Evropská liga - preview odvetných zápasů čtvrtfinále

18.04.2019, 09:28
Previews
Slavia chce na Stamford Bridge navázat na dobrý výkon z domácího utkání, přičemž musí smazat těsné manko. Arsenal bude hájit dvoubrankový náskok na půdě Neapole, zatímco Benfica první zápas s Eintrachtem Frankfurt vyhrála 4:2. Čistě španělský souboj nabídne střetnutí Valencie s Villarrealem...
SSC Neapol - Arsenal FC  (čtvrtek 21:00), první zápas: 0:2
Po napínavých přestřelkách v Lize mistrů pokračuje nabitý fotbalový program čtvrtfinálovými odvetami Evropské ligy včetně duelu Neapole s Arsenalem, který první vzájemný zápas v Londýně ovládl hladce 2:0 a nyní přijíždí na jih Itálie dovést skvěle rozehranou partii do zdárného konce. Kanonýři se však dlouhodobě ve venkovních zápasech trápí, a tím spíše mohou svěřenci Carla Ancelottiho cítit šanci na zvrat.

Před týdnem se Arsenalu podařilo soupeře zaskočit mimořádně energickým výkonem, který domácím vynesl brzké dvoubrankové vedení, které již ve zbytku zápasu nepustili, přestože Neapol po změně stran dokázala hru vyrovnat a vytvořit si i několik slibných šancí. Ty však italský celek neproměnil, a tak v případě dalšího gólu Arsenalu bude muset skórovat hned čtyřikrát, aby strhnul postup na svou stranu.

Hosté navíc v pondělí vítězně zvládli ligový zápas na půdě Watfordu a udrželi po výsledku 1:0 vůbec první venkovní čisté konto sezony. Výrazně jim k tomu však dopomohla takřka celozápasová přesilovka, kterou nedokázali patřičně zužitkovat a k tomuto triumfu se spíše protrápili. Ze zápasu navíc kvůli bolestem v tříslech předčasně odstoupil Lucas Torreira, jenž se proti Neapoli vedle excelentního výkonu postaral také o druhý gól večera. Zdravotní potíže uruguayského reprezentanta by neměly být vážnějšího rázu, přesto není jisté, zda Torreira bude moci ve čtvrtek nastoupit. "Víme, že to bude velmi těžké, jejich výkony doma bývají obvykle velmi silné," varuje manažer Arsenalu Unai Emery, podle nějž jsou šance obou týmů na postup stále 50 na 50. "Vytáhnou na nás veškeré své ofenzivní možnosti."

Také Neapol v ligové vsuvce mezi oběma pohárovými zápasy uspěla, když na půdě Chieva zvítězila 3:1, čímž si alespoň trochu spravila chuť po nevydařeném představení v Londýně. "Dáme do toho všechno, co v nás je, abychom postoupili," slibuje křídelník José Callejón. "Po prvním zápase jsme si společně sedli a promluvili si. Bavili jsme se otevřeně a o všem, máme jednotnou kabinu, což ostatně potvrzujeme již roky. Jsme stále optimisté."

Vítěz tohoto dvojzápasu narazí na lepšího z dvojice Valencie - Villarreal, přičemž první jmenovaní ovládli zápas na půdě soupeře 3:1 a mají tak k postupu ještě blíže než Arsenal.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Hysaj, Maksimović, Koulibaly, Rui - Callejón, Allan, Ruiz, Zielinski - Insigne, Milik
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Sokratis, Koscielny, Monreal - Maitland-Niles, Xhaka, Torreira, Kolašinac - Ramsey - Aubameyang, Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.28 - 4.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (čtvrtek 21:00), první zápas: 3:1
Ve čtvrtek večer se na stadionu Mestalla pokusí Villarreal o zázrak. Bratrovražedný souboj dvou španělských celků napoprvé dopadl lépe pro Netopýry, ale Villarreal se své šance na dobrý dojem z letošního ročník rozhodně nevzdává.

Všechno hraje do karet právě domácí Valencii. Netopýrům se totiž povedlo první klání s Villarrealem na jedničku. Na jeho půdě skórovala dokonce třikrát, třebaže jí trvalo až do 90. minuty, než dala kýžené a dost možná rozhodující dvě branky. Villarreal dlouho hrál s Valencií nerozhodně, ale nastavený čas naprosto nezvládl. Kromě výhody tří branek ze hřiště soupeře bude mít také další nezanedbatelnou výhodu.

A tou je domácí prostředí. Na Mestalle se Valencii daří a platí to zvlášť v soubojích s Villarrealem. Oba soupeři se samozřejmě znají velmi dobře, často se spolu utkávají a výjimkou nejsou ani jejich pohárové střety. Zcela jasně je ale ve Valencii ovládají právě Netopýři. Za posledních devatenáct let soubojů se Villarrealu povedlo vyhrát zde jen v šesti případech!

Valencia v minulém kole LaLigy zopakovala skvělou fazonu a poradila si stejným rozdílem i s Levante. Tyto tři body jí zajistily průběžnou šestou příčku, přičemž na vysněnou Ligu mistrů ztrácí Netopýři již jen tři body. Vzhledem k tomu, že se po mimořádně špatném úvodu sezony pohybovali v sestupové propasti, je jejich aktuální poloha velmi příjemným překvapením.

Další dobrou zprávou je marodka, která v podstatě zeje prázdnotou. Zkušený trenér Marcelino může počítat prakticky s kompletním kádrem, do něhož se nově vrací i uzdravený Carlos Soler. Do hry se tak nezapojí pouze zraněný obránce Piccini a menší zdravotní komplikace nadále provázejí Kondogbiu. To hosté mají mnohem větší potíže.

Jejich marodka je narvaná k prasknutí a v tuto chvíli na ní jsou hráči jako Bonera, Miguelón, Soriano, Costa, Fuego nebo González. Do hry se alespoň postupně vrací Trigueros, Karl Toko Ekambi, Carlos Bacca a Gerard Moreno.

Právě zkušený útočník v rozhovoru před zápasem naznačil: "V žádném případě se nehodláme vzdát. Je jasné, že Valencia je v lepší pozici a navíc hraje doma, což je pro ni velká výhoda. Ale my se odmítáme předem vzdávat. Naopak, věříme, že pokud předvedeme dobrý výkon, můžeme postoupit. Nic ještě určitě není ztraceno," dodává Gerard Moreno.

Pokud ale Žlutá ponorka uvažuje o postupu, bude se muset zlepšit. Náznak zlepšení jsme ostatně mohli vidět už v minulém ligovém klání Villarrealu. Žlutá ponorka ukončila sérii čtyř duelů bez výhry a porazila Gironu. Stačila jí k tomu jediná branka, jejímž autorem se stal Samuel Chukwueze. Villarreal přesto hledá útěchu primárně v pohárech, neboť španělská LaLiga mu nabízí až 15. příčku.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Roncaglia, Garay, Gabriel Paulista, Gayà - Soler, Parejo, Coquelin, Guedes - Rodrigo, Gameiro
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Gaspar, Ruiz, Mori, Quintillà - Caseres, Cazorla, Iborra, Fornals - Moreno, Chukwueze
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 4.09 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - SL Benfica  (čtvrtek 21:00), první zápas: 2:4
Německý Frankfurt svým postupem do čtvrtfinále Evropské ligy předčil všechna očekávání a vzhledem k letošním výkonům se mu v souboji s portugalskou Benficou dávaly větší naděje na postup mezi čtyřku nejlepších. V Lisabonu však naprosto selhal a nakonec mohl být rád, že alespoň vybojoval hratelnou porážku 2:4. Nyní před vlastními fanoušky potřebuje zvítězit o dvě branky a proti sebevědomému rivalovi ho proto čeká pořádný kus práce.

Eintracht k tomu v Bundeslize bojuje o přímý postup do příštího ročníku Ligy mistrů a náročný program si v hodně nevhodnou chvíli vybírá svou daň. Svěřenci trenéra Adiho Hüttera totiž nezvládli ani ligovou generálku s Augsburgem a podceňovanému soupeři senzačně podlehli v poměru 1:3. V tabulce německé nejvyšší soutěže se sice udrželi na kýžené čtvrté pozici, ale jejich náskok na pátý Mönchengladbach činí pouhý bod.

"Je těžké bojovat na dvou frontách v tak pokročilé fázi a ještě jde v obou soutěžích o hodně. Porážku s Augsburgem musíme hodit za hlavu, teď je hlavním cílem dostat se do semifinále a pro úspěch odvedeme maximum. Je potřeba se soustředit od samého začátku, hodně bychom potřebovali vsítit rychlý vedoucí gól. Všichni se na odvetu těšíme a nikdo se nepřipouští, že bychom vypadli," vyjádřil se devětačtyřicetiletý lodivod domácího výběru.

Jeho tým sestřelil hattrickem v prvním utkání João Félix, který by společně s nejlepším střelcem SL Švýcarem Seferovičem měl znovu být největší útočnou hrozbou. "Kvality těchto dvou hráčů jsou nezpochybnitelné, nicméně náš protivník je úspěšný hlavně díky týmové spolupráci. Benfica hraje kompaktně a velmi často skóruje po rychlém přechodu do ofenzívy. Bylo by skvělé vyřadit takto sehraný a silný tým," prohlásil Hütter vzápětí.

Ten bude postrádat obránce Ndicku, jenž byl v Portugalsku vyloučen už ve 35. minutě, místo něj by se tak měl objevit v obranné řadě Abraham. Na marodce se dlouhodobě nacházejí Chandler, Tawatha, Stendera a Russ, jistotu startu nemá ani důležitý francouzský útočník Sébastien Haller. Jedna z ofenzivních opor Eintrachtu vynechala kvůli zranění poslední tři zápasy a na poklesu formy to bylo znát, v tuto chvíli by se mohl vrátit do základní sestavy. Pokud mu to zdraví nedovolí, tak na hrotu místo něj zřejmě nastoupí Chorvat Ante Rebić.

"Každý následující zápas je nesmírně důležitý. Benfica má blíže k postupu, avšak našim cílem je ji zatlačit a pokusit se nepříznivý vývoj otočit. Rozhodně na to máme, jen je potřeba hrát chytře a proměňovat nabídnuté příležitosti," řekl na předzápasové tiskové konferenci Gelson Fernandes. Švýcarský záložník ve službách Eintrachtu naposledy obdržel s Augsburgem červenou kartu a předčasně se pakoval do sprch, místo v elitní jedenáctce má i přesto jisté.

Hosté svádí v portugalské nejvyšší soutěži tuhý boj o mistrovský titul s konkurenčním Portem, na kontě mají shodný počet dvaasedmdesáti body a pět kol před koncem se proto schyluje k nesmírně dramatické zápletce. V posledních čtrnácti ligových kláních hned třináctkrát a zvítězili a jen jednou remizovali, minule si poradili se Setúbalem po výsledku 4:2. Kouč Bruno Lage postrádá čtveřici hráčů.

Ebuehi dlouhodobě laboruje s kolenními vazy, vymknuté koleno trápí Gabriela Pirese, Contiho limituje poraněná noha a Corchia se na trávník nepodívá vinou potíží se stehnem. "Jsme teprve v poločase, a i když jsme solidně začali, tak zdaleka není vyhráno. Bylo by bláznovství jen bránit proti takto útočně laděnému konkurentovi, i přesto bude defenzíva prioritou. Šance na semifinále jsou naprosto vyrovnané, potřebovali bychom dobře začít," uvedl s opatrností v hlase dvaačtyřicetiletý Lage.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hinteregger, Hasebe N'Dicka - Da Costa, De Guzmán, Rode Fernandes, Kostić - Jović, Haller
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Almeida, Dias, Jardel, Grimaldo - Pizzi, Fejsa, Florentino, Rafa Silva - João Félix, Seferović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 4.09 - 4.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00), první zápas: 1:0
Slávisty čeká ve čtvrtek v Londýně odveta čtvrtfinále Evropské ligy proti Chelsea. Přestože lídr české ligy před týdnem doma po vyrovnaném průběhu prohrál gólem z 86. minuty 0:1, na slavném stadionu Stamford Bridge by proti velkému favoritovi ještě rád zabojoval o postup do semifinále. K tomu červenobílí potřebují podat stejně aktivní výkon jako v úvodním duelu.

"Viděli jsme všichni doma na Slavii, že jsme s Chelsea hráli absolutně otevřený a vyrovnaný zápas. Půjdeme do toho s podobnou taktikou. Budeme se snažit hrát aktivně, aby udělali nějaké chyby, a využít je. Ty chyby udělali u nás, bohužel jsme je nevyužili. Chceme se poprat o postup," řekl asistent slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského Zdeněk Houštecký.

Pražané usilují o to, aby vyrovnali své pohárové maximum, jímž je semifinále Poháru UEFA z roku 1996. Čtvrtfinále hrají počtvrté v historii a poprvé od sezony 1999/2000, kdy vypadli s jiným anglickým klubem Leedsem. Příjmy slávistů z této pohárové sezony podle klubu dosáhly zatím 266 milionů korun.

Červenobílí jsou ve stejné situaci jako před šesti lety Sparta, která v Evropské lize doma Chelsea podlehla 0:1 rovněž gólem v závěru. Na Stamford Bridge poté vedla 1:0 a vyrovnávací gól dostala až v nastavení. "Blues" neprohráli ani jeden ze sedmi zápasů s českými kluby.

"Nic není rozhodnuto. Minulý čtvrtek jsme viděli, že můžeme hrát velmi dobře i proti týmu jako Chelsea. Musíme tomu prostě věřit. Když dáme gól, všechno může být možné," uvedl slávistický útočník Mick van Buren.

"Myslím, že když budeme hrát stejně jako první poločas nebo celkově celý zápas, prostě aktivně, napadat, tak můžeme vstřelit gól. Viděli jsme, že jim to dělalo velké problémy," dodal záložník Alex Král.

Chelsea, která v roce 2013 vyhrála Evropskou ligu a v sezoně 2011/12 triumfovala v Lize mistrů, v tomto pohárovém ročníku zvítězila v deseti z 11 utkání a s čtyřmi inkasovanými góly má nejlepší obranu soutěže. "Blues" navíc na evropské scéně postoupili ze všech 11 dvojzápasů, v nichž vyhráli první duel venku.

Londýňané se přesto mají před odvetou na pozoru, neboť Slavia v jarní části Evropské ligy na hříštích soupeřů neprohrála. Nejprve zvítězila 4:1 v Genku a pak remizovala 2:2 v Seville. Na druhou stranu červenobílí vyhráli jen tři z posledních 27 venkovních utkání v pohárech.

"Je potřeba si uvědomit, že odveta bude velmi těžká. Tenhle soupeř je velmi nebezpečný venku, jak ukázal třeba v Genku. Musíme být velmi opatrní a obezřetní," uvedl italský kouč Chelsea Maurizio Sarri.

Zatímco Chelsea v generálce podlehla v Liverpoolu 0:2 a propadla se na páté místo Premier League, Slavia remizovala 1:1 v derby se Spartou a dál vede českou ligu. "To vytížení je pro oba týmy stejné. Čekáme, že určitě budou chtít postoupit. Po prvním zápase viděli, že to s námi není jednoduché. Očekávám, že budou v nejsilnější sestavě," uvedl Král.

Do slávistické sestavy se oproti prvnímu utkání vrátí záložník Tomáš Souček, který si doma odpykal trest za žluté karty. "Suk je taková naše chobotnice ve středu zálohy, viděli jsme to i v derby. Odebírá obrovské množství míčů, jako je špičkový v defenzivě, je i v rozehrávce, zakládání útoků. Dokáže se dostat i před branku a dát gól," řekl Houštecký, který se vrátí na lavičku po dvouzápasovém disciplinárním trestu.

Duel na stadionu Stamford Bridge začne ve čtvrtek v 21:00 SELČ.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Alonso - Kovačič, Jorginho, Barkley - Willian, Giroud, Pedro.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Traoré, Souček, Král - Stoch - Masopust, Olayinka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.55 - 10.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
Y.N.W.A

postup Neapol, Valencia, Frankfurt a Slavia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejtěžší je to Benfica vs Frankfurt, protože oba mají 2 nejvíc sympatický kadry v soutěži.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia?

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia určitě EL nevyhraje.. Myslím to z těch týmu, co mají šanci vyhrát, to my fakt nejsme.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

...a u čtvrtýho mi to je vlastně jedno.

Reagovat
Rudnevs

Ideál, ale Benfica si to bohužial asi postráži...

Reagovat
Kily

já docela věřím, že tahle odveta bude napínavá až do konce s tím, že by mě nepřekvapil výsledek 4:2 a prodloužení

Reagovat
db18

Reagovat
Benfica

Zalezi na tom ci znova pojde slabsia verzia..

Reagovat
Mirek na tenisu

Udivuje mě optimismus sešívek. Tipuji že Chelsea je vyřadí v suchým triku. Mám strach aby to nebyl debakl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co poslední Mohykáni z Neapole.. Vyřadíte kanóny? Nějaká procentuální šance? :D

Reagovat
Vincent Vegan

Napoli 2:1 Arsenal

Frankfurt 3:1 Benfica

Chelsea 1:2 Slavia

Valencia 2:2 Villarreal

Reagovat
smazaný uživatel

Proč sakra nedají jeden ten zápas od 7

Reagovat
Mirek na tenisu

Jsou to paka. Už roky si střední a východní Evropa stěžuje na pozdní začátky pohárů a nesmyslný čas 20.45....no vylepšili to kluci z UEFA. Hraje se od 21 hodin.

Reagovat
Benedict
Reagovat
Rudnevs

Frankfurt Ale je to z osfajdu, to dáva tomu gólu, aj keď bol uznaný, takú trpkú chuť.

Reagovat
Benfica

toto mali vidieť aj bez VAR.. ale klasika v našich zápasoch

Reagovat
Rudnevs

Nuž, tak keď vás zaklial ten Maďar... Inak do toho gólu ste bránili veľmi precízne, Frankfurt nemá moc priestoru.

Reagovat
Benfica

nevadí, už ma to nedokáže srať lebo bolo toho v minulosti ozaj veľa

Reagovat
Benfica

ja len dúfam, že sa to nepodpíše na lige ako po zápase v Amsterdame proti Ajaxu a minulú sezónu po zápase s CSKA.. ale tak Lage to snáď zvládne, aj keď nepostúpime..

Reagovat
Rudnevs

Tak ešte ste nevypadli. Uvidíme, čo bude v druhom polčase, ale po tom góle Frankfurtu celkom verím, navyše budú hrať na bránu pred Nordwestkurve, to je pre hráčov neskutočne povzbudzujúce, bolo to vidieť i proti Interu. Bol som zvedavý, že čo je zač ten João Félix (prvý zápas som nevidel), ale keď nad tým tak premýšlam, tak bude asi lepšie, pokial ostane schovaný. Naopak Rebić na druhej strane hrá dnes super.

Jj, v Lige NOS to bude ešte zaujímavé, s Portom máte rovnosť bodov... Sleduješ i ligové zápasy? Trebárs i proti takým srandám ako je CD Feirense aleo CG Chaves?

Reagovat
Benfica

uvidíme ako to dopadne, len nech je to férové zo strany hráčov.. tak Félix nemôže žiariť každý zápas to dokážu asi len CR7 a LM10..

všetky sledujem, v tejto sezóne som nevidel jeden a to len kvôli tomu, že už som musel ísť na pohotovosť..

Reagovat
Moribundus

Slavia - opravdu zážitek. Po pocitu trapnosti v 1.poločasu jsem sel přistihl,že začínám věřit v možnost vyrovnání. Fanoušci na konci, KLOBOUČEK.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele