13. kolo
02.12.2023 15:30 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Oslavující Yussuf Poulsen (© AFP)

Útočná vozba Býků prohloubila venkovní krizi Heidenheimu. V Lipsku se rozhodlo v první půli

Fotbalisté Lipska odčinili dvě soutěžní porážky v řadě, když ve 13. kole Bundesligy porazili doma Heidenheim 2:1, díky čemuž se dostali před Dortmund na průběžné čtvrté místo tabulky. Vítězství Býkům zajistila ofenzivní dvojice Loïs Openda - Yussuf Poulsen, přičemž rozhodující trefu zaznamenal dánský dlouhán, pro kterého to byl teprve druhý ligový gól v letošní sezoně. Nováček soutěže tak prodloužil trápení na hřištích soupeřů, kde od startu ročníku prohrál šest ze sedmi střetnutí.

Když se oba soupeři mezi roky 2013 a 2016 utkávali ve třetí a následně také ve druhé nejvyšší soutěži, jejich bilance byla takřka vyrovnaná. První vzájemný střet po více než sedmi letech měl ale ze známých důvodů jasného favorita v podobě domácích. Ti se od té doby etablovali mezi německou elitou, hosté oproti tomu nakoukli letos do nejvyšší soutěže poprvé. To bylo vyústěním více než 16leté práce trenéra Franka Schmidta, jenž momentálně držel titul nejdéle sloužícího trenér v německém fotbale.

Lipsko od začátku zápasu hýřilo aktivitou. Openda už v páté minutě našel zpětnou přihrávkou ve vápně nikým nehlídaného Poulsena, ten ale střílel doprostřed branky na připraveného Kevina Müllera. Ve 24. minutě utekl obráncům po skvělé průnikovce od Xaviho Simonse Openda, střela mu však nesedla a nemířila mezi tři tyče. Belgický útočník byl znovu v akci o pět minut později, kdy vybojoval pro svůj tým penaltu, kterou také sám s přehledem proměnil. Před koncem poločasu se prosadil i Poulsen, jenž zblízka procedil míč za Müllerova záda. Vsítit kontaktní gól ještě v nastavení dokázal po rohovém kopu hostující Benedikt Gimber.

Svěřenci Marca Roseho vstoupili do druhého dějství se stejným odhodláním jako do toho prvního. Už po šesti minutách byl blízko zvýšení náskoku Xaver Schlager, jenže zpětná přihrávka mu šla na paty, a v těžké pozici tak nedokázal vystřelit. Opendovi se to o něco později povedlo, v 77. minutě však mířil z krkolomné pozice vysoko nad. Domácí už nepustili soupeře k ohrožení jejich branky a pohlídali si konec utkání.

Lipsku se tedy podařilo po zaváhání z minulého zápasu zvítězit. V příštím kole jej čeká složitý úkol na hřišti Dortmundu, kam zavítá 9. prosince. Ve stejný den se Heidenheim utká s Darmstadtem.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (1)

Přidat komentář
DidusIneptus

Penalta Lipska vůbec neměla být! Ten hráč který byl podle rozhodčího faulován naopak fauloval kopnutím do nohy bránícího hráče! Měl se pískat útočný faul! Zkušený rozhodčí by tak rozhodl Videokontrola nebyla použita!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele