebo ciernou. ci uz to boli liverpoolske dresy alebo ten dres realu

Reagovat
smazaný uživatel

1.Koľko ľudí, toľko chutí.

2.Proti gustu žiaden dišputát.

3.Někdo má rád holky, jinej zasa vdolky.

Reagovat
Rudnevs

Záleží i na prevedení. Trebárs s tou zlatou je to super, tie vonkajšie Ajaxu v CL sú super. Ale dresy Frankfurtu sa mi fakt nepáčia.

Reagovat
Rudnevs

Inak, Valencia taktiež pekne. Hralo sa mimochodom vo veľmi hustom daždi a podľa toho to i vyzeralo na tribúnach. Mestalla na toto neni moc stavaná, a tak tam moc fanúšikov nebolo a keď už, tak stáli na medziposchodí. Valencia - Frankfurt by bolo parádne finále.

Teraz dávali zostrih zo zápasu Arsenal - Neapol a pokiaľ sa mi to nezdalo, tak Özil mal pri výstupe z autobusu na krku retiazku s tureckým polmesiacom...

Reagovat
fenixLFC

preco by nemohol mat polmesiac, ked si ludia mozu davat krizik moze si tam dat trebars aj kosostvorec, to je uplne jedno

Reagovat
Benfica

Reagovat
Minister

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, co Rudnevsovi hrabe

Reagovat
Rudnevs

Zas kľud, nič také strašné som nenapísal... Ale u hráča s takým kontextom mi to príde celkom zaujímavá “náhoda”.

Reagovat
Kixi Syhimour

Asi mu to je už jedno, tohle už asi nemohl ani nijak zlepšit

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ako ten polmesiac na krku...o to najmenej.

Na krku ako prívesok nosia ľudia naozaj všeličo. Jeden čas leteli napr.žiletky, štvorlístok ...

Indiáni a zálesáci zvykli tesák grizzlyho...predpokladalo sa, že ten, čo nosil ten zub, tak toho grizzlyho aj skolil.

Reagovat
Gunner14

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Kixi Syhimour

dobrá úvaha

Reagovat
Kixi Syhimour

(bez ironie)

Reagovat
Gunner14

wtf

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

frankfurt fakt dalsi sympaticky semifinalist a v europskych poharoch. aby to vyhrarli tak musia porazit oba anglicke kluby co bude mega tazke, ale pokojne by to mohli zvladnut

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by museli porszut oba anglické týmy?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi predpokladá, že Arsenal vyradí Valenciu...

Reagovat
fenixLFC

je pravda ze s chelsea im stacia dve remizy ale vo finale s arsenalom by museli vyhrat tak ako tak

Reagovat
Rudnevs

Odkial berieš tú istotu, že Arsenal bude hrať finále?

Reagovat
fenixLFC

favorizujem ich voci valencii

Reagovat
Rudnevs

Arsenal je favorit, ale nepodceňoval by som Valenciu. Majú dobrú obranu, menej gólov dostalo len Atlético a v lige tento rok remízovali s i Barçou a porazili Real.

Reagovat
fenixLFC

to je sice pravda ale z tych 4 im na vitazstvo verim najmenej. arsenalu sa jakz takz spamatala obrana a teraz vyradili tim ktory ich mal takticky prevalcovat. plus emery by valenciu poznat mohol

Reagovat
Raylan

Máte někdo zkušenosti se vstupenkami na fotbal v Německu? Případně jak moc těžké bude sehnat lístky na Frankfurt-Chelsea? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Leda že by jsi koupil přes chelsea do jejich sektoru nejake.....u nás je vyprodáno už

Reagovat
czech_mira

Letos velmi vydařená sezóna v Evropské lize, baví mě

Reagovat
smazaný uživatel

Neapol anceloti spagety dostavaji zase

Reagovat
db18

Eintracht

Reagovat
smazaný uživatel

Ten příběh na Instagramu, kde fans Benficy zaměnili Frankfurt am Main a Frankfurt/Oder, je prý fake, který vymysleli v magazínu 11Freunde.

Dobré připomenutí toho, že ne vždy lze média brát vážně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele