play off - semifinále
05.02.2015 20:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Drama v semifinále! Slony v boji o africké zlato vyzve Ghana

Papírově to vypadalo jako jasná záležitost, a konečné skóre 3:0 to potvrzuje - Ghana prošla do finále Poháru národů vlastně bez problémů. Domácí Rovníkovou Guineu skolily góly bratrů Ayewů a Wakasa Mubaraka. Největší drama se tak odehrálo v samém závěru, kdy domácí fanoušci na půl hodiny přerušili hru..

Svěřenci Estebana Beckera se dlouho drželi, jejich sebedůvěru však podlomil klasický "gól do šatny"; vstřelil ho Jordan Ayew ve 42. minutě, načež Mubarak Wakaso ještě do konce první půle zvýšil vedení na 2:0. Závěr zápasu se nesl ve znamení čistého chaosu; fanoušci Nzalang Nacional neunesli situaci svého týmu a snažili se přerušit hru, což se jim také na půl hodiny povedlo. Ghaňany dokonce musel před hněvem domácích příznivců bránit policejní tým. Objevila se i policejní helikoptéra, ba i slzný plyn. Je vlastně malým zázrakem, že se zápas nakonec dohrál až do konce..

Ale zpět na hřiště. Domácí, povzbuzeni kontroverzní výhrou nad Tuniskem, začali v ostrém tempo a Javier Balboa zaznamenal první šanci zápasu; tentýž hráč následně vyzval ke skórování Emília Nsueho, ale bez úspěchu. Naopak Ghaňanům chvíli trvalo, než se dostali do tempa, a nakonec jim pomohl rozhodčí - guinejský gólman Felipe Ovono fauloval Appiaha a výsledkem byla penalta. K jejímu zahrání se postavil Jordan Ayew a poslal favorita do vedení.

Druhý gól přišel krátce poté, v nastavení první půle - André Ayew nahrál Atsuovi, který následně posunul míč na Wakasa, jemuž stačilo pohodlně zakončit. V ten okamžik už bylo jasné, že Černé hvězdy míří do finále, což domácí fanoušci neunesli a zasypali hřiště různými předměty.

Druhé dějství nicméně začalo podle plánu a Ghana mohla brzy přidat třetí gól; po přímém kopu přiťukl John Boye míč na staršího Ayewa, opora Marseille však zblízka nedokázala zakončit. V další šanci se ocitl Appiah, který unikl ofsajdové pasti, ale Ovono tentokrát svůj výběh načasoval dobře a situaci zneškodnil.

Felipe Ovono byl vůbec po celých 90 minut podivně hyperaktivní. Chvílemi mu to vycházelo, jenže potom v 75. minutě zaváhal, a byl z toho třetí gól - Appiah našel Andrého Ayewa, který bez jakýchkoliv problémů de facto poslal Ghanu do finále. A v ten okamžik začaly skutečné problémy.

Naštvání domácích fanoušků v ochozech vyústilo v další výtržnosti a zápas musel být přerušen; Ghaňané nicméně celou situaci zvládli s obdivuhodným klidem. Nedělní finále bylo jejich, a už nezáleželo na tom, jestli se do něj dostanou sportovní cestou nebo skrze nějaký disciplinární postih. Nakonec se zápas se zpožděním dohrál a Rovníková Guinea opouštěla hřiště nejen poražena, ale navíc i s pořádnou ostudou.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (15)

Přidat komentář
Tomtaf

5:0

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme jak se k tomu postaví soudruh Korupce.

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 z pen.

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam ye domaci dostanu dardu ya to 1/4 finale.

Reagovat
smazaný uživatel

Penalta proti RG?

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle MA je proste ohromnej pruser, to se neda nijak omluvit..

Reagovat
smazaný uživatel

divím se že po A.Ayewovi nesáhne žádný větší tým, podává stabilně kvalitní výkony a je v nejlepším věku

Reagovat
Rakoid

Má smlouvu do konce sezóny, tak uvidíme...ale on by se prý prodloužení smlouvy a pokračování v Marseille nebránil

Reagovat
smazaný uživatel

A je to neskutočný drič a líder, teraz by sa zišiel aj Dortmundu.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,zklamali Rovníkáři

Reagovat
smazaný uživatel

To byla aspoň komedie, čtyřicet minut se čekalo, aby se posunul čas o sedm minut a dohrálo se nastavení tři minuty, přičemž se ani nešlo dokabin, ale hráči byli celou dobu na hřišti..

Reagovat
smazaný uživatel

Pome Black Stars

Reagovat
raduinho

Grant = druhé místo, takže je jasné jak to dopadne, jdu vsadit barák.

Reagovat
Murtago

Jo to je Grant. Mně ten trapnej děda přišel nějákej povědomej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele