1. kolo
17.08.2008 17:00 CET
1 : 3
(0:3)

Reportáž

Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart 1:3

Borussii M'Gladbach se návrat do nejvyšší souteže zrovna nepovedl. Nebyla sice horším celkem, ale hráči Stuttgartu prokázali větší zkušenosti a udělili domácím lekci z produktivity.

Po trošku bojovnějších úvodních desítkách vteřin přišla ve 3.minutě první šance utkání, a to na straně domácích. Matmour zprava po uvolnění Ndjenga centroval a přetaženým centrem našel zcela volného Marina. Ten z voleje zamířil hodně vedle.

Osmělili se také hosté. V 7.minutě si na dlouhý míč z hloubky pole naběhl Mario Gomez, obránce domácích Daems míč podskočil a Gomez tísněn právě Deamsem zamířil špičkou kopačky mimo bránu.

Minutu nato přišla obrovská šance Borussie. Po překrásném časovaném kolmém pasu ze středu pole se ocitl v jasné šanci Rob Friend. Bohužel pro domácí netrefil míč z voleje ideálně a balón se stočil nad Lehmannovu svatyni. Domácí byli ale při chuti a tlačíli dál. Alberman vyslal pěknou komicí Matmoura, ale Delpierre mu na poslední chvíli míč ukopl.

Na konci 14. minuty přišel první gól utkání. Po chybě domácích se k míči dostal pravý bek Osorio, utekl obraně Borussie, přihrál míč pod sebe na nabíhajícího Hitzlspergera a ten svojí typickou pumelicí z dálky prostřelil vše, co mu stálo v cestě a balón propadl k bližší tyčce.

Hráče M'Gladbachu inkasovaný gól spíše pozvbudil. Aktivní Matmour se dostal přes tři obránce VfB, ale brankáře hostí již nepřekonal. Z následného rohu se Borussii nic vytěžit nepodařilo.

Po delší době v 22.minutě se v šanci ocitli hosté. Střelec prvního gólu Hitzlsperger našel v pokutovém území Maricu, ale ten z otočky pálil vedle. V zápětí Marin utekl s míčem, vyslal na zteč svého kapitána Röslera, ale tomu se nepodařilo v nadějné šanci odcentrovat.

28. minuta přinesla další gól. Jan šimák vyhrál souboj u rohového praporku, posunul si míč blíže k brance a v pokutovém území našel zpětnou přihrávkou rumunského kanonýra Maricu. Ten se, byť s pomocí teče jednoho obránce, nemýlil. Stav byl tedy 0:2 a fanoušci Stuttgartu v sektoru hostí byli u vytržení.

Ve 34. minutě přišla největší šance Gladbachu v prvním poločase. Marko Marin vyslal Matmoura nádhernou kolmicí dopředu, ten šel spolu s kolegou z útoku Friendem sám na Lehmanna, ale kanadský útočník ho jen napálil a odražený míč právě Matmour nastřelil jen do obránce. Míč se nejspíše otřel o ruku jednoho z obránců, ale píšťalka hlavního sudího mlčela. Domácí byli v tuto dobu jasně aktivnější, proti jejich úsilí však stál i pomezní asistent, který zastavil několik nadějných akcí kvůli diskutabilním ofsajdům.

Pět minut před poločasem si vytvořil tři akce i Stuttgart. Nejdříve vypálil z dálky Hitzlsperger, dále po centru Hilberta špatně trefil míč z voleje Gomez a i Hilbert si o chvilku později sám zkusil vystřelit na bránu domácích.

V závěru prvního poločasu inkasovali domácí pověstný gól do šatny. Po souboji ve středu pole se zmocnili míče hráči Stuttgartu, posunuli ho na Jana Šimáka, který ho neprodleně poslal na zcela volného Gomeze. Ten, ač tísněn domácím obráncem, dovolil si drzou kličku do strany a s poměrně velkého úhlu přesně zamířil levačkou na vzdálenější tyč.

Druhý poločas otevřela jasná gólovka domácích. Mladý Marko Marin nasadil ke sprintu, navázal na sebe dva obránce hostí a přihrál zcela volnému Friendovi. Ten už poněkolikáté v utkání střelecky selhal a Lehmann si v jejich vzájemném souboji připsal další vítězný bodík.

V 52. minutě další velká šance Stuttgartu. Pardo centroval téměř od rohového praporku, na vzdálenější tyči číhající Gomez efektníma nůžkama vrátil míč do vápna, kde už čekal střelec druhého gólu Marica. Ten však tesně netrefil bránu, nutno však říct, že střílel z voleje a svojí slabší nohou.

Po kratším bagu Stuttgartu a klidnější fázi hry přišel zasloužený gól domácích. Nejdříve v 59. minutě kopali domácí roh, ale po velkém závaru nedokázali míč dotlačit do sítě. To už se ale povedlo hned o minutu později, kdy se míče po závaru v pokutovém území VfB zmocnil Rob Friend a tentokrát z bezprostřední blízkosti nezklamal.

Domácí byli stále při chuti a plný stadion je hnal dopředu. Tento tlak vyústil ve velkou šanci aktivitou hýřícího Marina, který obešel tři protihráče a tesně před pokutovým územím vypustil jedovatou střelu, která skončila snad půl metru vedle pravé tyče.

Zazlobili ale také hosté, po centru střídajícího Bästurka si domácí stoper Brouwers dal málem vlastní gól. Po následnéhm rohovém kopu Hilbert hlavičkoval z nadějné pozice vysoko nad. A aby toho nebylo málo, v další stoprocentní šanci se ocitl Gomez. Zasekávačkou se zbavil obránce, posunul si míč do středu hřiště, ale Heimerotha nepropálil. Obrana Gladbachu míč velmi rychle odkopla do bezpečí.

Hra se kolem 70. minuty velmi rychle přelévala ze strany na stranu. Matmour se vyhnul ofsajdové pasti a pelášil směrem k Lehmannově brance. První centr mu byl zblokován, ale následným našel Marina a ten nádhernými nůžkami k vzdálenější tyči ke smůle Borussie Lehmanna nepřekvapil. Střelu mohl ještě tečovat Rob Friend, míč ale netrefil a stav se tedy neměnil.

V následné desetiminutovce se hra poněkud uklidnila, leckterého diváka možná uspávala. Ale v 83. minutě mohl definitvní ránu Gladbachu zasadit střídající hráč Stuttgartu, Sami Khedira. Naběhl si na výkop veterána Lehmanna, pěkně se uvolnil a jen těsně minul branku. Pár minut poté se ke střele osmělil znovu Hitzlsperger a jeho pumelice skončila nějaké dva metry mimo pravou šibenici.

V závěru utkání pak už jen Stuttgart kontorolval hru a pohlídal si výsledek utkání až do konce. Stuttgart tedy v utkání plném šancí vyhrál, i když domácí byli statečným soupeřem a za předvedený výkon si minimálně bod zasloužili.

Autor: Jaromír Eybl

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

stuttgart zvitezi 1:3

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Stuttgart vyhraje 2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele