Eredivisie - preview 5. kola: Vitesse a první výhra?

02.09.2022, 08:11, aktualizováno 04.09.2022, 09:01
Previews
Alkmaar si v týdnu nedokázal poradit s Nijmegenem a ztracené dva body hodlá získat zpět na půdě Emmenu. NEC cestuje do Heerenveenu, Groningen přivítá trápící se Vitesse a Waalwijk si to rozdá s Excelsiorem...
RKC Waalwijk - SBV Excelsior  (neděle 12:15)
Waalwijk v této sezóně ani jednou nevyhrál a nyní se to pokusí změnit v domácím prostředí proti sebevědomě hrajícímu nováčkovi z Rotterdamu. RKC v dosavadním průběhu sice nepředvádí špatné výkony, jelikož má na kontě jedinou těsnou porážku s jiným rotterdamským týmem Feyenoordem (0:1), ale jen remízy mu na záchranu stačit nebudou. V tabulce je patnácté se třemi body, zatímco SBV patří solidní osmé místo se šesti body.

Domácí výběr po vypjatých sezónách znamenající boj o záchranu až do samotného konce zažil loni poklidnější rok a nakonec obsadil solidní desátou příčku s osmatřiceti body. Letos se kromě neúspěchu s Feyenoordem rozešel smírně s Utrechtem (2:2), Emmenem (1:1) i naposledy s Vitesse (2:2). Se svým nedělním rivalem se naposledy utkal v roce 2019 v baráži o Eredivisii a nakonec postoupil do závěrečného kola po výsledcích 2:1 a 1:1.

Hosté se vrátili do nejvyšší nizozemské soutěže po třech letech strávených ve druhé lize a obnovená premiéra jim vyšla na jedničku. Nejprve totiž překvapili Cambuur a z jeho půdy si odvezli výhru 2:0, následně zaskočili silné Vitesse a přehráli ho 3:1. Jenomže poté upadli do krize, protože ve dvou duelech s favorizovanými týmy PSV a Twente inkasovali hned desetkrát a k bodovému zisku měli opravdu daleko (1:6 a 0:4).

Trenér RKC Joseph Oosting se musí obejít bez Bakkaliho, Felida a Bieretha, jeho protějšek Marinus Dijkhuizen nemůže využít služeb Donkora, Agrafiotise a pravděpodobně ani Kharchouche s Azarkanem. Naopak svou premiéru za Excelsior by si mohli odbýt obránce Awoudja i křídelník Lamprou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 4.11 - 4.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Emmen - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Favorizovaný Alkmaar se momentálně musí vypořádat s velmi náročným programem, neboť po úspěšné cestě do skupinové fáze Konferenční ligy absolvuje hned tři utkání během jednoho týdne. Ve čtvrtek nezvládl dohrávku 3. kola proti Nijmegenu a po remíze 1:1 poprvé v ligové sezóně ztratil, nyní si pokusí napravit reputaci na půdě nováčka z Emmenu. Domácí celek doposud získal čtyři body a je třináctý, Alkmaaru patří pátá příčka.

Hosté až do posledního utkání zaváhali jen jednou v předkole o KL na půdě skotského Dundee (0:1), jinak ale předvádějí suverénní výkony. V Eredivisii prozatím přehráli Go Ahead (2:0), Spartu (3:2) i Cambuur (1:0) a o stoprocentní bilanci přišli až proti NEC. Teď je čeká souboj v Emmenu a už ve čtvrtek se poprvé představí v hlavní fázi evropských pohárů proti ukrajinskému týmu SK Dnipro-1.

Trenér Arne Slot doufá, že oproti předchozímu zápasu promění jeho svěřenci vytvořené příležitosti. "Nijmegen sice nehrál špatně, na druhou stranu jsme mu darovali bod kvůli neproměnným šancím. Těch jsme si vytvořili celkem dost, ale s přibývajícím časem na nás dolehla nervozita. Podobný průběh nechceme opakovat a naším cílem je zvítězit s mnohem větším klidem v koncovce," prohlásil optimisticky hostující stratég.

Ten se znovu bude muset obejít bez svého řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise, jenž letos skóroval dokonce šestkrát, a jeho absence s Nijmegenem byla znát. Na marodce se dále nacházejí Martins Indi, Vanheusden, Bazoer i Karlsson. FC jasně prohrálo s PSV (1:4) i naposledy s Feyenoordem (0:4), předtím uhrálo remízu s Waalwijkem (1:1) a porazit dokázalo Utrecht (3:2). V tomto utkání nenasadí Kieftenbelda, van Dorpa, Liedera a Güçlüa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.61 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Heerenveen v předešlých sezónách spíše paběrkoval na hranici horní a dolní poloviny tabulky, k pohárovým příčkám měl poměrně daleko a loni dokonce i celkem dlouhou dobu neměl jistou záchranu. Nicméně letos to zatím vypadá, že by chtěl špatné období konečně překonat a ve čtyřech dosavadních zápasech ani jednou neprohrál. Teď se pokusí svou formu potvrdit proti Nijmegenu, který na tom však také není úplně špatně.

SC přitom začalo rozpačitě a hned v úvodním kole nového ročníku pouze remizovalo bez branek s rotterdamskou Spartou. Nicméně následně si odvezlo nesmírně cenný bod za stejný výsledek z Rotterdamu proti místnímu Feyenoordu a poté překvapivě vyloupilo Arnhem po vysokém vítězství 4:0. Naposledy přivítalo Fortunu a nakonec ji udolalo 2:1. V Eredivisii se proto nachází na solidním šestém místě se ziskem osmi bodů.

NEC by se rádo pohybovalo v klidných vodách a stejně jako loni chce alespoň zabojovat o dodatečné play-off Konferenční ligy. Momentálně má na kontě pět bodů, jelikož po úvodní těsné porážce s Twente (0:1) snadno vyhrálo na půdě nováčka z Volendamu (4:1) a vzápětí se rozešlo smírně 1:1 s Groningenem i ve čtvrtek s rozjetým Alkmaarem. Nyní mu patří devátá pozice s pěti body a v případě úspěchu může svého nedělního rivala dokonce předskočit.

Heerenveenu se na svého nadcházejícího rivala z dlouhodobého hlediska příliš nedaří, neboť ho neporazil již osm a půl let. V minulých osmi vzájemných utkáních s ním hned pětkrát prohrál a pouze třikrát remizoval. Domácí trenér Kees van Wonderen nehlásí žádnou absenci, naopak NEC se musí obejít bez zraněného tria De Wolf - Sandler - Mattsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.66 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Groningen - SBV Vitesse  (neděle 16:45)
Vitesse se v předešlé sezóně účastnilo hlavní fáze Konferenční ligy a probojovalo se až do osmifinále, nicméně letos v květnu nezvládlo na ligové scéně dodatečné play-off a do evropských pohárů se tedy neprobojovalo. V této sezóně zatím zažívá jeden z nejhorších začátků, a pokud se výrazně nezlepší, tak ho může čekat strmý pád až do dolní poloviny Eredivisie. V dosavadních čtyřech zápasech totiž získalo jediný bod.

Celek z Arnhemu má obrovské problémy v defenzivní činnosti, neboť v prvních třech zápasech inkasoval dokonce dvanáctkrát. Nejprve neměl šanci s Feyenoordem a podlehl mu ve vysokém poměru 2:5, poté selhal na půdě Excelsioru a na nováčka nestačil po výsledku 1:3. Následně naprosto vyhořel před vlastními fanoušky s Heerenveenem (0:4) a před týdnem se schylovalo k další blamáži s Waalwijkem.

Proti němu prohrával po padesáti minutách o dvě trefy, nicméně vzápětí zabral a dvoubrankové manko dohnal, čímž alespoň získal svůj premiérový bod. Nicméně v tabulce mu patří až šestnáctá barážová pozice a s ní rozhodně nemůže být spokojen. Vedení klubu reagovalo na hrůzostrašný vstup příchodem několika posil, v závěru přestupového období se tak k týmu připojili Kozłowski, Vidovič, Bialek či Dijks.

Groningen v minulosti taktéž působil na evropské scéně, ale v uplynulých letech se spíše pohybuje v klidném středu tabulky. Letos sice utrpěl obrovský debakl 1:6 od mistrovského Ajaxu, jinak ale remizoval s Volendamem (2:2) i Nijmegenem (1:1) a porazit dokázal Go Ahead (1:0). S pěti body se tedy momentálně nachází na jedenáctém místě. Do tohoto střetnutí nenasadí Pepiho, Kasanwirja, Lundqvista a Hoekstru, SBV postrádá Schuberta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.58 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Ajax - Cambuur Leeuwarden  (sobota 16:30)
Ajax po odchodu úspěšného kouče Erika ten Haga buduje pod velením Alfreda Schreudera novou éru. A letní přestupové období, které pro amsterdamský klub znamenalo též turbulentní změny, definitivně zpečetilo a sesumírovalo celou situaci dohromady. Výsledkově se zatím de Godenzonen daří, v Eredivisie neztratili ani bod a kolaps nemíní připouštět ani pro Cambuuru.

Ten nejdiskutovanější transfer z hlavní nizozemské metropole ven se uskutečnil v poslední dny transferových časů. Antony zamířil za svým starým známým do Manchesteru United, a to za závratnou sumu pohybující se kolem sta miliónů eur. Za ten Hagem už mimochodem mířil během léta také Lisandro Martínez. "Rozhodně bych tuhle dobu nenazýval jako zábavnou," povídal Edwin van der Sar, výkonný ředitel Ajaxu. "Mám spoustu zajímavých a fascinujících, ale i náročných vzpomínek. Někteří takové pocity minují, já mám ovšem radši klid a jistotu."

Přesun brazilského forvarda byl jakousi třešničkou na upečeném dortu, který každopádně van der Sarovi moc nechutnal. "Nekonalo se nic zvláštního. První nabídku jsme dostali e-mailem, poprvé jsme reagovali tak, že jsme řekli Manchesteru ne. Neměli jsme totiž v plánu Antonyho prodávat," odtajňoval zákulisí. "Jenže částky někdy dosáhnout takové výše, kdy se ledy prostě prolomí. Fotbal by měl být na prvním místě, jenže Ajax je také firma. Samozřejmě bychom si Antonyho rádi v mužstvu nechali, nežijeme však v dokonalém světě," vysvětloval filosoficky.

Aktuálně se domácí nacházejí v ligové tabulce na druhém místě, poněvadž vedoucí PSV má výrazně lepší skóre. Pakliže by se chtěli dostat před něj, souboj s Cambuurem je pro ně tou ideální příležitostí, jak zásadně zlepšit poměr vstřelených a inkasovaných branek. Hostující stratég Henk de Jong má od vedení celku z Leeuwardenu jediný úkol, a to zachránit nejvyšší nizozemskou i druhý ročník po sobě. Jakýkoli bodový úspěch z tohoto utkání by pro něj byl nesmírně cenným výsledkem, když nicméně do Amsterdamu zavítal naposledy, schytal krutý debakl a obdržel devět gólů! "Teď se musíme hlavně usadit. Máme nového trenéra a v kádru proběhlo dost změn. Potřebujeme odpočinek a čas, abychom vše vstřebali," dodal van der Sar.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.10 - 27.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
Šlágr 5. kola Eredivisie obstarají dva týmy, které se loni umístily v nejlepší čtyřce a letos bojovaly o skupinou fázi evropských pohárů, do které se však dostal pouze favorit z Eindhovenu. Ten pod vedením nového trenéra Ruuda van Nistelrooye jasně naznačuje, že má jen ty nejvyšší cíle a mezi nizozemskou elitou je zatím stoprocentní, ovšem teď ho čeká první ostřejší zkouška v Enschede.

Domácí výběr loni šokoval čtvrtým místem, díky kterému si zajistil přímou účast v předkolech Konferenční ligy. Nejprve sice dvakrát porazil srbský tým Čukařički (3:1, 4:1), ale vzápětí nedokázal překvapit italskou Fiorentinu a v play-off nakonec vypadl po úvodní porážce 1:2 a následné bezbrankové remíze. V lize doposud získal devět bodů a je pátý, jedinou nečekanou ztrátu zaznamenal na půdě nováčka z Volendamu (0:1).

Ve středeční dohrávce 3. kola si však spravil náladu a rotterdamský Excelsior přehrál hladce po výsledku 4:0. "Skupinová fáze Konferenční ligy nebyla daleko, ale teď už na neúspěch nemyslíme a pokusíme se zopakovat loňské ligové tažení. Výhra nad Excelsiorem nám vrátila potřebné sebevědomí a já věřím, že si dobrou pohodu přeneseme i do duelu s PSV, i když soupeř je v excelentní formě a senzační produktivitou budí respekt," řekl trenér FC Ron Jans.

Hosté sice o kousek nedosáhli na vytouženou Ligu mistrů a v závěrečném předkole nestačili na skotské Rangers (2:2 a 0:1), avšak v nejvyšší nizozemské soutěži prozatím válí. Ve čtyřech duelech totiž ještě neztratili ani bod a v předchozích dvou utkáních navíc nadělovali Excelsioru (6:1) i Volendamu (7:1). S Twente neprohráli více než osm let, loni s ním sehráli dva velmi divoké souboje a získaly čtyři body (5:2, 3:3).

V domácím dresu by se v základní jedenáctce mohl objevit český útočník Václav Černý, jenž se proti Excelsioru blýskl dvěma góly, naopak kvůli poraněným tříslům nenastoupí jiný český krajánek Michal Sadílek. Na marodce se dále nacházejí Steijn, Julio Pleguezuelo a Vlap. Van Nistelrooy nemůže počítat se službami van Ginkela, Maura Júniora, Maduekeho, Boscagliho a také elitního útočníka Luuka de Jonga.
FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Brenet, Hilgers, Bruns, Smal - Zerrouki, Kjolo - Cleonise, Ugalde, Tzolis - Van Wolfswinkel
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Max, Obispo, Ramalho, Teze - Gutiérrez, Veerman, Sangaré - Gakpo, Simons, Bakayoko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.29 - 4.09 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Rotterdam - FC Volendam  (sobota 20:00)
Před pár dny nováček Eredivisie vážně krutě narazil, na půdě favorizovaného PSV v dohrávce třetího kola inkasoval sedm gólů. Volendam nyní každopádně přivítá papírově přijatelnějšího protivníka, byť nejvyšší nizozemskou soutěží několik let protřelého a ostříleného. Sparta sice úvodní dva domácí mače nezvládla, čelila nicméně v tu chvíli určitě té nejvyšší kvalitě vůbec.

Ve finále tak rotterdamský celek sebral všechny své dosavadní čtyři body zvenku, na samém startu v Heerenveenu a před týdnem v Deventeru. Alkmaar i Ajax však v srpnu představovaly pro svěřence trenéra Mauriceho Steijna nepřekonatelnou překážku. "V obou těch zápasech se ale v některých pasážích hry prezentovali slušně," všiml si hostující kouč Wim Jonk. "Je tak více než jasné, že budeme čelit impozantnímu soupeři. Můj tým čeká náročná výzva," mínil.

Hosté zatím ani nezazářili, avšak ani nezklamali. Urvali zcela stejný počet bodů jako Sparta, povedlo se jim například skolit Twente, letošního účastníka Konferenční ligy. Nejdůležitější pro aktuální úspěch pro ně bude co nejrychleji se oklepat po nezdaru z Eindhovenu. A také zahojit případné drobné šrámy, času na regeneraci měli výrazně méně než De Kasteelheren. "Neměli bychom se v té porážce více pitvat, je ovšem potřeba se z ní poučit," dodával Jonk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.10 - 4.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Go Ahead Eagles - Feyenoord Rotterdam  (sobota 21:00)
Feyenoord se díky loňskému třetímu místu přímo probojoval do základní skupiny Evropské ligy, na rozdíl od většiny svých konkurentů neabsolvoval nevyzpytatelná předkola a plně se tak mohl koncentrovat na ligovou scénu. V letošním ročníku Eredivisie si zatím vedl poměrně slušně a posbíral solidních deset bodů, nyní se své konto pokusí rozšířit proti mizerně hrajícímu Go Ahead Eagles.

Výběr vedený trenérem Arnem Slotem se musí připravit na velmi náročný program, neboť na evropskou scénu nastoupí již nadcházející čtvrtek a vzhledem k blížícímu se MS v Kataru hraném v netradičním listopadovém termínu ho často budou čekat i tři duely během jediného týdne. Doposud zaznamenal jednu ztrátu a to doma s Heerenveenem po bezbrankové remíze, jinak si poradil s Vitesse (5:2), Waalwijkem (1:0) a minule nedal šanci ani Emmenu (4:0).

Slot věří, že se jeho svěřenci na nejdůležitější část podzimu dobře naladí. "Go Ahead sice nezískalo ani bod, ale proti nám nemá co ztratit a určitě se nás pokusí něčím zaskočit. Neočekávám od něj riskantní hru, naopak spíše bude vyčkávat na standardní situace a rychlé protiútoky. My za jakékoli situace musíme zachovat chladnou hlavu a zajímají nás pouze tři body," uvedl s jasným cílem třiačtyřicetiletý Slot.

Domácí naopak prohráli ve všech čtyřech zápasech a dle spekulací místních médií se výrazně kýve židle nad koučem Reném Hakem, jenž v předchozích dvou sezónách vedl Utrecht. Go Ahead postupně nestačilo na Alkmaar (0:2), PSV (2:5), Groningen i rotterdamskou Spartu (v obou případech 0:1).

Se svým sobotním protivníkem prohrálo třikrát za sebou, loni na něj nestačilo po výsledcích 0:1 a 0:2. V tuto chvíli nemá k dispozici Fontána, Naubera, Willumssona, Berdena, Stokkerse a vykartovaného Fernandese, Feyenoord nemůže počítat s Lópezem ani Wiefferem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.40 - 5.58 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fortuna Sittard - FC Utrecht  (pátek 20:00)
Fortuna téměř každým rokem bojuje o záchranu a i letos se zatím zdá, že může mít s udržením prvoligové licence velké problémy. V dosavadních čtyřech utkáních totiž ani jednou nebodovala a v tabulce Eredivisie je úplně poslední s hrozivým skóre 4:12. Nyní se pokusí přerušit svou nelichotivou bilanci v páteční předehrávce 5. kola proti Utrechtu, který má sice úplně jiné ambice, ale ani on se nenachází v ideální formě.

Utrecht by určitě rád zabojoval o elitní čtyřku zaručující přímou účast v následujícím ročníku evropských pohárů, jenomže vzhledem k aktuální formě to prozatím není příliš pravděpodobné. Celkem obstojnou střeleckou formu sice prokazuje útočník Bas Dost, jenž se ve čtyřech duelech prosadil hned třikrát, nicméně hosté po výsledkové stránce strádají. V tuto chvíli mají na kontě jen dva body a jsou až patnáctí.

Hosté v prvních dvou kolech dokázali bodovat s Waalwijkem (2:2) a Cambuurem (0:0), následně utrpěli porážku v Emmenu (2:3) a naposledy v přerušeném střetnutí s mistrovským Ajaxem nezvládli první poločas (0:2). Vedení klubu se na nelichotivou situaci snaží zareagovat posílením kádru, ke konci přestupového období přivedlo Jense Toornstru z Feyenoordu, Seana Klaibera z Ajaxu a také Amina Younese ze saúdskoarabského celku Al Ettifaq.

Svěřenci trenéra Henka Frasera dokázali v předchozích čtyřech vzájemných zápasech s Fortunou zvítězit pouze jednou, loni s ní remizovali v obou případech (1:1 a 2:2). Fraser se dlouhodobě musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Zagre, Van der Hoorn, Hendriks, Van de Streek, Ramselaar i St. Jago.

Klub ze Sittardu opět může počítat s kompletním výběrem, po zhruba deset dní starém odvolání kouče Sjorse Ulteeho podruhé povede tým Dominik Vergoossen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.92 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven440022:512
2.AFC Ajax440012:312
3.Feyenoord Rotterdam431010:210
4.AZ Alkmaar43107:310
5.FC Twente43018:19
6.SC Heerenveen42206:18
7.SBV Excelsior42026:116
8.NEC Nijmegen41216:45
9.FC Groningen41215:95
10.Cambuur Leeuwarden41124:44
11.Sparta Rotterdam41123:44
12.FC Emmen41125:114
13.FC Volendam41125:134
14.RKC Waalwijk40315:63
15.FC Utrecht40224:72
16.SBV Vitesse40135:141
17.Go Ahead Eagles40042:90
18.Fortuna Sittard40044:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Salfovic
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele