Anglie: Hrdinou víkendu Van Nistelrooy

25.11.2002, 14:38
Aktuality
Lvím podílem se nizozemský ostrostřelec podílel na výhře Manchesteru United nad Newcastlem, dal tři z pěti gólů Reds. Vedoucí duo, Arsenal a Liverpool, si moc dobře nevedlo - Arsenal prohrál 2:3 v Southamptonu a Liverpool stejným výsledkem podlehl Fulhamu. Nezachránil ho ani gól Milana Baroše před koncem utkání...

Ve šlágru patnáctého kola anglické Premier League přivítal Manchester United na Old Trafford novopečeného Sira Bobbyho Robsona a jeho Newcastle. Dva účastníci druhé fáze Ligy Mistrů se do sebe pustili s vervou a nabídli divákům parádní podívanou s osmi góly. Po úvodním rozkoukávání ke kanonádě zavelel ve 25. minutě Paul Scholes, který dostal United do vedení. O deset minut později sice vyrovnal Olivier Bernard, pak už ale začal úřadovat Ruud van Nistelrooy. Do poločasu se trefil dvakrát a parádní hattrick završil v 53. minutě. Velkého okamžiku se ale ještě o minutu dříve dočkal útočník Alan Shearer – nádhernou bombou dal svůj stý gól v dresu Newcastlu a snížil na 2:3. Na 5:2 o chvilku později zvýšil určitě jeden z nejlepších mužů na hřišti - Ole Gunnar Solskjaer, konečnou podobu 5:3 dal výsledku v 75. minutě Welšan Craig Bellamy. Manchester získal důležité tři body a z pátého místa ztrácí na vedoucí Arsenal šest bodů. Newcastle se ze šestého místa propadl na osmé.

Lídr tabulky Arsenal zavítal na stadión Southamptonu. Ve 36. minutě jej do vedení dostal "nelétající Holanďan" Dennis Bergkamp, ještě před přestávkou ale vyrovnal James Beattie. V 57. minutě se za tvrdý faul nechal vyloučit Sol Campbell a následnou penaltu bezpečně proměnil opět Beattie. O necelých deset minut později Arsenal dorazil Agustin Delgado a i když se ještě deset minut před koncem trefil Robert Pires, Arsenalu už k zisku bodů nepomohl. I Přes prohru zůstali Gunners ve vedení, Southamptonu patří desáté místo.

Podobně jako Arsenal si vedl také Liverpool, jeho katem v 15. kole se stal Fulham. Domácí se do Liverpoolu pustili s chutí a už o poločase vedli 2:0 zásluhou Facunda Savy a Seana Davise. Po hodině hry jiskřičku naděje pro Reds vykřesal Didi Hamman, dvougólové vedení ale Fulhamu o pár minut později vrátil opět Sava. Posledních dvacet minut sice domácí dohrávali bez vyloučeného Alaina Gomy, Liverpool až ale dokázal jen snížit. V 86. minutě se počtvrté v sezóně trefil střídající Milan Baroš. Liverpool zůstal v tabulce druhý, Fulham si o dvě místa polepšil, je dvanáctý.

Trápení West Hamu potvrdila Aston Villa. Doma svěřence Glenna Roedera porazila 4:1, o góly se postarali Hendrie, Leonhardsen, Dublin a Vassell. Za West Ham, v jehož dresu tentokrát Tomáš Řepka nenastoupil, se trefil Paolo Di Canio. Villa je jedenáctá, West Ham zůstává poslední.

Kromě vedoucího dua zaváhala také před víkendem třetí Chelsea. Na hřišti podprůměrného Boltonu dokázala jen remizovat 1:1, a to jediný bod zachraňoval v poslední minutě Jimmy Floyd Hasselbaink. Chelsea klesla na čtvrté místo, Bolton zůstal třetí od konce.

Skvělou formu potvrdil Everton a díky šesté výhře v řadě se vyšplhal až na třetí místo v tabulce. Popáté za sebou vyhrál 1:0, jeho obětí se tentokrát stal West Bromwich Albion. Těsné vítězství zajistil ve 35. minutě polský střelec Tomasz Radzinski. W.B.A. zůstal na předposledním místě.

Skvělou domácí bilanci potvrdil Middlesbrough, v letošním osmém utkání na svém stadiónu pošesté vyhrál, tentokrát porazil 3:1 Manchester City. Do dvougólového vedení se domácí dostali po trefách Uga Ehioga a Alena Bokšiče, na vyrovnání Nicolase Anelky odpověděl v závěru utkání Kamerunec Geremi. Middlesbrough si díky výhře o jedno místo polepšil, je šestý, Manchester City si naopak o čtyři příčky pohoršil a je až šestnáctý.

V posledním sobotním utkání Sunderland na domácí půdě nestačil na nováčka z Birminghamu, ten si díky gólu Clintona Morrisona z 89. minuty odvezl tři body za výhru 1:0. Sunderland si mírně pohoršil, spadl o jedno místo a je sedmnáctý, Birmingham si naopak polepšil o dvě příčky a je třináctý.

V první nedělní dohrávce se utkali Tottenham s Leedsem a domácí ukončili sérii čtyř zápasů bez výhry, díky gólům Teddyho Sheringhama a Robbieho Keana vyhráli 2:0. Naopak Leeds je v krizi, po domácí porážce 2:4 od Boltonu prohrál další zápas a propadl se o další tři místa, momentálně mu patří čtrnáctá příčka. Z posledních devíti ligových utkání dokázal Leeds jen jednou vyhrát, před 14 dny na hřišti West Hamu. Tottenham díky výhře přeskočil Newcastle a Blackburn a je sedmý.

V posledním utkání si Charlton doma poradil s Blackburnem, vyhrál 3:1. Góly stříleli Konchesky, Rufus a Euell, za Blackburn na průběžných 1:1 vyrovnával Thompson. Charlton si o jedno místo polepšil a je sedmnáctý, Blackburn o jedno klesl a je devátý.

Tabulka:

1. Arsenal 32
2. Liverpool 31
3. Everton 29
4. Chelsea 27
5. Manchester U. 26
6. Middlesbrough 24
7. Tottenham 23
8. Newcastle 22
9. Blackburn 20
10. Southampton 20
11. Aston Villa 19
12. Fulham 19
13. Birmingham 19
14. Leeds 17
15. Charlton 17
16. Manchester C. 17
17. Sunderland 14
18. Bolton 13
19. W.B.A. 12
20. West Ham 12


Největším lákadlem příštího kola je bezesporu duel Liverpoolu s Manchesterem United. Liverpool dokázal v předchozích pěti utkáních United porazit a protože hraje doma, je favoritem. Zajímavý bude jistě také duel Newcastlu s Evertonem, domácí budou chtít zapomenout na prohru na Old Trafford, hosté zase budou chtít prodloužit svou vítěznou sérii. Další zápasy: Arsenal – Aston Villa, Birmingham – Tottenham, Blackburn – Fulham, Chelsea – Sunderland, Leeds – Charlton, Manchester City – Bolton, W.B.A – Middlesbrough, West Ham – Southampton.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele