základní skupiny - skupina A, 3. kolo
28.01.2008 18:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Ghana porazila Maroko a postupuje

Bod stačil ghanským fotbalistům k postupu do čtvrtfinále Afrického poháru národů. Nakonec si ze souboje s Marokem odnesli domácí "Černé hvězdy" všechny tři a uhájili tak první místo ve skupině. Poražení na turnaji končí.

V dosavadních zápasech se ghanským fotbalistům sice výsledkově dařilo, ale herně to bylo o poznání horší. Maroko zase v prvím utkání rozebralo Namibii, ale klíčový duel o postup s Guineou nezvládlo a proto jeho fotbalistům nezbývalo, než porazit silný domácí celek.

Úvod zápasu se odehrával v režii domácích. V 15. minutě pálil z trestného kopu z 30 metrů Muntari, avšak brankář Nadir Lamyaghri se vytáhl a bravurním zákrokem míč vytěsnil mimo tyče. Ghaňané se zdáli být znovu nervózní jako v předchozích zápasech, ale všechno se změnilo v 26. minutě. Muntari tentokrát přímý kop z velké dálky neposlal přímo na branku, ale jen přeloboval zeď. Pro míč si zaběhl Essien a ranou z první otevřel skóre. O tři minuty později Pantsil zamířil do vlastní sítě, ale branka nebyla uznána. V poslední minutě první půle si pak Essien vyměnil role s Muntarim, který z levé strany prostřelil chybujícího brankáře Maroka a de facto rozhodl.

Ve druhé půli tempo lehce opadlo a až po dvaceti minutách se připomněl ranou z dálky Michael Essien. Jeho pokus ale prosvištěl nad břevnem. Maročané ani vzdáleně nepřipomínali mužstvo, které s lehkostí střílelo v prvním zápase jednu branku za druhou. Tentokrát hráli bez konceptu a na náhodu. Za druhý poločas ani jedinkrát nevystřelili na branku soupeře a po odevzdaném výkonu mohli být rádi, že ze hřiště neodešli s ještě větším přídělem. Šance na to domácí měli. Gyan, Agogo, Essien, Owusu-Abeye ani Muntari však další branky nepřidali.

Přesto se diváci na stadionu bavili a po tribunách obíhaly mexické vlny, zatímco fotbalisté slavili na hřišti postup do čtvrtfinále. Spolu s Ghanou postoupila mezi nejlepších osm také Guinea, ačkoliv s Namibií v souběžně hraném zápase jen remizovala 1:1.

Autor: Jiří Fišara / bbc

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2-1

Reagovat
Liquid

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Oba potřebují potvrdit postup. Ghana je favoritem, ale zatím v turnaji moc neexceluje. Ani herně, ani výsledkově, pouze splněná povinnost. Jelikož jim stačí bod, tak bych tipnul remízu. Maroko sice potřebuje vyhrát, ale s Ghanou to nepůjde, momentálně na ně fotbalově nemá. Tip 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Domácí si nemůžou před svými diváky dovolit hrát "jen" na remízu, ale Maroko je na tom takticky mnohem hůře. Pokud Maroko nevyhraje lze očekávat, že Guinea si poradí s Namibií a postup Maroka bude ztracen v nenávratnu. Proto lze očekávat nátlakovější fotbal na domácí ze strany Maroka a možná poněkud vyčkávací taktiku na brejky od Ghany, které budou zvláště nebezpečné pokud bude zápas ke konci vyrovnaný. Tip - 2:1 nebo 1:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to rozhodne zajimavej zapas Ja bych ale prece jenom veril vic Ghane - 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
M11

1-1

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a je rozhodnuto. Ghana ukázala tu lepší tvář a v pohodě si dokráčela přes výhru 2:0 k vysněnému postupu. Oslavy jsou asi po celé zemi veliké, no ale uvidíme koho dostanou dál a jak to dopadne. Černé hvězdy zatím tedy nezaváhali a všechny zápasy ve skupině zvládli. Zato Lvi z Atlasu smutní. Maroko si doufalo, ale kvalitativně v posledních letech stagnuje, výkony byli proměnlivé, takže si postup ani tak nezasloužili. Ostudu ale neutrhli, zkrátka tak akorát.

Reagovat
smazaný uživatel

to je sice pekny ze ghana postupuje ale guinea me zkusrvila tiket

Reagovat
Liquid

Před 10ti lety Maroko velmi všechny překvapilo na MS 98 ve Francii kdy ve skupině s Mistry Světa Brazilci, v té době silnými výběry Skotska a Norska málem postoupilo dál. Na úvod podlehli 3-0 Brazílii, ale pak Noři s velkým štěstím s nimi remizovali 2-2 a v závěrečném zápase rozstříleli kvalitní Skoty 3-0 a o postup je připravila až senzační výhra Norů nad Brazílí 2-1 kdy obracel stav v nastavení kapitán Rekdal. Tehdy Maroko předvádělo skvělý ofenzivní fotbal. Generace opor Mustaphy El-Hadjiho, Yussufa Chippa a střelce Bassíra je ale pryč a nynější tým mu nedosahuje ani po kotníky a to je vede stejný trenér který je vedl tenkrát, mezitím působil všude možně tuším minule dovedl do finále Slony. El-Hadji i Chippo byli opory Coventry City, tehdy lepší průměr Premier League, něco jak teď Portsmouth. Z nynějšího týmu ale Premier League nikdo nehraje, velice slabě se předvedli Chamakh střelec z Bordeaux i obránce Cretien na jehož místě nevím proč nedostal příležitost Talal El Karkouri, kterého pamatuju ještě loni v Charltonu.

Reagovat
Radin

Reagovat
Radin

Jsem omylem klikl na enter dřív,než sem to stihl dopsat:-D.Chtěl sem napsat,že je hezké že si zahrál

Reagovat
Liquid

Jinak k zápasu, dnes Ghana slušný výkon, ale musím zmínit, že Maroko vyrovnalo regulérně na 1-1 a pak by se zápas vyvýjel jinak. Když vezmu sporný faul v minulém zápase s Namibií těsně před gólem, který bych ale já nepískal a v prvním zápase proti Guiney ta penalta se také nutně pískat nemusela, byla přihrátá, ale kontakt tam byl. Tudíž si nemůžu pomoct, ale Ghaně sudí dost k těm výhrám napomohli. Ale přesto herně zatím patří k nejlepším a postupují zaslouženě.

Reagovat
smazaný uživatel

Obecně platí, že se tlačí na velkejch turnajích domácím. Vem si, jak dotlačili sudí do semifinále mundialu Koreu ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele