základní skupiny - skupina D, 2. kolo
27.01.2006 19:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

NIGÉRIE - ZIMBABWE 2:0 (0:0)

Nigérie v zápase proti Zimbabwe potvrdila roli favorita a zvítězila 2:0, ovšem účast ve čtvrtfinále nemá stále jistou. Na třech bodech má lví podíl 18letý záložník John Obi Mikel, po pár minutách pobytu na hřišti jeden gól připravil a druhý sám dal.

Oba týmy se už střetly v kvalifikaci, v obou případech zvítězila s přehledem Nigérie, ovšem v tomto zápase bylo Zimbabwe od začátku velice důstojným protivníkem.

Hrálo se především ve středu hřiště, brankových šancí bylo v prvním poločase po málu. Ve 28. minutě si příležitost ke skórování vytvořilo Zimbabwe, když se Luphahla dostal k odraženému míči a z 23 metrů tvrdě vystřelil, míč jen těsně minul levou tyč nigerijské branky. O tři minuty později bylo rušno na druhé straně – Oruma si efektně přehodil obránce a následně zakončil, střela ale mířila přímo do středu brány, kde byl připraven brankář Kasinauyo. Ve 33. minutě mohl poslat Nigérii do vedení Taiwo, jeho dělovka z velké dálky ovšem mířila nad. Další šance už diváci v prvním dějství neviděli, do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhé půli přišly velké chvíle 18letého mladíčka Mikela. V 56. minutě rozehrával rohový kop a jeho centr našel ve vápně osamoceného Oboda, který hlavou otevřel skóre zápasu. Neuběhlo ani pět minut a Nigérie vedla už o dvě branky – Mikel nebyl nikým obtěžován a měl na hranici šestnáctky dost času na to, aby zamířil a následně přesně zakončil.

Zimbabwe se ve zbytku zápasu snažilo alespoň snížit. Nejprve k tomu měl blízko v 72. minutě Chimedza, který tvrdě pálil z 20 metrů, nigerijský brankář Enyeama však efektním zákrokem vyrazil míč nad břevno. V poslední šanci zápasu v 85. minutě měl ke gólu ještě blíž Benjani, jeho zakončení z hranice malého vápna ovšem opět zneškodnil Enyeama, a tak Nigérie zvítězila 2:0.

Postup Zimbabwe se už pohybuje spíše v teoretické rovině, v posledním zápase by totiž muselo porazit Ghanu a spoléhat na to, že Senegal podlehne výrazným rozdílem Nigérii. Té naopak k postupu stačí i remíza.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (2)

Přidat komentář
Jarek252

Mé slova se potvrdily - Enyeama je prostě výborný, skvělý, famozní, nepřekonatelný. Momentálně je nejlepší brankář Afrického poháru národů. Myslím to zcela važně!!!

Reagovat
Jarek252

oprava - Má slova se potvrdila

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele