Eredivisie - souhrn 24. kola: Feyenoord zůstane na čele

03.03.2023, 22:01, aktualizováno 05.03.2023, 22:01
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Feyenoord měl až nečekané potíže s Groningenem, porazil ho pouze o jediný gól, i tak ale nakonec splnil roli favorita a upevnil si vedení. Alkmaar zvítězil na hřišti Vitesse a posunul se na druhé místo. Roli favoritů v neděli naplnily velkokluby Ajax a PSV Eindhoven...

Cambuur Leeuwarden - Go Ahead Eagles 4:1

05.03.2023 20:00

Góly: 13. Michael Breij, 43. Mimoun Mahi, 57. Bjørn Johnsen, 74. Navarone Foor - 25. Mats Deijl

Celek z Leeuwardenu se v tomto ročníku trápí a bude mít velké problémy s udržením prvoligové licence, ovšem nyní předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů této sezóny a vyzyvatele z Deventeru porazil hladce o tři branky. Poprvé od konce ledna tak dokázal v Eredivisii bodovat naplno, i přesto je v tabulce poslední se šestnácti body a za patnáctým Excelsiorem zaostává o čtyři body.

Hosté naopak nenavázali na předchozí dva zápasy, kdy vybojovali čtyři body s Twente (2:0) i Emmenem (2:2) a v současné chvíli jim patří dvanáctá příčka se šestadvaceti body. Svěřenci trenéra Sjorse Ulteeho vstoupili do nedělní dohrávky 24. kola tím nejlepším možným způsobem a už po necelé čtvrthodiny hry vedli, neboť po přihrávce Navaroneho Foora vypálil z mírného úhlu z pravé strany Michael Breij a svou bombou propálil brankáře De Langeho.

Hosté to však v žádném případě nezabalili a přesně po pětadvaceti odehraných minutách srovnali krok. Po přistrčení od Fernandese se před hranicí pokutového území opřel do balónu Mats Deijl a nechytatelně ho poslal do levé šibenice kolem dívajícího se gólmana Ruitera. SC pak ale mělo navrch a těsně před přestávkou si vzalo zpět ztracený náskok, neboť si Mimoun Mahi po přihrávce Foora navedl míč až do šestnáctky protivníka a svůj přízemní pokus uklidil do protějšího spodního růžku.

Cambuur po změně stran nepolevoval v aktivitě a v 57. minutě přidal třetí uklidňující branku, když jednatřicetiletý norský forvard Bjørn Johnsen využil chybné rozehrávky Go Ahead a po finální pobídce Mahiho chladnokrevně zavěsil k bližší tyči. Domácí skórovali ještě jednou a to zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Gólový účet uzavřel Foor, jenž si seběhl do brankového území na nahrávku Bangury a z bezprostřední blízkosti se trefil k levé konstrukci.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - NEC Nijmegen 1:0

05.03.2023 16:45

Góly: 52. Mohammed Kudus

Ajax zaváhání proti Nijmegenu nepřipustil, soupeře každopádně nezašlapal do země, jak se ostatně předem očekávalo. O osudu utkání rozhodl jediný gól Mohammeda Kuduse, jenž se trefil zkraje druhého poločasu. I nadále tak domácí udržují kontakt s vedoucím Feyenoordem, který si počínal o den dříve po výsledkové stránce naprosto totožně v duelu proti Groningenu.

Je třeba říci, že amsterdamský výběr měl několikrát velmi blízko vedení už v rámci první půle, leč v koncovce se mu nedařilo podle představ. V 6. minutě vypálil velmi nebezpečně ze střední vzdálenosti Berghuis, avšak jeho plachtící pokus narazil pouze do břevna. Ve 23. minutě se ocitl v dobré šanci Timber, napálil ale jen boční síť.

A ve 36. minutě před hostujícím brankářem Cillessenem vznikl slušný závar, jenže ani Klaassen, ani Bassey nedokázali procedit míč přes bránícího Schöneho, jenž ho vyblokoval před brankovou čárou do zámezí. Nakonec se Ajax dočkal zaslouženého vedení v 52. minutě, to když Tadičův pas z levé strany u bližší tyčky zužitkoval nabíhající Kudus.

Nijmegen mohl srovnat snad jen v 56. minutě, nicméně Mattsson z úhlu na gólmana Rulliho nevyzrál. Ve finále mohlo být NEC rádo, že neinkasovalo ještě o nějakou tu branku navíc, v 66. minutě se však podruhé na střeleckou listinu nezapsal Kudus, jenž zacílil jenom nad břevno, přičemž v 68. minutě hlavičkoval nepřesně rovněž Timber.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - PSV Eindhoven 0:1

05.03.2023 14:30

Góly: 35. Johan Bakayoko

PSV se po horším období opět dostává do dobré formy, na ligové scéně totiž dokázalo zvládnout i třetí zápas v řadě, když si přivezlo všechny tři body z půdy rozjetého Waalwijku. Po vypadnutí z play-off o osmifinále Evropské ligy se může plně koncentrovat na domácí scénu a to mu evidentně prospívá, jelikož ve čtvrtek navíc postoupilo do semifinále národního poháru po výhře 3:1 nad druholigovým Den Haagem.

RKC získalo z posledních šesti duelů hned třináct bodů a rázem se vyhouplo do horní poloviny Eredivisie, i přes tuto porážku v ní zůstane. I teď mu totiž patří solidní osmá pozice s dvaatřiceti body. Domácí vstoupili do nedělního utkání s velkým odhodláním a v úvodních deseti minutách si vypracovali dvě solidní příležitosti.

Nejprve pálil o kousek vedle pravé tyče Gaari, poté nebezpečnou střelu Lutondy skvěle odvrátil na rohový kop pozorný brankář Drommel. Favorit tohoto nedělního utkání se poprvé ozval krátce po odehrané čtvrthodině. K přímému volnému kopu ze střední distance se postavil Van Aanholt a po jeho sražené střele dorážel hlavou z bezprostřední blízkosti Fábio Silva, avšak naprosto fenomenální reflexivní zákrok jednoruč vytáhl gólman Vaessen.

Krátce po odehrané půlhodině se obtočil kolem svého protihráče Simons a svým obloučkem dokonale zaskočil všechny přítomné, nicméně k jeho smůle skončil balón pouze na břevně. Stejný hráč se znovu opřel do míče ve 34. minutě, jeho nepříjemný skákavý pokus tentokráte s vypětím všech sil zlikvidoval Vaessen.

Hosté rozhodli o svém těsném úspěchu deset minut před přestávkou. Po akci na levém křídle a několika následných odrazech vypálil z voleje osamocený Johan Bakayoko a balón nekompromisně uklidil k bližší tyči. Pár minut po změně stran mohl z ničeho nic snížit Kramer, avšak ten minul levou tyč o decimetry, a když na opačné straně orazítkoval horní tyčku El-Ghazi, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Sparta Rotterdam 1:4

05.03.2023 12:15

Góly: 45. Couhaib Driouech - 20. Redouan El Yaakoubi (vl.), 49. Koki Saito, 56. Tobias Lauritsen, 60. Bart Vriends

V posledních dvou kláních Sparta neskórovala, tentokráte si nicméně pořádně napravila svou reputaci. Rotterdamské derby jasně ovládla, vsítila městskému rivalovi čtyři branky a zároveň připravila Excelsioru čtvrtou porážku za sebou. Ještě do poločasu byl sice stav vyrovnaný, po změně stran ovšem hosté dominovali a po právu nakonec dokráčeli k tříbodovému výsledku.

První větší šance přišla na řadu ve 2. minutě, Lauritsen hlavičkoval z velmi dobré pozice, bohužel pro něj ale jen do míst, kde stál připravený gólman van Gassel. V 11. minutě mohl poprvé gólově udeřit také Excelsior, Driouech poslal zprava centr do šestnáctky, na hranici brankového území se ocitl Lamprou, avšak své hlavičkové zakončení nasměroval pouze do zámezí.

Ve 20. minutě již přece došlo na první změnu stavu. Lauritsen svým pasem z pravé strany hledal na bližší tyčce van Crooije, toho sice poměrně dobře strážil El Yaakoubi, jenže si počínal nešikovně a ve snaze odkopnout míč do bezpečí zacílil do vlastní sítě. Krátce před obrátkou každopádně domácí uměli odpovědět, Driouech totiž ve vápně udržel balanc a pod gólmanem Olijem prostrčil balón, který se pak došoural za brankovou čáru.

Vstup do druhého dějství nicméně Excelsioru vůbec nevyšel, Sparta navrátila vedení na svou stranu ve 49. minutě a od té doby už si soupeře k tělu nepřipustila. Verschueren protáhl merunu blíže do středu na Saita, ten do ní lehce brnknul svou levačkou a chytrou střelu poslal do spodního rohu brány.

V 56. minutě přidali hosté na své konto další přesný zásah, to když centr z rohového čtvrtkruhu od van Crooije zužitkoval hlavou Lauritsen. A o pouhé čtyři minuty později dorazil zlomeného soka ještě Vriends, který výhru hostů nadobro zpečetil. Druhou asistenci přitom zaznamenal van Crooij, znovu totiž zahrál kop z rohu moc povedeným způsobem.

Více informací k zápasu

FC Twente - SC Heerenveen 3:3

04.03.2023 21:00

Góly: 34. Robin Pröpper, 48. Manfred Ugalde, 55. Václav Černý - 25. Mees Hilgers (vl.), 59. Milan van Ewijk, 90. Rami Kaib

Twente po delší době předvedlo zlepšený výkon v ofenzivní fázi a ve 24. kole sahalo proti Heerenveenu na všechny tři body, ovšem po trefě Václava Černého zhruba deset minut po přestávce neudrželo nadějné vedení 3:1 a kvůli inkasované brance v poslední minutě základní hrací doby získalo jen bod za nerozhodný výsledek 3:3. Domácí tak zůstávají na páté pozici s jednačtyřiceti body, ale na vedoucí Feyenoord již ztrácí propastných čtrnáct bodů.

Trápící se hosté sice prohráli v předchozích dvou ligových duelech, avšak nyní ukázali obrovskou houževnatost a díky získanému bodu se prozatím posunuli na deváté místo tabulky s jednatřiceti body. Úvodních pětadvacet minut se spíše neslo v opatrném duchu, nicméně hosté se ihned nato dostali do překvapivého vedení. Po rohovém kopu z levé strany propadl balón až do středu brankového území a tam si ho nešťastně srazil do vlastní sítě Mees Hilgers.

Neuběhlo však ani dalších devět minut a svěřenci trenéra Rona Janse srovnali. Černý přetáhl svůj rohový kop z pravé strany až k zadní tyči, kde našel zcela osamoceného Robina Pröppera a ten svou hlavičku usměrnil přímo k protější tyči. Ve zbývajícím průběhu se již nic zásadního nestalo, domácí otočili vývoj tohoto zápasu tři minuty po změně stran zásluhou Manfreda Ugaldeho.

Teprve dvacetiletý kostarický útočník po dobré práci hrdiny Černého převzal odražený balón před pokutovým územím protivníka a svůj krátký únik zakončil přesnou střelou do levého spodního růžku. V 55. minutě se dočkal zaslouženého gólu také nejlepší muž na trávníku Černý. Pětadvacetiletý rodák z Příbrami si po zpětné nahrávce Van Wolfswinkela téměř od brankové čáry seběhl do středu šestnáctky a z první propálil bezmocného brankáře Mouse.

Od této chvíle to vypadalo, že si Twente s přehledem pohlídá dvoubrankový náskok až do závěrečného hvizdu, jenomže hosté po necelé hodině hry snížili na rozdíl jediné branky. Milan van Ewijk efektivně zpracoval oblouček Tahiriho a z otočky nasměroval míč přímo doprostřed branky.

Když se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak v 90. minutě nečekaně vyrovnal Rami Kaib. Pětadvacetiletý tuniský obránce si po rohovém kopu střídajícího Al Hajje udělal místo k hlavičce u bližšího rohu brakového území a balón nechytatelně uklidil k vzdálenější konstrukci.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Groningen 1:0

04.03.2023 20:00

Góly: 88. Oussama Idrissi

Groningen v minulém kole zabral proti Excelsioru (3:0) a po více než čtyřech měsících v Eredivisie zvítězil. Nyní si přenesl dobrou pohodu i do Rotterdamu, přičemž hodně dlouho trápil vedoucí Feyenoord, a to přesto, že od 52. minuty hrál bez vyloučeného Isaka Määttäy. Domácí využili čtyřicet minut trvající přesilovku až zhruba pět minut před závěrečným hvizdem a díky nejtěsnější výhře 1:0 se udrželi v čele Eredivisie se ziskem pětapadesáti bodů.

Svěřenci trenéra Arneho Slota momentálně mají náskok pěti bodů na druhý Alkmaar, celkově zvítězili již šestkrát za sebou a před osmifinále Evropské ligy s ukrajinským Šachtarem se tedy mohou pyšnit velmi solidní formou. Hosté se za svůj sobotní výkon určitě nemusejí stydět, jenže v tabulce zůstávají na předposledním sedmnáctém místě se sedmnácti body. První poločas byl z diváckého pohledu nudný a prakticky nic zajímavého nepřinesl.

Za zmínku snad stojí jen hlavička Giméneze z hranice brankového území ve 43. minutě, kterou snadno ukryl ve svém náručí pozorný gólman Verrips. Stejný hráč opět zahrozil pár minut po změně stran, neboť unikl středem hřiště a nakonec tvrdě vypálil k bližší tyči z mírného úhlu, avšak Verrips jeho bombu perfektně odvrátil do zámezí. Jeden z nejdůležitějších okamžiků byl k vidění o několik minut později.

Isak Määttä totiž u brankové čáry nepochopitelně napálil míč do obličeje ležícího Jahanbakhshe a rozhodčí Kooij bez váhání ukázal tomuto hráči druhou žlutou a následně i červenou kartu. Hosté se pak sice srdnatě bránili a v 86. minutě dokonce přežili hlavičku střídajícího Bullaudeho do břevna, nicméně o dvě minuty později přeci jen inkasovali rozdílový gól.

Oussama Idrissi odcentroval z levého křídla před hranicí pokutového území a jeho pas nakonec překvapivě propadl až do vzdálenějšího spodního růžku, Verrips kvůli zakrytému výhledu reagoval příliš pozdě. V nastaveném čase ještě dokázal rozvlnit síť aktivní Bullaude, jeho gól však přeci jen neplatil kvůli ofsajdovému postavení.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Emmen 3:1

04.03.2023 18:45

Góly: 67. Benaissa Benamar, 88. Walid Ould Chikh, 90+2. Daryl van Mieghem - 46. Filip Stanković (vl.)

Nováček letošního ročníku z Volendamu dal dávno zapomenout na první část sezóny, kdy ze čtrnácti utkání vybojoval pouhých šest bodů, a nyní naopak kráčí k celkem pohodlné záchraně. V tuto chvíli sice ještě nemá zdaleka vyhráno, ale po důležité sobotní výhře nad konkurenčním Emmenem se vyhoupl na čtrnáctou pozici s třiadvaceti body. Hosté naopak protáhli ligovou sérii bez vítězství na šest utkání v řadě a zůstávají šestnáctí s osmnácti body.

První poločas tohoto sobotního duelu příliš zajímavých momentů nenabídl, nicméně mírně navrch měli hosté. K prvnímu nebezpečnému momentu došlo po necelé půlhodině hry, kdy se na levé straně šestnáctky zjevil domácí kanonýr Henk Veerman, avšak jeho křižný projektil z mírného úhlu dokázal vyrazit před sebe pozorný gólman Van der Hart. Hosté hned dvakrát výrazně zahrozili krátce před odehranou půlhodinou.

Nejprve napřáhl z poměrně velké vzdálenosti Vlak a gólman Stanković měl co dělat, aby jeho projektil zastavil před brankovou čarou, vzápětí jen orazítkoval levou tyč Diemers a poté dorážející Antonisse trestuhodně hlavičkoval příliš vysoko. Ani ne minutu po změně stran potkal hodně smolný moment gólmana Stankoviće. Ten se totiž nejprve nedohodl s Mbuyambou a do zakončení se dostal Romeny, jenž svým obloučkem trefil levou tyč a poté se balón hodně kuriózně odrazil od strážce Volendamu do sítě - 0:1.

Domácí to však v žádném případě nezabalili a hnali se vyrovnáním, kterého se dočkali přesně v polovině druhého dějství. Po centru z levého křídla od Van Mieghema se odpoutal od bránících hráčů Benaissa Benamar a hlavičkou s pomocí země překonal bezmocného Van der Harta.

Volendam rozhodl o svém úspěchu v 88. minutě, neboť Walid Ould Chikh odvedl výbornou práci na pravé straně, přetlačil dva bránící protihráče a nakonec chladnokrevně zavěsil do vzdálenějšího spodního růžku. Ve druhé nastavené minutě pečetil výhru Volendamu Daryl van Mieghem, jenž po nepovedené zpětné hlavičce jednoho z hostujících hráčů snadno obešel Van der Harta a zcela prázdnou branku už nemohl minout.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Fortuna Sittard 1:2

03.03.2023 20:00

Góly: 59. Anastasios Douvikas - 69. Kristijan Bistrović, 87. Tijjani Noslin

Utrecht se momentálně nenachází v lehké situaci, jelikož v úterý senzačně vypadl ve čtvrtfinále národního poháru s třetiligovým Spakenburgem (1:4), teď navíc nedokázal vyzrát na Fortunu a i přes vedení prohrál 1:2. V tabulce sice prozatím zůstal na sedmé pozici se sedmatřiceti body, ovšem přímý postup do evropských pohárů se mu opět vzdálil. Celek ze Sittardu naopak přerušil svou sérii dvou porážek v řadě a je jedenáctý s devětadvaceti body.

Svěřenci trenéra Michaela Silberbauera přitom nehráli vůbec špatně a v prvním poločase na trávníku dominovali. Poprvé zahrozili již po necelých šesti odehraných minutách, kdy Maeda stanul před brankářem Pandurem, jenže ten předvedl vynikající reflex a na poslední chvíli mu ukradl míč z kopačky. Zhruba v polovině úvodního dějství se dostal k dorážce Van der Maarel a z bezprostřední blízkosti hostující branku trestuhodně přestřelil, pak se znovu vytáhl Pandur proti střele Klaibera.

Hosté mohli z ničeho nic prorazit v poslední minutě první půle. Po dlouhém nákopu z vlastní poloviny si seběhl za defenzívu protivníka Buitink, avšak tváří v tvář proti vyběhnutému brankáři Barkasovi neuspěl a zblízka ho nepřekonal. FC se dostalo do vedení po necelé hodině hry, když řecký kanonýr Anastasios Douvikas po rohovém kopu z pravé strany a následné hlavičce Van der Hoorna snadno dorazil balón do zcela prázdné branky.

Fortuna se ale v žádném případě nevzdala a zhruba v polovině druhé části překvapivě srovnala krok. Čtyřiadvacetiletý chorvatský záložník Kristijan Bistrović se po smolném odkopu střídajícího Jensena zjevil za defenzívou Utrechtu a nikým nehlídán obstřelil naprosto bezmocného Barkase. Výběr veden španělským koučem Juliem Velázquezem dokonce rozhodl o svém senzačním úspěchu v 87. minutě, neboť nově příchozí Tijjani Noslin po úniku na pravé straně nekompromisně propálil domácího strážce z mírného úhlu.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - AZ Alkmaar 0:1

03.03.2023 20:00

Góly: 29. Jesper Karlsson

Jeden z hlavních kandidátů na zisk mistrovského titulu Alkmaar zvládl generálku před osmifinále Konferenční ligy s italským Laziem a díky trefě švédského útočníka Jespera Karlssona po necelé půlhodině hry zdolal houževnaté Vitesse nejtěsnějším poměrem 1:0. Tabulkou Eredivisie se tedy posunul na druhé místo s padesáti body o dva body za vedoucí Feyenorod, naopak SBV po třetí ligové porážce v řadě zůstává třinácté s třiadvaceti body.

Páteční předehrávka 24. kola se zprvu nesla v opatrném duchu a ani jeden celek se nemohl k ničemu dostat, nicméně v 29. minutě se zrodil rozhodující okamžik. Po rohovém kopu rozehraném nakrátko si Karlsson rychle vyměnil balón s Kerkezem, vzápětí si ho navedl před hranici pokutového území a svůj razantní projektil usměrnil přímo k bližší tyči. Domácí brankář Scherpen si sice na míč sáhl, ale v cestě do vlastní sítě mu zabránit nedokázal.

Hosté mohli zvýšit svůj náskok za další čtyři minuty po chybné rozehrávce Vitesse ve středu hřiště, jenomže ve vyložené možnosti selhal Odgaard a z hranice šestnáctky netrefil pravou konstrukci zhruba o půl metru. V samém závěru první půle opět zahrozil nesmírně agilní Karlsson, tentokráte však jeho přízemní pokus z patnácti metrů minul levou tyč o několik decimetrů.

Hosté měli navrch i po změně stran a svého protivníka vůbec k ničemu nepouštěli, sami naopak vyráželi do rychlých brejků. O svém úspěchu chtěli definitivně rozhodnout v 65. minutě, kdy americký záložník Mihailovic uprchl téměř z poloviny hřiště, avšak poté nezvolil ideální zakončení a svou závěrečnou pumelici neusměrnil mezi tyče. Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho si ve zbývajícím průběhu žádný tlak nevypracovali a k vyrovnávacímu gólu měli hodně daleko.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
24
16
7
1
54 : 22
55
2
AFC Ajax
24
15
7
2
66 : 23
52
3
AZ Alkmaar
24
15
5
4
50 : 28
50
4
PSV Eindhoven
24
15
4
5
61 : 28
49
5
FC Twente
24
11
8
5
39 : 21
41
6
Sparta Rotterdam
24
11
7
6
36 : 26
40
7
FC Utrecht
24
10
7
7
39 : 37
37
8
RKC Waalwijk
24
8
8
8
39 : 37
32
9
SC Heerenveen
24
8
7
9
27 : 32
31
10
NEC Nijmegen
24
6
12
6
30 : 23
30
11
Fortuna Sittard
24
8
5
11
31 : 41
29
12
Go Ahead Eagles
24
6
8
10
34 : 43
26
13
SBV Vitesse
24
5
8
11
28 : 42
23
14
FC Volendam
24
6
5
13
28 : 53
23
15
SBV Excelsior
24
6
2
16
21 : 58
20
16
FC Emmen
24
3
9
12
21 : 43
18
17
FC Groningen
24
4
5
15
25 : 49
17
18
Cambuur Leeuwarden
24
4
4
16
17 : 40
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele