základní skupiny - skupina D, 1. kolo
23.01.2008 20:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Jihoafrická republika zachránila bod až chvíli před koncem

Pořadatelé světového šampionátu v roce 2010 ve svém úvodním vystoupení nepotvrdili roli mírného favorita a s Angolou pouze remizovali 1:1. Jihoafrická republika navíc bod zachránila až tři minuty před koncem.

Po úvodních oťukávacích minutách se jako první zapotil ve 14. minutě Lama, před nímž centr Pienaara uklidili do bezpečí obránci. O dvě minuty později se do šance hnal Flavio, jeho střet s brankářem Josephem a obráncem Mhlongem ovšem byl posouzen jako faul z jeho strany. V 19. minutě zkoušel štěstí znovu neúspěšně Flavio, o deset minut později už to však Angolanům vyšlo. To si po akci Flavia s Masilelou na hlavičku počkal Manucho a bez problémů dopravil míč do sítě - 0:1.

Šanci prakticky okamžitě kontrovat měl Zuma, jeho zakončení postrádalo přesnost.

Ve druhé půli se zajímavé situace začaly rodit a po šedesáté minutě hry. Lama nejprve zkroil Pienaarův centr předtím, než Mhlongo po Modiseho centru hlavičkoval z dobré pozice mimo. Jihoafričané s postupem času otevítali hru a Angola podnikala brejky. Ty nedokázali proměnit Ze Kalanga a Flavio, a tak přišel krutý trest. V 87. minutě vypálil z dálky Van Heerden a na jeho dělovku byl Lama krátký - 1:1.

V závěru ještě sahaly oba týmy po výhře, Flavio však nemířil přesně a s Fanteniho pokusem si poradil Lama.

Autor: Tomáš Pavlík / goal.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

JAR již začal s přestavbou kádru, která by měla vyvrcholit před domácím šampionátem. Angola na minulém mistrovství světa nepředváděla špatný fotbal. Utkání bude vyrovnané a rozhodnout může každá chybička. Kloním se spíše k vítězství jihoafričanů 1:0. Celkově je tato skupina jednoznačně nejvyrovnanější. Jen v nominaci Angoly mi chybí nejlepší hráč MS 2006 dle hlasování české televize tuším, že to byl Fabrice Akwá?

Reagovat
Liquid

Mě to dost mrzí, že Akwu nenominovali, zrovna tak nebyl nominován "bílí" brankář Ricardo, který dokonce byl na MS v jednom utkání, tuším proti Mexiku (0-0) vyhlášen mužem zápasu. Akwá si už po MS za Angolu nezahrál, přesto sem si ji na MS oblíbil. Z jihu afriky je to krom "vyspělé" Jihoafrické republiky nejkvalitnější fotbalová země. V porovnání se sousední Namíbií, která předvedla hodně nevyzrálý výkon proti Maroku čekám dnes alespoň bod pro ně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jižní Afrika taky nenominovala svého nejlepšího útočníka Benedicta McCarthyho.?!?

Reagovat
smazaný uživatel

Nominovala, ale nepustili ho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reprezentace státu Jižní Afrika (NE Jihoafrická republika - to byl název státu za apartheidu !!!), přezdívaná Bafana, bafana je momentálně ve stadiu přestavby a hledání nejvhodnějšího kádru pro hlavní cíl a to je MS 2010, které pořádají. Vše ostatní, včetně tohoto turnaje, je pro ně pouze přípravou na zmíněný vrchol. Však tomu taky výsledky z posledních zápasů napovídají. Něco tipovat v tomhle utkání by bylo z jejich strany ošidné. S Angolou se už musí počítat, po MS 2006 už ostatní ví, co jsou zač. Vzestup fotbalu v Angole je jasný a uvidíme tedy jak se Černé Antilopy na africkém šampionátu uvedou. Je to sympatický tým, a vůbec by mi nevadilo, kdyby způsobily překvapení a šli dál ze skupiny. Zkusím tip 1:2.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak po dnešním "remízovém" dni je tato skupina ještě více zamotaná nežli předtím.

Reagovat
smazaný uživatel

dost neurovnaný zápas.. myslím si, že kapku více by si vyhrát zasloužili Jihoafričani. Ve druhém poločase se hnali za vítězstvím a měli smůlu. Angola jenom bránila a podnikala brejky, ovšem nutno zdůraznit, že bránila velice dobře a tvrdě. Angola by mohla potrápit. Naopak Jihoafrické republice moc nevěřím. Sice byli podle mne o fous lepší, ale přece hráli dost slabo.

Reagovat
Liquid

70 minut měla podle mě Angola pod kontrolou, ale pak nevím co se stalo, přestali hrát dopředu a zbytečně pustili JAR do tlaku, který pak zaslouženě vyrovnal. Velmi dobrý výkon podal Flavio, Yamba Asha a Manucho, na druhé straně hru dost oživili všechna střídání, zklamali mě oba tvůrci hry Figuiredo i Evertonský Pienaar, čekal sem od nich rozhodně více. Klidně je možné že všechny zápasy této skupiny skončí remízami, ale každý zápas je jiný. Já doufám v postup Angoly.

Reagovat
smazaný uživatel

Nakonec se tedy rozešli smírně. Ale Angola podle mně ještě skupinu zamotá.

Reagovat
Liquid

A ještě musím připomenout onen "zázračný angolský led" - jako podobnou perlu sem naposledy slyšel od Míry Bosáka, který je vyhlášený hláškař, o to více mě včera pobavili na eurosportu. Poté ještě bylo dobré "tak my budeme střílet, když to jinak nejde", ale ten ...led... to byla super perla! Ale myslím to v dobrým, s komentářem sem spokojen!

Reagovat
smazaný uživatel

Vyrovnaný zápas, zklamal mě Pienaar, vyrovnávající branka Heerdena byla nádherná.

Reagovat
smazaný uživatel

Lama, to je dobré příjmení. Ale na hřišti tak nepůsobil, chytal celkem dobře.

Reagovat
rufus

Nechytal špatně, v souvislosti s nim sem si vzpoměl teda spíš na Bernarda Lamu. I když toho sem taky viděl chytat pořádně asi jen ve 3 zápasech..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele