Anglická Premier League - preview 21. kola

01.01.2011, 08:22, aktualizováno 02.01.2011, 09:36
Previews
Druhý hrací den v roce 2011 nám anglická Premier League nabídne souboj dvou trápících se mužstev. Chelsea doma přivítá Aston Villu a bude chtít navázat na vítězství nad Boltonem. Ve druhém duelu hraje Newcastle ve Wiganu, kde by rád napravil nepříliš povedený vánoční program.
Chelsea FC - Aston Villa  (neděle 14:30)
Chelsea může být relativně spokojena s tím, koho jí los nadělil pro první zápas roku 2011. Aston Villa se totiž možná nachází ještě ve větších problémech než obhájce titulu, a tak po středeční výhře nad Boltonem může dát Chelsea možná definitivní sbohem krizi.

Blues vítězstvím nad Boltonem přestřihli šestizápasovou šňůru bez výhry a opět se jali stíhat vedoucí duo z Manchesteru. Krize ještě zcela zažehnána určitě není, ale i těsná výhra nad Boltonem musela na Stamford Bridge potěšit. Do západního Londýna nyní přijíždí Aston Villa, která je ještě ve větších problémech. Na Stamford Bridge má navíc špatné vzpomínky, minulý rok tu dostala sedm gólů.

V týmu Gerarda Houlliera vládne nespokojenost. Ještě aby ne, když Villans vyhráli jednou za posledních sedm zápasů a od sestupových příček je dělí jediný bod. Problémem Aston Villy je zejména inkasování branek, čisté konto naposledy obrana udržela před dvěma měsíci. "Pokud držíte čisté konto, máte šanci vyhrávat. My jsme byli v obraně příliš naivní," hledal důvody neúspěchů Houllier, jenž už bude moci použít ofenzivní dvojici Ashley Young, Emile Heskey, kteří měli problémy s kolenem, respektive kotníkem. Ten však nadále trápí Luka Younga.

Chelsea se po výhře nad Boltonem posunula zpět na čtvrté místo, ale o to může rychle přijít, pokud v neděli nezvítězí. Tottenham totiž v sobotu přehrál Fulham, a tak má aktuálně o dva body víc. V základní sestavě domácích se znovu neobjeví John Obi Mikel, který má zraněné koleno a problémy musí Carlo Ancelotti řešit na stoperu, kde vedle Alexe bude chybět také Branislav Ivanovič, který stojí kvůli pěti žlutým kartám. Zaskočit by tak měl Ferreira nebo Bruma. Fit by mohl být také Sturridge.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Newcastle United  (neděle 17:00)
Newcastle náročný vánoční program nad očekávání nezvládl, spíše dostál všem prognózám a jak ManCity, tak Tottenhamu podlehl. Po Novém roce se ovšem podívá na půdu Wiganu, tedy soupeře, kterého by už rozhodně měl porážet. Pardewa i přesto čeká další těžká zkouška, Straky na tohoto protivníka nevyzrály už čtyřikrát v řadě.

Magpies teď čekají dva důležité souboje s Wiganem a West Hamem během pouhých čtyř dní - právě i s těmito celky by se totiž papírově měli rvát o místa zajišťující setrvání v Premier League. Pro Pardewa tedy ta pravá robota přichází teprve měsíc po jeho jmenování novým manažerem Newcastlu. A práce s ním bude mít nepochybně nad hlavu. Vždyť jen venku Straky prohrály všechna tři poslední klání, přičemž dohromady inkasovaly nepěkných deset gólů. Na samotném DW Stadium pak naplno nebodovaly dosud ani jednou. K tomu když pak přidáme skvělou domácí bilanci Wiganu - na vlastním stánku nenašel přemožitele v šesti minulých případech, těžko může Pardewova družina s tříbodovým ohodnocením nějak napevno počítat. Tím spíš, když jsou Martinezovi svěřenci určitě stále ještě v laufu poté, co opět zvládli ožebračit slovutný Arsenal.

Zdaleka nejlepší střelec Newcastlu Andy Carroll možná nebude moci zasáhnout do prvního novoročního utkání svého mužstva, tahá ho stehenní sval. Kevin Nolan, druhý nejpotentnější hráč Pardewovy ekipy, jenž spolu s Carrollem obstaral dvě třetiny celkového gólového přídělu Magpies, je naopak po vypršení karetního trestu zase zpátky a k dispozici jsou svému manažerovi i Campbell, Ameobi a Enrique.

Také Wigan bude v neděli postrádat svou ústřední postavu - Charles N’Zogbia si za hloupý přestupek v zápase s Arsenalem odpyká první třetinu svého distancu. Špatně to vypadá také s klíčovým stoperem Alcarazem, jehož šance na start jsou vyčíslovány zhruba na padesát procent.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Bromwich Albion - Manchester United  (sobota 13:45)
Manchester loni potupil svého soupeře výsledky 4:0 a 5:0. V letošní sezóně však zápas na Old Trafford skončil nerozhodně po hrubkách zkušeného Van der Sara. Zápas, který odstartuje Premier League v roce 2011, tak najde motivaci na obou stranách.

Manažer Ferguson odjížděl ze stadionu ligového soupeře bez bodu naposledy v únoru, jenže báječnou sérii kazí fakt, že v probíhajícím ročníku hned sedmkrát z osmi případů přivezl pouhý bod. Jediné vítězství slavil proti Stoke City, které není zas tak daleko od Hawthorns.

V minulém kole si s trochou smůly neodvezl plný zisk z jiného města West Midlands. Na St. Andrew’s v posledních minutách vyrovnal Birmingham po příhře rukou, kterou rozhodčí neviděl. Přesto si oproti West Bromu může svou formu chválit.

Jeden z nováčků ligy začal slibně a ještě donedávna atakoval pohárové příčky. I po porážce s Blackpoolem nastupoval proti druhému týmu z Manchesteru s vědomím, že případná výhra ho dostane na 4. místo. Citizens však bez problémů zvítězili a načali tak nelichotivou bilanci Throstles, když za deset posledních vystoupení v lize získali pouhých sedm bodů.

Zranění v dresu hostů hlásí Hargreaves, O'Shea, Scholes s Valencia. Nejistý je start Naniho, kterého trápí kyčel. Dalším, kdo si nezahraje, je Park Ji-Sung. Ten musí plnit reprezentační povinnosti.

Baggies budou mít co dělat, aby dali vzpomenout na zářijový návrat ve druhé půli v "Divadle snů". Se šesti červenými kartami jsou nejhříšnější v celé lize a vstup do nového roku tak hrou rozhodně neoslaví suspendovaní Jara s Tamasem. Aby toho nebylo málo, třetí obránce Paul Scharner, ve čtvrtek onemocněl a vynechal trénink. Achillovka nepustí do hry Olssona, návrat však hlásí nejlepší asistent u gólů, Chris Brunt.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.25 - 1.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Ham United - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Jen jedinému celku v historii Premier League se podařilo nesestoupit, když do nového roku vstupoval z posledního místa. Letos samotný chvost tabulky přísluší West Hamu, ale v Upton Parku po posledních zápasech hýří optimismem. Prvního ledna na Hammers čeká asi klíčová bitva sezóny, proti předposlednímu Wolverhamptonu.

Tři zápasu zpátky měl Avram Grant nůž na krku. Ačkoliv sám Izraelec jakékoliv ultimátum popírá, v médiích se mluvilo o tom, že ve třech následujících zápasech musel alespoň jednou zvítězit. V této sérii získal West Ham pět bodů a do Upton Parku se vrátila dobrá nálada. Hammers jsou sice stále poslední, ale pokud v sobotu uspějí nad Wolverhamptonem, mohou poprvé v sezóně opustit sestupovou zónu.

Proti Wolves to ale bude hodně těžké, také Wanderers jsou totiž nabuzeni, možná ještě více než domácí. Poslední vítězství nad Liverpoolem totiž šokovalo celou Anglii, tři body si Wolves z Anfield Road odvezli díky brance Stephena Warda. Ve východním Londýně se sice Wolves příliš nedaří, ale loni tu na jaře v podobně klíčové bitvě zvítězili 3:1. Do karet hostům hraje také fakt, že West Ham 1. ledna prohrál už šest posledních zápasů.

Oproti remízovému duelu s Evertonem ale Avram Grant nasadí několik hráčů, kteří odpočívali, včetně útočníka Carltona Colea. Zápas s Toffees nedohrál Ilunga a nejspíše nenastoupí ani v sobotu, vrátí se tak Tal Ben Haim. Na druhé straně barikády se Mick McCarthy nechystá dělat příliš mnoho změn. Jak se říká, vítězná sestava se nemění. Po zranění by se však mohli vrátit Kevin Doyle, Jody Craddock nebo Michael Mancienne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.35 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tottenham Hotspur - Fulham FC  (sobota 16:00)
Fulham je v hodně svízelné situaci. Naposledy sice porazil Stoke, čímž výrazně ulehčil manažeru Marku Hughesovi, ale bodovat by potřeboval i v první den nového roku. Jenže hraje na hřišti Tottenhamu, kde se mu absolutně nedaří. A co víc, Spurs jsou ve formě.

Nejen, že osm zápasů už Tottenham nenašel přemožitele, navíc ve více než polovině případů zvítězil, ale poslední dva duely ovládl dokonce jen o deseti mužích. Červenou kartu totiž proti Aston Ville viděl Jermaine Defoe a proti Newcastle Kaboul.

Cottagers se tak musejí oprávněně obávat. Na White Hart Lane navíc mají jen ty nejhorší vzpomínky. Vždyť Fulham tu nedokázal vyhrát 63 let a Tottenham byl prvním mužstvem, kdo letos dokázal Hughesovi svěřence porazit. Od té doby Fulham prohrál ještě pětkrát, což není tolik, ale jelikož drtivou většinou zbylých zápasů remizoval, nachází se na třetím místě od konce. A pokud bude vše nakloněno proti němu, může být po sobotě jen jediný bod od posledního místa.

Hosté ale budou chtít vzpomenout na poslední zápas se Stoke, ve kterém dokázali po osmi zápasech konečně naplno bodovat. Vítězství to sice bylo překvapivé, ale zároveň zasloužené. Fulham o výhře rozhodl už v prvních deseti minutách, kdy dal dva góly. Oba dva si připsal Chris Baird, pro kterého to byly první přesné zásahy od března 2007.

Branku Cottagers bude naposledy před odletem na Asijský pohár hájit Mark Schwarzer. Mousa Dembele sice ještě hrát nebude, ale po sedmitýdenní absenci je prý již jeho návrat na zelené trávníky blízko. Mimo jsou nadále Briggs, Senderos, Stoor a Zamora. Domácím chybí již zmíněný Kaboul, stejně tak Defoe. William Gallas vyléčil zraněný sval, Keane to však nejspíš nestihne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Everton FC  (sobota 16:00)
Stoke City se sice drží na desáté příčce, ale manažer Tony Pulis není spokojen. Jeho svěřenci totiž už dvakrát v řadě prohráli domácí zápas, navíc v něm nedali ani gól a 52letý manažer varoval, že v lednu může dojít ke změnám. Vše mohou hráči napravit první lednový den, kdy hrají opět doma, tentokrát s Evertonem, který na Potters ztrácí jen dva body.

Jedním z hráčů, který měl v klubu nejistou budoucnost byl Jermaine Pennant. Ten byl u Potters na hostování z Realu Zaragoza a po dobrých výkonech si nakonec vybojoval přestup, který Stoke stál 2,8 milionu liber. Pulis však varuje: "Očekáváme, že bude nadále hrát stejně, jako když byl na hostování. Mluvil jsem s ním, byl pro nás skvělým přínosem, ale když podepsal nový kontrakt, nemůže ubrat plyn."

Pulis však nemluvil jen k Pennantovi. Po dvou prohraných domácích zápasech v řadě a nule v kolonce vstřelených branek upozornil všechny hráče, že v lednu může přijít cokoliv. Nabídka prý může přijít na každého hráče a vedení ji bude zvažovat. Týká se to dokonce i Ryana Shawcrosse, na něhož by však musela být nabídka skutečně královská. Potters se totiž svého klíčového stopera a kapitána zbavovat nechtějí.

Stoke je často pro soupeře hodně nevyzpytatelným celkem, protivníkům se nelíbí jeho tvrdý styl, ale Everton, který v sobotu na Britannia Stadium dorazí, si většinou zápasy s Potters užívá. Toffees totiž za poslední tři roky, co je Stoke v Premier League, ještě neprohráli ve vzájemném duelu ani jednou. Venku se navíc svěřencům Davida Moyese daří, na hřišti soupeře neprohráli už osm zápasů, což je klubový rekord. Co může Moyese ještě těšit je také týmový duch a touha, která u jeho mužstva panuje. V posledních čtyřech zápasech z pěti totiž Toffees venku vždy prohrávali, ale dokázali vždy brát minimálně bod.

Ten by se hodil i v sobotu, klidně tři, to by se totiž Everton dostal právě před Stoke. Tomu bude chybět stoper Robert Huth, který minule dostal pátou žlutou kartu v sezóně. Problémy s kotníkem, respektive s ramenem měli Matthew Etherington a Jon Walters, ale Pulis doufá, že budou fit. Za Everton poslední zápas před odjezdem na Asijský pohár odehraje Tim Cahill, Victor Anichebe zůstává kvůli trestu mimo hru. Heitinga s Jagielkou se sice blíží svým startům, ale Moyes uvedl, že v sobotu nastoupí jen stěží.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.10 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sunderland AFC - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Manažer Steve Bruce vstupuje do nového roku jako čerstvý padesátník a může se těšit na dárek v podobě vítězství nad Blackburnem, který už pětkrát za sebou před svými diváky porazil.

A obdobně se proti Rovers daří i Sunderlandu, jenž z posledních ligových střetnutí vyšel dvakrát vítězně a třikrát remízoval. K dalšímu úspěchu Black Cats by mohla pomoci i lepší defenzíva. Zatímco domácí se rovnají Chelsea a Manchesteru City v celkovém počtu devíti čistých štítů, Blackburn inkasoval při každém výjezdu v této sezóně.

Hostitelé také potřebují napravit překvapivou porážku z předešlého kola. Blackpool získal všechny body a neinkasoval přesto, že na něj šlo přes třicet střel. Manažer Bruce hledá další motivaci v úspěšné první půli sezóny, během které získal 27 bodů. "To je pro nás výzva - dokážeme jít a zopakovat to?" věří ve zdvojnásobení.

Steve Kean má za sebou první tři duely jakožto manažer a už ochutil všechny druhy výsledku. Plného zisku se dočkal těsně před koncem roku, když i v desíti lidech neztratili jeho svěřenci náskok dvou branek a vyhráli na stadionu West Bromwiche.

Kromě hříšníka Kaliniće čeká poslední zápasový trest i na Salgada. Na marodce hostů pak pobývá Andrews a Grella kvůli slabinám, Jonese trápí koleno a N'Zonziho s Robertsem sužují zraněné kolenní šlachy. Naopak návrat by měl hlásit Samba.

Domácím budou kvůli kolenu chybět Campbell s Turnerem, Carsona vyřazuje rameno a Mensaha kotník. Vážné pochybnosti pak panují nad startem Cattermolea, Onuohy a Gyana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.45 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Liverpool FC - Bolton Wanderers  (sobota 16:00)
Bolton má před svým novoročním soupeřem náskok sedmi bodů. Reds ale mají dva zápasy k dobru a manažer Hodgson má nejvyšší čas, aby všechny přesvědčil o tom, že ambiciózní tým dovede na patřičná místa.

Pro jeho odvolání se totiž už sepisuje i internetová petice, která v pátek v pět hodin večer měla přes jedenáct tisíc podpisů. Přitom doposud nasbíral pouze o pět bodů méně, než se loni povedlo Benítezovi.

Nepříjemným faktem však zůstává, že zatímco v předešlých třech sezónách prohrál Liverpool v lize sedmnáctkrát, má po necelé polovině letošního ročníku na kontě už osm proher. "Byl jsem velmi potěšen, když jsem získal takovou práci. Opustil jsem opravdu dobrou práci, abych mohl přijmout Liverpool. Takže poslední věc, na kterou myslím, je odchod z klubu nebo odchod z fotbalu vůbec," věří zkušený manažer, že od nových vlastníků ještě čas dostane.

A Trotters by mohli být tím správným soupeřem. Vzájemné střety už osmkrát po sobě patřily Reds, navíc pouze ve dvou z nich dovolili soupeři skórovat. Na vlastním stadionu pak série vítězství trvá od roku 2002, kdy se týmy rozešly smírně 1:1. Poté přišla výhra 3:1 a následných sedm utkání na Anfieldu se obešlo bez míče v domácí síti.

Takové myšlenky rezolutně odmítá Owen Coyle. "Naše záznamy minulosti nejsou něčím, co by se týkalo mě. Co se stalo předtím, nebude mít žádný efekt na hru. Rozhodnou dva týmy na hřišti, ne ty z análů historie."

Mimo jiné bude doufat v prolomení smolných tří výjezdů v řadě, kdy se pokaždé vracel s porážkou po jediné trefě soupeře. Díky plnému počtu možných odehraných kol si i přesto drží líbivou šestou pozici.

Na marodce bude pro sobotní zápas Davis, J. O'Brien, Gardner a Samuel. Paul Robinson si odpyká karetní trest a Chung-Yong Lee plní povinnosti v reprezentaci. Otazníky visí nad startem Holdena a Steinssona.

V dresu domácích nenastoupí Carragher se Spearingem. Joe Cole si před utkáním bude muset projít testem svého zraněného kotníku a nejistý start má i Gerrard. Reds i přes absenci důležitých hráčů potřebují napravit překvapivou porážku od Wolves.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.50 - 5.00
více informací
Manchester City - Blackpool FC  (sobota 16:00)
Premier League nespí ani na nový rok, a tak budeme moci prvního ledna sledovat souboj nejbohatšího celku s tím úplně nejchudším. Řekli byste si, že jeden by měl celou soutěž vést a druhý být na chvostu? Tak to je pravda jen z poloviny.

Citizens se sice se svým městským rivalem dělí o první příčku, ale Blackpool rozhodně poslední není. Mužstvo, které ještě před sezónou všichni předem odepisovali, překvapuje a aktuálně drží skvělou osmou pozici. A pozor, Tangerines mají ještě tři zápasy k dobru.

Ale ještě zpět k domácímu Manchesteru City. Ten totiž do nového roku vstupuje na děleném prvním místě vůbec poprvé od roku 1982. Bohatí šejci, kteří klub koupili, si tak nyní mohou mnout ruce. Navíc jim ještě současný kádr nestačí, manažer Roberto Mancini prohlásil, že v boji o titul by mohl být rozhodující útočník Edin Džeko, kterého chtějí Citizens získat z Wolfsburgu. Podle poslední zpráv za bosenského forvarda nabízejí 30 milionů liber. Jen pro představu, 30 milionů liber je asi osmkrát víc, než kolik stojí celý tým Blackpoolu.

Blackpool ale už na podzim ukázal, že peníze nejsou všechno. Doma odehrál s favorizovaným soupeřem skvělý zápas a nakonec po velké bitvě prohrál 2:3. V posledním zápase si Tangerines připsali důležitou výhru na hřišti Sunderlandu, ačkoliv měli velké štěstí. Považte, Black Cats na bránu Blackpoolu vyslali 32 střel, ani jedna se však neujala. Tangerines tím pádem v lize neprohráli už pět zápasů a navíc mají o tři zápasy méně. Na City of Manchester Stadium mohou opět použít kapitána Charlieho Adama, kterému vypršel trest. Zranění vyřadí Elliota Grandina.

Domácím by se měl do základní sestavy vrátit Carlos Tevez, jenž při posledním duelu odpočíval kvůli poraněnému svalu. Mancini by mohl rovněž nasadit Kola Toureho, Jeromeho Boatenga, Aleksandara Kolarova nebo Jamese Milnera, kteří rovněž nenastoupili.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Birmingham City - Arsenal FC  (sobota 18:30)
Kanonýři vstupovali do roku 2010 z třetího místa. Na stejné pozici nakonec skončili v sezóně i v celém kalendářním roce. Ten nový začnou bojem s Birminghamem, který na překvapivé vítězství čeká sedm vzájemných setkání.

Brums budou znovu spoléhat na precizní defenzivní styl. Přestože se drží jen těsně nad sestupovými příčkami, v posledních šesti kolech inkasoval vždy maximálně jednou za zápas, přitom se potkal s týmy, jako jsou Manchester City, Chelsea, Tottenham nebo Manchester United.

Arsenal si naopak svou obrannou fází mnoho radostí nedělá. Čisté konto udržel naposledy před sedmi ligovými zápasy. Pokud svou sérii prodlouží na St. Andrew’s, stane se nejdelší od sezóny 2001/2002, ve které musel lovit míč ze sítě jedenáct zápasů za sebou.

Rozhodně větší zklamání však panuje po posledním utkání. Svěřenci manažera Wengera byli pod tlakem posměšných reakcí po vítězství nad Chelsea, když si kdekdo popíchl, že proti Wiganu na úspěch nenavážou. Na DW Stadium ve skutečnosti vedli a hráli proti oslabenému mužstvu, přesto nakonec odjížděli pouze s bodem.

Šťastný závěr prožili hráči Birminghamu, když v 90. minutě sudí nepostřehl ruku a Bowyer zblízka neměl problémy vyrovnat proti týmu Sira Fergusona. Brums tak vsítili devátou branku za devět domácích zápasů a Everton zůstává jediným týmem, který si odvezl všechny body.

Na sobotní duel se dozajista těší Samir Nasri, který by chtěl proti tomuto soupeři skórovat potřetí zasebou, a také Jack Wilshere. Ten totiž s přicházejícím rokem slaví své devatenácté narozeniny.

Kromě této dvojice se do základní sestavy vrátí Fabregas, Song a Van Persie. Mimo pak zůstává Vermaelen, Diaby, Almunia a Gibbs. V dresu hostitelů se kvůli problémům s kolenem stále neobjeví McFadden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.30 - 3.80 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United18108039:1738
2.Manchester City20115432:1638
3.Arsenal FC19113539:2236
4.Chelsea FC19104533:1534
5.Tottenham Hotspur1996429:2333
6.Bolton Wanderers2078532:2629
7.Sunderland AFC2069521:2227
8.Blackpool FC1774626:2925
9.Blackburn Rovers2074926:3125
10.Stoke City1973923:2424
11.Everton FC19410521:2222
12.Liverpool FC1864821:2322
13.Newcastle United1964928:3122
14.West Bromwich Albion1964925:3422
15.Aston Villa1955920:3420
16.Wigan Athletic1948717:3120
17.Birmingham City18310518:2119
18.Fulham FC19310619:2319
19.Wolverhampton Wanderers19531120:3218
20.West Ham United2038920:3317

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1274)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele