1. kolo
19.08.2023 15:30 CET
4 : 4
(3:3)

Reportáž

Čvančara exceloval při přestřelce v Augsburgu. Gladbach si ze strhující bitvy odnesl remízu

Augsburg remizoval v nesmírně dramatickém utkání prvního kola Bundesligy na domácím hřišti s Mönchengladbachem 4:4. Gólový pytel se roztrhl již v prvním poločase, kdy se oba celky prosadili hned třikrát. Po delší časový úsek tahala za delší konec provazu Hříbata, za která se při své premiéře v nejvyšší německé soutěži dvakrát trefil i Tomáš Čvančara. Obzvláště cenná byla trefa ze sedmé minuty závěrečného nastavení, kdy bývalý útočník Sparty zachoval chladnou hlavu při exekuci pokutového kopu, a dokázal tak odpovědět na třígólový comeback soupeře. Český brankář Tomáš Koubek sledoval ofenzivní hody pouze z lavičky náhradníků.

Teprve před necelými třemi měsíci spolu sehrály týmy Augsburgu a Mönchengladbachu závěrečné bundesligové kolo, přes léto však u obou celků došlo hned k několika změnám, a proti sobě se tak postavily poměrně obměněné týmy. Z českého pohledu se jednoznačně nejzajímavějším přestupem stal příchod Čvančary ke "Hříbatům", která do bývalého útočníka Sparty či Jablonce vkládala velké naděje. Vytáhlý útočník mohl hned v prvním kole otestovat reflexy krajana Koubka, jenž ovšem začal sezonu pouze na lavičce Bavorů.

"Hříbata" se dostala do rychlého vedení po spolupráci dvou nových akvizic. Exekuce rohového kopu se ujal Franck Honorat, jehož nadýchaný centr našel přesně hlavu Ko Itakury, který poslal míč nechytatelně k levé tyči. Čvančara nenechal fanoušky čekat dlouho na premiérovou trefu v Bundeslize. Skvěle si řekl o přihrávku od Juliana Weigla a dělovkou na přední tyč překonal Finna Dahmena.

Dvoubrankové vedení nevydrželo moc dlouho, jelikož z dálky napřáhl Elvis Rexhbecaj, jehož střela nakonec proklouzla až do brány. O nádherný třetí gól se poté postaral Nathan Ngoumou, jenž napřed vyhrál hlavičkový souboj po odkopu Jonase Omlina, a následně ještě svou rychlostí vymazal celou defenzivu Fuggerstädter, načež nedal Dahmenovi mezi třemi tyčemi žádnou šanci.

Gólové hody pokračovaly i nadále, protože po skvěle sehraném rohovém kopu se osamocený na přední tyči nacházel Maximilian Bauer, jenž míč uklidil do odkryté části branky. V nastaveném čase pak Luca Netz školácky vyrobil penaltu, k jejímuž zahrání se postavil kanonýr Sven Michel. Bývalý útočník Unionu Berlín ji s přehledem proměnil a uzavřel první půli už šestým gólem v utkání.

Augsburg po přesvědčivém konci prvního dějství začal opět dobře, avšak další chyba v obraně znamenala nebezpečný protiútok, který zakončoval Ngoumou, leč Dahmen byl připraven. Tempo postupem času upadalo a na obou stranách se jednalo spíše o náznaky šancí.

Až v 76. minutě se po skvělém náběhu z pravé strany prosadil Švýcar Vargas, a Augsburg tak poprvé v utkání vedl. V úplném závěru se Vargas stal nakonec hrdinou hostů, když zavinil penaltu po faulu na střídajícího Yvandra Borgese Sanchese. Z pokutového puntíku se nemýlil skvěle hrající Čvančara a zajistil Gladbachu alespoň bod.

Bavoři tak na úvod sezony vybojovali remízu. V příštím kole je čeká 27. srpna derby s Bayernem, Mönchengladbach se už o den dříve střetne s Leverkusenem.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele