Eredivisie - preview 24. kola: Ajax a PSV reagují na konkurenty

03.03.2023, 08:28, aktualizováno 05.03.2023, 09:53
Previews
Brian Brobbey (© AFP)

Ajax přivítá Nijmegen, a jestliže prodlouží vítěznou sérii, udrží se tři body za Feyenoordem, jenž v sobotu porazil Groningen. Ještě předtím jde do akce PSV, které vyběhne na hřišti Waalwijku...

SBV Excelsior - Sparta Rotterdam

neděle 12:15

Malým rotterdamským derby načne Eredivisie nedělní program čtyřiadvacátého kola. Celky z druhého největšího města v Nizozemsku si dlouhodobě počínají odlišně. Zatímco Excelsior usiluje o holé přežití, Sparta se dotýká pohárové Evropy, lépe řečeno alespoň posezónního play-off o tuto metu. Hosté jsou obecně v lepší náladě, hlavně proto budou plnit roli favorita.

Tři porážky v řadě, žádný vstřelený gól, jedenáct inkasovaných branek. Přerušit tak mizernou bilanci je pro svěřence kouče Marinuse Dijkhuizena bezpochyby prioritou číslo jedna. Pokud se navíc podíváme na jejich formu ještě dál, zjistíme, že v posledních šesti kolech získali jediný bod, že v minulých devíti bodovali naplno pouze jednou jedinkrát, a to proti nováčkovi z Volendamu.

Sparta v předešlých dvou případech podstoupila poměrně náročný los, nestačila venku jak na Ajax, tak naposledy doma na Utrecht. Aby tak zbytečně neoslabovala své postavení na předních místech v tabulce, potřebovala by konečně zabrat. A kdy jindy se nakopnout než proti svému lokálnímu konkurentovi, který navíc není v herní ani výsledkové pohodě.

Je pravda, že poslední rezultát byl pro hosty poměrně krutým. Notně totiž střetnutí s Domstedelingen ovlivnilo vyloučení zkraje druhé půle, do té doby byl stav nerozhodný. Až v závěrečné čtvrthodince nakonec napadaly všechny tři branky. "Kdyby se hrálo jedenáct proti jedenácti, rozhodně by to nedopadlo tak, jak to dopadlo,” hlesl naposledy Maurice Steijn, trenér Sparty.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.95 - 3.53 - 1.98

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

RKC Waalwijk - PSV Eindhoven

neděle 14:30

PSV bylo nedávno vyřazeno z play-off o osmifinále Evropské ligy a nyní se tak může plně koncentrovat na domácí scénu. V tuto chvíli se ještě vyrovnává s velmi náročným programem, neboť ve čtvrtek sehrálo čtvrtfinále národního poháru s druholigovým Den Haagem a po výhře 3:1 postoupilo do semifinále. V ligové tabulce mu patří čtvrté místo se šestačtyřiceti body a za vedoucím Feyenoordem zaostává o bodů šest.

Nyní v nedělním utkání 24. kola bude plnit úlohu favorita proti podceňovanému Waalwijku, avšak musí si dát velký pozor. Jeho protivník se totiž dostal do vynikající formy - v předchozích šesti ligových zápasech prohrál pouze jednou a k tomu si připsal na konto hned čtyři výhry. V předchozích dvou případech si nejprve dokázal poradit se Sittardem (3:1) a minule si senzačně přivezl všechny body z Heerenveenu po vysoké výhře 4:1.

Díky této skvělé sérii se usadil v horní polovině tabulky, konkrétně se nachází na vynikající osmé příčce se ziskem dvaatřiceti bodů. "RKC pracuje velmi koncepčně a každým rokem se zlepšuje. Za jeho skvělými výsledky stojí kus odvedené práce a všichni dobře víme, že nás čeká náročný úkol. Největší pozor si musíme dát na jeho standardní situace a rychlý přechod na útočnou polovinu," vyjádřil se kormidelník eindhovenského klubu Ruud van Nistelrooy.

Hostům se na nadcházejícího soupeře dlouhodobě daří, protože ho dokázali porazit šestkrát za sebou, naposledy s ním neuspěli v roce 2018 ve 2. kole národního poháru (2:3 po prodloužení). V tomto ročníku ho v podzimní části zdolali těsně 1:0. Van Nistelrooy se až téměř do konce této sezóny musí obejít bez brankářské jedničky Beníteze, mimo hru zůstávají i Fofana, Sávio, El Ghazi a Thorgan Hazard. RKC postrádá Bieretha s vykartovaným Adewoyem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.59 - 4.91 - 1.45

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AFC Ajax - NEC Nijmegen

neděle 16:45

Evropské poháry se už Ajaxu netýkají, pořád má ale o co hrát na domácí frontě. V Eredivisie pokračuje v neúprosné honbě za obhajobou ligového titulu, v průběhu týdne proklouzl už do semifinále Nizozemského poháru. Jelikož Alkmaar v pátek zvítězil v Arnhemu, byl dočasně sesazen ze druhé příčky. A určitě tak míní sjednávat nápravu v domácím mači s Nijmegenem.

Možný je také posun dokonce na první pozici, záležet každopádně bude, jak si Feyenoord bude počínat v sobotu proti Groningenu. Nepředpokládá se ale, že by zrovna s předposledním celkem tabulky prohrál, poněvadž jedině tak se budou moci de Godenzonen matematicky vsunout do samotného čela.

Hlavním cílem je tak pro domácí především neztrácet kontakt s rotterdamským velikánem, od něhož je po třiadvaceti odehraných kolech oddělovaly tři body. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera, kteří se drží ve středu tabulky a útočí na posezónní play-off o evropské poháry, by neměli představovat pro amsterdamskou družinu těžší překážku. Lépe řečeno, pokud chce Ajax usilovat o ligový primát, musí takové soupeře prostě porážet, obzvláště pak před vlastním publikem.

Jestliže se před pár dny v pohárovém utkání proti De Graafschapu objevil mezi třemi tyčemi brankář Remko Pasveer, pak do nynějšího se očekává návrat jedničky Gerónima Rulliho. Prakticky celou druhou polovinu loňského roku odchytal právě devětatřicetiletý velezkušený Nizozemec, jakmile se však v lednu konal příchod argentinského gólmana, došlo na změny pořádků.

Neznamená to ovšem, že by v Amsterdamu chtěli Pasveera odsunout na vedlejší kolej. Vůbec ne. Ačkoli mu smlouva vyprší na konci této sezóny, probíhají jednání, aby ještě jednu další v hlavní nizozemské metropoli vydržel. Když totiž do hry naskočí, je stálicí, oporou, která ví, co dělá, snaží se vyvarovat zbytečných chyb, je klidný, pozorný i soustředěný.

Sám domácí trenér John Heitinga potvrdil, že se klub snaží Pasveera přesvědčit, aby ještě nekončil kariéru, případně neodcházel jinam. Byť je více než jasné, že by i nadále především kryl záda Rullimu, věk zastavit jednoduše nejde. "Remko je pro nás důležitý. Nejen jako brankář číslo dva, má totiž i velký vliv na kabinu. Je to špičkový profesionál, rádi bychom ho udrželi,” prozradil amsterdamský stratég po pohárovém úspěchu z Doetinchemu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.05 - 15.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Cambuur Leeuwarden - Go Ahead Eagles

neděle 20:00

Celek z Leeuwardenu zažívá mnohem horší sezónu než tu loňskou, kdy postoupil mezi nizozemskou elitu, a bude mít co dělat, aby prvoligovou příslušnost uhájil i pro následující ročník. V dosavadních čtyřiadvaceti zápasech vybojoval pouhých třináct bodů a je beznadějně poslední osmnáctý o čtyři body za sedmnáctým Groningenem. Teď přivítá Go Ahead, které po mírné krizi opět začíná stoupat vzhůru.

Domácí doposud vyhráli jen třikrát a v tomto ohledu jsou na tom ze všech osmnácti účastníků úplně nejhůře. Momentálně čekají na výhru více než měsíc, kdy těsně porazili právě Groningen (1:0), od té doby vybojovali z pěti případů jediný bod. Na nečekanou remízu dosáhli v Nijmegenu (0:0), v následujících dvou duelech nestačili o jediný gól na silný Heerenveen s Alkmaarem (v obou případech 1:2).

Hosté prožívali krizi od poloviny ledna, neboť v šesti střetnutích si připsali na konto pouhé čtyři body. Avšak zlom nastal před čtrnácti dny, protože senzačně vyzráli na Twente (2:0), a uplynulý víkend se rozešli smírně s Emmenem (2:2), přičemž téměř až do samotného konce vedli. S Cambuurem neprohráli dvakrát po sobě, v tomto ročníku se s ním rozešli smírně bez branek a podobně vyrovnaná bitva se dá očekávat i teď.

Go Ahead má jediný úkol a tím je záchrana, momentálně mu patří jedenácté místo se šestadvaceti body a spíše má tedy blíže ke klidnému středu tabulky. Jeho lodivod René Hake nenasadí Willumssona, Llansana, Edvardsena, Kuiperse ani vykartovaného Adekanyeho, SC nemůže počítat s Van der Meerem, Gullitem, Tolem, Bangurou a Hoedemakersem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.33 - 2.56

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Volendam - FC Emmen

sobota 18:45

Volendam se v první části Eredivisie nebývale trápil a s jeho záchranou nepočítal téměř nikdo, ovšem nyní se situace diametrálně změnila a nováček letošního ročníku má velmi reálnou naději, že se udrží. Do nového roku totiž vstoupil jako vyměněný a začal pravidelně sbírat body, v tabulce se proto posunul na čtrnácté místo s dvaceti body. Nyní se může ještě více oddálit sestupovému pásmu, jelikož přivítá velkého konkurenta z Emmenu.

Domácí celek dokázal v předchozích týdnech zaskočit největší favority na zisk mistrovského titulu, jelikož remizoval s Ajaxem i Alkmaarem (v obou případech 1:1). Posléze si dokonce vyšlápl i na ambiciózní Vitesse (2:0), nicméně v předchozích dvou venkovních duelech neměl šanci s Twente ani Nijmegenem (0:3). Jeho sobotnímu protivníkovi se letos nedaří, doposud posbíral jen osmnáct bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka.

Hosté vyhráli v tomto roce jen jednou a to senzačně nad PSV (1:0), jinak zaznamenali čtyři porážky a čtyři nerozhodné výsledky. Momentálně potřetí za sebou sehrají důležitý duel o setrvání v Eredivisii s přímými konkurenty, když se postupně rozešli smírně a Groningenem (1:1) i před týdnem s Go Ahead (2:2). Na Volendam mají celkem dobré vzpomínky, neboť čtyřikrát za sebou neprohráli, v tomto ročníku s ním remizovali 1:1.

Trenér Volendamu Wim Jonk postrádá Gaetana Oristania, jenž bude definitivně odpykávat čtyřzápasový trest za vyloučení s Alkmaarem. Jeho protějšek Dick Lukkien se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Burnet, Darfalou, Rui Mendes, Güçlü, Hardeveld, Kieftenbeld i Lieder.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.32 - 2.97

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Feyenoord Rotterdam - FC Groningen

sobota 20:00

Feyenoord se pomalu a jistě připravuje na osmifinálový duel Evropské ligy s ukrajinským Šachtarem a momentálně se tedy musí vypořádat náročnějším programem. Ve středu navíc sehrál obtížný souboj ve čtvrtfinále národního poháru s Heerenveenem (1:0), teď bude plnit úlohu obrovského favorita proti zachraňujícímu se Groningenu a pokusí se uhájit vedoucí postavení v Eredivisii. Před druhým Ajaxem již delší dobu drží tříbodový náskok.

Svěřenci trenéra Arneho Slota se nacházejí ve skvělé formě, neboť dokázali zvítězit již pětkrát za sebou. Kromě již zmiňovaného úspěchu s SC přehráli stejného protivníka také na ligové scéně (2:1), poté zvládli důležitý šlágr s Alkmaarem ve stejném poměru a před týdnem si poradili v Sittardu s Fortunou po divokém výsledku 4:2. Jejich sobotní protivník je v těžké situaci a v Rotterdamu na stadionu De Kuip může jen překvapit.

FC totiž až do uplynulého víkendu čekalo na ligovou výhru téměř čtyři měsíce, v jedenácti utkáních dokázalo vybojovat pouhopouhé tři body. Teprve naposledy zabralo s konkurenčním Excelsiorem a jiného rotterdamského vyzyvatele přehrálo snadno 3:0. "Nebude to jednoduchý zápas, Groningen má velmi dobrý tým a i přes aktuální umístění v tabulce má slušnou šanci se zachránit. My se potřebujeme soustředit na vlastní hru a nesmíme nic podcenit," uvedl Slot s opatrností v hlase.

Groningen nedokázal porazit svého příštího soupeře již šestkrát za sebou, na druhou stranu jen dvakrát prohrál. V tomto ročníku neměl šanci a před vlastními fanoušky na něj nestačil jasně 0:3. Jeho kouč Dennis van der Ree určitě nebude mít k dispozici Sørensena, jistotu startu navíc nemají ani Musampa, Duarte, Abraham či Valente. Slot už může počítat s uzdraveným polským špílmachrem Sebastianem Szymanskim, naopak na marodce zůstávají Timber, Wålemark i brankář Bijlow.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.73 - 17.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - SC Heerenveen

sobota 21:00

Twente stejně jako v loňském roce drží krok s největšími favority na celkové prvenství, ovšem poslední dobou mu přeci jen začíná docházet dech a teď se potřebuje co nejdříve zvednout. V tabulce Eredivisie sice stále zůstává na solidním pátém místě se čtyřiceti body, ovšem za čtvrtým PSV už zaostává o bodů šest. Jeho příštím soupeřem bude Heerenveen, který se trápí ještě více a ligovou tabulkou se propadá stále níže.

FC v předchozích pěti ligových duelech vyhrálo jen jednou a navíc předchozí dva duely nezvládlo. Nejprve zavítalo do Deventeru a na Go Ahead nestačilo po výsledku 0:2, následně nepředvedlo dobrý výkon v Eindhovenu a s PSV prohrálo 1:3. Hosté se letos snaží dostat do evropských pohárů a už teď je jasné, že se přinejlepším probojují do play-off o předkolo Konferenční ligy.

V tuto chvíli se nacházejí na desáté pozici s třiceti body a na osmý Waalwijk mají manko dvou bodů. Právě s tímto protivníkem se utkali před týdnem a i přes nadějný začátek mu podlehli až nečekaně vysoko po výsledku 1:4. Ve středu sehráli vyrovnanou bitvu ve čtvrtfinále národního poháru s lídrem Eredivisie Feyenoordem a nestačili na něj nejtěsnějším poměrem 0:1.

Ve vzájemném utkání letošního ročníku byl úspěšnější Heerenveen, jenž na stadionu Abe Lenstra zdolal vyzyvatele z Enschede 2:1. "Je velmi obtížné držet krok s týmy, které prakticky neztrácejí body, a navíc mají mnohem širší kádr než my. Chceme se soustředit jen na naše výkony a v současné chvíli cítíme, že to není úplně ono. Heerenveen bude těžký soupeř, o tom není pochyb," myslí si domácí lodivod Ron Jans.

Ten pravděpodobně opět zařadí do základní sestavy českého útočník Václava Černého, naopak jeho krajan Michal Sadílek bude chybět ještě několik týdnů kvůli zranění. Na marodce se dále nacházejí Tytoń, Kjølø, Rots a Brama. Hostující stratég Kees van Wonderen nemůže počítat s Van Beekem ani brankářem Noppertem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.08 - 6.32

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Utrecht - Fortuna Sittard

pátek 20:00

Utrecht se poslední dobou prezentoval solidními výkony a především na ligové scéně se zvedl. Díky tomu se vyšvihl na současné sedmé místo se sedmatřiceti body a za pátým Twente zaostává už jen o body tři. Nicméně ve čtvrtek zažil opravdový šok, jelikož ve čtvrtfinále národního poháru v derby s třetiligovým Spakenburgem utrpěl potupnou porážku 1:4 a teď má tedy jen tři dny na to, aby se vrátil do dobré pohody.

Domácí rozhodně nepočítali s třígólovou porážku, dánský trenér Michael Silberbauer částečně přičítá tento neúspěch mírnému podcenění protivníka. "Všichni jsme si mysleli, že po víkendové výhře nad Spartou máme postup v kapse a nesmírně produktivní soupeř toho dokonale využil. Navíc jsme hráli doma a zklamali všechny příznivce, nic podobného se již nesmí opakovat. Teď je před námi Fortuna a zajímají nás jen tři body."

Utrecht kromě zmiňované výhry nad šestou Spartou (3:0) získal velmi cenný bod s úřadujícím vicemistrem PSV (2:2) a právě na tyto výkony hodlá navazovat. Hosté zažili velmi povedené období od konce ledna, neboť ve čtyřech střetnutích vybojovali famózních deset bodů a přiblížili se ke klidnému středu tabulky. Avšak v současnosti prohráli dvakrát za sebou s Waalwijkem (1:3) i vedoucím Feyenoordem (2:4) a patří jim dvanáctá pozice se šestadvaceti body.

Celek ze Sittardu se pokusí přerušit dlouhou sérii bez výhry nad Utrechtem. Z tříbodového zisku se naposledy radoval před necelými čtyřiadvaceti lety, v březnu roku 1999 zvítězil ve 25. kole 3:2. Od té doby neuspěl ve čtrnácti utkáních po sobě, v tomto ročníku nestačil na pátečního rivala divokým poměrem 3:4. Hosté postrádají Xima Navarra a možná i Iva Pinta, Utrecht nenasadí Younese, Bozdoğana, Viergevera, Dosta, Raatsieho, Warmerdama ani Labyada.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.15 - 5.45

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SBV Vitesse - AZ Alkmaar

pátek 20:00

Alkmaar už tento čtvrtek sehraje zápas osmifinále Konferenční ligy s italským Laziem a 24. kolo Eredivisie proto odehraje velmi netradičně už v jedné ze dvou pátečních předehrávek. Jeho nadcházející protivník navíc nebude jednoduchý, jelikož Vitesse v loňských sezónách vždy bojovalo o pohárové příčky. V tomto ročníku sice výrazně zaostává za očekáváním, ovšem alespoň mírné zlepšení je přeci jen znát.

SBV sice nezvládlo minulé dva duely, neboť překvapivě nestačilo na Volendam (0:2) a minulý víkend podlehlo v domácím prostředí i mistrovskému Ajaxu (1:2), ale předtím neprohrálo hned čtyřikrát za sebou. V tabulce mu náleží až nelichotivé třinácté místo se třiadvaceti body a v současnosti se tedy musí soustředit na záchranu, na což rozhodně zvyklé není. Celek z Arnhemu navíc teď řeší i jiné problémy než jen ty spojené s nejvyšší nizozemskou ligou.

Klubové vedení totiž neuspělo ve zkráceném řízení proti vlastníkům stadionu GelreDome. Smlouva o možnosti zde hrát vyprší 1. října, a pokud během března neprokáže, že má v příští sezoně kde hrát, ohrozí to jeho profesionální licenci. Vitesse se teď pokusí vytáhnout proti třetímu AZ, jenž se v lize nenachází v úplně ideální formě. Minule jen zuby nehty udolalo poslední Cambuur (2:1), předtím stejným poměrem nestačilo na vedoucí Feyenoord.

Domácí nevyzráli na svého příštího konkurenta dvakrát za sebou, přičemž v loňské sezóně utrpěli debakl 1:6. V tomto ročníku s ním uhráli nerozhodný výsledek 1:1. "V každém případě nás nečeká nic snadného. Vitesse má skvělého kouče i nesmírně talentovaný tým a myslím si, že se bude posouvat tabulkou výše. Z naší strany nesmíme polevit v koncentraci a oproti předchozím týdnům se potřebujeme výrazně zlepšit," pronesl trenér AZ Pascal Jansen.

Ten postrádá Vanheusdena, Bazoera, Dekkera, De Wita, Beukemu, Westervelda a Martinse Indiho, jeho protějšek Cocu nenasadí Pröppera s Tronstadem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.46 - 2.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
23
15
7
1
53 : 22
52
2
AFC Ajax
23
14
7
2
65 : 23
49
3
AZ Alkmaar
23
14
5
4
49 : 28
47
4
PSV Eindhoven
23
14
4
5
60 : 28
46
5
FC Twente
23
11
7
5
36 : 18
40
6
Sparta Rotterdam
23
10
7
6
32 : 25
37
7
FC Utrecht
23
10
7
6
38 : 35
37
8
RKC Waalwijk
23
8
8
7
39 : 36
32
9
NEC Nijmegen
23
6
12
5
30 : 22
30
10
SC Heerenveen
23
8
6
9
24 : 29
30
11
Go Ahead Eagles
23
6
8
9
33 : 39
26
12
Fortuna Sittard
23
7
5
11
29 : 40
26
13
SBV Vitesse
23
5
8
10
28 : 41
23
14
FC Volendam
23
5
5
13
25 : 52
20
15
SBV Excelsior
23
6
2
15
20 : 54
20
16
FC Emmen
23
3
9
11
20 : 40
18
17
FC Groningen
23
4
5
14
25 : 48
17
18
Cambuur Leeuwarden
23
3
4
16
13 : 39
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele