play off - čtvrtfinále
03.02.2008 18:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Ghana vyřadila Nigérii a postupuje do semifinále

Fotbalisté Ghany ve čtvrtfinálovém utkání s Nigérií nezaváhali (2:1) a udrželi si naději na konečné vítězství APN, které pořádají ve své zemi. Nigérijci se sice dostali do vedení po úspěšně zahrané penaltě Yakubua, ale Ghana po brankách Essiena a Agoga dokázala skóre otočit. Navíc poslední půlhodinku musela dohrát o deseti mužích.

První čtvrtfinálový souboj začali lépe domácí. V 10. minutě střílel Muntari z trestného kopu do boční sítě. O čtyři minuty později tentýž hráč z podobné pozice napálil nigerijskou zeď. Ve 26. minutě pak po rychlém protiútoku pálil Asamoah Gyan do tyče. Potom už lehký domácí nápor opadl. Naopak se připomněli Nigerijci. Yakubu nejprve z otočky netrefil branku, a pak vybídl ke střele Ucheho, Kingston byl ale na místě. Ve 34. minutě však domácí obrana zastavila Ucheho v pokutovém území jen za cenu faulu a Nigérie dostala výhodu pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil Yakubu a vyprodané hlediště na chvilku ztichlo. O necelou čtvrthodinku později už ale bylo znovu v extázi. Ve druhé minutě nastaveného času první půle si na centr ze strany naskočil Essien a s pomocí tyče dostal míč za Ejideho.

Druhá půle začala další šancí Ucheho, jehož lob Kingston s námahou vytlačil na roh. Důležitý okamžik přinesla 60. minuta. Odemwingie postupoval sám na Kingstonovu branku a Mensah zatáhnul za záchrannou brzdu, za což oprávněně obdržel červenou kartu. O dvě minuty mohlo být s Ghaňany ještě hůře. Taiwovu ránu z trestného kopu ale Kingston lapil. Domácí potom vytvořili val před pokutovým územím a pro Nigerijce bylo velmi nesnadné jej překonat. Když už se pomalu schylovalo k prodloužení zapomněli Ghaňané na úpornou defenzivu a vydali se kupředu. V 82. minutě Agogo ještě přestřelil, o minutu později už ale po střílené přihrávce Muntariho nemohl z malého vápna nedat. Nigerijci vrhli všechny síly do útoku a vytvořili si v závěru obrovský tlak. V nastaveném čase měl vyrovnání na kopačce Tawo, ale jeho pokus byl v závaru zablokován. Do semifinále tak s odřenýma ušima proklouznula domácí Ghana.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (21)

Přidat komentář
Slejdy

benfica

Reagovat
Liquid

Ghana zatím vše vyhrála, ale myslím, že se teď pořádně nadře.Nigerijská obrana je zatím velice pevná,téměř nic nedovolila ani slonům,Ghana ale umí dopředu i dozadu zahrát dobře, tip 0-0 a v prodloužení vystřelí postup Ghaně Junior Agogo, takže 1-0 po prodloužení pro domácí

Reagovat
smazaný uživatel

mylsim že postoupí Nigérie,fandim Nigérii,tip 0:1 po penaltách

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérie se rozjíždí poněkud pomaleji než se očekávalo, ale teď už to bude těžké. Domácí Ghana by chtěla potvrdit to, že na posledních šampionátech vítězí pořádající tým. Nigérie se tomuto určitě pokusí vzepřít a využít situace kdy na domácí bude po snadném vítězství ve skupině bez ztráty kytičky vytvářen ještě větší tlak. Výsledek bude 1:1 a rozhodnou až pokutové kopy kde se právě ten tlak projeví a Ghaňané selžou.

Reagovat
smazaný uživatel

doce by me zajimalo kdo s afriky se kvalifikuje na MS 2010 krome JAR ja tipuji Ghana Sloni Kamerun Egypt Angola

Reagovat
smazaný uživatel

snad Ghana vyhraje už v normální hrací době,mam na ni vsazeno

Reagovat
smazaný uživatel

aha,já radši nesázim

Reagovat
smazaný uživatel

vyhraje nigerie ale ghana bude cely zapas lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm to bude asi nadupany zapas

Reagovat
Radin

Ghana vyhraje 2:0 :-))typ :D

Reagovat
smazaný uživatel

koukal jsem na ten zápas a je škoda že nigerijci to takticky spackali. přestali hrát a před rozhodujícím golem udělali 3. hrači fatalní chyby a proto nigerie prohrala.je to škoda protože jsem ji přál porazit domací velmi silnou ghanu a hlavně kvuli BERTI VOGTSOVI je to muj oblibenej kouč

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ghana to uhrala.Co myslite uhrajou to i sloni?Mam to na tiketu a je to posledni zapas a jelikoz kurz poradne spadl tak z toho mam celkem strach.Navic tam bylo hodne naznaku spojenych s korupci tak aby jsme mi co mame 1 neostrouhali.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím že to daj. jsem zvědavej na drogbu

Reagovat
smazaný uživatel

myslim, že sloni vyhrajou maj daleko kvalitněujší tým... taky sem to dával, ale tiket se nedožil dlouho nejprve juve, pak Brémy

Reagovat
smazaný uživatel

že by se nechali podplatit zrovna Sloni, navíc aby prohráli s Guineou? tomu teda nevěřím

Reagovat
smazaný uživatel

*Tam na sampionatu

Reagovat
smazaný uživatel

Ja v to taky doufam,proto jsem to vsadil,i kdyz kurz spadnul.Ja to delam jenom velice ojedinele.Dostkrat jsem se na tom spalil a na nahody neverim.Pravda je,ze nejvice me to potkavalo v hokeji kde je zakladni cast tak snad to vyjde.

Reagovat
smazaný uživatel

Mame za sebou prvnich 20 min.a Sloni pomalu prebiraji oteze zapasu.Nic jednoducheho to nebude tak snad o gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Drogba,Kalou 3:0 a je vymalovano.Nevite na koho Sloni narazi v semifinale?

Reagovat
smazaný uživatel

S vítězem zápasu Egypt-Angola.

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana zaslouženě postoupila a jsem zvědav jak dál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele