základní skupiny - skupina D, 2. kolo
27.01.2008 20:30 CET
3 : 1
(3:0)

Reportáž

Tunisko nedalo JAR šanci

Kartáginci již po druhé za sebou vrátili Jihoafričanům finálovou porážku z roku 1996. Skvělý první poločas Dos Santose prakticky rozhodl o vítězi. Dva góly sám dal, třetí padl zejména díky jeho tyčce. V závěru pouze snižoval Mphela. Snaha Jihoafrické republiky byla celý druhý poločas zastavována výborným taktickým výkonem tuniské obrany.

Úvodní tlak Tunisanů vyústil v rychlé vedení. Již v osmé minutě po odvráceném rohu vrátil míč do pokutového území Ben Saada, kam si naběhl Dos Santos a důraznou hlavičkou pod břevno otevřel skóre. To probudilo Jihoafričany, kteří se rychle oklepali a začali diktovat tempo a obrátili poměr držení míče. To ale žádnou významnou šanci nepřineslo. Po uspávací části zápasu přišla rozhodující pětiminutovka. Nejdříve se Dos Santos se štěstím dostal na hranici vápna k míči, jeho střela mířila pouze do tyče, od které se však míč dostal k Ben Saadovi, jenž bez problémů dorážel do odkryté branky. A neuplynuly dvě minuty, když Morris nechtěně nahrál Dos Santosovi, který udělal kličku brankáři a Mhlongo už gólu nezabránil. Právě nešťastník Morris mohl vykřesat naději hned tři minuty po své minele. To by však musel hlavičku zamířit lépe než do břevna.

V počátku druhé půle Chikhaoui měl blízko ke gólu, ale povedený lob přes Josephse skončil na horní síti. Na druhé straně mířil z malého vápna do boční sítě blokovaný Fanteni. V 65. minutě ukázal Dos Santos, co se taky dá neproměnit. Skvělá práce Chikhaouiho dovedla Santose před prázdnou bránu, jenže ze tří metrů nedokázal míč posunout vpřed. Čtvrthodinu před koncem mohl snížit Pienaar, ale střela z vápna se nakonec zakroutila těsně vedle levé tyčky. První chybu tuniské obrany mohl potrestat střídající van Heerden, který se při rohu ocitl ve vápně sám, ale z deseti metrů mířil několik decimetrů nad. Zasloužený gól nakonec s velkou dávkou štěstí dal po Pienaarově střele tečí Mphela.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mírným favoritem je Tunisko, momentálně mají konsolidovanější kádr a stabilně si udržují vysokou výkonnost. Kdežto Jižní Afrika v současnosti hraje velmi nevyrovnaně, což znamená, že můžou překvapit a zápas klidně vyhrát. Tomu ale moc šancí nedávám. Orlové z Kartága nakonec rozhodnou utkání na svoji stranu a Bafana, Bafana sníží svoje šance na postup. Tip 1:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toto utkání se papírově jeví jako velmi vyrovnané a i já se k ní přikláním. Tunisko i JAR zachraňovali svoje první body až ke konci utkání, ale tentokráte budou oba týmy spíše držet. Tip - 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Tunisko potvrzuje, že se na turnaj dobře připravilo a rovněž potvrzuje, že už dlouhodobě patří k africké špičce. U Jižní Afriky je to už skoro jasné, že na postup to moc nebude. Zdá se mi ale, že jejich obměna kádru a následné sehrávání trvá už moc dlouho. Výsledky jsou v poslední době spíše horší než lepší.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele