17. kolo
12.12.2008 20:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Mönchengladbach po prohře v Dortmundu zůstává poslední

Průměrný zápas, leč s dvěma krásnými brankami, dopadl lépe pro domácí Dortmund. Ten hrál hodinu zápasu v deseti, jenže nemohoucí Mönchengladbach přesilovky nevyužil. Domácí se ujali vedení 2:0, hosté deset minut před koncem snížili, ale nakonec se na nic víc nezmohli.

V první půli se odehrály jen dvě důležité věci. Na 1:0 se výstavní trefou podařilo skórovat dortmundskému Zidanovi a ve 38. minutě obdržel po druhé žluté kartě domácí Tamas Hajnal červenou kartu. Jinak se hrál celkově hodně bídný fotbal, plný nepřesností a nepopulárního hraní ve středu hřiště, který promrzlé diváky na stadionu nemohl moc zahřát.

Co se tedy dalo považovat za největší šance půle? Už ve třetí minutě po Zidanově přímém kopu zprava pálil následně hodně nad Hajnal, o chvilku později nezamířil o moc lépe po rohovém kopu hlavou Hummels. Mönchengladbach ohrozil brankáře Weidenfellera jen jednou, ale nakonec se dortmundský strážce branky po nebezpečné hlavičce Bradleyho otáčet nemusel.

Když už ve 32. minutě Zidan nemotorně slabě vypálil tak, že Heimeroth si pro míč přímo došel, navíc si při zpracování pomohl rukou, mohl se z tribun ozvat i větší pískot. Egyptský útočník dvákům ale vše vynahradil o tři minutky později. Gohouri odhlavičkoval míč jen na něj a Zidan skákající míč zpoza vápna napálil přesně ke vzdálenější šibenici.

Tehdy se utkání začalo dramatizovat. A také plály emoce a dost se i přitvrdilo, hlavně ze strany domácích, kterým musel rozhodčí Kircher udělit v první půli hned čtyři žluté karty. Ta jedna se přitom přeměnila v červenou. Hajnal obdržel svou první ve 33. minutě a ani ne za pět minut se po nešetrném a zbytečném zákroku na gólmana Heimerotha, jemuž roztrhl koleno, pakoval ze hřiště. V závěru musel být střídán po hlavičkovém souboji hostující Jantschke, jenž po dalším z tvrdých zákroků, konkrétně s Blaszczykowskim, dohrát zápas nemohl.

Deset minut po přestávce se podařilo i v deseti domácím skórovat. Zidan dodal na pravé straně Blaszczykowskému, ten motal hlavy obránců a z vápna poslal mimilmetrovou přihrávku do středu na Sahina, jenž přízemní střelou k tyči nedal Heimerothovi šanci.

Mönchengladbach byl po celý druhý poločas naprosto bezmocný. Podařily se mu dvě akce, z nichž jedna skončila gólem. Nejprve v 65. minutě hlavičkoval po centru zprava od Matmoura tvrdě Friend, jenže v bráně stál výborný Weidenfeller. Levou rukou vyškrábl míč fantasticky mimo. V 80. minutě dal hostům naději střídající van den Bergh.

A skóroval podobně krásně jako domácí Zidan, akorát z levé strany. Také se k němu dostal míč šťastně, když se ho snažil dortmundský Tinga odvrátit, nad ničím dlouho nepřemýšlel a svou bombou rozvlnil síť Weidenfellerovy branky. Weidenfeller tak přišel o svou neprůstřelnost trvající skoro 500 minut.

Drama o výsledek pokračovalo až do konce, nicméně po celý zápas bezchybná defenzíva domácích už svého soupeře do ničeho vážnějšího nepustila. Dortmund si z svůj výkon určitě tři body zasloužil, takže po zimní pauze může stále bojovat o evropské poháry. Naopak tým trenéra Hanse Meyera bude mít se záchranou ještě velké starosti.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele