Anglická Premier League - preview 17. kola

13.12.2008, 09:14, aktualizováno 14.12.2008, 09:33
Previews
Liverpool včera zaváhal, a tak se dnes může do čela ligy dostat Chelsea. Blues potřebují porazit West Ham, který na Stamford Bridge povede Gianfranco Zola, legenda Chelsea. Ve druhém nedělním utkání přivítá Portsmouth Newcastle.
Middlesbrough FC - Arsenal FC  (sobota 13:45)
Arsenal sice nadále výkony na hřišti nikoho neudivuje, ale dvě krkolomné výhry v minulých týdnech ho vyšvihly opět mezi elitní čtyřku Premier League. Pokud teď Kanonýři přemohou též Middlesbrough, mohou se alespoň na pět hodin posunout až na příčku třetí.

Doménou Gunners už zřejmě v příštích měsících nebude ani tak pohledná hra či úžasní talenti jakožto záskok, jako spíš bojovnost a mladistvá drzost. O první pravdě jsme se přesvědčili v posledních týdnech, když Arsenal buď prohrál anebo doslova utrpěl vítězství. O té druhé zase tuto středu a v nedávném utkání Carling Cupu s Burnley. V těchto zápasech se ukázalo, že skvadra s minimálním věkovým průměrem buď nemá dost motivace a chuti, nebo prostě není, kdo by ji usměrňoval a táhnul. Výsledkem tedy nakonec byla porážka od Porta (0:2) a následná ztráta první příčky ve skupině Ligy mistrů, ještě předtím pak ostudné vypadnutí z Ligového poháru při stejném konečném skóre.

Ani fandům Boro nijak závratně srdce neplesá při pohledu na výkony svých chráněnců. Již čtyřikrát po sobě se s nimi nemohli radovat z vítězství a na Riverside Stadium tak mohli učinit letos pouze třikrát. Navíc z příštího soupeře mají asi nejen oni panickou hrůzu. Inkasovali od něj totiž více branek než od kohokoliv jiného (59). Pod tuto neblahou statistiku se jistě podepsal i bezmála tři roky starý debakl 0:7. To je ale dávná historie, zato minule na severu Anglie Londýňané ztroskotali a alespoň kus jejich cti zachraňoval až v 90. minutě český legionář Rosický.

Fakt že tehdy kapitán naší reprezentace skóroval tak pozdě má určitou spojitost i se sobotním střetnutím. Zatímco totiž síla Gunners je v posledních sekundách utkání, Boro je v těchto fázích zpravidla velmi zranitelné. V nastavení v tomto ročníku Premier League dostalo hned čtyři branky, Arsenal naopak pět vstřelil. Pokud tedy ve 13:45 CET usednete k monitoru či televizní obrazovce, bylo by záhodno také celý zápas dokoukat.

Lodivodu Middlesbrough Garethu Southgatovi, který mimochodem na předzápasové tiskové konferenci obhajoval strategii Arsena Wengera čili sázku na mládí, bude v sobotu chybět stoper David Wheater pro karetní trest. Jeho ztrátu však dokonale kompenzují návraty jiných beků, Hutha s Riggottem. Zato další neméně důležitá dvojice fotbalistů, Mido s Garym O’Neilem, se určitě Arsenalu nepostaví, přičemž starty Taylora a Hoyteho (kmenového hráče londýnského celku) jsou nejisté.

Jak vidno, Arsene Wenger se rozhodně v případě neúspěchu nebude moci vymluvit na abnormální šířku marodky, leč seznam nedostupných borců také není nikterak úzký. Především však francouzského manažera musí hřát u srdce herní způsobilost Van Persieho, Clichyho, Sagny a nejspíš i kapitána Fabregase. Až pak přijde na řadu postesknutí nad absencemi Rosického, Walcotta či Nasriho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.70 - 3.30 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sunderland AFC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Osmnáctý Sunderland versus poslední West Bromwich, souboj dvou celků řádně namočených do bojů o záchranu. Třebaže Black Cats nemusejí tolik smutnit, neboť jen bod ztrácí na první nesestupovou příčku, po tomto víkendu si se svým příštím soupeřem klidně mohou vyměnit posty.

Jak napovídá aktuální postavení v tabulce, oba celky si neprocházejí zrovna lehkým obdobím. Jestliže by však v tak papírově vyrovnaných soubojích mělo mít o to větší váhu domácí prostředí, v sobotu tomu tak nemusí úplně být. Sunderland na svém Stadium of Light totiž naposledy třikrát prohrál, to ovšem hravě přebije WBA s pěti venkovními krachy v řadě. Co také nelze zrovna očekávat, jsou gólové hody. Obě mužstva mají se střeleckou potencí mimořádné potíže a "pyšní" se nejhoršími útoky v lize - o chlup, respektive gól, je na tom lépe klub od řeky Wear s 13 přesnými zásahy na kontě. Navíc branky má na obou stranách na starosti minimum fotbalistů, za Sunderland skórovalo jen pět různých borců, za West Bromwich šest.

Když se oba celky posledně střetly ještě v rámci League Championship předminulou sezonu, byl z toho double ve prospěch Černých Koček. To jenom dokumentuje jejich obecnou převahu nad svým sokem. Tři minulá střetnutí opanoval klub ze severovýchodu Albionu, stejně jako poslední setkání v Premier League.

"Makems" určitě musí povzbudit návrat záložníka Richardsona po karetním trestu a rovněž uzdraveného kapitána Deana Whiteheada, zvlášť když opory v osobách Gordona s McCartneym stále ještě akorát nabírají kondičku. V brance se tak znovu objeví Maďar Fulop, přičemž díru na levém kraji obrany bude opět provizorně lepit Chimbonda.

Přestože si Ishmael Miller v této sezoně již nezahraje, Tony Mowbray jakoby věřil Romanu Bednářovi a ostatním pozůstalým a neshání se proto po náhradě. Ani čerstvé přírůstky na marodku ho netrápí, snad jen potěšit ho mohl návrat Craiga Beattieho z hostování v Crystal Palace, mimochodem právě tolik potřebného útočníka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Hull City  (sobota 16:00)
Liverpool sice na Anfield Road pomalu ztrácí svou suverenitu, jeho neskutečná šňůra bez porážky však trvá neustále. Reds teď přivítají Hull City, který po kratší pasáži strádání opět nabírá dech a stíhá pohárová umístění.

Tigers jen velmi zřídka letos vychází z ligových střetnutí naprázdno. V celých 75% zápasů (12 z 16) se vyhnuli porážce a nebýt menší krize na přelomu října a listopadu, kdy Brownovi svěřenci třikrát v řadě selhali, bylo by to ještě daleko lepší. Navíc není také pravidlem, že se Hull coby nováček v Premier League vždy zalekne slavnějšího soka. Vždyť jeden z celků Big Four již letos udolal, a to i na jeho hřišti - Arsenal poměrem 2:1. Stejně tak naopak není pravda, že Liverpool každého prvoligového novice nelítostně přejede. V této sezoně již nezvládl ideálně bitvu se Stokem, s nímž se rozešel bez branek.

Zato jakmile v utkání Liverpoolu padne branka, můžete si být téměř stoprocentně jisti, že duel nedospěje k remízovému konci. Alespoň se tak tedy nestalo již osmnáctkrát v řadě. Fanoušci Reds mohou mít rovněž velkou důvěru ve vlastní obrannou linii, která v lize nepustila branku v šesti z posledních osmi případů. Když už jsem se v úvodu zastavil také nad domácí suverenitou celku z Merseyside na vlastním hřišti, nemohu se nezmínit, že ta je dána 19 po sobě jdoucími duely bez porážky.

Hull ještě nikdy čerstvého vítěze skupiny D Ligy mistrů nepřemohl, rozuměj tedy v soutěžním utkání. Na Anfield Road se před vznikem Premier League utkali oba soupeři pouze třikrát a pokaždé se radovali domácí. Naposledy se tak stalo již roku 1959 po divoké přestřelce s výsledným skóre 5:3.

Liverpoolu už skončily boje v Champions League a Rafael Benitez si nemůže vynachválit tři měsíce soustředění se pouze na domácí soutěže. "Chceme se příští rok vrátit do Evropy jako nadále vedoucí celek tabulky," vyhlašuje. Španělskému lodivodovi již může být k dispozici bek Fabio Aurelio, kdežto hvězdné duo Torres-Škrťel bude chybět ještě aspoň týden.

Přestože byl začátkem týdne nakrátko vzat do vazby, Marlon King bude i tuto sobotu velet ofenzivní vozbě Hullu. Naproti tomu jeho kolega z útoku Caleb Folan a defenzivní hráč Andy Dawson pokračují v rekonvalescenci. Turner bude rád i za místo na lavičce náhradníků.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Paul Ince bude rád, když přečká do Nového roku na lavičce Blackburnu, to se zdá býti jasnou zprávou. Rovers se absolutně nedaří, naposledy příliš nevzdorovali Liverpoolu a senzačně se topí v sestupových vodách. Wigan střídá světlá období s temnými.

Možná právě taktická bitva dvou někdejších spoluhráčů z Manchesteru United rozhodne o příštím osudu mladšího z nich u kormidla Blackburnu. Možná je i trochu překvapující, že vydržel ve svém stávajícím angažmá i takhle dlouho, vzhledem k tomu, že se v případě dalších dvou neúspěchů zapíše tato sezona do dějin klubu černým písmem. Šlo by totiž o historicky nejdelší šňůru bez vítězství za více jak 130 let existence lancashireského celku. Nyní Rovers nevyhráli desetkrát v řadě, přičemž vydolovali jen tři body z posledních 30 možných. Chuť si spravili alespoň postupem ze čtvrtého kola Carling Cupu na úkor Sunderlandu. Jinak je to zkrátka mizérie se vším všudy - 19. místo v tabulce, nejděravější obrana v lize, nejméně výher ze všech (spolu s WBA a Newcastlem) či titul zcela nejslabšího mužstva Premier League na domácí půdě.

Pokud se opravdu budou Latics držet nastoleného systému, nemají se moc na co těšit. Po celkem solidním rozjezdu přišel najednou strmý pád, nelehké období (trvající celý říjen), které však stejně náhle vystřídala pětizápasová šňůra bez porážky, jež pokryla celý listopad. Tu utnul v posledním kole až Arsenal, přesně řečeno jediná přesná trefa Adebayora. Bude následovat opět krizová situace? Kdo ví, každopádně střetnutí s Blackburnem Wiganu zpravidla nevycházejí. Zrovna to loňské na JJB Stadium se však domácím vyvedlo náramně, když opanovali přestřelku s konečným výsledkem 5:3. Do té doby ovšem v rámci Premier League pětkrát svému soupeři podlehli.

Wigan není absencemi zrovna nepostižený. Stopera Boyce nepustí v sobotu do hry přetržená kolenní šlacha, pročež by ho měl nahradit zřejmě už zcela fit Rakušan Scharner. Stav Henriho Camary ještě bude muset Steve Bruce krátce před výkopem přezkoumat a klíčový záložník Palacios se Rovers nepostaví z důvodu jednozápasového distancu. V základu by se naproti tomu mohl opět představit objev sezony, egyptský snajpr Amr Zaki.

Zkušený středopolař David Dunn se vrací po zranění achillovky, zato menší zdravotní potíže zabrání ve startu Švédovi Olssonovi. Návrat plánují rovněž Mokoena s Robertsem, druhý jmenovaný by si tak mohl něco odkopat proti svému bývalému zaměstnavateli. 30letý grenadský forvard na JJB Stadium působil více jak dva roky a dres Wiganu oblékl celkem 103krát, přičemž zaznamenal dohromady hned 43 branek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - Everton FC  (sobota 16:00)
Každý, kdo bude chtít vidět skutečně ofenzivní představení, které slibuje velkou dávku gólů, se v sobotu určitě zaměří na duel Evertonu a Manchesteru Citu.

V zápasech obou zúčastněných klubů padá na okolo tří branek na duel a navíc fanoušci povětšinou nevidí žádnou úpornou defenzivní taktiku. I proto se ale možná nyní nachází Citizens až na 14. místě, což je pro vedení klubu neakceptovatelné. Na místo toho jsou ale svěřenci kouče Hughese druhým nejlépe střílejícím klubem soutěže. Jenže v posledních dvou kolech se jejich brankostroj zadrhnul a oni si připsali na konto pouze bod a jeden přesný zásah.

I tentokrát je bude čekat těžký souboj, a to i přesto, že kouč Moyes přes týden rozhodně neměl jednoduché spaní. Opět ho totiž čeká dilema, jak poskládat útočnou řadu týmu. V minulém zápase se jediný útočník Victor Anichebe moc neosvědčil a tentokrát se zřejmě fanouškům na trávníku neukáže, jelikož jej trápí zranění zad. Povzbuzující zprávou je alespoň návrat Francouze Luise Sahy. Everton je venku velmi silný, což si David Moyes velmi dobře uvědomuje a touží po bodech. "Proti Aston Ville jsme hráli dobře, jenže prohráli a chceme to odčinit," slibuje příznivcům skotský taktik.

"Ačkoli mají Toffees problémy se složením útoku, je to velmi silný soupeř. Znamenají pro nás velkou zkoušku," prohlásil naopak domácí Mark Hughes. Ten s napětím sleduje zdravotní stav svého hvězdného Robinha, kterého stále trápí bolavý kotník. Moc dobře to však nevypadá ani se čtveřicí Richards, Fernandes, Garrido a Sturridge. Jistě budou chybět Petrov, Božinov a Johnson. Na straně Evertonu je také poměrně obsáhlá marodka. Kromě již zmiňovaného Anichebeho zřejmě nenastoupí ani Hibbert. Mimo hru jsou stoprocentně Vaughan, Yakubu, Valente a Jacobsen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Fulham FC  (sobota 16:00)
V rámci sedmnáctého kola se na Britannia Stadium představí jeden z nejhorších týmů na půdě soupeře, aneb souboj domácího Stoke City proti Fulhamu.

Je až s podivem, že Cottagers neprohráli posledních pět utkání, vytěžili z nich skvělých devět bodů a přitom vstřelili pouhých pět branek. Když před sezónou kupovali útočníka Andyho Johnsona, slibovali si od něj pravidelné zásahy, jenže anglický útočník se trápí a ani jeho kolegové z ofenzívy si nevedou o moc lépe. Právě možná proto je nyní Fulham "pouze" na deváté příčce s dvaceti body. I přesto v táboře londýnského klubu panuje spokojenost, jelikož předsezónní cíl o umístění v klidném středu tabulky se prozatím naplňuje na jedničku. V tomto zápase by chtěl Fulham vytěžit další body, nečeká jej ale nic jednoduchého.

A to především díky skvělým výsledkům, které Potters uhrávají na svém stadionu. Kdyby začali pravidelně bodovat také na hřištích soupeřů, určitě by ale nyní mohli být mnohem výše. Poslední kolo na půdě Newcastlu ovšem zvládli poměrně dobře. I přesto, že prohrávali už po 24 minutách o dvě branky, dokázali se zvednout a nakonec vyrovnali. Gól na 2:2 se jim podařilo vstřelit až v nastaveném čase. Kouč Pulis byl velmi šťastný a oceňoval bojovného ducha jeho celku, pro který může být letos každý bod nesmírně důležitý.

Do tohoto zápasu ale může zapomenout na výpomoc kapitána Andyho Griffina a Andyho Wilkinsona. Po zranění ramene se vrací alespoň Rory Delap. Pozitivnější zprávou je také neustále se zlepšující stav Liama Lawrence, který už možná bude schopen odehrát nějakou tu minutu. Na druhé straně bude pochopitelně scházet dlouhodobě zraněný Diomansy Kamara, jehož návrat je naplánován až na začátek nového roku, podobně jako u Andranika.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.15 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Bolton Wanderers  (sobota 16:00)
Sto a jednu míli urazí fotbalisté Boltonu, než dorazí do Villa Parku, kde by chtěli odčinit loňskou čtyřbrankovou porážku. V nebývalé formě hrající Trotters můžou využít nepřesvědčivých domácích výsledků Aston Villy.

Birminghamský celek prožívá na vlastním stadionu útlum. Poslední čtyři zápasy skončily buď bezbrankovou remízu nebo prohrou 1:2, o kterou se přičinila i slovenská Žilina. To Bolton prožívá skvělé období. V tabulce formy (posledních šest zápasů) je hned za Chelsea s Manchesterem, a to hlavně díky třem vítězstvím na hřištích soupeřů v řadě.

Poslední víkend byl u obou týmů odlišný. Zatímco svěřenci trenéra O'Neilla v infarktovém závěru výhrali na půdě Evertonu, boltonští hráči prohráli po dobrém výkonu s londýnskou Chelsea o dvě branky.

Villans se v Premier League zatím nadměrně daří, nasbírali nejvíce bodů za posledních deset let, a tak není divu, že se mezi manažery předních týmů začíná polemizovat o jejich vniku mezi nejužší elitu. Domácí ovšem budou myslet i na pohárové střetnutí s Hamburkem, bude tak těžké udržet plnou koncentraci. Psychiku by mohl během utkání nadzvednout fakt, že zápas, ve kterém se ujmou vedení, dotáhnou do vítězného konce. Podtrhnout by to mohl i útočník Agbonlahor, který ke své trefě slavil po konci duelu vždy zisk tří bodů.

Minulý zápas v Birminghamu nedopadl pro trenéra Megsona nejlépe. V době, kdy se ještě topil v sestupových vodách, přišla vysoká porážka. Tentokrát je však morálka Boltonu na opačném pólu. Z posledních šesti zápasů vyhrál čtyřikrát a ztratil pouze s čelní dvojicí Liverpool, Chelsea. Trenér, který začínal svou kariéru u Trotters remízovým zápasem právě s Aston Villou, bude moci poslat na trávník trojici hráčů, pro které by zápas znamenal střetnutí s bývalým klubem. Cahill, Samuel i McCann jsou v nominaci.

Zápasu se na odvrácené straně zúčastní James Milner, kterého trápila chřipka, obdobně jako Salifoua a Shoreyho. Naopak norský útočník Carew stále není fit a do zápasu tak opět nezasáhne. Megson bude postrádat obránce O'Briena a záložníka Cohena, oba se totiž zotavují ze svalového zranění. Oba týmy jsou tak v prakticky plném složení a dá se očekávat další vyrovnaná bitva o to, jestli popaté v rámci Premier League zůstanou body ve Villa Parku, nebo se potřetí na tomto stadionu bude radovat Bolton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester United  (sobota 18:30)
Střetnutí mezi Tottenhamem a Manchesterem United nabídne divákům jasný šlágr tohoto víkendu. Oba celky touží po vítězství, a tak zcela jistě uvidíme boj na ostří nože.

Reds Devils nevstoupí do tohoto zápasu zrovna v ideálním rozpoložení. Za vše může nepovedený zápas Ligy mistrů s Aalborgem, který chtěli svěřenci kouče Fergusona vyhrát, ale nakonec byli rádi alespoň za bod, jelikož do druhého poločasu vstupovali za stavu nepříznivého 1:2. Nic se však nezměnilo na skutečnosti, že i přesto bez větších potíží postoupili do další části, navíc z prvního místa.

Zápas s Tottenhamem bude mít tentokrát zajímavý náboj především pro manařera Sira Alexe Fergusona, který může oslavit svou 500. ligovou výhru na lavičce Manchesteru. V případě zisku tří bodů by se navíc United mohli dostat minimálně do neděle na dostřel druhé Chelsea, což je určitě lákavá nabídka.

Po dlouhé době zřejmě bude k dispozici zkušený středopolař Paul Scholes, který už několik týdnů plánuje návrat právě v tomto zápase. Nenastoupí ale dlouhodobě zraněný Owen Hargreaves, ani Patrice Evra a Wayne Rooney, kteří jsou pod disciplinárním trestem. Moc dobře to nevypadá s Rio Ferdinandem a Michael Carrickem, o jejichž startech se teprve rozhodne. Na návrat na White Hart Lane se velmi těšil Dimitar Berbatov, jenže ani on s největší pravděpodobností nebude kvůli zranění achilovky k dispozici.

Tottenham toužil v pondělní dohrávce na hřišti West Hamu odčinit poslední zaváhání doma proti Evertonu, a také se mu to povedlo. Po velkém boji zvítězil 2:0, když vítězný gól si na konto připsal stoper Ledley King, kterého kouč Redknapp velmi chválil a věřil, že bude zdravotně připraven také na tento duel. "Ledley je pro Tottenham nesmírně důležitý fotbalista," prohlásil anglický kouč, jenž se také pozastavil nad častými zraněními svého svěřenci. "Musí o sebe více pečovat, pokud tak učiní, může si prodloužit kariéru. Když je v pořádku, je to hráč těch nejvyšších kvalit," dodal Redknapp.

61letý manažer domácího celku dokázal Manchester za svou kariéru porazit pouze pětkrát (dvakrát v lize, třikrát v pohárech). Nyní ale má velkou šanci své nepříliš povedené statistiky vylepšit, jelikož jeho klub hraje dobře a dokázal na svém stadiónu porazit například první Liverpool. Jako obvykle, tak i tentokrát ale bude postrádat obránce Alana Huttona a mladíka Giovani dos Santose. K tomu nemůže využít služeb ani Fraizera Cambella, který je v Londýně na hostování právě z Manchesteru a proti svému klubu nesmí nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.25 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portsmouth FC - Newcastle United  (neděle 14:30)
Sever proti jihu. Přesně tak by se dal nazvat souboj Portsmouthu s Newcastlem United, který je na programu jako jeden ze dvou zápasů v průběhu neděle.

Pompeys, kteří budou reprezentovat jih Anglie, vstupují do zápasu jako favorité. Mladý kouč Tony Adams totiž dokázal klub pozvednout a už pět kol nepoznal hořkost porážky. Pokud to tak půjde dál, může začít velmi reálně pomýšlet o pohárových příček. Portsmouth se nyní nachází na sedmém místě a na pátou příčku zaručující Pohár UEFA ztrácí pět bodů. To ale není ani v půlce sezóny žádná nepřekonatelná ztráta, a proto se bude Portsmouth dozajista snažit porazit také Newcatle, kterého loni na jeho hřišti zesměšnil výhrou 4:1. Doma naopak uhrál pouze bezgólovou remízu.

To Straky mohou v tomto zápase vytvořit svůj nový klubový rekord. V případě dělby bodů to bude jejich už celkem pátá remíza v řadě, což se Newcastlu ještě nikdy v historii nepovedlo. Jenže v bezprostředním ohrožení sestupem je pro svěřence kouče Kinneara bod nyní skutečně málo, a tak plánuji bitvu o vítězství. To mohli vydolovat již v minulém kole, když nad Stoke vedli dokonce o dvě branky, ale nakonec dokázali Potters vyrovnat. Pokud bude chtít Newcastle skutečně vyhrát, musí předvést něco výjimečného, jelikož na půdě Portsmouthu ještě nikdy v Premier League nevyhrál.

Navíc se bude muset obejít opět bez několik svých opor. Neschopný hrát je Alan Smith, Joey Barton a Ignacio Gonzalez. K tomu všemu navíc hrozí, že se na hřiště případně nepodívají ani Duff, Butt, Ameobi a Guthrie, o jejichž startech se bude muset teprve rozhodnout. Portsmouth naopak nemůže počítat se službami stopera Younese Kaboula, zřejmě nenastoupí ani John Utaka a Lassana Diarra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - West Ham United  (neděle 17:00)
Kouč West Hamu Gianfranco Zola zavítá v neděli se svým týmem na půdu, kde strávil nemalou část své kariéry. Proti londýnské Chelsea však nebude jeho tým rozhodně favoritem.

Bude ho však čekat velmi dobré přijetí a místní fanoušci se na něj těší. Odvedl pro Chelsea velký kus práce a zejména v období na přelomu tisíciletí patřil k oporám tehdejšího mužstva. Do West Hamu přešel společně s trenérem Stevem Clarkem za podivných okolností právě z londýnské Chelsea a oba tak mají svému bývalému zaměstnavateli co vracet.

"Myslím si, že zkušenosti nasbírané na druhé straně Londýna nám mohou dát v tomto utkání určitý recept, jak vyzrát na silného soupeře. Teď však chceme pokračovat jinde a pro úspěch uděláme vše, což oni samozřejmě musí respektovat," tvrdí Clarke. Jeho kolega Zola dodává vzápětí: "Je pro mě ctí být součástí historie Chelsea, ale vydal jsem se na nové dobrodružství a věřím, že bude podobně úspěšné jako to předchozí."

"Slovo "nenávidět" pro mě neexistuje. Chápu, že mezi oběma kluby panují napjaté vztahy, ale to přece není důvod k nenávisti," diví se Zola. "V barvách The Blues to byl fantastický zážitek a rozhodně se k tomuto mužstvu nebudu nikdy obracet zády. Nyní mám však jinou výzvu. To, co jsem dokázal jako fotbalista bych chtěl přenést také na manažerské pole. A to samozřejmě nebude vůbec jednoduché," ví italský internacionál.

Fotbalisté West Hamu necestují na Stamford Bridge úplně v optimální pohodě. Z posledních 10 zápasů totiž urvali jen jedno vítězství a tato nelichotivá série je katapultovala až na šestnáctou pozici Premier League. Těžko očekávat, že proti momentálně druhému celku tabulky přijde výraznější zlepšení. Tým navíc během října nezískal jediný bod a pozice Zoly se silně otřásala v základech. Přesto však nakonec ve funkci zůstal.

"K hráčům jsem zvolil velmi specifický přístup. Nedával jsem jim žádné limity a věty typu "Co se stane, když prohrajeme", to vůbec neexistovalo. Vždycky se snažím hráče uklidňovat a ne zbytečně znervózňovat, je to moje krédo," obhajuje se bývalý forvard. "Myslím, že je to ta správná cesta, jak dosáhnout dobrých výsledků. Nikdy jsem od nikoho neslyšel, že by nezvládl svou úlohu na základě toho, jaké podpory se mu dostalo. Jsem přesvědčen, že to je ta správná varianta," dodává na závěr Zola.

Do nedělního zápasu však nenaskočí Lee Bowyer, jehož trápí poraněný bok. Delší dobu jsou ze hry Kieron Dyer a Dean Ashton, zatímco Matthew Etherington, Freddie Sears a Jack Collison se zapojili během týdne do tréninkového procesu. Kouč domácích Luiz Felipe Scolari bude mít k dispozici takřka kompletní kádr. Otázkou je však zda do útoku nasadí francouzského střelce Nicolase Anelku či dá přednost donedávna zraněnému Didieru Drogbovi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC16114124:937
2.Chelsea FC16113235:636
3.Manchester United1594227:1031
4.Arsenal FC1692528:1929
5.Aston Villa1684425:1828
6.Hull City1675424:2526
7.Portsmouth FC1665519:2323
8.Everton FC1664622:2522
9.Fulham FC1555513:1220
10.Bolton Wanderers1662818:1920
11.Wigan Athletic1654718:2019
12.Middlesbrough FC1654716:2319
13.Stoke City1654717:2719
14.Manchester City1653830:2418
15.Tottenham Hotspur1653819:2118
16.West Ham United1653817:2418
17.Newcastle United1637619:2416
18.Sunderland AFC1643913:2515
19.Blackburn Rovers1634917:3113
20.West Bromwich Albion16331012:2812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (67)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Myslim, ze nas ceka opravdu velice tezky duel. Kdyby u tymu byl jeste Ramos, tak si jedeme pro jiste tri body na WHL, ale ted to bude o poznani tezky, navic bez Rooneyho neverim v zisk vsech tri bodu. Dulezite je, ze se vratil Scholes, rad bych ho videl v zakladni sestave

Arsenal si urcite body z Riverside neodveze, doma Middlesbrough malo kdy prohraje a pochybuju, ze budou mit malou motivaci :-))))

Sunderland si snad poradi z WBA, je mi lito, ze odesel Roy, ale i tak drzim palce Sunderlandu. Liverpool to bude mit trochu usnadnene, Hull uz neni ten tym, ktery to byl v prvnich kolech, ale to se dalo ocekavat, ze se neudrzi na vrcholu dlouho. I presto je ale povzbuzujici, ze nejaky obrovsky pokles ve vykonech nezaznamenali. Wigan nastoupi proti Rovers. Preju to Rovers, byl bych opravdu nerad, kdyby se zapletli do sestupovych pozic, byl bych opravdu spokojeny, kdyby je ten idiot Ince vytahl co nejrychleji tabulkou vyse. Citizens proti Everton, to bude hodne zajimave, drzim palce Evertonu, ale Citizens se doma nedaji jen tak porazit.

Stoke, muj oblibeny tym, si snad dokaze poradit s Fulhamem. Musim v to verit a budu drzet palce. Villans dokazou porazit Bolton, ten proste v PL nechci uz videt. I kdyz Megson udelal hodne prace, tak me se proste v PL nelibi :-)))

Reagovat
smazaný uživatel

Čest do UEFY se postupuje i z šestého místa mám pravdu?

Reagovat
fantomas

Nemáš, pak už akorát oba poháry, tudy vede ještě cesta do UEFY.

Reagovat
smazaný uživatel

I 6. místo stačí na UEFU pokud finále pohárů tvoří tými, které se umístily do 5.místa, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

týmy

Reagovat
fantomas

To ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na zápas Tottenhamu s Manchesterem a pevně věřím, že to domácí vyhrají a nepokazí mi tiket

Reagovat
smazaný uživatel

dneska sem fanousek totenhamu sunderlandu man.city aston villy a hulu musi vyhrat

Reagovat
smazaný uživatel

a midlesbrough-arsenal aspon 0-3

Reagovat
smazaný uživatel

Boro - Arsenal 1:2

SAFC - WBA 0:0

Pool - Hull 3:0

Wigan - Blackburn 2:1

City - Everton 1:2

Stoke - Fulham 0:1

Villa - Bolton 2:0

Tott*nham - ManU 0:3 kontumačně, slePičky nenastoupí

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham umí na velkou ctyrku.... minimalni remiza..videl bych to na 1:1 ..Let´s go tottenham!!

Reagovat
smazaný uživatel

No teda, že ty ses díval na film Návrat do budoucnosti a pak se ti zdálo, že jsi v budoucnu ukradl almanach sportovních výsledků???

Reagovat
smazaný uživatel

Ajo, sry, zapomněl sem napsat že to sou moje tipy, čekal sem že to všeckým dojde.

Reagovat
smazaný uživatel

totenham vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

a villa city a sunderland taky

Reagovat
honziss

Prosímtě, piš své pocity a přání pouze do jednoho přispěvku a neotravuj tady tisíci nic neříkajících dalších příspěvků.

Reagovat
fantomas

Jakápak Villa City? Je to když už Aston Villa FC.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to vidim na jednoznacnou prorhu Rovers:-))

Reagovat
smazaný uživatel

Nesmí se stát.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty jeste zijes:))

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si že to někdo četl.

Reagovat
fantomas

1:0 (Bramble)

Reagovat
Tomanatura

Věřím Hullu, že si bodík odveze, při troše štěstí se to povést může.

Můžu se zeptat, co znamená hvězdička ve slově Tott*nham?

Reagovat
honziss

Tak Liverpool hraje doma na 0:0 tak je to dost možné.

Reagovat
Tomanatura

Tojo, navíc, Torres není, plichtička by mohla být

Reagovat
honziss

Budu vám držet palce, ovšem zítra mi to musíš vrátit.

Reagovat
Tomanatura

Neboj draku

Reagovat
honziss

Reagovat
smazaný uživatel

Zeptat se samozřejmě možeš

Reagovat
Tomanatura

A?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že to chápeš tak nvm o co sa tu teď snažíš

Reagovat
Tomanatura

Já to fakt nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

A u jiných týmů by ses na to zeptal?

Reagovat
Tomanatura

Jo, nahoře jsem na to narazil a opravdu netuším, co to znamená. Kolik z vás se mě na to ještě zeptá, než aby mi odpovědělo?

Reagovat
smazaný uživatel

To je poprvý co jsi na to narazil??? Tady na EF??? To ti asi neuvěřim Objevuje se to tady prakticky každej den.

Reagovat
Tomanatura

Možná ne poprvé, ale teď jsem si toho teprve pořádně všiml. Už mi teda někdo vysvětlí, co to znamená?

Reagovat
smazaný uživatel

Logicky na to příjdeš sám, ale ve výsledku ti dojde, že to je jen další blbost místních přispěvovatelů.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Ve veřejných tiskovinách nahrazuje * část slova, které je vulgární, urážlivé. Např. ku*va Třeba když se někdo cituje. Takže použitím * ve slově chtějí někteří jedinci naznačit, že dané slovo je vulgární nebo nadávka.

Reagovat
smazaný uživatel

...což je jen další blbost místních přispěvovatelů.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, je to docela trapný.

Reagovat
Tomanatura

Jo ták. Tak to díky za ochotu, dnes prohraje Live*pool

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Dimitar erbatov nastoupí na White Hart lane proti svému bývalému klubu Tottenhamu, pak se hráči Spurs nebudou k útočníkovi Manchesteru United chovat nepřátelsky. "Před zápasem se pzdravíme, potřeseme si rukou, lae na trávníku už se budeme soustředit plně na fotbal," řekl zkušený obránce Ledley King. Větší obavy panují ohledně chování příznivců londýnského klubu, kteří Berbatovovi jeho letní odchod určitě ještě neodpustili....

- máte tam dva překlepy

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, takže hráme s najväčším prekvapením EPL,sympatický tím ten Hull,myslím že keď ich neprehráme v strede pola tak to bude zlé,určite by som si v základe predstavoval Benayouna...

Reagovat
fantomas

Clichy jedinej hráč v sestavě, kdo zažil mistrovský titul s Arsenalem. A ještě v pozici největšího dřěváka mužstva, fakt smutné.

Reagovat
smazaný uživatel

to ještě ujde, my už tam nemáme nikoho

Reagovat
fantomas

No jo, není divu.

Reagovat
smazaný uživatel

my jsme rádi, že většina z nich je ještě naživu....

Reagovat
fantomas

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, dneska v bedně dobrej fotbal a já mám čas to v klidu zkouknout. Hull vyhraje gólem z rohu v 88. minutě 1:0. Musíme dohnat AV a Arsenal, jinak se do LM nedostanem a s tou Slávií neprohrajem. Takže Tigers jedeme, to toho. Já jdu pro bacardi, ať si můžu namíchat bílýho tygra.

Reagovat
fantomas

Fabregas o krok napřed oproti každému svému spoluhráči, Song nemá den a působí opravdu jako ukázkový Cescův chudý příbuzný. Líbí se mi náznaky přímočarosti, zas tak se s tim nemazlíme, jestli to tak pude dál, jsem přesvědčen, že tento styl hry vybrousíme k dokonalosti. Hra přesto nemá přílišný spád, hraje se hlavně ve středu hřiště, takže se těšim do O2 Arény, kde to teprve bude fičák. Nicméně první poločas mě zrovna nezklamal, čekal sem to asi horší.

Reagovat
smazaný uživatel

On je skoro vždycky Fabregas napřed,oproti spoluhráčům

Reagovat
fantomas

Dnes je to ale krok minimálně mílový. Fakt dirigent jak se patří.

Reagovat
smazaný uživatel

On odejit, nevím jak by to už dnes s tím trápícím se Arsenalem vypadalo

Reagovat
fantomas

Na to radši nemyslet.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal ma vic jak 10 minut. jestli nevyhrajou,tak jsou zralí na Uefu pristi rok

Reagovat
smazaný uživatel

Na toho Cesca jsem taky myslel při zápase. Ale je hrozná škoda, že když vymyslí a zařídí tu překvapivou věc, tak jeho spoluhráči nedokážou využít, těch 2 nebo 3 vteřin, který jim Cesc získal. Mít lepší zálohu jako třeba před rokem, dvěma, tak je jeho přínos znát mnohem víc.

Reagovat
fantomas

Jojo.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tady je to o fotbale

Reagovat
smazaný uživatel

Obávám se,že WHU nevyválčí ani bod...

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham má zájem o dvě hvězdy

Manažer Tottenhamu Harry Redknapp avizoval, že v zimě utrácet nebude, v létě ale může přijít pravý opak. Podle listu News of the World se Spurs pokusí získat útočníka Michaela Owena, jemuž v Newcastlu skončí smlouva, a také záložníka Joe Cola z Chelsea.

Proč maj spurs vždycky tak nedostupné cíle...

Reagovat
smazaný uživatel

I když ten Owen by jim teoreticky mohl vyjít,ale na druhou stranu,co s hráčem,který je neustále zraněný..

Reagovat
smazaný uživatel

News of the World je totální sračka, proč máš tendenci věřit těm jejich hovadinám?

Reagovat
Tomanatura

Tak konečně skončil ten komediální zápas, dnes WHU musí.

Reagovat
honziss

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele