DIARIO AMÉRICA - O BRASIL, BRASIL!

19.07.2004, 11:01
Aktuality
Jako fotbálek na pláži Copacabana, jako samba v ulicích Rio de Janeira. Lehce, jakoby kopat do míče bylo tou nejpřirozenější lidskou činností. Brazílie je nekonečnou studnicí talentů. Alex, Juan, Adriano, Fabiano, Oliveira. Ti nejlepší odpočívají, ti druzí hrají, ale další jsou připraveni nastoupit. Brazílie porazila Mexiko 4:0 a hrála FOTBAL!

Julio Cesar, Fábio, Mancini, Luisao, Juan, Gustavo Nery, Maicon, Cris, Adriano Correia, Renato, Kléberson, Alex, Edu, Dudú Caernense, Julio Baptista, Diego, Felipe, Adriano, Luís Fabiano, Ricardo Oliveira, Vagner.

Stojí za to, zapamatovat si tato jména. Mnozí z nich již dnes patří k těm známým, ale neustále stojí ve stínu Ronalda, Ronaldinha, Roberto Carlose... Piura dnes na stadiónu Miguel Grau hostila zástupce dvou zcela odlišných fotbalových stylů. A 20 tisíc diváků se jistě nenudilo. Oba týmy od začátku předváděly atraktivní fotbal, byť Mexiko bylo donuceno zaujmout pozice hodně blízko vlastního pokutového území, kam je Brazilci zatlačili. Ti již ve 4. minutě promarnili první gólovou šanci, když obránce Juan zastoupil všechny útočníky, perfektně hlavičkoval a brankář Oswaldo Sánchez konečky prstů vytlačil míč na břevno. Mexiko nechtělo zůstat nic dlužno, a tak se odkopu zmocnil Salvador Cardona, utekl dvěma obráncům a jeho střela šla jen těsně vedle.

Hrálo se nahoru a dolů, středem hřiště se rychle probíhalo, osobní bránění bylo zapomenuto. A tak hned v 7. minutě Brazílie poslala další telegram na adresu Sáncheze. Tím, kdo ho doručil, byl znovu Juan a znovu hlavou. Nechytatelné, nahoru, do růžku, chybělo pár centimetrů, míč se od horní tyče odrazil nad branku.

Brazilci pokračovali v náporu, Mexiko se bránilo zuby nehty, vypadalo to, že branka padne každým okamžikem. Padla, ale dal ji rozhodčí. Brazílie si gól zasloužila, ale cizí pomoci nebylo zapotřebí. Adriano se dostal k míči na desítce, vypálil a Sánchez vyrazil, obrana nedávala na chvíli pozor, Adriano se znovu zmocnil balónu a brankář Mexika mu skočil pod nov. Ve chvíli, kdy se mu podařilo míče dotknout, Adriano již letěl vzduchem. Alex proměnil, na značku pokutového kopu dokráčel a krátkým švihem poslal míč po pravé ruce gólmana, ten vystihl, ale již bylo pozdě.

Mexiko bojovalo dál. Duilio Davino vyzkoušel Césara, ale ten jeho remízovou střelu vyrazil na roh. Adriano zářil, jeho technika byla obdivuhodná, gól z jeho kopačky byl na spadnutí. Souboj v 31. minutě však znovu vyhrál Sánchez. Pak přišla chvíle pro Héctora Altamirano, který poslal ránu jak z kanónu z dobrých 40 metrů a César se jen díval kam to bouchne. Kousek vedle... Ihned nato se kopal další trestný kop a Altamirano poslal Césara k tyči. I s míčem.

Druhý poločas začal přesně tak, jako skončil ten první. Hlavička Luise Fabiána vedle a střele Octávia Valdéze slabá, ve chvíli kdy napřahoval, uklouzl. A pak znovu úřadoval rozhodčí. Snad se o přestávce podíval na záznam a uznal, že se zmýlil a chtěl to Mexiku nějak vrátit. Ale mýlil se znovu. Po rohovém kopu vyskakovali u vzdálenější tyče Adriano a Juan, Briseňo se jen díval. Adriano kontaktoval, Juan po jeho dotyku upadl, míč skončil v síti, ale gól neplatil. Soudce odpískal strkání. Brazilec do Brazilce...
Stále to bylo 1:0, hra se na chvíli uklidnila, až utekl Luis Fabiano, Alex ho perfektně uvolnil, ale Omar Briseňo srazil míč na roh. Jared Borgetti nastoupil na posledních 30 minut a Mexiko začalo myslet více na vyrovnávací branku. První centr Borgettiho a hlavičku Adolfa Bautisty vyráží César, na druhé straně Kléberson míří nepřesně. A pak vše vzal do svých rukou nejlepší střelec COPA AMÉRICA, Adriano. Z levé strany, mimo pokutové území, nádherná střela, která opsala dráhu v podobě oválu a zapadla k opačné tyči. Od dalších branek zachránil Mexiko tentokráte pomezní rozhodčí, když 2x za sebou zdvihl praporek při neexistujících postaveních mimo hru.

Luis Fabiano a Adriano mohli jít na branku v klidu a v pohodě. Aby nejhorší muž na hřišti završil svůj "koncert", neodpískal jasnou penaltu pro Mexiko. Jesús Arellano si hodil míč mezi dva obránce, vnikal za ním do pokutového území a tam ho čistým hokejovým bodyčkem zastavil Gustavo Nery. Oscar Ruiz z Kolumbie zapískal, Mexičané se radovali, Brazilci ani neprotestovali, ale kopal se jen nepřímý volný kop. Výsměch jinak nádhernému fotbalovému večeru. Snad nechtěl Ruiz nikoho poškodit, ani nikomu pomoci. Prostě jen tak otřesně řídil toto utkání.

A bylo po zápase, Mexiko pochopilo, že mu není souzeno, Brazílie se uklidnila a začal onen typický ťukes, Labutí jezero v žlutozeleném provedení. Adriano utekl po pravé straně, ale on vlastně utíkal, kudy se mu zachtělo, Sánchez šel za míčem, ale asi se bál další penalty a na poslední chvíli ucukl. Vypadalo to docela legračně, ale byl z toho třetí gól. A jako samba na karnevalu v Rio de Janeiro vypadala akce před brankou poslední. Adriano vystřelil, Sánchez vyrazil jen před sebe, Adriano dobíhal, špičkou kopačky vypíchl míč nad tělo znovu padajícího brankáře, dostal se ale z úhlu a navíc se za ním objevil obránce Carmona a zoufale dobíhající Sánchez, a tak Adriano patičkou poslal balón nabíhajícímu Oliveirovi, ten se elegantně vyhnul Márquezovi a dal v klidu čtvrtou branku Brazílie. Byl to nejlepší výkon v dosavadním průběhu COPA AMÉRICA. Mexiko bylo do stavu 0:2 důstojným soupeřem, ale rozdíl ve výkonu se projevoval každou minutou víc a víc.

BRAZÍLIE: Julio César - Maicon, Luisao, Juan, Gustavo Nery - Renato, Kléberson, Edú - Alex, Adriano, Luis Fabiano (76. Ricardo Oliveira)

MEXIKO: Oswaldo Sánchez - Salvador Carmona, Rafael Márquez, Osmar Briseño, Gerardo Torrado (60. Jared Borgetti) - Duilio Davino, Ricardo Osorio (33. Héctor Altamirano) - Pável Pardo, Octavio Valdez, Jesús Arellano (73. Daniel Osorno) - Adolfo Bautista.

Branky: 27. Alex (pen), 65. a 78. Adriano, 87. Ricardo Oliveira
Žluté karty: Kléberson a Edú (BRA) - Davino a Márquez (MEX)
Rozhodčí: Oscar Ruiz (COL)
Stadión: Miguel Grau de Piura


Uruguay a Paraguay nastoupily do nedělního čtvrtfinále se stejnou taktikou a rozestavením na hřišti: 3-5-2. Paraguajci, kteří na COPA AMÉRICA nastoupili s týmem připravujícím se na OH v Aténách, kam se dostali na úkor Brazílie, ohrozili dnes branku jako první. V 10. minutě to byl Gamarra, ale jeho střela skončila těsně nad. Jen malou chvíli poté to byl Nelson Haedo a jeho pokus, který se otřel o tyč uruguajské branky, kterou dnes střežil Sebastián Viera. A podle rčení "do třetice všeho dobrého..." padl z té další šance první, a jak se později ukázalo, také poslední paraguajský gól. V 15. minutě zahrával z levé strany Edgar Barreto trestný kop a jeho centr si našel tu jedinou správnou hlavu; "Colorado" Gamarra proměnil! Branka byla odměnou za snahu o útočný fotbal.

Uruguay si uvědomila, že musí obranu vysunout a začít rovněž atakovat soupeřovu branku. Fotbalové počasí, slunečno, teplo, ale s osvěžujícím vánkem, přímo vybízelo ukázat krásu tohoto sportu. A Uruguay se chtěla předvést v plné parádě. Obrana Paraguaye byla ale pevná a velmi dobře dirigovaná Carlosem Gamarrou, a tak trvalo dlouho, než se začali prosazovat Diego Forlán&comp. Ve 31. minutě zahrozilo poprvé, když útočník Manchesteru United poslal střílený centr a míč si dvakrát poskočil na břevně.

Architektem vyrovnávací branky se pak nemohl stát nikdo jiný. Forlán utekl po křídle, nacentroval a Gamarra nemohl jinak. Ve snaze odkopnout srazil Carlose Buena a z hrdiny se stal "villano", zavrženíhodný bídák. Penaltu proměnil faulovaný, poslal umístěnou střelu na opačnou stranu, než se vrhl gólman "guaraníes"! Běžela 40. minuta a Uruguay, po vzoru Kolumbie, se snažila soupeře dostat na kolena ještě před přestávkou. Kralovala dvojice Forlán - Bueno a ve 44. minutě si role prohodili. Tentokráte Bueno uvolnil Forlána, ale ten tváří v tvář brankáři Justo Villarovi nedokázal usměrnit míč za jeho záda. Ve druhé minutě nastavení Bueno korunoval svůj výkon, jeho hlavička oprášila břevno.

A jakoby ani oněch 15 minut nebylo, ihned po návratu na trávník Uruguay pokračovala v náporu. Paraguay trpělivě čekala na svou šanci a v 53. minutě Ernesto Cristaldo z trestného kopu poslal míč jen o milimetry vedle. Ihned z protiútoku to byl znovu Bueno, jeho patička, ale zázračně se stačil vrátit Cristaldo a z brankové čáry vykopl. Za stále nerozhodného stavu se najednou nad Uruguayí začalo nebe zatahovat černým mračnem. Druhá žlutá za faul na José de Vaca a ze hřiště se odporoučel Gustavo Varela. Sudí Héctor Baldassi z Argentiny nezná slitování...

Všichni očekávali Paraguay atakující a Uruguay zoufale odkopávající v očekávání milosrdného konce a penaltového rozuzlení. Ale nejlepší obranou je útok, to platí i na tomto turnaji. Pět minut po vyloučení Varely se po centru Cristiana Rodrígueze dostal zády k brance k míči Darío Silva a z poloviční otočky poslal na branku lehkou střelu, která se otřela o Julia Manzura. Míč změnil směr a Justo Villar zkameněl. Paraguay neměla na vybranou, musela se pustit do útoku a málem se jí povedlo vyrovnat z na chlup stejné akce. Ale v brance stál Sebastiá Viera. Ten byl do reprezentace povolán na poslední chvíli, po zranění Fabiána Carianiho a trenér Fossati zariskoval a poslal ho do branky proti Paraguayi. Luis Barbat totiž ve skupině nepřesvědčil, dostal sedm gólů.

Paraguay postupem času nechala bránění minulosti a bezhlavě se pustila do obléhání uruguajské branky. Viera byl ale u každého balónu první. V 88. minutě pak Darío Silva ze Seville, tentokráte ze samostatné akce, dal svou druhou branku a bylo rozhodnuto o postupu Uruguaye do semifinále.

PARAGUAY: Justo Villar-Derlis González (71. David Villalba), Julio Manzur, Pedro Benítez - Carlos Gamarra, Aureliano Torres, Edgar Barreto (67. Julio Dos Santos), Carlos Humberto Paredes, Ernesto Cristaldo (60. Diego Figueredo) - Fredy Bareiro, Nelson Haedo

URUGUAY: Sebastián Viera - Alejandro Lago, Paolo Montero, Darío Rodríguez - Gustavo Varela, Marcelo Sosa, Javier Delgado, Cristian Rodríguez (84. Vicente Sánchez), Diego Forlán (69. Diego Pérez) - Darío Silva, Carlos Bueno (74. Guillermo Rodríguez)

Branky: 15. Gamarra - 40. Bueno(pen.), 66. a 88. Silva
Žluté karty: Lago, Delgado, Varela (URU) - Villar, Cristaldo, Barreto (PAR)
Červená karta: Varela (URU)
Rozhodčí: Héctor Baldassi (Argentina)
Stadión: Modelo de Tacna

V semifinále se střetnou Kolumbie s Argentinou a Brazílie s Uruguají.


Na horké lince...

Argentina se probojovala do semifinále a vzhledem ke své fotbalové historii a kvalitě hráčů, může leckdo podotknout - no a co, to je přeci normální! Ale opak je pravdou! Fotbalisté Argentiny jsou mezi čtveřicí nejlepších po dlouhých jedenácti letech. Je sice pravdou, že společně s Uruguayí získali nejvíce titulů, ale... V roce 1993 se COPA AMÉRICA hrála v Ekvádoru a na stadiónu Barcelona v Guayaquilu porazila Argentina ve finále Mexiko 2:1, když oba góly vsítil Gabriel Batistuta. A od té doby se vrací bez zisku medaile. O dva roky později, v Uruguayi, prohrála ve čtvrtfinále na penalty s Brazílií, Bolívie 97 a opět stop ve čtvrtfinále, tentokráte s Peru (1:2), Paraguay 99 a ve stejném kole a stejný výsledek, tentokráte s Brazílií. V roce 2001 se Argentina COPA AMÉRICA nezúčastnila a jako argument vyslovila obavy o bezpečnost své výpravy v pořadatelské zemi, Kolumbii.

Marcelo Bielsa prohlásil, že Argentina si zasloužila vyhrát, zejména za výkon ve druhém poločase. Štěstí při střídání? "Ano, přiznávám, že se mi povedlo poslat Teveze na hrací plochu v pravou chvíli, ale jasno jsem neměl. Andrés D'Alessandro hrál dobře, něco tomu ovšem chybělo. Tak jsem to risknul a ono to vyšlo!" Blázni mají opravdu vždycky "kliku"! A "Loco" Bielsa to potvrdil!

Alejandro Zegarra, asistent trenéra Peru, na tiskové konferenci po zápase s Argentinou prohlásil: "Chyběl nám jen gól. Prohráli jsme, ale hráli jsme velice dobře a velkého soupeře stálo mnoho sil porazit nás. Chyb jsme se dopustili, ale to vyplynulo ze snahy o vyrovnání. Nyní nezbýváni jiného, než se poučit z tohoto turnaje, na zápasy kvalifikace o postup na MS 2006 se připravit mnohem lépe a stejného soupeře porazit."

Elkin Murillo, hráč Liga Deportiva Universitaria (LDU) z Ekvádoru, byl strůjcem vítězství Kolumbie nad Kostarikou ve čtvrtfinále. Vypadalo to, jakoby na hrací ploše měl dvojče, objevoval se vpravo, vlevo, bránil, rozehrával, ale i střílel. Obrana Kostariky ho nedokázala uhlídat a Marcelo Bielsa má pro semifinále o starost více!

Reinaldo Rueda řekl na adresu svých svěřenců: "Hráli velice inteligentně. Uznávám, nebyl to hezký zápas, ale nemohli jsme se unáhlit. Na krásu si musíte počkat, až se budou hrát nějaké "pouťáky". Ve čtvtfinále proti Kostarice šlo o postup a taky o peníze. A tak se nedalo očekávat nic atraktivního. Semifinále s Argentinou bude jiná historie, snad se nám podaří zapsat se do ní velkým písmem!"

Jorge Luis Pinto pogratuloval "své" Kolumbii k postupu, ale neodjíždí z turnaje zklamán. "Vyhráli jsme a získali mnoho zkušeností. A ty se nám budou v kvalifikaci hodit!" Kostarika již 18. srpna nastupuje proti Hondurasu, ve skupině ji čeká ještě Kanada a Guatemala, postupují první dva. Ze šestičleného finále CONCACAF mají jistotu postupu první tři a k tomu letos přibyl dárek od FIFA, jedno "půlmísto".

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele