Eredivisie - preview 3. kola: Vitesse chce ukončit trápení

20.08.2022, 09:26, aktualizováno 21.08.2022, 09:46
Previews
Steven Berghuis (© AFP)
Ajax před týdnem rozstřílel Groningen, dnes pak bude jeho silné ofenzívě čelit Sparta Rotterdam. Feyenoord se představí na půdě Waalwijku, Groningen nastoupí doma proti Go Ahead Eagles...
FC Groningen - Go Ahead Eagles  (neděle 12:15)
Oba nedělní soupeři se momentálně nenacházejí v úplně optimální formě a zatím jsou bez jediného vítězství, nyní se pokusí tuto nelichotivou bilanci vylepšit. Za mírného favorita bude považován Groningen, který má na kontě jeden bod, na druhou stranu se musí oklepat z obrovského výprasku v poměru 1:6 od Ajaxu. Vyzyvatel z Deventeru je na tom však ještě o něco hůře, neboť v obou duelech s favority měl k bodovému zisku poměrně daleko.

FC v loňském ročníku nehrálo příliš dobře a nakonec posbíralo pouhých šestatřicet bodů, což mu stačilo až na dvanácté místo. Nyní by rádo konečně zabojovalo o evropské poháry, jenže nejprve neudrželo dvoubrankové vedení s nováčkem z Volendamu (2:2) a pak v Amsterdamu naprosto vyhořelo v defenzívě. Na Go Ahead se mu ale dlouhodobě daří, protože s ním neprohrálo v deseti vzájemných duelech za sebou a z toho hned osmkrát zvítězilo.

Hosté v uplynulém ročníku obsadili třináctou příčku se shodným bodovým ziskem jako Groningen, v úvodních dvou kolech se museli vyrovnat s velmi náročným programem. O něco lepší výkon předvedli v Alkmaaru, kde nakonec prohráli 0:2, poté nedokázali zastavit ofenzivní smršť v podání PSV a nestačili na něj po divokém výsledku 2:5. Celkově i s minulu sezónou tedy nebodovali v Eredivisii už sedmkrát po sobě.

Domácí trenér Frank Wormuth se musí vypořádat se čtyřmi absencemi, mimo hru totiž jsou Musampa, Matuta, Šverko a Hoekstra. Hosté dlouhodobě nemohou počítat s dvojicí Berden - Markelo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.62 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax se již připravuje na blížící se ročník Ligy mistrů, jako nizozemský mistr odstartuje skupinovou fázi začátkem září. Do té doby se může plně soustředit na ligovou scénu a zatím je stoprocentní, i když předvedl dva naprosto odlišné výkony. Teď zavítá na stadion jednoho z adeptů sestupu, Sparta se totiž se bude chtít hlavně zachránit. Ve dvou dosavadních kolech ani jednou nezvítězila a tříbodový zisk se v žádném případě neočekává ani teď.

Hostující favorit před sezónou přišel o francouzského kanonýra Sébastiena Hallera a zatím se zdá, že ho alespoň v Eredivisii dokáže nahradit. AFC má momentálně potíže spíše v defenzívě, jelikož nejprve nezvládlo očekávaný Superpohár s PSV a po hodně divokém průběhu prohrálo netradičním poměrem 3:5. Následně v prvním utkání nové sezóny vydřelo výhru v Sittardu nad Fortunou (3:2) a minule si s chutí zastřílelo proti Groningenu (6:1).

"Po nepovedeném Superpoháru jsme stabilizovali naše výkony a já věřím, že se s každým zápasem budeme postupně zlepšovat. Fortuna hrála velmi dobře a proti ní jsme málem ztratili, naopak s Groningenem jsme dominovali od samého začátku až do konce. Už za několik týdnů nás čeká velmi náročný program a my se na něj chceme co nejlépe připravit. Spartu určitě nepodceňujeme, ovšem nic jiného než výhra nás nezajímá," řekl klidně trenér Ajaxu Alfred Schreuder.

Domácí začali celkem solidně a po zodpověděné hře v obraně si přivezli cenný bod z Heerenveenu za bezbrankovou remízu. Minule sice vstřelili nejrychlejší gól v historii nizozemské nejvyšší soutěže, neboť se po pouhých osmi sekundách trefil Vito van Crooij, nicméně s Alkmaarem ani tato trefa na bodový zisk nestačila (2:3). Ajax porazil svého konkurenta dokonce dvanáctkrát po sobě, poslední ztrátu s ní zaznamenal v roce 2009.

Domácí už nemohou počítat s obráncem Schuursem, jenž odešel do italského týmu FC Turín, naopak svou premiéru by si mohl odbýt teprve devatenáctiletý mladíček Kaplan, který přišel za 9,5 milionů eur z Trabzonsporu. V brzké době by se k týmu mohl připojit navrátilec Hakim Ziyech z anglické Chelsea - ten by se měl stát náhradou za Brazilce Antonyho, jehož odchod do Manchesteru United je na spadnutí. Schreuder jinak může využít kompletní složení, domácí kouč Maurice Steijn bude postrádat pouze Janse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 6.35 - 1.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RKC Waalwijk - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
Feyenoord v loňském ročníku Eredivisie skončil třetí a k titulu měl poměrně daleko, pod vedením úspěšného trenéra Arneho Slota by teď rád zabojoval i o vyšší příčky. Letos se představí ve skupinové fázi Evropské ligy a chce navázat na loňský úspěch v Konferenční lize, kde dokráčel až do finále. Úvod sezóny mu vyšel, pak ale zaváhal proti Heerenveenu a nyní si pokusí zavzpomínat na vynikající produktivitu proti podceňovanému Waalwijku.

Rotterdamský výběr nejprve zavítal do Arnhemu a dokázal se prosadit hned pětkrát, vysoké vítězství 5:2 mu rozhodně dodalo motivaci do dalšího průběhu. Nicméně o týden později v Heerenveenu předvedl naprosto bezkrevný výkon a prosadit se nedokázal, bezbranková remíza ho v žádném případě nemohla uspokojit. RKC se v loňském ročníku po delší době odpoutalo od sestupových pozic a obsadilo přijatelné desáté místo s osmatřiceti body.

Letos je zatím bez porážky, protože v prvním střetnutí vybojovalo cenný bod s favorizovaným Utrechtem (2:2), a poté si odvezlo další nerozhodný výsledek z Emmenu (1:1). V minulých čtyřech duelech překvapilo Feyenoord hned dvakrát, jenže naposledy s ním vyhrálo v roce 2013. Hosté před tímto utkáním přivedli do kádru dvě posily - svou premiéru v novém působišti by mohli zažít brankář Wellenreuther (hostování Anderlecht) a křídleník Paixão (Coritiba).

Na spadnutí je navíc další přesun, podle médií by měl za zhruba 200 milionů korun přijít slovenský obránce Dávid Hancko, jenž momentálně obléká barvy pražské Sparty. "Proti Heerenveenu jsme nehráli dobře, soupeř nás přečetl a téměř k ničemu nepustil. Nějaké možnosti jsme si sice vypracovali, ale ani jednu neproměnili. Teď je ale nový den a s Waalwijkem už zaváhat nechceme," prohlásil s jasným cílem teprve třiačtyřicetiletý Slot. Tomu schází Wieffer, RKC by mohlo nastoupit v nejsilnějším možném složení.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.00 - 5.68 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - SC Heerenveen  (sobota 16:30)
Vitesse se v loňském ročníku nedokázalo probojovat do evropských pohárů a začátek této sezóny zatím ukázal, že to ani letos nebude mít vůbec jednoduché. V úvodních dvou zápasech totiž naprosto vyhořelo a s hrozivým skóre 3:8 se nachází na úplně posledním místě ligové tabulky, nyní se pokusí zvednout proti nevyzpytatelnému Heerenveenu. Ten sice také ještě nevyhrál, na druhou stranu ale ani neprohrál.

Oba sobotní soupeři se již shodně utkali s favorizovaným Feyenoordem, ovšem s naprosto rozdílným výsledkem. Zatímco svěřenci německého trenéra Thomase Letsche hned na úvod utrpěli obrovský debakl 2:5, tak "Srdíčka" díky perfektnímu defenzivnímu výkonu získala cenný bod za bezbrankovou remízu 0:0. Ve stejném poměrem se v 1. kole rozešla smírně také s rotterdamskou Spartou a jejich silné stránky i slabiny jsou zatím očividné.

Heerenveen tak má na kontě dva body bez jediné vstřelené branky a určitě by se rád konečně prosadil v Arnhemu. "Eredivisie byla vždy hodně nevyzpytatelná a každý bod může mít obrovskou cenu. Hru Vitesse jsme samozřejmě rozebírali a v obranné fázi to není optimální, ale náš soupeř už v minulosti ukázal, že se umí dostat i z mnohem horších situací, než je tato," prohlásil s respektem hostující stratég Kees van Wonderen.

SBV po debaklu s Feyenoordem vzápětí nestačilo na jiný rotterdamský tým Excelsior a nováčkovi soutěže podlehlo v páteční předehrávce 2. kola nečekaně 1:3. "Teď je ten pravý čas, abychom ukázali, co v nás opravdu je. Špatný vstup chceme hodit za hlavu a v tuto chvíli se soustředíme pouze na Heerenveen," vyjádřil se Letsch s jasným cílem.

Jeho výběr vyhrál nad Heerenveenem v předchozích čtyřech duelech pouze jednou a to v uplynulém ročníku ve venkovním prostředí (2:1). V dresu Vitesse by si mohl odbýt premiéru brankář Scherpen, jenž přišel na hostování z anglického Brightonu, naopak do hry stále nezasáhnou vykartovaný Tronstad a zraněný Schubert. Van Wonderen naopak může počítat s kompletním výběrem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.48 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden  (sobota 18:45)
Oba dva sobotní protivníci byli před sezónou považováni za jedny z hlavních adeptů sestupu a úvodní duely naznačily, že s udržením prvoligové licence opravdu mohou mít velké problémy. Sittard teď bude plnit úlohu mírného favorita, na druhou stranu je zatím bez bodů a houževnatý celek z Leeuwardenu mu určitě nedá nic zadarmo. Cambuur na rozdíl od svého protivníka získal alespoň jeden bod.

Klub ze Sittardu se loni zachraňoval až na poslední chvíli a se ziskem pětatřiceti bodů obsadil patnácté místo, před šestnáctou barážovou pozicí Heraclesu skončil o jediný bod. Letos začal celkem povedeným výkonem proti obhájci mistrovského titulu Ajaxu, ale amsterdamskému favoritovi nakonec podlehl 2:3. Minulý víkend se pokusil vzdorovat ambicióznímu Twente, jenže v Enschede prohrál jasně 0:3.

Teď si tak konečně brousí zuby na první bodový zisk proti "přijatelnému" soupeři, ovšem dá se spíše očekávat vyrovnaný souboj. Cambuur nejprve selhal proti Excelsioru a v domácím prostředí podlehlo letošnímu nováčkovi 0:2, nicméně vzápětí skvěle bránil v Utrechtu a remíza v bezbrankovém poměru se v jeho případě určitě počítá. Loni ve vzájemných duelech zvítězily domácí výběry, nejprve Fortuna po výsledku 1:0 a pak Cambuur 2:1.

Dlouholetý trenér Fortuny Sjors Ultee může počítat s kompletním kádrem, jeho protějšek Henk de Jong nenasadí zraněné duo Van der Water - Gullit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.80 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Emmen - FC Utrecht  (sobota 21:00)
Utrecht si i letos brousí zuby na evropské poháry, avšak vstup do nové sezóny mu vůbec nevyšel a teď je ten pravý čas, aby konečně zabral. V sobotu zavítá na půdu navrátilce mezi elitou z Emmenu a již potřetí bude považován za favorita, ale ani v tomto případě ho nemusí čekat nic snadného. Domácí mají na kontě jediný bod, na druhou stranu jsou před vlastními fanoušky celkem silní a bez šance na úspěch rozhodně nejsou.

Výběr vedený trenérem Henkem Fraserem se nejprve představil ve Waalwijku a po nepovedeném prvním poločase prohrával 0:2. Po změně stran ho však nakonec spasil zkušený kanonýr Bas Dost a díky jeho dvěma trefám skončil zápas 2:2. Jeden z adeptů na horní polovinu tabulky posléze přivítal podceňovaný Cambuur - tentokráte sice dobře bránil, nicméně v ofenzivě se neprosadil a druhá remíza za sebou ho určitě neuspokojila.

"Hráli jsme trochu v křeči a soupeř nás až na výjimky k ničemu nebezpečnému nepouštěl. Musíme se zlepšit v držení míče a hrát přímočařeji, jinak stávající výsledkovou krizi v dohledné době nepřekonáme. Na druhou stranu vidím na všech hráčích obrovské úsilí něco změnit a pevně věřím, že v Emmenu již uspějeme," pronesl s optimistickými vyhlídkami šestapadesátiletý surinamský rodák Fraser.

Domácí celek nejprve neměl šanci v Eindhovenu a s jedním z největších favoritů celé soutěže pohrál vysoko 1:4. Poté dlouho držel těsný náskok proti Waalwijku, avšak v předposlední minutě inkasoval a nerozhodný výsledek 1:1 byl zklamání.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali před rokem a půl a Emmen si přivezl z Utrechtu senzační výhru 1:0. Teď bude postrádat Bijlevelda, Güçlüa, Kieftenbelda, Burneta, Van Dorpa a Liedera, hosté přijedou bez Van der Hoorna, Zagrého, Hendrikse, Warmerdama, Van de Streeka, St. Jaga i Ramselaara.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.51 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax22009:36
 PSV Eindhoven22009:36
3.SBV Excelsior22005:16
4.FC Twente22004:06
5.AZ Alkmaar22005:26
6.Feyenoord Rotterdam21105:24
7.NEC Nijmegen21014:23
8.RKC Waalwijk20203:32
9.FC Utrecht20202:22
10.SC Heerenveen20200:02
11.Sparta Rotterdam20112:31
12.Cambuur Leeuwarden20110:21
13.FC Volendam20113:61
14.FC Emmen20112:51
15.FC Groningen20113:81
16.Fortuna Sittard20022:60
17.SBV Vitesse20023:80
18.Go Ahead Eagles20022:70
Zbývající zápasy
31.08. 00:00FC Twente - SBV Excelsior
31.08. 00:00PSV Eindhoven - FC Volendam
01.09. 00:00AZ Alkmaar - NEC Nijmegen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
8lampard8

OT: Jak moc slozity je sehnat listek na domaci zapas Ajaxu? Staci, kdyz si pohlidam zacatek spusteni prodeje, nebo jsem dopredu bez sance? Diky za radu

Reagovat
AjaxFans

Na jaký zápas by jsi chtěl jít?

Reagovat
8lampard8

Ajax Vs Excelsior v pulce rijna

Reagovat
AjaxFans

To by mělo být v pohodě. Mrkni na ofiko stránky.Ja to tak nekupoval,ale už to tu někdo v minulosti psal,že to tak řešil.Ja jsem to bral na klubovou kartu na pokladnách před zápasem

Reagovat
8lampard8

Dobre dobre, diky

Reagovat
jáá

Začátek prodeje se spouští na konci července myslím...Během chvíle byla celá část podzimu vyprodaná. Druhý předprodej začne někdy v zimě...Bohužel tě asi zklamu, ale třeba budeš mít kliku. Na profilu "mijnajax" mi to napíše o případných volných lístcích, taky jsem to nečekal.

Reagovat
8lampard8

To jsi mi moc nepotesil aspon to vysvetluje, proc na strankach ajaxu nabizi listky jen na nejblizsi zapasy becka. Tak pujdu aspon na prohlidku stadaku a pripadne na zapas druhy nizozemsky. Almere hraje prave s ajax jongem, tak to by mohl byt taky fajn zapas a mohl bych videt nejake budouci hvezdy svetoveho fotbalu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele